Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-17

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

  • [03] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [04] ΕΠΑΦΕΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

  • [05] ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ ΤΟ 16.5% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ

  • [06] Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [07] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΪΤ

  • [09] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

  • [10] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑΝΟ ΓΙΑ NEA ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΙΡΑΝΩΝ- ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ

  • [11] ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [12] ΒΟΣΝΙΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

  • [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η δημιουργία παγκόσμιου δικτύου πληροφόρησης για τη δημόσια διοίκηση με κεντρικό κόμβο στην έδρα του ΟΗΕ, τη Νέα Υόρκη, και περιφερειακούς στις άλλες ηπείρους, θα αποφασιστεί στο πλαίσιο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης, που πραγματοποιείται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Τη δημιουργία μόνιμης βάσης αυτού του πρόγραμματος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, προτείνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μήνυμα του dglosie}etai στη σελίδα του ΟΗΕ στο Ιnternet με αφορμή τη διάσκεψη. Ο σκοπός του περιφερειακού κόμβου που προτείνεται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη θα είναι η προώθηση και διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ που βρίσκονται στη περιοχή. Στη διάσκεψη μετέχουν εκπροσώπων από 22 χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μεταξύ των οποίων και υπουργοί αρμόδιοι για θέματα δημόσιας διοίκησης

    Η διάσκεψη, αποτελεί την πρώτη μιας σειράς παρομοίων διασκέψεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής και έχουν ως στόχο να προσδιορίσουν το νέο χαρακτήρα της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης. Στη διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, οι χώρες εκπροσωπούνται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ενώ σήμερα το απόγευμα φτάνει στη πόλη ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Βλαντιμίρ Πετρόφσκι για να συμμετάσχει στις εργασίες. Εκπροσώπους στη διάσκεψη δεν έστειλαν η Κροατία και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

    Σε υπουργικό επίπεδο εκπροσωπούνται ανάμεσα στις άλλες χώρες, η ΚΑΚ, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η ΠΓΔΜ, η Λετονία, η Αρμενία και η Αλβανία. Η διάσκεψη θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και θα εξετάσει τόσο τα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης και της ανάπτυξης της, όσο και το ζήτημα της διαφθοράς.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Για την ελληνική εμπειρία σε ζητήματα αντιμετώπισης των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος στους ομολόγους του και ανώτερους αξιωματούχους από 22 χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη δημόσια διοίκηση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο επαγγελματισμός και οι ηθικές προδιαγραφές της δημοσιουπαλληλίας είναι ένα επίκαιρο θέμα αλλά και ζήτημα κρίσιμης σημασίας τόσο για τη δημοκρατία, όσο και για την ευόδωση κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός και πρόσθεσε:”Το σχετικό ενδιαφέρον, αν όχι η ανησυχία, δεν περιορίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε όλο τον κόσμο πλέον, τίθενται στο επίκεντρο θέματα που πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια, είτε ήταν ταμπού, είτε θεωρούνταν ως δεδομένα. Εθνικές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί, οικονομικοί παράγοντες αλλά και κινήσεις πολιτών, έχουν αντιληφθεί πόσο ζωτικό είναι πλέον, όχι απλά μόνο το επίπεδο της τεχνικής επάρκειας της δημοσιουπαλληλίας, αλλά και ότι ευρύτερα συνθέτει την έννοια του επαγγελματισμού”.

    Οι ανησυχίες, οι προσπάθειες και οι απαιτήσεις είναι κοινές, είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Ανησυχίες για τη δυνατότητα μιας δημοκρατίας να προασπίσει την ίδια της την ύπαρξη και τις αξίες που τη συνοδεύουν, μέσα από διορθωτικές παρεμβάσεις και ασφαλιστικές δικλείδες. Προσπάθειες, για την αναζήτηση ευρέως αποδεκτών κανόνων και προδιαγραφών συμπεριφοράς κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας. Apait^seir, όπως η υποχρέωση των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και να λογοδοτούν έναντι των πολιτών. Για το ρόλο της δημόσιας διοίκησης δεν προβληματίζονται μόνο οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Δυτική Ευρώπη γνώρισε μείζονα αμφισβήτηση της διοικητικής της παράδοσης στη δεκαετία του ’80. Πολλές φορές μάλιστα άλλαξαν δραματικά οι όροι λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

    Ετσι, οι σχέσεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα επανακαθορίστηκαν . Το κράτος, η διοίκηση και τα στελέχη της γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση ως πηγή όλων των δεινών. Εγιναν στόχοι σφοδρών και συχνά άκριτων επικρίσεων. Οι παραδοσιακές αξίες της ουδετερότητας, αντικειμενικότητας και δικαιοσύνης αμφισβητήθηκαν στο όνομα της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας. Ο ιδιωτικός τομέας έγινε πρότυπο προς μίμηση. Λησμονήθηκαν όμως οι διακριτές αξίες του δημοσίου που διασφάλιζαν τις προυποθέσεις υλοποίησης της δημοκρατικής αρχής στο χώρο της διοίκησης.

    Η δημοκρατία βασίζεται στην αμοιβαία αποδοχή ενός ευρύτερου συμφέροντος, ως συνισταμένης των επιμέρους συμφερόντων, ενώ αντίθετα η αναγωγή του προσωπικού, ιδιωτικού συμφέροντος σε γνώμονα άσκησης της εξουσίας είναι συνώνυμη με τη διαφθορά, επισήμανε και έθεσε τα παρακάτω ερώτήματα: -Στο όνομα ποιου ασκούν την εξουσία οι δημόσιοι υπάλληλοι; -Ποιων αξιών είναι θεματοφύλακες; -Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους που υπηρετούν; -Ποιο πολιτικό σύστημα πλαισιώνει και προσανατολίζει τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες;

    Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της σταδιακής ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της δημοσιουπαλληλίας , όπως και των διαδικασιών ελέγχου και κυρώσεων για παραβάσεις της υπαλληλικής δεοντολογίας, περιπτώσεις αποδεδειγμένης διαφθοράς και ανάρμοστης συμπεριφοράς προς τους πολίτες

    [03] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Η επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση των γειτονικών βαλκανικών χωρών καθώς και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 15% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επενδύσεων πραγματοποιούνται στα κράτη αυτά. Αυτά τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Μπαλτάς στη ομιλία του κατά τη διάρκεια γεύματος στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για τη δημόσια διοίκηση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Μιλώντας για τις δράσεις της βαλκανικής οικονομικής πολιτικής που υλοποιούνται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στις διυπουργικές συνόδους, στη διάρκεια των οποίων συζητούνται οι προοπτικές των διμερών σχέσεων και της επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών. Μέσω των διυπουργικών συνόδων, είπε, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας pqoyhe_ την οικοδόμηση του γενικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρηματιών με την προετοιμασία, διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνιών οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνικής συνεργασίας, αμοιβαίας προώθησης και προστασίας των επενδύσεων και αποφυγής της διπλής φορολογίας.

    Ο κ Μπαλτάς συνέχισε λέγοντας ότι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με τις βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες είναι η υλοποίηση ανακυκλούμενου προγράμματος παροχής εξαγωγικών διευκολύνσεων που το αρχικό τους ποσό ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια δολάρια. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας που στοχεύει στην διοργάνωση σεμιναρίων για υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία που αποδίδεται στη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων που αφορούν τις χώρες αυτές. Ο κ Μπαλτάς αναφέρθηκε ακόμη και στις δράσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της ΟΣΕΠ (Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου), του SECI (Πρωτοβουλία για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη) καθώς και την βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στις χώρες της Βαλκανικής.

    Τέλος ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας επισήμανε ότι οι περισσότερες από τις δράσεις αυτές μπορούν να προσφέρουν πολλά στη δημόσια διοίκηση των χωρών της Βαλκανικής.

    [04] ΕΠΑΦΕΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

    Συναντήσεις και επαφές με Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους έχει σήμερα στη Βόννη, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη, για την προώθηση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις αντιρρήσεις και τις απειλές της Τουρκίας.

    Ο κ.Κρανιδιώτης επισκέπτεται τη Γερμανία πέντε ημέρες μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βόννη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εντεταλμένου του προέδρου Κλίντον για το κυπριακό, κι αφού ήδη έχει προηγηθεί συνάντηση μαζί του την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Κρανιδιώτης θα έχει στη Βόννη συνομιλίες με τους Γερμανούς ομολόγους του, Χάρτμαν και Φον Πλέτς, ενώ προγραμματίζεται να έχει συνάντηση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα- εκτός απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί και με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης για το κυπριακό, πρώην ανώτερο διπλωμάτη, Κόμη Τσού Ράντσαου.

    Σήμερα εξάλλου, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών θα δώσει διάλεξη στο Ινστιτούτο της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής και στη διάρκεια της θα αναφερθεί, εκτός των άλλων, στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Στη Γερμανία βρίσκονται, στο μεταξύ και οι υπουργοί Εξωτερικών He|dyqor Πάγκαλος και Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διάσκεψη της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Ερφούρτη και θα ασχοληθεί με θέματα Ασφαλείας και Αμυνας, που ενδιαφέρουν έντονα την Ευρώπη.

    [05] ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ ΤΟ 16.5% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ

    Το 16,5% των Ελλήνων είναι αναλφάβητοι σύμφωνα με στοιχεία της Unesco ενώ μέτρηση που έκανε πρόσφατα έγκυρη εφημερίδα κατέδειξε ότι το 50-55% των Ελλήνων αδυνατεί να συμπληρώσει μία απλή αίτηση , να χρησιμοποιήσει τον τηλεφωνικό κατάλογο ή ακόμη να διαβάσει τις οδοσημάνσεις. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Επιμόρφωσης και Καταπολέμησης του Αναλφαβητισμού, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο από το αντίστοιχο πολλών πρώην Ανατολικών κρατών.

    Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής σύγκλισης και τον παράλληλο παγκόσμιο ανταγωνισμό καθιστούν επιτακτική την ανάγκη μιας συντονισμένης και σχεδιασμένης προσπάθειας προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη παράρτημα του Ελληνικού Κέντρου Επιμόρφωσης και Καταπολέμησης του Αναλφαβητισμού το οποίο θα στελεχωθεί από εθελοντές οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν και να προσφέρουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του. Ο ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 761-420.

    [06] Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία από την αύξηση των επιτοκίων έως και 3,5%, στην οποία προχωρούν από σήμερα οι τράπεζες.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου σε σημερινή του συνέντευξη σε αθηναϊκή εφημερίδα, καλεί τους τραπεζίτες να είναι συγκρατημένοι και να σκεφτούν το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

    Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Παπαντωνίου, οι τράπεζες είχαν μέχρι σήμερα αρκετά κέρδη που μπορούν να καλύψουν τις όποιες απώλειες από την πρόσφατη νομισματική κρίση.

    Στην επικαιρότητα όμως επανέρχεται και ο ανατοκισμός που επιβάλλουν οι τράπεζες σε καθυστερούμενες οφειλές. Μετά από εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος χαρακτηρίζει παράνομη την ενέργεια αυτή των τραπεζών συνέρχεται την Πέμπτη το ανώτερο δικαστήριο, προκειμένου να λάβει απόφαση.

    [07] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Με τις καθιερωμένες πορείες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου.

    Σήμερα το μεσημέρι, στην πολυτεχνική σχολή Θεσσαλονίκης θα κατατεθούν στεφάνια από τις πρυτανικές αρχές και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς την πολυτεχνική σχολή.

    Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από το σύνδεσμο εξορισθέντων και φυλακισθέντων στη διάρκεια της δικτατορίας σε συνεργασία με φοιτητικούς συλλόγους.

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έθεσε σε επιφυλακή 3.500 αστυνομικούς για την περιφρούρηση του πολυτεχνείου στην Αθήνα, ενόψει της καθιερωμένης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Πριν την έναρξη της πορείας θα κλείσουν οι πύλες του πολυτεχνείου, ενώ η σύγκλητος θα παραμείνει εντός του ιδρύματος και θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση. Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σήμερα και στην Κύπρο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΪΤ

    Ελληνική διάσταση παίρνει το Γουότεργκεϊτ, μετά τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου, στο τηλεοπτικό κανάλι 7 της Ουάσιγκτον, που κατά τον τηλεπαρουσιαστή Ντελ Γουόλτερς μπορεί να οδήγησε στην πτώση του προέδρου Νίξον.

    Στην εισαγωγή του αφιερώματος του ο κ.Γουόλτερς ανέφερε ότι ο Έλληνας δημοσιογράφος, υπήρξε στόχος μιας δεκαετούς εκστρατείας δυσφήμησης από την κυβέρνηση Νίξον, γιατί αποκάλυψε ότι τα χρήματα της CIA, μέσω του Τομ Πάπας και της ελληνικής ΚΥΠ χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον.

    Όταν ο Δημητρακόπουλος παρουσίασε τα ενοχοποιητικά στοιχεία του στον πρόεδρο της εθνικής επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος, Λάρυ Ο’ Μπρίεν, ξεκίνησε η επιχείρηση διάρρηξης του Γουότεργκεϊτ για να εντοπιστούν τα ντοκουμέντα που παρέδωσε στον Ο’ Μπρίεν. Ο ίδιος ο κ.Δημητρακόπουλος πλήρωσε υψηλό τίμημα, αφού η κυβέρνηση Νίξον προσπάθησε να τον απαγάγει και να τον απελάσει χαρακτηρίζοντας τον ως κομμουνιστή και ανατρεπτικό στοιχείο.

    Η απομαγνητοφώνηση των μυστικών συνομιλιών του προέδρου Νίξον, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δείχνει ότι ο Νίξον ήθελε απεγνωσμένα να προστατευθεί ο Τομ Πάπας. Ο Αμερικανός αρθρογράφος Τζάκ Αντερσον δήλωσε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι των ΗΠΑ, ήταν τόσο απορροφημένοι από την αποκάλυψη του σκανδάλου, που κανένας δεν έδωσε σημασία στο ποιος μπορεί να ξεκίνησε την πλημμύρα που ακολούθησε.

    Ο τηλεπαρουσιαστής ανέφερε ακόμη ότι χρειάστηκαν 25 χρόνια αγώνων του κ.Δημητρακόπουλου για να αποκαταστήσει το όνομα του, αφού ούτε στην κηδεία του πατέρα του δεν του επετράπη να παραστεί και να ξαναγραφτεί η ιστορία του Γουότεργκεϊτ αποκαλύπτοντας την ελληνική διάσταση του σκανδάλου που μπορεί να συνεισέφερε στην πτώση του Νίξον.

    [09] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ επανέλαβε από τα κατεχόμενα, ότι “πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους”. Ο Ετσεβίτ υποστήριξε , ότι “το κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που λύθηκε το 1974” και πρόσθεσε “ αν η Ελλάδα και οι άλλες δυτικές χώρες θέλουν να το επιλύσουν θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα ύπαρξης της ΤΔΒΚ”.Κάλεσε μάλιστα, την Ευρωπαϊκή Ενωση να δεχθεί, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. Η επίσκεψη Ετσεβίτ στα κατεχόμενα διήρκεσε 12 ώρες, για να παραστεί στις εκδηλώσεις, για την “ανεξαρτησία” του ψευδοκράτους. Στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ντενκτάς, έγινε εκτίμηση των νέων δεδομένων, μετά την επίσκεψη Χόλμπρουκ και συζήτησαν τη νέα τουρκική πολιτική στο κυπριακό. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ετσεβίτ υποστήριξε ότι “η Ε. Ε. δεν υπακούει στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θέλουν την Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν μια φανερή απροθυμία να δεχθούν κάτι τέτοιο.”

    [10] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑΝΟ ΓΙΑ NEA ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΙΡΑΝΩΝ- ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ

    Το γενικό συμβούλιο του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου, του οποίου ηγείται ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, απέρριψε πρόσφατη πρόταση του Αλβανού πρωθυπουργού, Φάτος Νάνο για την καθιέρωση “μόνιμης στρογγυλής τράπεζας”, μεταξύ Πρίστινας-Τιράνων, με στόχο το συντονισμό των προσπαθειών και της στρατηγικής για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Στη στρογγυλή τράπεζα, η οποία θα λειτουργούσε εν είδει μόνιμης ομάδας επαφής, θα συμμετείχαν οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και Μπουγιάρ Μπουκόσι, ενώ από πλευράς Τιράνων ο πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι και ο Φάτος Νάνο.

    “Δεν είμαι εναντίον των συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας, αλλά αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους νόμιμους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου”, τόνισε ο Ρουγκόβα δικαιολογώντας την απόρριψη της πρότασης.

    Οι αλβανικές εφημερίδες σχολιάζοντας την απόρριψη της πρωτοβουλίας Νάνο, την απέδωσαν στη ψύχρανση των σχέσεων που σημειώθηκε μεταξύ Πρίστινας-Τιράνων εξαιτίας της συνάντησης Μιλόσεβιτς-Νάνο στο πλαίσιο της διαβαλκανικής διάσκεψης της Κρήτης.

    Ωστόσο η αλβανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Ρουγκόβα σε συνέντευξή του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί σύντομα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Από την πλευρά της η ανεξάρτητη εφημερίδα “Κόχα Γιον”, εξέλαβε τις δηλώσεις Ρουγκόβα ως κίνηση για εσωτερική κατανάλωση. Κατά την εφημερίδα, η πολιτική ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να δεχθεί εύκολα μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τιράνων-Βελιγραδίου και αυτό epeid^, πάντα στο λαό μιλούσε για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και για αμέριστη συμπαράσταση των Τιράνων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η προσέγγιση Τιράνων-Βελιγραδίου, προϋποθέτει την αναγνώριση από την αλβανική πλευρά, της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας, και κατ΄ επέκταση και του Κοσσυφοπεδίου ενταγμένου σ΄αυτήν. “Ο Ρουγκόβα και η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου γνωρίζουν πολύ καλά τα οφέλη του ανοίγματος των Τιράνων με το Βελιγράδι, αλλά αντιτίθενται σ΄αυτό, επειδή είναι δέσμιοι της πολιτικής της ανεξαρτησίας που ακολούθησαν τόσα χρόνια”, καταλήγει η εφημερίδα.

    [11] ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Το θέμα της χρηματοδότησης για την κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού της ΠΓΔΜ “Κόζιακ” στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, επαναφέρει στο προσκήνιο η εφημερίδα “Ντνέβνικ” των Σκοπίων, ύστερα από την ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της χώρας “Ελεκτροστοπάνστβο”, ότι το έργο τελικά θα αναλάβει κινεζική εταιρεία.

    Το έργο επρόκειτο να ανατεθεί στην ελληνορωσική επιχείρηση “Εast Power Corporation” και είχε υπογραφεί μάλιστα το σχετικό προσύμφωνο. Αλλά όπως δήλωσε ο Πάντε Λαζάρωφ, διευθυντής της “Ελεκτροστοπανστβο”, η οποία είναι ο κύριος χρηματοδότης του έργου, το προσύμφωνο δεν ήταν δεσμευτικό και το έργο ανατέθηκε τελικά σε κινεζική εταιρεία λόγω των “οικονομικών πλεονεκτημάτων” που παρουσίασε, σύμφωνα με τις σκοπιανές αρχές.

    Ο κ..Λαζάρωφ, είπε, ότι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάθεση του έργου στην “Εast Power Corporation” ήταν επίσης και το γεγονός, όπως υποστήριξε, ότι η ελληνορωσική εταιρεία, “δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση των υδάτων του ποταμού Αξιού”, ενώ παράλληλα, σημειώνει η εφημερίδα, άφησε αιχμές για την προέλευση των κεφαλαίων της εταιρείας.

    Στις δηλώσεις του Λαζάρωφ φέρεται να απάντησε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο διεθυντής και ένας από τους ιδιοκτήτες της “East Power Corporation”, Κωνσταντίνος Κελετζάκης, ο οποίος διέψευσε τον κ.Λαζάρωφ, τονίζοντας ότι το προσύμφωνο που υπεγράφη είναι δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές. “Αν η “Ελεκτροστοπανστβο δεν υπογράψει θα απαιτηθεί αποζημίωση που θα ξεκινά από 5 εκατομμύρια δολάρια”, είπε ο κ.Κελετζάκης και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση “θα ζητήσει τη συνεπή εφαρμογή του συμφωνημένου καθεστώτος των υδάτων του ποταμού Αξιού”.

    Το θέμα του “Κόζιακ” που υπολογίζεται ότι θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα Βαλκάνια είναι στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων.

    Πάντως, η “Ντνέβνικ” σχολιάζοντας την ανάθεση του έργου, διερωτάται γιατί προτιμήθηκε κινεζική εταιρεία δεδομένου ότι η tewmokoc_a της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι κατώτερης ποιότητας, ενώ απερρίφθη άλλη ελβετική εταιρεία που παρουσίασε τα ίδια “οικονομικά πλεονεκτήματα”.

    [12] ΒΟΣΝΙΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

    Το κοινοβούλιο των Σερβοβοσνίων δεν θα διαλυθεί εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών το επόμενο Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντράγκαν Κάλινιτς, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αρνούμενος έτσι προηγούμενο τηλεγράφημα του γιουγκοσλαβικού κρατικού πρακτορείου Τανγιούνγκ.

    “Οι αρχές στο Πάλε αποφάσισαν να μη διαλυθεί το Κοινοβούλιο, ώστε να μη προκληθεί κενό εξουσίας”, είπε ο κ. Κάλινιτς.

    [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Σε πρόσφατη δήλωση του υπουργού Άμυνας Γκιοργκι Ανανιεφ και του αρχηγού των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων Μιχο Μιχοφ τονίστηκε ότι η ειδική επιτροπή που συστήθηκε ανακάλυψε μεγάλης έκτασης διαφθορά, τόσο στις στρατιωτικές μονάδες, όσο και στις υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας, στη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης της χώρας από τον Ζαν Βιντενοφ.

    Η έρευνα έφερε στο φως παραβάσεις της στρατιωτικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο διεξαγωγής των ειρηνευτικών αποστολών, με τη σαφή εμπλοκή αξιωματικών και στελεχών του υπουργείου Άμυνας, που ήταν υπεύθυνοι για τον εφοδιασμό σε τρόφιμα και ανταλλακτικά οχημάτων, αλλά και για τη φύλαξη των οπλικών συστημάτων και των πυρομαχικών. Ν.Χ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 17 November 1997 - 12:39:35