Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-16

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

  • [02] ΓΙΑ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16

  • [03] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΕΤΣΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

  • [04] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

  • [05] ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΕΝΝΟΥΝ ΑΦΟΒΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

  • [06] 63.725 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 25ΕΤΙΑ

  • [07] ΣΤΟ 17,2% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ

  • [09] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο Κ.ΚΙΝΚΕΛ

  • [10] ΚΛ.ΚΙΝΚΕΛ : ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

  • [11] ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [12] ΕΙΔΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [13] ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΚΛΑΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

    “Στη διαβαλκανική διάσκεψη το Νοέμβριο στην Κρήτη θα επιδιώξουμε την εμπέδωση της καλής γειτονίας, συνεργασίας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή”, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση προέδρων Κοινοβουλίων Νοτιοανατολικής Ευρώπης που γίνεται στην Αθήνα.

    Ο κ.Σημίτης είπε ακόμη ότι τα Βαλκάνια είναι μια ευαίσθητη peqiow^, όπου επικρατεί ένα εύθραυστο σύνολο σχέσεων καθώς στο παρελθόν υπήρξαν πολύνεκρες συγκρούσεις, ενώ δεν απέκλεισε νέα σύρραξη στο μέλλον.

    [02] ΓΙΑ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16

    Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν και πάλι σήμερα το πρωί το ελληνικό C-130 που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας από την Κύπρο στην Κρήτη, και η νέα πρόκλητική ενέργεια εκ μέρους της Αγκυρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ακη Τσοχατζόπουλου , ο οποίος κατήγγειλε την Τουρκία ότι διολισθαίνει σε ψυχροπολεμικές περιόδους. Ηταν 10.12’ το πρωί και μόλις είχε εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο το C-130, όταν 4 τουρκικά F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών και άρχισαν να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς σε μικρή απόσταση από το ελληνικό αεροσκάφος. Αμέσως ανέλαβαν δράση τα ελληνικά F-16, που συνόδευαν το C-130, και μπροστά στα μάτια του υπουργού εξελίχθηκαν τέσσερις αερομαχίες κατά την επιχείρηση αναχαίτισης των τουρκικών αεροπλάνων. Η παρενόχληση πήρε τέτοια έκταση ώστε προκλήθηκαν αναταράξεις στο C-130 που έγιναν αισθητές από τον υπουργό, τους επιτελείς και τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την αποστολή στην Κύπρο για τη στρατιωτική άσκηση “Νικηφόρος”. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επικοινώνησε με το κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα. Παράλληλα προέβη σε σκληρές δηλώσεις για την συμπεριφορά της Τουρκίας και αφού σημείωσε ειρωνικά ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας συνεχίζει την “τιμητική συνοδεία” στο ταξίδι του συμπλήρωσε:” Η Τουρκία κινδυνεύει να διολισθήσει σε ψυχροπολεμικές περιόδους. Θέλω να ελπίζω ότι είναι αρκετά ως εδώ”. Σε ερώτηση για τις χτεσινές δηλώσεις Καρανταγί, περί υπεροπλίας της Τουρκίας ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε πως η ιστορία Ελλάδας-Τουρκίας έχει δείξει πως απαντώνται οι εκάστοτε υπεροπλίες. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα ενημερώσει για την υπόθεση τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και το υπουργείο Εξωτερικών. Στα Χανιά μετέβη για να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο της ομοσπονδίας πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    [03] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΕΤΣΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

    Σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα, τις ευρωπαικές χώρες, τις ΗΠΑ και τους διεθνείς οργανισμούς θα προβεί η ελληνική κυβέρνηση για τη δεύτερη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, με την παρενόχληση από μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας του C-130 που μετέφερε τον υπουργό από την Κύπρο στην Κρήτη.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος j\kese τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη τη συγκεκριμένη πολιτική πρακτική της Τουρκίας. “Δεν είναι μόνο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, είναι πρόβλημα Τουρκίας-Ευρωπαικής Ενωσης”, τόνισε ο κ. Πάγκαλος και συμπλήρωσε ότι κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι χωρίς συνέπειες.

    Σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη και κατά πόσο μπορεί τα γεγονότα αυτά να επηρεάσουν το κλίμα ο κ. Πάγκαλος τοποθέτησε τη συγκεκριμένη συνάντηση στο πλαίσιο των διμερών επαφών που έχει ο πρωθυπουργός και με άλλους ομολόγους του στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

    Ως προς το ίδιο το περιεχόμενο της Διάσκεψης ο υπουργός επισήμανε ότι ο κ. Σημίτης έστειλε επιστολή στους ομολόγους του που θα πάρουν μέρος στην οποία υπογραμμίζει τρία θέματα:Την οικονομική κατάσταση των χωρών της Βαλκανικής, τις υποδομές στις μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και συγκοινωνίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας.

    [04] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

    Την παρέλαση για τα 85 χρόνια της απελευθέρωσης της Βέροιας από τον τουρκικό ζυγό θα παρακολουθήσει το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Χθες βράδυ απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το μετάλλιο της πόλης από το δήμαρχο Βέροιας, Γιάννη Χασιώτη, μαζί με αντίγραφο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου όπου τιμά τον κ.Στεφανόπουλο για το ήθος του και τη συνεχή του παρουσία στο δημόσιο βίο της χώρας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε χθες βράδυ ότι “η Ελλάς ζητά την αναγνώριση του δικαίου της και τίποτα παραπάνω. Δεν έχει αξιώσεις κατά ουδενός. Η μόνη μας αξίωση είναι να σέβονται οι άλλοι τα δικά μας σύνορα, την εθνική μας αξιοπρέπεια”. Ο κ.Στεφανόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα στο τέλος θα δικαιωθεί, το δίκαιο τελικώς θα επικρατήσει γιατί όπως είπε η ισχύς του δικαίου είναι πολύ μεγάλη.

    [05] ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΕΝΝΟΥΝ ΑΦΟΒΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

    Οι γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μπορούν άφορα να γεννούν παιδιά εφόσον όμως γίνει προγραμματισμός της κύησης και κρατηθεί χαμηλά το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα τρεις μήνες πριν και τρεις μήνες μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης εγκυμοσύνης , που δεν έχει σχέση με τον σακχαρώδη διαβήτη, είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον μαιευτήρα καθώς δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί με μία απλή εξέταση αλλά μόνο με εξέταση ανοχής γλυκόζης. Αυτά τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι καθηγητές της μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής του ΑΠΘ Μ. Μαμόπουλος, Β. Καραγιάννης και Δ. Ρούσος, με αφορμή ημερίδα με θέμα “Σακχαρώδης Διαβήτης και Εγκυμοσύνη” που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

    Ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, αποτελεί την πιο συχνή ενδοκρινική επιπλοκή της κύησης ενώ πριν τη χρήση της ινσουλίνης η σύλληψη στις διαβητικές γυναίκες ήταν πολύ δύσκολη, η μητρική θνησιμότητα έφτανε το 30% και η περιγεννητική θνησιμότητα το 50-70%. Με τη χρήση της ινσουλίνης η μητρική θνησιμότητα μηδενίστηκε ενώ η περιγεννητική περιορίστηκε στο 16-20%ο διαφέρει ελάχιστα από εκείνη των παιδιών των μη διαβητικών μητέρων. Παρόλα αυτά ο σακχαρώδης διαβήτης παραμένει ένα πλέον σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την κύηση σε ποσοστό πάνω από 2% . Η νόσος αυτή είναι δυνατό να παρουσιάσει επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο

    Το ποσοστό των συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου των διαβητικών μητέρων φτάνει το 10-12% σε σχέση με το 2,3-2,5% που είναι στις φυσιολογικές μητέρες. Οι ανωμαλίες αυτές συμβαίνουν πριν την 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και την συχνότητα εμφάνισής τους είναι δυνατό να επηρεάσει η σωστή περιγεννητική φροντίδα της εγκύου. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες ανωμαλίες στα έμβρυα σακχαροδιαβητικών μητέρων αφορούν δυσπλασίες στον σκελετό καθώς και συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι βλάβες αυτές είναι υπεύθυνες για το 50% των περιγεννητικών θανάτων αυτών των παιδιών. Ακόμη σε ποσοστό 10-20% εμφανίζεται υπέρτασξ στος δοαβητικές εγκύους

    Η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται ο διαβήτης εγκυμοσύνης μπορεί να φτάσει μέχρι το 10% και η γυναίκες που πλήττονται από αυτόν γεννούν υπέρβαρα παιδιά. “Το μεγάλο βάρος των νεογέννητων δεν τιμά τους γονείς τιμά μόνο τον διαβήτη” είπε χαρακτηριστικά ο κ Μαμόπουλος τονίζοντας ότι όλες οι γυναίκες με την έναρξη της κύησης θα πρέπει να ζητούν να του γίνεται εξέταση της καμπύλης ανοχής της γλυκόζης.

    [06] 63.725 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 25ΕΤΙΑ

    Περισσότερες από 63 χιλιάδες καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα έγιναν στο Ινστιτούτο Καταναλωτών κατά την τελευταία εικοσιπενταετία. Ο αριθμός αυτός, συγκρινόμενος με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση, της τάξης του 323,6%.

    Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει ότι οι καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα, που μόνο το 1996 ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες, αντιπροσωπεύουν το 10,86% του συνόλου των παραπόνων των δυσαρεστημένων πολιτών.

    Το έντονο κλίμα δυσαρέσκειας που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων, οφείλεται, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ στην προσαρμογή της αγοράς στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Προκειμένου να προσαρμόσουν τις τιμές στις περιορισμένες δυνατότητες των καταναλωτών, οι εταιρίες τροφίμων παράγουν ή και εισάγουν προϊόντα υποβαθμισμένα και ανώνυμα.

    “Το ΙΝΚΑ αποδίδει ακόμη την αύξηση των παραπόνων στη συνεχιζόμενη πολιτική ανοχής της νοθείας στον βωμό της διατήρησης ενός πλασματικού τιμάριθμου”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Στο κείμενο της ανακοίνωσης, το Ινστιτούτο υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι μόνο από τα επώνυμα και τυποποιημένα προϊόντα μπορούν να αντλήσουν δικαιώματα και τελικά προστασία. Επιπλέον, επισημαίνονται οι καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και στη δημιουργία ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων.

    [07] ΣΤΟ 17,2% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Σε μάστιγα εξελίσσεται για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και ιδιαίτερα το νομό Κοζάνης, το πρόβλημα της ανεργίας. Το 1996 το ποσοστό των ανέργων ξεπέρασε το 17%, τη στιγμή που πανελλαδικά αγγίζει μόλις το 11%.

    Για το λόγο αυτό ο νομάρχης Κοζάνης, Πάσχος Μητλιάγκας, ζητάει από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, με την ευκαιρία της περιοδείας του από αύριο στην περιοχή, τη στήριξη της κυβέρνησης για την ενίσχυση της απασχόλησης, την εκμετάλλευση των αναπτυξιακών κινήτρων, την υλοποίηση των εξαγγελθέντων και τη δρομολόγηση νέων έργων για την ανάπτυξη των υποδομών και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που διανοίγονται στο νέο οικονομικό χώρο στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες.

    Τεράστιες ευθύνες καταλογίζει, άλλωστε, στην Πολιτεία ο νομάρχης, για τα οξυμένα προβλήματα υγείας ομάδων του πληθυσμού, λόγω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη. Απαιτεί τη συνεργασία ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείου Ανάπτυξης, ΔΕΗ και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου και προγράμματος διαχείρισης του περιβάλλοντος και τη θεσμοθέτηση οργάνου για την αποτροπή ή αντιμετώπιση οξυμένων περιβαλλοντικών επεισοδίων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα Τίρανα, δεσπόζει στις σελίδες του αλβανικού τύπου. Με πρωτοσέλιδα εκτενή ρεπορτάζ και θετικά στην πλειοψηφία τους σχόλια οι εφημερίδες προβάλλουν τις συναντήσεις της ελληνικής αποστολής, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη του κ. Σημίτη επιβεβαίωσε τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας.

    Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Τιράνων, η ανεξάρτητη “Κόχα Γιον” προβάλλει την επίσκεψη Σημίτη με τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Η Ελλάδα κύριος εταίρος”, με αφορμή δήλωση του Νάνο ότι η κυβέρνησή του αποδίδει ιδιαίτερη προτεραιότητα στις σχέσεις με την Ελλάδα, που θα βοηθήσουν τη δημιουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Αλβανία. Η εφημερίδα αφιερώνει τρεις σελίδες της στις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Τίρανα ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών. “Η χθεσινή μέρα ξημέρωσε γεμάτη με αλβανικές και ελληνικές σημαίες στα κτίρια των Τιράνων”, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

    Επίσης, η ίδια εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει, cq\vei πως στη συνάντηση Νάνο-Σημίτη, ο κ.Νάνο δήλωσε πως στη βαλκανική διάσκεψη στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου Τιράνων Βελιγραδίου.

    Η “Ζέρι ι Πόπουλιτ” με πρωτοσέλιδο τίτλο “Νέες φιλικές διαστάσεις” και υπότιτλο τη δήλωση του κ.Σημίτη “στο μέλλον θα φανεί η στενή συνεργασία των δυο χωρών”, αφιερώνει πέντε σελίδες της στις δραστηριότητες της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Τίρανα, ενώ η συνάντηση Σημίτη-Μεϊντάνι καλύπτεται με εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο “Πρότυπο σχέσεων για ολόκληρη την περιοχή”.

    Αναλογο είναι και το περιεχόμενο των ρεπορτάζ της εφημερίδας “Γκαζέτα Σκιπτάρε” η οποία με πρωτοσέλιδο τίτλο “Τίρανα Αθήνα- Αρχισε το παζάρι”, τονίζει μεταξύ άλλων ότι “ο Ελληνας πρωθυπουργός χαμογέλασε ικανοποιημένος όταν ο Φάτος Νάνο είπε πως η αλβανική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία με την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια”.

    Η ανεξάρτητη “Μπουλεβάρντ” με τίτλο “Ο Σημίτης φέρνει 20 δις δραχμές”, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι χθες στα κτίρια των Τιράνων κυμάτιζαν περισσότερες από 1400 γαλανόλευκες σημαίες.

    Η επίσκεψη Σημίτη στα Τίρανα απασχόλησε και τον αντιπολιτευόμενο τύπο. Η “Ριλίντια Ντεμοκρατίκε”, επίσημο όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος δημοσιεύει εκτενή ρεπορτάζ για την επίσκεψη Σημίτη. Ωστόσο κατηγορεί τον Φάτος Νάνο πως με τις χθεσινές του δηλώσεις απορρίπτει αυθαίρετα τα επιτεύγματα των πέντε τελευταίων ετών στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας- Αλβανίας υπεγράφη κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Σαλί Μπερίσα. Μάλιστα η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία του Μπερίσα με τον Σημίτη με τη λεζάντα “εσείς έχετε παίξει σημαντικό ρόλο για το ξεπέρασμα της κρίσης στην Αλβανία”.

    Εξάλλου η προσκείμενη στον Σαλί Μπερίσα, εθνικιστική “Αλμπάνια”, με τίτλο “Τα Τίρανα επιβεβαιώνουν την ελληνική προτεραιότητα”, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η επίσκεψη Σημίτη πραγματοποιήθηκε δυο ημέρες πριν τη διάσκεψη της Ρώμης για την Αλβανία. Και κατά τον αρθρογράφο η ιταλική πλευρά έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για εκείνο που η εφημερίδα χαρακτηρίζει πολιτική αποκλεισμού που εφαρμόζει “η κομμουνιστική κυβέρνηση Νάνο”, δεδομένου ότι ανοίγει μόνο μια πόρτα αυτή προς την Ελλάδα και αφήνει έξω τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    Σε άλλο άρθρο της με τίτλο “Στα Τίρανα καίγονται ελληνικές σημαίες” εφημερίδα επισείει την προσοχή για τις εκατοντάδες ελληνικές σημαίες που κυμάτιζαν χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας προς τιμή της ελληνικής αντιπροσωπείας. Σύμφωνα την “Αλμπάνια”, η εικόνα της πρωτεύουσας με τις ελληνικές σημαίες προκάλεσε την οργή αρκετών πολιτών οι οποίοι και έκαψαν αρκετές.

    [09] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο Κ.ΚΙΝΚΕΛ

    Στα Σκόπια αναμένεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, ο οποίος εντός της ημέρας θα συναντηθεί με tom Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον ομόλογό του Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, καθώς και με οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Γερμανός υπουργός θα βρεθούν η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η κατάσταση στα Βαλκάνια, διεθνή θέματα, καθώς και το επενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας προς τα Σκόπια.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία εφημερίδα των Σκοπίων “Πουλς”, ο κ.Κίνκελ χαρακτήρισε εξαιρετικά καλές τις διμερείς σχέσεις ΠΓΔΜ-Γερμανίας και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση από την αρχή υποστήριξε την ένταξη της πρώην αυτής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στους διεθνείς οργανισμούς.

    Σχολιάζοντας τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τα γειτονικά κράτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι “μόνο εκείνος, ο οποίος ενδιαφέρεται για τους γείτονές του και σέβεται τα συμφέροντά του είναι έτοιμος για αμοιβαία συνεργασία και μπορεί να συνεισφέρει στην εξάλειψη των ιστορικών αντιπαραθέσεων και εμποδίων και να ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο για διάλογο και συμβίωση”.

    [10] ΚΛ.ΚΙΝΚΕΛ : ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

    “Θα υποστηρίξουμε τη Βουλγαρία στην ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, αλλά και εσείς πρέπει να κάνετε τη δουλειά που απαιτείται από σας”.

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, ο οποίος αναχώρησε σήμερα από τη Σόφια με προορισμό την ΠΓΔΜ.

    “Η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ είναι κατάλληλοι μεταξύ τους εταίροι, πρέπει να αποφεύγεται το καθετί που οδηγεί και στην παραμικρή ένταση”, σημείωσε ο κ.Κίνκελ, αναφερόμενος στις βουλγαροσκοπιανές σχέσεις.

    Ο Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι δυο χώρες θα βρουν λύση στο μεταξύ τους “γλωσσικό πρόβλημα” και πρόσθεσε ότι ως Γερμανός υπουργός μπορεί να κάνει “μόνο φιλικές προτάσεις”.

    Νωρίτερα ο κ.Κίνκελ είχε συνάντηση με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, με την οποία συζήτησε το θέμα χορηγήσεως σε Βούλγαρους πολίτες αδειών εισόδου σε χώρες της Ε.Ε.

    [11] ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Στη Γευγελή παραβρέθηκαν την Τρίτη εκπρόσωποι της ελληνικής οργάνωσης για την τοπική ανάπτυξη και την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να συντονίσουν με τις τοπικές αρχές της πόλης την τεχνική βοήθεια που έχει ως στόχο την επίλυση των χωροταξικών προβλημάτων της περιοχής.

    Όπως ανακοίνωσε η γραμματεία τύπου της ΠΓΔΜ, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δήμαρχοι της Γευγελή και του Μοναστηρίου με την ελληνική οργάνωση και αφορά την επεξεργασία μελετών για τρία προγράμματα.

    Τα κονδύλια για την τεχνική βοήθεια προέρχονται από την Euqypazj^ Ένωση και θα εξασφαλιστούν μέσω του Υπουργείου Χωροταξίας της Ελλάδας.

    Σημειώνεται ότι η Γευγελή προσκλήθηκε να πάρει μέρος στην πρώτη διεθνή έκθεση των πόλεων “Πόλη ‘97” που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από 20 έως 23 Νοεμβρίου. Στη διεθνή αυτή εκδήλωση, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος 250 περίπου πόλεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα ιδρυθεί και δίκτυο για την διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ των πόλεων.

    [12] ΕΙΔΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Το σπίτι του πρώην προέδρου, υπόπτου για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κόραντζιτς, φυλάσσεται από “ομάδα στενής προστασίας”, κατά παράβαση της συμφωνίας ειρήνης, ανακοίνωσαν χθες για πρώτη φορά τα Ηνωμένα Έθνη.

    Εδώ και αρκετούς μήνες ,η αστυνομία των Σερβοβοσνίων έχει στήσει σημείο ελέγχου ,έξω από τη βίλα του Κάρατζιτς κοντά στο Πάλε, όπου ο πρώην πρόεδρος περνάει δημόσια αρκετές ώρες.

    Τα Ηνωμένα Έθνη είναι ενήμερα του γεγονότος αυτού, το οποίο παραβιάζει τους κανόνες σχετικά με τη φύλαξη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και για ελευθερία της κίνησης , η περιοχή, όμως γύρω απ’ το σπίτι του Κάρατζιτς θεωρείται αυστηρά φυλασσόμενη από τις σερβικές μονάδες και γι’ αυτό ζώνη “μη διέλευσης” για το ΝΑΤΟ.

    Είναι γνωστό ότι πολλοί αρχηγοί κρατών, ανάμεσα στους οποίους και ο Μπιλ Κλίντον, έχουν ζητήσει την κράτηση του Κάρατζιτς, πάντως αρνούνται να διατάξουν τη Δύναμη Σταθεροποίησης να τον συλλάβει ή να διαλύσει το σημείο αυτό ελέγχου.

    Μερικοί παρατηρητές επικρίνουν το ΝΑΤΟ ότι επιτρέπει στην αστυνομία να παραβαίνει τους κανόνες και να βρίσκεται γύρω από το σπίτι του Κάρατζιτς, στάση την οποία, ούτε η αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών, ούτε η δύναμη σταθεροποίησης έχει αιτιολογήσει.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι διεθνείς αυτές δυνάμεις δεν πλησιάζουν τους φρουρούς του Κάρατζιτς, καθώς δεν θέλουν να τους προκαλέσουν και να δημιουργηθεί οποιοδήποτε γεγονός.

    [13] ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΚΛΑΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Διαστάσεις παίρνει, από τις γερμανικές εφημερίδες, η εξιχνίαση υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας, ανεκτίμητης αξίας, έργων βυζαντινής τέχνης, από την κατεχόμενη Κύπρο.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της βαυαρικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Gunter Gold, πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην ιστορία των βαυαρικών αρχών.

    Ο εντοπισμός και η ανακάλυψη των κλοπιμαίων στο Μόναχο από τις βαυαρικές αρχές κατέστη δυνατή ύστερα από πληροφορίες που δόθηκαν από τις κυπριακές αρχές ασφαλείας και από εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής εκκλησίας, ότι ο 60χρονος Τούρκος Aydin D. που ζει στο Μόναχο dien\cei παράνομο εμπόριο έργων τέχνης, αμύθητης αξίας.

    Μετά από έρευνα των βαυαρικών αρχών στα δύο σπίτια του εν λόγω Τούρκου εμπόρου, ο οποίος εμφανίζεται ως αρχαιολόγος, ανακαλύφθηκαν 14 κιβώτια και πακέτα που περιείχαν έργα ανεκτίμητης αξίας.

    Πρόκειται για 30 έργα τέχνης - νωπογραφίες, μωσαϊκά και εικόνες- τα οποία προέρχονται από μια εκκλησία και ένα μοναστήρι στην χερσόνησο Καρπασία της κατεχόμενης Κύπρου.

    Ειδικοί εκτιμούν ότι τα κλοπιμαία είναι από τα πλέον πολύτιμα έργα βυζαντινής τέχνης, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τα 70 εκατομμύρια μάρκα.

    Το πολυτιμότερο κομμάτι από τον ανευρεθέντα θησαυρό είναι ένα μωσαϊκό του 6ου αιώνα μ.Χ. που απεικονίζει τον Απόστολο Θωμά, - κομμάτι από μια σειρά 12 συνολικά μωσαϊκών από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς της κατεχόμενης Κύπρου- και η αξία του οποίου ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια μάρκα.

    Ο κ.Gold τόνισε ότι όλα αυτά τα έργα τέχνης, μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

    Η εισαγγελία του Μονάχου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του 60χρονου Τούρκου εμπόρου έργων τέχνης με την κατηγορία της κλεπταποδοχής. Σε περίπτωση καταδίκης, ο Aydin D. απειλείται με 10 έως 15 χρόνια κάθειρξη.

    Σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελέα Peter Schicht, μετά το πέρας των ερευνών, τα βυζαντινά έργα τέχνης θα επιστραφούν - κατά πάσα πιθανότητα- στην εκκλησία της νότιας Κύπρου.

    Ο καθηγητής Πανεπιστημίου του Μονάχου πρώιμης και βυζαντινής ιστορίας της τέχνης, Johannes Deckers, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα “Abendzeitung”, ότι “πρόκειται για ένα απίστευτο εύρημα. Σε ολόκληρη την περιοχή του ανατολικού Αιγαίου υπάρχουν μόνο τρεις με τέσσερις εκκλησίες που διαθέτουν τέτοιους πολύτιμους θησαυρούς”.

    Ο κ.Deckers επισήμανε ακόμη ότι είναι αφελές να προσφέρει κανείς για πώληση τέτοιου είδους έργα τέχνης, αφού κάποιος που είναι έστω και λίγο γνώστης της τέχνης εκείνης της εποχής, γνωρίζει ότι είναι κλεμμένα. Αγοραστής μπορεί να είναι μόνο ένας μανιακός συλλέκτης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 16 October 1997 - 12:44:30