Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (του Χρίστου Μάττη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ : ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΜΠΙΝ

  • [02] ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ.ΡΟΥΜΠΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F - 16 ΤΟΥ C-130 ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

  • [03] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΤΥΧΗΜΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

  • [04] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟΕΤΡΕΠΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ

  • [05] METΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [06] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΛΙΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [07] ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ - ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

  • [09] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

  • [10] 500-600 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΗ Η Β.ΕΛΛΑΔΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΘΑ ΑΠΟΝΕΙΜΕΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

  • [12] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

  • [13] Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: "ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΚΡΑΪΣΝΙΚ"

  • [14] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Ο Ι.ΡΟΥΓΚΟΒΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (του Χρίστου Μάττη)

  • [15] ΤΣΕΚΑ:ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΡΕΠΠΑΣ : ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΜΠΙΝ

    Για πρωτοφανή και απαράδεκτη τοποθέτηση έκανε, το μεσημέρι, λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στη δήλωση tou εκπροσώπου τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέϊμς Ρούμπιν, ότι η υπερπτήση του C-130 που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο από την Κύπρο συνιστά παραβίαση του μορατόριουμ πτήσεων πάνω από τη Μεγαλόνησο.

    Μετά από έντονο ελληνικό διάβημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη σε διευκρινιστική ανακοίνωση που αναφέρει ότι εάν τουρκικό αεροσκάφος πέταξε προκλητικά κοντά στο ελληνικό, μια τέτοια πράξη δεν είναι σύμφωνη με τη δεδηλωμένη επιθυμία της Άγκυρας να μειώσει την ένταση με την Αθήνα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η πρώτη τοποθέτηση ήταν απαράδεκτη, όμως η τελευταία δήλωση με την οποία ανασκευάζεται η πρώτη, αποκαθιστά τα πράγματα, παρά το γεγονός ότι απαιτείται μια σοβαρή αντιμετώπιση για το θέμα που να αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

    ''Η Ελλάδα'', είπε ο κ. Ρέππας, ''θέλει περισσότερο σαφείς τοποθετήσεις στο να είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο και την κοινή λογική''. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι αυτή η δήλωση αγνοεί ή διαστρέφει πραγματικά περιστατικά και ότι τα γεγονότα και τα ντοκουμέντα που υπάρχουν γι'αυτά, δεν επιτρέπεται να αποσιωπούνται για λόγους σκοπιμότητας.

    Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Ετζεβίτ για την Κύπρο, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι η πορεία της ένταξης του νησιού είναι ομόφωνη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δε μπορεί κανείς να την ανατρέψει.

    ''Οι δηλώσεις Ετζεβίτ υποδεικνύουν ότι υπάρχει χάσμα αγεφύρωτο και δεν είναι δυνατό να υπάρξει συνεννόηση, όταν η Τουρκία υποστηρίζει αυτές τις θέσεις'', σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Σχετικά με το τι περιμένει η κυβέρνηση από τη Συνδιάσκεψη της Κρήτης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο κάθε καλόπιστος μπορεί να περιμένει τη βούληση της Τουρκίας να εναρμονίσει την πολιτική της με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και το σεβασμό της στις Διεθνείς Συνθήκες για το Αιγαίο.

    Τέλος, σε ερώτηση για τον κ. Πεπονή και την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι επί της ουσίας θα υπάρξει απάντηση αύριο στη Βουλή, πιθανότατα από τον πρωθυπουργό, ενώ για τη δήλωση του κ. Καψή να παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι ο κ. Πάγκαλος είναι στη θέση αυτή επειδή ανταποκρίνεται επιτυχώς στα καθήκοντά του.

    [02] ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ.ΡΟΥΜΠΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F - 16 ΤΟΥ C-130 ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

    Διευκρινιστική ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ μετά από έντονο ελληνικό διάβημα για την αρχική δήλωση του εκπροσώπου τύπου Τζέϊμς Ρούμπιν, ότι η υπερπτήση του C-130 που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο από την Κύπρο συνιστά παραβίαση του μορατόριουμ πτήσεων πάνω από τη Μεγαλόνησο.

    Η νέα αμερικανική δήλωση αναφέρει ότι εάν τουρκικό αεροσκάφος πέταξε προκλητικά κοντά στο ελληνικό, μια τέτοια πράξη δεν είναι σύμφωνη με tg δεδηλωμένη επιθυμία της Αγκυρας να μειώσει την ένταση με την Αθήνα.

    Οι πρώτες δηλώσεις του Τζέϊμς Ρούμπιν χαρακτηρίστηκαν απαράδεκτες από κυβερνητικούς κύκλους στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, πρότεινε σε Τουρκία και Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία του BBC.

    Μεταξύ άλλων, ο κ.Σολάνα πρότεινε την πλήρη απαγόρευση στρατιωτικών ασκήσεων σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου, τη διακοπή αεροναυτικών ασκήσεων και των δύο πλευρών κατά τους θερινούς μήνες και τη μη χρήση πραγματικών πυρών στις ασκήσεις.

    [03] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΤΥΧΗΜΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    "Ατύχημα", χαρακτήρισε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τις χτεσινές δηλώσεις του Στειτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με τις παρενοχλήσεις από τουρκικά αεροσκάφη του ελληνικού C- 130 στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    "Ηταν ένα ατύχημα. Παθαίνει και το Στειτ Ντιπάρτμεντ ατυχήματα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

    [04] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟΕΤΡΕΠΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ

    Οι Αμερικανοί άφηναν τους Τούρκους ή τους προέτρεπαν σιωπηλώς να υπάρξει αυτό το επεισόδιο για να διαρρήξει το ενιαίο αμυντικό δόγμα που είναι "καρφί" στα συμφέροντά τους. Την άποψη αυτή εξέφρασε στο ΜΠΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, απαντώντας σε ερώτηση για την αμερικανική στάση στο θέμα των γνωστών τουρκικών παρενοχλήσεων.

    Οι Αμερικανοί είπε ο κ.Σγουρίδης θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στην περιοχή. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν το ενιαίο αμυντικό δόγμα που "κατεβάζει" τα ελληνικά αμυντικά συμφέροντα σε μια κρίσιμη περιοχή με έντονο ενεργειακό ενδιαφέρον-κατάληξη του ενός αγωγού μεταφοράς πετρελαίων από την περιοχή της Κασπίας στη Μεσόγειο.

    Ο κ.Σγουρίδης τονίζει ότι πρέπει "χωρίς να προκαλούμε, να μείνουμε ανυποχώρητοι στον εξοπλισμό της Κύπρου, στο ενιαίο αμυντικό δόγμα και στον εξοπλισμό της Ελλάδας, ταυτόχρονα με την επίδειξη κλίματος καλής θέλησης, όπως στη Μαδρίτη".

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ.Καψή για παραίτηση του κ.Πάγκαλου σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι θέμα θυμικού του κ.Πάγκαλου, χαράσσεται από την κυβέρνηση και κραυγές τύπου: να φύγει ο Πάγκαλος δεν βοηθούν, ενώ δείχνουν μια κάποια αμηχανία. Η εξωτερική πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση για να ασχολούμαστε όλοι μ' αυτήν. Ας αφήσουμε τους εντεταλμένους να το κάνουν.

    Ακόμη ο κ Σγουρίδης δήλωσε ότι θα έπρεπε να υπηρετούν και οι γυναίκες "μια και έχουμε υπογεννητικότητα και πρόβλημα στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων".

    [05] METΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρότεινε σε Αθήνα και Αγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δυο χωρών που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες.

    Την περασμένη εβδομάδα ο κ.Σολάνα, από το Τόκιο όπου βρισκόταν, τηλεφώνησε στους υπουργούς Αμυνας των δυο χωρών πιέζοντάς τους να σταματήσουν τις αεροπορικές αναμετρήσεις και να σεβαστούν τις συμφωνίες σχετικά με τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από την Κύπρο έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση με τις εικονικές αερομαχίες γύρω και πάνω από την Κύπρο.

    Οι λόγοι που οδήγησαν τον κ.Σολάνα στην ενέργεια αυτή, είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ανησυχία του για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί αυτή η κατάσταση σε πραγματική κρίση και στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δυο συμμάχων κρατών.

    Σύμφωνα με το BBC, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πρότεινε μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών απέναντι στα οποία θα πρέπει να πάρουν θέση η Αθήνα και η Αγκυρα.

    Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο κ. Σολάνα πρότεινε τη μη χρησιμοποίηση πραγματικών πυρών σε στρατιωτικές ασκήσεις, τη διακοπή των αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τον πλήρη αποκλεισμό από στρατιωτικές ασκήσεις ορισμένων περιοχών του Αιγαίου καθώς και την ανάληψη της υποχρέωσης κάθε χώρας να ενημερώνει έγκαιρα την άλλη για τον προγραμματισμό των ασκήσεών της και την ανταλλαγή παρατηρητών κατά τη διεξαγωγή τους.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ένταση που προκάλεσε στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία, οφείλεται στο γεγονός ότι το μόνο διαπραγματευτικό όπλο που διαθέτει για να πιέσει την Ελλάδα να υποχωρήσει στη βελτίωση των σχέσεών της με την κοινότητα, είναι η δυνατότητα της θετικής ή αρνητικής επιρροής της στην επίλυση του κυπριακού.

    [06] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΛΙΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με αντικείμενο τους ειδικούς φόρους που θα επιβληθούν με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, χαρακτήρισε δύσκολη χρονιά και το 1998 και πρόσθεσε ότι οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη του προϋπολογισμού, ο οποίος, όπως σημείωσε, θα είναι λιτός.

    Τα μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνουν αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στα τέλη των κινητών τηλεφώνων, στους φόρους των ομολόγων, στον συντελεστή φορολόγησης μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Στο μεταξύ, τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ ανακοινώνει το μεσημέρι η διοίκηση του οργανισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστική μονάδα θα αυξηθεί από 11,5 σε 13 δραχμές, ενώ το πάγιο από 1.850 σε 2.050 δραχμές. Μειώσεις θα γίνουν στα υπεραστικά τηλεφωνήματα κατά 8,14%, στις διεθνείς κλήσεις κατά 2,9% και στα τέλη σύνδεσης κατά 10.000.

    [07] ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Μελέτη για τον εντοπισμό της πιθανότητας καταστροφικού βιομηχανικού ατυχήματος, με σοβαρές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, αλλά και για τη σύνταξη σχεδίου για τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων έκτακτων περιστατικών, εκπονείται για πρώτη φορά στο νομό, με ευθύνη της νομαρχίας και του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας Seveso.

    Σε μια πρώτη φάση, η μελέτη, θα εξετάσει την πιθανότητα πρόκλησης ατυχημάτων αρχικά στις 21 βιομηχανίες, από τις περίπου 600 που βρίσκονται εγκατεστημένες στην δυτική Θεσσαλονίκη, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την κοινοτική οδηγία ως εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας.

    Πρόκειται για βιομηχανίες παραγωγής ή διακίνησης πετρελαιοειδών και παραγωγής προϊόντων υψηλής τοξικότητας, οι οποίες έχουν υποχρεωθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να συντάξουν και οι ίδιες μελέτες επικινδυνότητας και σχέδια αντιμετώπισης περιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης, για το εσωτερικό των εγκαταστάσεων.

    Στο μικροσκόπιο των μελετητών θα τεθούν όμως και άλλες βιομηχανίες που αποθηκεύουν επικίνδυνες ουσίες, χωρίς όμως να προβλέπεται ανάλογη υποχρέωση στο πλαίσιο της Seveso, όπως εξήγησε ο χημικός μηχανικός του μελετητικού γραφείου SPEC, Π. Πλαγιαννάκος, που μαζί με το γραφείο SPEED ανέλαβαν, κατόπιν διαγωνισμού, την εκπόνηση του σχεδίου.

    Επιπλέον, θα εκτιμηθεί η ζώνη επικινδυνότητας γύρω από τις βιομηχανίες αυτές, θα καταμετρηθεί δηλαδή η πιθανή απόσταση που μπορεί να εξαπλωθούν οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου ατυχήματος. Θα εντοπιστούν όλες οι χρήσεις γης και οι εγκαταστημένες δραστηριότητες στη ζώνη αυτή και θα αποτυπωθούν σε χάρτη, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η όποια επέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως ενδεχόμενη εκκένωση της περιοχής.

    Σε μια δεύτερη φάση, η ανάλυση στοχεύσει στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων κάθε εμπλεκόμενου, δημόσιου, ιδιωτικού φορέα αλλά και πυροσβεστικής, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός για την αποτελεσματική επέμβασή τους, με στόχο την αντιμετώπιση του περιστατικού και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων. Συντονισμό, την ευθύνη του οποίου θα έχει η νομαρχία Θεσσαλονίκης, όπως είπε με την ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου για τη δυτική Θεσσαλονίκη που διεξάγεται στην πόλη, ο αναπληρωτής νομάρχης, Λευτέρης Τζιόλας.

    Σύμφωνα με το χημικό μηχανικό του υπουργείου, Γ. Μουζάκη, στη diawe_qisg της κρίσης θα συμμετάσχει και ο πληθυσμός που θα ενημερωθεί ανάλογα.

    Σε ένα τρίτο επίπεδο, η μελέτη που αποκαλείται "Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης" έχει προϋπολογισμό 55 εκατομμύρια δραχμές και θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα, θα προβλέπει τρόπους για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, μετά το ατύχημα και την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του ίδιου του σχεδίου.

    [08] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ - ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

    Στη Σύνοδο της Παρευξείνιας Συνεργασίας, που πραγματοποιείται στο Κίεβο συμμετέχουν σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

    Για τις ΗΠΑ αναχωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να έχει επαφές με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Τάλμποτ.

    Στο μεταξύ, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που θα αποδεικνύει τις τουρκικές παρενοχλήσεις στο Αιγαίο θα διαβιβάσει στην αμερικανική κυβέρνηση ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Λουκάς Τσίλλας.

    Η κυβέρνηση της χώρας μας δεν φέρεται ικανοποιημένη για την διευκρινιστική ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, η οποία εκδόθηκε μετά από έντονο ελληνικό διάβημα για την αρχική δήλωση του εκπροσώπου τύπου Τζέϊμς Ρούμπιν, ότι η υπερπτήση του C-130 που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο από την Κύπρο συνιστά παραβίαση του μορατόριουμ πτήσεων πάνω από τη Μεγαλόνησο.

    [09] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

    Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διοικητική επίλυση των διαφορών τους βάσει του νέου ποινολογίου, όσοι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις ή έχουν υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Στην περίπτωση αυτή τα πρόστιμα θα αναπροσδιορίζονται και ο φορολογούμενος θα έχει την ευκαιρία να πληρώσει μόνο το 1/3 της χρηματικής ποινής που του είχε επιβληθεί αρχικά. Πάντως, σε καμία περίπτωση, κατά τη διοικητική επίλυση της διαφοράς, το πρόστιμο δεν μπορεί να περιοριστεί σε ποσό μικρότερο του 20% εκείνου που είχε επιβληθεί βάσει των παλιότερων διατάξεων.

    Εάν δεν επιτευχθεί η διοικητική επίλυση της διαφοράς, τότε αυτή κρίνεται με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο διάπραξης της παράβασης. Πάντως, όσοι ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από τη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν γρήγορα, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να δώσει περαιτέρω παράταση στην προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων.

    [10] 500-600 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΗ Η Β.ΕΛΛΑΔΑ

    Πεντακόσιοι με εξακόσιοι Έλληνες προσβάλλονται κάθε χρόνο από εχινοκοκκίαση ενώ περισσότερο κινδυνεύουν από τη νόσο οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας λόγω της εκτροφής ζώων αλλά και λόγω γειτνίασης με πολλές χώρες. Αυτά επισήμανε ο καθηγητής της χειρουργικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κατσώχης, με αφορμή το 3ο συνέδριο της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Οκτωβρίου ως την 1η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι η νόσος μεταδίδεται από ζώα όπως οι σκύλοι οι λύκοι και οι αλεπούδες που περνούν από τη μια χώρα στην άλλη. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα 500-600 άτομα στα οποία κάθε χρόνο γίνεται για πρώτη φορά διάγνωση της εχινοκοκκίασης υποβάλλονται σε περίπου 1500 χειρουργικές επεμβάσεις πράγμα που σημαίνει ότι ο πάσχων θα χειρουργηθεί τρεις φορές τουλάχιστον στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν αντιμετωπίζεται σωστά η νόσος είτε επειδή υποτροπιάζει.

    Η εχινοκοκκίαση είναι μια παρασιτική ασθένεια που είναι γνωστή εδώ και 2000 χρόνια έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια . Προσβάλει κυρίως το ήπαρ αλλά πολλές φορές και τους πνεύμονες ή άλλα όργανα και ιστούς του σώματος. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν οι προοπτικές για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου καθώς και το πόσο βοηθούν τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα στην έγκαιρη διάγνωσή της. Ο κ Κατσώχης επισήμανε ότι τα νέα φάρμακα δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της νόσου για την θεραπεία της οποίας απαιτείται χειρουργική επέμβαση, αλλά βοηθούν στην πρόληψη της υποτροπής της πριν και μετά την εγχείρηση.

    Οι μεγάλες εξελίξεις στον τομέα της χειρουργικής, όπως πρόσθεσε ο κ Κατσώχης, αποδεικνύεται ότι σώζουν πολλούς αρρώστους με προχωρημένες μορφές της νόσου ενώ η ελληνική εμπειρία σχετική με την ασθένεια αυτή βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι η εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής , που στα δέκα χρόνια που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει κάνει αλματώδη πρόοδο. Η μέθοδος αυτή πλεονεκτεί έναντι της συμβατικής χειρουργικής σε ορισμένα σημεία αλλά δεν μπορεί να την υποκαταστήσει.

    Οι σηπτικές λοιμώξεις είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαριά τραυματίες από τα διάφορα και πάρα πολύ συχνά ατυχήματα και κυρίως τα τροχαία. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα ανακοινωθούν διάφορες απόψεις για την ερμηνεία των φαινομένων αυτών που συνεπάγονται υπέρογκες δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για την αγορά πανάκριβων αντιβιοτικών φαρμάκων και θα κατατεθούν ουσιαστικές προτάσεις για την πρόληψη των ατυχημάτων και την εφαρμογή πιο αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης. "Το κλειδί σε αυτή την υπόθεση φαίνεται να είναι η λειτουργική ανάπτυξη των μονάδων εντατικής θεραπείας, χωρίς όμως την επάνδρωση του συστήματος υγείας σε αυτό το σημείο με επιστημονικό , νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό η περιστολή tym σχετικών δαπανών δεν φαίνεται εφικτή" κατέληξε ο κ Κατσώχης


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΘΑ ΑΠΟΝΕΙΜΕΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον θα επισκεφθεί σήμερα δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στις Η.Π.Α. Τον Παναγιότατο θα υποδεχθεί ο πρέσβης της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα κ. Λουκάς Τσίλας , ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νιουτ Γκρίνγκρις.

    Το μεσημέρι σε ειδική τελετή στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο θα απονεμηθεί στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας το 2ο Χρυσό μετάλλιο , από τους αντιπροσώπους της Βουλής. Σημειώνεται ότι με το πρώτο βραβείο είχε τιμηθεί ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Ουάσιγκτον.

    Το βράδι η μεγάλη ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ θα παραθέσει προς τιμή του οικουμενικού Πατριάρχη, γεύμα , στο οποίο αναμένεται να παραβρεθεί το σύνολο της ελληνοαμερικανικής ηγεσίας, καθώς το φιλελληνικό λόμπι στο αμερικανικό Κογκρέσο. Α.Τ.

    [12] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

    Σε διαμαρτυρία προς τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλοντας τις μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 14 Οκτωβρίου 1997.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόεδρος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Νίκος Αγαθοκλέους, με επιστολή του προς τη Γ.Σ. και το Σ.Α. των Η.Ε. αναφέρει ότι κατά την εν λόγω περίοδο παρατηρήθηκε ένας ανησυχητικά αυξανόμενος αριθμός παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας, από αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

    Ο κ. Αγαθοκλέους δίνει λεπτομερή στοιχεία για τις παραβιάσεις και τονίζει ότι αυτές προκαλούν σοβαρή ανησυχία και αυξάνουν της ένταση στην Κύπρο, κατά παράβαση των σχετικών προνοιών και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

    Ταυτόχρονα, οι πτήσεις αυτές παραβιάζουν τους κανόνες διεθνούς αεροπλοΐας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, αναφέρει ο κ. Αγαθοκλέους.

    Καταλήγοντας, ο κ. Αγαθοκλέους εκφράζει έντονη διαμαρτυρία γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιφρονώντας τη διεθνή έννομη τάξη, τον Καταστατικό Χάρτη και όλες τις αποφάσεις των Η.Ε. για το Κυπριακό.

    [13] Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: "ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΚΡΑΪΣΝΙΚ"

    Την άποψη ότι το μέλος του προεδρείου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από τη Σερβική Δημοκρατία Μόμτσιλο Κράισνικ θα πρέπει να αποχωρήσει εξέφρασε ο πρόεδρος της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την pq|edqo της αμερικανικής επιτροπής για την προστασία των δημοσιογράφων Κάτι Μάρτον.

    Η κ.Μάρτον τόνισε ότι "ο κ.Μιλόσεβιτς είπε πως ο Κράισνικ θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση εκπληρώνοντας έτσι τη θέληση του λαού της Σερβικής Δημοκρατίας, δηλώνοντας παράλληλα ότι υποστηρίζει την πρόεδρο Μπίλιανα Πλάβσιτς".

    Η Αμερικανίδα πρόεδρος πρόσθεσε, ότι ο κ.Μιλόσεβιτς έδωσε θετική απάντηση στην ερώτηση της κατά πόσον υποστηρίζει τις συμφωνίες του Ντέιτον. Υπογράμμισε ότι είναι εναντίον της διαίρεσης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης τονίζοντας ότι τόσο το μέλλον της Βοσνίας, όσο και της Ευρώπης βρίσκεται όχι στις διαιρέσεις, αλλά στις ολοκληρώσεις.

    "Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς είπε επίσης ότι οι προεδρικές εκλογές στη Σερβική Δημοκρατία δεν θα πρέπει να γίνουν στο χρόνο που επιθυμεί ο Κράισνικ, αλλά ότι θα πρέπει να διεξαχθούν υπό τον έλεγχο του ΟΑΣΕ" ανέφερε η κ.Μάρτον.

    Σύμφωνα με την κ.Μάρτον, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είναι εναντίον της ιδέας να δικαστούν άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, ενώ υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο να προσαχθούν σε δίκη στις χώρες τους.

    [14] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Ο Ι.ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Διατεθειμένος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αν η συνάντηση ήταν σίγουρο ότι θα αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα για εκτόνωση της κατάστασης "σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης", φάνηκε ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, σε συνέντευξη τύπου.

    Ο κ.Ρουγκόβα χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο τεταμένη και κατηγόρησε το σερβικό καθεστώς ότι είναι υπεύθυνο για την τελευταία κλιμάκωση της βίας, πράγμα που, όπως είπε, οφείλεται στην αστυνομική βαναυσότητα εναντίον των Αλβανών.

    Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν προληπτικά μέτρα και να ελαχιστοποιήσουν την επιδείνωση της κατάστασης.

    Στο μεταξύ, περισσότερα από 13.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων των Αλβανών, παρακολούθησαν την κηδεία του Αντριάν Κρασνίτσι, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από λίγες μέρες σε συμπλοκή με την αστυνομία, παρά την αστυνομική απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (του Χρίστου Μάττη)

    [15] ΤΣΕΚΑ:ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Την αναγκαιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στις ελληνικές και τις αλβανικές διωκτικές αρχές, κυρίως στα σύνορα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός εσωτερικών της Αλβανίας κ.Νεριτάν Τσέκα, ο οποίος παράλληλα ανακοινώνει ότι την Παρασκευή θα πάει στα Γιάννενα για τη συνάντηση των διοικητών των αστυνομικών μονάδων των παραμεθορίων περιοχών των δύο χωρών.

    Ο κ.Τσέκα παραδέχεται ότι η συλλογή των όπλων που πέρασαν στα w]qia πολιτών δεν προχώρησε επαρκώς αλλά υποστηρίζει ότι έγινε περίπου ότι ήταν δυνατό στις συγκεκριμένες συνθήκες ενώ επαναλαμβάνει ότι εντός των ημερών θα αποσταλεί από τις αλβανικές αρχές στην Αθήνα ο κατάλογος με τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες της χώρας του, τονίζει ότι η συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα δεν συνιστά οργανωμένο έγκλημα και συναρτά τη λύση του προβλήματος με την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας.

    Σε ότι αφορά στον περίφημο Τζανί, τον αρχηγό των συμμοριών της Αυλώνας, διαψεύδει ότι δεν κρατείται αλλά προσθέτει ότι η δράση του έχει διογκωθεί και ότι υπάρχουν άλλοι πιο επικίνδυνοι

    ΕΡ:Την Παρασκευή αρχίζει στα Γιάννενα η διήμερη συνάντηση των διοικητών των παραμεθορίων Ελληνικών και Αλβανικών αστυνομικών αρχών. Θα πάτε;

    ΑΠ:Ασφαλώς. Έχουμε ήδη μία πολύ καλή συνεργασία με τον κ.Ρωμαίο και κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στα Τίρανα αποφασίσαμε να την προωθήσουμε κι άλλο. Το Νοέμβριο κατά πάσα πιθανότητα θα επισκεφθώ κι εγώ την Αθήνα.

    ΕΡ:Σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα πρέπει να ενταθεί η διασυνοριακή συνεργασία;

    ΑΠ:Στα σύνορα, κυρίως στην αποτροπή του λαθρεμπορίου και κάθε εγκληματικής δραστηριότητας. Όπως γνωρίζετε στη δική μας πλευρά την παραμεθόρια περιοχή την ελέγχει η αστυνομία, ενώ στην ελληνική ο στρατός. Πρέπει λοιπόν να ενταθεί η συνεργασία στα σημεία ελέγχου για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις. Εμείς προτείναμε στην Ελλάδα να δημιουργηθεί ένας μικρός μικτός στόλος για να περιπολεί στα στενά της Κέρκυρας για να αποτραπεί το λαθρεμπόριο ενώ σε ότι αφορά στα ναρκωτικά συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το λαθρεμπόριο στα σύνορα. Ο κ.Ρωμαίος με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αγοράσει και θα μας προμηθεύσει ειδικά για τον εντοπισμό των ναρκωτικών σκυλιά μαζί με τα αναγκαία οχήματα μεταφοράς τους.

    ΕΡ:Στην Ελλάδα υπάρχει η ανησυχία ότι πολλοί αλβανοί εγκληματίες βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

    ΑΠ:Εμείς καταπολεμούμε το έγκλημα, άλλα πρέπει να καταλάβετε ότι για τους εγκληματίες η ζωή στην Ελλάδα είναι ευκολότερη και εμείς δεν μπορούμε να εμποδίσουμε πλήρως το πέρασμα τους στην Ελλάδα καθώς συνήθως χρησιμοποιούν νόμιμα μέσα για να μπουν. Πιστεύουμε όμως ότι η συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών των δύο χωρών θα αποδώσει καρπούς. Ήδη εμείς ετοιμάζουμε τους φακέλους με τους πιο επικίνδυνους αλβανούς εγκληματίες για να ενημερώσουμε τις ελληνικές αρχές. Το υπουργείο μας, αν και υπάρχουν προβλήματα, είναι έτοιμο να συνεργαστεί και ακόμη περισσότερο να μάθει τις μεθόδους της Ελληνικής Αστυνομίας και να επωφεληθεί από την εμπειρία της έτσι ώστε να μην επαναλάβει τα λάθη που αυτή έκανε στο παρελθόν η δεκαετία του 60. Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το οποίο θα μειώσει τη εγκληματικότητα των Αλβανών στην Ελλάδα είναι η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας καθώς αυτό το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι οργανωμένο έγκλημα. Πολλοί πιστεύουν ότι η ελληνική αστυνομία θα μπορούσε να είναι αυστηρότερη αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο.

    ΕΡ:Γνωρίζετε επίσης ότι ένα άλλο γεγονός που δημιουργεί ανησυχία είναι οι χαμηλές επιδόσεις σας στην συλλογή των όπλων που πέρασαν sta χέρια των πολιτών στην εξέγερση του Μαρτίου.

    ΑΠ:Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε συλλέξει περίπου το 1/10 αυτών των όπλων. Όμως γνωρίζετε ότι τα μέσα που είχαμε ήταν ελάχιστα. Δεν είχαμε όπλα, δεν είχαμε αυτοκίνητα. Ουσιαστικά κάναμε τα 9/10 της δουλειάς που μπορούσαμε κάτω στις συγκεκριμένες συνθήκες.

    ΕΡ:Κάποιοι αμφιβάλλουν ακόμη και για το κατά πόσο έχει συλληφθεί ο Τζανί, ο αρχηγός των συμμοριών στον Αυλώνα.

    ΑΠ:Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ο Τζανί είναι στη φυλακή. Αλλά θα πρέπει να σας πω ότι η περίπτωση του έχει διογκωθεί. Υπάρχουν άλλοι πολύ πιο επικίνδυνοι και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί στην προσπάθεια μας έχουμε αρχίσει να έχουμε την βοήθεια των τοπικών αρχών, ιδίως στο Εμπασάν και στη Κορυτσά.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 21 October 1997 - 15:03:36