Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ FIR

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [04] ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

  • [05] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

  • [06] “ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΜΙΟΥΣ” ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΗΣ UNISEF

  • [07] ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΑΙΣΙΩΣ ΕΛΗΞΕ Η ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [09] ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [10] O ΣΙΦΤΕΡ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [11] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΣΟΦΙΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [12] ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑΣΗ Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

  • [13] ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ, ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΟΣΝΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ FIR

    Δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σήμερα, αλλά παράβαση του χώρου ευθύνης του ελληνικού FIR, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    “Δεν έγινε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, έγινε παράβαση του χώρου ευθύνης του FIR της Ελλάδας, όπως γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια”, είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και παρατήρησε:”Μια συνηθισμένη επίδειξη ενόχλησης από την πλευρά της Touqj_ar η οποία και αντιμετωπίστηκε όπως όλες οι άλλες περιπτώσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις”.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο υφυπουργός Δημήτρης Αποστολάκης συμμετείχαν σε σύσκεψη στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αθανάσιου Τζογάνη, του αρχηγού ΓΕΣ, Μανούσου Παραγιουδάκη, των διοικητών της στρατιάς, των Σωμάτων Στρατού, των ταξιαρχιών και αξιωματικών.

    Θέμα της σύσκεψης ήταν η νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε πως η σχετική μελέτη έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε πόσο αποτελεσματικά ανταποκρίνεται η Ελλάδα στις νέες απαιτήσεις, είτε για τη διασφάλιση της εθνικής της κυριαρχίας και της ασφάλειας της, είτε για τη δυνατότητα να λάβει μέρος στη νέα συγκρότηση περιφερειακού θεσμού ασφάλειας προς τον οποίο προσβλέπουν όλες οι χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Τις πάγιες ελληνικές θέσεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις ταυτόχρονα και για τις 11 υποψήφιες χώρες και ότι περιττεύει η δημιουργία της ευρωπαϊκής διάσκεψης στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης στον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που τον επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε αναφορικά με τη διεύρυνση της Ένωσης ότι εκείνο που ενδιαφέρει τη χώρα μας είναι να μην αφαιρεθούν πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία για τη διεύρυνση. Υπογράμμισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή διάσκεψη δεν θα είχε λόγο ύπαρξης εφόσον οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν και για τις έντεκα χώρες, σημείωσε όμως ότι σε περίπτωση που ένα τέτοιο όργανο δημιουργηθεί, δεν θα μπορεί σε αυτό να μετέχει και η Τουρκία αν δεν αποδεχτεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αν συνεχίσει να δημιουργεί εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα, αν δεν συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, αν δεν βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και αν δεν προσαρμόσει τους θεσμούς της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    “Τα προβλήματα είναι πολλά, θα έλεγα ότι είναι και ιδιαίτερα δύσκολα. Έχουμε δηλώσει τις δικές μας θέσεις, έχουμε τονίσει την ανάγκη να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και έχουμε επαναλάβει ότι για μας ένα κεντρικό θέμα σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι η πορεία σύγκλισης”, είπε ο κ. Σημίτης.

    Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν είναι όλες οι υποψήφιες για ένταξη χώρες το ίδιο προετοιμασμένες και τάχθηκε υπέρ μιας προεπιλογής χωρών εκ μέρους της Κομισιόν, που προτείνει οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν σε πρώτη φάση με έξι χώρες. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου συμφώνησε με τον κ. Σημίτη ως προς το ότι για να ενταχθεί μια χώρα stgm Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πράγματι να πληροί όρους και προϋποθέσεις.

    Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ στη σύνοδο του Λουξεμβούργου. Σημειώνεται ότι ο κ. Γιλμάζ, ο οποίος θα παραβρίσκεται στη σύνοδο του Λουξεμβούργου με το καθεστώς του παρατηρητή το βράδυ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

    Στο μεταξύ, τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρός της Ζακ Σαντέρ, ενόψει της συνόδου κορυφής των δεκαπέντε αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Σαντέρ τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και να επιλύει τα διμερή προβλήματά της με την Ελλάδα με προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι γεγονός, ωστόσο θα χρειαστεί γι’ αυτήν περισσότερος χρόνος από ό,τι για τις άλλες υποψήφιες χώρες, καθώς η Άγκυρα θα πρέπει να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού και να βρεθεί μια λύση ώστε να επιδείξει η Άγκυρα εποικοδομητική στάση απέναντι στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος ο κ. Σαντέρ σημείωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μετάσχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη και να αναπτύξει αρμονικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Τριήμερο συνέδριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων ελληνοκυπριακών κομμάτων και για πρώτη φορά και τουρκοκυπριακών, άρχισε σήμερα στο Ζάππειο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του Συνασπισμού.

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση στο κυπριακό βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής του 1997 και 1998.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να έχει ενιαία κυριαρχία με δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ενώ υπογράμμισε την ευρωπαϊκή προοπτική της ενιαίας Κύπρου και υποστήριξε την ανάγκη να αρχίσουν χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις οι ενταξιακές διαδικασίες.

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστήριξε ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να έχει τη μορφή μιας χαλαρής ομοσπονδίας με κυριαρχική αυτονομία των δύο πλευρών, ενώ υποστήριξε πως πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου.

    [04] ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

    Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου της χώρας στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ΜRB που δημοσιοποιήθηκε χθες από tgkeoptij| σταθμό. Σύμφωνα με αυτή η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 5,1%, ενώ πτώση σημειώνει η δημοτικότητα των Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σωστό να σχολιάζονται οι δημοσκοπήσεις. “Οι δημοσκοπήσεις είναι πότε πάνω και πότε κάτω. Σημασία έχει να κάνουμε τη δουλειά μας και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα το εκτιμήσει αυτό σωστά και την κατάλληλη ώρα που είναι οι εκλογές”, είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες για να γνωρίζει ο κόσμος τι γίνεται στις ενδιάμεσες των εκλογών καταστάσεις. “Σε άλλες τετραετίες η Ν.Δ. προηγήθηκε προσωρινά και άλλος πήρε τις εκλογές. Αυτό ακριβώς θα συμβεί και τώρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.

    “Το ΠΑΣΟΚ παρότι πάντα υπάρχουν προβλήματα και η κυβέρνηση καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και θα καταβάλλει ακόμη περισσότερες προσπάθειες γιατί πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης”, τόνισε, εξάλλου ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης εξέφρασαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. “Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ απογοήτευσε το λαό ενώ η πολιτική της Ν.Δ. έπεισε ότι είναι ένα κόμμα σοβαρό με σαφείς θέσεις και ολοκληρωμένες απόψεις” είπε ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι ανοίγεται για την Ν.Δ. ένα νέα πεδίο επικοινωνίας με πολλές κοινωνικές ομάδες.

    [05] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

    Οι κίνδυνοι από τη νέα κοινωνία των πληροφοριών και η αντιμετώπιση τους θα απασχολήσουν την 5η Ευρωπαική Υπουργική Διάσκεψη για την πολιτική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν αύριο στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς” με τη συμμετοχή υπουργών από τις 40 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο έλεγχος και ο αυτοέλεγχος της βιομηχανίας των πληροφοριών θα συζητηθούν στη Διάσκεψη των υπουργών, είπε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ΜΜΕ Bernd Mowes και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης κοινών κανόνων που θα ισχύουν σε όλες τις χώρες. Παράλληλα επισήμανε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν αρκεί για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν γύρω από τα προβλήματα της κοινωνίας των πληροφοριών.

    Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γκουλιάμος, σύμβουλος του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, σε θέματα επικοινωνιών, τόνισε ότι η κοινωνία των πληροφοριών είναι σχεδόν μια πραγματικότητα και έθεσε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, τη διασφάλιση της πρόσβασης στις πληροφορίες και τη διαμόρφωση πλαισίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης θα κηρύξει στις 9.30’ αύριο το πρωί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Hans Christian Kruger, θα χαιρετίσει ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας και θα διαβαστοιύν μηνύματα του προέδρου της Dglojqat_ar Κωστή Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου.

    [06] “ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΜΙΟΥΣ” ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΗΣ UNISEF

    “Μεγάλωσα ανάμεσα σε Ρωμιούς” τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρέσβειρα καλής θέλησης της UNISEF, τουρκάλα τραγουδίστρια Νιλουφέρ, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να δώσει συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, η διάσημη τραγουδίστρια πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε μία πολυκατοικία όπου όλοι οι ένοικοι ήταν Έλληνες. “Αυτή τη στιγμή οι Ρωμιοί φίλοι μου ζουν στην Αθήνα. Πιστεύω ότι οι δύο λαοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Οπωσδήποτε υπάρχουν πολιτικά προβλήματα που δεν έχουν λυθεί ακόμη, αλλά σκέπτομαι ότι οι δύο λαοί είναι φίλοι” είπε.

    Εκείνο που υπογραμμίζει η Νιλουφέρ είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια “ανταλλαγή” τραγουδιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη χώρα της. “Για παράδειγμα εμείς έχουμε τα δημοτικά τραγούδια της Ρούμελης. Είχα την ευκαιρία να τα ακούσω σε ελληνικά CD και κασέτες και τα άκουσα σε αυθεντικές εκτελέσεις στα ελληνικά. Επομένως βλέπουμε ότι υπάρχει μία αλληλεπίδραση ανάμεσα στους δύο λαούς, τραγουδάμε τα ίδια τραγούδια” προσθέτει.

    Το τραγούδι της “Cok uzaklarda”, που έγινε μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία και δεν είναι άλλο από το “Ταγκό της Νεφέλης”, η Νιλουφέρ το είχε ακούσει για πρώτη φορά από την Χαρούλα Αλεξίου. “Μπορεί να μην είναι ελληνική η μουσική αλλά εγώ για πρώτη φορά το άκουσα από την Αλεξίου” και προσθέτει ότι πάρα πολλά ελληνικά τραγούδια έχουν τραγουδηθεί στα τουρκικά και πάρα πολλά τουρκικά τραγουδήθηκαν ελληνικά. “Επομένως” , συνεχίζει, “μπορούμε οι καλλιτέχνες των δύο χωρών να δίνουμε συναυλίες ή ακόμη και να πουλάμε τις δικές μας τουρκικές παραγωγές δίσκων και κασετών στην Ελλάδα και το αντίθετο”.

    Η καλλιτέχνης δηλώνει ιδιαίτερα συγκινημένη που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη γιατί όπως η ίδια λέει σε αυτή την πόλη γεννήθηκε ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά και γιατί εκπροσωπεί τη χώρα της στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Ο τίτλος της πρέσβειρας καλής θέλησης απονεμήθηκε στη Νιλουφέρ πριν περίπου ένα μήνα. “Αγαπώ πολύ τα παιδιά και θέλω να τα προστατεύω, γι αυτό και μετείχα ή υποστήριξα πολλές από τις εκδηλώσεις της UNISEF. Γι αυτό και με τίμησαν με τον τίτλο της “πρέσβειρας καλής θέλησης”. Θα χρησιμοποιήσω τη φωνή μου , τη μουσική μου και τη φήμη μου για να επηρεάσω την κοινωνία στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών. Αυτό περιλαμβάνεται στα καθήκοντά της πρέσβειρας καλής θέλησης” κατέληξε η Νιλουφέρ.

    [07] ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

    Την αισιοδοξία ότι η οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και FYROM θα συνεχιστεί στο μέλλον σε πιο εντατικούς quhlo}r, εξέφρασε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων, Μπόρις Τσαλόφσκι. Ο Σκοπιανός επιχειρηματίας τόνισε ότι τα πεδία στα οποία θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών είναι πολλά, αναφερόμενος ειδικότερα στη βιομηχανία κατασκευής οχημάτων.

    Σύμφωνα με τον κ.Τσαλόφσκι, οι Έλληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στα Σκόπια, θα μπορούσαν να επενδύσουν στους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών, των οδικών δικτύων, της χημικής βιομηχανίας και της υφαντουργίας. “Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ενσωματωθούν στην οικονομία μας ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις που θα κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις, γιατί το δικό τους κέρδος θα έχει θετικό αντίκτυπο και στη σκοπιανή οικονομία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσαλόφσκι.

    Αναλύοντας την πρότασή του για συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της κατασκευής οχημάτων, ο κ.Τσαλόφσκι τόνισε: “Στα Σκόπια υπάρχει μια μεγάλη βιομηχανία κατασκευής οχημάτων, της οποίας η παραγωγή, σε συνεργασία με τη Μερσεντές, έφτανε παλιότερα, σε περισσότερα από 1400 λεωφορεία ημερησίως. Μάλιστα, κάναμε εξαγωγές και προς την Ελλάδα. Σήμερα, η βιομηχανία αυτή υπολειτουργεί, αφού παράγει μόλις 800 οχήματα. Με κάποια υποστήριξη θα μπορούσε να ορθοποδήσει”.

    Σημαντικό “δέλεαρ” για τους αλλοδαπούς επενδυτές αποτελεί το γεγονός ότι για τα επόμενα δύο χρόνια η σκοπιανή κυβέρνηση επιχορηγεί με σημαντικά ποσά όλους τους νέους εργαζόμενους, οπότε οι ξένες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με φθηνότερα εργατικά χέρια.

    “Πιστεύω ότι οι ξένες επιχειρήσεις θα πειστούν σταδιακά να στραφούν προς τα Σκόπια, γιατί ως χώρα έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες. Οι δυνατότητες αυτές έχουν δημιουργηθεί για μια άλλη αγορά, είκοσι εκατομμυρίων καταναλωτών. Από τη στιγμή που η χώρα μας έχει μόνο 2,2 εκατομμύρια πληθυσμό, το 95% της παραγωγής μας πρέπει να εξάγεται. Συνεπώς, έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στο να πείσουμε τους ξένους επιχειρηματίες”, κατέληξε ο κ.Τσαλόφσκι.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΑΙΣΙΩΣ ΕΛΗΞΕ Η ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Αίσιο τέλος είχε η σημερινή αεροπειρατεία στο ρωσικό αεροπλάνο που αναχώρησε από το Μαγκαντάν της ανατολικής Ρωσίας με κατεύθυνση προς τη Μόσχα, με την απελευθέρωση και των 142 επιβατών του, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

    Αφού έκανε για μία ώρα κύκλους πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα, το llyshin-62, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο-1 της Μόσχας. Οι άντρες των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων Άλφα έπεσαν πάνω στον υποτιθέμενο τρομοκράτη-αεροπειρατή, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ήταν τυλιγμένος με καλώδια, δήθεν ejqgjtij\, και τον ακινητοποίησαν. Ο αεροπειρατής, κατά τα φαινόμενα ένας τελικά, κι όχι τρεις, όπως είχε μεταδοθεί προηγουμένως, πιθανότατα είναι χρυσοθήρας, ο οποίος προσπαθούσε να μεταφέρει αποθέματα χρυσού από τα ορυχεία χρυσού της περιοχής του Μαγκαντάν.

    [09] ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Προτεραιότητα στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου του σεβασμού των δημοκρατικών ελευθεριών πρόκειται να δώσει στο άμεσο μέλλον το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενόψει της λειτουργίας του νέου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Νοέμβριο του 1998, σύμφωνα με δηλώσεις στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων του νέου αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, Χανς Κρίστιαν Κρίγκερ.

    Σύμφωνα, άλλωστε, με καλά ενημερωμένες πηγές, μεταρρύθμιση της διαδικασίας ελέγχου τήρησης των υποχρεώσεων που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις κρατών-μελών, πάνω σε θέματα δημοκρατικών ελευθεριών και θεσμών, αναμένεται να εισηγηθεί η σημερινή γερμανική προεδρεία της επιτροπής υπουργών.

    Πάντως, “κύριος στόχος του Συμβουλίου παραμένει η εμπέδωση της πρόσφατης ιστορικής διεύρυνσής του σε 40 κράτη-μέλη”, επισήμανε ο κ. Κρίγκερ, που εκλέχτηκε το Σεπτέμβριο από την κοινοβουλευτική συνέλευση του πανευρωπαϊκού οργανισμού, για πενταετή θητεία.

    Το νέο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θα ασχολείται με το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών 800 εκατομμυρίων πολιτών από την Πορτογαλία μέχρι το Βλαδιβοστόκ και από την Ισλανδία μέχρι την Κύπρο, θα τεθεί σε λειτουργία με το πέρας της ελληνικής προεδρίας το Νοέμβριο του 1998, μετά την εκλογή νέων δικαστών.

    [10] O ΣΙΦΤΕΡ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Ως εκδήλωση της ανησυχίας των ΗΠΑ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή, ερμηνεύθηκαν από μερίδα του αλβανικού τύπου, οι διαδοχικές επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στα Τίρανα.

    Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ.Μαλόι, τα Τίρανα επισκέφθηκε ο Ρίτσαρντ Σίφτερ, συντονιστής της πρωτοβουλίας SECI και σύμβουλος της Αμερικανίδας υπουργού Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στη συγκεκριμένη επίσκεψη του Σίφτερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, υπογραμμίζοντας την οικονομική διάσταση της επίσκεψης και τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος του κ.Σίφτερ είναι η προώθηση της πρωτοβουλίας συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης SECI, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και η Αλβανία.

    Στη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο κ.Σίφτερ εξέφρασε, σύμφωνα με τη “Ζέρι ι Πόπουλιτ”, την ικανοποίησή του για την ταύτιση απόψεων που διαπιστώθηκε σχετικά με το μέλλον των Bakjam_ym. Κατά τον Αμερικανό διπλωμάτη, η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για τις αναγκαίες αλλαγές στα Βαλκάνια και προώθησης επενδύσεων μέσω της πρωτοβουλίας SECI.

    Ο κ.Σίφτερ ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να κινηθεί προς τη δημιουργία τελωνειακών διευκολύνσεων, προς την προώθηση προγραμμάτων υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, προς τη συμμετοχή της στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου καθώς και να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις στη χώρα.

    Ο Φάτος Νάνο από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην προώθηση των προγραμμάτων SECI, επειδή αυτό συμπίπτει με τη στρατηγική της. Η αλβανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ανάπτυξη των Βαλκανίων θα γίνει με κοινές επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν τη δημιουργία εκρηκτικών καταστάσεων, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Νάνο, ο οποίος ανέφερε παραδειγματικά τη συνεργασία σε διμερή βάση της Αλβανίας με την Ελλάδα και τα Σκόπια.

    Πολιτική διάσταση της επίσκεψης δίνει η εφημερίδα “Κόχα Γιον”, η οποία σε άρθρο της επισημαίνει ότι βασικός στόχος της παρουσίας Σίφτερ στα Τίρανα “ήταν οι απρόσμενες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ιδίως μετά τη διαβαλκανική διάσκεψη της Κρήτης”, ενώ παράλληλα τονίζει και η επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού κ.Μαλόι είχε τον ίδιο στόχο.

    Σημειώνοντας ότι ο Ρίτσαρντ Σίφτερ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Αλβανίας καθώς, όπως γράφει, “ήταν ο άνθρωπος που έπεισε την αμερικανική πολιτική ότι ο Σαλί Μπερίσα αποτελούσε κίνδυνο για τα Βαλκάνια”, τονίζει ότι οι Αμερικανοί δεν είναι αδιάφοροι για τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο και την εμφάνιση της οργάνωσης “Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου.

    “Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κόσοβο, η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία και οι διαφωνίες Ρουγκόβα-Μπουκόσι αναμφίβολα συζητήθηκαν στη συνάντηση Νάνο-Σίφτερ και ασφαλώς η κυβέρνηση Νάνο έλαβε τις απαιτούμενες οδηγίες για να μην αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις αλλά να αντιδράσει έγκαιρα ως καταλύτης, σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο το οποίο, κατά την εφημερίδα υπάρχει”, καταλήγει το άρθρο.

    [11] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΣΟΦΙΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ποσό 8 εκατομμυρίων ΕCU θα λάβει η Βουλγαρία από το πρόγραμμα PHARE της Ευρωπαϊκής Ενωσης με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής νέου αυτοκινητόδρομου Σόφιας- Θεσσσαλονίκης, ο οποίος θα μειώσει κατά το ήμισυ την απόσταση μεταξύ των δυο πόλεων, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα.

    Εως το τέλος του 1999 η Βουλγαρία θα λάβει από το PHARE συνολικά 92 εκατομμύρια ECU για την ανάπτυξη προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας με την Ελλάδα στον τομέα των υποδομών και του περιβάλλοντος. Η χρηματοδότηση της ελληνικής συμμετοχής στα διμερή προγράμματα που αφορούν στην ανάπτυξη των μεθοριακών περιοχών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα INTERREG II.

    Αυτό έγινε γνωστό μετά από τη σημερινή ολοκλήρωση στη Σόφια της sumedq_asgr της μικτής επιτροπής ελέγχου και προγραμματισμού της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, κατά την οποία υπεγράφη οικονομικό μνημόνιο για τα διμερή προγράμματα που θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Από το ποσό που θα λάβει η Βουλγαρία, 30 εκατομμύρια ECU θα επενδυθούν στον εξηλεκτρισμό της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέσει την πόλη Ντούπνιτσα με τον μεθοριακό σταθμό Κούλατα, ενώ για τη βελτίωση της κατάστασης των οδικών αρτηριών που οδηγούν στα βουλγαροελληνικά σύνορα θα επενδυθούν 35 εκατομμύρια ECU. Για τη μεθοριακή δίοδο που θα συνδέσει το Γκότσε Ντέλτσεφ με τη Δράμα στα σημεία Ιλίντεν- Εξοχή θα δαπανηθούν 9 εκατομμύρια ECU, ενώ για τον αυτοκινητόδρομο μήκους 13 χλμ που θα κατασκευαστεί στη βουλγαρική επικράτεια για αυτό τον σκοπό, προβλέπεται το ποσό των 4 εκατομμυρίων ECU.

    Με σημαντική οικονομική βοήθεια θα στηριχθούν και προγράμματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και του κτηνιατρικού ελέγχου.

    Η Βουλγαρία επίσης θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των διασυνοριακών αυτών προγραμμάτων, για τα οποία μέχρι στιγμής έχει χορηγήσει 32 εκατομμύρια ΕCU, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλγαρίας, Πέτκο Εβρεφ.

    Η επόμενη συνεδρίαση της μικτής βουλγαροελληνικής Επιτροπής διασυνοριακής συνεργασίας έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 1998.

    [12] ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑΣΗ Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σε αλλαγή της στάσης του όσον αφορά το θέμα του παράνομου αλβανικού Πανεπιστημίου του Τετόβου έχει προχωρήσει ο Προέδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Κλγικόρωφ, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP), Νάσερ Ζιμπέρι.

    Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων “Makpress”, επικαλούμενο δημοσίευμα της αλβανόφωνης εφημερίδας “Φλάκα ε Βλαζερίμιτ”, ο κ.Ζιμπέρι επεσήμανε ότι “ο Πρόεδρος Γκλιγκόρωφ δεν υποστηρίζει πλέον την άποψη πως πίσω από το παράνομο πανεπιστήμιου του Τετόβου κρύβονται Αλβανοί εθνικιστές και αυτό εξαιτίας της πίεσης που ασκούν επάνω του διεθνείς παράγοντες”.

    Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του PDP, η ισότητα όλων των εθνοτήτων της ΠΓΔΜ είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια του κλίματος αλληλοεμπιστοσύνης και για τη διασφάλιση της ειρηνική συμβίωσή τους. Όπως υποστήριξε, “το πανεπιστήμιο του Τετόβου είναι το θεμέλιο αυτής της αλληλοεμπιστοσύνης” και έκρινε απαραίτητη την αναγνώρισή του από τις επίσημες αρχές του κράτους.

    Τέλος, τόνισε πως η συμμετοχή των Αλβανών στην κυβέρνηση, στην Βουλή και στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας αποδεικνύει ότι η αλβανική μειονότητα υποστηρίζει την επίλυση των προβλημάτων εντός των κρατικών θεσμών.

    [13] ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ, ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΟΣΝΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ

    Σε συμφωνία για κοινό διαβατήριο, κοινή υπηκοότητα και κανόνες, ώστε ν’ αρχίσει να λειτουργεί το κοινοβούλιο, κατέληξαν χθες οι τρεις Βόσνιοι ηγέτες, ο Μουσουλμάνος Αλία Ιζετμπέκοβιτς, ο Σέρβος Μομτσίλο Κράισνικ και ο Κροάτης Κρεσιμίρ Τζούμπακ, όπως είπε ο Ύπατος Αντιπρόσωπος στη Βοσνία Κάρλος Γουέστεντορπ και μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Σύμφωνα με τη γνώμη του Κ. Γουέστεντορπ, οι τρεις ηγέτες, οι οποίοι έφτασαν στη Βόννη χωρίς να έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά μ’ αυτά τα βασικά θέματα, “κατάλαβαν ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει διεύρυνση των εξουσιών του κι ότι ο Ύπατος Αντιπρόσωπος θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει λύσεις και γι αυτό αποφάσισαν ...να αποφασίσουν μόνοι τους”

    Η απόφαση αυτή των τριών ηγετών θα πρέπει να επικυρωθεί από το Βοσνιακό κοινοβούλιο. Κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη Βοσνία, πάντως, πολλές συμφωνίες έχουν επιτευχθεί στο εξωτερικό, κατέρρευσαν, όμως με την επιστροφή των ηγετών στην πατρίδα τους, κι έτσι ο κ. ΓουέστΝτορπ εξέφρασε το φόβο ότι και η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να καταλήξει σε μια ακόμη απογοήτευση.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 10 December 1997 - 15:11:58