Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-09

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΙ Η ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

  • [02] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [03] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [04] ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

  • [05] Η ΑΔΕΔΥ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

  • [06] ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ:Η ΒΟΣΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣΤΑ

  • [08] Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ : ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ “ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ”

  • [09] ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

  • [10] Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ

  • [11] Ι.ΚΟΣΤΟΦ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • [12] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [13] ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

  • [14] ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

  • [15] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ - ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΒΕΝΤΕΤΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΙ Η ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Ποικίλα τα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε σήμερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Αναφερόμενος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, ο κ. Ρέππας, διαβεβαίωσε ότι όλες οι βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ, θα εκπροσωπηθούν στη Διάσκεψη, καθώς και ότι από όσα γνωρίζει οι χώρες αυτές θα έχουν εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο.

    Ο κ. Ρέππας, μιλώντας για το Κυπριακό και συγκεκριμένα για τις pqosp\heier του διαμεσολαβητή των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων, θεώρησε ότι είναι πρόωρο να σχολιαστούν και θα αντιμετωπισθούν όταν τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Εξάλλου, κάνοντας λόγο για την εκλογή προέδρων σε επιτροπές της Βουλής και ειδικότερα για την εκλογή του κ. Βερυβάκη αντί του κ. Παπούλια, στη θέση του προέδρου Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και στην εκλογή του κ. Δαμιανίδη, αντί του κ. Διαμαντίδη, στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ουδεμία υπόδειξη υπήρξε από την καθοδήγηση του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή των βουλευτών στις επιτροπές της Βουλής. Χαρακτήρισε δε, την εκλογική διαδικασία φυσιολογική και πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει να μας ξυνίζει ότι ο κάθε βουλευτής ασκεί το δικαίωμα του να θέτει υποψηφιότητα”.

    Παράλληλα, τόνισε ότι δεν προβληματίζει την κυβέρνηση το ότι ο κ. Βερυβάκης είχε εκφράσει διαφορετικές απόψεις για τα εθνικά θέματα, σημειώνοντας ότι ο πρώην υπουργός είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έχει στηρίξει θερμά το κυβερνητικό έργο.

    Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην οδό Πανεπιστημίου από τις εργασίες του Μετρό. Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ενημερωμένος για τις εξελίξεις από την πρώτη στιγμή και πρόσθεσε ότι η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο είναι αυτή που πρέπει να ανταποκριθεί στους σχετικούς στόχους και αυτή που πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

    [02] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Την ανάγκη ενίσχυσης της υποδομής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έθεσαν σήμερα τα μέλη της απερχόμενης Επιτροπής.

    Στον απολογισμό που έκαναν, με την ευκαιρία της λήξης της θητείας τους, σε συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους, υπογραμμίστηκε από όλα τα μέλη, η πρωτοφανής - όπως την χαρακτήρισαν - σύμπνοια και το υπερκομματικό πνεύμα που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.

    Ο πρόεδρος της απερχόμενης Επιτροπής, Γιάννης Καψής τόνισε ότι η σύσταση της έδωσε άλλη διάσταση στη συμμετοχή της Βουλής στη χρηστή διοίκηση του κράτους. Όπως επισήμανε δε, πολλές από τις προτάσεις ή σκέψεις της έγιναν αποδεκτές από την εκτελεστική εξουσία.

    Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, να ενισχυθούν οι ελεγκτικές εξουσίες της Βουλής και να τις δοθούν αποφασιστικές αρμοδιότητες για τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

    Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Πεπονής διευκρίνισε ότι στο θέμα της διαφάνειας, η Επιτροπή μπορεί να διαπιστώνει νομοθετικά κενά ή αδυναμίες και να διατυπώνει προτάσεις, αλλά δε μπορεί να υποκαταστήσει τις ευθύνες των υπουργών και των υπολοίπων κρατικών λειτουργών.

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η Επιτροπή Hesl~m και η Βουλή γενικά είναι η μόνη αρχή που έχει ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των Ανεξαρτήτων Διοικητικών Αρχών και ζήτησε να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή υποβοήθησης της Επιτροπής στο έργο αυτό.

    Σύμφωνα με τον απολογισμό που έκαναν τα μέλη της Επιτροπής, κατά τη σύντομη λειτουργία της, πραγματοποίησε 26 συνολικά συνεδριάσεις και επελήφθη δέκα θεμάτων αν και το κύριο που την απασχόλησε, και για το οποίο συνεδρίασε 15 φορές, ήταν η εύρυθμη θεσμική λειτουργία των Μ.Μ.Ε. - Ανάμεσα στα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ήταν : - Η εξέταση του θεσμικού για την ανάθεση δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών. - Συνήγορος του πολίτη. - Πρόληψη και καταστολή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. - Συγκρότηση ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

    [03] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι ψηφοφορίες για την εκλογή προεδρείων και στις υπόλοιπες τρεις, από τις έξι, Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής.

    Εκπληξη σημειώθηκε στην ψηφοφορία για την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, καθώς για τη θέση του προέδρου υπερίσχυσε ο βουλευτής Αλέκος Δαμιανίδης έναντι του Γιάννη Διαμαντίδη που πρόσκειται στους “εκσυγχρονιστές”. Στην προκριματική ψηφοφορία ο Διαμαντίδης είχε πάρει 14 ψήφους και 10 ο Δαμιανίδης. Στην κανονική ψηφοφορία ο Διαμαντίδης ήρθε δεύτερος με 20 ψήφους και 23 ο Δαμιανίδης και χρειάστηκε και νέα ψηφοφορία (επειδή κανείς δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία) στην οποία εκλέχτηκε ο Δαμιανίδης με 21 ψήφους. Στη θέση του αντιπροέδρου εκλέχτηκε ο Ιωάννης Γιαννακόπουλος και του γραμματέα ο Αλέκος Βούλγαρης.

    Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων πρόεδρος εκλέχθηκε ο Λάμπρος Κανελλόπουλος, αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Καλαμακίδης και γραμματέας ο Ιωάννης Κουράκης. Επίσης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης τη θέση του προέδρου κατέλαβε ο Ηλίας Παπαηλίας, του αντιπροέδρου ο Λεωνίδας Τζανής και του γραμματέα ο Χάρης Τσιόκας.

    [04] ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

    Στο φυσικό τους χώρο , στον τάφο όπου βρέθηκαν, έχουν επιστρέψει τα οστά του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου, στο πλαίσιο της υλοποίησης πρότασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την έκθεση στο στέγαστρο του βασιλικού τάφου της Βεργίνας. Το υπουργείο Πολιτισμού ,όπως και οι αρχαιολόγοι , θεώρησαν σωστό ότι δεν πρέπει να εκτίθενται τα οστά και αποφασίστηκε να φυλάσσονται στην χρυσή λάρνακα μέσα στην οποία βρέθηκαν.

    Ο σκελετός του Φιλίππου ήταν εκτεθειμένος για πολλά χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ενώ η χρυσή λάρνακα βρίσκεται ακόμη εκεί. Η λάρνακα καθώς και ορισμένα από το ευρήματα της Βεργίνας μελλοντικά θα μεταφερθούν στην έκθεση που θα λειτουργήσει στο στέγαστρο του τάφου του Φιλίππου. Οι επισκέπτες δεν θα έχουν πλέον τη dumat|tgta να δουν τον σκελετό του Μακεδόνα βασιλιά θα μπορούν όμως να τον βλέπουν και να τον εξετάζουν μόνον οι ειδικοί ερευνητές.

    [05] Η ΑΔΕΔΥ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Η ΑΔΕΔΥ θα επανεξετάσει τη στάση της στον κοινωνικό διάλογο, ανάλογα με τη απάντηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιάννης Κουτσούκος. Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολωγόπουλος επισήμανε ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αύξηση της παρακράτησης φόρου, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 6% και διατήρηση του αφορολόγητου στα ίδια επίπεδα με πέρσι

    [06] ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

    Η διαχρονικότητα της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη που θεμελίωσε την ευρωπαϊκή σκέψη και ο ρόλος που μπορεί αυτή να παίξει στην προσέγγιση των σύγχρονων προβλημάτων της νέας εποχής τονίστηκαν κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών του διεθνούς συμποσίου “Η μεταφυσική και η οντολογία του Αριστοτέλη”, στη Θεσσαλονίκη.

    “Τα μηνύματα της αριστοτελικής φιλοσοφίας σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ, και η συστηματική μελέτη του έργου του, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής, θα βοηθήσει την Ευρώπη να αναπροσδιορίσει το ρόλο της στην παγκόσμια κοινότητα, με βάση τα νέα δεδομένα”, ανάφερε στο μήνυμά του προς το συμπόσιο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Τη σημασία της διήμερης συνάντησης στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων, “σε μια περίοδο που το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο, και ο πολίτης αδύναμος να διαμορφώσει αυτόβουλα τους όρους της ζωής του” εξήρε, στο δικό του μήνυμα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

    “Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να καταλάβουμε και στον τόπο μας ότι ο Αριστοτέλης δεν είναι απλά ένας μεγάλος φιλόσοφος μιας κάποιας εποχής. Η παρουσία του έχει διασχίσει τους αιώνες, και η σκέψη του έχει διαμορφώσει το ευρωπαϊκό πνεύμα, έχει βάλει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας. Πρόκειται για ένα θησαυρό, κτήμα εσαεί, που τη διαχρονικότητά του δε μπορεί να αμφισβητήσει καμία εποχή”, τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, που διοργανώνει την εκδήλωση, Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαβά.

    Την επίσημη έναρξη των εργασιών ακολούθησαν εισηγήσεις διεθνούς κύρους Αριστοτελιστών, μεταξύ των οποίων ο ακαδημαϊκός, Ευάγγελος Μουτσόπουλος, και καθηγητές πανεπιστημίων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως ο Klaus Hammacher (Aachen), o Joseph Houston (Γλασκώβη), ο Enrico Berti (Πάδοβα), ο Michel Bastit (Βουργουνδία), ο Werner Beierwaltes (Μόναχο), ο Gerhard Seel (Βέρνη), ο Walter Jaeschke (Μόναχο), ο Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης (Βρυξέλλες) και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μουτσόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της εισήγησής του που αφορά στην έννοια του καιρού στο έργο του Αριστοτέλη και τις επιπτώσεις της στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς: “Ο καιρός, κατά τον Αριστοτέλη, στοιχειοθετείται από το όχι ακόμα και το ποτέ πια, όταν αυτά συναντώνται. Αυτή η έννοια του καιρού εντάσσεται στο πλαίσιο της χρονικότητας, την οποία χρονικότητα διαιρεί, σύμφωνα με την αντίληψη του όχι ακόμα και ποτέ πια. Ο καιρός για τον Αριστοτέλη είναι και ένα μέτρο το οποίο δεν πρέπει να υπερβούμε, και αυτό έχει επιπτώσεις και στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Παράδειγμα η οργή. Ο Αριστοτέλης έχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο, αλλά και πολλές επιμέρους αναφορές για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε, όταν είμαστε οργισμένοι, πότε πρέπει να οργιζόμαστε, πώς, μέχρι ποιο σημείο και εναντίον ποιών. Όλα αυτά συνιστούν περιορισμούς της οργής, αλλά στην ουσία μέτρο, επιβολή του μέτρου στη συμπεριφορά του ανθρώπου. Και το μέτρο αυτό είναι καταφανώς συνοδευτικό της εννοίας του καιρού. Δηλαδή της ασυνέχειας μέσα στη χρονική συνέχεια. Αυτό έχει να κάνει και με την Αριστοτελική μεσότητα. Ο Αριστοτέλης είναι ο φιλόσοφος της μεσότητας του μέτρου, συνεπώς και του καιρού”.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ:Η ΒΟΣΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣΤΑ

    Ανοιχτό άφησε χθες το ενδεχόμενο να μην χρειάζεται διαδικασία συμφιλίωσης στην Κύπρο, “όπου οι εθνικές κοινότητες ζουν τελείως ξεχωριστά μεταξύ τους” ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον στην Κύπρο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ. Χόλμπρουκ , ο οποίος χρημάτισε ειδικός μεσολαβητής στη Βοσνία, προέτρεψε την Ουάσινγκτον να ασκήσει πιέσεις για την εθνική συμφιλίωση στη Βοσνία λέγοντας ότι μια διαμελισμένη Βοσνία είναι πιο πιθανό να εμπλακεί ξανά σε πόλεμο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “η Βοσνία δεν είναι Κύπρος”. Τυχόν διαίρεση της Βοσνίας με αλλαγή της συμφωνίας Ντέιτον θα αυξήσει τις πιθανότητες πολέμου και θα δώσει στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα το μήνυμα ότι μπορούν να επαναχαραχθούν τα σύνορα είπε ο κ. Χόλμπρουκ Νωρίτερα ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ είχε υποστηρίξει ότι τυχόν διάσπαση αυτής της πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας θα επιτρέψει στους αμερικανούς στρατιώτες να γυρίσουν στην πατρίδα. Επικριτές της συμφωνίας του Ντέητον παρατηρούν επίσης ότι η συμφωνία έχει αποτύχει στην επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους κι ότι οι εκλογές που έγιναν στα πλαίσιά της επέτρεψαν στους εθνικιστές να αυξήσουν την επιρροή τους.

    [08] Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ : ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ “ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ”

    “Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να επιλύσουμε σύντομα τη “γλωσσική διαφορά” με την ΠΓΔΜ”, δήλωσε σήμερα στη Σόφια ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, πριν από την αναχώρησή του για το Στρασβούργο, όπου στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Οπως διευκρίνισε ο κ.Στογιάνοφ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ύστερα από αίτημα του κ.Γκλιγκόροφ και οι δυο Πρόεδροι θα συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    Ο κ.Στογιάνοφ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να υπογράψει τη Διακήρυξη αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εθνικές μειονότητες, για να μην κατηγορηθεί η χώρα του για “βαλκανική πονηριά”, όπως είπε και σημείωσε ότι “στη νομοθεσία της και στην πολιτική της πράξη” η Βουλγαρία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Διακήρυξης.

    [09] ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

    “Θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε εξαιτίας των γεγονότων της 9ης Ιουλίου”, τόνισε ο Αλβανός δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, ο οποίος χθες επανήλθε στα καθήκοντά του καθώς έληξε η προθεσμία προφυλάκισής του, την οποία είχε ορίσει πριν από την έναρξη της δίκης το δικαστήριο της πόλης.

    Μετά την αποφυλάκιση, τον κ.Οσμάνι, ο οποίος καταδικάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου σε 13 χρόνια και 8 μήνες φυλάκισης με τις κατηγορίες της πρόκλησης και υποδαύλισης εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, μη εκπλήρωσης της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για υποστολή της αλβανικής και τουρκικής σημαίας από το δημαρχείο και κατάχρηση εξουσίας για οργάνωση αντίστασης κατά της αρχής στα επεισόδια του Γκόστιβαρ, αποδέχτηκε πλήθος κόσμου, που τον συνόδευσε μέχρι το δημαρχείο της πόλης.

    Ο Αλβανός δήμαρχος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι ούτε η ενέργεια της αστυνομίας, ούτε τα γεγονότα του Γκόστιβαρ και του Τετόβου, αλλά ούτε και η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα σταματήσουν την αλβανική μειονότητα να διεκδικήσει τα αιτήματά της. Αναφερόμενος στη δίκη του, τόνισε ότι σημειώθηκαν πολλά ατοπήματα τα οποία απέδειξαν ότι η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Εφετείο θα τον δικαιώσει και θα τον αθωώσει.

    [10] Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ

    Ο νόμος για τη θρησκεία ο οποίος θα ψηφιστεί με βάση τις διατάξεις του νέου συντάγματος της Αλβανίας θα δώσει τελικά τη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα του διορισμού των τριών Ελλήνων Μητροπολιτών στην Αλβανία. Ο υπουργός Προεδρίας Καστριότ Ισλάμι, σε συνέντευξή του στην evgleq_da “Ζέρι ι Πόπουλιτ”, με αφορμή τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες έγιναν σε πνεύμα πλήρους κατανόησης, τόνισε ότι οριοθετήθηκε το πλαίσιο για την εκλογή της Ιεράς Συνόδου. “Το καθετί θα προσδιοριστεί αφού η χώρα αποκτήσει νέο σύνταγμα και με βάση το θεμελιώδη νόμο ψηφιστεί και ο νόμος για τη θρησκεία”, είπε χαρακτηριστικά. Ο Αλβανός υπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, την οποία και ανέπτυξε, όπως είπε στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και η οποία συνάδει με την παραδοσιακή και ιστορική στάση υπεράσπισης του αυτοκεφάλου της Αλβανικής Εκκλησίας. “Στα καταστατικά του 1929 και 1950 αναφέρεται ότι το αλβανικό κράτος υπερασπίζεται το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας μέσω της έγκρισης της Ιεράς Συνόδου στην οποία πρέπει να μετέχουν Αλβανοί κληρικοί”, τόνισε. Εκτίμησε ότι το Πατριαρχείο δεν θα προχωρήσει στην τοποθέτηση των τριών Μητροπολιτών διότι, είπε, η αντιπροσωπεία κατανόησε το πλαίσιο που χάραξε η αλβανική κυβέρνηση. “Εμείς αφήσαμε το διάλογο ανοιχτό ώστε μέσα σ΄αυτό πλαίσιο να επιτευχθεί η βήμα προς βήμα επίλυση του προβλήματος δεδομένου ότι το θέμα παρακολουθούν Σχολές και Αλβανοί κληρικοί”. Κατά τον κ.Ισλάμι η νέα φιλοσοφία που θα εφαρμοστεί στη διακυβέρνηση του αλβανικού κράτους και η οποία προϋποθέτει την ελεύθερη κυκλοφορία ιδεών, ανθρώπων και αγαθών χωρίς συνοριακά εμπόδια δεν έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις που υπερασπίζεται η κυβέρνηση στο εκκλησιαστικό ζήτημα. “Η φιλοσοφία της συνεργασίας και των ανοιχτών συνόρων δεν σημαίνει να καταργήσουμε όλα τα παραδοσιακά στοιχεία και τις ιδιομορφίες των εθνών. Ο κάθε θεσμός, και η Εκκλησία, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης θα έχει τη σύγχρονή του φυσιογνωμία”, υπογράμμισε καταλήγοντας.

    [11] Ι.ΚΟΣΤΟΦ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Το ενδεχόμενο η μικτή εταιρία “Τοπένερτζι” να παραμείνει μεσάζοντας στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία, απέκλεισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών είναι πολύ εντατικές και οι θέσεις τους προσεγγίζονται με ταχείς ρυθμούς.

    “Εως τώρα οι σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας βρισκόταν στα χέρια μεσαζόντων, οι οποίοι δημιουργούσαν λανθασμένη εντύπωση για τη Βουλγαρία και παρείχαν τη δυνατότητα χειραγώγησης τόσο της ρωσικής κυβέρνησης όσο και των μεγάλων ρωσικών εταιριών. Τώρα αυτή η κατάσταση τελειώνει και από το γεγονός αυτό προέρχονται και τα νεύρα”, σημείωσε ο κ.Κόστοφ.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός απέρριψε την κριτική που του άσκησε η αντιπολίτευση για “ατυχή πολιτική προς τη Ρωσία”, τονίζοντας: “Η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε για την μη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας, αλλά εάν διαβάσετε το τελικό ανακοινωθέν της θα καταλάβετε ότι δεν θα είχε θεσπιστεί εάν η Ρωσία είχε λάβει μέρος”.

    Ο κ.Κόστοφ δέχτηκε κατ’ αρχάς την πρόταση της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης το θέμα των βουλγαρορωσικών σχέσεων να εξεταστεί στη Βουλη, απορρίπτοντας ωστόσο την πρόταση η συζήτηση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

    [12] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Έτοιμος είναι ο κατάλογος των πολιτικών και ανωτάτων δικαστικών υπαλλήλων της Βουλγαρίας, οι οποίοι ήταν συνεργάτες της Κρατικής Ασφάλειας του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μπογκομίλ Μπόνεφ, μετά από τη σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, ενώ πρόσθεσε ότι η δημοσιοποίηση του καταλόγου θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Ο νόμος για την πρόσβαση στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Κόστοφ και υπαγόρευσε τη σύσταση επιτροπής με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, ώστε να ελεγχθεί εάν οι ανώτατοι πολιτικοί και δικαστικοί ήταν συνεργάτες της πρώην Κρατικής Ασφάλειας.

    Από την ισχύς του νόμου εξαιρούνται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι 12 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    [13] ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

    Με αψιμαχίες σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής της ΠΓΔΜ, αποφασίστηκε μετά από τρεις αποτυχημένες “απόπειρες”, η σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει το αν οι αστυνομικές αρχές προέβησαν σε υπέρβαση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους, στις 9 Ιουλίου, στα γεγονότα του Γκόστιβαρ.

    Η επταμελής επιτροπή, αποτελείται από μέλη όλων των κομμάτων, πλην του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, του Αρμπέν Τζαφέρι, αφού θεωρούν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ότι η επιτροπή δεν θα είναι αντικειμενική και θα αποκρύψει την αλήθεια.

    Εξάλλου, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απαίτησαν να εκπροσωπηθούν στην επιτροπή με δύο μέλη, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό. Σημειώνεται ότι πρόεδρος της επιτροπής είναι ο εκπρόσωπος του PDP, κ. Μπελιάλι.

    [14] ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

    Μήνυση κατά του πρώην συμμάχου του Ζόραν Τζίτζιτς καθώς και πολλών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης για δυσφήμηση κατέθεσε σήμερα ο ηγέτης τους σερβικού κόμματος “Ανανεωτικό Κίνημα” Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Ντράσκοβιτς μήνυσε εκτός του Τζίζτιτς, δύο ημερήσιες εφημερίδες την “Demokratija” και την “Dnevni Telegraf” καθώς και την εβδομαδιαία “Nin”, τις οποίες κατηγορεί για ψευδείς αναφορές εις βάρος του, ζητώντας 1,9 εκ. dok\qia για αποζημίωση.

    Σε συνέντευξή του στη “Nin”, ο Ζόραν Τζιτζιτς κατηγόρησε τον Βουκ Ντράσκοβιτς ότι συνεργάζεται με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ οι άλλες δύο εφημερίδες αναφέρουν ότι το κόμμα του και ο ίδιος κακοδιαχειρίζονται κεφάλαια από το Βελιγράδι.

    Σε απάντησή της η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του οποίου ηγείται ο Ζόραν Τζιτζτις, Αλεξάνδρα Γιοξίμοβιτς, δήλωσε ότι ο Ντράσκοβιτς φλυαρεί επιχειρώντας να καθαρίσει τη συνείδησή του εξαιτίας της συνεργασίας του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Εναντίον του Ζόραν Τζίτζις εκκρεμεί ακόμα μία μήνυση από μία πολίτη του Βελιγραδίου την κ. Μαλίσα Ζιβάνοβιτς, για “προσβολή” και “ψυχική οδύνη” από μία αφίσα του κόμματος η οποία παριστάνει έναν άνθρωπο με κεφάλι γαϊδουριού να λέει “Κι εγώ θα ψηφίσω στις εκλογές”. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα “Blic” του Βελιγραδίου, η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 27 Οκτωβρίου, και η κ. Ζιβάνοβιτς ζητάει 1720 δολάρια για αποζημίωση.

    [15] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ - ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΒΕΝΤΕΤΑ

    “Ακροβατεί” η έννομη τάξη, το επίσημο κράτος και η ασφάλεια στη βόρεια Αλβανία, όπου επικρατεί ακόμα το λεγόμενο “Κανούν”,η βεντέτα με την οποία διάφοροι κάτοικοι προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

    Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο αυτό είχε εξασθενήσει, όμως μετά την κρίση που δημιουργήθηκε τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η “Αλβανική Πανεθνική Ομάδα Συμβιβασμών”, οργάνωση που επιδιώκει τον συμβιβασμό μεταξύ των πλευρών που συμμετέχουν στη βεντέτα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, στο επίσημο κράτος, αλλά και στην κοινή γνώμη.

    Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης αυτής, 45.000 άτομα παραμένουν κλεισμένα σε διάφορα σημεία της Αλβανίας, φοβούμενα την βεντέτα, αφού διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Από αυτά, 6.000 είναι παιδιά διαφόρων ηλικιών, τα οποία εξαναγκάστηκαν να διακόψουν τις σχολικές τους δραστηριότητες.

    Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, αποτέλεσαν καταλυτικό παράγοντα για την αναβίωση παλιών βεντέτων, αλλά και για τη δημιουργία καινούριων, τη στιγμή που η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει το νόμο και οι πολίτες έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 9 October 1997 - 13:05:19