Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  • [01] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

  • [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • [03] ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [04] Κ.Ε ΠΑΣΟΚ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [05] ΡΩΓΜΕΣ ΣΕ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

  • [06] ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [07] ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

  • [08] ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ S-300

  • [10] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [11] ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ

  • [12] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ, ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΚΑΡΟΛΙΝ ΜΑΛΟΝΙ

  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

  • [15] ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

    Το όραμα για ένα νέο τύπο κόμματος, για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στις εργασίες της Ειδικής Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής. "Η ανασυγκρότηση πρέπει να ισοδυναμεί με την επανίδρυση και τη νέα πνοή στο κόμμα" υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ζήτησε να σταματήσει ο ρόλος του j|llator- προστάτη, του κόμματος-μεσολαβητή και να γίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα που πρωτοπορεί στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας αλλά και στο ηθικό πλαίσιο που περιβάλλει την άσκηση της πολιτικής. "Είμαστε το κόμμα, είπε ο κ. Σημίτης, που με τις αποφάσεις μας δώσαμε αποφασιστικό πλήγμα στο πελατειακό κομματικό σύστημα".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η φθορά ενός κόμματος επιταχύνεται με εσωτερικές διαμάχες λέγοντας ότι "ανταρτικές πρακτικές παρεμποδίζουν την ανάπτυξη ιδεών και πρωτοβουλιών και δεν είναι αποδεκτές από την κοινή γνώμη. Χρειάζεται όλοι να ενισχύσουμε την αυτοπειθαρχία και συλλογικότητα...χρειαζόμαστε ένα κόμμα των ενεργών πολιτών με κοινωνική ευθύνη. Ένα κόμμα ανοικτό σε νέες δυνάμεις, νέες ιδέες και νέους τρόπους προσέγγισης και όχι ένα κόμμα μηχανισμών. Ένα κόμμα σύγχρονο".

    Αναφερόμενος στο θέμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για μία πολιτική μάχη που έχει να αντιμετωπίσει το κόμμα αλλά δεν θα κομματικοποιηθεί.

    "Οι εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα, τόνισε ο κ. Σημίτης, και σ' αυτές θα κριθούν προγράμματα και αντιλήψεις για την αποκέντρωση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον πολίτη".

    Η πορεία μέχρι τις εκλογές όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός θα είναι πορεία συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμέων σε κάθε δήμο και σε κάθε περιοχή. Θέλουμε υποψηφίους επαρκείς, αυτοδιοικητικά στελέχη με σύγχρονο πνεύμα, φορείς νέων ιδεών που εξασφαλίζουν την κοινωνική συμμετοχή και την συσπείρωση ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Σ' αυτά τα πλαίσια, κατέληξε ο πρωθυπουργός, καμία λογική ανάδειξης "ημετέρων" κομματικών αξιωματούχων και τοπαρχών δεν θα γίνει αποδεκτή.

    [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ανοίγει την πολιτική ατζέντα και η αντιπολίτευση απλώς ακολουθεί και προσπαθεί να κρίνει τις εξελίξεις, τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης, στην ομιλία του στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής.

    Παρά τις ελπίδες που γέννησε το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταπίπτει γρήγορα στην κρίση φυσιογνωμίας και στρατηγικής, είπε ο κ. Σκανδαλίδης σημειώνοντας παράλληλα ότι για το ΠΑΣΟΚ ξεκινά μια νέα φάση της προσπάθειας του. Στο σημείο αυτό επικέντρωσε την προσοχή του στην ίδια την πορεία του Κινήματος και έκανε τις εξής παρατηρήσεις που περιέχουν και στοιχεία κριτικής για τη δημόσια εικόνα του ΠΑΣΟΚ: -Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, την οριακότητα του, που απορρέουν από τη γενικότερη συγκυρία για τα κόμματα και την πολιτική. -Το ΠΑΣΟΚ του 1997 είναι διαφορετικό από αυτό του 1974, του 1977, του 1981, του 1989 ακόμη και του 1993. -Αλοίμονο αν περιοριστούμε σε μια οργανωτική λογική, ότι τα όργανα keitouqco}m πιο συλλογικά, ότι κάναμε τόσες θεματικές, ότι συνεδριάσαμε τόσες φορές στην Κ.Ε. , ότι οργανώσαμε τόσες εκδηλώσεις.

    Ειδικότερα σε ότι αφορά στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης επισήμανε: Εγιναν σημαντικά βήματα για μια νέα σχέση κυβέρνησης- κόμματος, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Υπάρχει αδυναμία υλοποίησης της πολιτικής του κόμματος και αδυναμία προσανατολισμού της δράσης των στελεχών, ενώ όσον αφορά στο διάλογο για τη σύγχρονη Αριστερά υπογράμμισε ότι υπάρχει "πεδίο δόξης λαμπρό".

    Συμπερασματικά ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ συνόψισε ότι: Το ΠΑΣΟΚ μπήκε αναντίρρητα στην εποχή μιας νέας συλλογικότητας. Εμπόδιο στην επιτάχυνση και την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι τα στελέχη που συμμετέχουν στα όργανα δεν αναλαμβάνουν εξατομικευμένη ευθύνη. Το μοντέλο εξουσίας και διαχείρισης έγινε συλλογικότερο και σαφώς πιο δημοκρατικό, αναπαράγει, όμως, σημαντικές όψεις της κρατούσας για πολλά χρόνια λογικής νομής και κατανομής εξουσιών. Οι προσωπικές στρατηγικής νομής και κατανομής εξουσιών εξακολουθούν να εμφανίζονται κυρίαρχες και να επικαθορίζουν σε ένα βαθμό τις συλλογικές ανάγκες, πρακτική που απεικονίζεται ανάγλυφα στην εικόνα στα ΜΜΕ.

    Με αφορμή τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σημείωσε ότι αποτελούν αυτές κινητήρια δύναμη της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:"Να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία στο επίπεδο του νομού και να φτάσει στο Δήμο όπου πρωτοβάθμια οργανώνεται το ΠΑΣΟΚ. Με την ευκαιρία του σχεδίου "Καποδίστριας" θα πρέπει να συγκροτήσουμε ουσιαστικά ξανά το Κίνημα στους 900 Δήμους από την αρχή. Μια η περισσότερες τοπικές οργανώσεις ανά Δήμο. Η Δημοτική Συνέλευση θα είναι το κυρίαρχο ενοποιητικό πολιτικό όργανο".

    Πρότεινε επίσης την αναβάθμιση της λειτουργίας της Πολιτικής Γραμματείας και του Εκτελεστικού Γραφείου, την αναμόρφωση των Τομέων, αναδιάταξη των Κλιμακίων και μόνιμες λειτουργίες σύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση κατά μεγάλο τομέα πολιτικής.

    [03] ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στη Θεσσαλονίκη θα είναι στραμμένη η προσοχή της Ορθοδοξίας από τις 28 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της τριήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην πόλη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος. Θερμή υποδοχή στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας επιφυλάσσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, η πολιτική ηγεσία, ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων καθώς και το σύνολο των Ελλαδιτών μητροπολιτών. "Η επίσκεψη του Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη έχει ιστορικές διαστάσεις , όχι γιατί είναι επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη που γίνεται μετά από 35 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αλλά για όσα συνδέονται με αυτή, για όσα έχουν προηγηθεί, για τις προσδοκίες και τις ελπίδες που τρέφουν όλοι σχετικά με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και τις συναντήσεις που θα έχει εδώ" τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Δημήτρης Σαλπιστής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη παρουσίαση του προγράμματος της ep_sjexgr του Πατριάρχη. Ο κ Σαλπιστής εξέφρασε την άποψη ότι οι επίσημες συναντήσεις του Πατριάρχη προδιαγράφουν ένα αισιόδοξο μέλλον σε όσα ζητήματα είχαν αποτελέσει αντικείμενο της καθημερινής ειδησεογραφίας. Παράλληλα πρόσθεσε ότι από τις επίσημες ιδιαίτερες συναντήσεις που θα έχει ο Πατριάρχης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς Εξωτερικών , Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού, Μακεδονίας- Θράκης, το προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό συμπεραίνεται ότι διαμορφώνεται μια αισιόδοξη προοπτική για την καλύτερη προώθηση ζητημάτων που κατά καιρούς είχαν συζητηθεί. Επίσης κατά τη διάρκεια της παραμονής του Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη θα παρευρεθεί στην πόλη αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους πράγμα που σημαίνει, όπως πρόσθεσε ο κ Σαλπιστής, ότι η πόλη εκείνες τις ημέρες θα γίνει το επίκεντρο πολύ σημαντικών εξελίξεων και διεργασιών.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έρχεται στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από τους Πατριάρχες Γεωργίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και τον εκπρόσωπο του πατριάρχη Ρωσίας καθώς και πάρα πολλούς μητροπολίτες. Εκείνη την περίοδο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιος, πιθανόν και ο πατριάρχης της Σερβίας Παύλος, καθώς και ένα μεγάλο μέρος των μητροπολιτών από την εκκλησία της Ελλάδος που μετέχουν στο συνέδριο "Θρησκεία και Περιβάλλον-Η Μαύρη Θάλασσα σε κίνδυνο " για το περιβάλλον που πραγματοποιείται από σήμερα "εν πλω" στον Εύξεινο Πόντο . Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι πρωτοφανές σε όγκο και έκταση και θα διαρκέσει πέντε ημέρες, εκ των οποίων τρεις στη Θεσσαλονίκη και δύο στη Ξάνθη. Τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας θα υποδεχτεί το πρωί στης 28ης Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ θα ακολουθήσει διορθόδοξη λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, επίσκεψη στην ιερά μητρόπολη της Θεσσαλονίκης και το απόγευμα συμμετοχή στη λήξη των εργασιών του συνεδρίου "Θρησκεία και Περιβάλλον". Τις επόμενες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί με τους προαναφερθέντες υπουργούς, το νομάρχη και τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγους και πραγματοποιήσει είκοσι επισκέψεις σε ιδρύματα και φορείς και θα παραστεί σε δέκα έξι εκδηλώσεις και συνέδρια. "Όλα αυτά δίνουν μία ευρύτερη διάσταση πολύ μεγαλύτερη από την προσδοκώμενη από το λαό και διαμορφώνει μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του 1997 για τη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αυτό το ιστορικό γεγονός θα εξελιχθεί με μια θετική πορεία για όλα ζητήματα που συνδέονται με την επίσκεψη αυτή" κατέληξε ο κ Σαλπιστής .

    [04] Κ.Ε ΠΑΣΟΚ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Εμμονή στους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης για μια Ελλάδα ισχυρή, με ισότιμη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της οικονομικής, πολιτικής και αμυντικής της ολοκλήρωσης jai προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας, διατυπώνεται στο σχέδιο εξωτερικής πολιτικής, που θα απασχολήσει τις εργασίες της αυριανής Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής.

    Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο για τα εξωτερικά θέματα, που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικού Γραφείου, όπου και διατυπώθηκαν ενστάσεις και παρατηρήσεις για τη συμφωνία της Μαδρίτης, περιλαμβάνει τους στόχους και τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής για την περιοχή των Βαλκανίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

    Οσον αφορά τη συμφωνία της Μαδρίτης, στο σχέδιο αναφέρεται ότι "αποτελεί ένα βήμα ακόμη για την ενίσχυση των ερεισμάτων στη διεθνή κοινή γνώμη και τη δημιουργία ενός πλαισίου σχέσεων, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της ειρήνης και στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.Η διακήρυξη της Μαδρίτης είναι μια πολιτική και δε συνιστά διάλογο" .

    [05] ΡΩΓΜΕΣ ΣΕ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

    Ρωγμές σε παλιά κυρίως κτίσματα και πανικό στους κατοίκους ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 3 ώρα Ελλάδος, σήμερα το απόγευμα, με επίκεντρο στο νομό Γρεβενών.

    Όπως ανακοινώθηκε από το εργαστήριο Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από την πόλη των Γρεβενών, στον ίδιο περίπου σεισμογόνο χώρο απ' όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός - 6,6 R - το Μάιο του 1995. σεισμός έγινε αισθητός σ' ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία - ακόμα και σε περιοχές των νομών Λάρισας και Τρικάλων. Χιλιάδες κάτοικοι - κυρίως στην Κοζάνη και στα Γρεβενά - εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί.

    Όπως ανακοινώθηκε από τις νομαρχιακές και αστυνομικές υπηρεσίες στους δύο νομούς, από σεισμό προκλήθηκαν ρωγμές σε πολλά παλιά κυρίως σπίτια, ως επί το πλείστον κατασκευασμένα με ευτελή υλικά, τα οποία είχαν καταπονηθεί από τον σεισμό του 1995, αλλά και από τους δεκάδες μετασεισμούς που σημειώθηκαν τα τελευταία δυόμισυ χρόνια στην περιοχή.

    "Μέχρι στιγμής έχουμε αναφορές για ρωγμές σε παλιά κτίσματα, 15 συνολικά κοινοτήτων, αλλά ολοκληρωμένη εικόνα θα έχουμε από αύριο το μεσημέρι", δήλωσε στο Μ.Π.Ε. ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Π. Μητλιάγκας.

    Και στους δύο νομούς τέθηκαν αμέσως μετά το σεισμό σε επιφυλακή οι κρατικές υπηρεσίες, ενώ η Νομαρχία Γρεβενών με ανακοινώσεις, που μεταδίδονται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενημερώνει τους κατοίκους ότι πρόκειται για μετασεισμό και τους συνιστά να φανούν ψύχραιμοι και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Όπως δήλωσαν στο Μ.Π.Ε. σεισμολόγοι, στο εργαστήριο Γεωφυσικής στο Α.Π.Θ. η ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσσεται στα πλαίσια της μετασεισμικής ακολουθίας και διευκρινίζουν ότι σεισμοί με ανάλογα μεγέθη, όπως ο σημερινός, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο και αναμενόμενη en]king του καταστροφικού σεισμού.

    [06] ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Οι άξονες συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ρουμανίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και των τριών χωρών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συνάντηση, οι άξονες συνεργασίας εντοπίζονται κυρίως στον τομέα εισαγωγής νέων εταιρειών και στη χρήση κοινών ηλεκτρονικών συστημάτων. Παράλληλα, αναλύθηκε και η δυνατότητα εκπαίδευσης όλων των συμμετεχόντων στην κεφαλαιαγορά, μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίου από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    Στόχος της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, ήταν η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Χρηματιστηρίων Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας και να καταστεί το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, κέντρο περιφερειακής συνεργασίας.

    Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, αρμόδιος για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς και ανώτατο στέλεχος του Χρηματιστηρίου Βρυξελλών, ο οποίος ανέπτυξε τη συνεργασία που έχει ήδη αρχίσει μεταξύ των Χρηματιστηρίων Βρυξελλών - Αμστερνταμ - Λουξεμβούργου.

    [07] ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

    Πολλές Δημόσιες υπηρεσίες στον Πολύγυρο Χαλκιδικής κατέλαβαν από το πρωί οι κάτοικοι της πόλης που συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας".

    Με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια κατέλαβαν το κτίριο της Νομαρχίας και της ΔΟΥ Πολύγυρου, τα γραφεία της ΔΕΗ, του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, των ΕΛΤΑ, του δασαρχείου και του επιμελητηρίου καθώς επίσης και τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών.

    Εξάλλου, από το πρωί παραμένουν κλειστά τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της πόλης, ενώ οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων εγκατέλειψαν τις τάξεις σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους καταληψίες.

    Σε ψήφισμα που εκδόθηκε στη διάρκεια ανοιχτής συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν κάτοικοι αργά χθες το βράδυ στον Πολύγυρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες αν δεν υλοποιηθεί η πρόταση που καταθέτουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής για τη δημιουργία ενός μεγάλου Δήμου με έδρα τον Πολύγυρο και τη συνένωση οκτώ κοινοτήτων.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική epitqop^ αγώνα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προγραμματίζουν τη δημιουργία τριών νέων δήμων στην περιοχή -αντί για έναν- γεγονός που αντιτίθεται στις βασικές αρχές του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι.

    [08] ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Τη δημιουργία νέου πετρελαιαγωγού, εναλλακτικού εκείνου που θα συνδέσει ενεργειακά τη βουλγαρική πόλη Μπουργκάς με την Αλεξανδρούπολη, εισηγήθηκε ο πρόεδρος της αγγλικής εταιρίας AMBO, Ε.Φέργκιουσον, κατά τη διάρκεια διεθνούς φόρουμ που ολοκληρώνεται σήμερα στη Σόφια, με τη συμμετοχή αξιωματούχων πετρελαϊκών εταιριών οκτώ κρατών ( Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία). Την πρόταση του κ.Φέργκιουσον επικρότησε και ο Β.Κάνεφ, διευθυντής της Βαλκανικής και Παρευξείνιας Ένωσης Πετρελαίου, η οποία διοργανώνει το φόρουμ, τονίζοντας ότι "ο αγωγός αυτός μπορεί να θεωρηθεί όντως εναλλακτικός του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης". Αυτά αναφέρονται σε δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας "ΠΑΡΙ", το οποίο ωστόσο δεν επεκτείνεται σε λεπτομέρειες γύρω από τη διαδρομή που προτείνεται να ακολουθήσει ο νέος πετρελαιαγωγός. Αναφορά στο διεθνές φόρουμ κάνει και η εφημερίδα "ΝΤΟΥΜΑ", που παρουσιάζει ως αντικείμενο της συνάντησης το επενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο φόρουμ θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν τις εξαγωγές πετρελαίου από τα λιμάνια του Ευξείνου, το διαβαλκανικό δίκτυο αγωγών πετρελαίου και τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Στο μεταξύ, εξελίξεις στο ζήτημα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αναμένονται το επόμενο 20ήμερο, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, διάστημα στο οποίο ενδέχεται να πραγματοποιηθούν κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον του έργου. Όπως είναι γνωστό, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία έθεσαν ως κοινό στόχο, κατά τις συναντήσεις τους στη διάρκεια του καλοκαιριού, να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει την εκπόνηση της οριστικής μελέτης για την κατασκευή του αγωγού, στις αρχές του φθινοπώρου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η βουλγαρική πλευρά θα αποδεχτεί τελικά τους όρους της συμφωνίας, και βασικό αντικείμενο των επικείμενων συναντήσεων αναμένεται να είναι η άσκηση πιέσεων προς τη Βουλγαρία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της επένδυσης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εκτός από συνάντηση σε επίπεδο επιτροπών εμπειρογνωμόνων, να υπάρξουν επαφές μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, και του αρμόδιου για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, κ. Μπακαρτζίεφ, μετά την τελευταία τους συνάντηση για το θέμα, στις αρχές Ιουλίου.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ S-300

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ απείλησε ότι ο στρατός της χώρας του θα λάβει έκτακτα μέτρα κατά των ρωσικών πυραύλων εδάφους που θα παραταχθούν στην Κύπρο τον επόμενο χρόνο.

    Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, ο κ.Γιλμάζ δήλωσε ότι "ο Γενικός αργηγός του τουρκικού στρατού έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της επιμονής των Ελληνοκυπρίων να εγκαταστήσουν τους S-300 στη μεγαλόνησο, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

    [10] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σε γενική ανάφλεξη στα Βαλκάνια μπορεί να οδηγήσει η ιδέα για δημιουργία μεγάλης Αλβανίας, στην οποία θα προσαρτηθούν το Κοσσυφοπέδιο και το δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, προειδοποίησε ο Σκοπιανός Πρόεδρος Κίρο Γκλγικόρωφ.

    Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα "Ομπστσάγια Γκαζέτα" ο κ.Γκλικόγρωφ τόνισε ότι τα Σκόπια ανησυχούν έντονα για τις εξελίξεις στην Αλβανία και εξέφρασε την ελπίδα πως οι επαφές με την νέα αλβανική κυβέρνηση θα οδηγήσουν στην οριστική απόρριψη εκ μέρους της Αλβανίας την ιδέας περί ένωσης όλων των Αλβανών σε μία μεγάλη δύναμη.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις τις χώρας του με τις πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, ο Σκοπιανός Πρόεδρος χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις με τη Σλοβενία, ικανοποιητικές τις σχέσεις με την Κροατία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις με τη Βοσνία.

    "Με τη Σερβία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα", επεσήμανε ο κ.Γκλγικόρωφ, υπενθυμίζοντας ότι τα κύρια προβλήματα είναι η κατανομή της περιουσίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η καθυστέρηση του προσδιορισμού της συνοριακής γραμμής με τη Σερβία και το εκκλησιαστικό ζήτημα.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι θα επιθυμούσε μία ουσιαστική ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι η επιθυμία της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ότι η αυτή παύει να αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη.

    [11] ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ

    Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 11:25 (12:25 ώρα Ελλάδας) χθες τη νύχτα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Μοστάρ, της πρωτεύουσας της Ερζεγοβίνης η οποία είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε Κροάτες και Μουσουλμάνους της Βοσνίας. Η έκρηξη κατέστρεψε το παρακείμενο τετραώροφο κτίριο που στέγαζε διαμερίσματα ενώ προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα άλλο και κατέστρεψε δεκάδες οχημάτων που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή. Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια έκρηξη στη Βοσνία μετά από την υπογραφή, το Νοέμβριο του 1995 της συνθήκης του Ντέητον για τη k^ng του πολέμου που άρχισε τον Απρίλιο του 1992 με καταστρεπτικές επιπτώσεις για αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία. Μέχρι στιγμής ο μοναδικός σοβαρά τραυματισμένος από την έκρηξη έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο της κροατικής πόλης του Σπλιτ με ελικόπτερο της δύναμης σταθεροποίησης (SFOR) που βρίσκεται στη χώρα για την εφαρμογή της συνθήκης του Ντέητον. Γιατρός του νοσοκομείου του υπό κροατικό έλεγχο δυτικού Μοστάρ είπε ότι άλλα οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων δυο παιδιών, τραυματίσθηκαν ελαφρά κυρίως από γυαλιά που πετάχτηκαν μετά την έκρηξη. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP,ο κροάτης τοπικός αστυνομικός διευθυντής κ.Βαλεντίν Κόριτς έφθασε στο τόπο της έκρηξη, 100 μέτρα από το γραφείο του τα μεσάνυχτα ενώ οι αστυνομικοί απέτυχαν να απομακρύνουν τους περίεργους. Οι τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες χρειάστηκαν μισή ώρα για να σβήσουν τη φωτιά ενώ μέχρι τις πρωινές ώρες συνεχιζόταν η έρευνα στα παρακείμενα διαμερίσματα για να εντοπισθούν πιθανόν τραυματίες και όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου η εικόνα θύμιζε τη Βηρυτό κατά τη διάρκεια του λιβανικού εμφυλίου πολέμου. Το Μοστάρ αποτέλεσε το πεδίο αιματηρών μαχών ανάμεσα σε Κροάτες και Μουσουλμάνους την περίοδο 93-94 και η πρώτη εφαρμογή της αναγκαστικής συμβίωσης μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων που είχαν βρεθεί σε ένοπλη αντιπαράθεση την εποχή του πολέμου. Σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της τάξης, στην πόλη η οποία και σήμερα εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη, έπαιξε ο έλληνας πρέσβης κ.Κωνσταντίνος Ζέππος ο οποίος ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησε τα καθήκοντα του όμπουτσμαν. Στην πόλη, η οποία αποτελεί τον πιλότο της εφαρμογής των προβλέψεων της συνθήκης του Ντέητον, λειτουργούσε μέχρι προχθές υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και παρά την απροθυμία και των δύο κοινοτήτων κοινή κροατομουσουλμανική αστυνομία με ενιαία στολή αλλά την Τετάρτη οι Κροάτες ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι δεν θα συμμετέχουν πλέον με αστυνομικούς στα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία κάνουν δυτικοί αξιωματικοί.

    [12] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αναζωπυρώθηκε η πολιτική ένταση στην Αλβανία μετά το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε χθες στο κοινοβούλιο, όταν ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκαφούρ Μαζρίκου πυροβόλησε εναντίον του συναδέλφου του, του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Αζεμ Χαϊντάρι.

    Παρά την καταδίκη της ενέργειας του Μαζρίκου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και τις εκκλήσεις για ηρεμία, ενότητα και σταθερότητα που απηύθυναν, το Δημοκρατικό Κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τραυματισμό του βουλευτή του, διοργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, Σκεντέρμπεη, στην οποία συμμετείχαν δυο περίπου χιλιάδες οπαδοί του. Ο πρώην Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ως ηθικούς αυτουργούς της απόπειρας την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εκανε λόγο για "Βουλή των εγκληματιών" και ζήτησε την παραίτηση του pqyhupouqco} Φάτος Νάνο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, καταδικάζοντας την ενέργεια του σοσιαλιστή βουλευτή, τόνισε ότι "το επεισόδιο ανέτρεψε ουσιαστικά το κλίμα συμφιλίωσης που είχε αντικαταστήσει μετά τις εκλογές του Ιουνίου, την ωμή βία των προηγούμενων μηνών".

    Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, χαρακτήρισε την απόπειρα "κοινό έγκλημα" και το δράστη "κοινό εγκληματία" επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Ανακοίνωσε ότι η Βουλή ήρε την ασυλία του Μαζρίκου ο οποίος όπως τόνισε θα αντιμετωπίσει τις δέουσες συνέπειες. "Ο κοινός αυτός εγκληματίας ο οποίος δεν είναι πλέον βουλευτής θα τιμωρηθεί σύμφωνα με το νόμο. Εχω συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε να μπορέσουν οι ανακριτικές αρχές να ενεργήσουν ταχύτατα και να τιμωρήσουν το σοβαρό αυτό έγκλημα", υπογράμμισε ο κ.Νάνο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για την τήρηση της τάξης σε όλη τη χώρα και έκανε έκκληση στους Αλβανούς για ψυχραιμία.

    Εναντίον του Γκουφάρ Μαζρίκου, ο οποίος πυροβόλησε τέσσερις φορές τον Χαιντάρι στην είσοδο της βουλής δύο μέρες μετά τον διαπληκτισμό που είχαν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης για το νομοσχέδιο αύξησης του ΦΠΑ, απαγγέλθηκε η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και θα οδηγηθεί σύντομα ενώπιον της δικαιοσύνης. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του, ο Αζεμ Χαϊντάρι μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου θα του παρασχεθεί περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

    Το επεισόδιο καταδίκασε και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την τήρηση της σταθερότητας στη χώρα.

    Την ένταση που δημιουργήθηκε μετά το αιματηρό επεισόδιο, ενέτεινε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος χθες σε έκτακτη συνέντευξη που έδωσε, λίγο πριν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του κόμματός του, χαρακτήρισε την απόπειρα "πολιτικό έγκλημα". Κατά τον Μπερίσα ο Μαζρέκου ήταν το εκτελεστικό όργανο που υπάκουσε στις εντολές των σοσιαλιστών ηγετών. Κατονόμασε ως ηθικούς αυτουργούς, την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο. Σύμφωνα με τον Μπερίσα, η απόπειρα δεν στρέφεται εναντίον του Χαϊντάρι "αλλά εναντίον της αντιπολίτευσης και του αλβανικού λαού". Ο ίδιος δεν δίστασε να καλέσει τους οπαδούς του κόμματός του σε εξέγερση: "να σταθούν με θάρρος και τόλμη και να πάρουν στα χέρια του την τύχη της δημοκρατίας στην Αλβανία", όπως είπε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας ζήτησε την απομάκρυνση του Νάνο από την εξουσία και την παραπομπή του Προεδρείου της Βουλής σε δίκη.

    [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ, ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΚΑΡΟΛΙΝ ΜΑΛΟΝΙ

    Τη δυσαρέσκειά της για την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών που έγιναν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε η φιλέλλην βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της σε εκδήλωση για την ενίσχυση της προεκλογικής της εκστρατείας που διοργάνωσαν από κοινού η ΠΣΕΚΑ jai η Κυπριακή Oμοσπονδία Αμερικής στην ταβέρνα "Βράκα". "Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, είμαι αισιόδοξη, διότι ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, έχει τοποθετήσει ως απεσταλμένο του στο Κυπριακό τον Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ και ειδικό συντονισή - του Κυπριακού - τον Τόμας Μίλερ. Γεγονότα που δείχνουν το ενδιαφέρον του για μια γρήγορη και δίκαιη επίλυση του μακροχρόνιου ζητήματος".

    "Είμαι σίγουρη", τόνισε, "ότι ο κ. Μίλερ θα προσπαθήσει να μειώσει την ένταση, να ανοίξει τον δρόμο στον κ. Χόλμπρουκ, να προχωρήσει με τις διαδικασίες για την επίλυση του θέματος. Επίσης, συνέχισε, η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Oλμπράιτ, επανειλημμένα έχει εκφράσει ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν την αμερικανική κυβέρνηση. Oπως, υπογράμμισε η κ. Μαλόνι, έχει καλέσει τον κ. Χόλμπρουκ να μιλήσει ενώπιον της ομάδας υποστηρικτών των ελληνικών θεμάτων του Κογκρέσου.

    Η βουλευτής της Νέας Υόρκης, έχει υποστηρίξει νομοθετικές προτάσεις υπέρ των ελληνικών δικαίων όπως: για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, την προστασία του Πατριαρχείου, τη μείωση της οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία. Εξάλλου, η κ. Μαλόνι έχει συνυπογράψει επιστολές διαμαρτυρίας για τη μη πώληση στρατιωτικών εξοπλισμών στην Τουρκία.

    Oπως επεσήμανε, θεωρεί ως αρχή για την επίλυση του Κυπριακού την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Κύπρου. "Πιστεύω ότι η αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ικανοποιεί τις ανησυχίες για ασφάλεια όλων των ενδιαφερομένων μερών. Επίσης θα βοηθήσει τις προοπτικές για μια ειρηνική λύση του προβλήματος που θα είναι προς όφελος του λαού της Κύπρου". Γι' αυτό, συνέχισε, αξίζει διεθνούς υποστήριξης.Η κ. Μαλόνι, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας υποστήριξης ελληνικών θεμάτων του Κογκρέσου, η οποία σήμερα απαρτίζεται από 62 βουλευτές. Τα μέλη με τις ενέργειές τους έχουν καταφέρει να σταματήσουν αρκετές πωλήσεις αμερικανικών εξοπλισμών στην Τουρκία όπως τα ελικόπτερα "Super Combra".

    Βέβαια, υπογράμμισε, η κ. Μαλόνι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σκοπιανό δεν έχει επιλυθεί συνολικά. "Εκκρεμεί ακόμα το θέμα του ονόματος που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς". Αναφερόμενη στο ταξίδι της στην Κύπρο, κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας της στη Βουλή, τόνισε ότι, αυτό που της έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το θάρρος των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι έκτιζαν τα σπίτια τους δίπλα ακριβώς στην πράσινη γραμμή.

    Η κ. Κάρολιν Μαλόνι διανύει την τρίτη θητεία της στη Βουλή και αντιπροσωπεύει την 14η περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η οποία περιλαμβάνει ένα μέρος του Μανχάταν και αρκετά διαμερίσματα του Κουίνς.Η κ. Μαλόνι πριν εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής της Νέας Υόρκης το 1992, υπηρέτησε για 10 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης και ως μέλος σε διάφορα εκπαιδευτικά συμβούλια. Ως μέλος του Κογκρέσου η κ. Μαλόνι εργάστηκε με τον ίδιο ενθουσιασμό και επιμονή για τα κοινά υποστηρίζοντας πάντοτε το σωστό και το δίκαιο.

    Aπό την στιγμή που η βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι, εξελέγη στη Βουλή, υπογράμμισε ο κ. Νίκος Μούγιαρης, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη κοινότητά μας. "Είναι από τους πρώτους βουλευτές που up]cqaxam τα νομοσχέδια για την διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων και της αποστρατικοποίησης της Κύπρου. Επίσης η κ. Μαλόνι ήταν από τις δυναμικότερες εκπροσώπους μας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση της οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία". Αναμφίβολα, κατέληξε ο κ. Μούγιαρης, η Κάρολιν Μαλόνι είναι μια δυναμική φωνή που διαθέτουμε στην Oυάσιγκτον για τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση του Κυπριακού.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο ομογενής υποψήφιος βουλευτής στο Κονέκτικατ, κ. Δημήτρης Γιάνναρος, ο οποίος υπογράμμισε με την σειρά του την ανάγκη σύντομα να επιτευχθεί δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, ενώ τόνισε ότι αν εκλεγεί θα ενισχύσει την ομάδα υποστήριξης των ελληνικών θεμάτων του Κογκρέσου.

    Υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων δήλωσε και ο υποψήφιος για την θέση του βουλευτού του Στάτεν Αϊλαντ, κ. Ερικ Βιταλιάνο μετά την παραίτηση της κ. Σού Μολινάρι. O κ. Βιταλιάνο θα συμμετάσχει στις εκλογές του Νοέμβρη.Τις ανησυχίες τους για την πορεία τόσο του Κυπριακού, όσο και των άλλων εθνικών μας θεμάτων επεσήμαναν στην κ. Μαλόνι και οι κ.κ.: Πανίκος Παπανικολάου, πρόεδρος της Κυπριακής Oμοσπονίας Αμερικής, Τσάρλις Μαραγκουδάκης, πρόεδρος της UHAC Νέας Υόρκης και στέλεχος του Κρητικού Συλλόγου "Oμόνοια", Γιώργος Αλμυρούδης, ο πρόεδρος της Χιακής Oμοσπονδίας, Χριστοφής Κορωναίος, ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Oμοσπονδίας και ο κ. Τάσος Μάνεσης, πρόεδρος της οργάνωσης Παγκρεγκόριαν Νέας Υόρκης.

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

    Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις των αλβανόφωνων πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ σχετικά με την καταδίκη του Αλβανού δημάρχου του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη της 9 Ιουλίου, όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας υπέστειλαν της αλβανική και την τουρκική σημαία από το δημαρχείο.

    Το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP), η κεντρική επιτροπή του οποίου συνεδρίασε έκτακτα χθες στο Τέτοβο, χαρακτήρισε πρόκληση τη δίκη του δημάρχου του Γκόστιβαρ και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση μεταξύ Αλβανών και Σκοπιανών.

    Ο πρόεδρος του κόμματος, Αμπτουραχμάν Αλίτι δήλωσε ότι η έκβαση της δίκης ήταν γνωστή από την αρχή, ενώ η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί ένα είδος προειδοποίησης που απευθύνει η κυβέρνησης προς τον αλβανικό πληθυσμό.

    Σκανδαλώδης χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου του Γκόστιβαρ και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών των Σκοπίων (DPA), το οποίο σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι οι τέτοιου είδους αποφάσεις παρεμποδίζουν τη δημοκρατική ανάπτυξη της κοινωνίας.

    Το κόμμα προειδοποίησε ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διοργάνωσης μαζικών κινητοποιήσεων της αλβανικής μειονότητας.

    Σημειώνεται ότι μεγάλη δημοσιότητα στη δίκη του Αλβανού δημάρχου του Γκόστιβαρ έδωσαν τις τελευταίες μέρες και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας. Σύμφωνα με σχόλιο του ραδιοφωνικού σταθμού των Τιράνων, η δίκη του Ρούφι Οσμάνι αποτελεί επιβεβαίωση για την αντιαλβανική στάση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση των Sjop_ym.

    [15] ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Καμία ανησυχία δεν εμπνέει η κατάσταση της υγείας του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με δηλώσεις του θεράποντα ιατρό του, Σάϊτ Κενάν, σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα. Ο ιατρός, ανακοίνωσε ότι ο Ντενκτάς ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις που είχε μέχρι τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα αποφασιστεί κατά πόσο θα παραταθεί η αποχή του κατοχικού ηγέτη από κάθε δραστηριότητα προκειμένου να αναρρώσει. Στο μεταξύ, άρρωστος είναι και ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερόγλου, ο οποίος ακύρωσε και αυτός όλες τις συναντήσεις του.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 19 September 1997 - 13:04:24