Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-06

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 6 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

  • [02] ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η 3η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

  • [04] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ” ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ

  • [05] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ-ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΛΔΑΡΗ

  • [06] ΛΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ Ε-9 ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΠΥΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗΤΗ ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

  • [08] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΝΚΕΡ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΑ

  • [09] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΕΡΙΝ ΖΗΤΑ Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [10] ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [11] ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΔΕΚΑ ΚΡΟΑΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [12] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ “ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ”


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της επιτροπής Peter Pex. Ο κ Pex όπως απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με το ζήτημα τονίζοντας ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη αλλά πρόκειται για διμερές θέμα για το οποίο δεν μπορεί να αποφασίσει ο _dior αλλά μόνον η επιτροπή. “Το γεγονός ότι ο υπουργός Πολιτισμού ο κ Βενιζέλος μίλησε σήμερα για το θέμα είναι αρκετό για να μπει στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής. Πρέπει να μελετηθεί το θέμα” είπε ο κ Pex.

    Υπέρ της προβολής από ξένους πολιτικούς του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Ελγινείων εκφράστηκε μιλώντας στους δημοσιογράφους η ευρωβουλευτής και αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής Αγγέλα Κοκκόλα. “Τέτοια μεγάλα θέματα πιστεύω ότι είναι καλύτερη πολιτική να τα ξεκινά ένας ξένος. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας αυτή γιατί έχουν μια ιδιαιτερότητα τα Ελγίνεια. Δεν ζητάμε να πάρουμε πίσω όλους τους θησαυρούς μας ανά τον κόσμο και ανά τα μουσεία του κόσμου αλλά τα Ελγίνεια που αποτελούν, όπως τόνισε και ο κ Βενιζέλος, ένα κομμάτι του μεγαλύτερου μνημείου του κόσμου του Παρθενώνα, ένα κομμάτι από αυτό που σπάστηκε και καταστράφηκε πρέπει να γυρίσει πίσω . Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη” επισήμανε η Κοκκόλα. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Από τη πλευρά της η ευρωβουλευτής και τακτικό μέλος της επιτροπής κ Νάνα Μούσχουρη επισήμανε ότι ο λόγος της επίσκεψης της επιτροπής στη Θεσσαλονίκη δεν είναι να κρίνει ή να επικρίνει αλλά να μπορέσει η ΕΕ να ενημερωθεί σε βάθος για τα προβλήματα ώστε να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να πειστεί το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ότι χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν αρχαιολογικές δραστηριότητες. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες προσφυγής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο που παρέχονται από τη Συνθήκη του Σέγκεν για την κατάργηση του αβάτου του Αγίου Ορους η κ Κοκκόλα τόνισε ότι η νέα συνθήκη του Αμστερνταμ προστατεύει τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και το θέμα του αβάτου είναι μία παράδοση που δεν μπορεί να το λύσει μία επιτροπή. Η ευρωβουλευτής κ Κατερίνα Δασκαλάκη επισήμανε ότι το Αγιον Ορος δεν είναι τουριστικό μνημείο αλλά ένα τόπος όπου οι μοναχοί έχουν υιοθετήσει ένα ιδιαίτερο τρόπο ζωής και το ζήτημα του αβάτου δεν μπορεί να λυθεί με βάση τα συναισθήματα του καθενός.

    Η οκταμελής επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη ενημερώθηκε για τα πολιτιστικά δρώμενα στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας καθώς και για ειδικά θέματα που αφορούν την αρχαιολογική κληρονομιά της Μακεδονίας

    [02] ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Νέα εποχή ανατέλλει για τη γρήγορη θεραπεία των καταγμάτων, βάσει μιας επαναστατικής μεθόδου που απλοποιεί την επανασυγκόλληση των σπασμένων οστών. Η μέθοδος θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια ημερίδας, η οποία διοργανώνεται αύριο στη Θεσσαλονίκη, από την ορθοπεδική κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

    Σε ένα καλύτερο αύριο μπορούν να ελπίζουν και τα άτομα που p\swoum από οστεοπόρωση, καθώς η νέα αυτή μέθοδος αποτελεί πανάκεια για τα γηρασμένα οστά, που αργούν να αποκατασταθούν.

    Η τελευταία λέξη στην αποκατάσταση των οστών είναι μια χημική ουσία, η οποία μοιάζει με οδοντόπαστα. Όταν αυτή η ουσία, που ονομάζεται “Norian SRS”, εφαρμοστεί στο κόκαλο, σταδιακά σταθεροποιείται και μέσα σε 12 ώρες μετατρέπεται σε τεχνητό οστό. Με τον χρόνο η ουσία μπορεί και να ενοποιηθεί με το κόκαλο του ασθενούς και είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από αυτό. Έτσι, περιορίζονται -ή και καταργούνται- οι γύψινοι νάρθηκες και τα μεταλλικά εμφυτεύματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής του ΑΠΘ, αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Πουρνάρα, το υλικό αυτό δεν είναι παρά μια νέα ενέσιμη οστεοκαθοδηγητική ουσία, κύριο συστατικό της οποίας είναι το φωσφορικό ασβέστιο, στοιχείο βασικό στη σύνθεση του ανόργανου τμήματος του φυσιολογικού οστού. Επειδή μοιάζει πολύ με το κόκαλο, το σώμα δεν την αποβάλλει.

    “Η εφαρμογή της μεθόδου”, προσθέτει ο κ.Πουρνάρας, “ενδείκνυται κυρίως σε κατάγματα που αφορούν το σπογγώδες οστούν, όπως αυτό της κάτω επιφύσεως της κερκίδας, του κνημιαίου πλατό και της φτέρνας. Συμπληρώνει τα κενά που υπάρχουν μετά την ανάταξη και στηρίζει το κάταγμα. Είναι επομένως δυνατόν με τη μέθοδο αυτή να μειωθεί ο χρόνος ακινητοποίησης στον γύψο και ακόμη να είναι περιττή η τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων”.

    Σημειώνεται ότι κλινικές δοκιμές σε αμερικανικά και ολλανδικά νοσοκομεία έδειξαν ότι η ουσία αυτή επέτρεψε στους ασθενείς να αφαιρέσουν γρήγορα τους γύψινους νάρθηκες και να ξαναρχίσουν να περπατούν ή να κουνούν τα χέρια τους πιο σύντομα και με λιγότερο πόνο.

    [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η 3η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Αρχίζει σήμερα στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, η 3η Ευρω-μεσογειακή Σύνοδος Βιομηχανίας, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 500 σύνεδροι-εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων, από 31 χώρες. Η Σύνοδος των Αθηνών, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν αύριο, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Κομισιόν και την Ένωση Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων Ευρώπης (UNICE). Oι συμμετέχοντες στη σύνοδο των Αθηνών θα καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους γύρω από τον εκσυγχρονισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τις ξένες επενδύσεις, το εμπόριο και τον τουρισμό, τη δικτύωση και τον ρόλο των βιομηχανικών συνδέσμων, την εκπαίδευση, τις υποδομές, το περιβάλλον, την έρευνα και την τεχνολογία. Παράλληλα, οι συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών της Ευρώπης και των μεσογειακών χωρών του Νότου και οι επισκέψεις ξένων επιχειρηματιών σε εγκαταστάσεις ελληνικών επιχειρήσεων, αποτελούν μερικές ακόμη από τις πτυχές της Συνόδου. Αύριο, πριν τη λήξη των εργασιών της συνόδου, θα εκθέσουν τις απόψεις τους η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης ΙΙΙ της Κομισιόν, Stefano Micossi. Την τελική διακήρυξη της Συνόδου θα παρουσιάσει ο Ιάσων Στράτος, πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ ο αντιπρόεδρος της Τυνησιακής Ένωσης Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνίας, Hassine Doghri, θα κάνει την αναγγελία της 4ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου. Τα συμπεράσματα της Συνόδου των Αθηνών θα παρουσιαστούν στη 2η Ευρω- μεσογειακή Υπουργική Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές, στις 30 και 31 Οκτωβρίου 1997.

    [04] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ” ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη συνένωση του δήμου τους με τη Σίνδο και το Καλοχώρι πραγματοποίησαν σήμερα οι κάτοικοι της Ιωνίας, όπου, για τον ίδιο λόγο, παράμειναν κλειστά το δημαρχείο, τα εμπορικά καταστήματα και τα σχολεία.

    Οι δημότες, που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημοτικό κατάστημα και εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα, υποστηρίζουν ότι η συνένωση εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και καμία σχέση δεν έχει με τη ζητούμενη ανάπτυξη.

    Στο ψήφισμά τους αναφέρουν ότι ο δήμος Ιωνίας δημιουργήθηκε από προηγούμενη συνένωση, έχει σήμερα 13.000 κατοίκους, με προοπτική τις επόμενες δεκαετίες να ξεπεράσει τις 25.000, καθώς ρυμοτομείται επιπλέον έκταση 1.000 στρεμμάτων, και “δε χρειάζεται ούτε τον αφορά η εν λόγω συνένωση”.

    Ζητούν να μην επηρεαστεί από το σχέδιο “Ιωάννης Καποδίστριας”, για να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει χαράξει για την επόμενη δεκαετία.

    [05] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ-ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΛΔΑΡΗ

    Με τον καθιερωμένο αγιασμό, από τον μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας, Θεόκλητο, και με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών και βουλευτών, άρχισαν σήμερα οι εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου της Ολομέλειας της Βουλής.

    Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, ανακοίνωσε το θάνατο του πρώην προέδρου της Βουλής και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιου Τσαλδάρη, στη μνήμη του οποίου τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού. Στη συνέχεια εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αναφέρθηκαν στο έργο, την προσφορά και το ήθος του Αθανάσιου Τσαλδάρη.

    “Η χαρακτηριστική μετριοπάθεια του και ο μεστός του λόγος θα κρατούν τη μνήμη του άσβεστη”, υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε πως αν και γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας κατάφερε να έχει τη δική του αυτοτελή παρουσία και να εκλέγεται βουλευτής για πολλές δεκαετίες. Παράλληλα χαρακτήρισε το θάνατο του μεγάλη απώλεια για τη δημόσια ζωή του τόπου και σημείωσε πως ως πρόεδρος της Βουλής o Αθανάσιος Τσαλδάρης επέφερε σοβαρές καινοτομίες στη λειτουργία της και πέτυχε την αναβάθμιση της.

    “Εφυγε ένας μεγάλος έλληνας, ένας μεγάλος πολιτικός και στρατιώτης και αυτό που τον διέκρινε πάνω απ όλα στις αρχές του ήταν το απαράμιλλο ήθος του”, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής. Επισήμανε ακόμα ότι υπήρξε κόσμημα για το δημόσιο βίο ενώ εξίσου σημαντική ήταν η προσφορά του στην εμπέδωση των πολιτικών αξιών.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κοσμάς Σφυρίου, είπε ότι η απώλεια του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. “ Η θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής τίμησε και εκόσμησε το αξίωμα αυτό. Διακρίθηκε για το ήθος και το σεβασμό στις δημοκρατικές κοινοβουλευτικές διεργασίες”.

    “Πραγματικά διακρίθηκε ως πρόεδρος της Βουλής σε μια ιδιαίτερα οξυμένη περίοδο και έτσι θα τον θυμόμαστε. Λίγοι ευτυχούν να τους συνοδεύει μετά θάνατον ανυπόκριτη εκτίμηση”, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Υπήρξε κάθε στιγμή της ζωής του ειλικρινής και ένας ωραίος άνθρωπος επισήμανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτήρισε τον Αθανάσιο Τσαλδάρη συνεπή ιδεολογικό και πολιτικό άνδρα που πρόσφερε πολλά στον τόπο και το κόμμα του.

    [06] ΛΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ Ε-9 ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΠΥΟ

    Λήγει αύριο η προθεσμία που είχε ορίσει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, για την αποστολή, από τις εφορίες, των έντυπων-“γρίφων” Ε-9 στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ.Δρυς απηύθυνε έκκληση προς τους επικεφαλής των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών να επισπεύσουν την αποστολή των εντύπων Ε-9, προκειμένου να ολοκληρωθεί ταχύτερα η επεξεργασία τους από την εταιρία “Intrasoft”.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗΤΗ ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

    Σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα τα οποία μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, και ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο εάν η συμμετοχή των ψηφοφόρων πέρασε το 50% έτσι ώστε να θεωρηθούν έγκυρες οι σερβικές εκλογές ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Ζόραν Λίλιτς φέρεται να κερδίζει 46.99%, ενώ ο Βόιτσλαβ Σέσελι, πρόεδρος του Ακροδεξιού Εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος προηγείται ελαφρά με ποσοστό 49.98%.

    [08] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΝΚΕΡ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΑ

    Νέα μέτρα θα ληφθούν σχετικά με την διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου τάνκερ που μεταφέρουν επικίνδυνες ουσίες σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ. Τα μέτρα αυτά θα συμπληρώνουν τον Κανονισμό Διέλευσης και μεταξύ των νέων διαδικασιών που θα εφαρμόζονται είναι και το νέο σύστημα ασφαλείας σχετικά με τα πετρελαιοφόρα που θα διέρχονται από τα Στενά.

    “Εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση του περιορισμένου χαρακτήρα της μεταφοράς πετρελαίων από τα Στενά. Είναι πολύ σημαντικό να το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό και άλλοι. Ας λάβουμε υπόψη τις διαδικασίες που εφαρμόσουν οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν επιτρέπουν την προσέγγιση πετρελαιοφόρων στις ακτές τους. Επομένως δεν μπορεί να αναμένεται κι από εμάς να επιτρέψουμε στα πετρελαιοφόρα να πλησιάζουν τα σπίτια μας στα Στενά” δήλωσε ο κ Τζέμ τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ελέγχει με μεγάλη προσοχή τις διελεύσεις από τα Στενά. Ο κ Τζεμ προσθέτει ότι η Τουρκία υιοθετεί παρόμοιες διαδικασίες με αυτές που εφαρμόζονται παγκοσμίως και δεν κάνει τίποτα το αντίθετο προς αυτές. “Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για καταπάτηση των κανονισμών. Όση σημασία αποδίδουν οι ΗΠΑ στη ζωή των πολιτών τους άλλη τόση αποδίδω κι εγώ στη ζωή των δικών μας” καταλήγει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    [09] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΕΡΙΝ ΖΗΤΑ Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Άντριαν Σεβερίν ζήτησε σήμερα το NPCDP, το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού της Ρουμανίας μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον εκδοτών και πολιτικών για κατασκοπία, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Το αίτημα για παραίτησή του προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Σεβερίν, ο οποίος ανήκει στο δεύτερο κόμμα του συνασπισμού, το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν έδωσε ικανοποιητικές αποδείξεις για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ηγέτης του NPCDP, Ράντου Βασίλε, το κόμμα του είναι αποφασισμένο να επιμείνει στην παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, και δεν έχει άλλο την πρόθεση να αγνοήσει κατηγορίες τέτοιου μεγέθους.

    Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Άντριαν Σεβερίν υποστήριξε ότι είχε στη διάθεσή του έγγραφα τα οποία απεδείκνυαν ότι κάποιοι διευθυντές εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας καθώς και δύο ή τρεις ηγέτες κομμάτων ήταν πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών. Αρνήθηκε ωστόσο να ανακοινώσει τα ονόματα των ατόμων αυτών ή να παραδώσει τα έγγραφα στις αρμόδιες αρχές.

    Ο Ράντου Βασίλε κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Τσιορμπέα να κινηθεί με αποφασιστικότητα αν ο κ. Σεβερίν δεν υποβάλει την παραίτησή του.

    Από την πλευρά του ο Πέτε Ρομάν, πρόεδρος της Γερουσίας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε τον Άντριαν Σεβερίν να στηρίξει τους ισχυρισμούς του με σαφείς αποδείξεις.

    [10] ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Με εντατικό ρυθμό προετοιμάζονται τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ για τις τρίτες κατά σειρά βουλευτικές εκλογές, αψηφώντας το γεγονός ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, η εκλογική αναμέτρηση θα γίνει το φθινόπωρο του 1998, σχολιάζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων, “Βέτσερ”.

    Όπως επισημάνει η εφημερίδα, ήδη το μεγαλύτερο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα VMRO-DPMNE προχώρησε στην εκλογή νέας εκτελεστικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, θα μπορούσαν να αναλάβουν σημαντικές υπουργικές θέσεις σε περίπτωση που το VMRO κερδίσει τις εκλογές.

    Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως τα ηγετικά στελέχη του VMRO γνωρίζουν περίπου ποιες θέσεις θα αναλάβουν σε περίπτωση που το κόμμα αναδειχθεί νικητής των βουλευτικών εκλογών. Πέραν του προέδρου Λιούπτο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος αδιαμφισβήτητα θα αναλάβει την πρωθυπουργία, σε υπουργικές θέσεις στοχεύουν η αντιπρόεδρος Ντόστα Ντίμοφσκα, ο πρώην γενικός γραμματέας Μπόρις Ζμέϊκοφσκι καθώς και άλλα διακεκριμένα στελέχη του κόμματος.

    Παρόμοιες διεργασίες, συνεχίζει η “Βέτσερ”, έχουν ξεκινήσει και στο Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα. Ο πρόεδρος, Πέταρ Γκόσεφ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν συγκροτηθεί 23 επιτροπές οι οποίες θα εργαστούν στην ετοιμασία της προεκλογικής εκστρατείας στα περιφερειακά γραφεία του κόμματος. Η ενδεχόμενη νίκη του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος στις επικείμενες εκλογές θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ.Γκόσεφ, ο οποίος αναμένεται να διορίσει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Στέβο Τσερβενκόφσκι, που κατείχε τη θέση αυτή πριν από την αποχώρηση των φιλελεύθερων από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Παράλληλα, τα δύο αυτά κόμματα εξετάζουν και το ενδεχόμενο σχηματισμού εκλογικού συνασπισμού, καθώς με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσουν μεμονωμένα την πλειοψηφία των ψήφων, ώστε να σχηματίσουν αυτόνομη κυβέρνηση.

    Το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα στρέφεται τόσο προς την κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Μπρανκο Τσερβενκόφσκι, όσο και προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Λιούμπισαβ Ιβάνοφ-Τζίνγκο. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και η δημιουργία εκλογικού συνασπισμού ανάμεσα στο VMRO-DPMNE και του Φιλελευθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, πολύ περισσότερο που πριν από την ένωση των φιλελεύθερων με τους δημοκράτες σε ενιαίο κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα και το VMRO είχαν συνεργαστεί με επιτυχία κατά την αποχή από τον β’ γύρο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, αλλά και στην προσπάθεια για συγκέντρωση 150.000 υπογραφών από τους πολίτες της χώρας προκειμένου να ζητήσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    [11] ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΔΕΚΑ ΚΡΟΑΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθούν οικειοθελώς στους εκπροσώπους του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δέκα Βόσνιοι Κροάτες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Βοσνία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της Κροατίας, Γκόιγκο Σούσακ.

    Η ανακοίνωση της παράδοσης, η οποία έγινε μετά από πολύμηνες πιέσεις που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση της Κροατίας από τη διεθνή κοινότητα, έγινε μετά από διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι η δίκη θα είναι σύντομη και δίκαιη. “Πιστεύω ότι η ενέργεια να παραδοθούν οικειοθελώς έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Η παράδοση γίνεται αφού προηγουμένως έχουμε λάβει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις της αμερικανικής πλευράς, διαβεβαιώσεις που δεν είχαμε πριν”, δήλωσε ο Κροάτης υπουργός Αμυνας.

    Οι δέκα Βόσνιοι-Κροάτες φέρονται ως μέλη της διαβόητης ομάδας “Βιτέζ”, μιας οργάνωσης Βόσνιων Κροατών που θεωρείται υπεύθυνη για ορισμένες από τις πιο αποτρόπαιες σφαγές Βόσνιων Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Βασικός κατηγορούμενος είναι ο Ντάριο Κόρντιτς που όπως πιστεύεται ενέχεται σε πολλές δολοφονίες αμάχων μουσουλμάνων και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των πιο σημαντικών και “επωνύμων” καταζητούμενων εγκληματιών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκληματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Η ανακοίνωση της παράδοσης θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντική για το κύρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο από τη σύστασή του από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Μάιο του 1993, έχει προσάγει στη δικαιοσύνη έναν πολύ μικρό αριθμό υπόπτων.

    Εξάλλου η εξέλιξη αυτή θεωρείται αποφασιστικής σημασίας, διότι, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, θα ενταθούν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ώστε να άρει την προστασία που παρέχει στους καταζητούμενους από το Διεθνές Δικαστήριο, ηγέτες των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

    Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα εντείνει τις πιέσεις για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπόπτων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επιβεβαιώνει και η συνάντηση στο Ζάγκρεμπ, του Αμερικανού απεσταλμένου στη Βοσνία, Ρόμπερτ Γκέλμπερτ με τον Κροάτη Πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν. Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o κ.Toύτζμαν διαβεβαίωσε τον κ.Γκέλμπερτ ότι η χώρα του θα κάνει ότι μπορει για να βοηθήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για το ίδιο θέμα ο Αμερικανός απεσταλμένος θα έχει συνομιλίες με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [12] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ “ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ”

    Την αντίθεσή τους στην πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για “σύγκληση του εθνικού συμβουλίου” εξέφρασαν όλα τα πολιτικά κόμματα του ψευδοκράτους, εκτός από το Δημοκρατικό, του οποίου ηγείται ο γιός του Σερντάρ Ντενκτάς. Οι ηγεσίες των κομμάτων δείχνουν απρόθυμες να ακολουθήσουν την προτροπή του Τουρκοκύπριου ηγέτη και σ΄αυτή την Sανοιχτή αμφισβήτηση” συνεπικουρούνται από την Αγκυρα, που δείχνει ότι δεν συμφωνεί μ΄αυτή την πρωτοβουλία. Ο μέχρι τώρα βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϋμέν , που ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, δήλωσε πώς “θα ήταν εφικτή η λειτουργία του εθνικού συμβουλίου, έτσι όπως λειτουργεί στην ελεύθερη περιοχή και όχι , όπως το εννοεί ο Ραούφ Ντενκτάς με ευρεία συμμετοχή οργανώσεων , κομμάτων και ιδρυμάτων”. Ωστόσο, ο Ντενκτάς, που αισθάνειται απομονωμένος με την επιμονή του για σύγκληση του συμβουλίου, επανέλαβε από τον παράνομο ραδιοσταθμό “Μπαϊράκ” έκκληση για την συγκρότηση του συμβουλίου. Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους είπε, πώς “πρέπει να πάνε στα κόμματα που ανήκουν και να ρωτήσουν τις ηγεσίες τους γιατί είναι αντίθετες με την πρότασή του”. “ Εκείνο που θέλω, είπε, είναι να κάνω την Ευρώπη να ακούσει τη φωνή του λαού, την Ευρώπη που μαχαίρωσε πισώπλατα τους Τουρκοκύπριους.”

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 6 October 1997 - 11:44:10