Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [02] ΣΤΙΣ 6-7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η 3η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [04] ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΣΤΟ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

  • [05] ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΦΙΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ “DYNAMIC MIX 97”

  • [07] H ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΒΕ

  • [08] ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

  • [09] ΠΗΛΙΝΑ ΑΓΕΙΑ ΤΟΥ 13ΟΥ ΑΙΩΝΑ π.Χ ΣΕ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΩ ΚΩΜΗΣ

  • [10] ΣΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ ΘΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΡΟΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  • [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 15.000 ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

  • [12] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

  • [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

  • [14] “ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ” Ο ΠΑΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ, Η ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] “Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ

  • [16] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ Ρ.ΚΟΤΣ

  • [17] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ - Κ.ΑΝΑΝ

  • [18] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [19] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕΖΓΚΙΝ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει στον κατάλληλο χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σχολιάζοντας όσα εις βάρος της χώρας μας είπαν αμερικανοί αξιωματούχοι, σχετικά με τη λειτουργία γραφείων Κουρδικών οργανώσεων στην Αθήνα.

    [02] ΣΤΙΣ 6-7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η 3η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500 συνέδρων από 31 χώρες, αρχίζει τη Δευτέρα η 3η Ευρω-μεσογειακή Σύνοδος Βιομηχανίας, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Σημίτη.

    Η Σύνοδος των Αθηνών, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν την Τρίτη με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Κομισιόν και την Ένωση Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων Ευρώπης (UNICE).

    Στο πλαίσιο της συνόδου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών της Ευρώπης και των μεσογειακών χωρών του Νότου, ενώ έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις ξένων επιχειρηματιών σε εγκαταστάσεις ελληνικών επιχειρήσεων.

    Τα συμπεράσματα της Συνόδου των Αθηνών θα παρουσιαστούν από εκπροσώπους των βιομηχανικών συνδέσμων και από επιχειρηματίες από την Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες, στη 2η Ευρω-μεσογειακή Υπουργική Σύνοδο, στο Μαρακές, στις 30 και 31 Οκτωβρίου 1997.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Απόλυτη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στην Αυστραλία εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό κ. Χάουαρντ ο πρόεδρος της Βουλής συζήτησε θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, ενώ είχε συνεργασία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο των Εργατικών κ. Μπίσλυ, με τους προέδρους των δύο Νομοθετικών Σωμάτων και άλλα κορυφαία στελέχη της πολιτικής ζωής της χώρας.

    Ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν για να παρακολουθούν τις δορυφορικές τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ, οι οποίες θα μεταδίδονται ελεύθερα, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμα ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με την ΕΡΤ ώστε να μεταδίδονται και συζητήσεις του Κοινοβουλίου στις δορυφορικές εκπομπές τους.

    Ο πρόεδρος της Βουλής θα επιστρέψει στην Αθήνα το πρωί της Κυριακής.

    [04] ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΣΤΟ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Πράξη γίνεται η συμφωνία της Ουνέσκο και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ίδρυση έδρας της Ουνέσκο για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ειρήνη. Είναι μια από τις τρεις που ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε πανεπιστήμια της Μεσογείου.

    Η έδρα της Ουνέσκο εντάσσεται στο πρόγραμμα UNITWIN/UNESCO και αποτελεί μέρος του σχεδίου για την “Εισαγωγή της Εκπαίδευσης για την Ειρήνη και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση” και της Δράσης της Ουνέσκο για τη δημιουργία ενός Πολιτισμού Ειρήνης.

    Σκοπός της ίδρυσης της έδρας της Ουνέσκο είναι, σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας, η προώθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, έρευνας, πληροφόρησης και τεκμηρίωσης στον τομέα “Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία και Ειρήνη” σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Η έδρα της Ουνέσκο στο ΑΠΘ είναι η εξέλιξη και θεσμοθέτηση: α)του διατμηματικού διεπιστημονικού προγράμματος εκπαίδευσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ειρήνη, με τίτλο “Σύγχρονα Παγκόσμια Προβλήματα και η Ευθύνη του Επιστήμονα”, το οποίο λειτουργεί στο ΑΠΘ ανελλιπώς από το 1993. β) των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης για την Ειρήνη που ιδρύθηκε το 1986.

    [05] ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Νέο καθεστώς στον τρόπο χορήγησης βίζας στους Γιουγκοσλάβους και Σκοπιανούς επισκέπτες της χώρας μας, ισχύει από την 1η Οκτωβρίου. Η χορήγηση των θεωρήσεων διαβατηρίων θα γίνεται στο εξής από το γραφείο του Συνδέσμου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Αθήνα και όχι από τους μεθοριακούς σταθμούς, προκειμένου να διευκολυνθεί η διακίνηση προσώπων από τα Σκόπια. Επιπλέον, θεώρηση διαβατηρίων διάρκειας ενός έτους και πολλαπλών ταξιδιών θα χορηγείται σε όσους αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΠΓΔΜ.

    Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν μετά από σχετικό αίτημα των παραγωγικών κλάδων της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανέπτυξε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Νικολαϊδης. Ο κ.Νικολαϊδης μετέφερε το αίτημα των Ελλήνων επιχειρηματιών στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια σύσκεψης της επιτροπής διαβαλκανικής συνεργασίας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Φίλιππου Πετσάλνικου και παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Στυλιανού Περράκη.

    Ο κ.Νικολαϊδης ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι, ανεξάρτητα από τη Συνθήκη του Σέγκεν, οι ελληνικές πρεσβείες στο Βελιγράδι και τα Σκόπια θα επανδρωθούν, για να αντιμετωπίζουν σε σύντομο χρόνο τις αυξημένες αιτήσεις Γιοιυγκοσλάβων και Σκοπιανών για τη χορήγηση βίζας. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ επεσήμανε επίσης, τη μεγάλη σπουδαιότητα pou έχουν οι επισκέψεις πολιτών από τις δύο αυτές χώρες, για την αγορά της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΦΙΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ “DYNAMIC MIX 97”

    Την Κυριακή θα φτάσει στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” ο κύριος όγκος του αμερικανικού τάγματος που θα πάρει μέρος στη στρατιωτική άσκηση “DYNAMIC MIX 97” η οποία θα διεξαχθεί στην περιοχή της Ασσήρου και θα ολοκληρωθεί στις 13 Οκτωβρίου.

    Χτες έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 100 τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα του 1-194 Αμερικανικού Μηχανοκίνητου Τάγματος, τα οποία κατευθύνθηκαν στο στρατόπεδο της Ασσήρου.

    Την άσκηση αναμένεται να παρακολουθήσουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

    [07] H ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΒΕ

    Ευοίωνες προοπτικές διανοίγονται για την ανάπτυξη και την επέκταση των επιχειρήσεων πληροφορικής της Βόρειας Ελλάδας, καθώς, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν δεν είχαν την απαιτούμενη στήριξη, το άμεσο μέλλον υπόσχεται νέες ευκαιρίες.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ), Αναστάσιο Τζήκα, το μειονέκτημα της καθυστέρησης του πληροφορικού εκσυγχρονισμού της πατρίδας μας, μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χώρου, γιατί τους δίνει μια νέα, μεγάλη ευκαιρία.

    “Ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου και η περίφημη αποκέντρωση δεν μπορούν να καθυστερήσουν άλλο, γιατί οι δυνατότητες που δίνει η νέα τεχνολογία μέσω της τηλεματικής και της εικονικής πραγματικότητας, ουσιαστικά αποδυναμώνουν το συγκεντρωτικό μοντέλο. Αρκεί αυτή τη φορά στον εθνικό σχεδιασμό για τη μεγάλη μεταρρύθμιση, εκτός από τα μεγάλα έργα πληροφορικής να σχεδιαστούν και μικρά και μεσαία, που θα υλοποιούνται γρήγορα στην περιφέρεια, αφού θα εκμεταλλεύονται τις τοπικές επιχειρήσεις και την τεχνογνωσία τους”, υπογράμμισε ο κ.Τζήκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    [08] ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Να αντιληφθούν ότι το βάρος του παγκόσμιου εμπορίου μετατοπίζεται από το χώρο της αγοράς στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και να δραστηριοποιηθούν έγκαιρα, ώστε να επωφεληθεί η Ελλάδα από την επανάσταση των πληροφοριών και να μη μείνει ουραγός των εξελίξεων, κάλεσε Πολιτεία και επιχειρηματίες ο διευθυντής της ΙΙΙ Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργος Μητακίδης, lik~mtar από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

    “Μπορεί η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, να συγκαταλέγεται στις ασθενέστερες χώρες της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ωστόσο, ο συσχετισμός αυτός μπορεί να αλλάξει, και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις η χώρα να καταταχτεί, αν όχι στους ισχυρούς, τουλάχιστον στους πρωτοπόρους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητακίδης.

    Τη σημαντικότητα της προοπτικής αυτής καταδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, και η συνεχής αύξηση του τζίρου του ηλεκτρονικού εμπορίου, που σήμερα φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια ΕCU, σε ότι αφορά τον όγκο των συναλλαγών προϊόντων, και τα 200, σε ό,τι αφορά το συνολικό όγκο των συναλλαγών. Παρά το γεγονός ότι το 90% του συνολικού τζίρου προέρχεται από τις συναλλαγές μεταξύ εταιριών και μόλις το 10% μεταξύ εταιριών και καταναλωτών, το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχώς διευρύνεται και “υπολογίζεται ότι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα μιλάμε για τζίρο τρισεκατομμυρίων. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει παρά μόνο την κορυφή του παγόβουνου” υπογράμμισε.

    [09] ΠΗΛΙΝΑ ΑΓΕΙΑ ΤΟΥ 13ΟΥ ΑΙΩΝΑ π.Χ ΣΕ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΩ ΚΩΜΗΣ

    Πήλινα χειροποίητα αγγεία με γραπτή αμαυρόχρωμη διακόσμηση έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο νεκροταφείο της κοινότητας Ανω Κώμης το οποίο χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού (13ο-12ο αιώνα π.Χ). Όπως επισήμανε η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στον τόπο των ανασκαφών, αρκετοί από τους τάφους διαλύθηκαν από την αρχαιότητα ενώ από όσους παρέμειναν αδιατάρακτοι διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για απλούς λάκκους που φέρουν μία πλακερή πέτρα στις δύο στενές πλευρές.

    “Τα κτερίσματα των τάφων είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Τα αποτελούν πήλινα χειροποίητα αγγεία, κάνθαροι και κύαθοι, με γραπτή διακόσμηση της κατηγορίας της αμαυρόχρωμης κεραμικής. Η κεραμική αυτή είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Αιανή η οποία έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε αξιόλογο κέντρο παραγωγής με πρωτοπόρο εργαστήριο. Προϊόντα αυτού του εργαστηρίου αποκαλύπτονται τώρα στην Άνω Κώμη. Φορείς της αμαυρόχρωμης κεραμικής θεωρούνται τα μακεδονικά και πρωτοδωρικά φύλλα. Οι τάφοι είναι συγχρόνως κτερισμένοι και με πήλινα μυκηναϊκά αγγεία” τόνισε η κ Καραμήτρου.

    Στο πλαίσιο της ανασκαφικής έρευνας στην Αιανή και στον άξονα της Εθνικής Οδού Ρυμνίου Κοζάνης η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς στην Νεκρόπολης της θέσης Λειβάδια της Αιανής οικιστικά λείψανα που χρονολογούνται στο 3.500-300- π.Χ. καθώς και δύο εστίες τροφοπαρασκευαστική χρήση και ενδιαφέρουσα κεραμική. Εξάλλου στη θέση Προφήτης Ηλία της κοινότητας Καισαρείας αποκαλύφτηκε τμήμα αγωγού ύδρευσης ρωμαϊκών χρόνων.

    Η κ Καραμήτρου επισήμανε ότι οι ανασκαφές στις κοινότητες Άνω Κώμης και Καισάρειας προέκυψαν από τον έλεγχο της διάβασης της Εθνικής Οδού Ρυμνίου-Κοζάνης και δεν έχουν προκαλέσει καμία jahust]qgsg στο έργο που αποτελεί κάθετο άξονα της Εγνατίας. Ο νομάρχης Κοζάνης Πασχάλης Μητλιάγκας από τη πλευρά του δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στο νομαρχιακό συμβούλιο έκτακτη χρηματοδότηση των ανασκαφών με το ποσό των 100 εκατομμυρίων δραχμών.

    [10] ΣΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ ΘΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΡΟΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Οι τρόποι με τους οποίους οι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να συνδράμουν τα μέγιστα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής, αποτελούν το θέμα της διεθνούς επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνεται αύριο στην Κοινότητα Νέων Ρόδων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, η οποία θα επικεντρωθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Διώρυγας του Ξέρξη. Υπενθυμίζεται ότι με παλιότερη απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Χρήστου Πάχτα, απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης της διώρυγας του Ξέρξη, συνολικού προϋπολογισμού 1,17 δισεκατομμυρίου δραχμών, από τον μηχανισμό ΕΖΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε την πρόταση και ανέλαβε τη χρηματοδότηση του έργου με 800 εκατομμύρια δραχμές.

    Η ανάδειξη της Διώρυγας του Ξέρξη, η οποία βρίσκεται στο στενότερο σημείο της Χερσονήσου του Άθω, αναμένεται να αποτελέσει έργο πνοής για το νομό Χαλκιδικής. Το μνημείο θα λειτουργήσει ως δέλεαρ για τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, αφού πρόκειται για το μοναδικό διασωθέν έργο που κατασκεύασαν οι Πέρσες στην Ευρώπη, για να διευκολυνθεί η εκστρατεία τους εναντίον της Ελλάδας, το 481-480 π.Χ. Μάλιστα, έχουν διασωθεί αρχαία κείμενα στα οποία αναφέρεται η διώρυγα, με σημαντικότερο αυτό του ιστορικού Ηροδότου, που μας ενημερώνει ότι το πλάτος της διώρυγας ήταν τέτοιο, ώστε επέτρεπε την ταυτόχρονη διέλευση δύο τριήρεων.

    [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 15.000 ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Ως παγκόσμια ημέρα στέγασης έχει καθιερωθεί η 3η Οκτωβρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις εκατοντάδες χιλιάδες των αστέγων ανά τον κόσμο.

    Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Housing Policy in the EU members) για το 1997, 200.000 άτομα ζουν σε παραγκούπολεις στη Νότια Ευρώπη, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν ισάριθμοι άστεγοι μετανάστες και άλλοι τόσοι άνθρωποι που ζουν σε τροχόσπιτα και σκηνές. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, ενώ μέχρι πρότινος οι άστεγοι ήταν στην πλειοψηφία τους άνδρες, οι αριθμοί των γυναικών και των παιδιών χωρίς στέγη αυξάνονται ραγδαία. Παιδιά που ζουν στον δρόμο συναντώνται, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κυρίως στην Πορτογαλία και την Ελλάδα.

    Θλιβερή είναι η διαπίστωση ότι στη χώρα μας, που διαθέτει από τα uxgk|teqa ποσοστά ιδιόκτητων κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (80%), υπάρχουν περισσότεροι από 15.000 άστεγους. Παρόλο που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πλήρης και επίσημη καταγραφή των αστέγων, το ελληνικό παράρτημα του διεθνούς Παρατηρητηρίου για τους αστέγους (FAENTSA), υπολόγισε ότι το φαινόμενο έχει ενταθεί την τελευταία πενταετία. Στους 15.000 Έλληνες άστεγους θα έπρεπε να προστεθεί και ο αριθμός των 100 χιλιάδων περίπου οικονομικών μεταναστών.

    [12] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

    Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου παρατείνεται η προθεσμία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

    Στο μεταξύ, μετά τη ψήφιση του νόμου για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών συνεδριάζουν σήμερα και τη Δευτέρα, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών ΑΕΙ και ΤΕΙ για να αποφασίσουν πιθανότατα την αναστολή των κινητοποιήσεων τους.

    [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

    Πλήρης ίαση της λευχαιμίας και του λεμφώματος επιτυγχάνεται σήμερα στο 50% των ασθενών, που υποβάλλονται με μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, ενώ χάρη στην κατάλληλη υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με αίμα και παράγωγα αίματος αποτρέπεται η εμφάνιση των θανατηφόρων επιπλοκών της χημειοθεραπείας.

    Το αισιόδοξος αυτό μήνυμα, που δίνει ελπίδα σε χιλιάδες πάσχοντες από αυτές τις παθήσεις, οι οποίες από ανίατες μετατρέπονται σε ιάσιμες, δόθηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού της παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αχιλλέα Τουρκαντώνη.

    [14] “ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ” Ο ΠΑΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ, Η ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Ομάδες, με μεγάλη ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα αντιμετωπίσουν στη δεύτερη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ. Ο “Δικέφαλος”, δεν κατόρθωσε και αυτή τη φορά να αποφύγει το δύσκολο αντίπαλο, αφού κληρώθηκε στη Γενεύη με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο ΟΦΗ, στάθηκε πιο τυχερός, αφού κατόρθωσε να αποφύγει την Αστον Βίλα και θα αντιμετωπίσει την Οσέρ από τη Γαλλία. Τυχερή στάθηκε για μια ακόμη φορά η ΑΕΚ, η οποία κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Αυστριακή Στουρμ Γκρατς και έχει πολλές πιθανότητες για πρόκριση στους “8” του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] “Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν με τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται, στην Ελλάδα, με το πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα “Ομπσέρβερ” , κατά την καθιερωμένη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φόλεϊ υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του δεν συμφωνεί μ΄αυτούς τους χαρακτηρισμούς και “ουδόλως συμπεραίνουν , ότι η Ελλάς είναι μια χώρα, που υποστηρίζει την τρομοκρατία”. Διευκρινίζοντας απαντήσεις του, τις προηγούμενες μέρες, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, είπε πως η χθεσινή του αναφορά αφορούσε στην παρουσία “γραφείων τρομοκρατικών οργανώσεων στην Αθήνα”. “Οι ΗΠΑ , υπογράμμισε, συνεργάζονται πολύ στενά με την ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας” και πρόσθεσε πώς ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Ρωμαίος επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, όπου έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της CIA και του FBI, για την βελτίωση της συνεργασίας στον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Ο κ.Φόλεϊ επανέλαβε επίσης την δήλωση που είχε κάνει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικλ Μακκέρι , ότι δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως μια στενή σύμμαχο, με την οποία έχουν ιδιαίτερα θετικές σχέσεις, καθώς επίσης, και το ότι στην ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, δεν υπάρχει καμμιά ένδειξη, ότι η Ελλάδα υποθάλπει την τρομοκρατία. Σε διευκρινιστική ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, εάν η δήλωση αυτή αναιρεί τη χθεσινή για “την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων στην Αθήνα” ο κ. Φόλεϊ απάντησε ότι “είναι δύο ανεξάρτητα θέματα, γιατί η σημερινή ερώτηση αφορά το εάν η Ελλάδα υποστηρίζει την τρομοκρατία και η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό όχι, ενώ η χθεσινή αφορούσε στην παρουσία γραφείων τρομοκρατικών οργανώσεων στην Αθήνα, για την οποία οι ΗΠΑ λυπούνται”.

    [16] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ Ρ.ΚΟΤΣ

    Υπέρ της επαναλειτουργίας της θεολογικής Σχολής της Χάλκης τάσσεται ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας Ραχμί Κότς ενώ θεωρεί άκρως λανθασμένη πολιτική ότι η Τουρκία τηρεί αποστάσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε συνέντευξη του στην “Μιλλιέτ”, με αφορμή το συμπόσιο “Θρησκεία Επιστήμη Περιβάλλον -Η Μαύρη Θάλασσα σε κίνδυνο” που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού, ο κ Κότς χαρακτηρίζει “άκρως λανθασμένη πολιτική” την επίσημη αδιαφορία καθώς και τις αντιδράσεις σχετικά με τον ρόλο του Πατριάρχη στη διοργάνωση του συμποσίου ενώ επικρίνει τα επεισόδια της Τραπεζούντας. Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας, που είναι και πρόεδρος τους Τουρκοελληνικού Επιχειρησιακού Συμβούλιου, επισημαίνει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι μία προσωπικότητα διεθνούς κύρους την οποία η Τουρκία δεν πρέπει να στρέφει εναντίον της. Σύμφωνα με τον κ Κότς το γεγονός ότι ο κ Βαρθολομαίος είναι Τούρκος up^joor ότι μιλά την τουρκική και η έδρα του Πατριαρχείου είναι στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Τουρκίας. “ Κοιτάξτε, τώρα ο Πατριάρχης θα πάει στις ΗΠΑ . Ο Κλίντον του παραθέτει γεύμα, η υπουργός Εξωτερικών Ολμπράιτ του παραθέτει προσωπικά γεύμα, συναντάται με τον αντιπρόεδρο Αλ Γκόρ και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εμείς ακόμη δεν τον αναγνωρίζουμε και λέμε ότι είναι με την ελληνική πλευρά. Είναι μία τελείως λανθασμένη πολιτική. Αν μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό έστω και λίγο προς όφελος μας θα είχαμε κάνει μεγάλα βήματα . Και αν εμείς σκοτώσουμε τον Πατριάρχη, και φύγει από την Τουρκία, τότε η Τουρκία θα χάσει πολλά. Γι αυτό κι εγώ τάσσομαι υπέρ της άμεσης επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της εκπαίδευσης νέων Πατριαρχών. Τώρα θα πουν ότι ο Κότς έγινε Ορθόδοξος, αλλά αυτά τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε από ευρεία και διεθνή άποψη” τονίζει στην συνέντευξή του ο κ Κότς.

    [17] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ - Κ.ΑΝΑΝ

    Όλες τις λεπτομέρειες του κυπριακού θα συζητήσουν στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ, τονίζοντας ότι δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στο κυπριακό, πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να γίνονται “μικρά βήματα”, όπως ήταν η συμφωνία του Ιουλίου για ανθρωπιστικά θέματα και αυτό που επιχειρείται τώρα για την ασφάλεια.

    [18] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αρχισε σήμερα το πρωί στη Σόφια, η σύνοδος των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία γίνεται στο τακτικό πλαίσιο των επαφών ανάμεσα στις χώρες της περιοχής. Παρόντες στη σύνοδο είναι και οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, και της Ιταλίας, Ουίλλιαμ Κοεν και Μπεντζαμίνο Αντρεάτα.

    Η σύνοδος άρχισε με χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνωφ, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, υπεύθυνος για τα πολιτικά θέματα, Κλάους Πήτερ Κλάιμπεργκ.

    Η πρώτη σύνοδος έχει ως θέμα την ένταξη στους δυτικούς θεσμούς, δηλαδή την αναδιάρθρωση των εθνικών ενόπλων δυνάμεων και τον πολιτικό έλεγχο στις ένοπλες δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της συνόδου θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί που συμμετέχουν.

    Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, επισήμανε την αναγκαιότητα που υπάρχει για την ένταξη όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις ευρωατλαντικές δομές ασφάλειας και τη διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας. Ο κ.Ανανίεφ στη σύντομη ομιλία του είπε ότι η ένταξη στους θεσμούς ασφάλειας της Δύσης apoqq]ei από τις ευθύνες τις οποίες έχουν οι χώρες στον τομέα της αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων και της εγγύησης του πολιτικού ελέγχου στη συνολική διαδικασία της στρατιωτικής αναπροσαρμογής. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας προϋποθέτουν την οικοδόμηση αμοιβαίων σχέσεων σε υψηλό επίπεδο και ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών.

    Στη σύνοδο δεν συμμετέχουν οι υπουργοί Αμυνας της Σερβίας και της Κροατίας οι οποίοι δεν εκλήθησαν, ενώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την έντονη δυσφορία της, επειδή δεν προσκλήθηκε, έχει εκφράσει και η κυβέρνηση της Ρωσίας.

    [19] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕΖΓΚΙΝ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους στη Σόφια, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο κ.Σεζγκίν κατηγόρησε τον κ.Πάγκαλο ότι χρησιμοποίησε τις συγκεκριμένες εκφράσεις, “δεν συζητάμε με φονιά, με ληστή και βιαστή”, αφού τις επέλεξε προσεκτικά. “Οι εκφράσεις αυτές δεν ταιριάζουν σε υπουργό Εξωτερικών”, τόνισε ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο ελληνικός λαός δεν τις εγκρίνει. Ο κ.Σεζγκίν τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να αποκατασταθεί και έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα.

    Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “Ομπσέρβερ” ο κ. Σεζγκίν, είπε ότι η Τουρκία είχε κάποιες πληροφορίες για το θέμα, πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν θέλει να πιστέψει ότι η Ελλάδα ενισχύει τις τρομοκρατικές οργανώσεις. “Ελπίζω το δημοσίευμα να είναι λάθος”, είπε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας είναι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τις συζητήσεις των υπουργών των ΝΑΤΟ.

    Ο κ.Σεζγκίν σημείωσε ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχατζόπουλο με τον οποίο, είπε, “έχουν ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας”.

    [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε

    Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων την επικύρωση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΠΓΔΜ, η οποία είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι σε συνέντευξη τύπου, επισήμανε ότι το ευρωκοινοβούλιο αποτίμησε θετικά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας του, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ανοίγει το δρόμο σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανέφερε ότι η πίστωση των 150 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα λάβει η ΠΓΔΜ μετά την 1η Δεκεμβρίου, οπότε τίθεται ουσιαστικά σε ισχύ η συμφωνία, θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του οδικού και σιδηροδρομικού dijt}ou της χώρας. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της χώρας του ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο κ.Χαντζίσκι επανέλαβε ότι υπάρχει κώλυμα στην υποψηφιότητα εξαιτίας του εκκρεμούς θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς δεν είναι δυνατόν η χώρα να είναι υποψήφια στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη στιγμή που το όργανο αυτό θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση για την επίλυση του θέματος. Σχετικά με τις ελληνοσκοπιανές συνομιλίες σημείωσε ότι αυτές συνεχίζονται αδιάλειπτα όπως ορίζει ρητά το άρθρο 5 της ενδιάμεσης συμφωνίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 1995. Αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για το σκοπιανό, Σάιρους Βανς, να παραιτείται, ενώ εμμέσως πλην σαφώς διέψευσε τις φήμες ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ζήτησε την αναβάθμιση σε υψηλό επίπεδο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της χώρας. Ακόμη αναφέρθηκε και στο θέμα της παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων UNPREDEP, του ΟΗΕ στην ΠΓΔΜ, η εντολή της οποίας στις 31 Νοεμβρίου, ενώ από 1ης Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για μείωση της δύναμης κατά 300 άνδρες. Η κυβέρνηση, είπε, προτίθεται να ζητήσει την ανανέωση της εντολής με το επιχείρημα ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 3 October 1997 - 12:38:50