Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-24

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 24 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [02] ΣΤΙΣ 17, 18 ΚΑΙ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • [03] ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [04] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΦΥΛΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ- ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”

  • [05] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ Η ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2

  • [07] ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΖΕΜ ΓΙ Α ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ S-300 ΣΤΟ CNN

  • [09] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΛΑΦΣΙΤΣ–ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [10] ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΚΑΙ Μ.ΠΑΡΙΣ

  • [11] ΤΟΥΡΚΙΑ:50 ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΗΠΑΤΟΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ

  • [12] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΩΣ ΞΕΝΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

  • [13] ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

  • [14] ΠΡΟΤΑΣΗ Ι.ΚΟΣΤΟΦ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [15] ΒΟΣΝΙΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο άνδρες, ήταν η amasj|pgsg των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα και ο ευρύτερος ελληνισμός, ενώ εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους η Ομογένεια θα μπορούσε να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην προώθηση και τη μελλοντική επίλυση των εθνικών θεμάτων.

    Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και εποικοδομητική, ενώ ο κ.Πάγκαλος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας λέγοντας πως η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μεγάλη παράδοση και μεγάλη απήχηση, ελπίζοντας πως θα συμπαρασταθεί στο πλευρό του έθνους όταν υπάρχουν συμφέροντα και κοινοί στόχοι για όλους τους Έλληνες.

    Σε ερώτηση Τούρκων αξιωματούχων, σύμφωνα με την οποία έθεσαν σαν αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, την δημιουργία Πανεπιστημίου στη Θράκη, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι “δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό. Το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. Είναι μάλιστα ένα ζήτημα που αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επειδή βέβαια τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς - στους οποίους και εμείς και η Τουρκία είναι μέλη- υπάρχει η νομιμοποίηση να ενδιαφέρεται κανείς γι αυτό το θέμα και με αυτή την έννοια ενδιαφερόμαστε και εμείς.

    “Δεν βλέπω”, κατέληξε ο κ.Πάγκαλος, “γιατί πρέπει να δώσει κανείς αντάλλαγμα σε μια χώρα που εφαρμόζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και υιοθετεί ένα σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της”.

    [02] ΣΤΙΣ 17, 18 ΚΑΙ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Στο ρυθμό της προετοιμασίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία, στις 17,18 και 19 Οκτωβρίου, έχουν μπει οι κρατικές υπηρεσίες και οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.

    Με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Αρη Παπαδόπουλου, πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων, ενώ ανάλογες συσκέψεις γίνονται και στις κατά τόπους νομαρχίες. Επίσης, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από τις νομαρχιακές επιτροπές των οργανώσεων στη Δυτική Μακεδονία να υποβάλλουν εκθέσεις με τα προβλήματα της περιοχής και προτάσεις για την αντιμετώπιση τους.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού διαμορφώνεται ως εξής: Ο κ. Σημίτης θα φτάσει στην Κοζάνη την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου και το βράδυ θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία. Θα διανυκτερεύσει στην πόλη και το πρωί του Σαββάτου θα αναχωρήσει για τη Φλώρινα, όπου στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Το απόγευμα θα μεταβεί στην Καστοριά, όπου θα διανυκτερεύσει και την Κυριακή θα επισκεφθεί τα Γρεβενά και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Δεσκάτη.

    [03] ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κατά πόσο προτίθεται να ασκήσει την επιρροή της για την αντικατάσταση του έργου του μετρό της Θεσσαλονίκης με τραμ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Στην ερώτηση του ο κ.Παπαγιαννάκης υπενθυμίζει τις αντιρρήσεις της Επιτροπής ως προς τη διαδικασία ανάθεσης του έργου ενώ επικαλείται τη χαμηλή ανταποδοτικότητα του μετρό, το οποίο χαρακτηρίζει αμφισβητούμενο και σημειώνει ότι θα περιορίζεται σε μία γραμμή παράλληλη με την παραλία χωρίς να συνδέει αποτελεσματικά τα κομβικά σημεία της πόλης. Ο ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι με το ίδιο κόστος της κατασκευής δέκα χιλιομέτρων μετρό, θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα δίκτυο τραμ μήκους δεκάδων χιλιομέτρων επισημαίνοντας ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη οικολογικές και βιώσιμες συγκοινωνίες.

    [04] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΦΥΛΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ- ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”

    Περισσότερα από διακόσια άτομα, με επικεφαλής την αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως Λάζαρο, επεφύλαξαν στο λιμάνι της Γιάλτας θερμή υποδοχή στο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που έφτασε στην πόλη με πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” το οποίο φιλοξενεί το συμπόσιο “Θρησκεία και Περιβάλλον-Η Μαύρη Θάλασσα σε κίνδυνο”.

    Οι εργασίες του συμποσίου άρχισαν με χαιρετισμό του προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ουκρανίας κ Κρουσένκο ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της πολιτικής εξουσίας να προστατεύσει το ιδιαίτερα ελκυστικό για τους τουρίστες περιβάλλον και την σπάνια χλωρίδα της Κριμαίας όπου ενδημούν 2000 είδη φυτών.

    Έκκληση προς όλες τις παρευξείνιες χώρες απηύθυνε ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Νήλ Αντερσον προκειμένου να υιοθετήσουν διαδικασία αξιοποίησης του πλούτου της περιοχής χωρίς την εξάντληση των φυσικών πόρων. Ο Γεωργιανός καθηγητής χαρτογράφησης και γεωπληροφοριών στο πανεπιστήμιο της Τιφλίδας , Νίκολοζ Μπερουτσασβίλι, παρουσιάζοντας το γεωφυσικό προφίλ της Μαύρης Θάλασσας έκανε λόγο για επτά βασικές κλιματικές περιοχές, από την υποτροπική πεδιάδα του Μπατούμ ως το κλίμα της στέπας που απαντάται σε πολλές περιοχές του Καυκάσου.

    [05] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Ομόφωνα εγκρίθηκε το σχέδιο της οικονομικής, εμπορικής, τεχνικής και περιβαλλοντικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η σύσταση ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στη Μαύρη Θάλασσα.

    Το σχετικό σχέδιο θα υποβληθεί για επικύρωση κατά την προσεχή σύνοδο της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Τσιτσενάου της Lokdab_ar, την οποία θα απασχολήσει επίσης το θέμα της δημιουργίας Παρευξείνιου Χρηματιστηρίου Αξιών και Εμπορευμάτων.

    Οι διήμερες εργασίες της 9ης Συνάντησης της Επιτροπής ολοκληρώθηκαν σήμερα με την εκλογή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρου Κασσίμη, στη θέση του προέδρου της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ. Ο κ.Κασσίμης θα προεδρεύει της Επιτροπής τα επόμενα δύο χρόνια και διαδέχεται στην προεδρία τον Τούρκο βουλευτή Ραζίμ Ζαίμογλου. Να σημειωθεί ότι οι δύο βουλευτές είχαν ισοψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία και στην επαναληπτική που έγινε αμέσως μετά εκλέχτηκε ο κ. Κασσίμης.

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ Η ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2

    Δυο μέρες απομένουν για τη συναυλία των U2 και οι εργασίες για την προετοιμασία του χώρου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης όπου θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση συνεχίζονται με γοργό ρυθμό. Οι πρώτες από τις 42 νταλίκες με τον εξοπλισμό για την τεχνική υποστήριξη της συναυλίας έφτασαν πριν δυο μέρες και ένα τεράστιο εργοτάξιο στήθηκε στο λιμάνι. Η σκηνή που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση έχει αρχίσει να στήνεται από σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο.Επίσης αύριο φτάνουν οι νταλίκες με τα συστήματα ήχου και φωτισμού. Εκατό ξένοι και 200 Έλληνες τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ για την προετοιμασία της εκδήλωσης, ενώ σήμερα και αύριο θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και άλλοι 100 ξένοι τεχνικοί.

    Για τις ανάγκες της συναυλίας θα στηθούν 74 ηχεία, 6 κονσόλες, 120 κανάλια ήχου, 100 προβολείς, 30 προβολείς γηπέδου, θα χρησιμοποιηθούν 35 μέτρα καλώδια ενώ η σκηνή θα έχει ύψος 20 μέτρα και θα καταλαμβάνει έκταση 700 τετραγωνικών μέτρων. Πάνω στη σκηνή θα τοποθετηθεί αψίδα ύψους 100 μέτρων. Το κόστος της εκδήλωσης ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια δραχμές εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια προέρχονται από τις πωλήσεις των 50.000 εισητηρίων.

    Από τις τρεις το μεσημέρι της Παρασκευής θα κλείσουν οι οδοί Κουντουριώτου και Σαλαμίνος για να αρχίσει στις τέσσερις η προσέλευση των 50.000 ατόμων ,που εξασφάλισαν το εισιτήριο, από τις 18 εισόδους στην κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο χώρο της συναυλίας. Οσοι προσέρχονται στο χώρο της συναυλίας θα ελέγχονται στην είσοδο και απαγορεύεται να φέρουν βιντεοκάμερες , φωτογραφικές μηχανές, πλαστικά η μεταλλικά μπουκάλια, αιχμηρά αντικείμενα και ομπρέλες. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί ακόμη και αν βρέχει ενώ έχουν προβλεφτεί θέσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μέσα στο χώρο του λιμανιού θα πωλούνται αναψυκτικά και σάντουιτς . Η όλη εκδήλωση θα διαρκέσει τέσσερις ώρες και θα αρχίσει στις 8 το βράδυ με τα support group και θα ολοκληρωθεί με τη δίωρη συναυλία του δημοφιλούς ιρλανδέζικου συγκροτήματος.

    Οι U2 θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της συναυλίας και θα αναχωρήσουν την επόμενη.Όσοι δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν εισιτήριο θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη συναυλία από τις τέσσερις γιγαντοοθόνες που θα στηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, στο Λευκό P}qco, στην Καλαμαριά και τον Εύοσμο. Η λήψη εικόνας από τις γιγαντοοθόνες με σκοπό την προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης απαγορεύεται και σε περίπτωση παραβίασης της απαγόρευσης το συγκρότημα έχει δικαίωμα να ζητήσει επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

    [07] ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Τη δρομολόγηση ενός φιλόδοξου προγράμματος, που θα αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο του εμπορίου, αναμένεται να εξαγγείλει σύντομα το Υπουργείο Ανάπτυξης. Βάσει αυτού του προγράμματος, που τιτλοφορείται “Ηλεκτρονικά κέντρα εμπορίου”, τα επιμελητήρια και οι εμπορικοί σύλλογοι σε ολόκληρη τη χώρα θα “μπουν” στο παιχνίδι του ηλεκτρονικού εμπορίου, παρέχοντας υποστήριξη -σε επίπεδο εκπαίδευσης και τεχνικών συμβουλών- στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

    Το πρόγραμμα αυτό, που θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπει τη δημιουργία δέκα ηλεκτρονικών κέντρων εμπορίου, αντίστοιχων των “Electronic Trade Points””, που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο project των Ηνωμένων Εθνών.

    Πάντως, περισσότερες λεπτομέρειες για το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιάσει στις αρχές Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης “Infosystem”, που θα είναι φέτος αφιερωμένη στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Παράλληλα, η κ.Διαμαντοπούλου αναμένεται να αναφερθεί στην πρόοδο των κλαδικών έργων του προγράμματος Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Δεδομένων (EDI) που χρηματοδότησε με 1,6 δισ. δραχμές το Υπουργείο Ανάπτυξης. Από το πρόγραμμα επωφελήθηκαν 253 επιχειρήσεις από 29 κλάδους, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επέδειξαν - κατά σειρά- αυτές που προέρχονται από τον χώρο των τροφίμων, της κλωστοϋφαντουργίας και των μετάλλων. Επίσης, EDI χρησιμοποιούν και 100 θυγατρικές πολυεθνικών εταιριών, δέκα από τις οποίες προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα.

    Τα οφέλη της εισαγωγής και χρήσης EDI στις επιχειρήσεις είναι ποικίλα. Ελληνικό πολυκατάστημα εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα κέρδη του κατά 35-40% μέσω EDI και αυτό γιατί με τη χρήση του συστήματος εξασφαλίζεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών κατά 76%, η καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων κατά 36%, η ταχύτερη διαδικασία παραγωγής κατά 26% και η μείωση του αποθηκευτικού χώρου κατά 18% .


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΖΕΜ ΓΙ Α ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ S-300 ΣΤΟ CNN

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο CNN ότι η εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο είναι δυνατό να οδηγήσει στη μετατροπή της Μεσογείου και της περιοχής σε ένα μεγάλο οπλοστάσιο με ρωσικούς πυραύλους.

    Ο κ. Τζεμ ανέφερε επίσης ότι και η Συρία επιδιώκει την αγορά των πυραύλων S-300, κάτι που όπως παρατήρησε έχει ανησυχήσει το Ισραήλ.

    Ο Τούρκος υπουργός παραδέχθηκε ωστόσο ότι η εγκατάσταση των πυραύλων και η στρατικοποίηση, όπως είπε, των νησιών του Αιγαίου, μπορεί να μην αποτελούν απειλή για την Τουρκία.

    Υποστήριξε όμως ότι με ορισμένες μετατροπές οι πύραυλοι μπορούν να καταστούν χημικά όπλα, με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τζεμ διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν επεδίωξε ούτε επιδιώκει την αγορά των πυραύλων S-300 από τη Ρωσία.

    [09] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΛΑΦΣΙΤΣ–ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Στο Βελιγράδι αναμένεται εντός των προσεχών ωρών η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάφσιτς για την πρώτη μετά την εκλογή της πριν από ένα χρόνο, συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η κ.Πλάφσιτς που κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία 1992-95 ζούσε στο Βελιγράδι, έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς ότι προκάλεσε τον πόλεμο, ανάβοντας τη σπίθα της επιθυμίας των Σέρβων της Βοσνίας να συμμετάσχουν σε μία μεγάλη Σερβία αλλά πουλώντας τους στη συνέχεια υπογράφοντας τη συνθήκη του Ντέητον. Οι σχέσεις του κ.Μιλόσεβιτς με την κ.Πλάφσιτς επιδεινώθηκαν όταν στην πρόσφατη διαμάχη για την εξουσία στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, πήρε το μέρος των ακραίων εθνικιστών αντιπάλων της που ακολουθούν τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, προκάτοχο της και ηγέτη των Σερβοβοσνίων την εποχή του πολέμου Ράντοβαν Κάραζιτς. Η συνάντηση γίνεται μόλις τρεις μέρες μετά από την αισθητή μείωση των ποσοστών του Σοσιαλιστικού Κόμματος του κ.Μιλόσεβιτς στις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες ένας στους 4 ψηφοφόρους του μετακινήθηκε στην κάλπη των εθνικιστών του Ριζοσπαστικού Κόμματος, το οποίο στη Βοσνία υποστηρίζει τους αντιπάλους της κ.Πλάφσιτς.

    [10] ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΚΑΙ Μ.ΠΑΡΙΣ

    Το διορισμό των νέων πρέσβεων των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία, Νίκολας Μπερνς και Μάρκ Πάρις ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Ο Μπερνς υπήρξε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Πάρις είναι διπλωμάτης καριέρας και έχει υπηρετήσει στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ανατολική Ευρώπη.

    Ο Γερουσιαστής Τζόζεφ Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, υπέδειξε στο Μάρκ Πάρις ότι πρέπει να επισημάνει στην τουρκική κυβέρνηση πως η αίσθηση περιθωριοποίησης που αισθάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, προέρχεται από το γεγονός ότι παραβίασε τη διεθνή νομοθεσία με την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζει να την παραβιάζει.

    “Ηταν και παραμένει πολιτική μας, ότι η εισβολή στην Κύπρο ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου” τόνισε ο κ.Μπάϊντεν, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική στρατιωτική επέμβαση ήταν παράνομη.

    Ο Νίκολας Μπέρνς, διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να συμβάλλει hetij\ στη δημιουργία μιας νέας εποχής εμπιστοσύνης, οικονομικής ανάπτυξης και φιλίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. “Οι προκλήσεις είναι πολλές. Αναζήτηση ειρηνικής λύσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η επίλυση των προβλημάτων που αγγίζουν την Κύπρο, η οικοδόμηση ευρύτερου και δικαιότερου εμπορίου και το άνοιγμα νέων πιθανοτήτων για αμερικανικές επιχειρήσεις”.

    Τόνισε επίσης, ο πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι θα δώσει έμφαση στην ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως και στην επίλυση του κυπριακού, ενώ υπενθύμισε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα δύο αυτά ζητήματα είναι αυξημένο.

    Ο κ.Μπέρνς χαρακτήρισε επίσης την Αθήνα δύναμη στα Βαλκάνια και παράγοντα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ένας δυναμικά και αυξανόμενος σύμμαχος, με τον οποίο οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τις στενότερες δυνατές σχέσεις.

    Από την πλευρά του, ο Μάρκ Πάρις ανέφερε ότι το κυπριακό αποτελεί ένα πολύ πολύπλοκο ζήτημα, ενώ επισήμανε ότι θα συνεργαστεί στενά με τον κ.Μπέρνς για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.

    [11] ΤΟΥΡΚΙΑ:50 ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΗΠΑΤΟΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ

    Παράνομες μεταμοσχεύσεις ήπατος από τούρκους δότες σε ισραηλινούς λήπτες αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας τις οποίες μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, πενήντα ισραηλινοί πήγαν μέσα στο 1997 στην Τουρκία για να προμηθευθούν μόσχευμα αντί 10 έως 20000 δολαρίων και να υποβληθούν στη συνέχεια σε εγχείριση μεταμόσχευσης σε νοσοκομεία μακριά από την Κωνσταντινούπολη έναντι 150000 δολαρίων. Μεσάζοντες στην υπόθεση, η οποία είναι παράνομη με βάση τον τουρκικό νόμο που απαγορεύει την αγοραπωλησία οργάνων, εμφανίζονται ισραηλινοί γιατροί οι οποίοι συνοδεύουν τον ασθενή και αμείβονται με περίπου 20000 δολάρια. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 80 μεταμοσχεύσεις τέτοιου τύπου ενώ οι υποψήφιοι λήπτες είναι ανέρχονται σήμερα σε περίπου 2000, το 10% των οποίων θα χάσει τη μάχη για τη ζωή εάν δεν λάβουν νέο όργανο μέσα σε ένα χρόνο.

    [12] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΩΣ ΞΕΝΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

    Οξύτατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ρουμανία η καταγγελία του υπουργού εξωτερικών της χώρας Αντρέι Σεβερίν σύμφωνα με την οποία κάποιοι αρχηγοί κομμάτων και δύο ή τρεις διευθυντές μεγάλων εφημερίδων είναι έμμισθοι πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών. Το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων ROMPRESS αναφέρει ότι ο πρόεδρος της χώρας Εμιλ Κονσταντινέσκου διέταξε αμέσως τον κ.Σεβεριν να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του καθώς όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, κατά τη διάρκεια συνάντησης του ανώτατου συμβουλίου άμυνας, παρουσία του προέδρου, οι επικεφαλής των ρουμανικών μυστικών upgqesi~m SRI και της αντικατασκοπίας SIE δήλωσαν ότι δεν έχουν γνώση περίπτωσης κατασκοπίας που να αφορά διευθυντές εφημερίδων ή αρχηγούς κομμάτων και διέψευσαν ότι πρόκειται για πληροφορίες που είτε δόθηκαν είτε διέρρευσαν από τις υπηρεσίες προς το υπουργείο εξωτερικών. Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ.Σεβερίν είπε ότι έχει γραπτά στοιχεία αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματα των εμπλεκομένων και απέδωσε τις πληροφορίες σε άλλες πηγές, υποσχόμενος ότι θα παραδώσει τους φακέλους στις μυστικές υπηρεσίες. Ο υπουργός κατηγόρησε επίσης χωρίς να κατονομάσει “υπερασπιστές της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μάχης κατά της διαφθοράς” ότι υπήρξαν πληροφοριοδότες της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος Τσαουσέσκου το οποίο κατέρρευσε το 1989 με αποτέλεσμα σήμερα να εκτελούν τις εντολές ανθρώπων οι οποίοι τους εκβιάζουν για το παρελθόν τους. Επιφυλακτικός απέναντι στις καταγγελίες εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ρουμανικής γερουσίας και πρωθυπουργός των μετακομμουνιστικών κυβερνήσεων μέχρι το 1991 Πέταρ Ρομάν ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει δει τα έγγραφα ενώ μέλη του κοινοβουλίου κάλεσαν τον κ.Σεβερίν να αποκαλύψει ονόματα επισείοντας τον κίνδυνο “μεγάλης βλάβης στη ρουμανική κοινωνία”.

    [13] ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Σκληραίνει την αντιπολιτευτική του τακτική το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την δολοφονική απόπειρα κατά του βουλευτή του, Αζέμ Χαϊντάρι. Σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Σαλί Μπερίσα αποφασίστηκε η αποχή της κοινοβουλευτικής ομάδας από τις εργασίες της Βουλής, ενώ απευθύνθηκε έκκληση προς τους οπαδούς για τη συνέχιση δυναμικών κινητοποιήσεων. Οι μετέχοντες στη συνεδρίαση και ειδικότερα ο Μπερίσα εξαπέλυσαν μύδρους κατά της κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας χαρακτήρισε “αιμοβόρα κλίκα” και επανέλαβε την απαίτησή του για παραίτηση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο. Κάλεσε τους οπαδούς του για μαζικές κινητοποιήσεις με βασικά αιτήματα, την ανατροπή της κυβέρνησης, επιστροφή των χρημάτων από τις παρατράπεζες, την καταγγελία δήθεν μυστικών συμφωνιών μεταξύ αλβανικής κυβέρνησης και γειτονικών χωρών που επαναπροωθούν Αλβανούς κ.α. “Θα αποτελέσουμε εναλλακτική Βουλή της πλατείας”, είπε χαρακτηριστικά ο Μπερίσα. Σημειώνεται ότι η αστυνομική διεύθυνση των Τιράνων υπέβαλε μήνυση κατά της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτηρίζοντας παράνομες τις πολιτικές συγκεντρώσεις του, επειδή αυτές πραγματοποιούνται χωρίς τη σχετική άδεια των αρμοδίων οργάνων με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή πραγματοποίησή τους. Πολιτικοί αναλυτές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η σκλήρυνση της στάσης του Μπερίσα στοχεύει περισσότερο στην ισχυροποίηση της θέσης του, ενόψει μάλιστα και του επικείμενου συνεδρίου του κόμματος, καθώς η αιχμή της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει τελευταία στους κόλπους του, είναι η pqoedq_a του κόμματος αλλά και η ανάγκη αλλαγών που τα περισσότερα στελέχη θεωρούν ότι απαιτούνται για να γίνει κόμμα εξουσίας.

    [14] ΠΡΟΤΑΣΗ Ι.ΚΟΣΤΟΦ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Τον συντονισμό των προσπαθειών της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, έως το τέλος του 1997, ώστε να κατασκευαστεί ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, προτείνει με επιστολή τους ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, στον Ρώσο ομόλογό του, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, τον οποίο και κάλεσε σε επίσημη επίσκεψη στη Σόφια στις αρχές του 1998.

    Στην επιστολή του, την οποία θα παραδώσει στον κ.Τσερνομίρντιν ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σόφια, Λεονίντ Κερεστεντζιάντς, ο κ.Κόστοφ προτείνει έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου να συνεδριάσει η μικτή διακυβερνητική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων και τη σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων.

    Η βουλγαρική πλευρά επιμένει στην κατάργηση των τελωνειακών και άλλων εμποδίων, που περιορίζουν την πρόσβαση των βουλγαρικών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Τα άλυτα προβλήματα στις αμοιβαίες πληρωμές, στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, είναι σύμφωνα με τον κ.Κόστοφ μεταξύ των εκκρεμοτήτων που χρειάζονται μια επείγουσα λύση.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσημα την πρόθεση της κυβέρνησής του να αγοράζει και να εξασφαλίζει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου για τρίτες χώρες, την ίδια ώρα που στη Μόσχα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εταιριών “Μπουλγκάργκαζ” και “Γκάζεξπορτ” για τους όρους παράδοσης του αερίου.

    “Πέτρα του σκανδάλου” για τη συνεχιζόμενη διαμάχη των δυο πλευρών γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου, υπήρξε το πρόσφατο αίτημα της βουλγαρικής κυβέρνησης να απομακρυνθούν οι μεσάζοντες από τις αγοραπωλησίες του αερίου. Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε σήμερα και ο επικεφαλής της κυβερνητικής Εθνικής Επιχείρησης Ενέργειας, Ιβάν Σιλιάσκι, με επιστολή του στον πρόεδρο της ισχυρής ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου “Γκάζπρομ”, Ρεμ Βιάχιρεφ.

    Η “Γκάζπρομ” όμως επιμένει οι προμήθειες ρωσικού αερίου να πραγματοποιούνται μέσω της εταιρίας “Οβεργκαζινγκ” - μικτή εταιρία της γιγαντιαίας ρωσικής εταιρίας με το βουλγαρικό όμιλο “Μούλτιγκρουπ”, όπως αναφέρεται στην επιστολή της “Γκαζεξπορτ”, την οποία δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες της Σόφιας.

    Υπενθυμίζεται ότι η “Γκάζπρομ” υπέγραψε πρόσφατα με την Αγκυρα συμφωνία κατασκευής υποβρυχίου αγωγού, που θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Τουρκία, απευθείας από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας τη Βουλγαρία.

    Βούλγαροι ειδικοί χαρακτήρισαν “τεχνικά ανέφικτη” και “μπλόφα” τη συμφωνία αυτή, ενώ η επίσημη Σόφια έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στις υποτιθέμενες προθέσεις της για “διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου” και για αντικατάσταση του αερίου με πετρέλαιο σε μια σειρά από βιομηχανικές μονάδες.

    Τις πολιτικές προεκτάσεις στην όλο και πιο ανταγωνιστική αγορά diacq\vei η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου πρεσβευτή Λ.Κερεστεντζιάντς στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας “για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τους λόγους της μη πρόσκλησης εκπροσώπων της Ρωσίας στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης” στις 3 Οκτωβρίου, στη Σόφια.

    [15] ΒΟΣΝΙΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Επίθεση με πέτρες και βόμβες μολότωφ δέχτηκαν χθες στρατιώτες του ΝΑΤΟ, κοντά στη σερβοβοσνιακή πόλη Ντομπόι, με αποτέλεσμα να χρειαστούν ενισχύσεις από τάγμα Σκανδιναυών και Πολωνών της διεθνούς δύναμης για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έβαλαν φωτιά σε ένα λεωφορείο κι ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί απώλειες, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Δύναμης Σταθεροποίησης ταγματάρχης Γιαν Γιούστεν. Σύμφωνα με τον κ. Γιούστεν το περιστατικό ξεκίνησε όταν 100 περίπου οχήματα μπλοκάρησαν το δρόμο πριν τη γέφυρα, στην οποία η Δύναμη Σταθεροποίησης είχε στήσει σημείο ελέγχου.Το εξαγριωμένο πλήθος, το οποίο κατά την εκτίμηση του αποτελείται από Σέρβους, συγκεντρώθηκε στη γέφυρα απαιτώντας να μετακινηθεί το σημείο ελέγχου, και κατόπιν άρχισε η επίθεση. Αργότερα η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, αν και αποφασίστηκε να διατηρηθούν και το βράδυ τα σημεία ελέγχου, τα οποία στήθηκαν με σκοπό να προληφθούν τυχόν συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας στο Πρνίαβορ. Παρόμοιες συγκρούσεις είχαν σημειωθεί τη Δευτέρα στην πόλη αυτή βορειοδυτικά του Ντομπόι, όταν η πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάφσιτς αντικατέστησε την ηγεσία της τοπικής αστυνομίας με αποτέλεσμα να προκληθεί η αντίδραση των υποστηρικτών των ακραίων εθνικιστών αντιπάλων της, που φαίνεται να κυριαρχούν εκεί.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 24 September 1997 - 12:23:37