Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-16

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

  • [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

  • [05] ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ

  • [07] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1998 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΟΣΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ι.ΤΖΕΜ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΕΕ

  • [09] ΓΚ. ΦΕΪΣΕΛ: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΝΟ-ΚΟΥΚ

  • [11] ΕΝΟΧΟΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ 17 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 19 ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [12] ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΚΛΙΕΦ

  • [13] ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ ΝΑΤΟ

  • [14] ΒΟΣΝΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

  • [15] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Η Ελλάδα είναι αντίθετη με την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, αλλά εφόσον χρειαστεί θα προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες οι οποίες είναι επιβεβλημένες, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει τις απειλές της, γιατί οι συνέπειες θα είναι aqmgtij]r για την ίδια και όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας υπογράμμισε: "Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και θα τη στηρίξουμε εάν εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες τους οποίους αποφάσισε το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Τώρα θα αρχίσει μια μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις, ιδίως σε ότι αφορά στην ένταξη της Κύπρου. Η Τουρκία σε όλη αυτή τη φάση θα πιέζει, θα εντείνει τις πιέσεις της, για να πετύχει ευνοϊκές γι αυτή αποφάσεις. Το δείχνει άλλωστε αυτό η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ. Εμείς σ αυτή τη διαδικασία πρέπει να διατηρήσουμε ψυχραιμία. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται συνεργασία με τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. και οφείλουμε να υπενθυμίζουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα είναι η ειρήνη στην περιοχή. Είναι η συνεργασία στην περιοχή, πάνω σε τέτοιες αρχές οι οποίες θα εξασφαλίζουν την ειρήνη. Η Ευρώπη δεν έκλεισε την πόρτα στην Τουρκία. Η πόρτα είναι ανοιχτή, διότι οι αποφάσεις δίνουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και προβλέπουν κι ένα ειδικό κεφάλαιο για μια καλύτερη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό βρίσκω αυτή την αντίδραση αδικαιολόγητη, βρίσκω την αντίδραση μη συμβιβάσιμη με την επιδίωξη της Τουρκίας για μια καλύτερη συνεργασία με τον ευρωπαϊκό χώρο, πρέπει η Τουρκία να κατανοήσει ότι δεν είναι δυνατή η συνεργασία αν δεν υπάρξουν κανόνες παιγνιδιού, αν δεν γίνουν αποδεκτοί κανόνες ειρήνης και κράτους δικαίου. Εάν δεν διαμορφωθεί και από πλευράς της Τουρκίας το κλίμα εκείνο ώστε να είναι δυνατή η συνεργασία με την Ε.Ε.".

    Στο εσωτερικό της χώρας χρειάζεται ομοψυχία και σ αυτό ήσαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί σύμφωνοι, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:" Δεν πρέπει να υπάρχει κομματική ή μικροκομματική εκμετάλλευση των εξωτερικών θεμάτων ή των χειρισμών της εξωτερικής πολιτικής. Καλώ γι αυτό όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συσπειρωθούμε σ αυτή την πολιτική η οποία κατοχυρώνει τα εθνικά συμφέροντα και προπαντός προωθεί την ειρήνη στην περιοχή".

    Στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, και του αρχηγού του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σημίτης απάντησε αρνητικά και εξήγησε:" Στη Βουλή υπάρχει η Μόνιμη Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, όπου συζητούνται αυτά, η οποία μπορεί να συνεδριάσει και με αποκλεισμό της δημοσιότητας ώστε να υπάρχει και το απόρρητο των συνομιλιών. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει στο παρελθόν και μπορεί να ενημερώνει οποτεδήποτε το θελήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς και εγώ αυτή την ενημέρωση που έκανα σήμερα θα την επαναλάβω όταν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην Ε.Ε. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε νέους θεσμούς. Να αξιοποιούμε αυτούς που υπάρχουν, κυρίως όταν συζητάμε στη Βουλή, να δώσουμε περισσότερο ρόλο στη Βουλή, και πιστεύω επίσης ότι δεν πρέπει να μπούμε σε διαδικασίες οι οποίες θα μπορέσουν ίσως να οδηγήσουν, υπάρχουν αρνητικά παραδείγματα από το παρελθόν, σε μια πλειοδοσία σχετικά με τις θέσεις τις οποίες υποστηρίζει κάθε κόμμα".

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Θετική χαρακτήρισε τη στάση που τήρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο του Λουξεμβούργου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ως χρήσιμες αυτές τις συναντήσεις, γιατί, όπως είπε, επιβάλλεται στοιχειώδης εθνική συνεννόηση στην αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων.

    "Είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός και έχει καθυστερήσει σε αυτό το ζήτημα", είπε ο κ. Καραμανλής, ενώ αναφορικά με την σύνοδο του Λουξεμβούργου σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν να συνειδητοποιούν την κακοπιστία και την προκλητικότητα της Τουρκίας. "Οφείλουμε όμως να είμαστε πάντα εν εγρηγόρσει και να είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια και τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό προϋποθέτει εθνική συνεννόηση", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για διαχωρισμό στη σύνοδο του Λουξεμβούργου των χωρών εντός και εκτός οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης καθώς και για προσπάθειες νατοποίησης του Αιγαίου και κατάργησης των εθνικών ορίων.

    "Οι θριαμβολογίες δεν είναι η προσφορότερη τακτική", σημείωσε εξάλλου ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε ότι μπροστά μας ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο σκληρών διαπραγματεύσεων, κινδύνων και προβλημάτων.

    Την αναγκαιότητα επίδειξης σύνεσης, προσοχής και προσεκτικών χειρισμών υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει ούτε να πανηγυρίζει κανείς ούτε και να είναι απαισιόδοξος.

    [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί εξαπέλυσε ο επίτιμος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

    "Η Οικονομία μας βαδίζει σε ενα τεντωμένο σχοινί. Είχαμε ήδη τις πρώτες κινητοποιήσεις. Το πρώτο κύμα πέρασε, το δεύτερο το γλυτώσαμε, το τρίτο όμως μπορεί να μας σκεπάσει και να ενταφιάσει μαζί του όχι μόνο αυτή την κυβέρνηση, αυτό είναι το λιγότερο, αλλά και τις τελευταίες ελπίδες της Ελλάδας να μετάσχει ισότιμα στην ΟΝΕ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως η οικονομία είναι εύθραυστη και υπάρχει ο κίνδυνος να μην αντέξουν τα πόδια της και να σπάσουν.

    Το δημόσιο χρέος παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας, επισήμανε, ενώ σχολιάζοντας τον προυπολογισμό του 1998 είπε ότι είναι "ψεύτικος" γιατί αποκρύπτει την πραγματικότητα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί "λογιστικά τεχνάσματα" ως j}qio μέσο για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Συνεχίζει πιστά την παράδοση που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80 και εξακολουθεί να πραγματοποιεί ένα τεράστιο τμήμα της δημοσιονομικής διαχείρισης χωρίς την έγκριση της Βουλής και κρυφά από τον ελληνικό λαό.

    Σε ερώτηση αν βλέπει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απάντησε ότι δεν κάνει τον προφήτη. Πρόσθεσε, όμως, ότι το 1998 θα είναι δύσκολη χρονιά για την οικονομία και είναι σίγουρος ότι δεν θα πάνε καλά τα πράγματα.

    Για τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είπε ότι στα λόγια μπορεί να είναι καλός-θα προσυπέγραφε ευχαρίστως όλες τις ομιλίες του-αλλά στην πράξη δεν έχει κάνει τίποτε που να βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση.

    Σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαικής Ενωσης για την Τουρκία παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πανηγυρίζει επειδή θα μείνει η γειτονική χώρα εκτός ενωμένης Ευρώπης. Θα έπρεπε να πανηγυρίζει αν η Τουρκία αποδεχτεί τους όρους και γίνει μέλος της Ε.Ε. Επισήμανε ότι η Τουρκία έκανε λάθος εκτίμηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επανεξετάσει τη στάση της.

    Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την ανησυχία του κ. Σημίτη για το ενδεχόμενο έντασης στο Αιγαίο, μετά την απόφαση της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ένταση, αλλά κατά τη γνώμη του δεν θα έχει επικίνδυνες διαστάσεις. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο γιατί δεν τη συμφέρει την ίδια. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι την απειλή αυτή ο κ. Γιλμάζ την είχε διατυπώσει κατ ιδίαν στον κ. Μητσοτάκη πολύ πριν τη δημοσιοποιήσει.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Στην παράλληλη ιστορική διαδρομή των δύο λαών και στις στενές σχέσεις που ενώνουν Ελλάδα και Ουκρανία σε πολλούς τομείς, αναφέρθηκε στην ομιλία του που εκφώνησε σήμερα στη Βουλή του Κιέβου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε τις σχέσεις Ουκρανίας-Ελλάδας ως πρότυπο διμερούς συνεργασίας και φιλίας, αναφέρθηκε στους παλιούς δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς, ενώ αναφερόμενος στους ελληνικής καταγωγής Ουκρανούς πολίτες, "οι οποίοι παράγουν έργο στην Οδησσό και στη Μαριούπολη" τους χαρακτήρισε ως γέφυρα συνεργασίας και φιλίας των δυο λαών.

    Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων των δυο χωρών στα περισσότερα θέματα της περιοχής και δήλωσε ότι "η Ελλάδα συμμερίζεται το όραμα της Ουκρανίας για ειρήνη, φιλία, σταθερότητα και πρόοδο".

    Ο κ. Στεφανόπουλος, σήμερα το πρωί επισκέφθηκε το ναό της Αγίας Σοφίας και το μεσημέρι παρέστη στη δεξίωση που δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία και στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί σήμερα την Οδησσό όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με φορείς και εκπροσώπους της ομογένειας. Am\kocer επαφές θα έχει στη Μαριούπολη την οποία θα επισκεφθεί στη συνέχεια..

    [05] ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με αναπηρικά καροτσάκια έκαναν σήμερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη ζητώντας ποιοτική αναβάθμιση και βελτίωση των συνθηκών μόρφωσης, δουλειάς και διαβίωσης, ενώ ανάλογη πορεία θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους προς τη Βουλή.

    Δεκάδες άτομα με ειδικές ανάγκες συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους για να διαδηλώσουν ότι ξεκινούν έναν ανένδοτο κοινωνικό αγώνα που έχει στο επίκεντρό του τη θέσπιση ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα . "Δεν διεκδικούμε απλά αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Διεκδικούμε συγκεκριμένα την αύξηση των κονδυλίων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτός ο αγώνας συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της κοινωνικής μας θέσης με τη συμμετοχή μας στο νέο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι" αναφέρεται στο ψήφισμα που επέδωσαν στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και αντιπρόεδρος της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Γιάννης Βαρδακαστάνης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι κύρια αιτήματα είναι: η αύξηση των κονδυλίων για τα επιδόματα στα άτομα με ειδικές ανάγκες σε ποσοστό 20% για το 1998, η ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για την επιδοματική πολιτική μέσα στο πρώτο τρίμηνο του ΄98, η άμεση αναπροσαρμογή των επιδομάτων στα άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό , βαριές ψυχοσωματικές και πολλαπλές αναπηρίες, σταθερή χρηματοδότηση των Κέντρων και φορέων που παρέχουν υπηρεσίες στα άτομα αυτά, βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, τροποποίηση του νόμου 1648/86 και η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την κατάρτιση και απασχόληση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Ο κ Βαρδακαστάνης χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση των εργαζομένων στα Κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες , οι οποίοι παραμένουν μήνες απλήρωτοι. Παράλληλα επισήμανε ότι ο αριθμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε κάθε χώρα σύμφωνα με διεθνή στατιστικά δεδομένα είναι ίσος με το 8-10% του πληθυσμού της χώρας ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται γύρω στις 800 χιλιάδες.

    [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ

    Βελτίωση παρουσιάζει από σήμερα το πρωί ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα, όπου όμως η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι χθεσινές χιονοπτώσεις εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στις συγκοινωνίες.

    Μετά την ύφεση που άρχισε να παρουσιάζει η κακοκαιρία από χθες το απόγευμα, συνεργεία των υπηρεσιών της Νομαρχίας και της 3ης ΔΕΚΕ, με τη βοήθεια μηχανημάτων ολοκλήρωσαν τον εκχιονισμό σχεδόν ολοκλήρου του οδικού δικτύου. Έτσι, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι apaqa_tgtg μόνο για τα οχήματα που κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας και Βιτσίου), σε ορεινά χωριά των νομών Γρεβενών και Βοΐου Κοζάνης, καθώς επίσης και σε ορισμένα σημεία του δρόμου από τη Βέροια προς τα δύο χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου.

    Παρόλα αυτά οι διευθύνσεις τροχαίας στη Βόρεια Ελλάδα συνιστούν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του παγετού που σχηματίζεται τις νυχτερινές κυρίως ώρες στο οδόστρωμα.

    Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στην πόλη της Καστοριάς, όπου νωρίς το πρωί ο δείκτης του θερμόμετρου έπεσε στους -5 βαθμούς, με αποτέλεσμα να σημειωθεί παγετός. Την ίδια ώρα η Φλώρινα είχε -1 βαθμό, η Αλεξανδρούπολη 3 και η Καβάλα 4.

    [07] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1998 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΟΣΑ

    Αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα στο 10,7% το 1998, από 10,6% που είναι φέτος, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομίες των χωρών-μελών του.

    Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον Οργανισμό, που προτείνει ωστόσο διατήρηση της αναλογίας μίας πρόσληψης προς πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα, οφείλεται στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων.

    Ο ΟΟΣΑ, που εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος για την πορεία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, απ' ότι εμφανίζονται σε εκθέσεις τους ευρωπαϊκοί οργανισμοί, θεωρεί ότι βασικό πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση, το προσεχές έτος, θα είναι ο καθορισμός μετριοπαθών αυξήσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υλοποίηση αυστηρότερου προϋπολογισμού.

    Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η συνεχιζόμενη αύξηση των πραγματικών αμοιβών πιέζει ανοδικά τις τιμές. Πιέσεις που, ωστόσο, αντισταθμίζονται από την πολιτική της σκληρής δραχμής, που επηρεάζει θετικά την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος σε μέσα επίπεδα θα πέσει στο 4,5% το 1998 από 5,8% το 1997, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

    Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3,9% το 1998, από 5% το 1997, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει σε έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το προσεχές έτος από 4,2% φέτος.

    Παράλληλα, σημειώνει ότι υπήρξε πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αν και τα έσοδα από αυτή ήταν λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας χαρακτηρίζονται έντονοι από τον Οργανισμό, που προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί κατά το τρέχον και το επόμενο έτος σε 3,4%, από 2,6% το 1996, ως αποτέλεσμα των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωσης και των αυξήσεων στις πραγματικές αμοιβές.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ι.ΤΖΕΜ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΕΕ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ επιβεβαίωσε το αδιέξοδο στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την Κοινότητα να αλλάξει τις θέσεις της. Με δηλώσεις που έκανε το περιθώριο του Συμβουλίου της βορειοατλαντικής συμμαχίας ο Ισμαή λ Τζεμ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης της χώρας του για την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών ότι η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ακόμη ότι δεν έχει πια νόημα ν α συζητεί η χώρα του ορισμένα θέματα με την ΕΕ, η οποία δεν προσεγγίζει αντικειμενικά την Τουρκία και δεν προσδιορίζει σωστά τη θέση της.

    Αξιολογώντας τη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου σε δηλώσεις που έκανε στον τουρκικό τύπο ο κ Τζέμ είπε ότι η Ευρώπη έχει χάσει για την ώρα μία σημαντική ευκαιρία επειδή δεν κατάλαβε ακριβώς τη σημασία του θέματος και ακολουθεί μια λάθος κατεύθυνση . Παρ άλληλα υπογράμμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση ακολούθησε μία ορθολογική , σοβαρή και συστηματική πολιτική στο θέμα της πλήρους ένταξης στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι παρότι υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις αυτές δεν παρουσιάστηκαν στην κοινωνία ως επίτευγμα.

    Ο κ Τζεμ απαντώντας σε απόψεις ότι η Τουρκία θα αναζητήσει εναλλακτική λύση στρεφόμενη προς την Αμερική τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει ούτε πρόθεση ούτε ανάγκη να βρει κάποιον προστάτη. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του επιθυμεί να προωθήσει την οικονομική και πολιτική της θέση σε όλο τον κόσμο.

    Υπενθυμίζοντας ότι ελήφθη απόφαση για μη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη ο κ Τζέμ είπε ότι οι όροι που προβάλλονται έχουν την έννοια "εμείς σας καλούμε αλλά μην έρχεστε" . Σε ερώτηση σχετικά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας απάντησε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να διεκδικεί όσα απορρέουν από τη συμφωνία σε περίπτωση που η ΕΕ δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις.

    Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε για τους ξένους δημοσιογράφους ο κ Τζέμ δήλωσε ότι η ΕΕ προβάλλει κακοπροαίρετους πολιτικούς όρους τους οποίους χαρακτήρισε απαράδεκτους. Σύμφωνα με τον κ Τζέμ αν δεν αλλάξουν αυτοί οι όροι δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί έν ας πολύπλευρος διάλογος . Η Τουρκία, είπε, κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες στο θέμα της πλήρους ένταξης. Στο εξής, πρόσθεσε, θα πρέπει η ΕΕ να σκεφτεί ποιές θα είναι οι σχέσεις. Ο κ Τζεμ υποστήριξε μάλιστα ότι η χώρα του δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώ ματα, αλλά, όπως είπε, αυτό γίνεται στην Ελλάδα σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας και στη Γερμανία που εμφανίζει έντονη ξενοφοβία απέναντι στους Τούρκους. Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειε ς διαλόγου με την Αθήνα και μετά να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη. Επανέλαβε δε έμμεσα τις απειλές της χώρας του για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

    [09] ΓΚ. ΦΕΪΣΕΛ: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

    Ψυχραιμία εν αναμονή των εξελίξεων συνέστησε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, αμέσως μετά την ωριαία συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, με αντικείμενο την κ ατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για τα αποτελέσματα του Λουξεμβούργου, και διευκρίνισε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ανάπαυλας πριν από τις προεδρικές εκλογές στο ελεύθερο τμήμα του νησιού.

    "Δε θα συμβεί τίποτα μέχρι τις προεδρικές εκλογές, και δεν εξυπηρετούμε κανένα χρήσιμο σκοπό με το να αναλύουμε κάθετι που δηλώνει κάποιος", τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: "Το καλύτερο που έχουμε να πράξουμε είναι να είμαστε ψύχραιμοι και θα δού με τι θα γίνει".

    Ερωτηθείς για το πώς τα Ηνωμένα Εθνη θα πείσουν τον Ντενκτάς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Φεϊσέλ αναγνώρισε ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους είναι "ενοχλημένος", και επανέλαβε ότι "πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μέχρι το Μάρτιο".

    Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη "να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού προς το συμφέρον όλων" και συμπλήρωσε: "Οτιδήποτε άλλο θα ήταν άσχημα νέα για όλους, και θα έλεγα ότι τίποτα δεν έχει συμβεί που να αλ λάζει αυτό το συμπέρασμα".

    Αναφερόμενος στην επιστολή που είχε στείλει ο τουρκοκύπριος ηγέτης στον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, διέψευσε τις πληροφορίες ότι στην επιστολή ο Ντενκτάς ήγηρε θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Ο Γκουστάβ Φεϊσέλ εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παραδώσει τις πληροφορίες, για το χώρο όπου βρίσκονται θαμμένοι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, "πράγμα που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη τόσο για τις οικ ογένειες όσο και για το Κυπριακό γενικά", κατάληξε.

    Ο εκπρόσωπος του ΓΓ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο χρόνος της οποίας δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΝΟ-ΚΟΥΚ

    Η αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και η αναπτυξιακή πορεία της Αλβανίας ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο ο οποίος επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.

    Ο κ. Νάνο έκανε έκκληση για επιπλέον αναπτυξιακή βοήθεια και επενδύσεις στη χώρα του, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ότι είναι δυνατό για τη διασφάλιση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο κ Κουκ από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον κ. Νάνο ότι στις προθέσεις της χώρας του που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1ης Ιανουαρίου 1998, είναι η ενεργοποίηση των εμπορικών συμφωνιών που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ αι την Αλβανία. Επίσης, επεσήμανε το σταθεροποιητικό ρόλο της κυβέρνησης Νάνο, που κατόρθωσε να βγάλει την Αλβανία από την κρίση και να την οδηγήσει στο δρόμο της πολιτικής σταθερότητας δίχως παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ακόμη, ο Βρετανός υπουργός, συνέστησε στον κ. Νάνο να λάβει η κυβέρνησή του περισσότερο αυστηρά μέτρα για την παράδοση των όπλων που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, "όπλα που συνιστούν μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία", τόνισε.

    Όσον αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου το οποίο απασχόλησε τις συνομιλίες του, συνεχάρη τον κ. Νάνο για τη διαλλακτική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση που επέδειξε καθώς και για τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε στα πλαίσια της διαβαλκανικής διάσκεψης της Κρήτης,

    με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και η οποία αφορά στην έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες..

    Η επίσκεψη του Φάτος Νάνο στη Μεγάλη Βρετανία και ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν έγινε δυνατή συνάντηση του Νάνο με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, σχολιάστηκε ποικιλότροπα από τον αλβανικό τύπο. Ο κ. Νάνο εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί προσωπικ ά με τον Τόνι Μπλερ αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός με επιστολή του τον καλωσόρισε και εξέφρασε τη λύπη του επειδή, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας δεν μπόρεσε να τον συναντήσει.

    Ως επιτυχία της αλβανικής κυβέρνησης χαρακτηρίζει ο φιλοκυβερνητικός τύπος την επίσκεψη Νάνο, προβάλλοντας τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ. Η "Ζέρι ι Πόπουλιτ", δημοσιεύει αποσπάσματα της επιστολής του Βρετανού πρωθυπουργο ύ, με την οποία εξηγεί τους λόγους που δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση.

    Αντίθετα, ο αντιπολιτευόμενος τύπος, χαρακτηρίζει αποτυχία την επίσκεψη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "όταν ο πρώην Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα είχε επισκεφθεί το Λονδίνο είχε ιδιαίτερες συναντήσεις τόσο με τον τότε πρωθυπουργό, Τζoν Μέητζορ αλλά και με τη βασί λισσα Ελισάβετ".

    [11] ΕΝΟΧΟΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ 17 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 19 ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ένοχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες κρίθηκαν σήμερα από το δικαστήριο της Πρίστινα οι 17 από τους 19 Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα ως 20 χρόνια, ενώ οι δύο απαλλάχθηκαν, όπως μεταδίδει το γαλλ ικό πρακτορείο ειδήσεων.

    ΟΙ 19 Αλβανοί, δύο από τους οποίους δικάστηκαν ερήμην, καθώς έχουν διαφύγει τη σύλληψη, δικάστηκαν με τις κατηγορίες ότι συνετέλεσαν στη δημιουργία κι ότι αποτελούν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για ένοπλες επιθέσεις εναντίον σερβικών στόχων στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου από το 1992 μέχρι το 1997.

    Οι τρεις από τους εναγόμενους καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια φυλάκιση, δύο σε 15 χρόνια, τρεις σε 10 και οι υπόλοιποι εννιά καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα ως εννιά χρόνια, παρόλο που οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες και οι συν ήγοροι κατά την ανακεφαλαίωσή τους απαίτησαν να αποσυρθούν οι κατηγορίες, με την αιτιολογία ότι οι ομολογίες των κατηγορουμένων, κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, αποσπάστηκαν με ξυλοδαρμό από την αστυνομία.

    [12] ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΚΛΙΕΦ

    Νέα στοιχεία κατά του Ζόραν Σάκλιεφ, πρώην ανώτερου στελέχους του στρατού της ΠΓΔΜ, αποκαλύπτουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, τα οποία υποστηρίζουν πως ο ίδιος σχεδίαζε τη δολοφονία του νυν βουλευτή της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και διευθυντή του ορυχ είου "Bucim", Βάντσο Τσιφλιγκάνετς.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σκοπιανού τύπου, κατά του Σάκλιεφ, ο οποίος ισχυρίζεται πως διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν παράνομες εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ στα Σκόπια κατά τη διάρκεια του εμπάργκο, πέρυσι ασκήθηκε ποινική δίωξη, η υπόθεση όμως κατέλ ηξε στο αρχείο του τότε υπουργού Άμυνας και νυν υπουργού Εξωτερικών Μπλάγκοϊ Χάντζισκι.

    Χθες ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε εξηγήσεις επί του θέματος, επισημαίνοντας ότι πραγματικά στα τέλη Οκτωβρίου το 1996 ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του τότε αξιωματικού του στρατού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Σάκλιεφ. Ανέθεσε την υπόθεση στον ανώτατο δημόσιο κατ ήγορο, Γιόβαν Πάβλεφσκι, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του Σάκλιεφ δεν επαρκούν για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του.

    Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων ο πατέρας του Ζόραν Σάκλιεφ, ο γιος του αναγκάστηκε να διαφύγει με τη σύζυγό του στις ΗΠΑ, καθώς δεχόταν απειλές για τη ζωή του, επειδή είχε αποκαλύψει τις παράνομες εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τις οποίες επικαλούνται οι σκοπιανές εφημερίδες, για την εκτέλεση του βουλευτή Βάντσο Τσιφλιγκάνετς ο Σόραν Σάκλιεφ θα έπαιρνε 20.000 γερμανικά μάρκα, οι λόγοι, όμως, που οδήγησαν στην αναβολή της δολοφονίας του βου λευτή δεν είναι γνωστοί.

    Σχολιάζοντας το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, ο βουλευτής της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Βάντσο Τσιφλιγκάνετς επεσήμανε ότι η δολοφονία του πιθανόν θα είχε ως στόχο να καλύψει κάποιες παράνομες δραστηριότητες και ζήτησε από τα αρμόδια όργανα του κράτους να τοποθετηθούν επί του θέματος.

    Σημειώνεται ότι η γραμματεία πληροφοριών των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών και η Μυστική Υπηρεσία της χώρας αναμένεται να εκδώσουν επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση της παράνομης εισαγωγής όπλων από τις ΗΠΑ και το σχέδιο δολοφονίας του βουλευτή Βάντσο Τσιφλιγκάνετς.

    [13] ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Απέρριψαν σήμερα, κατά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, τα αιτήματα για ενεργητικότερη δράση των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Βοσνία, ώστε να συλληφθούν οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδ ήσεων.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντούνται δύο φορές το χρόνο, ζήτησαν επισήμως, κατά τη συνάντησή τους αυτή, από τους σχεδιαστές της στρατιωτικής πολιτικής να παρουσιάσουν τις δυνατές προοπτικές για την αντικατάσταση της τωρινής Δύναμης Σταθεροποί ησης, της οποίας η θητεία λήγει τον Ιούνιο του 1998. Απ' ότι φαίνεται πάντως μέχρι τώρα οι χώρες που συμμετέχουν στη Δύναμη Σταθεροποίησης θεωρούν απαραίτητη τη διατήρηση κάποιας μορφής αποτρεπτικής δύναμης και μάλιστα έχουν αρχίσει ήδη να συγκλίνουν στη θέση για διατήρηση δύναμης ισχύος 20.000 ανδρών.

    Δεν δόθηκαν, πάντως, οδηγίες να ενισχυθούν οι κανονισμοί για τη δέσμευση των ειρηνευτικών δυνάμεων να επιδιώξουν πιο αποτελεσματικά τη σύλληψη προσώπων χαρακτηρισμένων ως εγκληματιών πολέμου, όπως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή η αρχιεισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου Λουίζ Άρμπουρ απηύθυνε κατηγορίες εναντίον των γαλλικών και αμερικανικών δυνάμεων στη Βοσνία, ότι δεν κάνουν τίποτα για τη σύλληψη των υπόπτων. Η Μ. Βρετανία, η μόνη χώρα της οποίας οι δυνάμεις έχουν οργάνωσαν επιχείρηση για τη σύλληψη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου τον Ιούλιο, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μακροχρόνια ειρήνη στη Βοσνία αν για "ανθρώπους σαν τον Κάρατζιτς " δεν αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Από τον Ιούλιο, πάντως, δεν έχει επαναληφθεί ανάλογη επιχείρηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε αξιωματούχος: "Η δέσμευση υπάρχει και οι κανόνες είναι σαφείς. Θα πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν".

    [14] ΒΟΣΝΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

    Χωρίς να ψηφιστεί ο νόμος για την υπηκοότητα έκλεισε χθες τελικά η συνεδρίαση του βοσνιακού κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, παρά την προειδοποίηση που είχε απευθύνει η διεθνής κοινότητα ότι σε περίπτωση που δεν παρθούν αποφάσ εις σχετικά με τους νόμους που αφορούν την υπηκοότητα των πολιτών, το κοινό διαβατήριο και τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, θα επιβάλει τη νομοθεσία που ορίστηκε στη συμφωνία ειρήνης του Ντέιτον.

    Η συνεδρίαση άρχισε αργά το απόγευμα, καθώς οι Σερβοβόσνιοι βουλευτές απαιτούσαν από τα άλλα δύο μέλη της συλλογικής προεδρίας να αναγνωρίσουν τη συμφωνία με τη Γιουγκοσλαβία για διπλή υπηκοότητα των Σερβοβοσνίων. Τελικά οι Σέρβοι δέχτηκαν να συμμετάσχου ν στις συζητήσεις, και έτσι εγκρίθηκε ο νόμος για το κοινό διαβατήριο, κατόπιν, όμως, επανέφεραν το θέμα της συμφωνίας με τη Γιουγκοσλαβία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση.

    Το διαβατήριο, το οποίο θα ισχύσει μετά από έξι μήνες θα είναι σκούρο μπλε, θα φέρει την επιγραφή "Βοσνία-Ερζεγοβίνη" και "Διαβατήριο" και θα υποδεικνύει αν ο κάτοχός του προέρχεται από τη Σερβική Δημοκρατία ή την Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία. Παράλλη λα με τα αγγλικά, στο διαβατήριο θα χρησιμοποιείται είτε η κυριλλική γραφή, είτε μία από τις δύο παραλλαγές των Σερβοκροατικών, γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες για τους κατόχους από την Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία.

    [15] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Η κυβέρνηση Κόστοφ αποφάσισε να καταργήσει από την 1η Ιανουαρίου του 1998 τα τελωνειακά τέλη για την εισαγωγή στη Βουλγαρία αυτοκινήτων από χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας αυτό μεταφράζεται σε μείωση της τάξης 5 με 10% στις τιμές των "ευρωπαϊκών" αυτοκινήτων που θα εισάγονται στη Βουλγαρία, ενώ αμετάβλητα, στο 16%, παραμένουν τα τέλη εισαγωγής των ρωσικών αυτοκινήτων "Λάντα" και "Μοσκβίτς".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 16 December 1997 - 15:55:42