Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-27

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 15:22 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Δ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [ΣΤ] Π.Γ.Δ.Μ.

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ"
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
  • [04] Α.ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΕΜΑΣ ΕΝΑΠΟΚΕΙΤΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΗΛΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΜΑΘΗΤΙΩΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [07] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
  • [Δ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [08] "ΜΕΙΟΝ" ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 7ΕΤΙΑ
  • [09] ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΘΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΚΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [10] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [ΣΤ] Π.Γ.Δ.Μ.

  • [12] Ι.ΤΖΕΜ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    [01] ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ"

    Καταχωρήθηκε: 15:22 Ώρα Ελλάδος

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 27 Οκτωβρίου 1997 (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    Μεγάλη εκδήλωση, που περιλαμβάνει απαγγελίες ποιημάτων, ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και ακροάσεις τραγουδιών του 1940, διοργανώνει ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, το πολιτιστικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στη Νέα Υόρκη.

    Χτες, Κυριακή, στο Ατλάντικ Σίτυ του Νιού Τζέρσεϊ πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση του "ΟΧΙ", που φέτος ήταν αφιερωμένη στους ελληνοαμερικανούς παλιούς πολεμιστές. Στην παρέλαση έλαβαν μέρος ομογενείς από τις πολιτείες της Πενσυλβάνιας, του Ντέλσγουέρ, του Μέριλαντ και της Μασαχουσέτης, ενώ τελετάρχης της παρέλασης ήταν ο δημοφιλής ομογενής, πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς "The Building Light", Φρανκ Δικόπουλος.

    "Η επέτειος αυτή είναι για μας τους αποδήμους μια ξεχωριστή ευκαιρία να μυήσουμε τη νεολαία μας στα βιώματα των προγόνων τους, που με ψυχική δύναμη και ανυπέρβλητο σθένος, κατάφεραν να αποκρούσουν τη βάρβαρη επίθεση του Ιταλού εισβολέα και να προστατέψουν τα ελληνικά σύνορα", τόνισε σε μήνυμά του από το Σικάγο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Βόρειας και Νότιας Αμερικής, Χρήστος Τομαράς.

    [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 15:22 Ώρα Ελλάδος

    ΚΙΛΚΙΣ 27 Οκτωβρίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του απεσταλμένου μας)

    Την αισιοδοξία του για την πορεία του τόπου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας το μεσημέρι σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του στη Στρατιωτική Λέσχη του Κιλκίς. Ο κ. Στεφανόπουλος, απαντώντας σε προσφώνηση του νομάρχη Κιλκίς, Θεόδωρου Παραστατίδη, ο οποίος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ενότητα του έθνους, την οποία τόσο επιζητεί και χρειάζεται ο λαός και ο τόπος, παρατήρησε πως η εθνική ομοψυχία που εδραιώθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η θέληση του λαού, που εκφράζεται με την πολιτική που ακολουθούν τα κόμματα. "Η εθνική ομοψυχία έγινε συνείδηση και βεβαιότητα έπειτα από τις πολλές περιπέτειες που περάσαμε", είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Αναφερόμενος σε αιτήματα κατοίκων που διατυπώθηκαν προηγουμένως κατά την επίσκεψή του στην κοινότητα Νέας Σάντας και στον δήμο Κιλκίς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους πολίτες να προβάλλουν με επιμονή και επιχειρηματολογία τα προβλήματά τους και σχετικά με την αισιοδοξία που τον διακατέχει παρατήρησε πως στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει εδραιωθεί η πεποίθηση για περαιτέρω πρόοδο. "Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να κάνουμε συγκρίσεις με άλλους λαούς, καθώς αυτή η σύγκριση ενισχύει την αισιόδοξη προοπτική μας", είπε ο κ. Στεφανόπουλος και επισήμανε ότι οι Βαλκανικοί λαοί είχαν την ατυχία να περάσουν από ένα καθεστώς το οποίο ανέκοψε την πρόοδό τους. Πάντως εκτίμησε ότι σύντομα οι λαοί αυτοί θα προοδεύσουν και πρόσθεσε ότι η πρόοδος των Βαλκανικών λαών θα ενισχύσει και την πρόοδο της Ελλάδος, καθώς η οικονομική συνεργασία αυτών των λαών προϋποθέτει την ανάπτυξη πόρων για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. Ακόμη ο κ. Στεφανόπουλος προέτρεψε σε συγκρίσεις και με τους ευρωπαϊκούς λαούς, συγκρίσεις που, όπως είπε δεν γίνονται μόνο με στατιστικά στοιχεία αλλά αναφορικά και με τον τρόπο ζωής.

    Καταλήγοντας ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε: "αισθάνομαι αισιοδοξία βλέποντας πώς ήταν η Ελλάδα πριν από δέκα, είκοσι ή σαράντα χρόνια και διαπιστώνοντας ότι αυτός ο χρόνος επέτρεψε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης". Πρόσθεσε ακόμη ότι και στο μέλλον αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ταχύτεροι, αρκεί βεβαίως να επιλύσουμε τα εθνικά μας προβλήματα. "Και αν δεν μπορέσουμε να τα επιλύσουμε θα μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε τη χώρα μας. Και ο μόνος τρόπος κατοχύρωσης είναι ο ψυχολογικός τρόπος, αλλά και ο ηθικός στον οποίο αναγκαζόμαστε, δυστυχώς να καταφεύγουμε, προκειμένου να αισθανόμαστε ασφαλείς και να υπάρχει το αίσθημα εμπιστοσύνης στον ελληνικό λαό. Ένα αίσθημα απολύτως αναγκαίο για να αφιερωθεί έπειτα στα ειρηνικά και αναπτυξιακά του έργα", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πριν το Κιλκίς ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε την Κοινότητα Νέας Σάντας όπου ορισμένοι από τους κατοίκους εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο "Καποδίστριας". Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε στη Νομαρχία με φορείς της περιοχής και το απόγευμα επισκέφθηκε το Πολύκαστρο, την Αξιούπολη και την Γουμένισσα. Νωρίς το βράδυ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 15:22 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 27 Οκτωβρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζουν να αντιλαμβάνονται σταδιακά ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε τις οικονομικές, ούτε τις πολιτικές προϋποθέσεις για να αρχίσει τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δήλωσε χθες στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τάχθηκε κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα, αλλά και τη θέση που εξέφρασε ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι οι ελληνικές απόψεις σχετικά με τη διεύρυνση της Κοινότητας είχαν απήχηση και επανέλαβε την ελληνική θέση για τη δημιουργία ιδιαίτερης σχέσης της Τουρκίας με την κοινότητα κάτι που θα πρέπει να έχει ως αφετηρία την κοινή θέση των 15 στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας τον Απρίλιο.

    [04] Α.ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΕΜΑΣ ΕΝΑΠΟΚΕΙΤΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

    Καταχωρήθηκε: 13:29 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 27 Οκτωβρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Στην ίδια τη χώρα μας εναπόκειται η χάραξη της πολιτικής που θα την οδηγήσει στην επιτυχή διεκδίκηση και προώθηση των αιτημάτων της στο διεθνές πολιτικό σκηνικό. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

    "Είναι δική μας ευθύνη και πρωτοβουλία να κινηθούμε για να διαμορφώσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να δημιουργήσουμε αποτελεσματικές λύσεις και απαντήσεις σε όλα μας τα θέματα, είτε έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είτε με την οικονομία, την πρόοδο και την ευημερία", δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Το μήνυμα που ερμηνεύει κανείς από τα γεγονότα των μεγάλων ιστορικών στιγμών είτε του '12 είτε του '40 είναι ότι σε εμάς εναπόκειται η ευθύνη να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και να πετύχουμε".

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΗΛΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΜΑΘΗΤΙΩΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:29 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 27 Οκτωβρίου 1996 (ΜΠΕ)

    Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Tσοχατζόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη η καθιερωμένη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας της πόλης, επικεφαλής της οποίας ήταν το τμήμα σημαιοφόρων των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της πόλης.

    Την παρέλαση παρακολούθησαν, από την εξέδρα των επισήμων που στήθηκε για αυτόν τον σκοπό στο ύψος της οδού Αριστοτέλους, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, βουλευτές των μεγάλων πολιτικών κομμάτων και εκπρόσωποι των στρατιωτικών, θρησκευτικών και πρυτανικών αρχών της πόλης.

    Πλήθος Θεσσαλονικέων συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί κατά μήκος της οδού Τσιμισκή, προκειμένου να χειροκροτήσει τους μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της πόλης και τη μπάντα του Παπαφείου που παρήλασαν, δίνοντας το δυναμικό "παρών" της ελληνικής νεολαίας στη μεγάλη εθνική γιορτή.

    Μετά την παρέλαση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αφού συνεχάρη τις μαθήτριες και τους μαθητές για την εντυπωσιακή τους παρουσία, τόνισε: "Πιστεύω ότι το μήνυμα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ως συνείδηση στα νέα παιδιά της Βόρειας Ελλάδας και καλό είναι, με αφορμή τέτοιου είδους παρελάσεις, να υπενθυμίσουμε, προς πάσα κατεύθυνση, ότι αναμένουμε από αυτή τη νέα γενιά, κατά την επόμενη δεκαετία, μεγάλη και θετική προσφορά για τον λαό και τον τόπο".

    Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο νομάρχης, Κώστας Παπαδόπουλος: "Το μήνυμα της διπλής αυτής γιορτής για τη Θεσσαλονίκη είναι μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, ειδικά στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε. Ο ελληνικός λαός παίρνει το μήνυμα της ενότητας απευθείας από τους αγωνιστές του '40". Το "παρών" στην παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας έδωσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, που τόνισε ότι η παρέλαση των μαθητριών και των μαθητών εμπνέει συγκίνηση και υπερηφάνια, ενώ σε αυτά τα νιάτα στηρίζει ο τόπος όλες τις ελπίδες του για το μέλλον.

    Πριν τη μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές στο ηρώο του τρίτου Σώματος Στρατού. Αύριο θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ενώ θα ακολουθήσει, παρουσία πάντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, γιορτή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης για τον "Ύμνο προς την ελευθερία", προς τιμήν του Διονυσίου Σολωμού.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Καταχωρήθηκε: 15:22 Ώρα Ελλάδος

    ΠΑΤΡΑ 27 Οκτωβρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Συνεχίζονται στην Πάτρα οι προσπάθειες των κατοίκων των νοτίων συνοικιών να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η προχθεσινή νεροποντή, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Διακονιάρη σε τέσσερα σημεία. Όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής καταγραφή των ζημιών, 250 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικές. Όλη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πατρών και πυροσβέστες που έφθασαν από την Ηλεία, το Αίγιο και την Αιτωλοακαρνανία προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά από τα σπίτια και τα καταστήματα.

    Το πρωί μπουλντόζες άρχισαν να ανοίγουν την μπαζωμένη κοίτη του Διακονιάρη, του ρέματος που έγινε αιτία για τις καταστροφές. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί διερευνά τις υπόλοιπες αιτίες. Πάντως, οι κάτοικοι επισημαίνουν την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, την ανεπαρκή συντήρηση των φρεατίων και τις ελλείψεις σε περιπτώσεις νεροποντής.

    [07] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Καταχωρήθηκε: 15:22 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27 Οκτωβρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Απεργούν από σήμερα και μέχρι τις 7 Νοεμβρίου οι γιατροί του ΙΚΑ. Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημειώνει ότι οι γιατροί του ιδρύματος αναγκάζονται να απεργήσουν, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα αιτήματά τους.

    Οι γιατροί κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση σε βάρος τους λόγω της μη καταβολής των διαφορών του νέου μισθολογίου. Αιτήματά τους είναι, μεταξύ άλλων, η ένταξη των συμβασιούχων του ΙΚΑ στις κενές οργανικές θέσεις, η ικανοποίηση των ασφαλιστικών αιτημάτων και η αναβάθμιση των συνθηκών περίθαλψης των ασφαλισμένων.

    [Δ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [08] "ΜΕΙΟΝ" ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 7ΕΤΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 15:22 Ώρα Ελλάδος

    ΒΟΝΝΗ, 27 Οκτωβρίου 1997 (ΜΠΕ-του ανταποκριτή μας, Γιάννη Ευτυχίδη)

    Πτωτική πορεία ακολουθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία τα τελευταία επτά χρόνια και οι αρμόδιοι εμπορικοί αντιπρόσωποι της χώρας μας στη Βόννη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια παραδοσιακή αγορά, που απορροφά τον κύριο όγκο των εξαγώγιμων προϊόντων της.

    Η Γερμανία απορροφά το 27% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, αλλά παρά το γεγονός ότι οι δυνατότητες είναι μεγάλες και τα περιθώρια αύξησης του μεριδίου της χώρας μας σημαντικά, στην πράξη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, κυρίως επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος συντονισμός για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο.

    Ενδεικτικό ως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι, ενώ ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία κυμάνθηκε το 1991 στα 3,8 δισ. μάρκα, το 1996 δεν ξεπέρασε τα 2,9 δισ. μάρκα. Η πτωτική αυτή τάση των ελληνικών εξαγωγών προς το δυτικοευρωπαϊκό κράτος αποτυπώνεται και στο εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών, αφού το 1996 η αξία των γερμανικών προϊόντων που απορροφήθηκαν στη γερμανική αγορά ξεπέρασε τα 5,3 δισ. μάρκα.

    Σημαντική ωστόσο, εκτιμάται ότι ήταν η ελληνική παρουσία στην έκθεση ειδών διατροφής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κολωνία. Η έκθεση αυτή, που γίνεται ανά διετία, θεωρείται γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Με τη μεγάλη συμμετοχή ελληνικών εταιριών στη διοργάνωση, τα προϊόντα της χώρας μας έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο, ενώ οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στην Αθήνα και τη Βόννη, ενθαρρύνθηκαν να ετοιμάσουν προγράμματα για την καλύτερη προώθηση τους στην παγκόσμια αγορά.

    Οι υπεύθυνοι κρίνουν ότι οι δυνατότητες είναι μεγάλες για το ελληνικό έτοιμο ένδυμα, που καλύπτει το σημαντικότερο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, ενώ ευοίωνες προοπτικές διανοίγονται για το κρασί και το ούζο.

    [09] ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΘΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΚΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Καταχωρήθηκε: 15:22 Ώρα Ελλάδος

    ΔΡΑΜΑ, 27 Οκτωβρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Στις τηλεκάρτες του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος θα αποτυπωθούν οκτώ περιοχές του μαγευτικού φυσικού περιβάλλοντος της Δράμας, δημιουργώντας έτσι μια ευκαιρία για την ανάδειξη, την προβολή και την προστασία της ελληνικής φύσης.

    Ήδη, ο ΟΤΕ έχει εκδώσει δύο τηλεκάρτες, χρησιμοποιώντας τα τέσσερα από τα οκτώ σλάιντ που του παραχώρησε η Οικολογική Κίνηση Δράμας, ενώ σύντομα αναμένεται να εκτυπωθούν άλλες δύο τηλεκάρτες με αντίστοιχη θεματολογία.

    Στο μεταξύ, ο Οργανισμός προωθεί την έκδοση σειράς τηλεκαρτών με θέμα τα αγριολούλουδα του παρθένου δάσους της Δράμας, αξιοποιώντας φωτογραφίες από σχετικό βιβλίο του Θ.Αραμπατζή που εκδόθηκε από την Οικολογική Κίνηση, σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ του νομού.

    [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [10] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 15:22 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ 27 Οκτωβρίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Κλέαρχου Λιάτη)

    Αυτή τη φορά ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα και δύο αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην "Ένωση για τη Δημοκρατία", οργάνωσαν συνέντευξη Τύπου στον πεζόδρομο του κτιρίου της Κρατικής Τηλεόρασης, στο χώρο όπου για πέμπτη μέρα σήμερα οι τέσσερις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, συνεχίζουν την απεργία πείνας.

    Κάνοντας λόγο για "απάνθρωπο και εγκληματικό καθεστώς που επικρατεί σήμερα", ο κ. Μπερίσα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την τελευταία πρωτοβουλία του δημάρχου των Τιράνων, Αλμπέρτ Μπρόικα, ο οποίος οργάνωσε το πρωί συνάντηση με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής κοινότητας στα Τίρανα, προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία δέσμευσης των κομμάτων για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Αλβανική βουλή και ρυθμίζει τον χρόνο προβολής από την κρατική τηλεόραση των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων.

    Η πρωτοβουλία αυτή απέτυχε, όπως είπε και ο ίδιος ο δήμαρχος των Τιράνων, ο οποίος σημείωσε ότι στην συνάντηση παρέστησαν μόνο οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Χαρακτηρίζοντας την κρατική τηλεόραση ως "τηλεντροπή" και "τηλεχότζα" ο κ. Μπερίσα έκανε λόγο για πλήρη αδιαφορία της αλβανικής κυβέρνησης για την απεργία πείνας των τεσσάρων βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος. "Σε όλη τη χώρα οι δημοκράτες είναι έτοιμοι να δώσουν την απάντησή τους" κατέληξε ο Σαλί Μπερίσα.

    Από την πλευρά του ο απεργός πείνας Ατζέμ Χαϊντάρι σημείωσε ότι τελευταία κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα των ξένων διπλωματών στα Τίρανα, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον τους για την Αλβανία.

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 13:29 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ 27 Οκτωβρίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Κλέαρχου Λιάτη)

    "Η απόφαση της αλβανικής και τουρκικής κυβέρνησης το 1995 για ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων χωρίς βίζα έγινε σκοπίμως για να διευκολυνθεί η κίνηση λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ιταλία με ενδιάμεσο σταθμό την Αλβανία", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Νεριτάν Τσέκα, χθες αργά το βράδυ, μιλώντας σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, με θέμα την μετακίνηση Αλβανών και ξένων μεταναστών προς το εξωτερικό και κυρίως προς την Ιταλία και την Ελλάδα.

    Ο κ. Τσέκα αναφέρθηκε και στο θέμα της νομιμοποίησης των Αλβανών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος στα Ιωάννινα εξέφρασε τη διάθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτό το θέμα. Πάντως, όπως είπε ο Αλβανός υπουργός υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Υπουργός Εργασίας, Ελμάζ Σερίφι, από την πλευρά του δήλωσε ότι από την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει η καλή θέληση για τη νομιμοποίηση των Αλβανών στην Ελλάδα.

    Οι δύο Αλβανοί υπουργοί δήλωσαν ότι πολύ σύντομα μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας θα υπογραφεί συμφωνία για το θέμα των λαθρομεταναστών.

    [ΣΤ] Π.Γ.Δ.Μ.

    [12] Ι.ΤΖΕΜ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:29 Ώρα Ελλάδος

    ΣΚΟΠΙΑ 27 Οκτωβρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Προκλητική συμπεριφορά εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, και πάλι δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα για άρνηση διαλόγου με τη χώρα του και για δημιουργία προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις, ενώ κάνει λόγο για αύξηση των εξοπλισμών στην Κύπρο με στόχο τον εκφοβισμό της τουρκικής πλευράς. Σε συνέντευξή του στην ημιεπίσημη σκοπιανή εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", ενόψει της επίσκεψής του σήμερα στην ΠΓΔΜ, ο τούρκος Υπουργός αναφέρεται στις σχέσεις της χώρας του με τα Σκόπια, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, αλλά και την επικείμενη διάσκεψη της Κρήτης.

    Ιστορικές χαρακτηρίζει τις σχέσεις ΠΓΔΜ - Τουρκίας, ο αξιωματούχος της Άγκυρας στη συνέντευξή του, υπό τον τίτλο "Συνεργασία θεμελιωμένη σε υγιείς σχέσεις". Ο Ισμαήλ Τζεμ σημειώνει ότι η Τουρκία είναι η πρώτη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Σκοπίων και άνοιξε πρεσβεία στη χώρα αυτή και προσθέτει ότι μπορεί τα δύο κράτη να μην συνορεύουν, αλλά έχουν κοινά ιδανικά. Κάνει ακόμη λόγο και για τουρκική μειονότητα στην ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα γέφυρα φιλίας και συνεργασίας.

    Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, εκφράζει την επιθυμία αυτή να προαχθεί στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων, τις οποίες εκτιμά ως ιδιαίτερα θετικές και επισημαίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Γνωστοποιεί ακόμη ότι πρόκειται να λειτουργήσει στα Σκόπια τουρκική τράπεζα, έτσι ώστε να αυξηθούν παράλληλα και οι τουρκικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ.

    Σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία, αναφέρει συγκεκριμένα τις συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών, τον Μάιο του 1994, για τη στρατιωτική εκπαίδευση σκοπιανών αξιωματικών και την τεχνική και επιστημονική συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, καθώς και τη συμφωνία του Απριλίου του 1995, που προέβλεπε συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Οι συμφωνίες αυτές, κατά τον κ. Τζεμ, αποτελούν το πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ σημειώνεται ακόμη η επίσκεψη στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στα Σκόπια του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Παρευξείνια Συνεργασία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνει ότι ήδη ο Τουργκούτ Οζάλ είχε προτείνει στον Σκοπιανό πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ να ενταχθούν σε αυτή τα Σκόπια, γεγονός όμως για το οποίο, όπως ισχυρίζεται, είχε προβάλλει αντιρρήσεις χώρα-μέλος του οργανισμού, υπονοώντας εμφανώς την Ελλάδα. Σχετικά, τέλος, με το ΝΑΤΟ, ο Τούρκος αξιωματούχος σημειώνει ότι η χώρα του θα βοηθήσει την ΠΓΔΜ στις προσπάθειες ένταξής της στη βορειοατλαντική συμμαχία και τάσσεται υπέρ της γεωγραφικά εξισορροπημένης, όπως αναφέρει, επέκτασης της συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό οι βαλκανικές χώρες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα", πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας το ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν στα Βαλκάνια Ελλάδα και Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας σημειώνει ότι η χώρα του δεν φιλοδοξεί να παίξει ηγετικό ρόλο και θεωρεί ότι όλες οι χώρες της περιοχής, σαν ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, μπορούν να συνεισφέρουν στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας.

    Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του Τούρκου υπουργού καλύπτουν οι αναφορές του στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Με τη γνωστή προκλητική του στάση, ο Ισμαήλ Τζεμ κατηγορεί την Ελλάδα για άρνηση διαλόγου με τη χώρα του, προσθέτοντας ότι η Αθήνα είναι αυτή που δεν επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων, μάλιστα τα δημιουργεί. Ερωτηθείς αν θα υπάρχει συμμετοχή της χώρας του στη συνάντηση της Κρήτης, αφήνει και πάλι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια συνάντηση με χαρακτήρα διάσκεψης προέδρων κυβερνήσεων, συνεπώς τη σχετική απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ.

    Σχετικά με το Κυπριακό και την απόφαση της κυβέρνησης της Μεγαλονήσου να προμηθευτεί τους ρωσικούς πυραύλους S-300, ο Τούρκος υπουργός, κάνει λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού της χώρας του εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και κατηγορεί την Ελληνική πλευρά ότι προσπαθεί με τη δύναμη των όπλων να μετατρέψει τη Μεγαλόνησο σε ελληνικό κράτος. Παρουσιάζει μάλιστα μια σειρά δήθεν στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία στην Ελληνοκυπριακή πλευρά του νησιού έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες οπλισμού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς, τέλος, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ισμαήλ Τζεμ σημειώνει προκλητικά ότι η Τουρκία και η κυβέρνηση του ψευδοκράτους προειδοποίησαν τις άλλες χώρες ότι αν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν όλες οι προσπάθειες που έγιναν για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Επικαλείται δε συμφωνία του 1960, που όπως ισχυρίζεται, προέβλεπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει μέλος διεθνούς οργανισμού στον οποίο δεν είναι ταυτόχρονα μέλη η Τουρκία και η Ελλάδα.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Tuesday, 28 October 1997 - 0:49:48 UTC