Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Θεοτοκάτου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  • [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

  • [02] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

  • [03] ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 3% ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1998

  • [04] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΩΝ

  • [05] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [06] ΣΤΑ 216 ΔΙΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟ 1996

  • [07] ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΕΦΙΚΤΗ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [09] ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

  • [11] ΕΞΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ

  • [12] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Α. ΧΑΪΝΤΑΡΙ - ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [13] ΒΟΣΝΙΑ: 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Θεοτοκάτου)

  • [14] 20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ - 5η ΗΜΕΡΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Η Ελλάδα πέτυχε τον τελευταίο χρόνο ουσιαστική πρόοδο σε όλα amenaqt^tyr τα εθνικά θέματα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε για να παρουσιάσει το ετήσιο απολογισμό των δραστηριοτήτων του υπουργείου.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ζητήματα που για αντικειμενικούς λόγους είναι δυσεπίλυτα και χρήζουν μακροχρόνιας στρατηγικής για την επίλυση τους.

    Ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι η ελληνική πλευρά θα στείλει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες την πρόταση της, στην προεδρία της Ε.Ε., για την προώθηση της διαδικασίας με τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων Ελλάδας Τουρκίας, και σχολιάζοντας τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς τις χαρακτήριζε “μια γενική έκθεση ιδεών που καταλήγει στο να ζητάει συνάντηση των εμπειρογνωμόνων χωρίς να αναφέρεται στα διαδικαστικά θέματα”.

    Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία. Την κάλεσε να είναι πιστή στο γράμμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης και να αποδεχθεί τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, εκφράζοντας για πρώτη φορά και την επιφύλαξη της ελληνικής πλευράς ως προς το θέμα αυτό. Η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, ελπίζει στην απόσυρση της διεκδίκησης για τα Ιμια από την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην επικείμενη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση και με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, καθώς και με άλλους 32 ομολόγους από άλλες χώρες. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας-ΗΠΑ είπε ότι ο ίδιος δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο, παρά μόνο από δημοσιεύματα, και πρόσθεσε ότι ο κ. Μίλερ αναφέρθηκε στην προοπτική μιας τέτοιας συνάντησης. “Δεν αρνούμαι, συμπλήρωσε, μια τέτοια συνάντηση. Θα δούμε, από το περιεχόμενο της αν θα είναι ωφέλιμη και παραγωγική”.

    Για τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, σχετικά με θέματα ασφαλείας, επισήμανε την αυτοτέλεια του ζητήματος και εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα το χειριστεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης και αν τελικά μπορεί να περάσει η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και στην Αγκυρα. Τέλος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία με οικονομικά και στρατιωτικά μέσα.

    [02] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Τον ετήσιο απολογισμό των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών στον τομέα του Απόδημου Ελληνισμού παρουσίασε ο υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πάγκαλος βασικοί άξονες της πολιτικής του Υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού είναι:

    Η καθημερινή στήριξη του Ελληνισμού της Διασποράς όπου κι αν αυτός ζει, η εκπόνηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων και πολιτικών για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς των Ελλήνων της Διασποράς, η s}svicng των δεσμών και της επικοινωνίας των Αποδήμων Ελλήνων τόσο με την Ελλάδα όσο και μεταξύ τους, η καλλιέργεια φιλελληνισμού στις χώρες υποδοχής και η ομαλή επανένταξη στην Ελλάδα όσον ομογενών μας επιστρέφουν στη χώρα μας.

    Ιδιαίτερη έμφαση το 1997 δίνεται στην προσέγγιση των νέων γενεών των Αποδήμων, των επιφανών Ελλήνων της Διασποράς και στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο.

    Μεταξύ των δράσεων που εκπονήθηκαν για πρώτη φορά ή ενισχύθηκαν ιδιαίτερα το 1997 συγκαταλέγονται: - Εγκαθίδρυση του θεσμού “Πολιτιστικών Μηνών” της ΓΓΑΕ, με πρώτον αυτόν σε 7 πόλεις της Ν. Ρωσίας τον Απρίλιο του 1997. Ο θεσμός επεκτείνεται από το 1998 και στη Γεωργία, Ουκρανία, Ν. Αφρική, κ.α. Ενεργός οικονομική και οργανωτική στήριξη ανάλογων πολιτιστικών μηνών ή εβδομάδων σε Αυστραλία, Γερμανία και Λατινική Αμερική. - Επέκταση των προγραμμάτων φιλοξενίας της ΓΓΑΕ σε 2.500 περίπου παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο. Ειδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για 900 παιδιά από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, για πρώτη φορά αποκλειστικά από τη ΓΓΑΕ, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιωτικούς φορείς και ταμεία. - Δημιουργία κόμβου Internet για τον Απόδημο Ελληνισμό και επιχορήγηση 20 Ομοσπονδιών σε φτωχές περιοχές του κόσμου για αγορά κομπιούτερ και σύνδεση με το δίκτυο (http://www.mfa.gr/ggae). - Καθημερινή στήριξη των κοινοτήτων και σχολείων ανά τον κόσμο με την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, προγραμμάτων μετεκπαίδευσης εκπαιδευτικών, ενίσχυσης κυριακάτικων σχολείων, ανθρωπιστικής βοήθειας κ.λ.π. - Στην πρώην ΕΣΣΔ ειδικότερα, απόφαση άμεσης επιχορήγησης μέσω του προγράμματος “ΙΑΣΩΝ” του ΑΠΘ για τη δημιουργία βιβλιοθηκών επιστημονικών προδιαγραφών σε 11 Πανεπιστήμια της πρώην ΕΣΣΔ.

    Επίσης, εκπόνηση προγράμματος για την παροχή υποτροφιών για σπουδές ελληνικών σε πανεπιστήμια της πρώην ΕΣΣΔ καθώς και για την ενίσχυση μισθών δασκάλων και καθηγητών της ελληνικής γλώσσας, ώστε να μην παρατηρείται η αιμορραγία των ελληνόγλωσσων εκπαιδευτικών είτε προς την Ελλάδα είτε προς ιδιωτικές επιχειρήσεις της πρώην ΕΣΣΔ. - Διαρκής συνεργασία και στήριξη του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στην καθημερινή του λειτουργία και τις δράσεις του, με ποσό που υπερβαίνει τα 500 εκ. το 1997 (λειτουργικά έξοδα προεδρείου, νέα γραφεία ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξη δράσεων ΣΑΕ, διοργάνωση και χρηματοδότηση της Α’ Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, 1-7 Δεκεμβρίου 1997 κ.λ.π.) - Σύνταξη νομοσχεδίου προς για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Συμποσίου για τον Ελληνισμό με τη συμμετοχή επιφανών Ελλήνων της Διασποράς και φιλελλήνων από όλους τους τομείς πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, ακαδημαϊκής και θρησκευτικής δράσης. Η σύγκλιση του πρώτου ΠΣΕ προγραμματίζεται για το 1998. - Ποικιλότροπη προβολή του έργου των αποδήμων στην ίδια την Ελλάδα. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρονται η στήριξη από την ΓΓΑΕ εκδηλώσεων όπως οι “Νύκτες Πρεμίερας” (επίσημη έναρξη 18/9/97), η “Γιορτή Ελλήνων Καλλιτεχνών της Διασποράς” (Ηρώδειο, 22-23/9/97) και g διοργάνωση το Δεκέμβριο του 1997 συμποσίου για Απόδημες Ελληνίδες Λογοτέχνες της Διασποράς στην Αθήνα. - Τέλος, επισυνάπτεται ειδική έκδοση της ΓΓΑΕ που αναφέρεται στο έργο που επιτελείται στο πλαίσιο της μακρόχρονης πολιτικής στήριξης των Ελλήνων Ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

    [03] ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 3% ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1998

    Στο στόχο για πληθωρισμό 3% στο τέλος του 1998 επικεντρώνει τις προσπάθειες της η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Παπαδήμος προέβλεψε ότι ο τιμάριθμος θα κλείσει το 1997 λίγο πιο κάτω από τα σημερινά επίπεδα του 5,6%.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε ότι η αντιπληθωριστική πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην πολιτική της σταθερής δραχμής, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί από τη συγκράτηση του κόστους εργασίας και από μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

    [04] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΩΝ

    Ο θεσμός των μετεξεταστέων καταργείται για όλους τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου από του χρόνου και οι μαθητές στο εξής θα προάγονται εφόσον συγκεντρώνουν μέσο όρο βαθμολογίας 10.

    Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης χαρακτήρισε δικαιότερο, επιεικέστερο και ευνοϊκότερο το νέο σύστημα, ενώ κατηγόρησε πρόσωπα και πολιτικούς χώρους ότι υποδαυλίζουν την αναταραχή στα σχολεία προσπαθώντας να εξωθήσουν τους μαθητές σε καταλήψεις.

    Η ΟΛΜΕ σχεδιάζει κινητοποιήσεις, ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Μάνος, χαρακτήρισε ως επιπόλαιο και αυταρχικό το νέο σύστημα στα λύκεια εκτιμώντας ότι θα αποτύχει.

    [05] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία του διαμεσολαβητή Σάιρους Βανς, νέα ελληνοσκοπιανή συνάντηση των εκπροσώπων των δυο πλευρών, πρέσβεων Χρήστου Ζαχαράκη και Ιβαν Τόσεφσκι, για τη διευθέτηση του εκκρεμούς θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως ορίζεται από την ενδιάμεση συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών το Σεπτέμβριο του 1995.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, η οποία επικαλείται έγκυρες πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ.Βανς διευκρίνισε στις δύο πλευρές ότι έχει φθάσει η στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να αποφασίσουν εάν υπάρχει κάποια κοινή ονομασία την οποία δέχονται και οι ίδιοι. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να προτείνει και να προωθεί την ονομασία SΔημοκρατία Μακεδονίας-Σκόπια”. Ακόμη ο κ.Βανς, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσει από το όργανο του ΟΗΕ να επιβάλλει εκείνο μια κοινή ονομασία και για τις δύο πλευρές.

    Ωστόσο, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι και συνεργάτες του Σάιρους Βανς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια ονομασία η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή ενώ οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι θα χρειαστούν και άλλοι γύροι συνομιλιών έως ότου φθάσει η στιγμή κατά την οποία ο κ.Βανς θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σχολίασε το BBC.

    [06] ΣΤΑ 216 ΔΙΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟ 1996

    Tην αρνητική εξέλιξη της σχέσης εισαγωγών-εξαγωγών στον κλάδο της ένδυσης τα τελευταία χρόνια, ακολουθεί και ο υποκλάδος του παιδικού ρούχου. Ωστόσο, το ισοζύγιο του εξωτερικού εμπορίου, τόσο για το σύνολο της ένδυσης όσο και για το παιδικό ένδυμα, παραμένει θετικό υπέρ της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη 2η Εκθεση Παιδικών και Βρεφικών Ειδών στη Θεσσαλονίκη, το 1996 η σχέση αυτή ήταν 1 προς 2, καθώς οι εξαγωγές παιδικού ρούχου έφτασαν τα 40,5 δισεκατομμύρια δραχμές και οι εισαγωγές τα 20, ενώ το 1990 η σχέση εισαγωγών-εξαγωγών ήταν 1 προς 4.

    Αντίστοιχα, στο σύνολο της ένδυσης, το 1996 σημειώθηκε μείωση των εξαγωγών κατά 5,45%, σε σχέση με το 1995 (από 1,272 δισεκατομμύρια ECU to ’95, έπεσαν στα 1,203 το ’96), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,37% (από 526 εκατομμύρια ECU το ‘95 ανήλθαν στα 623 το ’96).

    Η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στην αύξηση των τιμών πώλησης, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, που, σε συνδυασμό με την οικονομική πολιτική λιτότητας των τελευταίων ετών, οδηγούν στην κάμψη της ζήτησης, ενώ στα παραπάνω προστίθεται και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Σημειώνεται ότι σήμερα οι νέοι ηλικίας κάτω των 20 ετών αντιπροσωπεύουν το 20% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης, και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το 2050 οι νέοι θα αντιπροσωπεύουν το 16- 24%. Από εκεί και πέρα οι γεννήσεις απλά θα αντικαθιστούν τους θανάτους, και η μόνη ελπίδα για αύξηση του θα είναι από τους μετανάστες.

    [07] ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Πρωτότυπα προγράμματα για την αντιμετώπιση της δυσλεξίας που βασίζονται στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και πολυμέσων αναπτύσσονται στο εργαστήριο δυσλεξίας και οφθαλμοκίνησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. “Το μέλλον για τους δυσλεξικούς είναι ευοίωνο χάρη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές” τόνισε ο καθηγητής μαθησιακών δυσκολιών Γεώργιος Παυλίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης t}pou με αφορμή το 4ο Παγκόσμιο συνέδριο δυσλεξίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως 26 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο "Αθως Παλλας" της Χαλκιδικής. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η μέθοδος της οφθαλμοκίνησης (τέστ Παυλίδη) με την οποία γίνεται έγκαιρη διάγνωση της δυσλεξίας. Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία στη Τσεχία και εκτιμάται ότι τα αποτελέσματά της θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας. Ο κ Παυλίδης επισήμανε ακόμη ότι πρόσφατα ανακαλύφτηκε ότι τα χρωμοσώματα 6 και 15 φέρουν τα αχνάρια της δυσλεξίας, είναι δηλαδή μεταλλαγμένα στους δυσλεξικούς.

    Η δυσλεξία πλήττει συνήθως τα αγόρια ( 4 αγόρια προς ένα κορίτσι) και είναι μια νευρολογική, κυρίως κληρονομική κατάσταση, με κύρια συμπτώματα την υπερβολική δυσκολία στην ανάγνωση, την ορθογραφία, στα γλωσσικά-θεωρητικά-φιλολογικά μαθήματα, κυρίως στα γραπτά, αντίθετα με την καλή επίδοση στα προφορικά. Είναι ένα ιδιαίτερο συχνό μαθησιακό πρόβλημα (αφορά περίπου το 5% του μαθητικού πληθυσμού), που δεν οφείλεται σε ψυχοπεριβαλλοντικούς παράγοντες ή σε χαμηλή ευφυία, καθώς οι δυσλεξικοί είναι συνήθως προικισμένα άτομα υψηλής ευφυίας και μεγάλης δημιουργικότητας, όπως ήταν Αϊνστάιν, Εντισον, Λεονάρντο Ντα-Βίντσι και σύγχρονοι, επώνυμοι καλλιτέχνες όπως ο Τόμ Κρούζ, ο Συλβέστερ Σταλόνε και η Σερ, ο Ροντέν και ο Ολυμπιονίκης Λουγκάνις


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΕΦΙΚΤΗ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Εφικτή θεωρεί μια συμφωνία αποστρατικοποίησης της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα “ΝΕΑ”, ο πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτει ότι “σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αχρείαστη η εγκατάσταση των πυραύλων S-300. Διαφορετικά, επαναλαμβάνει, “οι πύραυλοι θα έρθουν ανεξαρτήτως των τουρκικών απειλών”.

    Εκφράζει δε την εκτίμηση ότι “η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο”. Εκτιμά επίσης ότι ισχυρά κράτη θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου σαν καταλύτη για την εξεύρεση λύσης.

    [09] ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Την ιστορική σημασία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου 1997, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Σπυρίδων, σε συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της επίσκεψης.

    Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι σημαντική τόσο για τα πέντε εκατομμύρια Ορθοδόξων Χριστιανών στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για όλους τους Αμερικανούς -ανεξαρτήτως πίστεως- γιατί θα bogh^sei στην κατανόηση της Ορθοδοξίας στην Αμερική, τόνισε ο κ.Σπυρίδων και πρόσθεσε ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι εντάσσεται στον εορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνοορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον με τον οποίο θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η θρησκευτική ελευθερία και η προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ.Βαρθολομαίος θα έχει επίσης συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζωρτζ Πατάκη και άλλους αξιωματούχους.

    Στις εκδηλώσεις προς τιμήν του κ.Βαρθολομαίου συμπεριλαμβάνονται η απονομή τιμητικού διπλώματος από το πανεπιστήμιο “Τζωρτζτάουν” της Ουάσιγκτον και η ιστορική απονομή του χρυσού μεταλλίου του Κογκρέσου για τη συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη και κατανόηση.

    [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σε συνεργασία κάλεσε ο πρύτανης του παράνομου αλβανικού πανεπιστημίου του Τετόβου, Φαντίλ Σουλεϊμάνι τα δύο κρατικά πανεπιστήμια της ΠΓΔΜ.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, σε επιστολή που απέστειλε προς τους πρυτάνεις του πανεπιστημίου των Σκοπίων “Κύριλλος και Μεθόδιος” και του πανεπιστημίου του Μοναστηρίου, ο κ.Σουλεϊμάνι επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία των δύο πανεπιστημίων με το αλβανικό πανεπιστήμιο του Τετόβου θα είναι σημαντική όχι μόνο για την εδραίωση των σχέσεων μεταξύ της αλβανικής μειονότητας και των Σκοπιανών, αλλά θα υπηρετήσει το συμφέρον της επιστήμης, του πολιτισμού, της προόδου και της ανάπτυξης των δημοκρατικών σχέσεων στη χώρα γενικότερα.

    Ο πρύτανης του αλβανικού πανεπιστημίου του Τετόβου, το οποίο λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 1994 χωρίς την έγκριση των επίσημων αρχών της ΠΓΔΜ, ζήτησε, μάλιστα από την πρύτανη του πανεπιστημίου των Σκοπίων, Ράντμιλα Κυπριάνοβα, να αποσπάσει στο Τέτοβο έξι καθηγητές, που θα διδάσκουν την επίσημη γλώσσα της χώρας και Ιστορία.

    [11] ΕΞΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Εξι συμφωνίες για την εξομάλυνση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων υπέγραψαν Γιουγκοσλαβία και Κροατία. Τις συμφωνίες υπέγραψαν στο Βελιγράδι οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Μιλαν Μιλουντίνοβιτς και Μάτε Γκράνιτς.

    Οι συμφωνίες αφορούν στους τομείς της οδικής και σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, της διεθνούς νομικής βοήθειας, της κοινωνικής ασφάλειας, της συνοριακής συγκοινωνίας και των μεθοριακών διαβάσεων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, κ.Μιλουντίνοβιτς, σε dgk~seir του τόνισε ότι οι γιουγκοσλαβο-κροατικές σχέσεις βελτιώνονται συνεχώς και τείνουν να γίνουν πρότυπο σχέσεων στην περιοχή.

    Από την πλευρά του ο κ.Γκράνιτς χαρακτήρισε τις συμφωνίες ως “σημαντικό βήμα στην εξομάλυνση των σχέσεων αλλά και προς την επιτυχή εφαρμογή της επανένταξης της Ανατολικής Σλαβονίας, Μπάρανιε και Δυτικού Σρεμ στην Κροατία”.

    Ο κ.Γκράνιτς έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στις συνομιλίες που είχαν επισημάνθηκε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία, “η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανανέωση και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων είναι προς όφελος των πολιτών και των οικονομιών των δυο χωρών”.

    [12] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Α. ΧΑΪΝΤΑΡΙ - ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Ανησυχητική τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή της Αλβανίας, μετά από τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν στο Κοινοβούλιο, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη σημερινή απόπειρα δολοφονίας του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι, η οποία έγινε από βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Γκαφούρ Μαζρέκου.

    Η απόπειρα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της αλβανικής Βουλής, γύρω στις 12 το μεσημέρι, όταν ο Μαζρέκου πυροβόλησε τον Χαϊντάρι πέντε φορές στο στήθος και στη συνέχεια με το όπλο στο χέρι τράπηκε σε φυγή.

    Ο Χαϊντάρι, αμέσως μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται σε εγχείριση, ενώ η κατάσταση του είναι ελεγχόμενη. Από το νοσοκομείο, όπου βρίσκεται για να ενημερώνεται για την κατάσταση του κ. Χαϊντάρι, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε ως ενόχους για την απόπειρα δολοφονίας του βουλευτή Αζέμ Χαϊντάρι, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρμπέν Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, για τους οποίους έκανε λόγο και σε συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας ότι “αποτελούν μια εγκληματική συμμορία”.

    Στη δήλωση αυτή του Μπερίσα, αντέδρασε ο κ. Νάνο, υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε πολλές αποδείξεις για την κρίση που περάσαμε στην Αλβανία, ότι η ανευθυνότητα σε οδηγεί στο έγκλημα. Και ο κ. Μπερίσα το γνωρίζει πολύ καλά, γιατί στην αλβανική κοινή γνώμη, θεωρείται ο υπεύθυνος της κρίσης που πέρασε η χώρα”.

    Νωρίτερα ο Φάτος Νάνο, μόλις ενημερώθηκε για την απόπειρα δολοφονίας του Χαϊντάρι, δήλωσε ότι “με βαθιά λύπη ενημερώθηκα για την πράξη αυτή από τον ανεύθυνο βουλευτή Μαζρέκου”, ενώ διευκρίνισε ότι “ο νόμος είναι ο ίδιος για όλους”, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ενδεχόμενο απαλλαγής του κ. Μαζρέκου από τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσει και θα του επιβληθούν οι ανάλογες ποινικές κυρώσεις.

    Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός, ευχήθηκε ανάρρωση στον βουλευτή Wazmt\qi και ζήτησε από όλα τα κόμματα και τους βουλευτές να σεβαστούν τους κανόνες της πολιτικής ζωής.

    Όμως, η οργή του Σαλί Μπερίσα, είναι πλέον ανεξέλεγκτη, αφού ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, στη συνέντευξή του, ζήτησε την ποινική δίωξη των κ. Μεϊντάνι, Νάνο και Γκινούσι, ενώ κάλεσε όλους τους οπαδούς του κόμματός του, να προβούν σε μια λαϊκή εξέγερση, απόψε στις 7:30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, για να διαδηλώσουν με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση Νάνο.

    Στο μεταξύ, η αλβανική Βουλή πριν από λίγο ήρε τη βουλευτική ασυλία του Μαζρέκου, ανοίγοντας το δρόμο για τη σύλληψή του.

    [13] ΒΟΣΝΙΑ: 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

    Ο θάνατος του ανώτατου γερμανού διπλωμάτη Γκερντ Βάγκνερ και άλλων 11 διπλωματών σε πτώση ελικοπτέρου στη Βοσνία αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας σειράς ατυχημάτων τα οποία συνέβησαν στην πρώην αυτή Γιουγκοσλαβική δημοκρατία από τον Απρίλιο του 92 που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ των εθνικών ομάδων της χώρας και κόστισαν τη ζωή κορυφαίων πολιτικών παραγόντων. Πριν από 25 μήνες ακριβώς, στις 19 Αυγούστου 1995 ο απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον Ρόμπερτ Φρέηζουρ και οι συνεργάτες του Νέλσον Κρούζελ και Νέλσον Ντριού που μετέφεραν τα προσχέδια της συμφωνίας του Ντέητον, σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο το οποίο τους μετέφερε στο Σεράγεβο ανατράπηκε στον ορεινό δρόμο στο όρος Ιγκμαν, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να φθάσουν στη βοσνιακή πρωτεύουσα καθώς ο αυτοκινητόδρομος ήταν υπό τον έλεγχο των Βοσνιοσέρβων. Στις 3 Απριλίου 1996 ένα στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ το οποίο μετέφερε τον υπουργό εμπορίου Ρον Μπράουν και ομάδα επιχειρηματιών που πραγματοποιούσαν περιοδεία στα Βαλκάνια συνετρίβη σε ένα λόφο κοντά στην κροατική πόλη Ντουμπρόβνικ με αποτέλεσμα το θάνατο των 34 επιβατών του. Η έρευνα των ΗΠΑ απέδωσε το ατύχημα σε συνδυασμό παραγόντων ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζαν οι κακές καιρικές συνθήκες.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Θεοτοκάτου)

    [14] 20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ - 5η ΗΜΕΡΑ

    Συνεχίζονται και αύριο, για 5η ημέρα, οι προβολές του 20ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

    Το πρόγραμμα για την Παρασκευή περιλαμβάνει την προβολή των ακόλουθων ταινιών:

    (Ι) 20ΧΡΟΝΑ (13:00 - 15:00)
    ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    - ``Σεμνών Θεών'', Φίλιππος Κουτσάφτης, 25'
    - ``Απεταξάμην'', Φρίντα Λιάππα, 25'
    - ``Μάρμαρα'' Αλέξης Μπίστικας, 14'
    - ``Τ' όνομά μου είναι Άννα'', Έρση Δάνου, 15'
    - ``Τα σκυλιά γλύφουν την καρδιά μου'', Νίκος Τριανταφυλλίδης

    (ΙΙ) 20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ (16:00 - 18:00)
    ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    - ``Θύμα της μόδας'', Βάσος Διαμαντόπουλος, 15'
    - ``Ο ήρωας της ημέρας'', Κώστας Χαραλάμπους, 16'
    - ``Το Βατικανό καίγεται'', Σωκράτης Κόλλας, 11'
    - ``Πρωινή πτώση'', Ντένης Ηλιάδης, 10'
    - ``Εύα'', Νόρα Σαβουλίδου, 7'
    - ``Διαδρομές στο τετράγωνο'', Εμμανουέλλα Φραγκιαδάκη, 12'
    - ``Η περιπέτεια είναι ο άλλος'', Αλέξανδρος Φασόης, 7'
    - ``Με δεμένα μάτια'', Βασίλης Μωυσίδης, 20'

    (ΙΙΙ) 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (18:00 - 20:00)
    ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ - ΧΩΡΑ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    - ``Μαγαζί'', Gianfranco Quattrini, Αργεντινή, 18'
    - ``Ιοκάστη'', Gueorgui Gadjov, Βουλγαρία, 14'
    - ``-9 ή μείον εννιά'', Rita Nunes, Πορτογαλλία, 12'
    - ``Έτσι είναι η ζωή'', Vardan Hakopian, Αρμενία, 7'
    - ``Ο Charles Peguy στα αυτόματα πλυντήρια, Richard Chantal, Γαλλία, 15'
    - ``Freestyle'', David Lowe, Αυστραλία, 11'
    - ``Oscar'', Russudan Glurdjidze, Γεωργία, 36'

    (ΙV) 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (20:00 - 22:00)
    ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ - ΧΩΡΑ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    - ``Σαββατόβραδο'', Radu Dragomir, Ρουμανία, 15'
    - ``Καληνύχτα'', Israel Feferman, Ελβετία, 14'
    - ``Faster muriel'', Lari Lucien, Γαλλία, 26'
    - ``Μνημείο'', Kristin Seim Buflod, Νορβηγία, 3'
    - ``Ποιος είναι ο αφέντης που κάνει το χορτάρι να πρασινίζει;'',Edgar Pera,Πορτογαλλία, 7'
    - ``Ο γάμος'', Husam Chhadat, Γερμανία, 5'
    - ``Ανταλάκλαση'', Andrei Koulev, Βουλγαρία, 6'
    - ``Το Πνεύμα της δουλείας'', Jose Roberto Torepo, Βραζιλία, 8'
    - ``Το γλυκό των Χριστουγέννων'', David & Katey Grusovin, Αυστραλία, 27'

    (V) 20o ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (22:00 - 24:00)
    ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    - ``Ιωάννα σ' αγαπώ'', Παντελής Παγουλάτος, 55'
    - ``Λιποτάκτες'', Γιώργος Φωτόπουλος, 3'
    - ``Εκδρομή στη Βραυρώνα'', Ηλίας Ιωσηφίδης, 15'
    - ``Δεύτερο Κράνος'', Αθηνά Σακελλαρίου, 22'
    - ``Jazz'', Αχιλλέας Κυριακίδης, 12'

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 18 September 1997 - 13:23:54