Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τα ΜΜΕ)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

  • [02] ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [03] ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

  • [04] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

  • [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [06] "ΜΙΑ ΣΟΥΗΔΕΖΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ"- ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Φ. ΜΠΡΕΜΕΡ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΤΗ ΣΤΟΥΡΕ ΛΙΝΝΕΡ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΗΠΑ:Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΧΡΗΣΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

  • [08] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [09] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ

  • [10] ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 34% Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 1Ο 3ΜΗΝΟ '97

  • [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ Λ.ΖΑΝΑ

  • [12] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ:ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τα ΜΜΕ)

  • [13] ΜΕ ΤΗ ΛΗΨΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 5η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΜΜΕ.

  • [14] Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

  • [15] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Η διεύρυνση της κοινότητας και η νομισματική ένωση θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει σήμερα στο Λουξεμβούργο. Η σύνοδος χαρακτηρίζεται κρίσιμη καθώς οι 15 ηγέτες των χωρών-μελών jako}mtai να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων, από τις αρχές του επομένου έτους, με την Κύπρο και με πέντε υποψήφιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Ουγγαρία την Πολωνία την Εσθονία την Τσεχία και τη Σλοβενία.

    Για τις υπόλοιπες πέντε ( Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Λετονία, Λιθουανία) αναμένεται ότι οι "15" θα τις καλέσουν να παραστούν στην έναρξη των συνομιλιών αυτών και να συμμετάσχουν στη συνέχεια σε μια διαδικασία παρακολούθησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση της προόδου τους, ώστε να διαπιστωθούν, βάσει ετήσιων εκθέσεων για την κάθε μια ξεχωριστά, οι ρυθμοί προόδου τους που απαιτούνται για τη σύγκλιση σύμφωνα με τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ.

    Ακόμη, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της συμμετοχής των χωρών στην άτυπη επιτροπή η οποία εξετάζει την πορεία προς τη νομισματική ένωση του 1999. Εχουν εκφραστεί διαφωνίες, αν χώρες όπως η Βρετανία, που δεν συμμετέχουν στο ενιαίο νόμισμα από την αρχή, θα πρέπει να συμμετέχουν στην επιτροπή ή όχι.

    Στο μεταξύ σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται η προσέγγιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι προσπάθειες της τουρκικής διπλωματίας να προωθήσει τις θέσεις της αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση απέβησαν άκαρπες, μετά την αρνητική στάση που υιοθέτησε η Αγκυρα έναντι της διαρκούς ευρωπαϊκής διάσκεψης. Ο πρωθυπουργός τη Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, στη χθεσινή πολύωρη συνάντησή του με τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, δεν φάνηκε διατεθειμένος να αποδεχθεί τη δέσμη προϋποθέσεων στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη. Αποτέλεσμα ήταν η ίδια η τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει το ενδιαφέρον της για τη διάσκεψη αφού ενδεχόμενη συμμετοχή της δεν θα συνδεόταν με την προοπτική ένταξή της στην ΕΕ.

    Ο κ.Γιούγκερ, μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, εξήγησε πως oδηγήθηκαν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να προσδώσει ουσία στην ευρωπαϊκή διάσκεψη συζητώντας εκεί θέματα που αφορούν την κοινή πολιτική στους τομείς των εξωτερικών υποθέσεων και της ασφάλειας.

    " Η τουρκική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί την προσφορά μας διότι κρίνει πως δεν ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή διάσκεψη αφού ξεκαθαρίσαμε ότι αυτή δεν θα συνδέεται με τη διαδικασία ένταξης. Εμείς ανταποκρίθηκαμε στο αίτημα να αποκτήσει η διάσκεψη ουσία αλλά η φίλη Τουρκία έκρινε πως δεν είναι αυτή η προοπτική που χρειάζεται", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γιούγκερ. Αναφέρθηκε επίσης στις τρεις προϋποθέσεις που καλείται να εκπληρώσει η Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχέσεις της με την ΕΕ προς την κατεύθυνση που επιθυμεί, δηλαδή να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, να μην προβάλει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και να επιλύσει το πρόβλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι υπαρκτό στην Τουρκία.

    Ωστόσο ο κ. Γιουγκερ άφησε κάποια περιθώρια ανοικτά λέγοντας ότι "είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε κάποια προοπτική ένταξης στην Τουρκία. Τόσο εγώ όσο και άλλοι είναι διατεθειμένοι να πουν |ti η Τουρκία είναι υποψήφια και καθ' οδόν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά η Αγκυρα πρέπει να γνωρίζει, και το γνωρίζει, ότι πρέπει να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις".

    Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν στην απόρριψη της πρόσκλησης των "15" να παραβρεθεί σε δείπνο με τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, στο οποίο θα ενημερωνόταν για τα αποτελέσματα των εργασιών της.

    Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση ή δήλωση από την τουρκική πλευρά. Οι δηλώσεις του ιδίου του Μεσούτ Γιλμάζ, επιστρέφοντας στην Αγκυρα, ήταν μετριοπαθείς και αρκέστηκε να δηλώσει ότι η συνομιλία με τον κ.Γιούγκερ ήταν χρήσιμη, ενώ αμέσως μετά ενημέρωσε τον Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    [02] ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Εντονότατες ζυμώσεις γίνονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, για να βρεθεί η "χρυσή τομή", ώστε να μην καταλήξει σε φιάσκο η υπόθεση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και γι' αυτό παρά τις πιέσεις που ασκούνται προς την ελληνική πλευρά, αναζητείται φόρμουλα για την καλύτερη συμβιβαστική λύση.

    Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε χθες βράδυ μετά τη συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, τα οποία φυσικά επανέλαβε και σήμερα το πρωί κατά τη πρωινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους άλλους εταίρους μας: "αν βρεθεί κάποια νέα διατύπωση η οποία μπορεί να λύνει το πρόβλημα, τότε ίσως υπάρχει διέξοδος".

    Αυτή η αναφορά βέβαια γίνεται στο θέμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, για την οποία η Ελλάδα είχε δηλώσει από παλιά ότι για να αποδεχθεί συμμετοχή της Τουρκίας θα πρέπει προηγουμένως να έχει εκπληρώσει η Τουρκία ορισμένους όρους, οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλους τους εταίρους μας και οι οποίοι αφορούν την αποδοχή από την Τουρκία της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την επίλυση όποιας διαφοράς με την Ελλάδα, τη μη παρεμπόδιση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και του διεθνές δικαίου και την συμφωνία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Προς το παρόν πάντως δεν έχει εξευρεθεί φόρμουλα, η οποία θα αποτελούσε εφαλτήριο για την συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το θέμα και ότι "είναι σημαντικό να υπάρξει απάντηση επί της ουσίας".

    Όπως εξήγησε και στους εταίρους στην πρωινή συνεδρίαση ο κ. Σημίτης η ουσία είναι ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας "που θα διασφαλίζουν την ειρηνική πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Μετά το τέλος της προηγούμενης Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την απασχόληση εδώ στο Λουξεμβούργο, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε ρωτήσει τον Πρωθυπουργό αν μέχρι σήμερα θα περίμενε κάποια κίνηση από μέρους της Άγκυρας ώστε να βαδίσουμε σε μια συμβιβαστική λύση για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν μονολεκτική και κατηγορηματική: "Όχι".

    Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν δέχθηκε τη συμβιβαστική λύση pou της πρότεινε η προεδρία και αυτό διεφάνη και στην προχθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε εδώ στο Λουξεμβούργο με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ. Αυτό υποστήριξε και το τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Πόος.

    Η Τουρκία αποδύθηκε σε ένα παρασκήνιο ώστε να γίνει αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Εδέχθη όρους για τις διαπραγματεύσεις της ένταξης αλλά όχι επί της αρχής ή όχι της ένταξής της. Υιοθέτησε, κατά τους πολιτικούς παρατηρητές, μια τακτική "καλού παιδιού" απέναντι στην Ευρώπη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει "πράσινο φως" για την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    [03] ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Σε μια σημαντική παρέμβαση κατά την διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χοσέ Μαρία Ρόμπλες υπογράμμισε με έμφαση ότι "οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής της Ένωσης δεν μπορεί να καθορίζονται πίσω από την πλάτη των πολιτών και γι' αυτό είναι απαραίτητο το Συμβούλιο να ζητήσει τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο είναι το θεσμικό όργανο που εξασφαλίζει την πλήρη συμμετοχή κατά τον έλεγχο των αποφάσεων στα πλαίσια της ΟΝΕ στους εκπροσώπους όλων των ανεξαιρέτως κρατών-μελών της Ένωσης, τόσο τις χώρες που συμμετέχουν στην τρίτη φάση, τις χώρες "Ιν", όσο και τα κράτη που θα εισέλθουν αργότερα τις "Προ-Ιν", αλλά και τις "Αλτ".

    Ιδιαίτερη σημασία έδωσε κατά την παρέμβαση ο κ. Ρόμπλες στο θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας ότι η διεύρυνση δεν αποτελεί μόνο ιστορική ευκαιρία για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και μεγάλη ευκαιρία για την Ένωση δεδομένου ότι θα προσδώσει στο πολιτικό και οικονομικό της δυναμικό μεγάλα πλεονεκτήματα για τα σημερινά κράτη-μέλη.

    Δεν παρέλειψε ο κ. Ρόμπλες να δηλώσει ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης τα οποία καθορίζει το Συμβούλιο της Κοπεγχάγης.

    Υπογράμμισε ότι η διαδικασία της διεύρυνσης πρέπει να αρχίσει μέσω μιας πράξης, η οποία θα αποφασιστεί από κοινού από όλες τις υποψήφιες χώρες, δεδομένου ότι όλες οι χώρες που πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ως προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των μειονοτήτων, έχουν δικαίωμα να αρχίσουν ταυτόχρονα την ενισχυμένη διαδικασία ένταξης και διαπραγματεύσεων, διαδικασία η οποία θα πρέπει ν' αρχίσει για όλες αυτές τις χώρες το 1998. Σ' αυτές τις προπαρασκευαστικές εργασίες πρέπει να συμμετέχουν ισοδυνάμως οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επίσης τόνισε ότι η διάρκεια και ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να ποικίλουν μετά την εξέλιξη των διαφόρων χωρών που προσβλέπουν στην Ε.Ε. και για το λόγο αυτό θα πρέπει να διεξαχθούν διμερείς διαπραγματεύσεις με εντατικότερο ρυθμό με τις χώρες εκείνες που θα σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο.

    Για το θέμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, η οποία βεβαίως απασχολεί και την Ελλάδα σημαντικά σε ότι αφορά το τομέα της sulletow^r της Τουρκίας σ' αυτήν ο κ. Ρόμπλες τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο όργανο πολιτικής συνεργασίας μέσω του πολυμερους διαλόγου επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, εφ' όσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που αποβλέπουν στην ένταξη και έχουν συνάψει με την Ένωση συμφωνίες σύνδεσης, να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε χώρας, να μην συνεπάγεται αυτή η διαδικασία κατάργηση των διμερών επαφών και συζητήσεων και, τέλος, να διεξαχθεί η Διάσκεψη σε επίπεδο αρχηγών κρατών με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [04] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Σε νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα των πανωτοκίων των τραπεζών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ενώ αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για την νομιμότητα ή μη του ανατοκισμού.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας. Σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο υφυπουργός, σχετικά με το θέμα που τον τελευταίο καιρό απασχολεί έντονα τράπεζες και επιχειρηματίες, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να επιτραπεί ο ανατοκισμός των τόκων των δανείων ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο, όπως ισχύει σήμερα.

    Πάντως, ο κ. Πάχτας όπως διευκρίνισε ότι το οικονομικό επιτελείο περιμένει την τελική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου πριν προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση του προβλήματος.

    [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    "Ωρολογιακές βόμβες" αποτελούν, από οικολογικής άποψης, οι χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), λόγω των βιολογικών και χημικών διεργασιών που συντελούνται, επί δεκαετίες ακόμη μετά των ωφέλιμο χρόνο ζωής τους, με συνέπειες που δε μπορούν να αποφευχθούν, ακόμη και αν τηρηθούν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές κατά τη σχεδίαση και κατασκευή τους, σύμφωνα με τους διοργανωτές ημερίδας, στη Θεσσαλονίκη για τις μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων.

    Για το λόγο αυτό, αλλά και με βάση τη νέα κοινοτική στρατηγική για προ-επεξεργασία των απορριμμάτων, πριν από τη διάθεσή τους σε ΧΥΤΑ, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλαος Μουσιόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και ο εκπρόσωπος του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρ Δημοσθένης Παπαμελετίου, τόνισαν ότι είναι ανάγκη να σχεδιαστεί από τώρα νέος τρόπος προσέγγισης του προβλήματος στην Ελλάδα, όπου επιλέχθηκε η υγειονομική ταφή, κυρίως ως μια φθηνή μέθοδος διαχείρισης.

    "Και αυτό πρέπει να γίνει στη βάση συνδυασμένων μεθόδων διαχείρισης, χωρίς αποκλεισμούς και αφορισμούς, και αφού εκπονηθεί επιμέρους μελέτη για κάθε περιοχή, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των 5.000 ανεξέλεγκτων χωματερών στη χώρα" επισήμαναν.

    Αναφερόμενα ειδικά στην περίπτωση της ανακύκλωσης, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής υπογράμμισαν ότι στην Ελλάδα "τα περισσότερα προγράμματα ανακύκλωσης δε βασίζονται σε ολοκληρωμένες μελέτες συλλογής, μεταφοράς και κυρίως απορρόφησης των ανακυκλωμένων υλικών από τις αντίστοιχες βιομηχανίες, με αποτέλεσμα στην πορεία του χρόνου να ατονούν, αφήνοντας σημαντικά οικονομικά ελλείμματα".

    Άλλωστε, η μέθοδος αυτή, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του χρόνου ζωής των ΧΥΤΑ και σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, ωστόσο δε μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί πανάκεια, καθώς "οι μέγιστες ποσότητες που είναι δυνατό να ανακυκλωθούν δεν ξεπερνούν το 20% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων. Όσο, μάλιστα, αυξάνει ο λεγόμενος δείκτης εκτροπής απορριμμάτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής, τόσο ακριβότερο γίνεται το πρόγραμμα", εξήγησαν.

    Περισσότερα για τα νέα δεδομένα, τους τρόπους βελτίωσης των προγραμμάτων ανακύκλωσης στην Ελλάδα, για τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων (ΧΥΤΑ, καύση, ενεργειακές μέθοδοι, λιπασματοποίηση κ.λπ.) και για τα ειδικότερα προγράμματα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη θα αναφερθούν στην ημερίδα, την προσεχή Δευτέρα, από διακεκριμένους επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων με σχετική εμπειρία, από την Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του δικτύου "ΔΙΑΥΛΟΣ" της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.

    [06] "ΜΙΑ ΣΟΥΗΔΕΖΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ"- ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Φ. ΜΠΡΕΜΕΡ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΤΗ ΣΤΟΥΡΕ ΛΙΝΝΕΡ

    Ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στην Ελλάδα σχεδίαζε η Σουηδέζα Φρεντερίκα Μπρέμερ, μια περιηγήτρια του 19ου αιώνα, και τελικά έμεινε στη χώρα μας δυο χρόνια. Τέσσερις μήνες σκόπευε να μείνει στην Ελλάδα ο σύγχρονος Σουηδός καθηγητής ελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, Στούρε Λίνερ, αλλά έμεινε μισό αιώνα. Η παράλληλη πορεία των δύο αυτών ανθρώπων που ήρθαν από τη μακρινή χώρα του Βορρά στην Ελλάδα ενώθηκε σε ένα σημείο. Ο Στούρε Λίννερ δημοσίευσε τις ταξιδιωτικές αναμνήσεις της Φρεντερίκα Μπρέμερ στο βιβλίο του "Μια Σουηδέζα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα", το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά και παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη παράδοση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στη Στοκχόλμη.

    Η Φρεντερίκα Μπρέμερ έγραψε το βιβλίο της για την Ελλάδα, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη και την Αμερική, τρία χρόνια πριν το θάνατό της το 1862. "Παρακολούθησα βήμα προς βήμα την πορεία της στο χώρο και τον χρόνο και είμαι ενθουσιασμένος από τον τρόπο που παρουσιάζει την ελληνική πραγματικότητα. Η Ελλάδα ήταν η χώρα που αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, ύστερα βέβαια από την πατρίδα της τη Σουηδία" τόνισε ο Στούρε Λίννερ παρουσιάζοντας το βιβλίο. Σημείο αναφοράς των αναμνήσεων της Lpq]leq είναι ο θαυμασμός της στο πρόσφατα απελευθερωθέντα ελληνικό λαό που παρά τις μακροχρόνιες δοκιμασίες εξακολουθούσε να αντανακλά τις αρχές και τις αρετές της αρχαιότητας. Ξεχωριστή σημασία έχει ότι η Μπρέμερ θεωρεί τη σύγχρονη Ελλάδα σταυροδρόμι εξευγενισμού ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

    Ο Στούρε Λίννερ αναφερόμενος στη διεισδυτικότατη παρατήρηση της Μπέμερ για την συνέχει και την ενότητα του Ελληνισμού διάβασε ένα απόσπασμα από το τρίο κεφάλαιο του βιβλίου: "Μπορεί κανείς να λέει, να γράφει και να αποδεικνύει οτιδήποτε θέλει. Πχ ότι οι αρχαίοι Έλληνες είναι νεκροί , ότι η αρχαιότατη φυλή στο σύνολό της έχει εξαφανιστεί ή έχει αναμιχτεί με άλλες και ότι η τωρινή είναι εντελώς διαφορετική. Ωστόσο είναι βέβαιο και σαφές για αυτούς που έχουν μείνει κάποιο διάστημα ανάμεσά στους σύγχρονους Έλληνες και από την ιστορία γνωρίζουν τους αρχαίους, ότι πρόκειται για έναν και τον αυτό λαό, ότι έχουν τις ίδιες αρετές, τα ίδια ελαττώματα, τις ίδιες ιδιοτροπίες και τον ίδιο τρόπο ζωής καθώς επίσης και ότι έχουν ουσιαστικά την ίδια γλώσσα"

    Η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας Marita Uluskog παρουσιάζοντας το βιβλίο εξέφρασε την ικανοποίησή της που οι ταξιδιωτικές αναμνήσεις της Φρεντερίκα Μπρεμέρ, μια γυναίκας που έδωσε αγώνες για την ισότητα των δύο φύλων, δημοσιεύτηκαν στα ελληνικά μετά από 135 χρόνια. "Η Φρεντερίκα Μπρέμερ έπρεπε να δουλέψει πολύ για την ισότητα των ανδρών και γυναικών που σήμερα αποτελεί προτεραιότητα για τα περισσότερα κράτη" πρόσθεσε τονίζοντας ότι σήμερα στη χώρα της το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Παράλληλα επισήμανε ότι η Σουηδία στα τρία χρόνια που είναι μέλος της ΕΕ έχει προωθήσει το θέμα της ισότητας των δύο φύλων στην Κομισιόν το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε τις σουηδικές θέσεις.

    "Για μας τους σύγχρονους Έλληνες", είπε ο καθηγητής Παύλος Πετρίδης, "οι μαρτυρίες της Φρεντερίκα Μπρέμερ έχουν μία βαρύνουσα και ξεχωριστή σημασία όχι μόνο γιατί η συγγραφέας παραδίδεται κυριολεκτικά στη γοητεία που εκπέμπει ο ελληνικός λαός , αλλά γιατί η ίδια αβίαστα καταλήγει σε καίρια συμπεράσματα. Αποδεχόμενη αφενός τη συνάφεια μεταξύ του αρχαίου και του σύγχρονου ελληνικού περιγύρου και αφετέρου ανάγοντας την Ελλάδα του 19ου αιώνα σε σταυροδρόμι του πολιτισμού ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΗΠΑ:Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΧΡΗΣΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

    Έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου απηύθυνε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Φόλευ ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων χαρακτήρισε τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο βορειοδυτικό Αιγαίο άχρηστα προκλητικές και καθόλου απαραίτητες ακόμα κι αν έλαβαν χώρα στο διεθνή εναέριο χώρο.

    Ο κ.Φόλευ είπε ότι οι συγκεκριμένες πτήσεις καταγράφηκαν στα ραντάρ του ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι η στρατιωτική δραστηριότητα αυτού του χαρακτήρα υπονομεύει την εμπιστοσύνη και επιτείνει τις εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες μέλη της συμμαχίας.

    [08] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Την πρόθεση της Ελλάδας -στην περίπτωση που της ζητηθεί- να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αλβανών και Σέρβων για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε ο σύμβουλος Τύπου της Ελλάδας στα Τίρανα, Νικόλαος Βλαχάκης, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βελιγραδίου "ΒΕΤΑ".

    Ο κ.Βλαχάκης ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα προσέφερε τις υπηρεσίες της προς την κατεύθυνση αυτή από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Κρήτη, ενώ τόνισε ότι "η Αθήνα στο πνεύμα της αλληλοκατανόησης και οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της περιοχής θα καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες".

    Τη δήλωση του κ.Βλαχάκη, μετέδωσαν, μεταξύ των κυριοτέρων τους ειδήσεων, τα περισσότερα ηλεκτρονικά μέσα του Βελιγραδίου, σχολιάζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που μέσω ενός διπλωμάτη η Ελλάδα επισημοποιεί την πρόθεσή της να αναπτύξει σε περίπτωση που της ζητηθεί μεσολαβητική πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    [09] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ

    Διευκρινίσεις για τη δήλωση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο την περασμένη Τετάρτη, στην ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", στην οποία φέρεται να δήλωσε ότι "είμαστε να μετατραπούμε σε ιταλικό προτεκτοράτο στην περίπτωση που κάτι τέτοιο θα μας διασφάλιζε τη γρήγορη ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση" και η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο της Αλβανίας, έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.

    Ο εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού, Μπεν Μπλούσι, σε amajo_mys^ του που δημοσιεύει η κυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλι", υποστηρίζει ότι δεν αποδόθηκε σωστά "το πνεύμα και το γράμμα" των δηλώσεων του πρωθυπουργού. "Η συγκεκριμένη λέξη χρησιμοποιήθηκε όχι με την έννοια της υποταγής αλλά με την έννοια της υποστήριξης των συμφερόντων της Αλβανίας και των Αλβανών για την ταχύτερη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκής Ενωσης", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο Φάτος Νάνο δέχθηκε τα πυρά των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων οι οποίοι τον επέκριναν και τον κατηγόρησαν για ανευθυνότητα και ανικανότητα διακυβέρνησης της χώρας.

    Ο Σαμπρί Γκόντο, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέθεων μιλώντας από του βήματος της Βουλής, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ή να διαψεύσει τη δήλωση ή να παραιτηθεί.

    Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος, Σαλί Μπερίσα έκανε λόγο για "ξεπούλημα των εθνικών συμφερόντων της Αλβανίας", ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γκεντς Πόλλο, δήλωσε ότι "ο Νάνο είναι ανισόρροπος"..

    Ανεύθυνη χαρακτήρισε τη δήλωση Νάνο, ο αρχηγός του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βασίλ Μέλο, ενώ ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, σχολίασε ότι "ο Νάνο μας γύρισε 80 χρόνια πίσω"

    Η δήλωση του Νάνο προκάλεσε ποικίλα σχόλια στον αλβανικό τύπο ο οποίος επέκρινε δριμύτατα τον πρωθυπουργό.

    [10] ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 34% Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 1Ο 3ΜΗΝΟ '97

    Φθίνουσα πορεία ακολουθεί ο τουρισμός στη Βουλγαρία το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της υψηλής εγκληματικότητας, που αποθαρρύνει πολλούς δυνητικούς επισκέπτες της χώρας. Αναλυτικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 1997 επισκέφτηκαν το γειτονικό κράτος μόλις 812 χιλιάδες αλλοδαποί τουρίστες, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Ο τουρισμός στο γειτονικό κράτος άρχισε να παίρνει την κατιούσα από το 1995, οπότε οι αφίξεις δεν ξεπέρασαν τα 8 εκατομμύρια, έναντι 10,1 εκατομμυρίων το 1994. Η πτωτική τάση συνεχίστηκε και το 1996, αφού οι αλλοδαποί που προτίμησαν τη Βουλγαρία για τις διακοπές τους δεν ξεπέρασαν τα 6,8 εκατομμύρια. Η χώρα φαίνεται ότι δεν αποτέλεσε δελεαστικό προορισμό ούτε για τους συμπατριώτες μας, κατά τον προηγούμενο χρόνο.

    Οι τουριστικές αφίξεις από την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων και 64.725 διελεύσεων από το έδαφος της Βουλγαρίας) μειώθηκαν πέρυσι για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού δεν ξεπέρασαν τις 156.392, έναντι 230.767 το 1995 και 357.345 το 1994). Οι Ρώσοι και Γερμανοί τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα κατά το 1997 υπολογίζονται σε 400.000 και 200.000 αντίστοιχα.

    Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν στη Βουλγαρία οκτώ μεγάλα κρατικά συγκροτήματα για τον θαλάσσιο τουρισμό, ενώ τα δύο μεγαλύτερα χειμερινά θέρετρα (το Παμπόροβο και το Μπόρεβετς) ανήκουν επίσης στο κράτος. Συνολικά, στον κλάδο του τουρισμού υπάρχουν 136 jqatij]r και χιλιάδες πολύ μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πάντως, το 22% των περιουσιακών στοιχείων των κρατικών τουριστικών εταιριών πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί, μέσω του προγράμματος μαζικών ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η βουλγαρική κυβέρνηση.

    Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 1997 εκτιμάται ότι το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων στον τουρισμό θα πλησιάσει τα 17 εκατομμύρια δολάρια. Οι εν λόγω επενδύσεις αναμένεται να υλοποιηθούν κυρίως από μεγάλα γερμανικά και ρωσικά πρακτορεία.

    [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ Λ.ΖΑΝΑ

    Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άμεση αποφυλάκιση της κουρδικής καταγωγής, βουλευτού στο τουρκικό κοινοβούλιο Λέϊλα Ζάνα, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ το 1995, ζητά με ερώτησή του προς το Συμβούλιο υπουργών και με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χιλ Ρόμπλες Χιλ Ντελγκάδο, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπακυριαζής.

    Ο κ. Παπακυριαζής, υπενθυμίζει ότι η Λέϊλα Ζάνα εξακολουθεί να είναι φυλακισμένη στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι έχει αναδειχθεί στην παγκόσμια κοινωνία σε σύμβολο γυναίκας που αγωνίζεται ειρηνικά για την επιβίωση ενός λαού.

    "Τη στιγμή που η Τουρκία επιχειρεί μια προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και που συζητείται το θέμα των σχέσεων της Ε.Ε με τη χώρα αυτή, το σύμβολο Λέϊλα Ζάνα αποκτά βαρυσήμαντη επικαιρότητα", υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπακυριαζής ζητά να πληροφορηθεί από το Συμβούλιο υπουργών ποιες δράσεις προτίθεται να αναλάβει, ώστε να αξιώσει απο την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της και να προχωρήσει στην άμεση αποφυλάκιση της Λέϊλα Ζάνα.

    [12] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ:ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γιουγκοσλαβίας αμφισβήτησε την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών του Μαυροβουνίου, υποστηρίζοντας ότι οι νόμοι παραβιάστηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της Ομοσπονδίας.

    Σύμφωνα με τον εισαγγελέα οι ενστάσεις του απερχομένου προέδρου Μομίρ Μπουλάτοβιτς ο οποίος έχασε τις εκλογές είναι τεκμηριωμένες, σε ότι αφορά στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους νέων ψηφοφόρων ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών.

    Οι δύο γύροι των εκλογών που προηγήθηκαν στις 5 και 19 Οκτωβρίου έδωσαν τη νίκη στον πρωθυπουργό Μίλο Ντουγκάνοβιτς ο οποίος κέρδισε μεγαλύτερα ποσοστά από τον κ. Μπουλάτοβιτς, σύμμαχο και υποστηρικτή του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τα ΜΜΕ)

    [13] ΜΕ ΤΗ ΛΗΨΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 5η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΜΜΕ.

    Με την έκδοση πολιτικής διακήρυξης, απόφασης για την προώθηση της ελευθερίας, έκφρασης και πληροφόρησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αποφάσεων για τις συνέπειες των νέων τεχνολογιών στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες καθώς και για την επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έληξαν αργά το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της 5ης Ευρωπαϊκής Υπουργικής Διάσκεψης για την πολιτική στα ΜΜΕ στην οποία πήραν μέρος Υπουργοί, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων και Οργανισμών καθώς επίσης και άλλα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη από 36 χώρες της Ευρώπης και 6 Διεθνείς Οργανισμούς.

    Στην πολιτική διακήρυξη οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι των κρατών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη σημειώνοντας την δρομολογημένη ανάπτυξη της κοινωνίας των πληροφοριών, με την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών και διαπιστώνοντας ότι η κοινωνία των πληροφοριών θα αποτελέσει στα επόμενα χρόνια την κινητήρια δύναμη των οικονομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών μεταβολών και θα επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία της κοινωνίας, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ ατόμων, ομάδων και χωρών σε παγκόσμια κλίμακα, δεσμεύονται να ευνοήσουν την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και των νέων υπηρεσιών επικοινωνίας και πληροφόρησης προς όφελος της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των ανταλλαγών σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο καθώς και της συμμετοχής των ατόμων στη δημόσια ζωή με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Επίσης καλούν στη ταχεία αποπεράτωση των εργασιών αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Διασυνοριακή Τηλεόραση, με σκοπό να υπάρξει μια εναρμονισμένη προσέγγιση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οδηγίας "Τηλεόραση χωρίς Σύνορα" λαμβάνοντας υπόψη τις νέες οικονομικές και τεχνικές εξελίξεις σε αυτό τον τομέα.

    Στην απόφαση για την προώθηση της ελευθερίας, έκφρασης και πληροφόρησης οι υπουργοί των συμμετεχόντων κρατών ζητούν από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να εφαρμόσουν δράσεις σχετικά με την παρακολούθηση της ανάπτυξης της Κοινωνίας των πληροφοριών και να ενταθούν οι εργασίες που στοχεύουν στο καθορισμό μιας κοινής πανευρωπαϊκής προσέγγισης για το περιεχόμενο και τους τρόπους υλοποίησης της "καθολικής συλλογικής υπηρεσίας" λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές των συνθηκών και των οικονομικών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης να ενθαρρυνθεί σε διακρατικό επίπεδο η αυτορύθμιση των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τις νέες υπηρεσίες επικοινωνίας και πληροφόρησης, κυρίως με τη μορφή κωδίκων δεοντολογίας ή άλλων μέτρων, προκειμένου να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η προστασία των ανηλίκων και των δημοκρατικών αξιών καθώς επίσης και η αξιοπιστία των ίδιων των ΜΜΕ. Παράλληλα να αναληφθούν δράσεις που θα αποτρέπουν τη διάδοση του μίσους, της βίας και της πορνογραφίας μέσω των νέων υπηρεσιών επικοινωνίας και πληροφόρησης καθώς επίσης να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της συγκέντρωσης των ΜΜΕ, της διαφάνειας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και των αποκλειστικών δικαιωμάτων στο περιβάλλον της νέας τεχνολογίας.

    Τέλος, να αυξηθούν τα προγράμματα συνεργασίας και συνδρομής του Sulbouk_ou της Ευρώπης προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ.

    Στη σχετική απόφαση για τις συνέπειες των νέων τεχνολογιών στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες, τα συμμετέχοντα κράτη δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να προωθήσουν χωρίς διακρίσεις την ανάπτυξη και χρήση των νέων τεχνολογιών, να διασφαλίσουν την ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στα νέα δίκτυα επικοινωνίας και να διαφυλάττουν και προωθούν την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης καθώς και την άσκηση των δημοσιογραφικών ελευθεριών στο πλαίσιο των νέων υπηρεσιών επικοινωνίας και πληροφόρησης τόσο σε εθνικό όσο και διασυνοριακό επίπεδο με νομοθετικά ή άλλα μέτρα.

    Στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεται η συμφωνία για την προώθηση και ενθάρρυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρώπης μέσω των νέων υπηρεσιών επικοινωνίας και πληροφόρησης με σκοπό την καλύτερη γνωριμία της ποικιλομορφίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Παράλληλα όμως τα συμμετέχοντα κράτη δεσμεύτηκαν να μεριμνούν ώστε η εθνική νομοθεσία ή οι διοικητικές ρυθμίσεις τους σχετικά με τις νέες τεχνολογίες να εγγυώνται το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα άλλα κείμενα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακόμη συμφώνησαν να ενθαρρύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών αυτορύθμισης που θα διαφυλάσσουν αυτά τα δικαιώματα και τις αξίες.

    Τέλος, οι υπουργοί των κρατών που συμμετείχαν στην 5η Υπουργική Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης για την πολιτική στα ΜΜΕ, καλούν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην επίδραση που μπορεί να έχει η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και των νέων υπηρεσιών επικοινωνίας και πληροφόρησης για την πολυφωνία των ΜΜΕ και την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση καθώς και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης με σκοπό την παρακολούθηση της συγκέντρωσης στο τομέα των ΜΜΕ και ει δυνατόν να λαμβάνουν κάθε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στη διατήρηση της πολυφωνίας στα ΜΜΕ.

    [14] Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

    Στην αρχή μιας "Καθολικής Συλλογικής Υπηρεσίας", στην οποία όλοι θα έχουν πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες επικοινωνίας και στα επικοινωνιακά δίκτυα, όπου και αν διαμένουν και σε προσιτές τιμές, συμφώνησαν οι υπουργοί των 40 κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετείχαν στην 5η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την πολιτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως είπε ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου Γιάννης Νικολάου οι υπουργοί συμφώνησαν για: -Την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της πληροφόρησης του κοινού για τις νέες τεχνολογίες. -Την εγγύηση της ελευθερίας έκφρασης στις νέες υπηρεσίες -Την καταπολέμηση της βίας, του μισαλλόδοξου λόγου, της πορνογραφίας, του οργανωμένου εγκλήματος και οποιασδήποτε άλλης αρνητικής χρήσης των υπηρεσιών -Την ενθάρρυνση της αυτορύθμισης των υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο -Την μελέτη των συνεπειών μιας μελλοντικής ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην κοινωνία των πληροφοριών.

    Οι υπουργοί κάλεσαν επίσης τα κράτη - μέλη να παρακολουθήσουν την έκταση του πλαισίου των εθνικών ρυθμίσεων στον τομέα των ΜΜΕ και να προσαρμοστούν στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και των νέων υπηρεσιών επικοινωνίας.

    Στα πλαίσια αυτά, οι υπουργοί επισήμαναν την ανάγκη του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης και της αποτροπής κάθε παρέμβασης από τις δημόσιες αρχές, πέρα από αυτά που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης οι υπουργοί επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τους περιορισμούς στην ελευθερία των ΜΜΕ στη Λευκορωσία. Κάλεσαν τις αρχές της Λευκορωσίας να δημιουργήσουν ένα πολιτικό και διοικητικό πλαίσιο που θα βασίζεται στο σεβασμό της ελευθερίας της πληροφόρησης και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ.

    Την προεδρία της Μόνιμης Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ΜΜΕ ανέλαβε η Πορτογαλία.

    Ο κ.Νικολάου χαρακτήρισε επιτυχημένη τη Διάσκεψη, γιατί όπως είπε κατόρθωσε να δώσει απαντήσεις σε πολύ δύσκολα ερωτήματα και σημείωσε πως το κριτήριο είναι αν απαντούμε στα προβλήματα ή απλώς τα περιγράφουμε.

    [15] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Ο Γενικός Διευθυντής Πληροφόρησης, Επικοινωνίας, Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Γενικής Διεύθυνσης Χ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σπύρος Παππάς, μίλησε στο πέμπτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υπουργών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με θέμα την πολιτική των ΜΜΕ σήμερα.

    Με την ευκαιρία της υιοθέτησης της Πολιτικής Διακήρυξης και των δύο συνοδευτικών αποφάσεων, ο κ. Παππας εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι η Διακήρυξη θα συμβάλλει στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της πληροφόρησης στον μέγιστο βαθμό, ενώ την ίδια στιγμή θα διατηρεί τις αξίες της Ευρωπαϊκής κοινωνίας.

    Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η Επιτροπή ενέκρινε ένα "Green Paper" ως προς την σύγκλιση των τηλεπικοινωνιών, των ΜΜΕ και των τεχνολογικών τομέων πληροφόρησης και στις συνέπειες στην εφαρμογή της ρύθμισης αυτής.

    Το "Green Paper" θα αποτελέσει τη βάση μιας ευρείας διαδικασίας ανταλλαγής απόψεων με την προοπτική προσδιορισμού των κύριων μοντέλων της μελλοντικής πολιτικής που θα ασκηθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, η διαδικασία των διαβουλεύσεων θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Απριλίου.

    Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι "με δεδομένη την ευαίσθητη φύση των hel\tym που σχετίζονται με την τεχνολογία των πληροφοριών είναι ουσιαστικό οι πολιτικές μας να έχουν όσο το δυνατό πιο πλατύ γεωγραφικό πεδίο", τέτοιο ώστε να μπορεί να επεκταθεί και στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αργότερα θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επιπρόσθετα ο κ. Παππάς παρουσίασε και ένα άλλο πεδίο δράσης των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εντοπίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ασφαλή χρήση του Internet. Στους τομείς αυτούς η Επιτροπή αποδέχθηκε τη θέσπιση "Συμβουλίου Προτάσεων", αλλά και του σχετικού πλάνου δράσης. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Επιτροπή πρότεινε και σε μερικές περιπτώσεις υλοποιούνται ήδη, κίνητρα για τη ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο όπως: η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και οι κανονισμοί ψηφιακής μετάδοσης μηνυμάτων.

    "Η σημερινή πραγματικότητα στο χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας εντοπίζεται στο γεγονός της κυριαρχίας της τηλεόρασης για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων, ενώ η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στο προσεχές μέλλον" είπε ο κ. Παππας, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε την τροποποιημένη οδηγία "Television Without Frontiers' Directive" η οποία θα έχει υλοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 1998.

    Συμπερασματικά, ο κ. Παππας υποστήριξε ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση σύγκλισης των πολιτικών που εφαρμόζονται στα Ευρωπαϊκά Μέσα Επικοινωνίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 12 December 1997 - 16:27:23