Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Nοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ’98 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΟΤΟΚΙΑ

  • [02] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

  • [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

  • [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 1Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ POLIS ‘97

  • [05] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ

  • [06] Ο Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [07] ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΜΕ : Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ"


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [09] ΠΓΔΜ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

  • [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

  • [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ “ΚΥΜΑΤΟΣ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ”

  • [12] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [13] ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

  • [14] ΜΟΣΧΑ: ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ (!) ΤΟΥ ΤΣΟΥΜΠΑΪΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ’98 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΟΤΟΚΙΑ

    Στις αρχές του 1998 αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το αν είναι νόμιμος ή όχι ο ανατοκισμός των τραπεζών.

    Σήμερα συνεδρίασε η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου. Στην εισήγηση του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Δημόπουλος, χαρακτήρισε επικίνδυνο για τον οφειλέτη τον ανατοκισμό που επιβάλλουν οι τράπεζες.

    Επισημαίνει ακόμη ότι δεν μπορούν οι τράπεζες να ανατοκίζουν μονομερώς τους καθυστερημένους τόκους.

    Κατά του ανατοκισμού δήλωσαν εκπρόσωποι του εμπορικού, επιχειρηματικού και ξενοδοχειακού κόσμου.

    [02] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

    Την πεποίθηση της ότι με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου θα αρθούν οι αδικίες που τυχόν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, όπως η επιβάρυνση χαμηλόμισθων και οικογενειών με παιδιά, εκφράζει με συνέντευξη της σε αθηναϊκή εφημερίδα, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.

    Αναφερόμενη στην πρόσφατη νομισματική κρίση, η κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν αναπόφευκτη, μπορούσε όμως να ήταν μικρότερη καθώς το τραπεζικό σύστημα έπρεπε να αναλάβει μέρος του κόστους.

    [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Aρχίζει σήμερα η υποβολή αιτήσεων από αυτούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τις 2353 προσλήψεις στο δημόσιο, ο οποίος θα διεξαχθεί πανελλαδικά στις 21 και 22 Φεβρουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους το αργότερο μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου στις κατά τόπους νομαρχίες. Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι οι απόφοιτοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης να έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1961 και το 1977 και οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας μεταξύ 1963 και 1977.

    Όσον αφορά ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, το συνεργείο παραλαβής αιτήσεων θα στεγαστεί στο κέντρο πολιτισμού της νομαρχίας και θα εργάζεται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, τις εργάσιμες ημέρες. Για τη διευκόλυνση, μάλιστα, των υποψηφίων, δεν αποκλείεται να παραταθεί το ωράριο ή να παραμείνει ανοιχτή η νομαρχία και το Σαββατοκύριακο.

    Οι θέσεις διοικητικού προσωπικού που θα πληρωθούν στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη Θεσσαλονίκη, ανέρχονται σε 12 για άτομα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σε 45 για τεχνολογικής εκπαίδευσης και σε 47 για δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είναι γραπτός και θα διεξαχθεί με το σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων. Οι υποψήφιοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης θα εξεταστούν στο δημόσιο και ιδιωτικό δίκαιο και στη λογιστική. Παράλληλα, θα κληθούν να αναπτύξουν ελεύθερα θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος και να αποδώσουν σε 60 έως 100 λέξεις κείμενο δύο σελίδων. Οι απόφοιτοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα διαγωνιστούν επιπλέον στο δημόσιο οικονομικό και δημοσιονομικό δίκαιο.

    Στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα κληθούν να αποδείξουν τις δυνατότητές τους όσον avoq\ την ελεύθερη ανάπτυξη θέματος γενικών γνώσεων, τη συνοπτική απόδοση κειμένου μιας περίπου σελίδας σε 50 έως 70 λέξεις, την ιστορία του ελληνικού έθνους (1821-1941), τα στοιχεία δημοκρατικού πολιτεύματος και μαθηματικά (προβλήματα πρακτικής αριθμητικής).

    Σύμφωνα με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο, ήδη έχουν δοθεί από τη νομαρχία 7.000 προκηρύξεις σε ενδιαφερόμενους. Πάντως, ο κ.Παπαδόπουλος υπολογίζει ότι ο αριθμός των αιτούντων θα ξεπεράσει τις 15 χιλιάδες.

    [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 1Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ POLIS ‘97

    Την 1η διεθνή έκθεση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και προμηθευτών του δημοσίου “POLIS ‘97” που θα διαρκέσει έως τις 23 Νοεμβρίου, εγκαινίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, παρουσία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Δημήτρη Αβραμόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι με την ευκαιρία της POLIS ’97 συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη 200 Έλληνες και 67 ξένοι εκθέτες από 24 χώρες. Η έκθεση που διοργανώνουν η HELEXPO και η Ελληνική Εταιρία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης, της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, της ΚΕΔΚΕ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

    Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη της έκθεσης, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, τόνισε ότι η POLIS ’97 θα δώσει τη δυνατότητα προβολής των σημαντικών αλμάτων που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση την τελευταία δεκαετία. “Σήμερα στη Θεσσαλονίκη συναντάται ολόκληρη η Ελλάδα. Η έκθεση καταδεικνύει τον σημαντικότατο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν το Δημόσιο, ο κοινωνικός τομέας, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρίες στην ανάπτυξη και την αποκέντρωση. Ακολουθώντας τα νέα δεδομένα, η χώρα μας αναγκάζεται να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της και να κάνει ευέλικτες τις υπηρεσίες της”, υπογράμμισε ο κ.Πετσάλνικος και πρόσθεσε: “Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει μια συντονισμένη πολιτική αποκέντρωσης και εκσυγχρονισμού των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τη χώρα μας η αποκέντρωση αποτελεί πλέον όχι μόνο μια εθνική αναγκαιότητα, αλλά και μια πρόκληση που ανακατανέμει τις προτεραιότητες στον ελληνικό χώρο”.

    Χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων απηύθυνε και ο πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης, που τόνισε ότι πέρα από τους αμιγώς εμπορικούς-εκθεσιακούς στόχους της διοργάνωσης, η POLIS θα προάγει πρακτικές και συμφέρουσες λύσεις και θα προσφέρει ευκαιρίες ανταλλαγής εμπειριών και ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που σε τελική ανάλυση θα αποβούν προς όφελος του πολίτη.

    Αναφερόμενος στην POLIS ’97 ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι αυτή θα διευρύνει τους αισθητικούς ορίζοντες εκείνων που Sχτίζουν” τις πόλεις του 21ου αιώνα. Επιπλέον, ο κ.Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι μέσω των παράλληλων εκδηλώσεων της POLIS ‘97 -μέρος των οποίων αποτελεί το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ- η έκθεση θα συμβάλει στην ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών ανάμεσα στις πόλεις “για τον εξοπλισμό, τα υλικά, τις μεθόδους και τις τακτικές” και θα αναδείξει την προοπτική και τον δυναμισμό τους. “Η ελληνική πόλη ακόμη υστερεί. Όμως, φιλοδοξεί να ενταχθεί σύντομα ισότιμα και ισάξια στην οικογένεια των προηγμένων ευρωπαϊκών δήμων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κερδίζει σιγά-σιγά τις μάχες και μαθαίνει να εντοπίζει και να λύνει προβλήματα”, κατέληξε ο κ.Αβραμόπουλος.

    Το “παρών” στην τελετή έδωσε και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, που σημείωσε ότι η έκθεση θα γίνει αφορμή για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι η έκθεση θα γίνει η μόνιμη συνάντηση των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της Παλαιστίνης, η οποία συμμετέχει επισήμως στη διοργάνωση.

    [05] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου, τη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος επέκρινε την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου με αφορμή τροπολογία της στο νομοσχέδιο για τις τουριστικές περιοχές.

    Ο κ. Νικολάου, ανέφερε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως και όλοι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα από το Σύνταγμα να διατυπώνουν τις θέσεις τους και δεν πρόκειται να το στερηθούν.

    Σε ότι αφορά την παρολίγον καταψήφιση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή και την υπερψήφισή τους με την ψήφο του διαγραφέντος βουλευτή του ΔΗΚΚΙ, Γιάννη Καρακώστα, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση και ότι η ψήφος των βουλευτών δεν έχει ονοματεπώνυμο.

    [06] Ο Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, καθώς και στο αν υπάρχει ακολουθία μεταξύ της αποδοχής αυτής από τη σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με τις δηλώσεις του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, σύμφωνα με τις οποίες η αποδοχή της ρύθμισης αυτής θα συνιστούσε πράξη εθνικής μειοδοσίας, αναφέρθηκε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου, δίνοντας διευκρινίσεις για το θέμα αυτό.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολάου, επισήμανε ότι δεν υπάρχει ακολουθία στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την κατάργηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης με την καθιέρωση της νέας δομής του ΝΑΤΟ και απέδωσε τη θέση της κυβέρνησης στο γεγονός ότι έχουν αλλάξει οι διεθνείς σχέσεις και η κατάσταση στην περιοχή ευθύνης του ΝΑΤΟ.

    [07] ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΜΕ : Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ"

    Αρχίζουν αύριο Παρασκευή να καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι από τους ξένους συνέδρους που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο “Ευρώπη και ΜΜΕ: Η πολιτιστική μας κληρονομιά” που διοργανώνει στις 24-25 Νοεμβρίου στο “Μακεδονία Παλλάς”, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης “Θεσσαλονίκη ΄97”.Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και ίσως το μοναδικό που άπτεται θεμάτων πολιτισμού. Από τους πρώτους που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη είναι ο γενικός διευθυντής του ειδησεογραφικού πρακτορείου DINAU της Ουκρανίας , Olexander Reshetnyak, ενώ μεθαύριο έρχονται ο διευθυντής σύνταξης της Ολλάνδικής εφημερίδας De Telegraf J.J.L Werweij, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του πορτογαλικού πρακτορείου ειδήσεων LUSA, Manuel Pedroso Margues, ο οποίος είναι ένας από τους στενούς συνεργάτες του Πορτογάλου προέδρου Μάριο Σοάρες και είχε πάρει μέρος στην “επανάσταση των γαρυφάλλων”, η σχολιάστρια ειδήσεων του πολωνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΡΑΡ, Katarzyna Dorbowolska καθώς επίσης και διεyθυντές και στελέχη μέσων μαζικής ενημέρωσης από τη Δανία, την Εσθονία την Ιρλανdία, τη Λετονία και τη Σουηδία.

    Μεταξύ των συνέδρων που έρχονται τις αμέσως επόμενες ημέρες περιλαμβάνονται και κορυφαίοι παράγοντες των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, όπως ο διευθυντής του συγκροτήματος των "Τάϊμς" του Λονδίνου Peter Stothard, η διευθύντρια της Γαλλικής εφημερίδας "Λε Μοντ" Anne Chaussebourg, καθώς επίσης διευθυντές από το Ρωσικό ITAR-TASS, το Ιταλικό ΑΝSA, το Ισπανικό ΕFE, το "Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων"(AFP). Eπίσης, διευθυντές και αρχισυντάκτες εφημερίδων, περιοδικών και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Δανία, την Ελβετία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, τη Μεγ. Βρετανία, τη Μολδαβία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία. Ακόμη, διευθυντές από τα σημαντικότερα ΜΜΕ των βαλκανικών χωρών, καθώς επίσης της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Κύπρου. Τέλος, μετέχουν διευθυντές και αρχισυντάκτες δέκα αθηναϊκών εφημερίδων και τεσσάρων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, όπως επίσης οι διευθυντές των σημαντικότερων τοπικών ΜΜΕ.

    Το συνέδριο έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον καθώς έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να το παρακολουθήσουν και να καλύψουν δημοσιογραφικά τις εργασίες του απεσταλμένοι από τα τρία μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου: το Associated Press, Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑFP) και το Ρόιτερ. Επίσης ανταποκριτές από το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANSA, την εφημερίδα Corriera Dela Sera και την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau θα καλύψουν το συνέδριο. Στο συνέδριο μετέχουν γενικοί διευθυντές, διευθυντές σύνταξης και επιτελικά στελέχη εκατό μέσων μαζικής ενημέρωσης από 34 Ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και διαπρεπείς προσωπικότητες του τύπου, της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης. Τις εργασίες του θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της UNESCO, της Euqypazj^r Ένωσης , του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του προχωρά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός και να γίνει καλύτερη χρήση του προσωπικού και των ειδικοτήτων των διαφόρων μονάδων.

    Στα πλαίσια αυτών των διεργασιών, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ραντικάλ”, θα επανεξεταστούν τα εξασφαλιζόμενα οφέλη και το κόστος των διαφόρων υπηρεσιών του υπουργείου στο εξωτερικό, ενώ θα κλείσουν εκείνες που δεν δικαιολογούν την ύπαρξή τους.

    Επίσης, αναμένεται ότι θα καταργηθεί το σύστημα των “τμημάτων” (desks) που συνεστήθησαν πριν από δύο χρόνια για την παρακολούθηση όλων των διαστάσεων των διμερών σχέσεων και θα αντικατασταθεί από ένα κεντρικό, ενιαίο φορέα. Η κατάργηση των τμημάτων θα γίνει, επειδή, κατά την εφημερίδα, αποδείχθηκε ότι στα δύο χρόνια της λειτουργίας τους, δεν έχει κατορθωθεί ο απαραίτητος συντονισμός.

    Aκόμη, θα γίνει νέα κατανομή των καθηκόντων των βοηθών υφυπουργών Εξωτερικών, με βάση τη νέα γεωγραφική ομαδοποίηση.

    Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπάγονται 93 πρεσβείες, 12 μόνιμες αντιπροσωπείες και 60 Γενικά Προξενεία. Επίσης, 7 βοηθοί υφυπουργοί Εξωτερικών, 15 Γενικές Διευθύνσεις, 32 υποδιευθύνσεις, 6 ανεξάρτητα τμήματα και 84 άλλα. Οσον αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στο υπουργείο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, ανέρχονται συνολικά -εντός και εκτός της χώρας- στους 1547, από τους οποίους οι 829 είναι υπάλληλοι καριέρας. Από τους τελευταίους, οι 338 υπηρετούν στο κέντρο και οι 491 στο εξωτερικό.

    Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τουρκικό υπουργείο είναι, κατά την εφημερίδα, η έλλειψη προσωπικού. Κατά το τελευταίο 18μηνο έχουν παραιτηθεί 21 υπάλληλοι, ενώ το υπουργείο δυσκολεύεται στην εξεύρεση προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα.

    [09] ΠΓΔΜ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Αντισυνταγματικό έκρινε ένα άρθρο του νόμου περί τοπικής αυτοδιοίκησης το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ.

    Όπως ανακοινώθηκε στα Σκόπια, το δικαστήριο θα εισηγηθεί την κατάργηση του άρθρου, καθώς αυτό προβλέπει τη χρήση παράλληλα με την επίσημη γλώσσα του κράτους και των γλωσσών των μειονοτήτων, οι οποίες όμως δεν αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα ως επίσημες γλώσσες.

    Σημειώνεται ότι το επίμαχο άρθρο του νόμου περί τοπικής αυτοδιοίκησης ορίζει ότι στους δήμους της χώρας, στους οποίους οι μειονότητες καταλαμβάνουν την πλειοψηφία, επιτρέπεται η αναγραφή των ονομάτων των κατοικημένων περιοχών και των δημοσίων ιδρυμάτων και oqcamisl~m στην επίσημη γλώσσα του κράτους και στη γλώσσα της μειονότητας.

    [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Σε εφαρμογή σχετικού νόμου, που ψηφίστηκε από το βουλγαρικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, άνοιξαν οι φάκελοι της μυστικής αστυνομίας την περίοδο της κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

    Έντεκα βούλγαροι ήταν οι πρώτοι που διάβασαν τις αναφορές των βουλγαρικών αστυνομικών αρχών αναφορικά με την καθημερινή τους ζωή και τις δραστηριότητες τους, όταν κυβερνούσαν οι κομμουνιστές.

    Περίπου 15.000 πολίτες έχουν απαιτήσει το άνοιγμα των φακέλων τους, ενώ εκτιμάται ότι το 70% του συνόλου των φακέλων των συνεργατών της αστυνομίας, καθώς και αδιευκρίνιστος αριθμός φακέλων “υπόπτων” της εποχής εκείνης, έχουν καταστραφεί. Ν.Χ.

    [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ “ΚΥΜΑΤΟΣ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ”

    Στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης η Μπιλιανα Πλαβσιτς παρότρυνε τους Σερβοβοσνίους να υποστηρίξουν το “κύμα εκδημοκρατισμού που σαρώνει τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία των Σερβοβοσνίων”, στις εκλογές του Σαββατοκύριακου.

    Από την άλλη μεριά, ο Μομοσιλο Κραϊσνικ σε δηλώσεις του, στην τηλεόραση του Βελιγραδίου κατηγόρησε την Πλαβσιτς για προδοσία, εξαιτίας της προσπάθειας της για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής Βοσνίας. Στο μεταξύ, στο Σεράγεβο οι διεθνείς παρατηρητές έκαναν γνωστό ότι στις εκλογές θα συμμετέχουν 28 κόμματα, 3 συνασπισμοί κομμάτων και 18 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Σημειώνεται ότι η Πλαβσιτς βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων από σκληροπυρηνικούς κύκλους που επικρίνουν τη φιλοδυτική της στάση, ενώ από την άλλη μεριά, έντονοι προβληματισμοί επικρατούν στη Δύση για το μέλλον της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, που έχει αναπτυχθεί στο έδαφος της Βοσνίας. Οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν την οργάνωση διεθνούς αστυνομικής παρουσίας, με συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις στον ορίζοντα εκπλήρωσης των όρων της συνθήκης ειρήνευσης του Ντεϊτον. Ν.Χ.

    [12] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Επανεκδίδονται κανονικά από αύριο οι εφημερίδες στην Αλβανία, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την κυβέρνηση.

    Οι εκδότες αποδέχθηκαν τις οικονομικές διευκολύνσεις που παραχώρησε η κυβέρνηση, υλοποιώντας μέρος των αιτημάτων που προέβαλαν.

    Η σχετική συμφωνία επήλθε αργά χθες το βράδυ, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις της επιτροπής των εκδοτών, αποτελούμενη από τους ejd|ter των εφημερίδων “Ντίτα Ινφορμασιόν”, και “Αλμπάνια”, Σπετίμ Ναζάρκο και Ιλι Ρακίπι καθώς και τον αρχισυντάκτη της “Ρεπούμπλικα”, Νταλίπ Γκρέτσα, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον αντιπρόεδρο Μπασκίμ Φίνο και τον υπουργό Οικονομικών, Αρμπεν Μαλάι.

    Η συμφωνία προβλέπει μείωση των φόρων για το εκδοτικό υλικό των εφημερίδων, απαλλαγή από 2 έως 4 χρόνια του φόρου εισοδήματος, με σκοπό την επανεπένδυση σε εκδοτικές επιχειρήσεις, εισαγωγή νέων επενδύσεων για τον Τύπο χωρίς δασμούς καθώς διαφάνεια στη διαδικασία διανομής των κρατικών διαφημίσεων. Οι εκδότες απαίτησαν και πέτυχαν να μην καταχωρούνται οι κρατικές διαφημίσεις μόνο στην κυβερνητική εφημερίδα “Ζέρι ι Πόπουλιτ”. Επίσης η συμφωνία προβλέπει τη μείωση των τηλεφωνικών τιμολογίων σε δύο τηλεφωνικές γραμμές για κάθε εφημερίδα, στο επίπεδο της οικογενειακής κατανάλωσης.

    Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε από τους εκδότες ως “οικονομική νίκη για τις αλβανικές εφημερίδες”. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκδότη της “Αλμπάνια”, Ιλι Ρακίπι, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε: “Υστερα από αυτά που πετύχαμε, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε την απεργία. Από αύριο όλες οι εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν κανονικά”.

    [13] ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

    Δολοφονική απόπειρα εναντίον του αλβανικής καταγωγής βουλευτή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας, Τζάμιλ Γκάσι, σημειώθηκε στην περιοχή Γκλόγκοβατς του Κοσσυφοπεδίου.

    Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα το αυτοκίνητο που επέβαινε ο Τζάμιλ Γκάσι, με αποτέλεσμα να τραυμαιστούν σοβαρά ο ίδιος και ο οδηγός του.

    Ο Τζάμιλ Γκάσι που είναι πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Γκλόγκοβατς και διευθυντής του αγροτικού συνεταιρισμού της περιοχής, είναι, όπως σημειώνει η γιουγκοσλαβική εφημερίδα “Β. Νοβόστι”, ένας από τους πολλούς νομοταγεις Αλβανούς στο κράτος της Σερβίας και για το λόγο αυτό ήταν στο στόχαστρο των αλβανικών πολιτικών οργανώσεων. Ιδιαίτερα των αποσχιστικών και των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Μέχρι σήμερα την ευθύνη για τέτοιου είδους επιθέσεις ανελάμβανε ο “Απελευθερωτικός στρατός Κοσσυφοπεδίου” και κατά την εφημερίδα αναμένεται να συμβεί και σ΄αυτή την περίπτωση.

    [14] ΜΟΣΧΑ: ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ (!) ΤΟΥ ΤΣΟΥΜΠΑΪΣ

    Εξαιτίας εμπλοκής του ονόματός του σε οικονομικό σκάνδαλο, απαλλάχθηκε σήμερα, με προεδρική απόφαση, από τα καθήκοντά του ως υπουργού οικονομικών, ο Ανατόλι Τσουμπαΐς, αλλά θα παραμείνει στη θέση του ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS.

    Ο Τσουμπαΐς, του οποίου ο ρόλος στο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της Ρωσίας είναι πολύ σημαντικός, κατηγορήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το ποσό των 90.000 δολαρίων που έλαβε aut|r και άλλοι τέσσερις στενοί συνεργάτες του, για τη συμμετοχή τους στη συγγραφή βιβλίου. Επικριτές τους όμως ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα το ποσό ήταν δωροδοκία από την τράπεζα Ονέξινμπανκ, η οποία αγόρασε εταιρίες, στα πλαίσια του προγράμματος αποκρατικοποίησης που διηύθυνε ο Τσουμπαΐς. Η τράπεζα αυτή, εξάλλου, είναι μέτοχος στον εκδοτικό οίκο που θα εκδώσει το βιβλίο, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχε ο Τσουμπαΐς.

    Η Δούμα απαίτησε την απόλυση του Τσουμπαΐς και από τα δύο αξιώματά του, αλλά το Κρεμλίνο τον απάλλαξε μόνο από τα καθήκοντά του ως υπουργού οικονομικών. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν με τον πρόεδρο Γέλτσιν για τη διευθέτηση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με το σκάνδαλο αυτό. Όπως τόνισε ο κ. Τσερνομίρντιν, όποιες αλλαγές προσώπων και να γίνουν, η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης προς την ελεύθερη αγορά θα συνεχιστεί.

    Ήδη για το αξίωμα του υπουργού οικονομικών έχει επιλεγεί ο Μιχαήλ Ζαντόρνοφ του φιλελευθέρου κόμματος Γιαμπλόκο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 20 November 1997 - 12:33:20