Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-09

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [02] Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΛΕΥΣΗ ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΑΚΡΑΙΑ ΜΕΤΡΑ

  • [03] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

  • [04] ΝΙΚΗΤΗΣ Η ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

  • [05] ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ

  • [06] “ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΟΛΗ”: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ ΄97


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΠΕΝΗΝΤΑΜΙΑ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [08] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ Τ.ΜΠΛΕΡ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ

  • [09] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο ΤΣΟΡΜΠΕΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

  • [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ

  • [12] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει για την προσέγγιση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων καθώς και τις επιφυλάξεις για την προωθούμενη από την Λουξεμβουργιανή Προεδρία σύσταση μιας διαρκούς ευρωπαϊκής διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν τα 15 κράτη μέλη της κοινότητας, οι 11 υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η Κύπρος καθώς και η Τουρκία, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στο χθεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο συμβούλιο υπουργών συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης της joim|tgtar με την ένταξη 10 πρώην κομμουνιστικών χωρών και της Κύπρου. Οι “15” συμφώνησαν να καλέσουν και τις 11 υποψήφιες χώρες στην έναρξη των συνομιλιών για τη διεύρυνση που προβλέπονται να πραγματοποιηθούν το Μάρτιο του 1998. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν επίσημα με 6 μόνο χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, την Πολωνία, την Ουγγαρία την Εσθονία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Κύπρο. Για τις υπόλοιπες πέντε ( Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Λετονία, Λιθουανία) συμφωνήθηκε να παρακολουθείται από την Ενωση κάποια περίοδο η πρόοδός τους, ώστε να διαπιστωθεί, βάσει ετήσιων εκθέσεων για την κάθε μια ξεχωριστά, οι ρυθμοί προόδου τους που απαιτούνται για τη σύγκλιση σύμφωνα με τις προϋποθέσεις ένταξης στην κοινότητα.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη με στόχο, σχολίασαν πολιτικοί αναλυτές στις Βρυξέλλες, να κατευνάσει τις διαφωνίες που παρατηρούνται στους κόλπους της κοινότητας ανάμεσα στους εταίρους που επιθυμούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις έξι πρώτες χώρες και σε αυτούς που διατείνονται ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αφορούν και τις 11 υποψήφιες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, στην παρέμβασή του αναφερόμενος στην πρόταση για τη σύσταση μιας διαρκούς ευρωπαϊκής διάσκεψης, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία χρησιμότητα μια κενή ουσιαστικού περιεχομένου διάσκεψη. “Αυτό που θα έπρεπε να προτείνει η Προεδρία του Λουξεμβούργου θα ήταν η λήψη μιας ενιαίας απόφασης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για 11 χώρες και η πρακτική διαπραγμάτευση να αρχίσει αμέσως για μερικές και αργότερα για τις υπόλοιπες. Με βάση αυτή τη λογική δεν αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής διάσκεψης για την οποία έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις”, είπε χαρακτηριστικά.

    “Τι μπορεί να είναι μια ευρωπαϊκή διάσκεψη αφού οι 11 υποψήφιες χώρες θα μετέχουν σε ένα ενταξιακό πλαίσιο; Αν πρόκειται απλώς να βρούμε κάποια θέση για την Τουρκία η σχέση της μαζί μας θα μπορούσε να εξελιχθεί μέσω της τελωνειακής ένωσής της με την κοινότητα”, πρόσθεσε ο κ.Πάγκαλος. Τονίζοντας ότι η σύσταση της ευρωπαϊκής διάσκεψης αποφασίζεται τελικά στο Λουξεμβούργο από το συμβούλιο κορυφής, επανέλαβε ότι θα πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για τις χώρες εκείνες που θα θελήσουν συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή διάσκεψη. Οι συμμετέχουσες χώρες δεν πρέπει απλώς να αποδέχονται αφηρημένα το διεθνές δίκαιο αλλά και τις συνέπειες αυτής της αποδοχής, της αποδοχή δηλαδή της γενικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ θα πρέπει να έχουν θεσμούς συμβατούς με τους θεσμούς της ευρωπαϊκής Ενωσης όπως πολιτικές ελευθερίες, πλήρη ελευθερία του τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ελέγχονται για όλα αυτά από ειδικό όργανο της κοινότητας που να έχει το δικαίωμα μέχρι και να τις αποβάλλει από την ευρωπαϊκή διάσκεψη αν δεν τηρούν αυτές τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους.

    Ακόμη, τόνισε ο κ.Πάγκαλος, μια χώρα που μετέχει στη διάσκεψη δεν μπορεί να δημιουργεί προβλήματα σε άλλη χώρα της κοινότητας, και συγκεκριμενοποιώντας τις αναφορές του επισήμανε στο σημείο αυτό ότι η Τουρκία πρέπει να συμβάλλει θετικά στην επιτυχία των diapqaclate}seym ένταξης της Κύπρου και να αναλάβει την υποχρέωση γι αυτό.

    Ωστόσο ο κ.Πάγκαλος, σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, άφησε ανοιχτή την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία. “Υπάρχει έδαφος για συνεννόηση και μπορεί να βρεθεί μια λύση που να εκφράζει όλους”, είπε και πρόσθεσε: “εμείς θα δείξουμε ιδιαίτερα εποικοδομητικό και θετικό πνεύμα σ αυτή τη διαπραγμάτευση.

    [02] Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΛΕΥΣΗ ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΑΚΡΑΙΑ ΜΕΤΡΑ

    Πρόθεση του πρωθυπουργού, πριν φτάσει σε ακραία μέτρα, είναι να εξαντλήσει όλη τη θέληση του για κοινή πλεύση, αλλά και να δώσει το μήνυμα για το που φτάνουν τα όρια της διαφωνίας, τόνισε ο στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος, αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, στο θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Σκάι” ο κ. Τσουκάτος είπε ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε το στοίχημα της επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 ερωτηθέντες δεν είναι ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο. Στην ερώτηση για την πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού και το γεγονός ότι η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ακη Τσοχατζόπουλο να έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα σχολίασε “άλλο πρωθυπουργός και άλλο υπουργός Εθνικής Αμυνας”.

    Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Φλας” υπογράμμισε ότι με τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση (οικονομική πολιτική, σχέδιο “Καποδίστριας”, αλλαγές στην εκπαίδευση κ.α.) δημιουργήθηκε ένα κλίμα που δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Ωστόσο, παρατήρησε η κυβέρνηση πιστεύει ότι ακολουθεί σωστή πορεία και εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα. Παράλληλα επισήμανε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διαφοροποιήσεις στο ζήτημα του προυπολογισμού επειδή η ψήφιση του αποτελεί ουσιαστικά παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Για τους αναποφάσιστους που εμφανίζονται στη δημοσκόπηση είπε ότι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιστρέψουν στο κόμμα και θα το ψηφίσουν στις εκλογές.

    Σημείωσε ακόμα πως η Νέα Δημοκρατία δεν κέρδισε ούτε πόντο σε σύγκριση με τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο και κατηγόρησε τον πρόεδρο της, Κώστα Καραμανλή, ότι ακολουθεί τα βήματα του Μιλτιάδη Εβερτ, με λαικισμό στα εθνικά θέματα και καταστροφολογία για τα οικονομικά.

    [03] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Σε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και καταναλωτικής πίστης, κατά μισή εκατοστιαία μονάδα (0,50%), και καταθέσεων, κατά 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας (0,25%), προχωράει από αύριο, Τετάρτη, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

    Αναλυτικά τα επιτόκια χορηγήσεων μειώνονται ως εξής: -βασικό επιτόκιο για χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης κατά 0,50%, δηλαδή από 16,50% σε 16% -βασικό επιτόκιο χορηγήσεων για πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό κατά 0,25%, δηλαδή από 13,50% σε 13,25% -βασικό επιτόκιο “ΕΘΝΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ” (ειδικό δάνειο για την προώθηση των αναπτυξιακών επενδύσεων κ.λπ.) κατά 0,25%, δηλαδή από 11% σε 10,75% -σταθερό επιτόκιο χορηγήσεων για πάγια κατά 0,25%, δηλαδή από 12,50% σε 12,25% -σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων κατά 0,25%, δηλαδή από 12,50% σε 12,25%

    Τα παραπάνω επιτόκια επιχειρηματικών χορηγήσεων αυξομειώνονται με τα κατά περίπτωση περιθώρια επιτοκίου.

    Τα επιτόκια καταναλωτικής πίστης μειώνονται ως εξής: -επιτόκιο καταναλωτικών δανείων κατά 0,50%, δηλαδή από 20% σε 19,50% -επιτόκιο προσωπικών δανείων κατά 0,25%, δηλαδή από 21% σε 20,75% -επιτόκιο ειδικών δανείων καταναλωτικής πίστης κατά 0,30% για το δάνειο για την αγορά αυτοκινήτου χωρίς μεσολάβηση εμπόρου (από 17,30% σε 17%), κατά 0,30% για την αγορά οικιακού εξοπλισμού (από 16,80% σε 16,50%) και κατά 0,50% για τα “εορτοδάνεια” (από 17% σε 16,50%) -επιτόκιο πιστωτικών καρτών κατά 0,50%, δηλαδή από 22,80% σε 22,30%

    Τα παραπάνω επιτόκια χορηγήσεων και καταναλωτικής πίστης προσαυξάνονται με την εισφορά του Ν. 128/75 (1,20 εκατοστιαίες μονάδες).

    Τα επιτόκια καταθέσεων μειώνονται ως εξής: -επιτόκιο ταμιευτηρίου κατά 0,25%, δηλαδή από 9,50% σε 9,25% -επιτόκιο τρεχούμενων λογαριασμών κατά 0,25% δηλαδή από 8% σε 7,75%.

    [04] ΝΙΚΗΤΗΣ Η ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

    H αποχή ήταν για άλλη μια χρονιά ο μεγάλος νικητής στις εκλογές στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον που έδειξαν για τη φετινή εκλογική αναμέτρηση, σε σχέση με τις εκλογές του 1993, οι επαγγελματίες και βιοτέχνες της πόλης, ενώ ανάλογα εξελίσσεται η κατάσταση και στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου η εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών και στους δύο φορείς προδικάζουν, πάντως, ότι οι διεργασίες στους κόλπους των παρατάξεων και συνδυασμών θα συνεχιστούν μέχρι την εκλογή των νέων διοικουσών επιτροπών από τα νέα 61μελή διοικητικά συμβούλια, καθώς και καμία παράταξη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

    Στο 80,5% έφτασε η αποχή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου η διαδικασία εξελίχθηκε σε ήρεμους τόνους. Από τα περίπου 18.000 μέλη με δικαίωμα ψήφου, προσήλθαν στις κάλπες 3.518 επαγγελματίες. Ωστόσο, ο αριθμός τους ξεπέρασε κατά πολύ τα 1.800 μέλη που ψήφισαν κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, γεγονός ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος. Εξαιτίας μάλιστα της μεγάλης pqos]keusgr τόσο στο Επαγγελματικό όσο και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, οι κάλπες έκλεισαν χθες μια ώρα αργότερα από την προκαθορισμένη,

    Τα τελικά αποτελέσματα ανάδειξαν πρώτους στις προτιμήσεις των επαγγελματιών το συνδυασμό “Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Μικρομεσαίων Επαγγελματιών”, με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο, Γιώργο Τσέντο, που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία και συγκέντρωσε ποσοστό 35,5% και τον “Ανεξάρτητο Συνδυασμό Επαγγελματιών”, του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρόεδρος, Θεμιστοκλής Νικολαϊδης, με ποσοστό 35%. Οι δύο συνδυασμοί κατέλαβαν από 22 έδρες. Επονται η “Επαγγελματική Ανάπτυξη Θεσσαλονίκης”, με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης, Νίκο Τσαρούχα, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και συγκέντρωσε ποσοστό 22,3% και 14 έδρες και η “Αγωνιστική Ενότητα Επαγγελματιών”, με επικεφαλής τον Ηλία Μαυρίδη, που στηρίζεται από το ΚΚΕ και συγκέντρωσε 5,5% και 3 έδρες.

    Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, μέσα σε 15 ημέρες το διοικητικό πρωτοδικείο πρέπει να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, για να ακολουθήσει, μέσα σε 20 ημέρες από την επικύρωση, η εκλογή διοικούσας επιτροπές από το 61μελές διοικητικό συμβούλιο.

    Περίπου 2.500 περισσότεροι βιοτέχνες από το 1993 ψήφισαν κατά τη φετινή εκλογική διαδικασία στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ωστόσο η αποχή άγγιξε το 59,4%. Από τα 16.000 μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου από τις κάλπες πέρασαν 6.458 άτομα, έναντι 4.000 που ψήφισαν πριν από μία τετραετία.

    Όπως προκύπτει από τα τελικά αποτελέσματα, προηγήθηκε ο συνδυασμός “Βιοτεχνική Ανάπτυξη Θεσσαλονίκης”, με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο, Αθανάσιο Κουλούσιο, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και συγκέντρωσε ποσοστό 31% και 19 έδρες. Ακολουθεί η “ΔΑΚ ΜΜΕ Βιοτεχνών”, με επικεφαλής τον Αντώνη Ευλογημένο, που στηρίζεται επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία. Συγκέντρωσε ποσοστό 25,46% και 15 έδρες. Μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος ψήφισε, ωστόσο, και τον έτερο υποψήφιο συνδυασμό που πρόσκειται στη ΝΔ “Αδέσμευτη Ανανεωτική Ενωση Βιοτεχνών Θεσσαλονίκης”, με επικεφαλής τον Αναστάσιο Μαστρογιάννη, που έλαβε ποσοστό 22,54% και 14 έδρες. Η “Ανεξάρτητη Κίνηση Επιχειρήσεων”, με επικεφαλής τον Αριστείδη Μουτσιούκη, που στηρίχτηκε από την Πολιτική Ανοιξη, συγκέντρωσε ποσοστό 7,67% και 5 έδρες. Με ποσοστό 5,63% και 4 έδρες εκφράζεται στο νέο συμβούλιο η δύναμη της “Βιοτεχνικής Συνεργασίας”, της οποίας ηγείται ο Γιάννης Παπαργύρης. Επεται, με ποσοστό 5,54% και 3 έδρες η “Αγωνιστική Βιοτεχνική Ενότητα”, που στηρίχθηκε από το ΚΚΕ και έχει επικεφαλής τον Γιάννη Τζένα και η παράταξη που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, “Αναπτυξιακή Κίνηση Βιοτεχνών”, με επικεφαλής τον Κυριάκο Ζαράρη, που έλαβε ποσοστό 1,85% και 1 έδρα.

    Όπως και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο έτσι και στο Βιοτεχνικό, εκτιμάται ότι θα μεσολαβήσει περίοδος διαπαραταξιακών διεργασιών, περίπου μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, μέχρι την εκλογή της νέας διοικούσας επιτροπής.

    Στο μεταξύ, σε ήρεμο κλίμα συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα οι εκλογές στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Από τα 9.270 άτομα που ]woum δικαίωμα ψήφου ανάμεσα σε 20.000 μέλη, μέχρι το μεσημέρι ψήφισαν περίπου 1300. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

    [05] ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ

    Ως τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού λειτουργεί για ακόμη μια φορά το θέμα των καθυστερήσεων στην έκδοση βίζας, καθώς χιλιάδες άτομα προερχόμενα από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν διστάζουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, λόγω της ταλαιπωρίας που θα υποστούν για να εισέλθουν στη χώρα.

    Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν οι τουριστικοί πράκτορες των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Ελλάδα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ταξιδιών “FAM TRIPS”. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες επέστρεψαν στις χώρες τους ενθουσιασμένοι με τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας και την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διατηρώντας ωστόσο τον σκεπτικισμό τους όσον αφορά τα σοβαρά προβλήματα που -παραδοσιακά πλέον- δημιουργεί το θέμα της έκδοσης βίζας.

    Τα σχόλια αυτά των τουριστικών πρακτόρων γνωστοποίησε, με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς και παράγοντες, η πρόεδρος του τουριστικού ομίλου “Kinissi Tour Operator”, κ.Παντελίδου. Γεγονός είναι, κατά την κ.Παντελίδου, ότι το πρόβλημα έκδοσης βίζας παραμένει έντονο στην Ουκρανία, ενώ σήμερα δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα εμπόδια στη Ρωσία και συγκεκριμένα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

    Ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν για την έκδοση βίζας οι τουριστικοί πράκτορες της Ουκρανίας, είναι και η επιστολή ουκρανικής εταιρίας από το Χάρκοβο, η οποία συμμετείχε στο ταξίδι της Ρόδου-Κω, με προοπτική να το προωθήσει στους πελάτες της το καλοκαίρι του 1998.

    Αναφερόμενη στο θέμα, η κ.Παντελίδου υπογραμμίζει, στο τέλος της επιστολής της, ότι δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά να γίνονται προσπάθειες προβολής του ελληνικού τουρισμού, με κόπο και πολλή εργασία και από την άλλη, κάποιες υπηρεσίες να βάζουν “τρικλοποδιές” στους αποδέκτες της διαφήμισης.

    [06] “ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΟΛΗ”: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ ΄97

    Η τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές παραθαλάσσιες πόλεις για μετατροπή των παλιών λιμανιών τους σε νέους χώρους πολιτιστικής και ψυχαγωγικής χρήσης, αποτελεί το θέμα του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο “Λιμάνι και πόλη”, που διοργανώνουν από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη οι αρχιτεκτονικές σχολές του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου της Βενετίας, υπό την αιγίδα του ΟΠΠΕΘ ’97.

    Οι μεγάλες τεχνολογικές μεταβολές στις θαλάσσιες μεταφορές (χρήση κοντέινερς, νέες προβλήτες μακριά από την “καρδιά” του λιμανιού), έχουν αποδεσμεύσει από την κατεξοχήν λειτουργική τους χρήση μεγάλα τμήματα των κεντρικών λιμενικών εγκαταστάσεων στις paqahak\ssier ευρωπαϊκές πόλεις. Πάντως, τα τμήματα αυτά των παλιών λιμανιών δεν εγκαταλείφθηκαν, αφού τις περισσότερες φορές μετεξελίχθηκαν σε πολιτιστικά κέντρα, βάσει και της θέσης τους, που τα τοποθετεί συνήθως στο κέντρο της πόλης.

    Οι οργανωτές του συνεδρίου θα “ανακινήσουν” τον προβληματισμό που υπάρχει γύρω από τα δεοντολογικά, θεσμικά και τεχνικά ζητήματα της ανάπλασης λιμενικών εγκαταστάσεων, μέσω των εισηγήσεων που θα αναπτύξουν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών φορέων με εξειδίκευση στο θέμα. Εισηγήσεις θα αναπτύξουν ειδικοί από το Αμβούργο, την Αμβέρσα, τη Βαρκελώνη, τη Βενετία, τη Γένοβα κλπ.

    Παράλληλα, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά όλες οι σχετικές δράσεις που έχουν αναληφθεί κατά καιρούς στον ελληνικό χώρο, όπως οι προτάσεις παρεμβάσεων στα παλιά λιμάνια της Ελευσίνας, του Βόλου, της Πάτρας και της Μυτιλήνης (που βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο), ή ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του λιμενικού ταμείου Πατρών, για τη διαμόρφωση του παλιού μώλου της πόλης.

    Το συνέδριο θα αποτελέσει, επίσης, μια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει δημιουργικά την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, προκειμένου να προχωρήσει στον σωστό χειρισμό της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συνιστά το ιστορικό λιμάνι της.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΠΕΝΗΝΤΑΜΙΑ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Αντιπρόσωποι 51 εθνών θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη που αρχίζει σήμερα στη Βόννη για την κατάσταση στη Βοσνία, όπου δύο χρόνια μετά το τέλος του πολέμου μικρή πρόοδος ακόμη έχει επιτευχθεί στην προσέγγιση των τριών εθνοτήτων, των Σέρβων, των Κροατών και των Μουσουλμάνων και στο σχηματισμό μιας ενιαίας χώρας που θα απολαμβάνει την ειρήνη.

    Το θέμα της διάσκεψης, η οποία πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια είναι: “Βοσνία και Ερζεγοβίνη 1998: για τη δημιουργία επαρκών θεσμών”

    Το κύριο ζήτημα που θα συζητηθεί, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, θα είναι οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέητον. Επίσης, ένα ζήτημα- κλειδί που αναμένεται να συζητηθεί είναι το πρόβλημα των προσφύγων. Οι συνεχιζόμενες εθνικές εντάσεις εμποδίζουν την κίνηση των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και την επιστροφή τους από το εξωτερικό. Οι αξιωματούχοι της Γερμανίας -όπου σήμερα συνεχίζουν να βρίσκονται 250.000 πρόσφυγες- αναμένεται κατά τη διάσκεψη στη Βόννη να επιδιώξουν την επίσπευση της επιστροφής των προσφύγων.

    Σχετικά με το ζήτημα της παραμονής των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Βοσνία, παρόλο που δεν αποτελεί άμεσο θέμα συζήτησης, είναι φανερό ότι επισκιάζει της υνάντηση. Στις τελευταίες του δηλώσεις την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κόεν “άφησε ανοιχτή την πόρτα” για ένα πιο ευέλικτο ρόλο του ΝΑΤΟ λέγοντας πως οι s}llawoi τείνουν προς την άποψη ότι δεν συνιστάται να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία απόσυρσης των δυνάμεων.

    Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μόμτσιλο Κράισνικ προειδοποίησε χθες τη διεθνή κοινότητα εναντίον της επιβολής λύσεων για τη Βοσνία κατά τη διάσκεψη της Βόννης και αντιτέθηκε στην ισχυροποίηση των εξουσιών του Ύπατου διεθνούς μεσολαβητή Κάρλος Γουέστεντορπ. Ο συμπρωθυπουργός, αντίθετα της Βοσνίας ΧάριΣιλάιτζιτς εξέφρασε την άποψη ότι ο Ύπατος Αντιπρόσωπος θα έπρεπε να έχει περισσότερες εξουσίες από τη στιγμή που “η παρεμπόδιση από τους Σέρβους δικαιολογεί μια ισχυρή και καθορισμένη στάση της διεθνούς κοινότητας”. Στη διεύρυνση των εξουσιών του Ύπατου αντιπροσώπου, πάντως, αντιτίθεται και η Ρωσία.

    [08] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ Τ.ΜΠΛΕΡ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ

    Κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για την προώθηση των θέσεών της, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο Λουξεμβούργο.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισκέπτεται αύριο το Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, ενώ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, στο περιθώριο της διάσκεψης για τη Βοσνία που πραγματοποιείται στη Βόννη.

    Είναι η πρώτη φορά που συναντώνται οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Βρετανίας και η συνάντηση γίνεται μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς. Οπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, επικαλούμενη πηγές του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Τόνι Μπλερ θα επιβεβαιώσει στον Τούρκο ομολόγό του τη στενότητα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες ενώ παράλληλα θα του εκθέσει τις θέσεις του Λονδίνου σε ό,τι αφορά την πορεία των τουρκοκοινοτικών σχέσεων.

    Σύμφωνα πάντα με το BBC, o Βρετανός πρωθυπουργός θα εξηγήσει πως η Βρετανία πιστεύει ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι θεμιτές, αλλά δεν πιστεύει ότι στην παρούσα φάση μπορεί να γίνει λόγος για ένταξη της χώρας ή έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με τον κ.Μπλερ, η Αγκυρα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει στους τομείς των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις δυνατότητες ανάπτυξης των τουρκοκοινοτικών σχέσεων δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση της τελωνειακής ένωσης και τη συμμετοχή της Τουρκίας στη διαρκή ευρωπαϊκή διάσκεψη.

    Ακόμη, ο κ.Μπλερ θα θέσει στον Γιλμάζ το κυπριακό ζητώντας του να διευκολύνει η τουρκική κυβέρνηση τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών προς την κατεύθυνση της πολιτικής επίλυσης του προβλήματος και να μην επιχειρήσει να παρεμβάλλει οποιαδήποτε εμπόδια στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην κοινότητα.

    Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό ο Γιλμάζ ha μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    [09] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Με την ιδιότητα του προσκεκλημένου κυβερνητική αντιπροσωπεία των Σκοπίων με επικεφαλής τον υφυπουργό Τζεμαήλ Χαϊντάρι, βρίσκεται στην Τεχεράνη όπου θα παρακολουθήσει τις εργασίες της τριήμερης Ισλαμικής Διάσκεψης που άρχισαν σήμερα.

    Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, η σκοπιανή αντιπροσωπεία θα επιδιώξει επαφές με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της ΠΓΔΜ με χώρες του ισλαμικού κόσμου.

    Στην πρωτεύουσα του Ιράν έχουν συγκεντρωθεί ηγέτες από ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσέλευση ξένων ηγετών από την εποχή της επανάστασης του 1979. Στη σύνοδο συμμετέχουν περισσότερες από πενήντα χώρες και όπως εκτιμάται εγκαινιάζεται μια νέα περίοδο στην εξωτερική πολιτική του Ιράν μετά από μια μακρά περίοδο διεθνούς απομόνωσης.

    Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο περιλαμβάνονται και παλιοί εχθροί του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης όπως π.χ το Ιράκ το οποίο έχει αποστείλει μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος Ραμαντάν.

    [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο ΤΣΟΡΜΠΕΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού που κυβερνά τη Ρουμανία, ο πρωθυπουργός Βικτορ Τσορμπεα, ανέλαβε και την αντιπροεδρία του κόμματος των Χριστανοδημοκρατών.

    Η εξέλιξη αυτή ανταποκρίνεται σε τακτική για την ενίσχυση των εξουσιών του ρουμάνου πρωθυπουργού, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέλιξης του κυβερνητικού έργου. Σημειώνεται ότι το αναφερόμενο κόμμα είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα που συμμετέχουν στο κυβερνητικό συνασπισμό, επηρεάζοντας δραστικά την πορεία των εξελίξεων.

    Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τεοντορ Μελεσκανου ανέλαβε την προεδρία του κόμματος “Συμμαχία για τη Ρουμανία”, που τον περασμένο Ιούνιο διασπάστηκε από το ρουμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

    Σε αμυντικό επίπεδο, αξίζει να αναφερθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Μαύρη Θάλασσα ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή αμερικανικών και ρουμανικών δυνάμεων. Η Ρουμανία είναι μέλος στο νατοϊκό πρόγραμμα “Συνεργασία για την Ειρήνη” στοχεύοντας στη μελλοντική της είσοδο στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Ν.Χ.

    [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ

    Η μουσουλμανική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του Μοσταρ εξέλεξε στη θέση του δημάρχου τον Σαφετ Ορουσεβιτς, ενώ ο απερχόμενος d^laqwor Ιβιτσα Πρσκαλο κροατικής καταγωγής, ανέλαβε τη θέση του αντιδημάρχου.

    Σε δηλώσεις του, ο Ορουσεβιτς τόνισε ότι η βασική του προτεραιότητα εστιάζεται στον τερματισμό της απομόνωσης του ανατολικού Μοσταρ, στο οποίο κατοικούν μουσουλμάνοι, αλλά και επανένωσης του δυτικού τομέα της αναφερόμενης πόλης στον οποίο κατοικούν πληθυσμοί κροατικής καταγωγής.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μουσουλμάνοι έχουν καταγγείλει τους Κροάτες για άσκηση πολιτικής έναντι του Μοσταρ σαν αν είναι η πρωτεύουσα της δυτικής Ερζεγοβίνης, με άμεσους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς από το Ζάγκρεμπ, ενώ από την άλλοι πλευρά οι Κροάτες κατηγορούν τους μουσουλμάνους ότι προσπαθούν να οδηγήσουν τους κροατικούς πληθυσμούς έξω από τις κοινότητες τους προς την κεντρική Βοσνία, δημιουργώντας συσχετισμό δυνάμεων που θυμίζει Μεσαίωνα. Ν.Χ.

    [12] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

    Παράνομο, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του αλβανικού Συνταγματικού δικαστηρίου Ρουστέμ Γκάτα, το αίτημα του προέδρου της Βουλής Σκέντερ Γκινούσι, για αναγνώριση του νόμου, που ενέκρινε το κοινοβούλιο, για αλλαγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    “Η απόφαση μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί”, είπε ο Γκάτα προσθέτοντας: “καταλήξαμε σε αυτήν την απόφαση επειδή πιστεύαμε ότι αυτό έπρεπε να γίνει, παρά τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Θα ήταν ευκολότερο για μας να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες των κυβερνητικών στελεχών, το δικαστήριο όμως ασχολείται με την εφαρμογή των νόμων”.

    Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ρουστέμ Γκάτα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της βουλής χαρακτηρίζοντας τον ως ηγέτη που κάνει ότι ο ίδιος θέλει.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 9 December 1997 - 14:56:10