Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-14

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

  • [03] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

  • [04] ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

  • [05] ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Η ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ EUROMED TV

  • [07] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ "Ι.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" ΣΕ 20 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [08] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 200 ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ 67 ΞΕΝΩΝ ΕΚΘΕΤΩΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η POLIS '97


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ

  • [10] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [11] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΖΩΑ

  • [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΝΟ-ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [13] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ"


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τη δημιουργία 200.000 επιδοτούμενων νέων θέσεων εργασίας από το 1998 μέχρι το 2001, καθώς και μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, των νέων επιχειρηματιών, αλλά και των νέων αγροτών ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και του Κεντρικού Sulbouk_ou της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος.

    "Τα προγράμματα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας συμβάλλουν στην προώθηση της απασχόλησης, μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης, της επιδοτούμενης απασχόλησης, για την πλήρη ένταξη στην αγορά εργασίας, ή της επιδότησης, για τη δημιουργία επιχείρησης", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος του προγράμματος είναι η ενεργητική κάλυψη των νέων ανέργων και μια νέα κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

    Άλλα μέτρα της κυβέρνησης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορούν στο σεβασμό των δικαιωμάτων του στρατευμένου, την ενίσχυση της εργαζόμενης νέας, τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας, με την ενίσχυση των νέων βρεφονηπιακών σταθμών και τη λειτουργία των υπαρχόντων τις απογευματινές ώρες, καθώς και την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, με την ενίσχυση των θεραπευτικών κοινοτήτων και την δημιουργία νέων κέντρων πρόληψης.

    Προσδιορίζοντας τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης για τη νέα γενιά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κοινωνικό περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού, την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο πρώτο, είπε ότι ο εκσυγχρονισμός αντλεί δύναμη από τα ζωντανά τμήματά της, για το δεύτερο ανέφερε ότι κάθε πολιτική πρέπει να έχει μια ευδιάκριτη διάσταση που να αναφέρεται στη νέα γενιά και όσον αφορά στην κοινωνική αλληλεγγύη σημείωσε ότι οι νέοι είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ανασφάλειας που αυτή δημιουργεί. "Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης να ενισχυθούν, πριν από όλους, όσοι θίγονται από την οικονομική κρίση", είπε ο πρωθυπουργός.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δήλωσε ότι οι νέοι δεν είναι αδιάφοροι, αλλά απαιτητικοί, γι΄ αυτό και δύσπιστοι. Τόνισε ότι η νεολαία έχει κουραστεί από τον αρνητικό πολιτικό λόγο και αναζητεί συγκεκριμένες θετικές προτάσεις, χωρίς νικητές και ηττημένους.

    Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας και σημείωσε ότι η νέα γενιά είναι η γενιά που μπορεί να συμφιλιώσει τη δημοκρατία με την αγορά, την ανάπτυξη με τη δικαιοσύνη και την πολιτική με τον πολιτισμό.

    [02] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

    "Η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στο λαό", τόνισε ο επίτιμος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τον προυπολογισμό, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψη του στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

    "Η κυβέρνηση δεν κάνει την πολιτική που οι περιστάσεις απαιτούν, αποφεύγει να πάρει ευθύνες, δεν κάνει μεγάλες τομές και δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό", είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε:" Εμείς ως κυβέρνηση είπαμε την αλήθεια. Πήραμε μέτρα. Μπορεί να τα πληρώσαμε αλλά έτσι ο τόπος δεν θα πάει μπροστά".

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Εκθεση Κειμηλίων του Αγίου Ορους για την οποία εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια και έδωσε συγχαρητήρια στους οργανωτές. Την Εκθεση επισκέφθηκε μαζί με τη σύζυγο του συνοδευόμενος από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο.

    [03] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Στους συνήθεις κακούς τρόπους της Τουρκίας, απέδωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών , Θεόδωρος Πάγκαλος, τις απειλές της χώρας, σε σχέση με την εγκατάσταση πυραύλων S-300 στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα EL MUNDO, τόνισε χαρακτηριστικά ότι "οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, απλώς επιδεικνύουν τους συνήθεις κακούς τους τρόπους".

    Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική ενέργεια στην Κύπρο θα προκαλούσε πόλεμο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας και χαρακτήρισε "απόλυτο δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων να εξοπλισθούν, ώστε να μετριάσουν τη μειονεκτική τους θέση, σε σχέση με τις τουρκικές δυνάμεις που είναι εγκαταστημένες στο έδαφός τους, ως στρατός κατοχής".

    Σύμφωνα με τον υπουργό, την ίδια ανασφάλεια αισθάνεται και η Ελλάδα, λόγω "της πολύ υψηλότερης εξοπλιστικής ικανότητας της Τουρκίας και του στρατοκρατούμενου χαρακτήρα του τουρκικού κράτους", τη στιγμή μάλιστα που, παρά τη συμφωνία της Μαδρίτης και τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, "δε σημειώθηκε καμία πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις". Δε σημαίνει όμως αυτό "ότι εξοπλιζόμαστε εν όψει κάποιας σύγκρουσης ή γιατί η Ελλάδα ευνοεί τη στρατιωτική επιλογή", απάντησε ο κ. Πάγκαλος, ερωτηθείς σχετικά.

    Ο ίδιος θεωρεί προφανές ότι η Τουρκία δε μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και υποστηρίζει ότι το γεγονός ατυτό "είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, παρότι μερικοί προτιμούν να κρύβονται πίσω από την Ελλάδα για να μην πουν την αλήθεια στους Τούρκους".

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφερόμενος στο ζήτημα των αμυντικών συμφωνιών Τουρκίας-Ισραήλ προέβλεψε ότι "θα οδηγήσουν σε νέες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και αραβικού κόσμου".

    [04] ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    Ο στρατός, η οικογένεια και η εκκλησία συγκεντρώνουν την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων, σύμφωνα με έρευνα της γενικής γραμματείας νέας γενιάς, που διενήργησε η εταιρία VPRC σε δείγμα 1.600 νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών.

    Το 97,8% των νέων πιστεύουν στην οικογένεια, το 84,6% στο Θεό, το 92,6% στην πατρίδα, ενώ ένα ποσοστό 72% εμπιστεύεται τον ελληνικό στρατό.

    Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, το 98% των νέων πιστεύει στην ac\pg, το 97% στην εργασία, αλλά και το 75% επιθυμούν ένα πολυτελές σπίτι και το 45% ένα καλό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

    Υπέρ του γάμου τάσσεται ένα μεγάλο ποσοστό 73,4%, ενώ στη φιλία πιστεύει το 97,4%. Οι νέοι, φοβούνται περισσότερο την ανεργία, τα ναρκωτικά και το AIDS, ενώ ένα ποσοστό που φθάνει στο 45% πιστεύει ότι για μερικά εγκλήματα αξίζει η θανατική ποινή.

    Η πλειοψηφία των νέων, 67%, ζητεί την απέλαση των λαθρομεταναστών, ενώ πέντε στους δέκα συμφωνούν με τη δήμευση των οχημάτων, όσων οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

    Τέλος, έξι στους δέκα θεωρούν το ραδιόφωνο, πιο αξιόπιστο μέσο μαζικής ενημέρωσης, ενώ το 70% πιστεύει στον αθλητισμό.

    [05] ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Η ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

    Την επιθυμία της να θέσει υποψηφιότητα για το δήμο Αθηναίων εξέφρασε, σε συνέντευξη Τύπου, η Μαρία Δαμανάκη. Η κίνηση αυτή της κ. Δαμανάκη εκδηλώθηκε μετά τη διαφωνία ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού για τις δημοτικές εκλογές.

    Η κ. Δαμανάκη δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της υποψηφιότητάς της αλλά την οριστική της απόφαση θα ανακοινώσει μετά από σειρά επαφών με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει μια θετική προσέγγιση στο ενδεχόμενο της υποψηφιότητας της κ. Δαμανάκη για την τοπική αυτοδιοίκηση, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου γνωστοποίησε ότι το πρωί υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της κ. Δαμανάκη με τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι εφόσον το ζητήσει η κ. Δαμανάκη θα υπάρξει και συνάντησή της με τον κ. Σημίτη.

    Θετικές ήταν και οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή. Ικανοποίηση εξέφρασε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Δαμανάκη ως την καλύτερη λύση. Τις ρίζες της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ EUROMED TV

    Την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας για το σχέδιο ίδρυση της Ευρωμεσογειακής Τηλεόρασης EUROMED TV εκφράζει ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππας σε μήνυμα του που έστειλε με αφορμή την πρώτη διάσκεψη για την ευρωμεσογειακή συνεργασία στα οπτικοακουστικά μέσα και την τηλεόραση που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. "Η δημιουργία της ευρωμεσογειακής τηλεόρασης, μιας EUROMED TV αποτελεί ελκυστική πρόταση για την οποία εκφράζουμε θετική αντιμετώπιση στη βάση της υλοποιησιμότητάς της" επισημαίνει ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Στο μήνυμα του υπουργού υπογραμμίζεται ότι οι δράσεις οι οποίες πρέπει να amaptuwho}m καθώς και οι τομείς υψηλής προτεραιότητας για την ευρωμεσογειακή συνεργασία πρέπει να διέπονται από την αρχή της ισότιμης συμμετοχής όλων των εταίρων και να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες που τίθενται στην περιοχή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία της EUROMED TV,δηλαδή μίας δορυφορικής, πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής Ευρωμεσογειακής τηλεόρασης, είναι ένας από τους απώτερους στόχους της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Πρωταρχικός όμως στόχος της διάσκεψης είναι η οριοθέτηση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας στα οπτικοακουστικά μέσα και την τηλεόραση.Το σχέδιο για την EUROMED θα εξελιχθεί σταδιακά. Ηδη έχει γίνει μία προμελέτη εφικτότητας και θα ακολουθήσει μία μελέτη, η οποία θα επιδοτηθεί από την Κομισιόν. Προβλέπεται να έχει οκτώ κεντρικά σημεία παραγωγής σε διάφορες χώρες και ένα κοντρόλ που θα κάνει το κεντρικό πρόγραμμα.

    "Η χάραξη συγκεκριμένης εφαρμόσιμης στρατηγικής για την ευρωμεσογειακή συνεργασία στα οπτικοακουστικά μέσα και με έμφαση την τηλεόραση οριοθετεί την ουσία των εργασιών της διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη. Η ανάπτυξη, η αξιοποίηση δικτύων πρέπει να ακολουθήσει για την προοδευτική ανάδυση μιας ευρωμεσογειακής οπτικοακουστικής πολιτικής" αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργού. Ο κ Ρέππας τονίζει ότι στην περιοχή της Μεσογείου, που είναι μία πολυπολιτισμικής κοιτίδα, η οπτικοακουστική επικοινωνία κατά το χρόνο της παγκοσμιοποίησής της μπορεί και πρέπει να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην προσέγγιση των κοινωνιών και των λαών της περιοχής.

    Η διάσκεψη διοργανώνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του πολιτιστικού άξονα της Διακήρυξης της Βαρκελώνης από την CO.PE.A.M, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων σε συνεργασία με την ΕΡΤ-3 υπό την αιγίδα των υπουργείων Τύπου και ΜΜΕ του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση μετέχουν αντιπροσωπείες από 21 χώρες, σύνολο 41 κυβερνητικοί υπεύθυνοι, καθώς επίσης και εκπρόσωποι από την Κομισιόν την Unesco, το οπτικοακουστικό ΕUREKA και 74 επαγγελματίες των οπτικοακουστικών της Ευρωμεσογείου.

    Στο μήνυμα του προέδρου της COPEAM (Μόνιμη Σύνοδος για τα Οπτικοακουστικά Μέσα στη Μεσόγειο),Αμπντέλ Ραχμάν Χάφεζ επισημάνθηκε ότι απαιτείται πολύ δουλειά στην κατεύθυνση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας καθώς και προώθηση των δράσεων. Η διευθύντρια του οπτικοακουστικού EUREKA Sylvie Forbin εξέφρασε την υποστήριξη των 35 μελών του EUREKA, της Κομισιόν και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ευρωμεσογειακή συνεργασία στο χώρο των οπτικοακουστικών μέσων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΡΤ3 καθηγητής Γιώργος Αναστασιάδης επισήμανε ότι η ΕΡΤ-3 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τη νοτιανατολική Ευρώπη και με τη συνδρομή πολύτιμου οπτικοακουστικού και τηλεοπτικού υλικού να προβάλει τον ρόλο της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Ελλάδας στην περιοχή. Τέλος ο πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. Παναγιώτης Παναγιώτου τονίζοντας ότι ζούμε σε μια εποχή όπου έχουν καταργηθεί τα σύνορα στη μετάδοση ειδήσεων και προγραμμάτων, επισήμανε ότι οι χώρες της Μεσογείου έχουν να προσφέρουν πολλά στη διαμόρφωση υγειών κοινωνιών οι οποίες θα απέχουν ap| την απομόνωση και τον εθνικισμό. Στόχος όλων όσων βρίσκονται στο χώρο των οπτικοακουστικών είναι η υλοποίηση κοινών ευρωμεσογειακών προγραμμάτων πρόσθεσε ο κ Παναγιώτου. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ΕΡΤ έχει διοργανώσει σεμινάρια για την τηλεόραση της Παλαιστινιακής Αρχής.

    [07] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ "Ι.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" ΣΕ 20 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Δύο δημοψηφίσματα για το νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" πρόκειται να διενεργηθούν στις 16 και 23 Νοεμβρίου αντίστοιχα, σε 20 κοινότητες του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε να σφυγμομετρηθεί η στάση των πολιτών όσον αφορά τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων. Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για προσφυγές που θα ακολουθήσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα την κατάργηση του επίμαχου νομοσχεδίου.

    Αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο κοινοτάρχης Ασβεστοχωρίου, Θεόδωρος Χριστοδούλου, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα νομού Θεσσαλονίκης κατά του σχεδίου Ι.Καποδίστριας.

    Αναλυτικότερα, με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής, στις 16 Νοεμβρίου διοργανώνονται δημοψηφίσματα στις κοινότητες Αγίου Βασιλείου, Ανάληψης, Εξαλόφου, Καβαλαρίου, Λαγυνών, Μελισσοχωρίου, Νικόπολης, Περιβολακίου, Πετροκεράσων και Χρυσαυγής. Θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στις 23 του μηνός σε δέκα ακόμη κοινότητες της Θεσσαλονίκης, ενώ απώτερος στόχος είναι η δρομολόγηση παρόμοιων ενεργειών στο σύνολο του νομού.

    Την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τα δύο δημοψηφίσματα εγγυήθηκε ο κ.Χριστοδούλου, τονίζοντας ότι αυτά θα διενεργηθούν βάσει των εκλογικών καταλόγων που χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες εκλογές, ενώ, καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας θα παρίστανται εφορευτική επιτροπή και δικαστικός αντιπρόσωπος.

    Τα αίτια των κινητοποιήσεων της συντονιστικής επιτροπής εντοπίζονται, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στην "κατ'ουσία υποβάθμιση και ερήμωση της υπαίθρου, στην έλλειψη αναπτυξιακών κριτηρίων και σε λόγους ιστορικούς που επιβάλλουν σεβασμό στις παραδόσεις και αξιοποίηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας κάθε κοινότητας".

    "Καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται να επεμβαίνει στο έργο της αυτοδιοίκησης, αφού αυτή είναι πρωτογενής εξουσία του λαού. Ποτέ η κυβέρνηση δεν ανέφερε τις προθέσεις της όταν ζητούσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Οφείλει λοιπόν να προκηρύξει δημοψήφισμα", τόνισε ο κ.Χριστοδούλου και συμπλήρωσε ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να απομακρύνει τους πολίτες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    [08] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 200 ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ 67 ΞΕΝΩΝ ΕΚΘΕΤΩΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η POLIS '97

    Mε τη συμμετοχή 200 Ελλήνων και 67 ξένων εκθετών ξεκινάει την \kkg Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη η πρώτη διεθνής έκθεση φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και προμηθευτών του δημοσίου "POLIS '97", που θα διαρκέσει έως τις 23 Νοεμβρίου και θα καταλάβει πέντε μεγάλα περίπτερα, συνολικής έκτασης 25.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο πλαίσιο δε, της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και το τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

    Η POLIS '97 τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης, ενώ από τις κορυφαίες στιγμές της αναμένεται να είναι η υπογραφή του καταστατικού για τη δημιουργία δικτύου οικισμών που έχουν κηρυχθεί ως ιστορικά, διατηρητέα μνημεία.

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει ένα εκθεσιακό γεγονός τόσο ευρέως φάσματος, που θα την καταστήσει επίκεντρο μιας πανελλήνιας και διεθνούς συνάθροισης, με μεγάλο επιχειρηματικό, θεσμικό και κοινωνικο-οικονομικό ενδιαφέρον. Η "POLIS ΄97" θα λειτουργήσει ως βήμα για την ανταλλαγή εμπειριών και την ενίσχυση της συνεργασίας, καθώς μετέχουν σε αυτή, ως εκθέτες, εκτός από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, και υπουργεία, περιφέρειες, αναπτυξιακές επιχειρήσεις, επιμελητήρια και ινστιτούτα, από 24 συνολικά χώρες.

    Αυτά τονίστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης που δόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από τον πρόεδρο της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνη Κούρτη, το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο και τον διευθυντή του τμήματος περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλειο Ιατρίδη. Αναφερόμενος στους στόχους της διοργάνωσης ο κ.Κούρτης τόνισε ότι το εκθεσιακό αποτέλεσμα που επιθυμεί η HELEXPO είναι η προβολή της δραστηριότητας των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και η επαφή αυτών με τους προμηθευτές του δημοσίου, αλλά και η ορθολογική μείωση του κόστους των υπηρεσιών.

    Τη βεβαιότητα ότι η POLIS '97 θα εξελιχθεί σταδιακά σε θεσμό που θα συγκεντρώνει κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη την πλειοψηφία των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης από τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, εξέφρασε ο κ.Παπαδόπουλος. Υπενθύμισε δε, ότι στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και το τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, ως μια προσπάθεια στήριξης της "POLIS '97", που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει στις 20 Νοεμβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, ενώ θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Πάντως, για ακόμη μια φορά τονίστηκε ότι η ξενοδοχειακή υποδομή της Θεσσαλονίκης δεν επαρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, τις περιόδους που στην πόλη πραγματοποιούνται, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μεγάλες εκδηλώσεις. Ο Κ.Παπαδόπουλος γνωστοποίησε το γεγονός ότι, λόγω της ταυτόχρονης διοργάνωσης της POLIS και του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, τα δωμάτια των ξενοδοχειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης δεν επαρκούν για να στεγάσουν τους συμμετέχοντες, με αποτέλεσμα να αναζητείται κατάλυμα σε γειτονικούς νομούς.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ

    Ενισχύονται οι αμερικανικές δυνάμεις στη βάση του Ιντσιρλίκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μπέικον είπε, ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αποσταλεί στην αμερικανική βάση της Τουρκίας τέσσερα επιπλέον F-16 και πέντε αεροπλάνα ανεφοδιασμού. Σε άλλη ερώτηση, εάν παραμένει ανοικτή τελικά η βάση του Ιντσιρλίκ, ή έχει κλείσει, αφού ολοκληρώθηκε η συμφωνία για το χρόνο χρησιμοποίησής της, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε, ότι "πρίν από λίγο καιρό υπήρξε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι λόγοι για τους οποίους ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο Ιντσιρλίκ σχετίζονται με την καλύτερη επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης υπερπ΄τησεων στο βόρειο Ιράκ και ότι με τα αεροπλάνα ανεφοδιασμού θα επιμηκυνθεί ο χρόνος των πτήσεων. " Η απόφαση για τις αλλαγές αυτές, είπε ο Μπέικον, ελήφθη μετά τις πρόσφατες διενέξεις με το Ιράκ". Στο μεταξύ, η "Ουάσιγκτον Ποστ" σε ανταπόκρισή της από την Αγκυρα, επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες πολιτείες έχουν ενισχύσει τις αεροπορικές δυνάμεις τους στην Τουρκία, που ελέγχουν τη ζώνη απαγορευμένων πτήσεων στο βόρειο Ιράκ. Η εφημερίδα προσθέτει, ότι "οι συμμαχικές περιπολίες ΄στις απαγορευμένες για το Ιράκ ζώνες πτήσεων, έχουν διακοπεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των περιοδικών τουρκικών επιδρομών στο βόρειο Ιράκ" και υπογραμμίζει ότι "η τελευταία από αυτές τις επιδρομές έγινε μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο".

    [10] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Σοβαρό πρόβλημα αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων καυσίμων του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, αντιμετωπίζει η Βουλγαρία.

    Αυτό έγινε γνωστό σήμερα στη Σόφια, όπου ο πρόεδρος της αρμόδιας για τον έλεγχο του Σταθμού δημόσιας επιτροπής, Γκεόργκι Καστσίεφ, τονισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας των αποθηκευτικών χώρων για τα τοξικά απόβλητα του Κοζλοντούι.

    Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις της Βουλγαρίας με τη Ρωσία για την επεξεργασία των χρησιμοποιημένων καυσίμων βρίσκονται σε αδιέξοδο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση της ρωσικής Δούμα να μην αποθηκεύονται στο ρώσικο έδαφος πυρηνικά απόβλητα από άλλες χώρες.

    Λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, εδώ και τρία χρόνια έχουν διακοπεί οι εργασίες οικοδόμησης ιδιόκτητων αποθηκών στη Βουλγαρία. "Ούτως ή άλλως όμως τα Βαλκάνια είναι το πλέον ακατάλληλο μέρος για την αποθήκευση του επικίνδυνου αυτού υλικού, λόγω της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής", υπογράμμισε ο κ.Καστσίεφ σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή της ολοκλήρωσης του ελέγχου που πραγματοποίησαν ειδικοί του Διεθνούς Πρακτορείου Ατομικής Ενέργειας.

    Η Βουλγαρία δεν μπορεί να κλείσει τους 4 από τους συνολικά 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες του Κοζλοντούι, όπως της επιβάλει η συμφωνία που έχει υπογράψει το 1993 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), σημείωσε ο Βούλγαρος αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Κόστοφ να ζητήσει αναδιαπραγματεύσεις επί του θέματος.

    Τέλος, ο κ. Καστσίεφ παραδέχτηκε ότι "τίποτα δεν έχει γίνει για την εξεύρεση κάποιας λύσης για την αντικατάσταση των αντιδραστήρων με εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, ούτε για τη βελτίωση της δυσμενούς διεθνούς εικόνας του Κοζλοντούι" και για αυτό το λόγο "οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες".

    [11] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΖΩΑ

    Τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την υπερβολική χρήση των αντιμικροβιακών σκευασμάτων στην κτηνοτροφία επισήμανε ομάδα ειδικών σε θέματα υγείας, κατά την πρόσφατη συνάντηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.

    Στη συνάντηση αναλύθηκαν οι πληροφορίες που υπάρχουν για τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στις ζωοτροφές, ειδικά για την ανάπτυξη των ζώων που προορίζονται για κατανάλωση.

    Οπως επισήμαναν οι ειδικοί, αποτέλεσμα της αλόγιστης χορήγησης αντιβιοτικών είναι η εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων που μπορούν να μεταφερθούν στους ανθρώπους. Η σαλμονέλα και ο εντερόκοκκος είναι μεταξύ των τεσσάρων βακτηρίων τα οποία μεταφέρονται από τα ζώα στους ανθρώπους και που, όπως φάνηκε, έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Τα άλλα δύο είναι τα campylbacter και τα E.Coli.

    Στη συνάντηση τονίστηκε ότι η υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών στην κτηνοτροφία μειώνει την ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικών, ενώ επισημάνθηκε ότι η μείωση της χρήσης τους δεν συνεπάγεται απαραίτητα τη μείωση της παραγωγικότητας των ζώων, ούτε τις οικονομικές απώλειες για τον κτηνοτρόφο και ψηλές τιμές για τον καταναλωτή. Παράλληλα εισηγήθηκαν την ανάπτυξη της έρευνας για εναλλακτικές μεθόδους με τις οποίες βελτιώνεται ικανοποιητικά η ανάπτυξη και η σίτιση των ζώων.

    Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της ΠΟΥ συμφώνησαν επίσης ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για την παρακολούθηση της παρουσίας των ανθεκτικών βακτηρίων στην κτηνοτροφία και στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

    [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΝΟ-ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Η συνάντηση Νάνο-Μιλόσεβιτς στο πλαίσιο της διαβαλκανικής διάσκεψης της Κρήτης, επέφερε πλήγμα στις σχέσεις Τιράνων- Πρίστινας, καθώς επικρίθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, ενώ εκτιμήθηκε ως μεταβολή της στάσης των Τιράνων και δείγμα επαναπροσδιορισμού της πολιτικής τους, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις της αλβανικής ηγεσίας.

    Οπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση που δημοσιεύεται στο αγγλόφωνο δελτίο "V.I.P.", στο Κόσοβο η επιφυλακτικότητα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου σε ό,τι αφορά τα Τίρανα, που είχε paqatgqghe_ τους τελευταίους μήνες -από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι σοσιαλιστές- αυξήθηκε μετά την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση Νάνο-Μιλόσεβιτς.

    Ο εκ των ηγετών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Αντεμ Ντεμάτσι είχε δηλώσει ευθέως, σημειώνεται στην ανάλυση, τις αμφιβολίες του αν η σοσιαλιστική κυβέρνηση στα Τίρανα μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της αλβανόφωνων του Κοσόβου. Ο ίδιος αμέσως μετά τη συνάντηση Νάνο-Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι "ο Αλβανός πρωθυπουργός κατάφερε σοβαρό πλήγμα σε βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και τους εγκατάλειψε στο έλεος του Μιλόσεβιτς", ενώ απέδωσε σε σκοπιμότητα τη μη πρόσκληση εκπροσώπων τους στην Κρήτη.

    Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, χρησιμοποίησε ήπιους τόνους για τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντας απρόσεκτες τις δηλώσεις Νάνο που έγιναν μετά τη συνάντηση, ενώ τόνισε ότι δεν αντιστοιχούν με τις διαθέσεις και την πολιτική των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. "Μόνο η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να διαπραγματευτεί για το Κόσοβο", υπογράμμισε ο κ.Ρουγκόβα.

    Ακόμη, η αλβανόγλωσση εφημερίδα "Μπούικου" έγραψε χαρακτηριστικά ότι "η συνάντηση άνευ όρων ήταν συνώνυμο της αλβανικής σκλαβιάς στο Κόσοβο και δείγμα επαναπροσδιορισμού της πολιτικής των Τιράνων", σημειώνει το V.I.P.

    Παράλληλα, τονίζεται στην ανάλυση, οι Αλβανοί πολιτικοί στην Πρίστινα, υπογραμμίζουν ότι η συνάντηση Νάνο-Μιλόσεβιτς έγινε σε μια στιγμή που η κατάσταση στο Κόσοβο είχε επιδεινωθεί και η ένταση ήταν η μεγαλύτερη των πέντε τελευταίων ετών. Επίσης υπογραμμίζουν ότι δεν υπήρξε παρουσία του διεθνούς παράγοντα στη συνάντηση και ότι σε καμία στιγμή τα Τίρανα δεν έδειξαν ενδιαφέρον για πρόσκληση Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στη διαβαλκανική διάσκεψη που αφορούσε την ασφάλεια της περιοχής, δεδομένου ότι το Κόσοβο είναι το "πιο θερμό της σημείο".

    "Θα πρέπει πλέον να αναμένεται ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν θα αναγνωρίσουν εύκολα στα Τίρανα ανάληψη πρωτοβουλιών στις διαπραγματεύσεις και ακόμα πιο δύσκολα θα δεχθούν να τους εκπροσωπήσουν", τονίζεται στην ανάλυση και καταλήγοντας υπογραμμίζεται: "Τα περιθώρια των Τιράνων να πιέσουν τους Αλβανούς της Πρίστινα να εγκαταλείψουν το αίτημα της ανεξαρτησίας μετά τη διάσκεψη της Κρήτης, σχεδόν εξανεμίστηκαν. Ακόμη, περιορίστηκε δραματικά η δυνατότητα της νέας αλβανικής κυβέρνησης να κάνει το διαιτητή στα εσωτερικά θέματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου".

    [13] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ"

    Ο στρατός των Σερβο-βοσνίων δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Εξοπλισμός" για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη Βοσνία, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα πάντοτε με σχετική δήλωση εκπροσώπου του Πενταγώνου.

    Η αμερικανική πλευρά στηρίζει την αρνητική της στάση στη μέχρι σήμερα "συμπεριφορά" των Σερβοβοσνιων αναφορικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Συνθήκης του Ντεϊτον, που κατά την άποψη της Ουάσιγκτον είναι αρνητική. Σημειώνεται ότι στο amaveq|lemo πρόγραμμα συμμετέχουν τόσο οι Κροάτες, όσο και οι Μουσουλμάνοι.

    Από την άλλη μεριά, η πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας Πλαβσιτς τάχθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις της υπέρ της συμμετοχής των Σερβοβοσνίων στο αναφερόμενο πρόγραμμα.

    Είναι επίκαιρο να αναφερθεί ότι κατά την παρούσα περίοδο επικρατεί έντονος προβληματισμός στη Δύση, αναφορικά με το βαθμό υλοποίησης των προβλεπομένων από τη συνθήκη ειρήνευσης, αλλά και τη γενικότερη στάση των τριών εμπλεκόμενων πλευρών στη μορφοποίηση της νέας βοσνιακής κρατικής οντότητας. Όπως είναι γνωστό, η θητεία της δύναμης σταθεροποίησης SFOR λήγει τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ αρχίζουν να ακούγονται απόψεις διεθνών αξιωματούχων για την αναγκαιότητα μόνιμης παρουσίας, διεθνούς αστυνομικής δύναμης. Ν.Χ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 14 November 1997 - 12:07:31