Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για τα ΜΜΕ)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΥ

  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ

  • [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

  • [05] Ο Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [06] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΟΛΗ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [08] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΙΑΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

  • [09] ΟΜΙΛΙΑ ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

  • [10] ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΦΙΛΟΪΤΑΛΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΑΝΟ

  • [11] ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [12] ΤΡΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΟΒΑΣΙΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ

  • [13] ΑΠΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΣΧΕΙ Ο ΓΙΕΛΤΣΙΝ

  • [14] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [15] Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ FIR ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

  • [16] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ, ΕΙΠΕ Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για τα ΜΜΕ)

  • [17] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

  • [18] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΣΗ

  • [19] Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΡΙΓΚΕΡ

  • [20] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [21] ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Aναχωρεί σήμερα για το Λουξεμβούργο o πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο.

    Ο κ.Σημίτης ο οποίος συζήτησε χθες στην Αθήνα με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλωντ Γιούγκερ, όλα τα θέματα που θα τεθούν στις εργασίες της συνόδου, τονίζει ότι οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές "τις ξέρουν όλοι οι εταίροι μας" και ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσει το θέμα της διεύρυνσης, "αλλά να προχωρήσει με όλες τις υποψήφιες χώρες".

    Όπως είναι γνωστό το θέμα της διεύρυνσης αφορά άμεσα την Ελλάδα, αφού υπάρχει η πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής διάσκεψης, η οποία θα συνέρχεται δύο φορές το χρόνο και σ' αυτή θα συμμετέχουν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες καθώς και η Τουρκία.

    Οι τέσσερις όροι που θέτει η Ελλάδα για τη συμμετοχή της Τουρκίας είναι γνωστοί σε όλους, ισχύουν, και η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Οι βασικότεροι από αυτούς είναι, η Τουρκία να αποδεχθεί τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, να τηρεί τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συμβάσεις, να μη φέρει αντιρρήσεις στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να κάνει βήματα για την επίλυση του κυπριακού.

    Και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Γιούγκερ ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της κοινότητας με την Κύπρο, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί "εδώ και πάρα πολύ καιρό σε συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Κεντρικό θέμα για την ελληνική πλευρά σ' αυτή τη διαπραγμάτευση, όπως τόνισε ο κ.Σημίτης, αποτελεί η πορεία σύγκλισης. Επισήμανε ότι "πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να μειωθούν οι υπάρχουσες διαφορές" και τόνισε ότι η κοινότητα ρέπει να διατηρήσει αυτή τη φυσιογνωμία.

    Η ελληνική πλευρά συμφωνεί στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον ευρωπαϊκό χώρο και τονίζει ότι πρέπει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Διευκρινίζει ωστόσο ότι πρέπει να ισχύουν ορισμένοι κανόνες για όλες τις χώρες που θα ενταχθούν, όπως ακριβώς ισχύουν για τις χώρες που είναι ήδη μέλη της, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνουν εν καιρώ πλήρη μέλη της κοινότητας οι βαλκανικές χώρες.

    Παρά το γεγονός ότι εκφράζονται ανησυχίες για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής η οποία αρχίζει αύριο, ο κ. Γιουγκερ δηλώνει ότι "δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος".

    Παρόλα αυτά σπεύδει να διευκρινίσει ότι πάνω στην προσέγγιση των προβλημάτων που αφορούν τη διεύρυνση υπάρχουν αντιρρήσεις από αρκετές χώρες και βεβαίως από την Αθήνα για αυτό το λόγο ήρθε και χθες στην Αθήνα. Ο ίδιος δήλωσε "η Προεδρία θα προβεί σε όλες eje_mer τις ενέργειες που θα λαμβάνουν υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της Ελλάδας".

    Οι σοσιαλιστές

    Απόψε στο Λουξεμβούργο θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος των σοσιαλιστών ηγετών των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία θα συμμετάσχει και ο Σημίτης.

    Στη σύνοδο των σοσιαλιστών θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου (ΕΔΕΚ) Βάσος Λυσσαρίδης.

    Οι σοσιαλιστές ηγέτες θα συναποφασίσουν τη στάση την οποία θα κρατήσουν στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου.

    Πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, θα προηγηθεί συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [02] ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΥ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που εντάθηκαν και λόγω της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο γραφείο της υπουργού Ανάπτυξης στην Αθήνα, δικάζονται σήμερα το μεσημέρι, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πολυγύρου πέντε κοινοτάρχες από την περιοχή του Στρυμονικού κόλπου, με την κατηγορία για συμμετοχή στα επεισόδια στις αρχές του περασμένου μήνα, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας TVX HELLAS, στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

    Δεκάδες αστυνομικοί είναι σε ετοιμότητα στο δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου, όπου συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί περισσότεροι από 500 κάτοικοι, σε ένδειξη συμπαράστασης στους κοινοτάρχες. Η ατμόσφαιρα στο χώρο είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη, λόγω της σύνδεσης της τρομοκρατικής ενέργειας με τη σύμβαση της καναδικής εταιρίας, από την οργάνωση "Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός" που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

    Οι κοινοτάρχες Αντώνης Στόιτσας της κοινότητας Σταυρού, Βασίλης Ναούμ του Ανω Σταυρού, Νικόλαος Μήτσιου της Ολυμπιάδας, Γιώργος Κωτάκης της Βαρβάρας και Αγγελος Φραντζής της Ασπροβάλτας είχαν συλληφθεί στα σπίτια τους, με ένταλμα του εισαγγελέα, λίγες μέρες μετά τα επεισόδια της 9ης Νοεμβρίου,στο εργοστάσιο μεταλλουργίας χρυσού. Εκκρεμούν σε βάρος τους 12 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αντίσταση κατά της αρχής, πρόκληση βλαβών, φθορά ξένης περιουσίας, οπλοχρησία, ΚΑΙ οπλοκατοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι τη μέρα των επεισοδίων, δεκάδες κάτοικοι της περιοχής έστησαν οδοφράγματα και συνεπλάκησαν με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να σημειωθούν καταστροφές σε μηχανολογικό εξοπλισμό της εταιρίας (γεωτρύπανο) και σε αυτοκίνητο της ΕΛΑΣ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, και στη διάρκεια της αντιπαράθεσης τραυματίστηκαν ελαφρά πολλά άτομα. Από τη μέρα εκείνη στην περιοχή παραμένουν εκατοντάδες αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Έκκληση για έκφραση συμπαράστασης προς το οικουμενικό πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο με θέμα "Εκκλησία και Κράτος" που άρχισε στη Μονή Βλατάδων και οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το οικουμενικό πατριαρχείο κατά την εκπλήρωση της αποστολής του και ιδιαίτερα στις απειλές που δέχεται, όπως και τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του. Έθεσε θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και υπογράμμισε ότι η διαχρονική ορθοδοξία είναι θεμελιώδες στοιχείο του πολιτισμού μας.

    Ως προς τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους τόνισε την ανάγκη του αμοιβαίου σεβασμού και της αρμονικής συμβίωσης. "Η θεσμική εκκλησία οφείλει να επιστρέψει στις ρίζες της, να αναζητήσει και πάλι τη ζωογόνο δύναμη της απλότητας και της δημιουργίας. Η εκκλησία συμπαρίσταται στον πολίτη, δεν τον εξουσιάζει. Ο προνομιακός χώρος άσκησης δραστηριοτήτων της εκκλησίας είναι ο θρησκευτικός δογματικός από τη μια και ο ηθικός κοινωνικός από την άλλη".

    Μήνυμα στο συνέδριο έστειλε ο οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθλομαίος ο οποίος σημειώνει το στοιχείο της καθολικότητας της εκκλησίας και την ανάγκη διαχωρισμού των εξουσιών κράτους και εκκλησίας. Όσες συγκρούσεις υπήρξαν μεταξύ τους έγιναν είτε γιατί οι ηγέτες του κράτους επιχείρησαν να ασκήσουν αρμοδιότητες της εκκλησίας, είτε γιατί ηγέτες της εκκλησίας θέλησαν να ασκήσουν αρμοδιότητες του κράτους.

    [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, αρχίζει σήμερα στη Μονή Βλατάδων η δεύτερη συνάντηση του διαλόγου μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του "ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος" και του προεδρείου της "ευρωπαϊκής ένωσης χριστιανοδημοκρατών".

    Ο διάλογος, που ξεκίνησε πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θα έχει θέμα "Σχέσεις εκκλησίας - κράτους: ο άνθρωπος στην Ευρώπη της τρίτης χιλιετίας".

    Η εκδήλωση θα αρχίσει το μεσημέρι με χαιρετισμούς του Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως και Θήρας Αθανασίου Παπά, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του προέδρου του "ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος" Βίλφρεντ Μάρτενς και του προέδρου της "ευρωπαϊκής ένωσης χριστιανοδημοκρατών" Βιμ Βαν Βέλζεν.

    Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη σημασία των χριστιανικών αξιών στη σύγχρονη κοινωνία και την αντικατάσταση των μαρξιστικών αξιών από αυτές. Το βράδυ, ο Κώστας Καραμανλής θα παραθέσει δείπνο στους μετέχοντες στο διάλογο.

    Αύριο και το Σάββατο, οπότε και θα ολοκληρωθεί η συνάντηση, ο διάλογος θα συνεχιστεί με τα ακόλουθα θέματα: "Η εμπειρία είκοσι αιώνων της ορθοδόξου εκκλησίας στις σχέσεις της με το κράτος", "Η dutijo - ευρωπαϊκή εμπειρία είκοσι αιώνων των σχέσεων κράτους - εκκλησίας", "Ο εικοστός πρώτος αιώνας και οι χριστιανικές αξίες στη διακυβέρνηση" και "Τρίτη χιλιετία του χριστιανισμού στην Ευρώπη".

    Στο διάλογο θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι ορθόδοξων εκκλησιών ανά τον κόσμο, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [05] Ο Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Το ρόλο της Βορείου Ελλάδας ως επιχειρηματικού κέντρου και τη συμβολή της χώρας μας στην ανάπτυξη των χωρών της περιοχής, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην έγκριτη αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

    "Σήμερα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, ανοίγεται ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών, καθώς οι πρώην κομμουνιστικές χώρες πορεύονται προς την οικονομία της αγοράς", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Πετσάλνικος, σημειώνοντας ότι χιλιάδες επενδυτές, Ελληνες και ξένοι, εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στα Βαλκάνια, ενώ χιλιάδες τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες επισκέπτονται την Ελλάδα.

    Ο κ.Πετσάλνικος αναφέρθηκε επίσης στους οικονομικούς μετανάστες από τις χώρες των Βαλκανίων που εργάζονται στην Ελλάδα. "Περίπου 600.000 εργάτες από την Αλβανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία στέλνουν στις πατρίδες τους εμβάσματα από την Ελλάδα", είπε και σημείωσε ενδεικτικά ότι στην περίπτωση της Αλβανίας το συνολικό ύψος των εμβασμάτων ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια ετησίως. "Είναι μεγαλύτερα και από τον προϋπολογισμό της ίδιας της Αλβανίας", είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον σύμβουλο της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών για την πρωτοβουλία της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SECI), Ρίτσαρντ Σίφτερ και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, τόνισε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών τους ήταν η διευκόλυνση των επικοινωνιών, των μεταφορών και του εμπορίου με τις χώρες αυτές, "λόγω του έντονου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην περιοχή", είπε και επισήμανε καταλήγοντας ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και αμερικανικές και ελληνικές εταιρείες ενδιαφέρονται για πρωτοβουλίες συνεργασίας και κοινοπραξίες στους τομείς των μεταφορών και ενέργειας.

    Στις συναντήσεις του κ.Πετσάλνικου με τους Γκρόσμαν και Σίφτερ αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, κ.Φόλεϊ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο κ.Φόλεϊ τόνισε ότι συζητήθηκαν οι προσπάθειες περιφερειακής ενοποίησης των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του ηγετικού ρόλου που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στην πρωτοβουλία της συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SECI), οργανώνοντας το Νοέμβριο συνάντηση κορυφής των βαλκανικών χωρών και τον Ιούνιο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

    Ο κ.Πετσάλνικος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ έως τις 15 Δεκεμβρίου, προσκεκλημένος της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (USIA).

    [06] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΟΛΗ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η τάση μετατροπής των εκτάσεων των παλιών λιμανιών σε νέους αστικούς χώρους, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το βασικό αντικείμενο των εισηγήσεων στο Διεθνές Συνέδριο "Λιμάνι και Πόλη", που ξεκίνησε σήμερα στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων επιστημόνων.

    Όπως σημείωσαν οι συμμετέχοντες, στο συνέδριο που διοργανώθηκε από τις αρχιτεκτονικές σχολές της Θεσσαλονίκης και της Βενετίας, σκοπός της μετατροπής των παλιών λιμενικών εγκαταστάσεων είναι η αναζωογόνηση ασταθών τοπικών οικονομιών, η ανασυγκρότηση αστικών ιστών και η αναβάθμιση των τοπίων πόλεων.

    Η έναρξη της συζήτησης αυτής εξυπηρετεί απόλυτα τους στόχους του συνεδρίου, που είναι η ανάπτυξη του ζητήματος της ανάπλασης των παλιών λιμανιών, η παρουσίαση συσσωρευμένης εμπειρίας από επεμβάσεις σε εγκαταλειμμένες λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, που άλλαξαν τις όψεις πολλών παραθαλάσσιων ευρωπαϊκών πόλεων στο τέλος του 20ου αιώνα, και η εξαγωγή θετικών ή αρνητικών συμπερασμάτων από αυτή.

    Για το σκοπό αυτό, οι οργανωτές επιδίωξαν να φέρουν στο βήμα ευρύ φάσμα φορέων που εμπλέκονται στις αναπλάσεις παλιών λιμανιών, όπως οργανώσεις πολιτών που διεκδίκησαν την αξιοποίηση των χώρων αυτών, διευθυντές εταιριών που διαχειρίστηκαν σχετικά έργα, εμπειρογνώμονες λιμενικών οργανισμών, εκπροσώπους πολεοδομικών υπηρεσιών, που εντάσσουν ανάλογα προβλήματα στη στρατηγική ανάπτυξης της πόλης, και βέβαια αρχιτέκτονες που σχεδίασαν τους νέους αυτούς χώρους ή παρακολούθησαν κριτικά την κατασκευή τους.

    Εκτός από τη Θεσσαλονίκη και τη Βενετία, οι ομιλητές στο συνέδριο που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο, προέρχονται από το Αμβούργο, την Αμβέρσα, το Λονδίνο, το Λίβερπουλ, τη Βαρκελώνη και τη Γένοβα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Απαραίτητη κρίνει την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης (UNFICYP) στην Κύπρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ο οποίος στην έκθεσή του για το κυπριακό, προτείνει την εξάμηνη παραμονή της θητείας της, μέχρι τις 30 Ιουνίου 1998.

    Στην έκθεση, που καλύπτει τις εξελίξεις από τις 6 Ιουνίου 1997 και κυκλοφόρησε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο κ.Ανάν διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη ένταση στο νησί, η έλλειψη προόδου για μία συνολική λύση του προβλήματος και η αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων επιβάλλουν την παραμονή της UNFICIP στην Κύπρο, για τη διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

    Σχετικά με τη διατήρηση της εκεχειρίας και του στρατιωτικού στάτους κβο, ο γενικός γραμματέας παρατηρεί ότι η ένταση στη διαχωριστική γραμμή υπήρξε υψηλότερη από το κανονικό αλλά χαμηλότερη, όπως σημειώνει, από την περσινή περίοδο. Παρατηρεί ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα, το οποίο αυξάνεται και εκσυγχρονίζεται ραγδαία, παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για μείωση των αμυντικών δαπανών και των n]mym στρατευμάτων. Στην έκθεση εκτιμάται ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανέρχονται σε 30.000 άνδρες, ενώ οι τουρκοκυπριακές σε 4.500, ενώ η δύναμη της Εθνοφρουράς αριθμεί 14.500 άνδρες.

    Ο κ.Ανάν επισημαίνει ότι στον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας η ειρηνευτική δύναμη συνεχίζει να δρα ως ενδιάμεσος στις δύο κοινότητες, ώστε να διευκολύνει την παροχή ηλεκτρισμού και ύδρευσης.

    Αναφορά γίνεται και στο θέμα των αγνοουμένων, για το οποίο ο κ.Ανάν στην έκθεσή του επισημαίνει τη συμφωνία στις 31 Ιουλίου, των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, όπου συμφωνήθηκε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ως καθαρά ανθρωπιστικό, χωρίς πολιτική εκμετάλλευση και να ανταλλαγούν εκατέρωθεν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες.

    [08] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΙΑΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο Λουξεμβούργο, θα παρουσιάσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Κλωντ Γιουγκερ.

    Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικές με τη διεύρυνση της κοινότητας και για το θέμα αυτό θα υπάρξει ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου, δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ.

    Στην ίδια συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος θα προβεί στον καθιερωμένο απολογισμό των δραστηριοτήτων του εξαμήνου της Λουξεμβουργιανής προεδρίας, την οποία αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου 1998 η Μεγάλη Βρετανία.

    Η συζήτηση των θεμάτων θα διακοπεί το μεσημέρι οπότε και θα αρχίσει η πανηγυρική συνεδρίαση για την απονομή του βραβείου "Ζαχάρωφ 1997" στην Αλγερινή δημοσιογράφο, Σαλίμα Γκεζάλι. Η απονομή του βραβείου θα γίνει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος θα παρουσιάσει την προσωπικότητα και τον αγώνα της Αλγερινής δημοσιογράφου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα της και για την ειρηνική επίλυση της αλγερινής κρίσης.

    Το "Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης" θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1985, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τον Ρώσο αντικαθεστωτικό Αντρέι Ζαχάρωφ. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο μετά από πρόταση της Πολιτικής Επιτροπής της κοινότητας.

    [09] ΟΜΙΛΙΑ ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

    Στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, κατά την ομιλία του χθες βράδυ στη Βόννη, στα πλαίσια διημερίδας με θέμα "Η Τουρκία στο κατώφλι του 2000", που διοργάνωσαν η γερμανική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το κέντρο Τουρκικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Εσσεν.

    Χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να πείσει για τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ευρώπη, ενώ αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πλουραλισμό, τη Δημοκρατία και την ισονομία των δύο φύλων, δέχθηκε ότι στη χώρα του "υπάρχουν κάποιες ελλείψεις", όπως είπε κατά λέξη.

    "Εμείς πιστεύουμε, συνέχισε ο κ. Τζεμ, ότι είμαστε και Ευρωπαίοι και Ασιάτες. Μία κοινωνία που συνδυάζει και τις δύο πλευρές. Η ελπίδα μας είναι ότι στον κόσμο αυτό που τόσο ραγδαία μεταβάλεται, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει του 2000, θα εκτιμήσει σωστά το ρόλο της Τουρκίας".

    "Η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μία προσέγγιση προς την Τουρκία, δεν ωφελεί μόνο την τελευταία, αλλά και την ίδια", πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι "η Τουρκία μπορεί μεν να φέρει και ορισμένα προβλήματα, αλλά τα πλεονεκτήματα που επίσης θα φέρει, θα εξισορροπήσουν τα προβλήματα αυτά".

    Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Τζεμ επεσήμανε ακόμα πως "εάν θέλει κανείς να αντιληφθεί σωστά την Τουρκία και προκειμένου να μην επέλθει σύγκρουση πολιτισμών και να υπάρξει αρμονία εθνών και πολιτισμών, τότε θα πρέπει και η Ευρωπαίκή Ενωση, διαμορφώνοντας τη στάση της έναντι της Τουρκίας, να συνειδητοποιήσει τον ρόλο της τελευταίας".

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε στην διημερίδα με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Βόννη, όπου έλαβε μέρος στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον στη Βοσνία.

    [10] ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΦΙΛΟΪΤΑΛΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΑΝΟ

    Αίσθηση προκάλεσε στα Τίρανα η δήλωση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", σύμφωνα με την οποία, η Αλβανία "είναι έτοιμη να αποδεχθεί να είναι ένα ιταλικό προτεκτοράτο εφόσον αυτό της εξασφαλίζει μια γρήγορη ενσωμάτωση στην Ευρώπη".

    Τη δήλωση του κ.Νάνο σχολίασε ευρέως στο σύνολό του ο αλβανικός τύπος, ενώ οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες εκτίμησαν ότι αποκαλύπτει "τη μυστική συμφωνία" που έχει συνάψει, όπως επανειλημμένα υποστηρίζουν, η αλβανική με την ιταλική κυβέρνηση.

    Η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιον", προβάλλει τη δήλωση του Φάτος Νάνο σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο "Νάνο: Δέχομαι ιταλικό προτεκτοράτο", στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η ιταλική παρουσία είναι έντονη στην Αλβανία αφού "ακόμη και τα ωραιότερα κτίρια της χώρας κτίστηκαν στην εποχή του φασισμού, τον β' παγκόσμιο πόλεμο".

    Αιφνιδιαστική, χαρακτηρίζει τη δήλωση Νάνο, η εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε" η οποία σε σχετικό της άρθρο παρατηρεί ότι την κυβέρνηση Νάνο δεν ενοχλεί το γεγονός ότι στα σημαντικότερα υπουργεία έχουν εγκατασταθεί Ιταλοί εμπειρογνώμονες.

    Για αποκάλυψη της μυστικής συμφωνίας της αλβανικής με την ιταλική κυβέρνηση, κάνει λόγο η εθνικιστική "Αλμπάνια" και σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, υπογραμμίζει ότι Sούτε ο δικτάτορας Χότζα δεν τόλμησε να κάνει δημόσια παρόμοιες δηλώσεις".

    [11] ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Σαράντα γυναικείοι οργανισμοί της Αλβανίας παρουσίασαν χθες νομοσχέδιο για την προστασία της οικογένειας που θα αποσταλεί στο κοινοβούλιο και άσκησαν πίεση για μια ειδική απόφαση-προσχέδιο της κυβέρνησης, η έγκριση της οποίας θα ανοίξει το δρόμο για αναμόρφωση της υποδομής, όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ύστερα από 16ημερη εκστρατεία κατά της κακοποίησης που υφίστανται οι γυναίκες, 40 μη κυβερνητικοί οργανισμοί δημιούργησαν κοινή ομάδα εργασίας για μια οικογένεια χωρίς κακοποιήσεις.

    Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, οι επικεφαλής των οργανισμών ανακοίνωσαν ότι οι γυναίκες υπόκεινται σε σωματική και ψυχολογική βία, είτε μέσα στην οικογένεια, είτε στη δουλειά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 60% των γυναικών στην Αλβανία θεωρούν ότι κακοποιούνται σωματικά ή ψυχολογικά, ενώ τα πρόσωπα που ασκούν συνήθως βία εναντίον τους είναι ο σύζυγος ή ο σύντροφος τους, αλλά επίσης και άλλα μέλη της οικογένειας ή γνωστά πρόσωπα.

    Οι κοινωνικο-οικονομικοί λόγοι που ευνοούν τις εκδηλώσεις βίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή είναι η ανεργία, η ζήλια και η κατάχρηση αλκοόλ.

    [12] ΤΡΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΟΒΑΣΙΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ

    Τρεις Ρουμάνοι υπουργοί ζήτησαν συγνώμη για το υπόμνημα που υπέβαλαν, σύμφωνα με το οποίο ζητούν την επαναφορά της μοναρχίας.

    Αυτή η εκδήλωση μετανοίας επήλθε μετά τη δημόσια επίπληξή τους από τον Πρόεδρο Εμίλ Κονσταντινέσκου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι αυτοί που υπέγραψαν το υπόμνημα έχουν να επιλέξουν μεταξύ της θέσης τους στην κυβέρνηση και της ελευθερίας του λόγου.

    Πρόκειται για τον υπουργό πολιτισμού Ιον Καραμίτρου, τον υπουργό Γεωργίας Ντίνου Γκαβριλέσκου, και τον υπουργό τύπου Σορίν Μποτέζ.

    Οι τρεις υπουργοί υποσχέθηκαν ότι στο μέλλον θα υπακούουν στο σύνταγμα και στην γραμμή της κυβέρνησης.

    Το υπόμνημα, το οποίο εκδόθηκε τρεις εβδομάδες πριν την 50η επέτειο της δημιουργίας της Δημοκρατίας της Ρουμανίας, και το οποίο υπογράφηκε από100 ακόμη αξιωματούχους, τονίζει ότι η επιστροφή της μοναρχίας θα τοποθετούσε τη Ρουμανία ανάμεσα στις χώρες όπου η δημοκρατία είναι πραγματικότητα.

    Ο τελευταίος βασιλιάς της Ρουμανίας ο οποίος εκθρονίσθηκε το1947, δήλωσε πως δεν τον συμβουλεύτηκαν οι υπουργοί για αυτό το υπόμνημα και συνέχισε λέγοντας πως η επαναφορά τέτοιων συνταγματικών ζητημάτων βλάπτουν τη σταθερότητα της χώρας αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

    [13] ΑΠΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΣΧΕΙ Ο ΓΙΕΛΤΣΙΝ

    Ομάδα γιατρών επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν πάσχει από οξεία αναπνευστική μόλυνση και του συνέστησαν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Ο πρόεδρος Γιέλτσιν, 66 ετών, εισήχθη χθες σε κλινική στην Μπαρβίκχα στα περίχωρα της Μόσχας, και θα παραμείνει εκεί για 10- 12 ημέρες ενώ παράλληλα όλες οι δεσμεύσεις του για τις ερχόμενες ημέρες έχουν ακυρωθεί.

    Η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι η ομάδα γιατρών που εξέτασε τον Γιέλτσιν επιβεβαίωσε οξεία φλεγμονή του αναπνευστικού προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος αισθάνονταν αδυναμία και ότι το θερμόμετρο έδειχνε 37,3 βαθμούς Κελσίου.

    Λόγω της έντονης καταρροής που παρουσιάζει ο πρόεδρος οι γιατροί του συνέστησαν να αποφύγει να απευθύνει χαιρετισμό από το ραδιόφωνο όπως συνηθίζει να κάνει κάθε Παρασκευή πρωί.

    Ο αμερικάνος καρδιολόγος Μίκαελ ΝτεΜπάκεϊ ο οποίος κουράρει τον πρόεδρο Γίελτσιν αναφέρει ότι η κατάσταση της υγείας του δεν είναι σοβαρή. Πηγές όμως της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Πόστ" αναφέρουν ότι ο πρόεδρος πάσχει από καρδιακά προβλήματα και γι'αυτό το λόγο εισήχθη στην κλινική.

    [14] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Το υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας διέψευσε επίσημα δημοσίευμα της εφημερίδας "24 ώρες", σύμφωνα με το οποίο στην πρόσφατη συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, Μίχο Μίχοφ με τον Σκοπιανό ομόλογό του Τράιτσε Κρστέφσκι συμφωνήθηκε πώληση μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων του βουλγαρικού στρατού στην ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων "Μakpress", σε ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου αναφέρεται ότι ο κ.Μίχοφ ενημέρωσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της ΠΓΔΜ ότι η Βουλγαρία διαθέτει παλαιά οπλικά συστήματα, τα οποία, εφόσον τα Σκόπια εκφράσουν το ανάλογο ενδιαφέρον, μπορεί να τα πουλήσει.

    Σημειώνεται ότι και το υπουργείο Άμυνας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Βουλγαρία για πώληση οπλικών συστημάτων.

    [15] Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ FIR ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Η Ουάσιγκτον αποδοκίμασε τις χθεσινές παραβάσεις του χώρου ευθύνης του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Προκλητικές χαρακτήρισε τις παραβάσεις αρμόδιο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κινήσεις των τουρκικών F16 στο βορειοδυτικό Αιγαίο επιβεβαιώθηκαν από τα ραντάρ του ΝΑΤΟ και δεν συνέβαλαν στην προσπάθεια για βελτίωση των ελληνοτουρικών σχέσεων.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές με το θέμα ασχολήθηκε προσωπικά ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν.

    [16] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ, ΕΙΠΕ Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Την πάγια ελληνική θέση για την εμπέδωση της ειρήνης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννος Κρανιδιώτης, που συμμετείχε στη διάσκεψη εφαρμογής της συνθήκης του Ντέητον, στην Βόννη.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, μετά το τέλος των εργασιών της συνδιάσκεψης δήλωσε, ότι "για μια ακόμη φορά η Ελλάδα επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης των συμφωνιών του Ντέητον και διατύπωσε με σαφήνεια τη θέση της ότι στη Βοσνία, πρέπει να υπάρξει ενότητα και ειρήνη, ανάμεσα σε δύο οντότητες και τρείς λαούς".

    Ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ακόμη, πως θα πρέπει να συνεχιστεί ηπροσπάθεια για την προώθηση της θεσμικής ολοκλήρωσης της Βοσνίας και να ενισχυθεί ,από τη διεθνή κοινότητα, η οικονομική της ανόρθωση μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

    "Υπογραμμίσαμε , είπε ο υφυπουργός, το ανθρωπιστικό πρόβλημα, όπως και αυτό της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάγκη να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, την ανάγκη να γίνει ό,τι χρειάζεται για να ερευνθεί η τύχη των αγνοουμένων και να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια για ζητήματα, που έχουν να κάνουν με πρόσφυγες και με εκτοπισμένους. Θα πρέπει η ειρηνευτική δύναμη να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Διότι χωρίς να είναι αυτοσκοπός, είναι ένα μέσο για να ενισχυθούν οι προσπάθειες στο διπλωματικό επίπεδο και να προωθηθούν οι δεσμεύσεις και οι πρόνοιες από τη συνθήκη του Ντέητον.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για τα ΜΜΕ)

    [17] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

    Την κατάρτιση ενός "Πρωτοκόλλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Κοινωνία των Πληροφοριών", στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων των Ανθρώπων, πρότεινε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας stgm ομιλία του στην 5η Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για την πολιτική στα ΜΜΕ που άρχισε το πρωί στο ξενοδοχείο "Μακεδονία - Παλλάς", με τη συμμετοχή υπουργών από 40 χώρες - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Την κατεύθυνση αυτή, είπε ο υπουργός, υποδεικνύει τόσο η εντονότατη νομοθετική μέριμνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εγκαθίδρυση ενός ευρωπαϊκού τηλεοπτικού τοπίου χωρίς σύνορα, αλλά και οι τρέχουσες προσπάθειες του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εδραίωση μεταξύ των μελών του της ελευθερίας των διασυνοριακών μεταδόσεων.

    Το "Πρωτόκολλο" αυτό θα πρέπει να κατοχυρώνει την ελευθερία πρόσβασης στην πληροφορία, τη διαφάνεια και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στο πλαίσιο αυτό, οι κρατικές αρχές υποχρεούνται να μεριμνούν για την αποφυγή μεγεθών οικονομικών συγκεντρώσεων στον κλάδο της προμήθειας πρόσβασης και περιεχομένου στα δίκτυα πληροφοριών και τη διαφάνεια τόσο στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών όσο και μεταξύ αυτών και του κράτους.

    Επίσης το Κράτος, οφείλει να μεριμνά για την τήρηση εκ μέρους των προμηθευτών πρόσβασης και ιδίως των προμηθευτών περιεχομένου των δικτύων πληροφόρησης ορισμένων βασικών κανόνων που αφορούν κυρίως: το σεβασμό της αξιοπρέπειας των χρηστών του δικτύου, την προστασία των ανηλίκων χρηστών από πληροφορίες που είναι επιβλαβείς για τη φυσική και ψυχική τους ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο να θίγεται το καταρχήν δικαίωμα τους στην πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και το απαραβίαστο του ιδιωτικού βίου, ιδίως από την καταχώρηση, επεξεργασία και διάθεση σε τρίτους προσωπικών ή άλλων εμπιστευτικών δεδομένων.

    Ο κ.Ρέππας υπογράμμισε ότι η συσσώρευση ελλειμμάτων και ανισοτήτων πληροφόρησης οξύνει τα ήδη υφιστάμενα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα των χωρών μας. Κυρίως όμως φαίνεται να υπονομεύει τον κοινό συνταγματικό πολιτισμό μας που θεμελιώνεται στη δημιουργία και τον πλουραλισμό. Ορισμένοι από τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλευση της Κοινωνίας των Πληροφοριών είναι: Η ανάδυση ιδιωτικών κέντρων εξουσίας, η ανισότητα στην πληροφόρηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός και η παραγωγή της πολιτιστικής ομογενοποίησης.

    Παρά τις θετικές πλευρές της η Κοινωνία των Πληροφοριών, αν αφεθεί στη τύχη της, θα εντείνει το φάσμα της ανεργίας, καθώς και το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.

    Από την άλλη πλευρά, μέχρι το 2007 θα υπάρχουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ηλεκτρονικοί υπολογιστές συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι υπολογιστές, καθώς και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω τους; Εύλογο είναι να ασχολούνται με δύο πράγματα: να αγοράζουν, να πωλούν πληροφορίες.

    Δημιουργείται με λίγα λόγια, ένα νέο είδος εργασίας για τη διαχείριση των πληροφοριών που σημαίνει ένα κύκλο επεξεργασίας και μεταποίησης των δεδομένων μιας οργανωμένης σε δίκτυα οικονομίας. Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Στο μήνυμα του προς τη Διάσκεψη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισημαίνει ότι η Κοινωνία των πληροφοριών συνιστά μια πραγματική πρόκληση για μια υπεύθυνη καταγραφή και συνειδητοποίηση των αγαθών pou διακυβεύονται με την ανάπτυξη νέων μορφών χρήσης, επεξεργασίας και μετάδοσης των πληροφοριών. Πρόκληση για μια θεώρηση των τρόπων προστασίας των θεμελιωδών αξιών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Εκφράζει επίσης την πεποίθηση του ότι η Διάσκεψη θα αποτελέσει σταθμό για τις σχέσεις του Ευρωπαίου πολίτη με την Κοινωνία των Πληροφοριών. Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στο μήνυμα του τόνισε ότι έχουμε περάσει σε πρακτικές εφαρμογές που συνεχώς βελτιώνονται, μεταλλάζουν την καθημερινότητα του βίου μας και συγχρόνως ανοίγουν νέους ορίζοντες στη λειτουργία, αλλά και τη φιλοσοφία της επικοινωνίας.

    Όμως, η δια των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής επικοινωνίας κυριαρχούσα σήμερα παγκοσμιοποίηση της ενημέρωσης οδηγεί και σε τυποποίηση της ενημέρωσης, που συχνά χαρακτηρίζεται από μια ανατροπή των παραδοσιακών δημοσιογραφικών αξιών ως προς την αντικειμενική επιλογή των ειδησεολογικών προτεραιοτήτων προβολής και την επιβολή νέων κριτηρίων, που σκοπεύουν στο να ερεθίζουν τον πολίτη και να τον εντυπωσιάζουν χωρίς να τον προβληματίζουν. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κοινωνίας των πληροφοριών, θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των μελλοντικών προσπαθειών του 40μελούς Συμβουλίου της Ευρώπης. Παράλληλα οι κυβερνήσεις οφείλουν να συμφωνήσουν από κοινού στο πως θα αντιμετωπίσουν την επανάσταση των πληροφοριών, με τρόπο ώστε να αποφύγουν τη δημιουργία αλληλοσυγκρουόμενων κανονισμών στις 40 χώρες- μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Αυτά τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Hans Christian Kruger (Χανς Κρίστιαν Κρίγκερ), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

    Περιγράφοντας το τοπίο που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σταδιακά όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, ο κ.Κρίγκερ τόνισε ότι αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από οικονομικά κίνητρα, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνεται ασύδοτη χρήση τους.

    "Πάνω απ' όλα, οι νέες τεχνολογίες πρέπει να υπηρετούν το άτομο, εξασφαλίζοντας την πρόσβασή του στην πληροφόρηση, την παιδεία και τον πολιτισμό και βελτιώνοντας τις σχέσεις των πολιτών με τις δημόσιες αρχές", υπογράμμισε ο κ.Κρίγκερ, σκιαγραφώντας τους στόχους του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες.

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συμβουλίου επεσήμανε, ακόμη, ότι η συνεχιζόμενη απουσία ενός ενιαίου νομικού πλαισίου στην Ευρώπη εμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης και της παροχής των πληροφοριών, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως τροχοπέδη για την επιτυχή εξέλιξη της βιομηχανίας των πληροφοριών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    [18] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΣΗ

    Η προσπάθεια να διατηρηθεί ανθρωποκεντρική η κοινωνία των πληροφοριών, αποτελεί το ζητούμενο της ευρωπαϊκής διάσκεψης για την πολιτική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 40 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της διάσκεψης. Σύμφωνα με τον κ.Ρέππα, τους συμμετέχοντες υπουργούς απασχόλησε, ακόμη, το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στο δίκτυο πληροφοριών, σε ισότιμη βάση για όλους τους πολίτες. Πρωταρχικός στόχος 40μελούς Συμβουλίου της Ευρώπης είναι, επίσης, η διαφύλαξη βασικών κοινωνικών αγαθών, στο πλαίσιο της κοινωνίας των πληροφοριών, τα οποία μπορεί να διακυβεύονται λόγω της συγκέντρωσης δύναμης επιρροής στα χέρια λίγων ιδιωτών.

    "Θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις ώστε στη νέα πραγματικότητα να αποφευχθούν φαινόμενα ανατροπής βασικών δημοκρατικών κανόνων, θα πρέπει να υπάρξει βασικό κανονιστικό πλαίσιο για την δεοντολογία. Αλλά είναι βέβαιο ότι με νομοθετικές πράξεις δεν μπορεί να τιθασεύσει κανείς τα Μ.Μ.Ε. Επιβάλλεται να υπάρχει αυτορύθμιση εκ μέρους των ίδιων", σημείωσε ο κ.Ρέππας.

    Μεταξύ των θεμάτων που κυρίως συζητήθηκαν στη διάσκεψη περιλαμβάνεται και η ανεργία. Ο κ.Ρέππας επεσήμανε την αναγκαιότητα ανάληψης θαρραλέων πρωτοβουλιών για την κατάρτιση και την εκπαίδευση, ώστε να δημιουργηθεί, στη νέα αγορά, σημαντικός αριθμός νέων θέσεων απασχόλησης. Όσον αφορά, μάλιστα, στο θέμα της ανεργίας, ο κ.Ρέππας γνωστοποίησε ότι συγκεκριμένες πρακτικές πολιτικές προτάσεις συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Επί του συνόλου των θεμάτων αυτών υπάρχει διακήρυξη που αναφέρεται στις πολιτικές προτάσεις που πρέπει να ληφθούν, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας θα γνωστοποιηθεί αύριο.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη σαφή κυριαρχία στις νέες τεχνολογίες της αγγλικής εις βάρος των υπολοίπων ευρωπαϊκών γλωσσών, ο κ.Ρέππας απάντησε: "Στο Συμβούλιο των Υπουργών εξελίσσεται διάλογος για τη δημιουργία ταμείου εγγυήσεων, επειδή έχει διαπιστωθεί ότι η ευρωπαϊκή αγορά κατακλύζεται από αμερικανικά οπτικοακουστικά προϊόντα, στην αγγλική γλώσσα. Πρωταρχικό καθήκον μας είναι ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των νέων τεχνολογιών. Να παραμείνει ζωντανή η γλώσσα της κάθε χώρας".

    Αναφερόμενος, τέλος, στην πρώτη ευρωπαϊκή διάσκεψη με θέμα τα Μ.Μ.Ε., που πραγματοποιήθηκε το 1986 στη Βιέννη, ο κ.Ρέππας τόνισε ότι έκτοτε έχουν συντελεστεί κοσμογονικές αλλαγές. "Ο χρόνος που μεσολάβησε από τότε έχει δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις, που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε ως δυνατότητες", κατέληξε ο κ.Ρέππας.

    [19] Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΡΙΓΚΕΡ

    Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εξασφαλιστεί η σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της sum]mteungr τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Κρίγκερ.

    Σύμφωνα με τον κ.Κρίγκερ ένα από τα κυριότερα "διλήμματα" του Συμβουλίου είναι πως θα διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών από τον λανθασμένο τρόπο χρήσης των νέων τεχνολογιών, χωρίς όμως να περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης.

    "Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να επεμβαίνουν στην ελευθερία της έκφρασης, εκτός και αν το επιβάλλουν λόγοι ανωτέρας βίας. Πρέπει να υπάρχει σοβαρή κοινωνική ανάγκη για να επιβληθούν οι περιορισμοί, τόνισε ο κ.Κρίγκερ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι αναγκαία κρίνεται η αυτολογοκρισία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Ο κ.Κρίγκερ ρωτήθηκε για το όνομα με το οποίο μετέχουν τα Σκόπια στη διάσκεψη και απάντησε ότι μετέχουν με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δήλωσε άγνοια για το αυτοκόλλητο που κυκλοφόρησε στη διάσκεψη με τις σημαίες των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου κάτω από τη σημαία της ΠΓΔΜ υπάρχουν τα γράμματα (ΜΚ), όπως και για την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια.

    Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν το παράδειγμα της Λευκορωσίας που δεν γίνεται μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, επειδή η κυβέρνηση της χώρας κλείνει εφημερίδες και ρώτησαν γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα και για την Τουρκία όπου παραβιάζεται το δικαίωμα της ελευθερίας του τύπου.

    Ο υπεύθυνος του συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα αρνήθηκε να σχολιάσει το τι συμβαίνει στην Τουρκία και τόνισε πως ο τουρκικός τύπος μπορεί να προσφύγει όποτε θέλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [20] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Έμφαση στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ανηλίκων, ύστερα από τα κρούσματα παιδεραστίας μέσω Internet, δίνουν στις εισηγήσεις τους οι αντιπροσωπείες της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά στην Υπουργική Διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πολιτική στα ΜΜΕ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Οι ανήλικοι είναι τα πλέον αδύναμα άτομα και γι αυτό χρειάζεται να προστατευθούν περισσότερο από τους κινδύνους που κρύβει η Κοινωνία των Πληροφοριών επισημαίνεται στην εισήγηση της ιταλικής αντιπροσωπείας και παρουσιάζεται ο κώδικας αυτοπειθαρχίας στις σχέσεις ΜΜΕ - ανηλίκων, ο οποίος υπογράφτηκε από τα δημόσια και ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας.

    Παράλληλα από όλους τους εισηγητές επισημαίνεται η ανάγκη θέσπισης ρυθμίσεων για το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ και διατυπώνονται ερωτήματα κατά πόσο οι ρυθμίσεις αυτές βάζουν φραγμούς στην ελεύθερη έκφραση και πληροφόρηση.

    Επίσης προτείνονται μέτρα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη, για το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, της ckyssij^r διαφοράς, τη διαφύλαξη των προσωπικών στοιχείων, καθώς και τη διασφάλιση του πολιτικού πλουραλισμού.

    [21] ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ του δικαιώματος πληροφόρησης και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους στόχους που έχει θέσει η Επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις νέες τεχνολογίες.

    Αυτό τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Θάλεια Πετρίδη, κατά τη διάρκεια ανακοίνωσής της στην ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη υπουργών για την πολιτική έναντι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    Η κ.Πετρίδη αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής νέων τεχνολογιών πληροφόρησης, με έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον σεβασμό της πολιτισμικής διαφοροποίησης μεταξύ των διαφόρων κρατών.

    Η διασφάλιση του πλουραλισμού και της ελευθεροτυπίας βρέθηκε στο επίκεντρο της ανακοίνωσης του Jacques Baumel (Τζακ Μπομέλ), εκπροσώπου της κοινοβούλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ.Μπομέλ ανακοίνωσε ακόμη, ότι η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου προγραμματίζει τη διοργάνωση συνάντησης με θέμα την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

    Αναφερόμενος στην αλματώδη πρόοδο των νέων τεχνολογιών, ο κ.Μπομέλ τόνισε ότι αυτές θα επιτρέψουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ των πολιτών, χωρίς μάλιστα τα εμπόδια που θέτει κάποτε ο κυβερνητικός παρεμβατισμός. Πάντως, οι νέες τεχνολογίες διατηρούν και τη "σκοτεινή" τους πλευρά, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο διαβίβασης και διάβασης "ακατάλληλων" μηνυμάτων.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ.Μπομέλ τόνισε την ανάγκη ρύθμισης και ελέγχου των "κοιτασμάτων" της πληροφόρησης στην Ευρώπη.

    "Στο εσωτερικό της Ευρώπης θα ήταν επιθυμητό να υπογραφούν σχετικές συμφωνίες και να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε και να προστατέψουμε τον πολίτη και κυρίως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα των ανηλίκων", κατέληξε ο κ. Μπομέλ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 11 December 1997 - 17:17:36