Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-22

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 22 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στην πτώση του Ουκρανικού αεροσκάφους)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ο ΠΑΣΟΚ

  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΨΕΥΔΕΙΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

  • [03] ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ ΟΙ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ, ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

  • [04] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ - ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ Ο ΣΕΣΕΛΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ

  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [07] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [08] ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ 9ης ΙΟΥΛΙΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

  • [09] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [10] ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ GAZPROM


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στην πτώση του Ουκρανικού αεροσκάφους)

  • [11] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ 27 ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ “ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ”

  • [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ “ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ”

  • [13] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΟΥΚΡΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ

  • [14] ΠΩΣ ΣΩΘΗΚΑΝ, ΥΠΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΥΑΚ-42

  • [15] ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΑ ΤΑ ΠΡΟΩΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

  • [16] ΤΑ “ΜΑΥΡΑ ΚΟΥΤΙΑ” ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ

  • [17] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΟΥΤΙΑ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ο ΠΑΣΟΚ

    “Ο πρωθυπουργός, προχώρησε στην αποπομπή των βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που παρέχονται στον πρόεδρο κάθε Κ.Ο από τον κανονισμό της Βουλής”, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και μετά από ερωτήσεις σχετικά με την αποπομπή των Βασίλη Κεδίκογλου, Μόσχου Γικόνογλου και Χρήστου Κηπουρού.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής από το ΠΑΣΟΚ και η κομματική τους ιδιότητα παραμένει. “Ο πρωθυπουργός, συνέχισε ο κ. Ρέππας, είπε ότι η στάση τους σε μια κρίσιμη ψηφοφορία δεν συνάδει με την ιδιότητα μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο καθένας επιλέγει το δρόμο του και αναλαμβάνει τις ευθύνες του”.

    Η απόφαση αυτή δεν συνιστά πειθαρχικά μέτρα, αφού όταν παρά τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα συλλογικά όργανα υπάρχει συστηματική διαφοροποίηση και υπονόμευση αυτών των αποφάσεων, τότε κρίνονται οι επιλογές του καθενός, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενος στη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης και “όποιος δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, αποφασίζει ο ίδιος για τη στάση του, αλλά και για τις συνέπειες”.

    Κληθείς να απαντήσει στο γεγονός ότι όταν ο πρωθυπουργός ήταν βουλευτής είχε διαφοροποιηθεί στο παρελθόν από την κομματική γραμμή του ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας επιμέρους κονδύλια για τον προϋπολογισμό, ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι αυτό έγινε σε προϋπολογισμό που πρότεινε η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ τώρα υπάρχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης, σε επισήμανση ότι ο κ. Σημίτης είχε αντιδράσει σε απόφαση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας το 1992 τους βουλευτές Κεδίκογλου, Καστανίδη και Παπαδόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτό συνέβη μετά από δηλώσεις, ενώ τώρα υπήρχε η ψήφιση του προϋπολογισμού.

    Ο κ. Ρέππας δεν δέχθηκε ότι ο πρωθυπουργός σκλήρυνε τη στάση του ή ότι απέστειλε μήνυμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά όπως είπε, απλώς έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα ολοκληρώσουν το έργο που τους ανατέθηκε από τον λαό.

    Τέλος, τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει υποχρέωση να στηρίξει την πολιτική του κόμματος, γιατί σε διαφορετική περίπτωση προκύπτει παράδοξο που χρίζει πολιτικής αντιμετώπισης.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΨΕΥΔΕΙΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

    Ψευδείς, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι δήθεν επιδίδονταν σε κατασκοπεία, υπάλληλος του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν ]wei τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο από τουρκικής πλευράς”.

    Εξέφρασε δε, τη λύπη του, γιατί όπως είπε, η στάση της Αγκυρας φανερώνει διάθεση ψύχρανσης των σχέσεων των δύο χωρών, κάτι που δεν το επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

    Πάντως, κατέληξε ο κ. Ρέππας, αν πραγματοποιηθεί η απέλαση, το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

    Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του ακολούθησε σωστή στάση στην ανύπαρκτη “υπόθεση κατασκοπείας” που κατασκεύασαν οι τουρκικές αρχές και προσπάθησε να την συνδέσει με την αρμοδιότητα που δόθηκε στην Ελλάδα στη χορήγηση της βίζας Σένγκεν.

    Τέλος, ο κ. Τζεμ, σχετικά με το Κυπριακό, επεσήμανε ότι “η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη θα σήμαινε αποδοχή της νομιμότητας της υποψηφιότητας του ελληνοκυπριακού τομέα, πράγμα το οποίο είχε σχολιάσει και ο κ. Σημίτης”.

    [03] ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ ΟΙ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ, ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

    Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν με απόφαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, οι βουλευτές Βασίλης Κεδίκογλου, Μόσχος Γικόνογλου και Χρήστος Κηπουρός, που καταψήφισαν τμήματα του προϋπολογισμού στη Βουλή κατά την ψηφοφορία που έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

    Ο πρωθυπουργός είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τους βουλευτές του Κινήματος, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και όποιος θεωρεί ότι έχει καλύτερη πολιτική πρόταση ας τη θέσει υπό την κρίση του ελληνικού λαού. Είχε κάνει επίσης σαφές ότι δεν μπορεί κάποιος να στηρίζει ένα μέρος μόνο της πολιτικής της κυβέρνησης και είχε ζητήσει από όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

    Σήμερα το πρωί ο κ. Σημίτης πήρε την απόφαση να θέσει τους τρεις βουλευτές εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Βασίλης Κεδίκογλου είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέγεται στην Κ.Ε. από το 1974 και βουλευτής Ευβοίας από το 1977. Χρημάτισε υπουργός Εμπορίου το 1984 και ΠΕΧΩΔΕ το 1988.

    Ο Μόσχος Γικόνογλου είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και εκλέγεται βουλευτής Ημαθίας από το 1977. Υπήρξε υφυπουργός Γεωργίας την περίοδο 1982-84.

    Ο Χρήστος Κηπουρός είναι μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Εβρου από το 1993.

    [04] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

    Η ιστορία, οι αγωνίες, η εν γένει συμβολή του Εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης στη διαμόρφωση του ιστορικού προσώπου της πόλης, ξαναζωντανεύουν μέσα από την πένα του Βασίλη Βασιλικού και τον κινηματογραφικό φακό του Δημήτρη Σοφιανόπουλο. ‘‘Η Θεσσαλονίκη tym Εβραίων’’, η ταινία που ο συγγραφέας του ‘‘Ζ’’ ετοίμαζε επί δυόμισι χρόνια, δεσπόζει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που προετοίμασε ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ‘‘Θεσσαλονίκη 1997’’ για να αποχαιρετήσει τη χρονιά -ορόσημο για την πόλη και τον πολιτισμό της.

    Η ταινία, που αποτελεί συμπαραγωγή του Οργανισμού και θα προβληθεί την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, παρακολουθεί την ιστορική διαδρομή των Εβραίων από το 1492, χρονία του μεγάλου διωγμού από την Ιβηρική Χερσόνησο και της εγκατάστασης τους στην πόλη, μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στα χρόνια του ολοκαυτώματος και ναζιστικής θηριωδίας. Τα γυρίσματα; της έγιναν στη θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, τη Χάιφα, τη Βαρκελώνη, την Κόρντομπα, το Τολέδο.

    ‘‘Το χρέος απέναντι στο φίλο μου τον Ίνο, το μικρό Εβραιόπουλο της κατοχής, που δεν ξαναγύρισε από το στρατόπεδο του τέλους, είναι η ρίζα αυτού του ντοκιμαντέρ’’, εκμυστηρεύεται ο Βασίλης Βασιλάκος. ‘‘Παράλληλα, συνεχίζει, μια πόλη ολόκληρη, με τη ευκαιρία της ανακήρυξης της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θεωρεί χρέος της , μέσω του προέδρου της και καλλιτεχνικού της διευθυντή, να τιμήσει το μισό πληθυσμό της, που χάθηκε στο ολοκαύτωμα. Το ντοκιμαντέρ εστιάστηκε στο συγκινησιακό στοιχείο. Αλλά δεν είναι προτιμότερο ένα δάκρυ για το φίλο μου τον Ίνο και για όλα τα θύματα σαν κι αυτόν, από μια ιστορική ανασκόπηση ψυχρή κι αμέτοχη, όπως συνηθίζεται στις μέρες μας από τους αναδρομιστές;’’.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ - ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ Ο ΣΕΣΕΛΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ

    Ο υποψήφιος του αριστερού συνασπισμού “Σοσιαλιστικό Κόμμα - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Νέα Δημοκρατία” Μίλαν Μιλουτίνοβιτς είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών στη Σερβία και ο νέος Πρόεδρος. Ο Ίβιτσα Ντατσιτς εκπρόσωπος τύπου των σοσιαλιστών ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες, ότι ο Μιλουτίνοβιτς, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, έλαβε 2.185.218 ψήφους ήτοι 59,68%, ενώ ο αντίπαλος του Μιλουτίνοβιτς εθνικιστής ηγέτης Βόϊσλαβ Σέσελι έλαβε 1.363.577 ψήφους ήτοι ποσοστό 37,24%. Ο Ντάντιτς πρόσθεσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στον χθεσινό επαναληπτικό γύρο για την εκλογή του προέδρου της Σερβίας ανήλθε στο 50,52%, γεγονός που σημαίνει, ότι οι εκλογές θεωρούνται έγκυρες, αφού σε αυτές ψήφισε περισσότερο από το ήμισυ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

    Παρόμοια στοιχεία για τα ποσοστά που απέσπασαν οι δύο υποψήφιοι των χθεσινών εκλογών έδωσε και το επιτελείο των εθνικιστών. Όμως όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των εθνικιστών Ντράγκαν Τοντόροβιτς αυτοί δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τη νίκη του Μιλουτίνοβιτς, διότι όπως ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες χθες δεν ξεπέρασε το 50%. Με βάση τα στοιχεία των εθνικιστών το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται στο 49,21% με τάση να πέσει ακόμη περισσότερο, cecom|r που σύμφωνα με τον Τοντόροβιτς σημαίνει ότι και οι νέες εκλογές πρέπει να θεωρηθούν άκυρες. Το επιτελείο του Σέσελι κατηγόρησε ακόμη τους σοσιαλιστές για παραποίηση του αποτελέσματος στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέροντας ότι οι τοπικοί παράγοντες των σοσιαλιστών πρόσθεσαν στις κάλπες παράνομα πολλές ψήφους υπέρ του Μιλουτίνοβιτς. Οι εθνικιστές ανέφεραν ακόμη ότι 11 βουλευτές του κόμματός τους συνελήφθησαν παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο και κρατήθηκαν για αρκετή ώρα σε αστυνομικά τμήματα με την αιτιολογία ότι εμπόδιζαν την εκλογική διαδικασία.

    Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τα ακριβή ποσοστά που απέσπασαν οι δύο υποψήφιοι στις χθεσινές εκλογές, καθώς και για το ποσοστό συμμετοχής σ’ αυτές αναμένονται να γνωστοποιηθούν κατά την διάρκεια της ημέρας από την εφορευτική επιτροπή. Πάντως, δεν αναμένεται τα αποτελέσματα της εφορευτικής επιτροπής να είναι διαφορετικά από αυτά, που ανακοίνωσε το επιτελείο των σοσιαλιστών. Ανεξαρτήτως του γεγονότος, εάν οι χθεσινές εκλογές θεωρηθούν έγκυρες ή όχι, ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς απέσπασε ευρεία νίκη με διαφορά 22% από τον αντίπαλό του Βόϊσλαβ Σέσελι και αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικός από τον υποψήφιο των σοσιαλιστών στις προηγούμενες εκλογές Ζόραν Λίλιτς, ο οποίος είχε λάβει λιγότερες ψήφους από τον ακροδεξιό Σέσελι.

    Στο επιτελείο των σοσιαλιστών αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανοίχτηκαν σαμπάνιες για να εορτασθεί η νίκη του υποψηφίου τους Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Ο ίδιος ο Μιλουτίνοβιτς στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα ανέφερε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα μεγάλη γι’ αυτόν. Ο Μιλουτίνοβιτς ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό του καθώς και τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που τον πρότεινε για υποψήφιο των σοσιαλιστών στις εκλογές αυτές.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Έφτασε σήμερα νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Χίλαρι, την κόρη του Τσέλσι, από την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, από αντιπροσωπία βουλευτών, καθώς και από τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο Μπομπ Ντόουλ.

    Τον Αμερικάνο πρόεδρο υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο οι τρεις αντιπρόσωποι στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ, Αλία Ιζετμπέκοβιτς και Κρεσιμίρ Ζούμπακ, με τους οποίους θα έχει συνομιλίες στο Εθνικό Μουσείο.

    Ο κ. Κλίντον έφτασε στο αεροδρόμιο στις 8.15 τοπική ώρα, 9.15 ώρα Ελλάδος από τη βάση Air-Force Ράμσταϊν, κοντά στη Φρανκφούρτη, όπου το προεδρικό αεροπλάνο είχε αναγκαστεί να κατευθυνθεί, αντί για το Αβιάνο της βόρειας Ιταλίας, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

    Ο κ. Κλίντον, κατά τη Χριστουγεννιάτικη αυτή επίσκεψη του, πρόκειται να συναντηθεί με τους αμερικανούς στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία, λίγες μέρες μετά την απόφαση να paqale_moum οι αμερικανικές δυνάμεις και μετά τη λήξη της τωρινής τους αποστολής, τον Ιούνιο του 1998.

    Κατά τη μονοήμερη αυτή επίσκεψη, το πρόγραμμα του περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με την πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάφσιτς, ομιλία στην Όπερα και ξενάγηση στην πόλη του Σεράγεβο. Κατόπιν ο κ. Κλίντον αναμένεται να επισκεφτεί την Τούζλα, όπου θα συναντηθεί με τους αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές και θα έχει γεύμα με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, πριν κατευθυνθεί πίσω στην Ουάσιγκτον.

    [07] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αλβανικής αντιπολίτευσης στην απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής για την παράταση της παραμονής των 200 Ελλήνων στρατιωτών για άλλους έξι μήνες στην Αλβανία στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο χωρών.

    Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, Αζέμ Χαϊντάρι, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, να μην επικυρώσει την απόφαση της Βουλής υπογράφοντας το σχετικό διάταγμα.

    Στην απόφαση της κυβέρνησης αντιτάχθηκε με δήλωση του και ο βουλευτής και μέλος του προεδρείου του Δημοκρατικού Κόμματος, Ιλι Βέσιου, ο οποίος τη χαρακτήρισε “ένδειξη εξάρτησης των Αλβανών πολιτικών έναντι μιας ξένης δύναμης”. Αντί του ελληνικού λόχου, ο Ιλι Βέσιου προτείνει, εφόσον το απαιτούν οι ανάγκες της χώρας, την παρουσία πολυεθνικής δύναμης.

    Παράλληλα η εφημερίδα “Ριλίντια Ντεμοκρατίκε”, όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος, κάνει λόγο “για εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης με τους γείτονες”. Τέτοιες ενέργειες προκαλώντας αντιζηλία και θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία της χώρας, τονίζει μεταξύ άλλων.

    Ακόμη, η εφημερίδα “Ρεπούμπλικα” αναφέρει ότι η σύνταξη δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του συλλόγου “Αvni Rustemi”, το οποίο απείλησε ότι μέλη του “θα εισβάλλουν στην αίθουσα της Βουλής και θα δολοφονήσουν όσους υπερψήφισαν τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα”. Όπως δήλωσε ο άγνωστος ο “σύλλογος” που εκπροσωπεί ιδρύθηκε πρόσφατα και έχει μέλη του Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια και ολόκληρη την Αλβανία.

    Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, Σάμπρι Γκόντο, υπογράμμισε ότι η απόφαση για την εγκατάσταση της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία είναι απολύτως φυσιολογική, εφόσον, τόνισε, “λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του προγράμματος της Συμμαχίας “Συνεταιρισμός για την ειρήνη”.

    Ο κ.Γκόντο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Βουλή και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έλαβαν υπόψη τους τις παρατηρήσεις της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων αναφορικά με το χρόνο και την αριθμό των Ελλήνων στρατιωτών.

    Οι άνδρες του ελληνικού λόχου θα φρουρούν το στρατιωτικό νοσοκομείο και θα βοηθήσουν στη διανομή της βοήθειας που η Ελλάδα υποσχέθηκε να προσφέρει για την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού. Παράλληλα θα προετοιμάσουν το έδαφος για τους Έλληνες στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα επισκέπτονται συχνά την Αλβανία προκειμένου να συμβάλλουν στην αναδιοργάνωση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Εξάλλου, η εφημερίδα “Ζέρι ι Πόπουλιτ” σε εκτενές σχόλιό της για το θόρυβο που δημιούργησε η αντιπολίτευση, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα μετέχει σε όλες τις δομές του ΝΑΤΟ και το πρόγραμμα “Συνεργασία για την ειρήνη” και ότι “η παραμονή των Ελλήνων στρατιωτών κατέστη δυνατή μετά από ανοικτή-νόμιμη συμφωνία μεταξύ των υπουργείων των δυο χωρών, την οποία στη συνέχει επικύρωσε η αλβανική Βουλή”. Ο αδικαιολόγητος θόρυβος “θυμίζει στον καθένα μας άλλες εποχές, όταν ο κάθε ξένος θεωρούνταν αιώνιος εχθρός”, υπογραμμίζει η εφημερίδα η οποία αποδίδει τις αντιδράσεις στις προσπάθειες του κύκλου του Σαλί Μπερίσα “να κλιμακώσει την πολιτική ένταση στη χώρα”.

    [08] ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ 9ης ΙΟΥΛΙΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

    Ηρωικά και ιστορικά χαρακτήρισε ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι τα αιματηρά επεισόδια της 9ης Ιουλίου, όταν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ υπέστειλαν την αλβανική και τη τουρκική σημαία από το κτήριο της δημαρχίας, προκαλώντας την αγανάκτηση των Αλβανών κατοίκων.

    Σε δηλώσεις του στο δορυφορικό κανάλι της Αλβανικής τηλεόρασης, ο Αλβανός δήμαρχος του Γκόστιβαρ επεσήμανε ότι τα γεγονότα της 9ης Ιουλίου αποτέλεσαν την μεγαλύτερη έως τώρα οργανωμένη αντίδραση των Αλβανών των Σκοπίων και τόνισε ότι αυτά ανέδειξαν στην επιφάνεια τους πραγματικούς σκοπούς του αλβανόφωνου πληθυσμού της χώρας.

    Ο κ.Οσμάνι δήλωσε, επίσης, ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία, εξαιτίας των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αλβανόφωνων κομμάτων PDP και DPA.

    Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, καταδικάστηκε για τα επεισόδια του Γκόστιβαρ σε 13 χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκιση. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης, οι συνήγοροί του δημάρχου άσκησαν έφεση και μέχρι την εξέταση της υπόθεσης στο Εφετείο των Σκοπίων, ο δήμαρχος είναι ελεύθερος να εκτελεί τα καθήκοντά του.

    [09] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αισθητή ένταση παρατηρείται τελευταία στην Αλβανία και ιδιαίτερα στο νότο, μετά τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές ενέργειες και τις δολοφονίες αστυνομικών από ένοπλες συμμορίες, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας που θυμίζει την περίοδο των ταραχών στη χώρα.

    Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις δυναμίτιδας sto Αργυρόκαστρο, ενώ δολοφονήθηκαν τρεις αστυνομικοί στο Βalish, στο νότο της Αλβανίας και άλλοι δύο στην Puka στα βόρεια της χώρας, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα “Ριλίντια Ντεμοκρατίκε”, ο αριθμός των αστυνομικών που δολοφονήθηκαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα ανέρχεται στους 17.

    Για τις δολοφονίες των αστυνομικών στο Balish, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι ο δράστης είναι γνωστός βαρυποινίτης και κατήγγειλε ότι απελευθερώθηκε με την υπογραφή του Σαλί Μπερίσα, “πληρώνοντας σε έμπιστους του Δημοκρατικού Κόμματος το ποσό των 50 εκατομμυρίων λεκ”.

    Η συχνότητα των δολοφονιών αστυνομικών από ένοπλες συμμορίες απασχόλησε την κυβέρνηση η οποία δια του υπουργού Εσωτερικών εισηγήθηκε στη Βουλή διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο “οι αστυνομικές δυνάμεις δικαιούνται να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση εναντίον των κουκουλοφόρων που εμφανίζονται συχνά τώρα τελευταία”, γράφει η “Ντίτα Ινφορμασιόν”.

    [10] ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ GAZPROM

    Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον επικεφαλή της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, Gazprom, Ρεμ Βαxίρεβ, να αποκτήσει τον έλεγχο του 35% του μεριδίου που ανήκει στο κράτος, ενώ θα μπορεί παράλληλα να έχει το λόγο σε σημαντικές αποφάσεις.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε ο υπουργός Ενέργειας και Ρωσικών Καυσίμων, Σεργκέι Κιρένκο, ο Βαχίρεβ θα γίνει ο υπεύθυνος του κρατικού μεριδίου αλλά θα χρειάζεται την έγκριση των εκπροσώπων της κυβέρνησης, όταν θα προκύπτουν θέματα σημαντικών αλλαγών όπως το καταστατικό της εταιρείας και η έκδοση επιπλέον μετοχών.

    Ανεπίσημη πληροφορία, πάντως, αναφέρει ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποδεικνύει ότι η ρωσική κυβέρνηση έστρεψε το βλέμμα της στον κ.Βαχίρεβ λόγο των σχέσεών του με ξένους επενδυτές.

    Η Gazprom, η οποία παράγει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της για το 1996 ήταν 8 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα δύο δισεκατομμύρια αποδόθηκαν σε φόρους.

    Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία πετρελαίου, LUKoil, ανακοίνωσε ότι το καθαρό κέρδος της έφτασε τα 647 εκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους εννιά μήνες του 1997, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 23 τρισεκατομμύρια ρούβλια.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στην πτώση του Ουκρανικού αεροσκάφους)

    [11] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ 27 ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ “ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ”

    Τα πτώματα 27 επιβατών του ουκρανικού αεροσκάφους είχαν αναγνωριστεί μέχρι το μεσημέρι στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”. Πρόκειται για 21 Έλληνες και 6 Ουκρανούς που παραδόθηκαν στους succeme_r τους.

    Η διαδικασία της αναγνώρισης συνεχίζεται και κανείς αρμόδιος δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί.

    [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ “ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ”

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και με τη βοήθεια γερανού ο απεγκλωβισμός και των τριών τελευταίων πτωμάτων που είχαν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια του ουκρανικού αεροσκάφους και μέχρι το απόγευμα αναμένεται να μεταφερθούν με ασθενοφόρα στη Θεσσαλονίκη.

    Ταυτόχρονα οι εμπειρογνώμονες συγκέντρωσαν όσα στοιχεία υπήρχαν στον τόπο της τραγωδίας και απομένει ένα τελευταίο “χτένισμα” της περιοχής το οποίο θα γίνει στη διάρκεια της ημέρας.

    Στο μεταξύ με δυσκολία και κάτω από συνθήκες οδύνης και σπαραγμού συνεχίζεται το έργο της αναγνώρισης των πτωμάτων από τους συγγενείς στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”. Το πρωί υπήρξαν και στιγμές έντασης καθώς συγγενείς διαμαρτυρήθηκαν για καθυστέρηση, αλλά οι ιατροδικαστές εξήγησαν πως γίνεται ότι είναι δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η σχετική διαδικασία και να παραλάβουν οι συγγενείς τα πτώματα για να τα κηδέψουν. Στη 1.30’ το μεσημέρι θα γίνει στην Κοζάνη η κηδεία του Αθανασίου Μπίκα. Όπως έγινε γνωστό τα πτώματα των δύο πιλότων θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” όπου παρουσία και των Ουκρανών εμπειρογνωμόνων οι ιατροδικαστές θα κάνουν νεκροψία, νεκροτομή και τοξικολογική εξέταση.

    Χτες το βράδυ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για την εξέλιξη της υπόθεσης και από το πρωί παραμένει εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Αθήνας επειδή λόγω της ομίχλης δεν γίνονται οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Στη Μηλιά Πιερίας εξακολουθεί να βρίσκεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός, ο οποίος θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη μόλις τακτοποιηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Αυριανή Μακεδονίας-Θράκης” πέντε κοινότητες της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν και δεύτερη προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, κατά της εγκατάστασης του ραντάρ στην περιοχή της Περαίας, το πρωί της ίδιας ημέρας (Τετάρτη 17/12) που έπεσε το μοιραίο “Γιάκοβλεφ”.

    Την προσφυγή υπογράφουν οι κοινότητες Περαίας, Νέων Επιβατών, Πλαγιαρίου, Τριλόφου, Αγίας Τριάδας, ο πολιτιστικός οικολογικός σύλλογος Περαίας και ένας έμπορος από τη Θεσσαλονίκη που έχει οικόπεδο στην περιοχή που πρόκειται να εγκατασταθεί το ραντάρ, και ζητούν να ανασταλούν οι αποφάσεις για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων. Επικαλούνται γνωμοδότηση του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Σεργιάδη και υποστηρίζουν ότι από τη λειτουργία του ραντάρ θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, ενώ θα προκύψουν κίνδυνοι και για την υγεία των κατοίκων.

    [13] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΟΥΚΡΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ

    “Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι απλοί άνθρωποι μας βοήθησαν και μας εξυπηρέτησαν πολύ. Και ‘αυτές τις δύσκολες στιγμές, αυτό θα μείνει στο μυαλό και στην ψυχή μας”.

    Παρά τη θλίψη του για την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία, ο Ουκρανός υπουργός Εκτάκτων Αναγκών, Βαλέρι Καπτσένκο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την κυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλους όσους κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανεύρεση του μοιραίου αεροσκάφους. “Ούτε οι δορυφόροι, ούτε τα ειδικά αεροπλάνα κατάφεραν να εντοπίσουν το αεροσκάφος. Αυτό το κατόρθωσαν οι Έλληνες πιλότοι”, τόνισε κι έκανε λόγο για “υψηλό επαγγελματικό επίπεδο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας” και “καλό συντονισμό της επιχείρησης”.

    “Πήγα στον τόπο της καταστροφής και η εικόνα που αντίκρισα ήταν τρομερή. Στην επιχείρηση του εντοπισμού πήραν μέρος δικοί μας και Έλληνες ειδικοί, οι οποίοι είχαν πολύ καλό συντονισμό. Παρά τη διαφορά της γλώσσας, δεν υπήρχε διαφορά ούτε στον επαγγελματισμό, ούτε στον τρόπο προετοιμασίας”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι μικτές ομάδες αποτελούμενες από Ουκρανούς και Έλληνες, οι οποίες δουλεύουν με κατανόηση και συντονισμό. Οι Έλληνες, πάντως, βοηθούν περισσότερο, διότι βρίσκονται σε δικά τους εδάφη”.

    Σ’ ό,τι αφορά τα αίτια της πτώσης του “Γιάκοβλεφ 42”, ο Ουκρανός υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει: “Οι αιτίες θα εξεταστούν από την ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί και, όταν αυτή θα βγάλει το πόρισμα, τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε τι ακριβώς συνέβη”.

    [14] ΠΩΣ ΣΩΘΗΚΑΝ, ΥΠΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΥΑΚ-42

    Ακόμη δεν μπορούν να συνέλθουν από το σοκ που υπέστησαν δύο Ελληνίδες της Ουκρανίας, που επρόκειτο να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη με το μοιραίο αεροσκάφος ΥΑΚ-42 των Ουκρανικών αερογραμμών και τελευταία στιγμή, προτίμησαν λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε, να πετάξουν μέσω Μόσχας, χωρίς όμως να το γνωρίζουν αυτό οι συγγενείς τους, οι οποίοι μέχρι την Κυριακή, ξέροντας το δρομολόγιο που επρόκειτο να ακολουθήσουν, τις θεωρούσαν νεκρές.

    Η Ναταλία Πασχαλίδου και η Νάντια Ουσπεκίδου, επιτυχημένες και οι δύο επιχειρηματίες, μαζί με δύο φίλες τους Ουκρανέζες, ξεκίνησαν από την πόλη Ντονιέτσκ, όπου διαμένουν οι γονείς τους, για να μεταβούν αεροπορικώς στο Κίεβο, προκειμένου από εκεί να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχοντας από καιρό προπληρώσει το εισιτήριο για τη μοιραία πτήση Κίεβο-Θεσσαλονίκη. Τελευταία στιγμή όμως, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε στο Ντονιέτσκ, αντί να πετάξουν για το Κίεβο, από όπου θα επιβιβάζονταν στο αεροσκάφος της AEROSWEETE, επέλεξαν, παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που συνεπάγονταν η ενέργειά τους αυτή, να πάρουν το τρένο για τη Μόσχα, διασχίζοντας μια απόσταση 1.000 και πλέον χιλιομέτρων και από εκεί να έρθουν στην Hessakom_jg, το πρωϊ της Πέμπτης, με τη Ρωσική εταιρία AEROFLOT.

    Μάλιστα, επειδή άργησαν να φτάσουν στο σιδηροδρομικό σταθμό για να επιβιβαστούν στο τρένο και το έχασαν, μίσθωσαν ταξί που αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα πάνω στον παγωμένο δρόμο, τις πήγε μέχρι την πιό κοντινή πόλη, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων, από όπου ανέβηκαν στην αμαξοστοιχία.

    Στο μεταξύ, οι συγγενείς στην Ουκρανία, που δεν γνώριζαν την αλλαγή στο δρομολόγιο προς τη Θεσσαλονίκη των τεσσάρων γυναικών, από το βράδυ της Τετάρτης, που μεταδόθηκε η θλιβερή είδηση για την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους, τις θεωρούσαν νεκρές και μάλιστα κάποιοι από αυτούς, ετοιμάζονταν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν μέρος στις έρευνες. Και μόνο την Κυριακή, όταν οι δύο Ελληνίδες επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τους δικούς τους, αυτοί ησύχασαν και ενημέρωσαν και τις οικογένειες των άλλων γυναικών.

    "Ο Θεός μας έσωσε", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η μία από τις Ελληνίδες της Ουκρανίας, η Ναταλία Πασχαλίδου, προσθέτοντας ότι μία εσωτερική δύναμη, που ένοιωσε μέσα της λίγο πριν το ταξίδι, την έσπρωξε να πείσει και τις άλλες γυναίκες ώστε να αλλάξουν το δρομολόγιο, παρά το γεγονός ότι καθώς δεν πρόλαβαν να ακυρώσουν τα εισιτήρια με τη μοιραία πτήση, ακόμη τα έχουν στα χέρια τους, χάνοντας τα χρήματα.

    Οι δύο Ελληνίδες, που σώθηκαν ως εκ θαύματος, τέλεσαν την Κυριακή ευχέλαιο στον ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου Φιλλύρου, ενώ μέσω του συλλόγου παλλινοστούντων Ελλήνων από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ήρθαν σε επαφή με τέσσερεις φτωχές πολύτεκνες οικογένειες προσφύγων, βοηθώντας τες οικονομικά προκειμένου αυτές να περάσουν χαρούμενες γιορτές.

    [15] ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΑ ΤΑ ΠΡΟΩΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Την πληροφορία ότι υπάρχει επίσημος ελληνικός χάρτης, που αναφέρει πως το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχει ραντάρ προσέγγισης, διέψευσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι πιλότοι και οι αεροπορικές εταιρείες οφείλουν να ενημερώνονται από τις επίσημες εκδόσεις και γι αυτές η κυβέρνηση έχει ευθύνη.

    Ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι η τελευταία έκδοση του 1996 της αεροναυτικής πληροφοριακής διεθνούς έκθεσης ,δεν αναφέρει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο χάρτης που αναγνωρίζει η κυβέρνηση. Απέδωσε τέλος την ύπαρξη του εν λόγω χάρτη σε ιδιωτική έκδοση κάποιας εταιρείας.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι συγκρατημένη γιατί είναι παρακινδυνευμένο να εξαχθούν πρόωρα συμπεράσματα υπογραμμίζοντας ότι τις έρευνες παρακολουθούν εκπρόσωποι από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

    Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι μετά τον εντοπισμό του αεροσκάφους “όλα δούλεψαν ρολόι κι αυτό δείχνει την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού”.

    [16] ΤΑ “ΜΑΥΡΑ ΚΟΥΤΙΑ” ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ

    “Φως” στο μυστήριο που καλύπτει τα τελευταία δραματικά λεπτά της μοιραίας πτήσης του “Γιάκοβλεφ-42” αναμένεται να ρίξουν τα δύο “μαύρα κουτιά” του αεροπλάνου, τα οποία περισυνελέγησαν από τον τόπο του δυστυχήματος.

    Κατασκευασμένα από ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά έχουν χρώμα πορτοκαλί, για να μπορούν να εντοπιστούν εύκολα σε περιπτώσεις καταστροφής, και καταγράφουν δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο τα στοιχεία της πτήσης και τις συνομιλίες που διεξάγονται κατά τη διάρκειά της.

    Ο γενικός γραμματέας της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης, Γ. Χατζόπουλος, αναφερόμενος στις συσκευές αυτές, τόνισε ότι υπάρχουν δύο χωριστά συστήματα καταγραφής, το Flight recorder και το Voice recorder. Το πρώτο καταγράφει τα σημαντικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε πτήση σε συνάρτηση με το χρόνο. Ορισμένα από αυτά είναι: 1. Η ταχύτητα του αεροσκάφους κάθε στιγμή. 2. Το ύψος. 3. Η κάθετη κλίση. 4. Η οριζόντια κλίση. 5. Ο βαθμός ανόδου-καθόδου του αεροσκάφους.

    Το δεύτερο καταγράφει όλες τις συνομιλίες μεταξύ του κυβερνήτη του αεροσκάφους και των πύργων ελέγχου των αεροδρομίων.

    Τα λεπτομερή αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με τις ενδείξεις που υπάρχουν στα υπόλοιπα όργανα του αεροπλάνου μπορούν να διαφωτίσουν τους ειδικούς για τις αιτίες που το “YAK-42” κατέπεσε στην πλαγιά των Πιεριων και δεν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

    [17] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΟΥΤΙΑ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Στη Γερμανία για αποκωδικοποίηση αποστέλλονται τα μαύρα κουτιά του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους, ενώ το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ακριβή αίτια της πολύνεκρης αεροπορικής τραγωδίας αναμένεται να εκδοθεί σε 10 -15 μέρες.

    Στο μεταξύ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, όπου εκτυλίσσονται σπαρακτικές σκηνές, συνεχίζεται το δυσάρεστο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων.

    Η κυβέρνηση θα φέρει για συζήτηση στη Βουλή το θέμα της διπλής αεροπορικής τραγωδίας μετά την έκβαση των πορισμάτων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για παραλείψεις της κρατικής μηχανής και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για μικροκομματική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής προανήγγειλε εμμέσως ότι το κόμμα του θα ζητήσει σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    Σήμερα κηδεύονται οι πέντε αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας, h}lata του δεύτερου αεροπορικού δυστυχήματος με το C-130 που συνετρίβη στο όρος Πάστρα στην Οινόη.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 22 December 1997 - 23:53:40