Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [02] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ Ν. ΚΟΥΡΗΣ

  • [03] ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [04] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ

  • [05] ΠΟΡΕΙΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

  • [07] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [08] ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ

  • [09] ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟ-ΧΑΤΖΙΝΣΚΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)

  • [11] ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

  • [12] ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

  • [13] ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΑΕ

  • [14] ΝΤΕΡΕΚ ΦΡΕΪΖΕΡ: ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΚΑΝΑΔΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [16] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ 4 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΑΕ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΑΕ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Το ΝΑΤΟ μετατρέπεται από έναν απλό αμυντικό οργανισμό, σε έναν ευρύτατης εμβέλειας θεσμό ασφάλειας, σταθερότητας, αλλά και αμυντικής ijam|tgtar, δήλωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στη συμφωνία των υπουργών άμυνας για τη νέα δομή της συμμαχίας. Ο υπουργός τόνισε , ότι για πρώτη φορά αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας μέσα στο ΝΑΤΟ, αφού ύστερα από 20 χρόνια “συμμετέχουμε πλήρως και ισότιμα στην λειτουργία του, με τη σύσταση ενός διακλαδικού υποπεριφερειακού συμμαχικού στρατηγείου στη Λάρισα, απολύτως ισότιμο με τα υπό ίδρυση στρατηγεία της Μαδρίτης στην Ισπανία, της Βερόνα στην Ιταλία και της Σμύρνης στην Τουρκία. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Τσοχατζόπουλος εξήγησε για την από κοινού με τις τουρκικές ένοπλες, και κυρίως αεροπορικές δυνάμεις, διεξαγωγή συμμαχικών ασκήσεων στο Αιγαίο και εκτός του ελληνικού εναερίου χώρου, ότι οι ασκήσεις αυτές θα σχεδιάζονται και θα συντονίζονται από κοινού, από τις συμμετέχουσες και άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες- μέλη, στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, στην οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. “ Αν διαπιστώσουμε, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, οποιαδήποτε απόπειρα επιβουλής, μέσω των σχεδίων αυτών των ασκήσεων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία, μας παρέχεται το δικαίωμα βέτο και ακύρωσης της διεξαγωγής της άσκησης. Το ίδιο ισχύει και για τις καθημερινές πτήσεις ρουτίνας τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, δηλαδή, μπορεί αν το κρίνει σκόπιμο, να τις ματαιώσει ή να τις παρεμποδίσει με σχετική απόφαση του στρατηγείου της Νάπολι.” Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε, ότι η Ελλάδα πήρε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. “ Δεν τίθεται θέμα συγκυριαρχίας της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο” τόνισε ο υπουργός.

    [02] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ Ν. ΚΟΥΡΗΣ

    Το βιβλίο του με τίτλο “”ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ, ο “πεντηκονταετής πόλεμος” παρουσίασε σήμερα στην Παλαιά Βουλή ο πτέραρχος Νίκος Κουρής, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Όπως επισήμανε σκοπός του βιβλίου του είναι να καταδείξει τη φύση της τουρκικής απειλής και να συμβάλει στην ενημέρωση των ενεργών πολιτών . “Κρυφή μου φιλοδοξία είναι να απαλλάξω μερικούς, καλόπιστους, από ψευδαισθήσεις. Ότι δηλαδή, με “διάλογο” είναι δυνατό να τα βρούμε με τους στρατοκράτες της Αγκυρας, χωρίς παραχωρήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που θα οδηγήσουν τελικά στον εδαφικό ακρωτηριασμό της πατρίδας μας”, είπε ο κ. Κουρής.

    Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Νέα Σύνορα-Λιβάνη” και στον επίλογο του ο πτέραρχος Κουρής προτείνει: -Επιδίωξη επίτευξης ενός μίνιμουμ εθνικής συναίνεσης για την πολιτική στα ελλνοτουρκικά και το Κυπριακό. -Χάραξη στρατηγικής μακράς προοπτικής. -Αντικειμενική ενημέρωση του λαού μας για τη φύση και τις επιδιώξεις της τουρκικής πολιτικής και την ανάγκη θυσιών για την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και την αποτροπή φιλανδοποίησης της χώρας. Apakkac^ από ψευδαισθήσεις για τους τελικούς στόχους της Αγκυρας. -Σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας. -Ενταση της διπλωματικής μάχης σε όλα τα μέτωπα. Σχεδίαση “επιθετικής πολιτικής” και εξάντληση όλων των δυνατοτήτων που διαθέτουμε στη διεθνή σκηνή. -Ενίσχυση της άμυνας της χώρας της χώρας, ώστε να αυξήσουμε στο μέγιστο δυνατό το κόστος μιας πιθανής τουρκικής επίθεσης σε όλη την έκταση του ενιαίου αμυντικού χώρου. -Επιδίωξη υπερχοής στις δυνάμεις εκείνες που χρησιμοποιούνται καθημερινά από την Αγκυρα για την άσκηση πίεσης στη χώρα μας και των οποίων η συμβολή θα είναι καθοριστική για την τελική έκβαση μιας θερμής αναμέτρησης. Θεσμοθέτηση της παλλαικής άμυνας.

    [03] ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η επεξεργασία του προυπολογισμού για το 1998.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου στην τοποθέτηση του παραδέχτηκε ότι τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι δύσκολα και έκανε την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα κερδίσει τη μεγάλη μάχη της ανταγωνιστικότητας. “ Η κυβέρνηση κέρδισε τη σταθεροποίηση με ανάκαμψη της οικονομίας. Στο Συμβούλιο του ΕΚΟΦΙΝ μόνο θετικά σχόλια ακούσαμε. Ξεπεράσαμε την αστάθεια στην οικονομία και αυτό είναι σημαντικό”, τόνισε ο κ. Παπαντωνίου.

    Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας παραδέχτηκε ότι στις επενδύσεις η πορεία δεν είναι τόσο θετική ούτε και στις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες είπε χαρακτηριστικά ότι “είναι ζήτημα αν ξεπερνάμε τη βάση”. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι το 1998 θα είναι χρόνος επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και ότι θα υπάρξει κοινωνικό και πολιτικό κόστος το οποίο θα αναλάβει η κυβέρνηση.

    Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης επισήμανε ότι όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο νέο προυπολογισμό είναι αληθή και κανένας διενθής οργανισμός δεν τα αμφισβήτησε.

    Από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, χαρακτήρισε τον προυπολογισμό “αντιαναπτυξιακό, αναξιόπιστο και πλαστό”.

    Ο νέος προυπολογισμός θα εισαχθεί στη Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση στις 17 Δεκεμβρίου. Μετά από πέντε συνεδριάσεις στις οποίες θα μιλήσουν ο πρωθυποργός και οι αρχηγοί των κομμάτων η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τη διαδικασία της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου.

    [04] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ

    Η Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου είναι η μέρα του Παρθενώνα μια παγκόσμια ημέρα δράσης για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    Η ιδέα της Ημέρας του Παρθενώνα υποστηρίζεται από πολλές ελληνικές και φιλελληνικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένης και της 8mysgr Εταιρειών Ελλήνων Φοιτητών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Βρετανικής Επιτροπής για την αποκατάσταση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Η Ένωση Εταιρειών Ελλήνων Φοιτητών διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων με πορείες σε κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου, παράδοση γραπτής έκκλησης/αναφοράς στο Βρετανικό Μουσείο καθώς και συζητήσεις σχετικές με το θέμα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ομιλητές θα είναι ο κ. Σ.Παπαθεμελής, πρώην υπουργός, ο κ. Στούαρτ, δημοσιογράφος του Καναλιού 4 ο οποίος ασχολείται με το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12 Δεκεμβρίου θα δώσει διάλεξη ο Βρετανός συγγραφέας και αρθρογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς, με θέμα “Τα Ελγίνεια Μάρμαρα από την Ακρόπολη στο Βρετανικό Μουσείο”.

    Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου οι υποστηρικτές της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μπορούν να στείλουν E-mails ή fax στο Βρετανικό υπουργείο πολιτισμού:enquiries@culture.gov.uk και στο Βρετανικό μουσείο: Ravenscroft@briitish-museum.ac.uk. Υποστηρικτές με πρόσβαση στο Internet μπορούν να στείλουν E-mails κατευθείαν από το web-site των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    [05] ΠΟΡΕΙΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ

    Πορεία διαμαρτυρίας κάτω από βροχή πραγματοποίησαν περίπου 700 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί των ΕΛΜΕ και φοιτητές του ΑΠΘ που ζητούν να καταργηθεί ο νόμος του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση.

    Ταυτόχρονα εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στους δύο αδιόριστους απεργούς πείνας, Δημήτρη Κούγκα και Ελένη Παληοζήκα, που διανύουν την 56 ημέρα της απεργίας και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Καμάρας και στη συνέχεια με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Αγανάκτηση προκάλεσε η νέα βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χθές λίγο πρίν από τα μεσάνυχτα, που είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του διακόνου Νεκταρίου. Η νέα επίθεση κατά του Πατριαρχείου, προφανώς, από ισλαμιστική οργάνωση, αν και μέχρι τώρα καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη, έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε συγκίνηση, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες πολιτείες, όπου μεταδόθηκε από όλα τα ομογενειακά μέσα. Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ελληνας Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, κ. Φώτης Ξύδας, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη οφείλεται σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, που χρησιμοποιήθηκε και όχι σε χειροβομβίδα, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στον πατριαρχικό ναό και στα παρακείμενα κτίρια, όπου βρίσκεται και ο Patqiaqwij|r οίκος. Η κατάσταση του διακόνου παραμένει σοβαρή, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. “Πρίν από λίγο, είπε ( τις πρώτες πρωινές ώρες) ολοκληρώθηκε η χειρουργική επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε. Ο τραυματισμός στην κλείδα είναι αρκετά σοβαρός, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του.” Ο Γενικός Πρόξενος είπε ακόμη, ότι για τη βομβιστική ενέργεια “ευθύνονται αυτοί που φανατίζουν τον τουρκικό λαό, με φήμες, ότι η Ελλάδα δήθεν βοηθά το ΡΚΚ”. Η τουρκική αστυνομία, που κατέφθασε στο χώρο του Πατριαρχείου, περίπου μισή ώρα, μετά την έκρηξη, απαγόρευσε την προσπέλαση στο κτιριακό συγκρότημα του πατριαρχείου, των τηλεοπτικών συνεργείων, με το πρόσχημα, ότι “συνεχίζονται οι ανακρίσεις”.

    [07] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σε νέα κυβερνητική κρίση , είναι πιθανόν, να οδηγηθεί η Τουρκία, μετά την απόφαση της τουρκικής βουλής να δεχθεί, κατά πλειοψηφία, να συζητήσει πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης σε βάρος του υπουργού δημοσίων έργων Γιασάρ Τοπσού. Η βουλή με ψήφους 247 υπέρ και 226 κατά, αποφάσισε να συζητήσει την πρόταση μομφής κατά του υπουργού, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί για διαφθορά και αδιαφάνεια στα μεγάλα έργα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που σ΄αυτή την περίπτωση, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στην Αγκυρα, επιδίωξαν και πέτυχαν να δείξουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι συμπαγής, κατηγορούν τον Τοπσού ότι ανέθεσε, χωρίς διαγωνισμό, την κατασκευή ενός μεγάλου έργου οδοποιίας, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε εταιρίες, που στο παρελθόν έχουν βοηθήσει οικονομικά το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ. Ο υπουργός από την πλευρά του αρνείται τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχασε την ψηφοφορία για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί ένα μικρό κόμμα της Κεντροαριστεράς, που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αποφάσισε να απέχει από τη διαδικασία. Υποστηρίζει, με ανακοίνωσή του, ότι “ υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, για τις πολιτικές διασυνδέσεις των εργολάβων με την ηγεσία του υπουργείου”. Η πολιτική παράδοση στην Τουρκία υπαγορεύει την παραίτηση της κυβέρνησης, αν “περάσει” η πρόταση μομφής κατά του υπουργού. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, ότι “αυτή την ώρα παίζεται χοντρό πολιτικό παιγνίδι στα παρασκήνια” για να πειστούν οι βουλευτές του κόμματος της Κεντροαριστεράς να μην ψηφίσουν κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής. Στην Αγκυρα, οι εφημερίδες, δημοσιεύουν ήδη σενάρια πρόωρων εκλογών, ενώ συνδέουν τη νέα κυβερνητική αναταραχή και με την επικείμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για την απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν.

    [08] ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ

    Η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να αποδεχθεί την ελληνική πρόταση για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, του θέματος των Ιμίων. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που υποστηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και πιέζει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή διάσκεψη, φαίνεται να κατανοεί την ελληνική θέση για εκπλήρωση, τουλάχιστον , του βασικού όρου που είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Ετσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αυριανή συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσιγκτον, η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Τούρκος ομόλογός της Ισμαήλ Τζεμ. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην αμερικανική πρωτεύουσα, η κ. Ολμπράιτ θα τονίσει στον Τούρκο υπουργό την σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές και θα προσπαθήσει να τον πείσει, ώστε να δεχθεί μια φόρμουλα, που ουσιαστικά θα σημαίνει ότι η Τουρκία αποδέχεται την πρόταση της Ελλάδας, για παραπομπή του θέματος των Ιμίων στη Χάγη. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν , ότι η κυβέρνηση Κλίντον κατέληξε σ΄ αυτή την απόφαση, στην προσπάθειά της να “περάσει” τη συμμετοχή της Τουρκίας στην επικείμενη ευρωπαϊκή διάσκεψη, ικανοποιώντας την απαίτηση της Ελλάδας, που άλλωστε δέχονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Με τον τρόπο αυτό θα υπερκεραστεί η αντίθεση της Ελλάδας στην τουρκική συμμετοχή, ενώ θα επέλθει, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

    [09] ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ

    Συνεχίζονται και σήμερα στην Οτάβα του Καναδά, οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για την υπογραφή συμφωνίας και εκπόνησης σχεδίου δράσης για την απαγόρευση χρήσης ναρκών κατά προσωπικού, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, 115 εθνικών αντιπροσωπειών και δεκάδων εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο, με την υπογραφή της συμφωνίας από τις χώρες που συμμετέχουν. Την Ελλάδα εκπροσωπεί αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρέσβη της Ελλάδος στον Καναδά Ιωάννη Θωμόγλου. Αύριο το απόγευμα αναμένεται η χώρα μας να υπογράψει τη συμφωνία και να δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο διακήρυξης της Ελλάδας γι αυτό το θέμα.

    Σημειώνεται ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, δεν υπογράφουν τη συμφωνία.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟ-ΧΑΤΖΙΝΣΚΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο και της ΠΓΔΜ Μπλάγκοϊε Χατζίνσκι συναντώνται σήμερα, για πρώτη φορά, στην αλβανική πόλη Επισκοπή. Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν στην μεθοριακή διάβαση της Πλάτας, που παρέμεινε κλειστή, από την περίοδο της αλβανικής κρίσης. Η συνάντηση, στη διάβαση, θεωρείται συμβολική, που σκοπό έχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων, να δείξει τη θέληση των δύο χωρών για στενότερη συνεργασία. Ο Σκοπιανός υπουργός θα επισκεφθεί αύριο τα Τίρανα, όπου θα υπογράψει έξι συμφωνίες συνεργασίας. Οι δύο απ΄αυτές αφορούν τον οικονομικό τομέα, ενώ οι υπόλοιπες ρυθμίζουν την διακίνηση ατόμων και εμπορευμάτων και ανταλλαγές σε πολιτιστικό επίπεδο.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)

    [11] ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Σύσσωμη ήταν η αντίδραση της ελληνικής ομογένειας στη βομβιστική επίθεση αγνώστων κατά του Φαναρίου. Με δηλώσεις τους, στο περιθώριο των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, οι πρόεδροι των ομογενειακών οργανώσεων καταδίκασαν με αποτροπιασμό την τρομοκρατική ενέργεια κατά του οικουμενικού πατριαρχείου και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον προκαθήμενο του οικουμενικού θρόνου και τον τραυματισθέντα ιερωμένο του Πατριαρχείου, που νοσηλεύεται στο αμερικανικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

    Σε ψήφισμά του συμβουλίου αποδήμου ελληνισμού Βορείου και Νοτίου Αμερικής επισημαίνεται ότι: "πληροφορήθηκε με αποτροπιασμό την εχθρική ενέργεια Τούρκων εξτρεμιστών κατά του οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Το οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καταβάλλουν , με διεθνή πολιτική αναγνώριση, υπεράνθρωπες προσπάθειες για την υπεράσπιση και επικράτηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , όπως και για τη συμφιλίωση Ελλάδας- Τουρκίας".

    Στο ίδιο ψήφισμα τονίζεται πως " η νέα αυτή δειλή και άνανδρη βομβιστική επίθεση κατά του οικουμενικού Πατριαρχείου στρέφεται εναντίον του κορυφαίου φιλειρηνικού θρησκευτικού και εκκλησιαστικού θεσμού της Ορθοδοξίας και τορπιλίζει την προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανίζεται ως χώρα που σέβεται την ισότητα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων".

    Στην κατακλείδα του ψηφίσματος σημειώνεται με έμφαση ότι "το ΣΑΕ , ως η επίσημη έκφραση του του ανά τον κόσμο Ελληνισμού, ομόφωνα καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή και εκφράζει αισθήματα συμπάθειας και συμπαράστασης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

    Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, αφού ενημέρωσε πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της ημέρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ξεκαθάρισε πως ενέργειες αυτού του τύπου δεν μπορούν να περάσουν έτσι και πως η Ομογένεια δεν πρόκειται να τις δεχθεί. Ήδη, είπε ο κ. Αθενς, οι σύμβουλοί μου επικοινώνησαν με τον Λευκό Οίκο και περιμένουμε να waq\nei η μέρα (διαφορά ώρας) για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε και να δώσουμε ένα μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, ότι είμαστε στεναχωρημένοι για αυτό που συμβαίνει κατά του Πατριαρχείου τον τελευταίο καιρό πολύ συχνά. "Αυτά τα πράγματα πρέπει να σταματήσουν, εμείς δεν πρόκειται να τα δεχθούμε", δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΑΕ.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιοι νομίζει ότι βρίσκονται πίσω από αυτήν την βομβιστική ενέργεια, ο κ. Αθενς εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχόμενα να πρόκειται για φανατικούς ισλαμιστές, "αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε εμείς ποιοι είναι. Εμείς ασφαλώς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτήν την κατάσταση και θα απευθυνθούμε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για να ζητήσουμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση για την προστασία του Πατριαρχείου. Αυτή τη φορά δεν θα αρκεστούμε ως Ελληνοαμερικανοί σε μια απλή δήλωση καταδίκης της βομβιστικής απόπειρας. Θα ζητήσουμε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας του Πατριαρχείου από την αμερικανική κυβέρνηση".

    Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αν μετά από αυτήν την ενέργεια θα προταθεί το νεοεκλεγέν προεδρείο του ΣΑΕ να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο Φανάρι , ο κ. Αθενς δήλωσε με έμφαση: "Ασφαλώς. Προπάντων τώρα που συνέβη αυτό".

    Σε άλλη ερώτηση για το αν συνδέεται η βομβιστική ενέργεια κατά του Πατριαρχείου με την επιτυχία που σημείωσε το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ, ο κ. Αθενς επεσήμανε: "Χθες ακούσαμε ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν ίσως έτοιμη να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ίσως με αυτό που έγινε χθες, πιθανόν από φανατικούς φονταμενταλιστές, να θέλουν να προκαλέσουν ζημία στις σχέσεις του Πατριαρχείου με τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Τουρκία. Περιμένω να ακούσω τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης".

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, τόνισε πως θεωρεί την ενέργεια αυτή ως την πιο κακοήθη, πιο άσχημη και οπωσδήποτε είναι μια χαρακτηριστική εμφάνιση του ύφους και του πνεύματος εναντίον της θρησκείας μας και του Ελληνισμού. "Το ΣΑΕ είναι έτοιμο να δράσει με διαμαρτυρίες ανά τον κόσμο, προς όλες τις κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών και να διαμαρτυρηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε το μήνυμά μας και η διαμαρτυρία μας, να είναι απόλυτα καθαρό και αποτελεσματικό. Καταδικάζουμε αυτήν την ενέργεια και θέλουμε να ξέρει όλος ο κόσμος ότι δεν πρόκειται να σταθούμε άπραγοι και δίχως καμία ενέργεια μπροστά σε τέτοιου είδους απειλές", ανέφερε ο κ. Τομαράς. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, έκανε γνωστό πως το ψήφισμα που εξέδωσε το Συμβούλιο του, θα έρθει προς έγκριση στην Ολομέλεια του Παγκόσμιου ΣΑΕ.

    Ο πρόεδρος του Εθνικού Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, καταδίκασε απερίφραστα την βομβιστική ενέργεια και ζήτησε, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την Ομογένεια να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας του συμβόλου της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ο κ. Σπυρόπουλος, έκανε γνωστό πως θα φέρει στην Ολομέλεια του ΣΑΕ ψήφισμα με το οποίο θα ζητά εκτός των άλλων, το νεοεκλεγέν προεδρείο του Sulbouk_ou να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο Φανάρι.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις άλλων επιφανών ομογενών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την ενέργεια αυτή, η οποία όπως είπε, "για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει τα βάρβαρα και απεχθή χαρακτηριστικά της τουρκικής μισαλλοδοξίας κατά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού".

    [12] ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Την αδελφική αλληλεγγύη της προς “τον αγωνιζόμενο για την ελευθερία του κυπριακό ελληνισμό” εκφράζει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, με ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα Περιφερειακά ΣΑΕ (Αμερικής, Ευρώπης, Ασίας-Αφρικής και Ωκεανίας) και εξέδωσε στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Α’ τακτικής συνέλευσης του ΣΑΕ.

    Εξάλλου, σε άλλο ψήφισμα που εγκρίθηκε και αυτό ομόφωνα από την Ολομέλεια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, καταδικάζεται η εχθρική ενέργεια των Τούρκων εξτρεμιστών κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Σε ότι αφορά την βομβιστική επίθεση κατά του Πατριαρχείου, στο ψήφισμα αναφέρεται: “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος καταβάλλουν με διεθνή πολιτική αναγνώριση, υπεράνθρωπες προσπάθειες για την υπεράσπιση και επικράτηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και για την ομαλή αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.

    Στη συνέχεια, το ΣΑΕ κάνει λόγο για “άνανδρη βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στρέφεται εναντίον του κορυφαίου φιλειρηνικού θρησκευτικού και εκκλησιαστικού θεσμού της Ορθοδοξίας”, ενώ καταλήγοντας εκφράζει την συμπαράστασή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Σχετικά με το δεύτερο ψήφισμα για το Κυπριακό, ειδικότερα το ΣΑΕ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “πιστεύει ότι μια έντιμη, δίκαιη, δημοκρατική και διαρκής λύση του Κυπριακού θα πρέπει να τερματίσει την τουρκική κατοχή και να έχει ως θεμέλιό της τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού”.

    Ακόμα, επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του προβλήματος και τάσσεται υπέρ της ισότιμης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, θεωρεί ως αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου για ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης και διαφύλαξης της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού κράτους.

    Εξάλλου, το ΣΑΕ συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας για τη συνεχή και έμπρακτη συμπαράταξη στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού, ενώ απαιτεί από τη Διεθνή Κοινότητα και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις προς την Τουρκία για sull|qvysg προς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της έννομης τάξης, ώστε να εγκαταλείψει τις απειλές της και γενικότερα την επεκτατική πολιτική της έναντι της Κύπρου και του Ελληνισμού γενικότερα.

    Καταλήγοντας, το ΣΑΕ στο ψήφισμά του, καλεί τον Ελληνισμό όπου γης να δραστηριοποιηθεί ενεργά στις χώρες όπου διαβιεί, ώστε να βοηθήσει αποφασιστικά στον τερματισμό των δεινών του κυπριακού λαού, “που επέφερε η τουρκική εισβολή και κατοχή της Μεγαλονήσου”.

    [13] ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΑΕ

    “Τα εθνικά μας θέματα κάτω από το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών υποδοχής”, ήταν το ζήτημα της θεματικής ενότητας, στο οποίο ανέπτυξαν τις απόψεις τους, τόσο οι εισηγητές, όσο και οι συμμετέχοντες στο Περιφερειακό ΣΑΕ Ευρώπης.

    Την συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, ιδιαίτερα για την οικονομική, αλλά και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας αυτής, υπογράμμισε ο Γερμανός εισηγητής F. Reidhe, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη θεματική ενότητα.

    Ο κ. Reidhe επεσήμανε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και στη γενικότερη βιωσιμότητα της γερμανικής κοινωνίας. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις σχέσεις Γερμανίας - Ελλάδας, τόνισε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις, εξέφρασε τη θέληση της χώρας του για εξέλιξη, μέσω νέων επενδύσεων και διαμόρφωσης μιας άλλης στρατηγικής.

    Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η Τουρκία, λόγω της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα, δεν μπορεί να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφόσον δεν υπάρξει άμβλυνση αυτής της κατάστασης.

    Η Ρωσίδα πρέσβειρα, Valentina Matvienko, έκανε μια ιστορική αναδρομή, αρχίζοντας από την εγκατάσταση των πρώτων Ελλήνων στη Ρωσία, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα της δίνει κίνητρα στους Ελληνες για να παραμείνουν στις εστίες τους, γιατί όπως είπε “οι Ελληνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας.

    Πρόσθεσε δε, ότι η Ρωσία επιθυμεί να προβεί και σε νέες μορφές συνεργασίας με την Ελλάδα, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ καταλήγοντας χαρακτήρισε τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, πρωταγωνιστικό.

    [14] ΝΤΕΡΕΚ ΦΡΕΪΖΕΡ: ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΚΑΝΑΔΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναπτύχθηκε, στην απογευματινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού - ΣΑΕ Αμερικής, στο Περίπτερο 8 της HELEXPO-ΔΕΘ, η θεματική ενότητα που αφορούσε στα εθνικά θέματα της Ελλάδος κάτω από το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών στις οποίες ζουν Έλληνες ομογενείς.

    Προσκεκλημένοι ήταν οι πρεσβευτές των χωρών αυτών και πιο sucjejqil]ma ο νέος Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, κ. Πολ Στίβενσον, ο Καναδός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Ντερεκ Φρέϊζερ, καθώς και οι πρέσβεις της Αργεντινής και του Περού στη χώρα μας.

    Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του κ. Φρέϊζερ, ο οποίος αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ισχυρίστηκε ότι αυτή πρέπει να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για τα προβλήματα στην περιοχή. Αναφερόμενος μάλιστα σε συγκεκριμένα παραδείγματα είπε με έμφαση ότι δυσκολεύτηκε να εξηγήσει στους προϊσταμένους του, πρώτον τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου το Σεπτέμβριο στη Μεγαλόνησο, παρά τις συστάσεις του διεθνούς παράγοντα και δεύτερον την άκαιρη όπως τη χαρακτήρισε αγορά πυραύλων S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στη διάρκεια των ερωτήσεων στον Καναδό πρέσβη τέθηκε το ζήτημα της προθέσεως του Καναδά να πουλήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου “Καντού” στην Τουρκία, παρά τις περιβαλλοντικές ενστάσεις που εγείρουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, αφού η περιοχή που προορίζεται να εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Τουρκία είναι σεισμογενής. Ο κ. Φρέϊζερ στην απάντησή του αφού σημείωσε πως δεν είναι πρέσβης του Καναδά στην Τουρκία εξήγησε ότι υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί και απόλυτες εγγυήσεις ότι οι πυρηνικοί αυτοί αντιδραστήρες θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και ότι τα απόβλητά τους επίσης θα διέπονται από το ίδιο καθεστώς. Αυτό, είπε ο κ. Φρέϊζερ, ελέγχεται από διαδικασία τακτικών επιθεωρήσεων, ενώ θέλοντας να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις ο κ Φρέϊζερ σημείωσε ότι “ο καναδικός αντιδραστήρας είναι ο μόνος που δεν χρησιμοποιεί εμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά απλό κοίτασμα ουρανίου”. Αναφερόμενος στη δήλωση της Καναδικής Κυβέρνησης ο κ. Φρέϊζερ έσπευσε, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του- να υπογραμμίσει ότι “όταν πρόκειται να πωληθούν καναδικοί αντιδραστήρες, τους διαθέτουμε με προδιαγραφές αλλά δεν έχουμε καμιά δικαιοδοσία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτό είναι θέμα των ιδίων των χωρών”.

    [15] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    “Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία με τις παράλογες αξιώσεις έναντι της Ελλάδας, καθώς επίσης και την άρνησή της να προσέλθει στο Δικαστήριο της Χάγης, για την επίλυση της μόνης υφιστάμενης διαφοράς που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας”.

    Αυτό υπογραμμίζεται στο ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό ΣΑΕ Αμερικής, μετά τη λήξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Α’ τακτικής συνέλευσης του ΣΑΕ. Στο ψήφισμα, το Περιφερειακό ΣΑΕ Αμερικής, αναφέρεται και στο Μακεδονικό ζήτημα, όπου σημειώνει ότι “ευελπιστούμε ότι η εξεύρεση οριστικής λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ στο θέμα αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών προς αμοιβαίο όφελος, αλλά και προς όφελος της συνεργασίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στα Βαλκάνια. Καταδικάζουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων για τη μη τήρηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, όσον avoq\ τη συνέχιση της πλαστογράφησης της ιστορίας της Μακεδονίας και του Ελληνισμού. Καλούμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών που αποτελούν το πολυεθνικό κράτος των Σκοπίων και να αναγνωρίσει την ελληνική μειονότητα που ζει εκεί”.

    Για τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, το Περιφερειακό ΣΑΕ Αμερικής, τονίζει ότι “η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας στα Βαλκάνια, με την πολιτική της εδραίωσης σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής με βάση τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών”.

    Εξάλλου, το Περιφερειακό ΣΑΕ Αμερικής, στο ψήφισμά του, αναφέρεται και στο νομοσχέδιο “Ι. Καποδίστριας” που αφορά τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και καλεί την ελληνική κυβέρνηση όπως με το σχέδιο “Καποδίστριας” να παραμείνουν οι ιστορικές ονομασίες των νέων οικισμών των προσφύγων, π.χ Νέα Σάντα Κιλκίς, Οινόη Καστοριάς και άλλα.

    [16] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ 4 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΑΕ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΑΕ

    Όπως έγινε γνωστό από την εφορευτική επιτροπή, που θα έχει την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού για τις θέσεις των προέδρων των τεσσάρων περιφερειακών ΣΑΕ - αντιπροέδρων του παγκόσμιου ΣΑΕ, οι υποψηφιότητες έχουν ως εξής:

    Για το ΣΑΕ της Ευρώπης υποψήφιοι θα είναι ο Γεννάδιος Τσοπόζωφ, Αθανασία Σίσκου και Αγαθάγγελος Ασλανίδης. Για τη θέση του προέδρου του ΣΑΕ Αμερικής υποψήφιοι θα είναι οι Φώτης Κοκοσούλης, Ορέστης Βαρβιτσιώτης και Χρήστος Τομαράς. Για το ΣΑΕ Αυστραλίας υποψήφιοι θα είναι ο Κωνσταντίνος Βερτζάγιας και η Δήμητρα Ηγκαν, ενώ για τη θέση του προέδρου του ΣΑΕ Αφρικής - Ασίας μοναδική υποψηφιότητα θα είναι, και άρα εκλέγεται παμψηφεί, ο Στέφανος Ταμβάκης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 3 December 1997 - 15:27:49