Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • [02] ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

  • [03] ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ. ΡΑΛΛΗΣ

  • [04] 800 ΕΚΑΤ.ΔΡΧ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ

  • [05] ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2000 ΘΑ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΘΟΥΝ 10 ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΔΕΚΟ

  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 5 ΛΙΘΟΥΑΝΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ

  • [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 62 ΚΟΥΡΔΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

  • [09] ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΥΡΙΟ Ο Ι.ΚΟΣΤΩΦ

  • [10] ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [11] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

  • [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΖΕΪΧΑΝ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ 1998

  • [13] ΦΙΛΑΝΔΟΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [14] ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων, οι αυξήσεις των τεκμηρίων διαβίωσης, του ποσοστού προκαταβολής του φόρου των φυσικών προσώπων, του συντελεστή φορολόγησης των κρατικών τίτλων σε 10%, των τελών κυκλοφορίας για μοτοποδήλατα και φορτηγά και της λιανικής τιμής των τσιγάρων είναι μερικά από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, στο pka_sio του νέου προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς.

    “Το 1998 θα είναι ένα έτος φορολογικής νηνεμίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει κανένας νέος γενικός φόρος. Υπάρχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων”, είπε ο κ. Δρυς και πρόσθεσε: “Κανένας νέος φόρος δεν θα επιβαρύνει τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Αντίθετα υπάρχει ελάφρυνση των στρωμάτων αυτών, λόγω της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και της αντικειμενικοποίησης της παρακράτησης. Οι νέοι φόροι αφορούν κυρίως στις επιχειρήσεις και τους έχοντες και κατέχοντες”.

    Σχετικά με την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ο κ. Δρυς τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της, τιμαριθμοποιεί πλήρως την ισχύουσα φορολογική κλίμακα με ποσό ανάλογο του μέσου όρου του ετήσιου πληθωρισμού. Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Συνεπή, αποτελεσματικό, αναπτυξιακό και δίκαιο χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τον προϋπολογισμό του 1998. Ωστόσο κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει την εύκολη αλλά επώδυνη για τους πολίτες και καταστρεπτική για την οικονομία λύση, της επιβολής νέων φόρων.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε ότι “Και στη νέα χρονιά, στο όνομα του Μάαστριχτ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι, θα αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και θα συνεχιστεί η παραγωγική περιθωριοποίηση της χώρας με παράλληλη αύξηση της ανεργίας”.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο για χαμένο κοινωνικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής και για αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική στον οικονομικό σχεδιασμό.

    Για προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας και νέων φόρων κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΔΗΚΚΙ, ενώ η Πολιτική Άνοιξη κάνει λόγο για επίσημη ομολογία πτώχευσης.

    [02] ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Με το φόβο προβοκάτσιας πραγματοποιούν αύριο πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί υπάλληλοι, οι πυροσβέστες και λιμενικοί τη χώρας για τα προβλήματα του κλάδου, καθώς θεωρούν την αποκάλυψη της γνωστής βιντεοκασέτας, που παρουσιάζει αξιωματικούς της αστυνομίας να γλεντάνε με χουντικά τραγούδια, είχε εν μέρει στο στόχαστρο και τις κινητοποιήσεις τους και δεν αποκλείεται να έπεται συνέχεια.

    “Η ύπαρξη βιντεοκασέτας ήταν γνωστή εδώ και δύο μήνες, όπως γνωστή ήταν και η ύπαρξη τέτοιων στοιχείων στην αστυνομία από το 1993, όμως κανείς δεν αποκάλυψε τίποτα μέχρι σήμερα που jimgtopoio}mtai οι υπάλληλοι. Αλλωστε, σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις μας σημειώθηκαν μικρότερης βέβαια έκτασης επεισόδια”, εξήγησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Κυριαζίδης, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

    Μάλιστα, τους φόβους τους αυτούς, που στηρίζονται σε σχετική πληροφόρηση, σύμφωνα με τον κ. Κυριαζίδη, μετέφεραν και στη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης και ζήτησαν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

    Μέτρα περιφρούρησης της κινητοποίησής τους θα λάβουν όμως και οι ίδιοι, που θα πραγματοποιήσουν ένστολοι την εκδήλωση διαμαρτυρίας, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενα προβοκατόρικα επεισόδια. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα επιχειρήσουν να απαντήσουν σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον τους.

    Ο ίδιος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, όπως και παραβρισκόμενοι συνάδελφοί του, μίλησαν για ύπαρξη και άλλων ακραίων στοιχείων στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν σε περίπτωση “αξιωματικού, σε καίριο πόστο στη Φλώρινα, που επί υπουργίας Στέλιου Παπαθεμελή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ανάπτυσσε δράση φιλική προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο εσωτερικό και εξωτερικό της Ελλάδας, με τη συμμετοχή του σε προπαγανδιστικές εκδηλώσεις κατοίκων της γειτονικής χώρας και σε ιδιωτικές γιορτές”.

    Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η δράση του αστυνόμου έγινε αντιληπτή από την ηγεσία του σώματος, και μετατέθηκε στην Πελοπόννησο. Σήμερα όμως ασκεί τα καθήκοντά του στη Θεσσαλονίκη.

    Για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων στην αστυνομία, η Ομοσπονδία θεωρεί υπεύθυνη και την Πολιτεία, που διατηρεί πολιτικές υπηρεσίες της, όπως το λιμενικό σώμα, υπό το καθεστώς του στρατιωτικού ποινικού κώδικα. Ζητούν μάλιστα τη συγκρότηση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, για να επιλαμβάνεται των ζητημάτων αυτών.

    Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3 αύριο μετά το μεσημέρι, στο Ιβανόφειο, με τη συμμετοχή αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστικών υπαλλήλων από ολόκληρη τη χώρα και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στην οποία οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να προσδώσουν διαφορετικό τόνο. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 27 του μήνα, στα Τρίκαλα και κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, στην Αθήνα.

    ΟΙ υπάλληλοι διαμαρτύρονται για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει τα τρία Σώματα και επιχειρούν με τις κινητοποιήσεις να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά στις υπηρεσίες τους και να ικανοποιήσουν θεσμικά και οικονομικά τους αιτήματα.

    Όπως σημείωσε ο κ. Κυριαζίδης, οι συνάδελφοί του γνωρίζουν ότι δεν παρέχουν στην κοινωνία αυτά που οφείλουν. “Θέλουν, ωστόσο δεν μπορούν”, λόγω των τεράστιων ελλείψεων στις υπηρεσίες, παρά τη σωρεία υποσχέσεων και δεσμεύσεων, για την αναδιοργάνωση και ενίσχυσή της, σε κάθε τομέα.

    Ενδεικτικά ανάφερε ότι 3.500 αστυνομικοί υπάλληλοι, σε pamekkadij| επίπεδο, κινδυνεύουν καθημερινά να χάσουν τη ζωή τους, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και κατάλληλης εκπαίδευσης.

    Επιπλέον, παρότι η ελληνική αστυνομία έχει τριπλάσιο αριθμό υπαλλήλων από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ουσία παρουσιάζεται έλλειψη προσωπικού, καθώς ένα μεγάλο μέρος, το 1/3, ασχολείται με ξένες εργασίες, δουλεύει για ιδιωτικές εταιρίες, όπως στην περίπτωση των γηπέδων, ασχολείται με τη σύνταξη εγγράφων (1 στους 4 για δικόγραφα).

    “Σήμερα οφείλονται 180.000 ρεπό στους αστυνομικούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, που αν δίνονταν ταυτόχρονα, η ελληνική αστυνομία θα έμενε κλειστή για μία εβδομάδα. Κάθε αστυνομικός έχει να κάτσει ένα εξάμηνο, με επιπτώσεις στην απόδοσή του”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζίδης.

    Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στο λιμενικό σώμα. “Είμαστε καθημερινά σε εμπόλεμη κατάσταση με το οργανωμένο έγκλημα, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να διαθέτουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό”, επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος κ. Παναγόπουλος. Όπως είπε, “σήμερα στο σώμα υπάρχουν 6.500 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 3.800 λιμενικοί, ενώ οι ανάγκες απαιτούν 10.000 άτομα”.

    Απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της πυροσβεστικής υπηρεσίας θεωρούν οι υπάλληλοί της την αναδιάρθρωση του πυροσβεστικού σώματος, καθώς παρατηρείται υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών σε ορισμένες περιοχές και παντελής έλλειψη σε άλλες. “Σήμερα με πολιτικά και εκλογικά κριτήρια είναι εγκαταστημένες τέσσερις υπηρεσίες στην Καρδίτσα και μία στις Σέρρες, πέντε στη Λακωνία και μία στη Λάρισα, ενώ σοβαρό πρόβλημα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν τα νησιά, με επιπτώσεις στον τουρισμό”, σημείωσε ο πρόεδρος των πυροσβεστικών υπαλλήλων, κ. Καρράς.

    Η καθιέρωση ειδικοτήτων, η ενσωμάτωση στην υπηρεσία υπαλλήλων που μπορούν να ασκούν παραϊατρικά επαγγέλματα, η νομική κάλυψη για την περίπτωση ατυχημάτων και η βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων που στεγάζουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και “βρίσκονται σε άθλια κατάσταση” συγκαταλέγονται στα βασικά αιτήματά τους.

    Επιπλέον αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβεστικοί υπάλληλοι ζητούν στο σύνολό τους να αμείβονται για την υπερωριακή απασχόληση, τα νυχτερινά και τα Σαββατοκύριακα, όπως ισχύει για ολόκληρο το δημόσιο, να καθιερωθεί θεσμοθετημένο ωράριο απασχόλησης, να λυθούν προβλήματα στη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψή τους, στο ζήτημα της ασφάλισης και της εκπαίδευσης.

    [03] ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ. ΡΑΛΛΗΣ

    Τις προτάσεις του για ένα νέο εκλογικό σύστημα παρουσίασε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης.

    Σύμφωνα με αυτές οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν τους υποψηφίους που επιθυμούν ανεξάρτητα αν ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα και χωρίς να δεσμεύονται από τον αριθμό των εδρών στην εκλογική τους περιφέρεια. Όπως είπε, με αυτό το σύστημα δεν υπάρχει η θεωρία της Sχαμένης ψήφου” και τα κόμματα θα αναγκαστούν να αναζητήσουν και να προτείνουν ικανούς και άξιους υποψηφίους.

    Ο κ. Ράλλης υπογράμμισε ότι το σύστημα που προτείνει θα μπορούσε να βελτιωθεί ώστε να αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα και η εκπροσώπηση της μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι τα εκλογικά συστήματα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα είχαν πολλά και σοβαρά μειονεκτήματα, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν μεροληπτικά και άδικα για τους υποψηφίους, αλλά έβλαψαν και την πολιτική της χώρας. Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι εκτός από τη Ν.Δ. και την Πολιτική Ανοιξη δεν υπήρχαν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων στην παρουσίαση της πρότασης του.

    [04] 800 ΕΚΑΤ.ΔΡΧ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ

    Εκατόν πενήντα χιλιάδες δένδρα θα φυτευτούν στις όχθες του Γαλλικού ποταμού, ξαναδίνοντας ζωή στο ποτάμι, που τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν μηδενική ροή, εξαιτίας των εκτεταμένων αρδεύσεων και των αντλήσεων. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλειος Γερανίδης, παρουσιάζοντας στην κοινότητα Πενταλόφου Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα “Πράσινος τοίχος στο Γαλλικό ποταμό”, προϋπολογισμού 800 εκατομμυρίων δραχμών, για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της περιοχής.

    “Η σημερινή κατάσταση του Γαλλικού ποταμού αποτελεί προϊόν των εκτεταμένων και παρατεταμένων ανθρωπογενών επεμβάσεων, οι οποίες αλλοίωσαν σημαντικά και υποβάθμισαν το οικοσύστημα, με αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη”, τόνισε ο κ.Γερανίδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

    Σημειώνεται ότι τα τελευταία 20 χρόνια η κοίτη του ποταμού είναι ξερή από την περιοχή “Νάρρες”, μέχρι τις εκβολές του Καλοχωρίου. Παρατηρήθηκαν δε, φαινόμενα εδαφικών καθιζήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την κάλυψη παράκτιων εκτάσεων από θαλασσινό νερό. Από την εποχή, ωστόσο, που οι ανάγκες ύδρευσης της Θεσσαλονίκης καλύπτονται κατά κύριο λόγο από τις πηγές Αραβησσού, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

    Το σχέδιο-μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας, που θα ολοκληρωθεί την τριετία 1997-1999, περιλαμβάνει παρεμβάσεις που εκτείνονται από το κάτω μέρος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Κατερίνης, μέχρι τα όρια με το νομό Κιλκίς. Ειδικότερα προβλέπεται: ·Η φύτευση, άρδευση και συντήρηση 150.000 δενδρυλλίων ·Η εκπόνηση σχεδίου δημιουργίας εγκαταστάσεων αναψυχής και βελτίωσης της επισκεψιμότητας του χώρου. Σε πρώτη φάση θα φυτευτούν 75.000 δένδρα, σε επιφάνεια 1700 τετραγωνικών μέτρων.

    [05] ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2000 ΘΑ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΘΟΥΝ 10 ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΔΕΚΟ

    Η προώθηση διαδικασιών μετοχοποίησης των δέκα πλέον κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων το αργότερο μέχρι το 2000, αποτελεί τον στόχο tym μεγάλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων που προετοιμάζει για τις ΔΕΚΟ το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών να γίνει νωρίτερα, μέχρι το 1999, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δέκα κερδοφόρες ΔΕΚΟ που προβλέπεται ότι θα μετοχοποιηθούν πρώτες είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Αποχέτευσης της πόλης, οι Οργανισμοί Λιμένος Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, η ΚΕΔ, η ΕΥΔΑΠ, η Ολυμπιακή Τουριστική και η Olympic Catering, ο ΟΠΑΠ και η Α.Ε. Διώρυγας Κορίνθου.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 5 ΛΙΘΟΥΑΝΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ

    Κανένα ίχνος δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες, από τους 5 Λιθουανούς ναυτικούς του μότορσιπ “Ντόν Ρικάρντο” νηολογίου Αμβούργου, που βυθίστηκε χθες βράδυ μεταξύ Κέας και Μακρονήσου, μετά τη σύγκρουση με το συριακό φορτηγό πλοίο “Μουχιεντίν”.

    Ως αιτία της σύγκρουσης των δύο πλοίων αναφέρεται η περιορισμένη ορατότητα, λόγω πυκνής ομίχλης.

    Το συριακό φορτηγό “Μουχεντίν”, που υπέστη ένα μικρό ρήγμα στην πλώρη κατέπλευσε στο Λαυρίο, προκειμένου να επισκευαστεί η βλάβη, ενώ τα μέλη του πληρώματος του αναμένεται να δώσουν κατάθεση για τις συνθήκες του ναυαγίου.

    [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 62 ΚΟΥΡΔΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης κρατούνται εξήντα δύο Κούρδοι λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν τη νύχτα από άνδρες του λιμενικού στην περιοχή “Αγραλιά” του νησιού, λίγο μετά την αποβίβαση τους.

    Οι Τούρκοι δουλέμποροι, οι οποίοι μετέφεραν τους 62 λαθρομετανάστες στο νησί, κατόρθωσαν να διαφύγουν τη σύλληψη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

    Εκτακτο συμβούλιο κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο, με θέμα την καταπολέμηση της ανεργίας στις 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου ενημέρωσε για το περιεχόμενο της έκτακτης συνόδου και τις προοπτικές που διανοίγονται στο θέμα της απασχόλησης, δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για μια πιθανολογούμενη αποτυχία των εργασιών του συμβουλίου κορυφής.

    Ο κ.Σαντέρ είπε μεταξύ άλλων ότι ζητά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πάρουν στη σύνοδο αυτή συγκεκριμένα και φιλόδοξα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Οπως είπε, ο κ.Σαντέρ, η Κομισιόν, έχει προτείνει ένα κατάλογο 19 μέτρων και συστάσεων που η εφαρμογή τους θα οδηγούσε σε μικρό χρονικό διάστημα στη δημιουργία 12 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, περιορίζοντας τους ανέργους στο 7% του ευρωπαϊκού ενεργού πληθυσμού, από 12% που είναι σήμερα.

    Ωστόσο, τα προτεινόμενα από την Κομισιόν μέτρα, πολλές χωρες μέλη θεωρούν πολύ τολμηρά ή δαπανηρά όπως π.χ. να προταθεί μια απασχόληση μέσα σε διάστημα 12 μηνών σε κάθε μακράς διαρκείας άνεργο και μέσα σε έξι μήνες μια θέση εργασίας σε κάθε άνεργο ηλικίας κάτω των 25 ετών.

    Στα πλαίσια της ανάληψης νέων πρωτοβουλιών σε κοινοτικό επίπεδο για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης και την καταπολέμηση της ανεργίας η Κομισιόν αποφάσισε να βολιδοσκοπήσει τους 15 σχετικά με την ιδέα της να μειωθεί πειραματικά το ποσοστό του ΦΠΑ σε ορισμένες υπηρεσίες, στοχεύοντας στην αύξηση της απασχόλησης.

    Το προτεινόμενο μέτρο θα είναι προαιρετικό και θα το εφαρμόζουν μόνο όσες χώρες μέλη το επιθυμούν και αποκλειστικά σε τομείς όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη εργατικών χεριών όπως είναι γενικά οι επισκευές, εξαιρουμένων των επισκευών αυτοκινήτων, τα μεγάλα κέντρα ψυχαγωγίας τύπου Ντίσνεϋλαντ, οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι οικιακοί βοηθοί. Mε το μέτρο αυτό, η Κομισιόν ελπίζει ότι θα τονώσει την κατανάλωση αυτού του τύπου των υπηρεσιών και θα ενσωματώσει στο επίσημο οικονομικό σύστημα εργασίας αυτές τις υπηρεσίες οι οποίες κινούνται σήμερα στο σύστημα της παραοικονομίας, σημείωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Σύμφωνα με το BBC, η Κομισιόν ανήγγειλε επίσης τις προτάσεις της για την ενθάρρυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, που σημαίνει κατάργηση μιας σειράς εμποδίων πρακτικής νομικής και διοικητικής φύσης που αποθαρρύνουν τους Ευρωπαίους να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες μέλη της Κοινότητας εκτός της δική τους. Συγκεκριμένα σχέδια νόμων, συγκεκριμένες δηλαδή οδηγίες και κανονισμούς για την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων εργαζομένων από τη μια κοινοτική χώρα στην άλλη, αναμένεται να υποβάλει η Κομισιόν στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

    [09] ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΥΡΙΟ Ο Ι.ΚΟΣΤΩΦ

    Στο ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα μεταβεί αύριο ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ιβάν Κοστώφ, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου την πορεία των προπαρασκευαστικών έργων που πραγματοποιούνται στην περιοχή, για την έναρξη της κατασκευής της διόδου Κίρντζαλι- Κομοτηνής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας τύπου της κυβέρνησης, η επίσκεψη του κ.Κοστώφ στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί ύστερα από παρατήρηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι οι εργασίες στο τμήμα της διόδου που βρίσκεται στο βουλγαρικό έδαφος, καθυστερούν.

    “Κατά τη διαβαλκανική συνάντηση κορυφής στην Κρήτη, ο κ.Κοστώφ πρότεινε στον κ.Σημίτη την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άνοιγμα tqi~m νέων διασυνοριακών διαβάσεων. Όμως, ύστερα από έλεγχο του Έλληνα πρωθυπουργού διαπιστώθηκε ότι η Βουλγαρία καθυστερεί στη χάραξη των διαδρόμων, οπότε ο κ.Κοστώφ δεσμεύτηκε να εξετάσει επιτόπου τις εργασίες και να ελέγξει το συντομότερο δυνατόν και τις υπόλοιπες διαβάσεις”, αναφέρει δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας “24 ώρες”.

    [10] ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    “Ειλικρινείς” χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις επαφές που είχε σε Λευκωσία και Αγκυρα, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Τζ. Ρούμπιν αποκάλυψε στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι ο προεδρικός απεσταλμένος, σε συνομιλία που είχε μαζί του, του είπε, ότι οι συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Κύπρο, αλλά και στην Αγκυρα, με τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και τον Μπουλέντ Ετσεβίτ “ήταν ειλικρινείς και διεξήχθησαν σε πολύ θετική ατμόσφαιρα, με τους δύο ηγέτες να έχουν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν τη συζήτηση ανοικτά και άμεσα”. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, στόχος του κ. Χόλμπρουκ ήταν να “ διατηρήσει τη διαδικασία σε εξέλιξη, να συνεχίσουν οι δύο πλευρές να συνομιλούν και να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες για πρόοδο”.

    [11] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο θα υπάρξει τουρκοκυπριακή εκπροσώπηση κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που τοποθετείται τον ερχόμενο Απρίλιο.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ.Κασουλίδης είπε ότι βλέπει ως πιθανότερη εξέλιξη την έναρξη των ενταξιακών χωρίς τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν αποκλείει τη συμμετοχή τους, κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις.

    “Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι τώρα, στο μέλλον, ή κατά τη διάρκεια της έναρξης των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει αυτό κατορθωτό, εκτός αν συμβεί κάτι το πολύ σημαντικό όσον αφορά τις εξελίξεις του ίδιου του κυπριακού προβλήματος” δήλωσε.

    Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κάτω από τις θεσμικές προϋποθέσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαπραγματεύεται με κράτη, θα είναι “μεγάλη εξέλιξη” είπε.

    Η δεύτερη προϋπόθεση, διευκρίνισε, είναι ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η αρχή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Ο κ.Κασουλίδης είπε ότι όταν οι Τουρκοκύπριοι μιλούν για ισότιμη εκπροσώπηση δεν αναφέρονται σε αριθμητική εκπροσώπηση αλλά σε τρόπους που θίγουν την κυριαρχία της κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να μιλούν για δύο ισότιμες κυρίαρχες οντότητες.

    Εξήγησε, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποτελούν μια μίνι διακυβερνητική για την Ε.Ε. και ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα επιθυμούσαν διαπραγμάτευση με μια αντιπροσωπεία της οποίας ένα μέρος θα στοχεύει προς την ένταξη και ένα άλλο να στοχεύει προς αποφυγή της ένταξης.

    Σχολιάζοντας την εκτίμηση ότι υπήρξε κάποια διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ο κ.Κασουλίδης ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά, που επιθυμεί να προωθήσει τη θέση της για αναγνώριση του ψευδοκράτους, προσπαθεί να το πράξει μέσα από το θέμα Ευρωπαϊκή Ενωση. “Ούτε εμείς, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση δεχόμαστε τέτοια θέση” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

    “Η θέση μας ότι η ενταξιακή πορεία δεν θα είναι τελικά ο καταλύτης που θα οδηγήσει στη λύση του κυπριακού και στην έξοδο από το αδιέξοδο αποδεικνύεται από το βαθμό της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο” εξήγησε.

    Η Τουρκία, πρόσθεσε, γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί προ τέτοιου διλήμματος αντιδρά με την ελπίδα να ματαιώσει τις συνθήκες που θα την οδηγήσουν να βρεθεί μπροστά σε αυτό το δίλημμα.

    Σε ερώτηση αν η προσέγγιση του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου στο κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ περνά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ.Κασουλίδης υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος χρησιμοποιεί αρκετά το θέμα Ε.Ε. όσον αφορά τη λύση του προβλήματος” σημειώνοντας παράλληλα τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε στη λήψη της απόφασης της 6ης Μαρτίου 1995 για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ε.Ε.

    [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΖΕΪΧΑΝ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ 1998

    Η τουρκική πολιτική ηγεσία αισιοδοξεί ότι το φθινόπωρο του 1998 θα αρχίσει να υλοποιείται το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τζεϊχάν για τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας στη διεθνή αγορά. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Άγκυρα το “The Economist” ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ δήλωσε ότι η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει το φθινόπωρο του 1998, ενώ ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Αζερμπαϊτζάν έξεφρασε την αισιοδοξία του ότι το σχέδιο θα αρχίσει να υλοποιείται το 1998.

    Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ κατά τη χτεσινή τελετή εξόρυξης πετρελαίου από τη πετρελαιοπηγή Cirak-1 , στην οποία μετείχε και ο Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι θεωρεί τον αγωγό Μπακού- Τζεϊχάν σαν έναν από τους κεντρικούς αγωγούς για την μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας λέγοντας ότι υποστηρίζει το σχέδιο. Πρόσθεσε όμως ότι την τελική απόφαση για την μεταφορά του πετρελαίου θα την λάβει κονσόρτσιουμ το οποίο αποτελείται από 11 εταιρείες επτά χωρών και του Αζερμπαϊτζάν και έχει αναλάβει την εκμετάλλευση. Ο κ Αλίεφ υπενθύμισε ότι αποφασίστηκε η εξαγωγή πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά μέσω των αγωγών Μπακού- Νοβοροσίσκ και Μπακού-Σούπσα τονίζοντας ότι η ποσότητα του εξορυσόμενου πετρελαίου θα αυξηθεί και για αυτό θα wqeiaste_ και άλλος κεντρικός αγωγός πετρελαίου. “Ο Μπακού Τζεϊχάν μπορεί να γίνει ένας από τους κεντρικούς αγωγούς. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στοιχίζει ακριβά . Σε αυτό το θέμα σημασία έχει η στάση του κονσόρτσιουμ” τόνισε.

    Ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας Federico Pena, οποίος μετείχε στην χτεσινή εκδήλωση στο Μπακού, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον αγωγό και τους αρέσει το σχέδιο. “Το σημαντικό όμως είναι”, είπε, “η εναλλακτική λύση να είναι ασφαλής και οικονομική. Το κονσόρτσιουμ θα αποφασίσει τον Οκτωβρίου του 1998”. Ο κ Pena πρότεινε στη Τουρκία να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις. Από την πλευρά του ο Ρώσος εκπρόσωπος Boris Nemtsov είπε ότι ο κεντρικός αγωγός μπορεί να έχει δύο ή τρία παρακλάδια και πρότεινε να περάσει ο αγωγός από τη χώρα που θα τον ολοκληρώσει νωρίτερα.

    [13] ΦΙΛΑΝΔΟΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Την υπόθεση ενός αυτοεπονομαζόμενου μισθοφόρου, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, ερευνά η φινλανδική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Το φινλανδικό υπουργείο δικαιοσύνης ερευνά τους ισχυρισμούς του 26χρονου πρώην φοιτητή της Αρχιτεκτονικής Μάρκο Καζαγκράντε, ο οποίος στο βιβλίο που εξέδωσε νωρίτερα τον ίδιο χρόνο περιγράφει λεπτομερειακά τις μισθοφορικές του δραστηριότητες στη Βοσνία.

    Η έρευνα άρχισε ύστερα από έκκληση φοιτήτριας της Νομικής και μέλους της Διεθνούς Αμνηστίας να ληφθεί νομική δράση εναντίον του Καζαγκράντε για τα εγκλήματα που αναφέρονται στο βιβλίο του : “Κάνοντας ώτο-στοπ στο Μοστάρ, ένας Φιλανδός μισθοφόρος στη Βοσνία”. Στο βιβλίο αυτό, το οποίο εξέδωσε με το ψευδώνυμο Λούκα Μοκονέσι, ο Καζαγκράντε ισχυρίζεται ότι πολέμησε στη Βοσνία από το 1993 ως το 1995 με το μέρος των Κροατών της Βοσνίας εναντίον των Μουσουλμάνων. Μεταξύ άλλων, περιγράφει περιστατικά πυροβολισμών εναντίον ομάδων άοπλων πολιτών και ομαδικών εκτελέσεων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα “Helsinki Sanomat”, στο βιβλίο αναφέρονται πράξεις που χαρακτηρίζονται εγκλήματα πολέμου και το υπουργείο δικαιοσύνης προσέγγισε γι αυτό το ζήτημα το δικαστήριο της Χάγης, το οποίο είπε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν αποδείξεις για μια τέτοια περίπτωση.

    Οι φιλανδικές αρχές πιστεύουν ότι ο Καζαγκράντε έχει εγκαταλείψει τη χώρα και βρίσκεται στο Ισραήλ.

    [14] ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της αλβανικής διπλωματίας, πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, συνάντηση όσων διετέλεσαν υπουργοί Εξωτερικών από τη διακυβέρνηση Αλία μέχρι σήμερα.

    Στη συνάντηση την οποία αποκάλεσαν ως “απαραίτητη πρακτική για tgm ανταλλαγή εμπειρίας και απόψεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής”, οι μετέχοντες πρώην υπουργοί, όπως οι κ.Μαλίλε, Μπόκα, Σερέκι, Σέχου κ.α., τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της θεσμοποίησης παρόμοιων συναντήσεων.

    Οι πρώην διπλωμάτες, σύμφωνα με την εφημερίδα “Κόχα Γιον”, εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της Κρήτης και ιδιαίτερα για τη συνάντηση Νάνο-Μιλόσεβιτς, υποστηρίζοντας ότι αυτή ευνόησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας για τη σταθεροποίησή του στην εξουσία. Ακόμη, αντιτάχθηκαν δυναμικά στις φήμες που κυκλοφόρησαν και δημοσιεύτηκαν στον αλβανικό τύπο για αποχώρηση της Αλβανίας από την Ισλαμική Διάσκεψη.

    Στη συνάντηση Νάνο-Μιλόσεβιτς, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ριλίντια Ντεμοκρατίκε”, υποστήριξε ότι η συνάντηση έγινε “σε εντελώς ακατάλληλη στιγμή και εξυπηρέτησε μόνο τον Μιλόσεβιτς, που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή της πολιτικής του καριέρας”. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, “ο Μιλόσεβιτς έχασε το Μαυροβούνιο, βρίσκεται στις παραμονές των εκλογών που απέτυχαν ήδη μια φορά στη Σερβία και δέχεται μεγάλες πιέσεις διεθνώς”. Ο κ.Σέχου υποστήριξε ακόμη ότι η συνάντηση Νάνο- Μιλόσεβιτς προκάλεσε σύγχιση στο Κοσσυφοπέδιο και έβλαψε συνολικά το θέμα των Αλβανών της περιοχής.

    Καταλήγοντας χαρακτήρισε αποτυχημένο τον υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, “τίποτε δεν έγινε μέχρι στιγμής τόσο για το εθνικό ζήτημα όσο και την εγκατάσταση ξένων επενδύσεων στη χώρα”.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 13 November 1997 - 12:16:25