Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-22

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 22 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1996

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΤΖΕΜ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [03] Σ.ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

  • [04] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ 75 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

  • [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

  • [06] EΡΓΟ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

  • [07] ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [08] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΕΡΒΙΑ: ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο Ζ. ΛΙΛΙΤΣ - ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΜΕ ΤΟΝ Β. ΣΕΣΕΛΙ

  • [10] Κ. ΗΛΙΑΔΗΣ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ '97" ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

  • [11] ΑΥΞΗΣΗ 7% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [12] ΤΙΡΑΝΑ:ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [13] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1996

    Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από τις βουλευτικές εκλογές του 1996 και δύο γκάλοπ που δημοσιεύονται σε δύο εφημερίδες, "Τα Νέα" και "Απογευματινή", επιχειρούν να προσδιορίσουν τα στοιχεία που συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό σήμερα.

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύουν "Τα Νέα" δείχνουν ότι το 41,4% των ερωτηθέντων προτιμούν για πρωθυπουργό τον J~sta Σημίτη και το 25,6% τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Καραμανλή. Από πλευράς δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών ο κ. Καραμανλής με ποσοστό 54,1% προηγείται του κ. Σημίτη (53,8%) και είναι δεύτερος στην κατάταξη μετά τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος διατηρεί την πρώτη θέση με ποσοστό 60,1%. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας (44,8%), την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντώνης Σαμαράς (24,7%), και την έκτη ο γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με 21%.

    Η δημοσκόπηση έγινε το χρονικό διάστημα 6-12 Σεπτεμβρίου από το Ινστιτούτο V-Project Research Consulting με ερωτηματολόγιο και κάλπη σε δείγμα 1.195 ατόμων.

    Η δεύτερη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Απογευματινή" και παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,6% και προηγείται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ που έχει ποσοστό 27,6%. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΚΕ (5%) και ακολουθούν ο ΣΥΝ (4,7%), το ΔΗΚΚΙ (3,9%) και η ΠΟΛΑΝ (1,7%). Η έρευνα έγινε από την εταιρία "ALKO" με τη μέθοδο της κάλπης και σε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων, από τις 8 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΤΖΕΜ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Συναντώνται αύριο στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Θεόδωρος Πάγκαλος και Ισμαήλ Τζεμ.

    Την Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους κυρίους Πάγκαλο, Τζεμ και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Συναντήσεις με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών θα έχει επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Οι κύριοι Πάγκαλος, Τζεμ και Κασουλίδης θα συναντηθούν με το Γ.Γ του ΟΗΕ, Κοφι Αναν και τον ειδικό σύμβουλο του για το Κυπριακό Ντιέγκο Κορντοβεζ.

    [03] Σ.ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, με στόχο την κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων της αγοράς, θα κρίνει το "τηλεπικοινωνιακό παιχνίδι" στο κατώφλι του 2000, καθώς ο σκληρός ανταγωνισμός και η ανάγκη ανεύρεσης κεφαλαίων για την υλοποίηση δικτύων υψηλής τεχνολογίας, θα αναγκάσουν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν την "απομόνωσή" τους και να αναζητήσουν επιχειρηματικούς εταίρους.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, Δημήτριος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του 36ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Τηλεπικοινωνιών Μηχανικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FITCE). Η κορυφαία για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών διοργάνωση, θα φιλοξενηθεί για δεύτερη φορά φέτος - let\ από δέκα χρόνια- στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, έως τις 27 Σεπτεμβρίου. "Οι στρατηγικές επιλογές των τηλεπικοινωνιακών φορέων κατευθύνονται στην εξεύρεση συνεργασιών μέσα από συγχωνεύσεις, εξαγορές και επιχειρηματικούς συνεταιρισμούς, που θα τους επιτρέψουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους έναντι του ανταγωνισμού, να κατακτήσουν νέες αγορές και να ικανοποιήσουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού τους", επεσήμανε ο κ.Παπούλιας και πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία της Γενεύης για την απελευθέρωση των επικοινωνιών, η αγορά αναμένεται να κατευθυνθεί στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου ευρείας ζώνης και πολλαπλών υπηρεσιών.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πολιτική που έχει δρομολογήσει ο ΟΤΕ για να ανταποκριθεί στις επικείμενες αλλαγές του τηλεπικοινωνιακού τοπίου, ο κ.Παπούλιας τόνισε ότι αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, όπως φαίνεται και από τη διαρκή αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών του Οργανισμού.

    "Ο κύκλος εργασιών για το 1996 ξεπέρασε τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και τα κέρδη τα 800 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, οι δύο φάσεις μετοχοποίησης με τις οποίες το 20% του Οργανισμού περιήλθε σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές ήταν επιτυχείς. Παράλληλα, υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα 1997-2000 ύψους 4,5 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη ψηφιακοποίηση του δικτύου, ενώ ολοκληρώθηκαν οι επιχειρηματικές κινήσεις για την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Τέλος, επίκειται η εισαγωγή στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και πολυμέσων, με τη χρήση δικτύων ευρείας ζώνης", δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΤΕ.

    [04] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ 75 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Προβληματική θα είναι η λειτουργία διαμετακομιστικού κέντρου μεγάλων διαστάσεων στην Αλεξανδρούπολη, μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων στην περιοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου και επιχειρηματιών του νομού Εβρου, βασισμένες σε μελέτη για το ελληνικό δίκτυο εμπορευματικών κέντρων, που θα παρουσιαστεί σε ειδική ημερίδα, στις 4 Οκτωβρίου στην πόλη. Για το λόγο αυτό, το Επιμελητήριο και 75 επιχειρηματίες κατέθεσαν στην υπεύθυνη για τη διαχείριση και υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, Εταιρία Ανάπτυξης Ιδιωτικών Υποδομών Βορείου Ελλάδος, εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργία μικρότερης εμβέλειας διαμετακομιστικού κέντρου, "που μπορεί να είναι λειτουργικό και βιώσιμο στις σημερινές συνθήκες", όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Νικόλαος Δαστερίδης. Το προτεινόμενο κέντρο θα καλύπτει αρχικά έκταση 100 στρεμμάτων, που ήδη έχει παραχωρηθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην περιοχή του Βιοτεχνικού Πάρκου Αλεξανδρούπολης, ενώ άλλα 200 στρέμματα θα διατεθούν από το δήμο σε διάστημα δύο χρόνων, για τη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων που σταδιακά θα αναπτύξει το κέντρο. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων to 50% θα καταβάλουν οι 75 επιχειρηματίες και το υπόλοιπο αποτελεί κοινοτική επιχορήγηση. Σύμφωνα με τον κ. Δαστερίδη, πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ιδιωτικών ή μικτών βιομηχανικών υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, "καθώς μέσα σε μία πενταετία λειτουργίας θα έχει γίνει απόσβεση της επένδυσης και θα λειτουργεί ανταποδοτικά", καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες διακίνησης εμπορευμάτων στη Θράκη. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Δαστερίδη, η μελέτη για τα συνολικά εννέα προβλεπόμενα κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, έκτασης από 1.000 έως 2.500 στρέμματα, που εκπόνησε ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ), καταδεικνύει ότι η εγκατάσταση ενός διαμετακομιστικού κέντρου, άνω των 2.000 στρεμμάτων, στον Εβρο δεν ενδείκνυται υπό τις σημερινές συνθήκες, λόγω της έλλειψης υποδομών.

    [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Το μοναδικό Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής των Βαλκανίων κόστους 180 εκατομμυρίων δραχμών, που φέρει το όνομα "Απόστολος Φωκάς" και βρίσκεται στον χώρο του Ιπποκρατείου νοσοκομείου, εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Γείτονας. Το Κέντρο, που είναι δωρεά της "Οδυσσέας Φωκάς Α.Ε", διαθέτει μόνο εξωτερικά ιατρεία και θα αρχίσει να λειτουργεί από τον ερχόμενη Δευτέρα προσφέροντας συνολικά υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Διαθέτει ψυχολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο, οφθαλμίατρο, τομείς εργασιοθεραπείας, λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, ηλεκτροεγκεφαλογράφο και ηλεκτρομυογράφο. Όπως τόνισε η διευθύντρια της Α Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου κ Καίτη Μαλακά οι εξετάσεις στο Κέντρο θα γίνονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη μετά από ραντεβού. Σύμφωνα με την κ Μαλακά η σημασία αυτού του Κέντρου είναι μεγάλη καθώς θα παρέχει συνολικά και όχι αποσπασματικά υπηρεσίες σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και που το 3% του συνόλου τους πάσχουν νοητική καθυστέρηση ενώ το 0,5-1% έχει νευρολογικά προβλήματα. Εγκαινιάζοντας το Κέντρο ο κ Γείτονας τόνισε ότι με το Κέντρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας αποκτά νέες σημαντικές δυνατότητες σε σχέση με τη διάγνωση και με την πρώιμη και έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων και ανωμαλιών στα παιδιά. Πρόσθεσε ότι η επιλογή του χώρου του Ιπποκρατείου για την εγκατάσταση του Κέντρου αποτελεί θετικό στοιχείο επειδή το νοσοκομείο διαθέτει τις υποδομές με εθνικές παιδιατρικές κλινικές.Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι το Κέντρο θα αποκτήσει και μονάδα εντατικής θεραπείας και με την ευκαιρία αυτή τόνισε ότι εφαρμόζεται ήδη πρόγραμμα δημιουργίας μονάδων εντατικής θεραπείας στις οποίες ο αριθμός των κλινών σε μία τριετία από σήμερα θα φτάσει τις 600 . "Είναι ο ελάχιστος απαραίτητος αριθμός ώστε να καλύπτει το ΕΣΥ τις ανάγκες. Πριν ένα χρόνο ήταν 240 κλίνες, σήμερα έχουμε 340 και στο τέλος της τριετίας θα είναι 600. Μέσα σε αυτές έχει προτεραιότητα ότι αφορά τα παιδιά όπως έχουν προτεραιότητα και οι άλλες ειδικές μονάδες και της τρίτης ηλικίας" συνέχισε ο κ Γείτονας ενώ παράλληλα επισήμανε ότι με τον καινούργιο m|lo 2519 του ΕΣΥ παρέχονται στα νοσοκομεία δυνατότητες να λειτουργούν κέντρα αποκατάστασης και θεραπείας ηλικιωμένων

    [06] EΡΓΟ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Το μεγαλύτερο έργο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Μονή Λαζαριστών του δήμου Σταυρούπολης εγκαινίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, βουλευτών, του περιφερειάρχη, του νομάρχη Θεσσαλονίκης και δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης.

    Το έργο, προϋπολογισμού 7,5 δις δραχμών, εκτείνεται σε επιφάνεια 12.000 τ.μ. ενώ το συνολικό εμβαδόν των χώρων που κατασκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν πλησιάζει τις 22.000 τ.μ.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, μιλώντας στη διάρκεια των εγκαινίων όπου χωροστάτησε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως Διονύσιος, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν και τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια δραχμές, που απαιτούναι για την ολοκλήρωση του έργου και αναφέρθηκε στα έργα της περιοχής, που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα δράσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, προϋπολογισμού 15 δις δραχμών. Υπογράμμισε ότι με τη Μονή Λαζαριστών σβήστηκε η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δυτική Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη πόλη. Πρόσθεσε ότι για το έργο εργάστηκαν επί ένα χρόνο 700 άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων, ενώ και για τα 250 έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας απασχολούνται 8.000 τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και 1.400 επιστήμονες.

    Ως την πιο σημαντική πράξη πολιτισμού, που παρεμβαίνει στην ταξική διαίρεση του χώρου, χαρακτήρισε την απόφαση για τη Μονή Λαζαριστών ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόσθεσε ότι τα εγκαίνια του έργου αποτελουν πρόκληση για τη διαχείρισή του και υπογράμμισε την αναγκαιότητα για νέες ιδέες και πρωτοβουλίες πιο δημιουργικές. Ανακοίνωσε ότι έχει δώσει σχετικές οδηγίες στον κύριο χρήστη του χώρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το οποίο θα χρησιμοποιεί τα τρία θέατρα, ενώ η δραματική σχολή του ΚΘΒΕ θα στεγαστει στη Μονή Λαζαριστών.

    Αναφέρθηκε στο θετικό απόθεμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το οποίο έχει καταστήσει, όπως είπε, τη Θεσσαλονίκη διαρκή πολιτιστική πρωτεύουσα στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αντισταθμιστικά μέτρα για την Ολυμπιάδα του 2004, διαχέοντας την Πολιτιστική Ολυμπιάδα σε όλη τη χώρα.

    [07] ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Το καθεστώς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα συζητείται για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σήμερα στο Στρασβούργο, ταυτόχρονα με μια άλλη υπόθεση, που αφορά την ελληνική νομοθεσία και νομολογία για τον προσηλυτισμό.

    Η πρώτη υπόθεση αφορά κυρίως τον τρόπο και τις συνθήκες ap|jtgsgr νομικής προσωπικότητας από την Καθολική Εκκλησία, αυτοδίκαια ή μέσα από τις διαδικασίες του ελληνικού δικαίου και η δεύτερη αφορά τα όρια μεταξύ επιτρεπόμενου ή απαγορευμένου προσηλυτισμού, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομολογία, σε περίπτωση Πεντηκοστών που βρίσκονται σε ιεραρχική σχέση με υφιστάμενους τους στο στρατό και σε άλλες υπηρεσίες.

    Η Καθολική Εκκλησία ζητά αυτόματη αναγνώριση καθεστώτος νομικού προσώπου στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να ασκήσει όλα τα σχετικά διαδικαστικά και ουσιαστικά δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται, αλλά αρνείται να υποχρεωθεί σε υποβολή αίτησης στις ελληνικές αρχές για απόκτηση νομικής προσωπικότητας για πρώτη φορά, θεωρώντας ότι το καθεστώς αυτό απορρέει αυτοδίκαια από τις Συνθήκες Λονδίνου και Σεβρών, του 1830 και του 1920 αντίστοιχα, δεδομένου ότι προϋπήρχε σε περιοχές της χώρας (όπως η Κρήτη), πριν από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

    Το ελληνικό κράτος έκρινε ότι η άσκηση των διαδικαστικών και άλλων εννόμων δικαιωμάτων είναι ήδη δυνατή σήμερα από την Καθολική Εκκλησία, που θα μπορούσε να θεωρηθεί από τα δικαστήρια και σαν "εν τοις πράγμασι" υπάρχον νομικό πρόσωπο, σύμφωνα με παραδοσιακή γενική ομολογία, ενώ παραμένει πάντοτε ανοιχτή η δυνατότητα αίτησης στα ελληνικά δικαστήρια, με βεβαιότητα πλήρους απόκτησης νομικής προσωπικότητας.

    Στη δεύτερη υπόθεση εξετάζονται περιπτώσεις προσηλυτισμού από Πεντηκοστές, όπου έφεδροι Αξιωματικοί είχαν καταδικαστεί για παράνομο προσηλυτισμό υφιστάμενων τους άοπλων οπλιτών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, ως και άλλων ατόμων, όπως και μητέρας που βρισκόταν σε επαγγελματική εξάρτηση, κοινωνική και πολιτιστική αδυναμία.

    Στις γνωμοδοτήσεις της, η πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκρινε ότι η θρησκευτική ελευθερία της Καθολικής Εκκλησίας είναι σεβαστή στην Ελλάδα, εφόσον της είναι πάντοτε δυνατό να αποκτήσει νομική προσωπικότητα, σύμφωνα με τη γενική διαδικασία που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

    [08] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ

    Δύο Ελληνες μετανάστες εξελέγησαν βουλευτές κατά τις χθεσινές τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου, όπου για πρώτη φορά πήραν μερος και κάτοικοι της περιοχής προερχόμενοι από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Με τους σοσιαλδημοκράτες του SPD εξελέγη ο Χρήστος Ξένος, μέλος του ΠΑΣΟΚ και με τους Πράσινους ο Σπύρος Ασλανίδης. Δύο άλλοι Ελληνες υποψήφιοι, οι Συμεών Προφιλίδης και Κώστας Λαγόνης, που μετείχαν στο συνδυασμό των χριστιανοδημοκρατών της CDU, δεν εξελέγησαν όπως άλλωστε αναμένονταν, καθώς δεν ήταν σε εκλόγιμες θέσεις.

    Στις εκλογές του Αμβούργου η έκπληξη ήρθε από τους ακροδεξιούς του DFU, οι οποίοι σχεδόν διπλασίασαν τη δύναμή τους (από 2,8% στις εκλογές του 1993 κατέλαβαν τώρα 4,9%) και για μερικές εκατοντάδες ψήφους δεν μπόρεσαν να σπάσουν το φράγμα του 5% και να εισέλθουν στην topij^ βουλή.

    Πρώτο κόμμα ανεδείχθη και πάλι το SPD, που κατέλαβε το 36,2%, έχοντας όμως απωλέσει ποσοστό 4,2% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές (40,4%).

    Οι χριστιανοδημοκράτες της CDU αύξησαν τη δύναμή τους και από 25,1% πήγαν στο 30,7%, ενώ οι Πράσινοι σημείωσαν μικρή αύξηση φτάνοντας στο 13,9% από το 13,7% που είχαν μέχρι τώρα.

    Οι Φιλελεύθεροι του FDP αν και αύξησαν το ποσοστό τους από 3,3% στο 3,5%, για άλλη μία φορά δεν θα εκπροσωπηθούν στην τοπική βουλή.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΕΡΒΙΑ: ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο Ζ. ΛΙΛΙΤΣ - ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΜΕ ΤΟΝ Β. ΣΕΣΕΛΙ

    Ο Ζόραν Λίλιτς, υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού " Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Νέα Δημοκρατία" και ο Βόϊσλαβ Σέσελι, πρόεδρος του "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος" θα είναι οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου της Σερβίας σε 15 ημέρες, αφού συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά, σε σχέση με τους υπόλοιπους 15 υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιβιτσα Ντάσιτς, ο Ζόραν Λίλιτς έρχεται πρώτος και ο Βόϊσλαβ Σέσελι δεύτερος. Ο κ. Λίλιτς, συγκέντρωσε 1.278.504 ψήφους από τα καταμετρημένα έως τώρα 3.278.504 ψηφοδέλτια, δηλαδή ποσοστό περισσότερο από 50% του συνόλου.

    Ο Βόϊσλαβ Σέσελι ακολουθεί δεύτερος με 936.533 ψήφους, ποσοστό 28,5% και τρίτος ο Βουκ Ντράσκοβιτς με 752.029 ψήφους, ποσοστό 23%.

    Για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχουν καταμετρηθεί 3.429.963 ψηφοδέλτια. Προηγείται ο κυβερνητικός συνασπισμός "Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Νέα Δημοκρατία" με 1.241.501 ψήφους και ακουλοθούν το "Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα" του Β. Σέσελι με 1.025.375 ψήφους και το "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης" του Βουκ Ντράσκοβιτς με 728.656 ψήφους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος", ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σερβίας. Από τις 250 έδρες που αριθμεί η Βουλή, ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει από 110 έως 115 έδρες.

    Ετσι, ρυθμιστής των εξελίξεων γίνεται ο Βουκ Ντράσκοβιτς. Η ψήφος των οπαδών του Ντράσκοβιτς στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα κρίνει ποιος από τους Λίλιτς και Σέσελι, θα εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της Σερβίας. Ταυτόχρονα, οι έδρες του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης", αναμένεται ότι θα είναι καθοριστικές για τις μετεκλογικές συνεργασίες, αναφορικά με τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

    Τέλος, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, το ποσοστό συμμετεχόντων, ανήλθε στο 61,95% , το οποίο σημαίνει ότι το μποϋκοτάζ των εκλογών που επιχείρησαν 12 κόμματα της αντιπολίτευσης, απέτυχε.

    [10] Κ. ΗΛΙΑΔΗΣ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ '97" ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

    Η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '97" θα πραγματοποιηθεί όπως έχει ανακοινωθεί με τη συμμετοχή ελληνικων ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, αναχωρώντας για την Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές αναφορικά με τους πυραύλους S-300, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι γίνονται σε μια προσπάθεια dgliouqc_ar έντασης στην Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ηλιάδης υπενθύμισε την πρόταση για αποστρατικοποίηση, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα εγείρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη συνάντηση που θα έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για θέματα ασφάλειας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουρός Αμυνας χαρακτήρισε "αναληθές" δημοσίευμα για αντικατάσταση του Αρχηγού της Εθνικης Φρουράς, Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου.

    Ο κ. Ηλιάδης θα μεταβεί σήμερα στην ΑΘήνα όπου θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα άμυνας στο πλαίσιο του ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται στην Ελλάδα και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

    [11] ΑΥΞΗΣΗ 7% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Αυξάνονται κατά 7% οι συντάξεις στη Βουλγαρία από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης Κόστοφ.

    Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ιβάν Νέικοφ, η κατώτατη σύνταξη στη χώρα θα γίνει 28.900 λέβα (περίπου 16 δολάρια), η μέση σύνταξη στη χώρα διαμορφώνεται στις 51.023 λέβα (περίπου 28 δολάρια), ενώ το υψηλότερο ποσό θα φτάνει τις 86.700 λέβα (περίπου 48 δολάρια).

    Παράλληλα, το Εποπτικό Συμβούλιο του Εθνικού Ινστιτούτου Πρόνοιας θα εξετάσει τις δυνατότητες νέας αύξησης των συντάξεων έως το τέλος του 1997, ύστερα από την επεξεργασία του προϋπολογισμού για το 1998.

    [12] ΤΙΡΑΝΑ:ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αυστηρή προειδοποίηση στο Δημοκρατικό Κόμμα να σταματήσει τις χωρίς άδεια της αστυνομίας συγκεντρώσεις στα Τίρανα απηύθυνε το αλβανικό υπουργείο εσωτερικών.

    Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι οι οργανωτές πρέπει να έχουν γραπτή άδεια της αστυνομίας και σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες οι παράνομες συγκεντρώσεις στη πλατεία Σκεντέρμπεη και στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των πολιτών στις χώρες αιχμής.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι συγκεντρώσεις γίνονται χωρίς αστυνομική προστασία, γεγονός που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τους συμμετέχοντες.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα οργανώνει συγκεντρώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόπειρα δολοφονίας βουλευτή του από βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Φατός Νάνο και του προέδρου της βουλής Σκεντέρ Γκινούσι..

    [13] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Με προκλητικότητα αντιμετώπισε ο ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο καταγγέλλονται οι απειλές του Τουρκοκύπριου ηγέτη και της Αγκυρας εναντίον της Κύπρου και αποδοκιμάζεται η κοινή διακήρυξη Τουρκίας-ψευδοκράτους για προσάρτηση των κατεχόμενων ως "παράνομη, προκλητική και αντιβαίνουσα στη δημιουργία καλού διαπραγματευτικού κλίματος για τις συνομιλίες"

    Ο Ντενκτάς σε δηλώσεις του που δημοσιεύει ο τουρκοκυπριακός τύπος, χαρακτήρισε το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου "απρεπές και παράγωγο της ελληνικής προπαγάνδας", ενώ επανέλαβε τις απειλές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην περίπτωση που αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση "η τουρκική πλευρά θα πάρει τα μέτρα της και θα έχουμε καλύτερες μέρες". "Εμείς τους προειδοποιούμε. Αυτοί δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητά μας", πρόσθεσε.

    Κατά τον Ντενκτάς το ψήφισμα ήταν αναμενόμενο καθώς όπως είπε, "το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης "αλωνίζεται", από την Ελλάδα και δεν θα ήταν δυνατόν να εκδοθεί διαφορετικό ψήφισμα". Υπογράμμισε ότι η τουρκική πλευρά δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε ψηφίσματα που υιοθετούνται απουσία της, ενώ αναφερόμενος στη δήλωση του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος τον καλούσε να προβούν σε κοινή ανακοίνωση ότι το κυπριακό δεν επιλύεται με τα όπλα, ο Ντεντκάς τόνισε ότι η πρόταση αυτή "προϋποθέτει ότι θα εγκαταλειφθεί η πρόθεση της αγοράς του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 και θα σταματήσουν τα παιγνίδια παραχώρησης βάσεων στην Ελλάδα".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 22 September 1997 - 12:02:48