Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-23

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ

  • [02] ΤΟΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

  • [04] ΔΕΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ

  • [06] ΠΕΡΡΑΚΗΣ: ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • [07] ΣΤΗΝ ΤΕΡΓΕΣΤΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΑΥΡΙΟ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [08] ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΡΟΥΜΠΙΝ

  • [09] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

  • [10] ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΣΤΟΥΡΜ ΓΚΡΑΤΣ

  • [11] ΤΗ ΜΑΚΑΜΠΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΑΠΟΨΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [13] ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [14] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [15] ΠΓΔΜ: ΣΟΒΑΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

  • [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 3,3%

  • [18] Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ : ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [19] ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 600 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ

    Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτούργησαν, επικράτησε χάος στις συγκοινωνίες και μεγάλα εργοστάσια παρέμειναν κλειστά.

    Στη Θεσσαλονίκη οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στο χώρο μπροστά από το κτίριο του Εργατουπαλληλικού Κέντρου και μαζί τους ενώθηκαν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Κίτσιος, και το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης.

    Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν:”Η μόνιμη επίκληση για επιτευξη της σύγκλισης, σύμφωνα με τους ονομαστικούς στόχους της Συνθήκης του Μααστριχτ, συνεπάγεται νέες θυσίες και επώδυνες επιπτώσεις για όλους μας. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι απορρίπτουμε μια τέτοια πολιτική. Προσδοκούμε και απαιτούμε την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που αποκλειστικό στόχο θα έχει την ανάπτυξη, την προστασία της απασχόλησης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φυσικά την πραγματική αύξηση του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων”.

    Στα αιτήματα τους μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται η υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η χορήγηση πραγματικών αυξήσεων για το 1998 μέσα από θεσμικές βελτιώσεις του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, η εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών κ.α.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΘ η συμμετοχή στην απεργία στα μεγάλα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης κυμάνθηκε στο 85%, στη ΔΕΗ στο 94%, ενώ η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην τετράωρη στάση εργασίας στο 50-60%, όπως μας είπε ο κ. Κίτσιος. Για την ίδια την απεργιακή συγκέντρωση ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

    Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [02] ΤΟΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Το μέλλον της ανάπτυξης της χώρας βρίσκεται στη συνεργασία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινιάζοντας τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στο Θησαυρό της Δράμας, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Το συνολικό κόστος επένδυσης ανέρχεται σε 160 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ μαζί με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της Πλατανόβρυσης και του Τεμένους , που πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 1999, θα αυξήσουν κατά πολύ την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα. Το φράγμα του Θησαυρού είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό από ελληνικές τεχνικές εταιρίες και έλληνες εργαζόμενους και όπως είπε ο πρωθυπουργός δείχνει ότι η χώρα έχει τεχνολογικές δυνατότητες, δείχνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής, δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε elpistos}mg στον εαυτό μας.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, σχετικά με τα νερά του ποταμού Νέστου και πρόσθεσε:”Το έργο δείχνει ποιες είναι οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Βαλκανικής. Δείχνει ότι το μέλλον της ανάπτυξης δεν είναι στην απομόνωση, στις διαχωριστικές γραμμές, στα κλειστά σύνορα, αλλά το μέλλον της ανάπτυξης της χώρας βρίσκεται στη συνεργασία. Κι αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα πως θ αντιμετωπίσουμε θέματα ανεργίας, ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου κλπ. Μια απάντηση υπάρχει:Πρέπει εμείς, εδώ στην Ελλάδα, να ανοίξουμε τα σύνορα μας, αλλά και να προωθήσουμε τη συνεργασία. Να γίνει η Βόρεια Ελλάδα το εφαλτήριο για την παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια, να γίνει η περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, περιοχή από την οποία θα ξεκινήσουν οι διεργασίες και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της περιοχής”.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια παρατήρησε πως πρόθεση της κυβέρνησης να αναδείξει την Ελλάδα, να την κάνει ισχυρή. Το έργο αυτό, είπε ο κ. Σημίτης, άρχισε πριν μια δεκαετία και στο διάστημα αυτό πέρασαν πολλές κυβερνήσεις, υπήρξαν πολλοί υπουργοί και πρωθυπουργοί. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια στην προσπάθεια μας. Αυτό το έργο είναι δείγμα και ένα μάθημα συνέχειας και συνέπειας και ότι όταν σχεδιάζουμε, πρέπει να σχεδιάζουμε αποβλέποντας στο μέλλον.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Ελλάδα και Βουλγαρία θα πρέπει να αναπτύξουν το δρόμο της συνεργασίας, δεδομένου ότι είναι κοινή η τύχη τους, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μιλώντας σε Βούλγαρους παράγοντες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο σημείο όπου σε λίγο διάστημα θα λειτουργήσει ο νέος μεθοριακός σταθμός της Εξοχής Δράμας.

    Απαντώντας σε προσφώνηση του Περιφερειάρχη της Νότιας Βουλγαρίας και των Δημάρχων της περιοχής, ο κ. Σημίτης είπε: “Χαίρομαι που είμαι εδώ. Όπως γνωρίζουμε υπήρχε ένα φράγμα στη συνεννόηση και τη συνεργασία των δύο χωρών. Καταργήσαμε το φράγμα αυτό. Θα πρέπει ν’ αναπτύξουμε το δρόμο που θα στηρίξει τη συνεργασία γιατί η τύχη μας είναι κοινή. Η ανάπτυξη του ενός βοηθάει την ανάπτυξη του άλλου και οι δύο μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε και να πετύχουμε πολλά περισσότερα πράγματα. Πρέπει λοιπόν να περπατήσουμε μαζί αυτό το δρόμο”.

    Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι προχωρούν τα έργα διαπλάτυνσης του δρόμου και κατασκευής φυλακίου και τελωνείου, ενώ δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην χρηματοδότηση του έργου από την πλευρά της Βουλγαρίας μέσω του προγράμματος PHARE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Προηγουμένως ο Περιφερειάρχης της Νότιας Βουλγαρίας Στόϊκο Κατσάροφ σημείωσε ότι οι δύο λαοί πρέπει να εργαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και της φιλίας ούτως ώστε να c_moum ακόμη καλύτερες οι παραδοσιακά καλές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς.

    Τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην επίσκεψή του αυτή, συνόδευαν η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο τον κ. Σημίτη ανέμεναν εκτός του Περιφερειάρχη της Νότιας Βουλγαρίας και οι δήμαρχοι των βουλγαρικών πόλεων Γκότσε Ντέλτσεφ, Μπάνσκο, Χατζηδήμοβο, Γκόντενοφ, Ροσλόφ, καθώς και κοινοτάρχες των γύρω βουλγαρικών χωριών.

    [04] ΔΕΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος είχε κληθεί σήμερα από την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής να ενημερώσει τα μέλη της για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ρωτήθηκε σχετικά από τον Μιλτιάδη Εβερτ.

    Απαντώντας ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο και την εκτίμηση του αυτή την απέδωσε στη συγκεκριμένη και συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Αγκυρας. Με τα δεδομένα αυτά τόνισε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε ότι πρόθεση τους είναι να βρεθεί λύση και να εκτονωθεί η κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών χωρίς να τις ενδιαφέρει ποια από τις δύο πλευρές θα έχει λιγότερο ή περισσότερο δίκαιο.

    [05] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ

    Με ηγετικά στελέχη των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε συνέντευξη του σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι τόνισε ότι ελπίζει κάποια μέρα Ελλάδα και Τουρκία “να τα βρουν” και πρόσθεσε ότι “η χώρα μας είναι δύναμη συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης, ενώ ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμεί να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας”.

    Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να ικανοποιήσει ορισμένα κριτήρια της Ε.Ε., όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του διεθνούς δικαίου, των συνόρων, καθώς και της δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και ότι η κυπριακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της χορήγησης όσο το δυνατό περισσότερων εγγυήσεων στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Σε ότι αφορά τις βαλκανικές εξελίξεις, ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση τις παρακολουθεί και ανησυχεί, αλλά συστηματικά υποστηρίζει τη σταθερότητα, την οικονομική συνεργασία και τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [06] ΠΕΡΡΑΚΗΣ: ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

    Την εκτίμηση ότι οι ενέργειες της Τουρκίας εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα σπασμωδικές, ενώ, ταυτόχρονα, στις Βρυξέλλες διαμορφώνονται εξελίξεις που δεν ευνοούν το γειτονικό κράτος, διατύπωσε ο αρμόδιος για Κοινοτικές υποθέσεις γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθηγητής Στέλιος Περράκης, κατά τη διάρκεια σημερινής διάλεξής του στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

    Ενδεικτικό ως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με τον κ.Περράκη και το γεγονός ότι τρεις ακόμη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Ελλάδα (Σουηδία, Δανία, Γερμανία) γνωστοποίησαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη. Πάντως, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το προσεχές Σάββατο, οπότε θα συνεδριάσει στο Μπορντό το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ.Περράκης επεσήμανε ακόμη ότι η προοπτική εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, ενδέχεται να αλλάξει τον προσανατολισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αφού θα γίνει πλέον συνείδηση στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να πράττει ανεμπόδιστα ό,τι επιθυμεί. Ο αρμόδιος για Κοινοτικές υποθέσεις γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών “διέγνωσε” επιπλέον, την έλλειψη συγκροτημένης αντίληψης της χώρας μας για τη θέση που θέλει να λάβει απέναντι στην Τουρκία.

    Όσον αφορά τη συνθήκη του Άμστερνταμ, η οποία αποτελούσε και το θέμα της ομιλίας του, ο κ.Περράκης υπογράμμισε ότι, με το κείμενο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά επιτέλους ταυτότητα, αφού σκιαγραφείται το δημοκρατικό προφίλ της και προβλέπονται κυρώσεις για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν με τις ισχύουσες αρχές.

    [07] ΣΤΗΝ ΤΕΡΓΕΣΤΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΑΥΡΙΟ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Για την Τεργέστη της Ιταλίας, αναχωρεί αύριο ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης των προέδρων των κοινοβουλίων της κεντροευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

    Πριν την αναχώρηση του ο κ.Κακλαμάνης θα ενημερώσει, στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου του “Ελληνικού”, τους δημοσιογράφους για τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη και τις ελληνικές θέσεις που θα διατυπώσει στις παρεμβάσεις του.

    [08] ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΡΟΥΜΠΙΝ

    Σε θεαματική αναδίπλωση από τις θέσεις που εξέφρασε την περασμένη Deut]qa υποχρεώθηκε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζ. Ρούμπιν . Δήλωσε, ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του και πως , ήδη, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν απευθύνει συστάσεις προς την Τουρκία, για να μην επαναληφθούν οι παραβιάσεις και οι παρενοχλήσεις ελληνικών αεροσκαφών, όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα με το μεταγωγικό αεροσκάφος, που μετέφερε τον υπουργό εθνικής άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο. Όπως έγινε γνωστό, η αναδίπλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών κατέστη επιβεβλημένη, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελλάδας, για τη θέση και την άποψη που διατύπωσε την περασμένη Δευτέρα, όταν υποστήριξε, ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο κ. Τσοχατζόπουλος εκτελούσε πτήση πάνω από την Κύπρο, “παραβιάζοντας το μορατόριουμ” όπως είχε πεί χαρακτηριστικά. Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα, πάντως, τονίζουν, ότι αμέσως μετά την πρωτοφανή δήλωση του Ρούμπιν, πολλοί ήταν οι διπλωμάτες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι “ήταν λάθος, και θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας” όπως έγινε άλλωστε. Αλλοι μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι είχε εκδοθεί ανακοίνωση, αλλά “κάπου χάθηκε” μέχρι να φτάσει στον Ρούμπιν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, επικαλούμενος δηλώσεις και του υφυπουργού εξωτερικών Μάικλ Γκρόσμαν. Ωστόσο, έγκυρες διπωματικές πηγές αναφέρουν, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποχρεώθηκε στην ανασκευή της αρχικής δήλωσης του Ρούμπιν, ύστερα από πιέσεις του προεδρικού απεσταλμένου για το κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, λέγεται, ότι διεμήνυσε στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών πως, με τη δήλωση αυτή “ αμφισβητείται όχι μόνον η αξιοπιστία του, ως μεσολαβητή στη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και στο κυπριακό, αλλά και το προσωπικό του κύρος”.

    [09] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

    Τη ίδρυση Βαλκανικού Κέντρου Νεολαίας αποφασίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη φοιτητές και εκπρόσωποι φοιτητικών οργανώσεων από όλες τις χώρες της Βαλκανικής στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης που διοργανώνει το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ). Το Βαλκανικό Κέντρο Νεολαίας θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στη Νάουσα και συγκεκριμένα στο κτίριο της μαθητικής εστίας η οποία αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί. Είναι στη φάση της προκήρυξης ανάθεσης έργου για την μετατροπή.

    Στόχος το Κέντρου θα είναι η επικοινωνία και η συνεργασία των νεολαιών των Βαλκανικών χωρών επισημαίνει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπρόεδρος του ΕΙΝ Κωνσταντίνα Μπέη. “ Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι γίνεται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος και μέσα στη γενικότερη πολιτική της χώρας μας για τη συνεργασία στη Βαλκανική. Πιστεύουμε ότι αφήνοντας κάποιες πρωτοβουλίες στους νέους ανθρώπους θα δούμε κάποιες πολύ καλές πρωτοβουλίες , θα γίνουν σεμινάρια, θα up\qnei μεταφορά εμπειρίας εκ μέρους της Ελλάδας η οποία είναι και στην ΕΕ και τους ενδιαφέρει πάρα πολύ για το τι γίνεται εδώ και τι ευρωπαϊκά προγράμματα αφορούν νεολαίους” λέει η κ Μπέη.

    Η επιλογή της Βόρειας Ελλάδας ως έδρα του Κέντρου αφενός οφείλεται στο ότι η περιοχή είναι πιο κοντά στις άλλες χώρες της Βαλκανικής και αφ ετέρου γιατί υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι υποδομές του ΕΙΝ στη Νάουσα καθώς και τα απαραίτητα κονδύλια. Η ιδέα για την ίδρυση αυτού του Κέντρου ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο στη διάρκεια της πρώτης βαλκανικής συνάντησης των εκπροσώπων φοιτητικών οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΕΙΝ και την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας.

    [10] ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΣΤΟΥΡΜ ΓΚΡΑΤΣ

    Την τιμή του ελληνικού ποδοσφαίρου καλείται να περισώσει σήμερα η ΑΕΚ. Η ομάδα της “Ενωσης” αντιμετωπίζει στις 8 το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια την αυστριακή Στούρμ Γκρατς και ελπίζει να έχει καλύτερη τύχη από τους υπόλοιπους εκπροσώπους της χώρας μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

    Οι παίχτες του Ντουμίτριου Ντουμιτρίου, στον πρώτο αγώνα του δευτέρου γύρου του κυπέλλου Κυπελλούχων, θα προσπαθήσουν να πάρουν ένα αποτέλεσμα που θα τους δώσει το προβάδισμα για την πρόκριση στους “8” της διοργάνωσης. Βασικός στόχος της ΑΕΚ, σύμφωνα με δηλώσεις του προπονητή, είναι να κρατήσει ανέπαφη την εστία της.

    Ευχάριστη είδηση για τους φίλους της “Ενωσης”, αποτελεί η επιστροφή του Στέλιου Μανωλά στην ομάδα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Στο μεταξύ, ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντούσαν Μπάγεβιτς, αναφερόμενος στη βαριά ήττα 5 - 1 που γνώρισε χθες βράδυ η ομάδα του στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” από τη Ρεάλ Μαδρίτης, δήλωσε ότι “απογοήτευσε ο Ολυμπιακός με τέτοιο σκορ, αλλά προσπαθήσαμε".

    [11] ΤΗ ΜΑΚΑΜΠΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΑΠΟΨΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    Νίκη, κόντρα στη Μακάμπι, επιθυμεί απόψε, στις 9:45 το βράδυ, ο Ολυμπιακός ο οποίος θα αντιμετωπίσει στο Τελ Αβίβ την ισραηλινή ομάδα, για το τελευταίο παιχνίδι του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκα.

    Οι παίχτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς, είναι μέχρι στιγμής αήττητοι στην κορυφαία διοργάνωση του μπάσκετ και θέλουν να παραμείνουν πρώτοι στη βαθμολογία του ομίλου τους.

    Την αποστολή της ομάδας στο Τελ Αβίβ, δεν την ακολούθησε ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία του, προκειμένου να είναι έτοιμος στους επόμενους αγώνες που ακολουθούν.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ JUPQO

    “Ο κυπριακός ελληνισμός αισθάνεται πιο ασφαλής, με την ουσιαστική αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας και τη συμβολή της Ελλάδας, που βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην Κύπρο”. Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της Μεγαλονήσου Γλαύκος Κληρίδης κατά τη διάρκεια γεύματος που του παρέθεσε χθες στο Λονδίνο, ο Δημοκρατικός Συναγερμός της Μεγάλης Βρετανίας.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο ύπατος αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία Βάνιας Μαρκίδης και ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης.

    [13] ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα παραστεί σε εκδηλώσεις Τούρκων της Αμερικής.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, θα συναντηθεί με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ στην Ουάσιγκτον θα έχει επαφές με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Στη Νέα Υόρκη, ο Ντενκτάς αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο νησί στις 5 Νοεμβρίου και ότι κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

    [14] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Πραγματοποιείται σήμερα στη ρουμανική πόλη Σινάια η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Οι Αντριάν Σεβερίν, Θεόδωρος Πάγκαλος και η Ναντέζντα Μιχαήλοβα θα αξιολογήσουν τις προόδους που έχουν επιτευχθεί σε ότι αφορά τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους, σε πολιτικό επίπεδο. Οι υπουργοί της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν από τον κ. Πάγκαλο να υποστηρίξει η Ελλάδα το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλει στην ανάπτυξη των υποδομών και των μεταφορών, για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Παράλληλα, με την συνάντηση των υπουργών θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση επιχειρηματιών από τις τρείς χώρες. Μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, οι τρείς υπουργοί θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Εμίλ Κωνσταντινέσκου.

    [15] ΠΓΔΜ: ΣΟΒΑΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Οι κινήσεις που γίνονται στα Σκόπια επιβεβαιώνουν το έντονο ενδιαφέρον ελληνικών τραπεζών για την επένδυση κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα της ΠΓΔΜ. Οι τάσεις που έχουν παρατηρηθεί καταγράφουν το ανάλογο ενδιαφέρον των τραπεζών ΕΘΝΙΚΗ και ΙΩΝΙΚΗ, ενώ η πλευρά tym Σκοπίων δείχνει την προτίμηση της, για την “εμπλοκή” στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών της, κυρίως ιδιωτικών ελληνικών τραπεζών σε ακολουθία με τις γενικότερες τάσεις φιλελευθεροποίησης της εγχώριας οικονομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τη συμμετοχή της Τράπεζας Εργασίας (Ergobank), στην αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας Import-Export, με έδρα τα Σκόπια.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι στην ΠΓΔΜ, δραστηριοποιούνται συνολικά 21 τράπεζες. Σε 9 από αυτές τις τράπεζες έχουν διοχετευτεί κεφάλαια που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, τη Κροατία, αλλά και τη Ρωσία.

    Κατά την παρούσα περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες πώλησης της Stopanska Banka, που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, συμμετέχουν η αυστριακή GiroCredit Banka AG και ο όμιλος διεθνούς κεφαλαίου (IFC). Το μετοχικό κεφάλαιο της Stopanska ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. δολάρια. Η ίδια τράπεζα ολοκλήρωσε και σχετικό πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης με την υποστήριξη της Διεθνούς Τράπεζας.

    Από την άλλη μεριά, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το μέλλoν της τράπεζας Balkanska Banka Skopje, η οποία και συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων, αλλά και δύο βουλγαρικών τραπεζών της Balkanbank (πτώχευσε) και της Credit Bank. N.X.

    [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα, κινείται η κυβέρνηση Κοστοφ, μετά τη σχετική γνωμάτευση ομάδας εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που επισκέφτηκε πρόσφατα τη Σόφια προκειμένου να εξετάσει τη συνολική πορεία του πακέτου των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, στον ορίζοντα ενεργοποίησης νέων χρηματοδοτήσεων.

    Υπό το πλαίσιο δανειοδότησης συνολικού ύψους 510 εκατ. δολαρίων, που υπογράφτηκε τον περασμένο Απρίλιο, η βουλγαρική κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ή τη δραστική αναδιαμόρφωση της διοίκησης σε 2 από τις 6 κρατικές τράπεζες, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση να πουλήσει τις υπόλοιπες, μέχρι τα τέλη του 1998. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση μιας μόνο τράπεζας. Πρόκειται για την United Bulgarian Bank, ποσοστό 99,6% της οποίας, πουλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, την βουλγαρική Bulbank, αλλά και την αμερικανική Oppenheimer & Co.

    Παράλληλα, πληροφορίες από την βουλγαρική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι δρομολογείται πλέον και η πώληση της Bulbank. Το οικονομικό ύψος των περιουσιακών της στοιχείων, είναι το μεγαλύτερο από όλες τις άλλες κρατικές τράπεζες, φτάνοντας περίπου στα 1,3 τρις λέβα.

    Σημειώνεται ότι και η Βουλγαρία, όπως άλλωστε και το σύνολο των χωρών στα Βαλκάνια και την ανατ. Ευρώπη κινείται στη σφαίρα των οικονομικών επιλογών του ΔΝΤ. Έτσι, έχει ενεργοποιηθεί από την 1η Iouk_ou η επιτροπή συναλλάγματος, στο πλαίσιο ειδικής συμφωνίας χρηματοδότησης, με στόχο τη σταθεροποίηση της ισοτιμίας του λέβα έναντι του μάρκου στην οροφή 1.000/1. Το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται επιδιώκει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και ειδικότερα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Ν.Χ.

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 3,3%

    Ο μηνιαίος πληθωρισμός στη Ρουμανία κινήθηκε στο 3,3% κατά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, έναντι του 3,5% τον Αύγουστο. Τα ποσοστά αυτά διαμόρφωσαν τον ετήσιο δείκτη πληθωρισμού για το Σεπτέμβριο στο 161,4%, έναντι του συνολικού ετήσιου ποσοστού 159,1% τον Αύγουστο. Παράλληλα, τα στοιχεία αναφέρουν ότι παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών κατά 116,7% από τον Δεκέμβριο του 1996, στο πλαίσιο πολιτικής απελευθέρωσης των τιμών πώλησης των καταναλωτικών προϊόντων.

    Σε σχετική δήλωση του, ο πρωθυπουργός Βικτορ Τσορμπεα εκτίμησε ότι η περαιτέρω πορεία του πληθωρισμού θα είναι πτωτική με επίπεδο το 3,5%. Στο ίδιο μήκος κύματος η κεντρική ρουμανική τράπεζα, απέδωσε τον πληθωρισμό του προηγούμενου μήνα στην ανοδική (διορθωτική) πορεία των τιμών, στις τηλεπικοινωνίες και σε άλλες ευρέως προσφερόμενες υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι και τα στελέχη της κρατικής τράπεζας προσανατολίζουν τις ενέργειες τους με τελικό στόχο, ετήσιο πληθωρισμό στο 30%.

    Ωστόσο, για τη χρονιά που διανύουμε ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 130%, έναντι 56,9% κατά το 1996, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος δείκτης πληθωρισμού για την φετινή χρονιά, παρατηρήθηκε τον Μάρτιο με εκτίναξη του πληθωρισμού στο 30,7%.

    Όπως είναι γνωστό, η Ρουμανία μετά την άνοδο της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Τσορμπεα στην εξουσία, εφαρμόζει πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης με κύριους στόχους τη μείωση του πληθωρισμού, τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, αλλά και την επίσπευση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών επιχειρήσεων, σύμφωνα πάντοτε, με τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κύριος στόχος, η υλοποίηση των προϋποθέσεων ένταξης στις διεθνείς οικονομικές δομές και κυρίως στην ΕΕ.

    Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκαν τα αποθέματα χρυσού, καθώς βρίσκονται στους 91 τόνους, έναντι 90 τόνων στα τέλη του 1996. Τα συνολικά αποθέματα της χώρας εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν κεφάλαια 5 δις δολαρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα αποθέματα χρυσού, τα οικονομικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, καθώς και ποσό 2,6 δις δολαρίων σε σκληρό συνάλλαγμα, το οποίο και διακινείται εντός του εσωτερικού τραπεζικού συστήματος. Ν.Χ.

    [18] Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ : ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    “Η Βουλγαρία έχει πάρει οριστικά και αμετάκλητα το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες υπάρχουν σταθερές πολιτικές εγγυήσεις και υποστήριξη του βουλγαρικού λαού”, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, στην χαιρετιστήρια ομιλία του προς 2.400 Βούλγαρους και ξένους επιχειρηματίες , που συμμετέχουν στο επενδυτικό φόρουμ της Σόφιας. Παρόντες είναι και εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Ιονικής Τράπεζας, καθώς και Ελληνες επενδυτές στη Βουλγαρία.

    Σε 4 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα ανέρχονται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Εθνικής Τράπεζας Βουλγαρίας και η χώρα δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της, σημείωσε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ, στην εισήγησή του στο φόρουμ. Ο κ.Κόστοφ ανακοίνωσε ότι το βασικό επιτόκιο στη χώρα του κυμαίνεται μεταξύ 5-6%, ενώ αντί για το προγραμματισμένο 6%, φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα περιοριστεί σε 4%, το 1998 θα είναι 2% και το 1999 μηδέν.

    Αφού επεσήμανε ότι με τη σταθεροποίηση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στη Βουλγαρία στο πλαίσιο της λειτουργίας του Νομισματικού Συμβουλίου, τα ομόλογα τύπου brady, με τα οποία το βουλγαρικό δημόσιο καλύπτει το εξωτερικό χρέος της αύξησαν την τιμή τους κατά 50% και τώρα πωλούνται σε επίπεδα 80-82 σεντς ανά δολάριο, ο κ.Κόστοφ υποσχέθηκε στους ξένους επενδύτές τάξη, ασφάλεια και κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

    [19] ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 600 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αποφασίστηκε στη διάσκεψη των Βρυξελλών η οποία διοργανώθηκε για το σκοπό αυτό, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή είκοσι δωρητών χωρών. Η εκταμίευση των πόρων θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι η αλβανική κυβέρνηση θα κάνει σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση της έννομης τάξης καθώς και στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, στην ομιλία του ανέλαβε τη δέσμευση ότι η χώρα του θα προχωρήσει προς τον πλήρη εκδημοκρατισμό και την οικονομική ανόρθωσή της. “Η βούληση της κυβέρνησης της χώρας μου είναι να εδραιώσει μια πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη, να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να αναδιοργανώσει την αστυνομία”, τόνισε ο κ.Νάνο. Αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς όπως είπε, “στην Αλβανία δεν υπάρχει σύγχρονη πολιτική κουλτούρα αφού αυτή έζησε 40 ολόκληρα χρόνια κάτω από τον κομμουνιστικό ζυγό”, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της. Η διεθνής κοινότητα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει την πρόθεση να προσφέρει στην Αλβανία επείγουσα οικονομική βοήθεια ύψους 180-190 εκατομμυρίων δολαρίων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των πόρων είναι η ανάληψη της υποχρέωσης από την κυβέρνηση της Αλβανίας να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την εθνική συμφιλίωση τον ejdglojqatisl| και την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 23 October 1997 - 14:28:06