Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-15

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΝΑΝΟ

  • [02] ΔΕΚΑ ΕΞΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • [03] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

  • [04] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΑΜΥΝΑ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΜΙΝΙΚ. Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

  • [06] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ANUGA ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ

  • [07] Ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ ANUGA '97


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ" ΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

  • [09] ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [10] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΛΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

  • [11] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [12] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛ. ΚΙΝΚΕΛ- Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛ. ΚΙΝΚΕΛ - Ν.ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ

  • [15] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 2.000 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [16] ΚΟΣΟΒΟ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [18] ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [19] ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [20] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

  • [21] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΤΣ" ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

  • [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΝΑΝΟ

    Ιδιαίτερα επιτυχής ήταν η συνομιλία, διάρκειας ενενήντα περίπου λεπτών, που είχαν σήμερα στα Τίρανα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, J~star Σημίτης και της Αλβανίας, Φάτος Νάνο.

    Αμέσως μετά τη συνάντησή τους, σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την περαιτέρω πορεία της Αλβανίας και τόνισαν ότι θα υπάρξουν σύντομα θετικά αποτελέσματα.

    Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε φιλική και εγκάρδια τη συνομιλία του με τον Αλβανό ομόλογό του και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αντιθέσεις και στις αντιπαλότητες που υπήρχαν παλιά στα Βαλκάνια, οι οποίες, είπε, "έχουν ξεπεραστεί σ΄αυτό το στάδιο και τώρα χτίζουμε μια σχέση φιλίας, συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης με την Αλβανία". Οι συνομιλίες, είπε ο κ.Σημίτης, επικεντρώθηκαν κυρίως στην οικονομική συνεργασία και εκφράστηκαν, τόνισε, κοινές απόψεις και κοινές γραμμές και βρέθηκαν κοινές λύσεις. "Τώρα πλέον υπάρχει το βάθρο για να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα που απασχολεί τις δύο χώρες και μια βασική διαπίστωση είναι ότι η ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών ωφελεί όλες τις χώρες".

    Η ανάπτυξη της Αλβανίας είναι προς όφελος της Ελλάδας, επισήμανε ο κ.Σημίτης, και πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Αλβανίας.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της μετανάστευσης το οποίο συζήτησε με τον κ.Νάνο σημείωσε ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με τον Αλβανό ομόλογό του. "Συμφωνώ με τον κ.Νάνο ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε αυτοί που έφυγαν από δω και εργάζονται στην Ελλάδα να επιστρέψουν κάποτε σε μια χώρα, στην Αλβανία, η οποία θα προκόψει και θα ευημερήσει με αμοιβαία συνεννόηση".

    Ο κ.Σημίτης τόνισε επίσης ότι η επίσκεψή του στην Αλβανία σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα των δυο χωρών να προχωρήσουν μπροστά, προς μια ομαλή πορεία και εξέλιξη. Ευχαρίστησε εξάλλου τον κ.Νάνο για τη φιλοξενία που παρέχει στην ελληνική αποστολή.

    Ακόμη, τόνισε ότι η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία να ξεπεράσει την κρίση που είχε εκδηλωθεί τον περασμένο Μάρτιο, "όταν πολλοί προέβλεπαν ότι θα υπάρξει χάος". Η εξέλιξη μας δικαίωσε, συμπλήρωσε ο κ.Σημίτης. "Στα Βαλκάνια πέρασαν οι καιροί που οι λαοί δεν μπορούν να βρουν λύσεις".

    Ο κ.Σημίτης έκανε λόγο για νέα εποχή που αρχίζει στις σχέσεις των δυο χωρών όπου θα βρεθούν μαζί λύσεις για τα προβλήματα. Καταλήγοντας ανέφερε ότι με τον κ.Νάνο συζήτησαν μια σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων το θέμα της μετανάστευσης, της λαθρομετανάστευσης, της ελληνικής μειονότητας και της εκπαίδευσης καθώς και θέματα που άπτονται της συνεργασίας στους τομείς της δημόσιας τάξης και της άμυνας και της οικονομίας.

    Από την πλευρά του ο κ.Νάνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντησή του με τον κ.Σημίτη, αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο συνεργασίας, τονίζοντας ότι ξεπεράστηκε η κρίση και όλοι εργάζονται για τη δημιουργία μιας νέας Αλβανίας και όπως είπε "θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα για τον αλβανικό και τον ελληνικό λαό".

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην φυγή Αλβανών και Ελλήνων μειονοτικών που προσέφυγαν στην Ελλάδα για να εργαστούν, τονίζοντας ότι θα δημιουργηθεί μια νέα και ευημερούσα Αλβανία ώστε auto_ να επιστρέψουν και να εργαστούν στον τόπο τους.

    Ο κ.Σημίτης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Νάνο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής της αλβανικής αντιπολίτευσης και την ηγεσία του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ.Αναστάσιο.

    Επίσης θα εγκαινιάσει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Τίρανα και ακολούθως θα επισκεφθεί στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης θα υπογραφεί κοινή δήλωση συμφωνίας για τη διάνοιξη νέων συνοριακών διαβάσεων και μνημονίου για χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας.

    [02] ΔΕΚΑ ΕΞΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Ενδεκα υπουργοί και πέντε υφυπουργοί θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στην τριήμερη περιοδεία του στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή (17,18,19 Οκτωβρίου).

    Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στην Κοζάνη στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής και αμέσως μετά θα κάνει τα εγκαίνια οικισμού στην Καστανιά. Στις 7.30' θα επισκεφθεί τη Νομαρχία όπου θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων και στις 8.30' το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

    Στις 10 το πρωί του Σαββάτου θα εγκαινιάσει την 5η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει με ελικόπτερο για τη Φλώρινα, όπου στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στις 12.30 θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων στη Νομαρχία και στις 4.30' μ.μ. θα αναχωρήσει με ελικόπτερο για την Καστοριά. Εκεί θα επισκεφθεί το Εκθετήριο Γούνας, τις εργατικές κατοικίες, το Δημαρχείο και τη Νομαρχία, ενώ θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων και στις 8.30' το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας.

    Το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί τη λίμνη της Καστοριάς και το Νεστόριο και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Γρεβενά και θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων. Τελευταίος σταθμός του πρωθυπουργού θα είναι η Δεσκάτη την οποία θα επισκεφθεί στις 3.30' μ.μ. και στη συνέχεια θα αναχωρήσει με ελικόπτερο για την Αθήνα.

    Στο κυβερνητικό κλιμάκιο θα συμμετέχουν οι υπουργοί: Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, Εργασίας Μιλτιάδης Παπαιωάννου, Υγείας Κώστας γείτονας, Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος και Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, οι υφυπουργοί Γιώργος Πασχαλίδης, Χρήστος Πάχτας, Γιώργος Δρυς, Αννα Διαμαντοπούλου και Χρήστος Βερελής. Επίσης το πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, μέλος του Ε.Γ., και ο γραμματέας συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Qob]qtor Σπυρόπουλος.

    Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί το νομό Δράμας, όπου θα εγκαινιάσει το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ στο "Θησαυρό" Νέστου, ενώ θα επισκεφθεί και το τελωνείο Εξοχής στο Κάτω Νευροκόπι.

    [03] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

    Επιχειρηματικό ενδιαφέρον αποκτά η σημερινή, επίσημη επίσκεψη του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρου Καρατζά, στην Αλβανία, για τα εγκαίνια του καταστήματος της Τράπεζας στα Τίρανα, καθώς συνοδεύεται από ομάδα περίπου 50 επιχειρηματιών που διατηρούν επενδύσεις στη χώρα ή ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σ' αυτή.

    Εκτός από τους επιχειρηματίες που προέρχονται κυρίως από τη βιομηχανία και τον κατασκευαστικό τομέα, τον κ. Καρατζά συνοδεύουν και οι υποδιοικητές της Εθνικής.

    Το κατάστημα στην αλβανική πρωτεύουσα λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ωστόσο, η πολιτική ένταση και η κοινωνική αναταραχή στη χώρα τους προηγούμενους μήνες δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση των επίσημων εγκαινίων νωρίτερα.

    [04] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΑΜΥΝΑ

    "Η ειρήνη χρειάζεται δυνατή άμυνα, και όπως έδειξαν τα ένστολα νιάτα της Κύπρου και οι έφεδροι, έδωσαν μέσω της παρέλασης σιγουριά". Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Άκης Τσοχατζόπουλος μετά τη μεγαλειώδη παρέλαση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε ενώπιον του, του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Κύπρου στη Λάρνακα.

    Οι παρελαύνοντες ήταν όλοι όσοι συμμετείχαν στις δύο μεγάλες ασκήσεις, στην άσκηση "Τοξότης" και "Νικηφόρος 97", που ολοκληρώθηκαν χθες.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι, επειδή διαπιστώσαμε από την παρέλαση, αλλά και από τις ασκήσεις, ότι γίνεται πολύ σωστή δουλειά.

    Μετά το τέλος της παρέλασης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και η πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου επισκέφτηκαν το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής".

    Στο μεταξύ, νέες παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου σημειώθηκαν σήμερα από τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Σημειώθηκαν 12 αερομαχίες που κατέληξαν σε εμπλοκή.

    Το απόγευμα, στις 5:30, ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου θα δώσουν συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΜΙΝΙΚ. Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Οι προοπτικές συνεργασίας των δύο λαών και ο ρόλος των κοινοβουλίων για την ενίσχυση και περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδας και Νέας Γιουγκοσλαβίας, αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μίλομιρ Μίνικ, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης των προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Επιβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις μας εξακολουθούν να είναι στενότατες", είπε αμέσως μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, ο κ. Κακλαμάνης, συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, αποδεχόμενος μια νέα σχετική πρόσκληση.

    Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα εκφράστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Νέας Γιουγκοσλαβίας, κ. Μίνικ, για τη τεράστια, όπως είπε, κατανόηση, υποστήριξη και αλληλεγγύη που εξέφρασε στη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που περνούσε η χώρα του. "Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές, θετικές και συνεχώς βελτιώνονται", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίνικ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι "ανοίγεται μια νέα προοπτική για ταχεία συνεργασία σε όλους τους τομείς, ανάμεσα σε δύο φίλους λαούς και ιδιαίτερα των κοινοβουλίων".

    Όπως είπε ο κ. Μίνικ, "η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος της Γιουγκοσλαβίας στο πλαίσιο του εξωτερικού εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων, καθώς και στο θέμα της υποδομής των συγκοινωνιών", για τις οποίες ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά σχέδια.

    Πρόσθεσε δε, ότι Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι είναι πολύ σύντομο διάστημα από την άρση των κυρώσεων στη χώρα του πιστεύει ότι θα αρχίσει και πάλι έντονη οικονομική συνεργασία και σε άλλα προγράμματα.

    Τέλος, ο κ. Μίνικ αναφέρθηκε πολύ θετικά στην πρόταση του κ. Κακλαμάνη για δημιουργία Συμβουλευτικής Διάσκεψης, χαρακτηρίζοντάς την ως "πρωτοβουλία που θα πρέπει να προωθηθεί σε μέγιστο βαθμό στη διάρκεια της συνάντησης της Αθήνας", ώστε όπως είπε, να γίνει η ιδέα αυτή πιο λειτουργική γιατί θα ωφελήσει όλες τις χώρες της περιοχής στην πορεία τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Πάντως, ο κ. Μίνικ, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου, διαβεβαίωσε τον κ. Κακλαμάνη ότι ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής της Κρήτης.

    [06] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ANUGA ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσε χθες 14.10.97 η Συνέντευξη Τύπου και εκδήλωση Γευσιγνωσίας που δόθηκε στα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης από τον Σύνδεσμο Οινοποιών Ελλάδος του ΟΠΕ και την υποστήριξη του Γραφείου Γενικού Συμβούλου Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας μας στη Βόννη, στα πλαίσια της ANUGA. Στην Έκθεση συμμετέχουν 28 Οινοποιητικές Εταιρείες μεταξύ των οποίων ΚΑΜΠΑΣ, ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, ΠΑΤΡΑΪΚΗ, LAKALATIMAS, ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ κ.λ.π.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βόννη προλόγισε την εκδήλωση ο Πρέσβης Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κ. Θεόδωρος Καραβίας, η Διευθύντρια Προώθησης και Προβολής Ελληνικών Προϊόντων στον ΟΠΕ κ. Α. Γαρυφάλλου, ενώ το Πρόγραμμα Προώθησης Ούζου και Κρασιού παρουσιάστηκε από εξιδεικευμένη Γερμανική Διαφημιστική Εταιρεία. Ακολούθησε γευσιγνωσία με την συμμετοχή του διακεκριμένου Γερμανού "Sommelier" (γευσιγνώστης κρασιών) κ. Delmonego.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη συνέντευξη, το ύψος των ελληνικών εξαγωγών κρασιού στη Γερμανία ξεπέρασε το 1996 τα 54 εκατ. DM (50 εκατ. DM το 1995), ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η συμμετοχή Οινων Ονομασίας Προέλευσης αυξήθηκε κατά 12% ('95-'96), αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 25% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών κρασιού. Το σύνολο της ετήσιας ελληνικής παραγωγής κρασιού φθάνει τα 5,5 εκατ. λίτρα (εκ των οποίων 2,5 εκατ. λίτρα εξάγονται) ο δε ρυθμός αύξησης των εξαγωγών ξεπερνά το 20% το χρόνο. Οι συνολικές εξαγωγές ούζου και οινοπνευματωδών στη Γερμανία έφτασαν το 1996 τα 89 εκατ. DM.

    Οι πωλήσεις του ούζου στην εσωτερική αγορά κυμάνθηκαν στα 3,6 εκατ. κιβώτια των 12 φιαλων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι την τελευταία τριετία παρουσιάστηκε πτώση στην εσωτερική κατανάλωση ούζου, η οποία αντισταθμίστηκε από πολύ μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές ούζου (άνω του 20% ετησίως στη Γερμανία), εξ αιτίας της εξάπλωσης της κατανάλωσης σε ευρύτερα στρώματα πληθυσμού, παρά την γενικότερη συρρίκνωση στην κατανάλωση οινοπνευματωδών στη Γερμανία.

    [07] Ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ ANUGA '97

    Με πολύ μεγάλη συμμετοχή έκθετων από την Ελλάδα, εκπροσωπείται στη μεγάλη διεθνή έκθεση ANUGA '97 της Κολωνίας, ο κλάδος ελληνικών τροφίμων, σε μια αποστολή που οργάνωσε ο ΟΠΕ.

    Όπως έγινε γνωστό από οικονομικά στοιχεία του ΟΠΕ, ο κλάδος τροφίμων στη χώρα μας εκπροσωπείται από 480 βιομηχανίες που απασχολούν 46.000 εργαζόμενους. Καλύπτει πάνω από 20% του ακαθόριστου Βιομηχανικού Προϊόντος, ενώ κατά την δεκαετία '86-'96 παρουσίασε τον καλύτερο δείκτη αύξησης μεταξύ όλων των άλλων βιομηχανικών κλάδων, με κύρια εξαγωγικό χαρακτήρα. Το 1996 οι εξαγωγές Νωπών και Μεταποιημένων τροφίμων έφτασαν τα 541 δις δρχ, καλύπτοντας το 20% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ενώ αντίστοιχα ο κλάδος απορρόφησε τον υψηλότερο αριθμό επενδύσεων που υποσχέθηκαν στον Ν 1882/90.

    Μόνον το 1996 επενδύθηκαν στον κλάδο Τροφίμων 26 δις δρχ (εκ των οποίων 9 δισ. επιχορηγήθηκαν βάση του παραπάνω Νόμου).

    Μεταξύ των 170 Ελληνικών Εταιριών που συμμετέχουν στη Κολωνία ANUGA '97 περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της ελληνικής Βιομηχανίας και Οινοποιίας όπως : ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΓΙΩΤΗΣ, ΜΙΜΙΚΟΣ, ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΖΑΝΑΕ, ΝΗΡΕΥΣ, ΚΑΝΑΚΗΣ, ΥΦΑΝΤΗΣ, αλλά και μεγάλες Etaiq_er της Βόρειας Ελλάδας, όπως: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΧΑΛΒΑΣ, ΔΩΔΩΝΗ, ΠΕΛΕΚΑΝ ΕΒΓΑ, ΑΛΠΙΝΟ, ΜΑΚΒΕΛ, ΤΣΑΝΤΑΛΙΣ,ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ" ΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Πολιτική "ίσων αποστάσεων" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό διαφαίνεται από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος κατά την την ενημέρωση των δημοσιογράφων τόνισε, πως " οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα παροτρύνει, όλες τις πλευρές του κυπριακού προβλήματος να αποφεύγουν βήματα, που περιπλέκουν και μειώνουν τις προσπάθειες προώθησης διαλόγου και διαπραγμάτευσης". Τη δήλωση αυτή έκανε απαντώντας στην ερώτηση πώς σχολιάζει τις συνεχείς παραβιάσεις του κυπριακού και του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Ρούμπιν αναφερόμενος στο μορατόριουμ των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, υπενθύμισε πώς οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί υπέρ του μορατόριουμ και ζήτησε από την Ελλάδα και την Τουρκία "να αποφασίσουν και να συμφωνήσουν σε μια πλήρη και , χωρίς καταληκτική ημερομηνία, συμφωνία απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από την Κύπρο". Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ,επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν "όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για το υπόλοιπο των ασκήσεων από την ελληνική πλευρά, καθώς και για τις προσεχείς τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή". Πρόσθεσε, όμως, ότι " είναι καλύτερα με λιγότερες στρατιωτικές δραστηριότητες" στην περιοχή.

    [09] ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τη διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις ελληνικές και στις αλβανικές αρχές για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ειδικότερα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, αποφάσισαν κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Ελλάδας, Γιώργος Ρωμαίος και Αλβανίας, Νεριτάν Τσέκα.

    Η ελληνική πλευρά αποφάσισε να αγοράσει και να διαθέσει στην αλβανική, ειδικευμένα στον εντοπισμό των ναρκωτικών σκυλιά, μαζί με τα αναγκαία οχήματα, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα σύνορα. Παράλληλα, οι δύο πλευρές θα εντείνουν τη συνεργασία τους, σε επίπεδο τοπικών αστυνομικών διοικήσεων σε όλο το μήκος της παραμεθόριας περιοχής από την Κέρκυρα μέχρι την Καστοριά.

    Επίσης, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην οργάνωση της αστυνομίας των συνόρων. Η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο τοπικών αστυνομικών διευθυντών, παρουσία όλων των διευθυντών και από τις δύο πλευρές θα γίνει την επόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στα Ιωάννινα.

    Η αλβανική πλευρά θα στείλει εντός των επομένων ημερών στην Αθήνα, έξι αξιωματικούς της αστυνομίας για εκπαίδευση και ενημέρωση στο ζήτημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών. Ενας από αυτούς pqot\ssetai από την ελληνική πλευρά να μείνει για ένα τρίμηνο, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

    Παράλληλα, στα Τίρανα θα εγκατασταθεί ο αστυνόμος Μάρκου, ως σύνδεσμος των ελληνικών διωκτικών αρχών με τις αλβανικές. Ο αστυνόμος Μάρκου θα μεταβεί στην Αλβανία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και θα έχει συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

    Εξάλλου, η αλβανική πλευρά δεσμεύθηκε εντός των προσεχών ημερών να δώσει στην ελληνική, κατάλογο με τους πλέον επικίνδυνους δραπέτες των φυλακών μαζί με αποτυπώματα και φωτογραφίες τους για να συγκριθούν με τα ευρήματα των ελληνικών αστυνομικών αρχών. Συγχρόνως πρότεινε τη διενέργεια κοινών επιχειρήσεων των λιμενικών σωμάτων των δύο χωρών για την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

    [10] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΛΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

    Την απαλλαγή του πρώην Αλβανού προέδρου Ραμίζ Αλία που δικάζεται ερήμην από το Φεβρουάριο για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ζήτησε χθες η εισαγγελία Τιράνων. Ανάλογη έκκληση υποβλήθηκε και για τους άλλους τρεις εναγόμενους στην υπόθεση, τους πρώην υπουργούς εσωτερικών Σιμόν Στεφανί και Χεκουράν Ισάι και τον πρώην ανακριτή της μυστικής αστυνομίας Κεμάλ Λάμε. Το αίτημα του εισαγγελέα βασίστηκε στην απόφαση του ανώτατου Εφετείου, σύμφωνα με το οποίο οι εναγόμενοι δεν μπορούν να δικαστούν για εγκλήματα που δεν συμπεριλαμβάνονταν στον ποινικό κώδικα τον καιρό που διαπράχθηκαν. Ο 71χρονος τελευταίος κομμουνιστής πρόεδρος Αλία, κατηγορείται για την απέλαση εκατοντάδων αντιπάλων του κομμουνιστικού καθεστώτος από το 1982 ως το 1986, καθώς και ότι διέταξε την εκτέλεση στα σύνορα, των Αλβανών που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα από το 1986 ως το 1996. Ο συνήγορος του Αλία χαρακτήρισε τη δίκη "πολιτική φάρσα" που οργανώθηκε από το καθεστώς του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα. Σχετικά με την επιστροφή του Αλία, για τον οποίο πιστεύεται ότι διέφυγε μέσω Ελλάδας από την Αλβανία κατά τη διάρκεια των αναταραχών το Μάρτιο κι ότι βρίσκεται σε χώρα της δυτικής Ευρώπης, είπε ότι θα γυρίσει πίσω μόλις απαλλαχθεί από τις κατηγορίες.

    [11] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Τίρανα, εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσία και του Αλβανού ομολόγου του, Φάτος Νάνο.

    Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε πριν από τα εγκαίνια, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Καρατζάς, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου που το υποκατάστημα λειτουργεί στα Τίρανα, προσέφερε πολύτιμη ασφάλεια στους Αλβανούς καταθέτες και χαρακτήρισε θετική τη λειτουργία του. Ο κ. Καρατζάς ανακοίνωσε ότι η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να δημιουργήσει δίκτυο υποκαταστημάτων στα σημαντικά οικονομικά κέντρα της Αλβανίας ως συνέχεια του δικτύου που έχει εγκαταστήσει στις άλλες βαλκανικές χώρες, δηλαδή στη Σόφια και το Βουκουρέστι και με προοπτική της επέκτασής του στη Σερβία και στα Σκόπια.

    Ο κ. Καρατζάς χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα στην Αλβανία τον συνοδεύουν εξέχουσες φυσιογνωμίες του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας, οι οποίοι, όπως είπε, θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με την οικονομία της Αλβανίας και να δημιουργήσουν δυνατότητες οικονομικών ανταλλαγών.

    Ακόμη, υπογράμμισε ότι το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Τίρανα, έχει μία έντονα διεθνή διάσταση και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία μέσω της Εθνικής, στέλνουν μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις εξελίξεις και τις δυνατότητες της αλβανικής οικονομίας. "Είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε στην Αλβανία την εμπειρία την οποία απέκτησε η Εθνική Τράπεζα από τη σταδιακή απελευθέρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και να συμβάλλουμε έτσι στην peqait]qy διεθνοποίηση και ενσωμάτωση της Αλβανίας στην παγκόσμια οικονομία", είπε ο κ. Καρατζάς, προσθέτοντας ότι η Εθνική σέβεται τους κανόνες που θέτει η Τράπεζα της Αλβανίας και την έννομη αλβανική τάξη, χαρακτηρίζοντας αμοιβαία επωφελή τη λειτουργία των υποκαταστημάτων της Εθνικής στις βαλκανικές χώρες.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Εθνική θα χορηγήσει δάνεια σε αλβανικές επιχειρήσεις είπε ότι θα δίνονται υπό τραπεζικές προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Εθνική Τράπεζα εξετάζει και το ενδεχόμενο πιστώσεων που θα ζητούνται από Αλβανούς επιχειρηματίες που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    Ο κ. Καρατζάς ανακοίνωσε επίσης ότι η Εθνική θα συμμετάσχει στην αλβανική κεφαλαιαγορά όπως έχει κάνει ήδη στη Σόφια, όπου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, "διαπραγματεύεται ομόλογα του βουλγαρικού δημοσίου".

    [12] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Ο Aντίλ Τσαρτσάνι, τελευταίος πρωθυπουργός της κομμουνιστικής Αλβανίας, πέθανε χθες σε ηλικία 78 ετών. Ο Τσαρτσάνι, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας από το 1942 συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα και στα μεταπολεμικά χρόνια κατέλαβε διάφορες σημαντικές θέσεις. Διετέλεσε για πολλά χρόνια υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ από το 1981 ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας από την οποία και παραιτήθηκε στις αρχές του 1991, μετά τις μαζικές αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις του αλβανικού λαού.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛ. ΚΙΝΚΕΛ- Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    "Η Γερμανία όπως και έως τώρα, έτσι και στο μέλλον θα είναι εταίρος και υπερασπιστής των βουλγαρικών συμφερόντων στο δρόμο της Βουλγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, σήμερα στη Σόφια.

    "Η Βουλγαρία δεν πρέπει να φοβάται ότι θα παραμεληθεί από τις εξελίξεις της ολοκλήρωσης. Με την πορεία μεταρρυθμίσεών τους οι Βούλγαροι βρίσκονται στο σωστό δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ", επισήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως έφερε μαζί του στη Βουλγαρία επιχειρηματίες και πολιτικούς, και τόνισε ότι "ούτε η επιχειρηματική δραστηριότητα ούτε η πολιτική δεν πηγαίνουν όπου δεν μυρίζει επιτυχία".

    Νωρίτερα ο κ.Κίνκελ είχε συνάντηση με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛ. ΚΙΝΚΕΛ - Ν.ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ

    Τις προοπτικές ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέτασαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ και η Βουλγάρα ομόλογός του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, σήμερα στη Σόφια.

    Η κ.Μιχάιλοβα ενημέρωσε τον Γερμανό αξιωματούχο για την ετοιμότητα της χώρας της να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές και ta νέα μέτρα που έχει λάβει σε αυτήν την κατεύθυνση.

    Η Βουλγάρα υπουργός υπογράμμισε και τη συμβολή των περιφερειακών πρωτοβουλιών της Σόφιας στη διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής ενόψει της προετοιμασίας τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Από την πλευρά του, ο κ.Κίνκελ εκτίμησε θετικά την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Βουλγαρία και επιβεβαίωσε τη γερμανική υποστήριξη στην ένταξη της Σόφιας στις ευρωατλαντικές δομές.

    Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι βασικός στόχος της επίσκεψης Κίνκελ τόσο στη Σόφια, όσο και στα Σκόπια είναι να ενισχύσει το πολιτικό και οικονομικό ρόλο της χώρας του στην περιοχή εν μέρει ως αντιστάθμισμα των ελληνικών πρωτοβουλιών, αλλά και να μεσολαβήσει μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ στο θέμα της αναγνώρισης της εθνικής οντότητας και της γλώσσας της δεύτερης από την πλευρά της πρώτης.

    [15] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 2.000 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας, αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προβαίνει η κυβέρνηση Κόστοφ της Βουλγαρίας.

    Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Μπόζκοφ, μετά από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", διευκρινίζοντας ότι πρόκειται να δημοπρατηθούν περίπου 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Oπως γράφει η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" της Σόφιας, επικαλούμενη δηλώσεις του πρωθυπουργού Ιβάν Κόστοφ, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην υπάρχει πολιτικός έλεγχος στις ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομία. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο σημαντικότερος στρατηγικός στόχος της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, τόνισε ο κ.Κόστοφ.

    [16] ΚΟΣΟΒΟ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

    Άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, τα ξημερώματα της Τρίτης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Πρόκειται για το αστυνομικό τμήμα του χωριού Τσέλοπεκ, κοντά στην Πρίστινα που δέχτηκε επίθεση με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδα, κανείς, όμως δεν τραυματίστηκε. Η αστυνομία επέστρεψε τα πυρά και προχώρησε στην κράτηση αρκετών ατόμων που είχαν παράνομα στην κατοχή τους όπλα.

    Σύμφωνα με το Ράδιο-Πρίστινα πρόκειται για την τρίτη επίθεση που δέχεται το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα.

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Η Ορθόδοξη εκκλησία θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, από τις 19 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού "U.S. News and World Today".

    Το περιοδικό, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός Αμερικανών Διαμαρτυρομένων και Επισκοπιανών, ασπάζονται την Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία, λόγω της πλούσιας ιστορίας της, των παραδόσεων και της πνευματικότητας που προσφέρει. Τα τελευταία 20 χρόνια εκατοντάδες νέες ενορίες έχουν ιδρυθεί σε όλη την Αμερική και πολλές αποτελούνται από προσχωρήσαντες από την Επισκοπιανή εκκλησία.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ορθόδοξη εκκλησία αντιμετωπίζει ακόμη μεγάλα εμπόδια στην Αμερικανική θρησκευτική σκηνή, λόγω των γλωσσικών και εθνικών διαχωρισμών που επικρατούν σε πολλές ενορίες. Το σημαντικότερο όμως είναι η έλλειψη ενότητας μεταξύ των διαφόρων εκκλησιών, που αντίθετα με άλλες θρησκείες των ΗΠΑ, διαιρούνται σε 13 διαφορετικές διοικήσεις, που η κάθε μια υπάγεται σε διαφορετική εκκλησία στο εξωτερικό. Η διαίρεση αυτή, σημειώνεται στο δημοσίευμα, αποδυναμώνει την Ορθόδοξη Εκκλησία στις ΗΠΑ.

    Γίνεται επίσης αναφορά στην ιστορική, αλλά "άτυχη" συνάντηση Επισκόπων 10 Ορθοδόξων εκκλησιών των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Πενσιλβανία το 1994, όπου διακήρυξαν την πρόθεση τους να αποτελέσουν ένα "διοικητικά ενιαίο" σώμα, καθώς και στον σημαντικό ρόλο του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.Ιάκωβου, στην προσπάθεια αυτή.

    Εξαρτάται από τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους λαϊκούς να αποφασίσουν εάν η εκκλησία θα αποτελέσει μέρος της κανονικής θρησκευτικής ζωής των ΗΠΑ ή θα παραμείνει μια εκκλησία που θα συνεχίσει να συναντά εμπόδια από εθνικές διαιρέσεις, καταλήγει το άρθρο.

    Το ίδιο περιοδικό, δημοσιεύει κείμενο και για το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα και τα προβλήματα της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειώνεται, ότι παρά την αμερικανική του παιδεία, ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων αποτέλεσε "έκπληξη" και ότι το "διοικητικό" του στυλ έχει προκαλέσει ανοιχτή επανάσταση στην ελληνορθόδοξη κοινότητα των ΗΠΑ.

    Οι αντιδράσεις μεταξύ των ελληνορθόδοξων εντείνονται καθώς πλησιάζει η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την επιλογή του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα.

    [18] ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Η ολλανδική κυβέρνηση καθυστερεί την έκδοση του Κούρδου H.Baybasin, που κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών από τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να πετύχει την απόσυρση της κατηγορίας εναντίον του Ολλανδού αστυνομικού D.Krouwel, ο οποίος σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία ευθύνεται για το θάνατο του Τούρκου μετανάστη H.Kokaal το 1993.

    Υπενθυμίζεται πως παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω αστυνομικός αθωώθηκε για την υπόθεση από ολλανδικό δικαστήριο, οι τουρκικές αρχές εμμένουν στη σύλληψη του για να καταστεί δυνατή η δίκη του στην Τουρκία.

    Ευρεία αναφορά στο θέμα έκανε τόσο ο ολλανδικός τύπος, όσο jai η κρατική τηλεόραση, η οποία πρόβαλε σε εκπομπή δηλώσεις του δικηγόρου του H.Baybasin. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος κ.Koppe, οι δύο περιπτώσεις δεν είναι αλληλένδετες και είναι απαράδεκτο που το ολλανδικό κράτος προχωρεί σε τέτοια "παζάρια", προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες κατά του πελάτη του για εμπόριο ναρκωτικών δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα "προπέτασμα καπνού" και πως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο θέλουν τον Baybasin είναι η υποστήριξη του στον εθνικο - απελευθερωτικό αγώνα του ΡΚΚ".

    Σε δημοσίευμα της η ολλανδική εφημερίδα "De Telegreaf" αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "το λιγότερο που μπορεί να αναμένει κανείς από μια χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε ξένες χώρες". Υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές αρχές δεν διστάζουν να καλλιεργούν αντιδυτικά αισθήματα και καταλήγει ότι "μάλλον θα πρέπει να αγνοήσουμε για αρκετό καιρό ακόμη την τουρκική επιθυμία για προσχώρηση στη σύγχρονη κοινωνία των εθνών".

    [19] ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Έχασε το εισιτήριο για το Συμβούλιο Ασφαλείας η ΠΓΔΜ, καθώς η χθεσινή μυστική ψηφοφορία, που διεξήχθη στην έδρα του ΟΗΕ για την εκλογή μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου για τη διετία 1998-1999, από την ομάδα των υποψήφιων χωρών της ανατολικής Ευρώπης ανέδειξε νικήτρια τη Σλοβενία.

    Στην ΠΓΔΜ επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία για την ένταξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς οι επίσημοι κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούσαν πως η διαμάχη με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας θα μπορούσαν να δράσουν ανασταλτικά στην ανάδειξη της χώρας σε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου.

    Ο αποκλεισμός της ΠΓΔΜ μεταδόθηκε ως πρώτη είδηση από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα σχόλιο για το θέμα.

    [20] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Με τη συμμετοχή Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, συνεχίζονται στην Πράγα οι εργασίες της 3ης διεθνούς διάσκεψης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

    Στη διάσκεψη θα συζητηθούν για πρώτη φορά πενήντα πέντε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, στα μέτρα πρόληψης του προβλήματος και στους τρόπους εναρμόνισης των μέτρων κατά της λαθρομετανάστευσης.

    Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, κ.Κλάους ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η παράνομη μετανάστευση "όχι μόνο επιβαρύνει οικονομικά τις χώρες αποδέκτες των μεταναστών αλλά και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ξενοφοβικές και ρατσιστικές τάσεις". Επισήμανε επίσης ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί τελικά το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία διακίνησης.

    Ετησίως, ο συνολικός αριθμός των λαθρομεταναστών που περνούν στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο, ενώ up\qwoum ενδείξεις ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει ανάμειξη στη διακίνηση των λαθρομεταναστών. Πολλοί από τους λαθρομετανάστες προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής καθώς και από τις πρώην Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία με την ελπίδα ότι θα βρουν καλύτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ζωής στην Ευρώπη.

    Εκπρόσωπος της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, που παρακολουθεί τις εργασίες της διάσκεψης ως παρατηρητής, μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, υπογράμμισε ότι "η παράνομη μετανάστευση είναι μια από τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος". Κατά τον εκπρόσωπο της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, "από τη χώρα προέλευσης των λαθρομεταναστών έως τη χώρα υποδοχής όλα είναι καλά οργανωμένα. Η αναζήτηση πελατών, τα μέσα μεταφοράς τους η προμήθεια πλαστών εγγράφων οι τρόποι που περνούν τα σύνορα σε μικρές ή μεγάλες ομάδες σε φορτηγά κρυμμένοι. Ολα είναι οργανωμένα όπως είναι οργανωμένο το λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή το εμπόριο όπλων".

    Οι περισσότεροι λαθρομετανάστες έχουν προορισμό τη δυτική Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αξιωματούχου της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, " συχνά πηγαίνουν πρώτα σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η διάσκεψη της Πράγας είναι η τρίτη που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η πρώτη έγινε στο Βερολίνο το 1991 και η δεύτερη το 1993 στη Βουδαπέστη.

    [21] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΤΣ" ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Στο Παρίσι βρίσκεται από σήμερα η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, προκειμένου να πάρει μέρος στο τουρνουά "Μακ Ντόναλτς" που ξεκινάει αύριο και θα διαρκέσει έως το Σάββατο.

    Οι πρωταθλητές Ελλάδος βρίσκονται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και θα επιδιώξουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τους πρωταθλητές του NBA Σικάγο Μπουλς.

    Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν προκριθεί στα ημιτελικά του θεσμού χωρίς αγώνα. Στις 17 Οκτωβρίου, θα αντιμετωπίσουν στα ημιτελικά, τον νικητή του προημιτελικού ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής Ατένας Ντε Κόρντομπα και την Μπένετον Τρεβίζο, ενώ οι Σικάγο Μπουλς θα αγωνιστούν εναντίον του νικητή Μπαρτσελόνα και Ρασίγκ Παρί.

    Σε περίπτωση, που κερδίσουν και οι δύο, τότε Ολυμπιακός και Σικάγο Μπουλς θα συναντηθούν στον τελικό της διοργάνωσης.

    Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα, παίρνει μέρος στο ετήσιο τουρνουά που διοργανώνει η ΦΙΜΠΑ.

    [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ

    Τις ιδιαίτερα ευνοϊκές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί την τελευταία περίοδο στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, παρουσίασε χτες στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του ΧΑΑ, Μανώλης Ξανθάκης. Έμφαση δόθηκε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και στο νέο δείκτη μετοχών που συγκροτείται με στόχο την υψηλή ρευστότητα και φερεγγυότητα, τον οποίο παρουσίασε ο επικεφαλής του διεθνούς χρηματιστηριακού φορέα FTSE International, Μαρκ Μέικπις (Ο FTSE ανήκει στο συγκρότημα της bqetamij^r οικονομικής εφημερίδας "Financial Times").

    Η παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας επιχειρηματιών και παραγόντων της κεφαλαιαγοράς της Νέας Υόρκης, περιλάμβανε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, σχετικά με την εξαιρετικά θετική πορεία των οικονομικών μεγεθών.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός χρηματιστής Στέφαν Αλμπ παρουσίασε στοιχεία που καθιστούν ελκυστικές τις επενδύσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. "Το ΧΑΑ φαίνεται ότι εισέρχεται σε φάση ωριμότητας, όπως διαπιστώνεται και από τη συμμετοχή ξένων επενδυτών της τάξεως του 25% έως 30%", επεσήμανε ο Αμερικανός χρηματιστής.

    Η παρουσίαση έληξε με την βιντεοσκοπημένη παρουσίαση του νέου δείκτη τιμών μετοχών (FTSE/ASE-20 Index).


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 15 October 1997 - 14:13:38