Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-17

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Θεοτοκάτου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  • [01] ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ "ΠΕΠΟΝΗ" ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΣΕΝΗ, ΡΕΠΠΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

  • [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ Γ.ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΥΣ

  • [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Ε. ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ

  • [06] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΑΡΑ ΜΕΡΟΣ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  • [07] ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1997 ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΕΝΓΚΕΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

  • [09] TO ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1998 ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

  • [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

  • [11] ΑΠΕΡΡΙΨΕ Ο Χ.ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ-ΗΠΑ

  • [12] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΝΑΝΟ-ΡΟΥΓΚΟΒΑ

  • [13] ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  • [14] ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [15] ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Θεοτοκάτου)

  • [16] 20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ - 4η ΗΜΕΡΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ "ΠΕΠΟΝΗ" ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

    Ομόφωνα η Βουλή, ψήφισε σήμερα το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο επεκτείνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο νόμος 2190 για τις προσλήψεις.

    Στόχος της διάταξης είναι να υπάρξει ένα ενιαίο και αδιάβλητο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο και έτσι όλοι οι φορείς του, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, προσλαμβάνουν το προσωπικό τους, μόνο υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

    Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, είχε κάνει διορθωτικές τροποποιήσεις στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, υιοθετώντας έτσι αντίστοιχες προτάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιου Πεπονή.

    Σύμφωνα με τις αναδιατυπώσεις, υπάγονται πλέον στο νόμο Πεπονή, οι ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τράπεζες και Ν.Π.Δ.Δ, στα οποία η κρατική επιχορήγηση είναι τουλάχιστον 50%, το Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων, οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

    Σε ότι αφορά πάντως τις εξαιρέσεις από το νόμο 2190, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Μπένος, διαβεβαίωσε ότι θα εξετασθούν μια προς μια οι εξαιρέσεις αυτές, ώστε όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου να ενταχθούν τελικά στο πεδίο εφαρμογής του. Εξάλλου, "φρένο" μπαίνει και στις προσλήψεις "ατόμων με ειδικές ανάγκες μαϊμού".

    Ο υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο νόμος 1648, που αφορά προσλήψεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η αρμόδια επιτροπή που είχε συγκροτηθεί ολοκλήρωσε το έργο της, έκανε τις συγκεκριμένες προτάσεις της, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

    Ακόμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι "μελετάται το ενδεχόμενο υπαγωγής στη διαδικασία του ΑΣΕΠ και των οπλιτών 5ετούς θητείας, προκειμένου, να επιλέγονται με αξιοκρατικά κριτήρια".

    Η κυβέρνηση πάντως, απέρριψε το αίτημα των φροντιστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με το οποίο ζητούσαν να εξαιρεθούν από το νόμο 2190, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν αδόκιμο να μην συμπεριληφθούν στο νόμο μόνο οι φροντιστές.

    Ωστόσο, ο κ. Μπένος υποσχέθηκε ότι θα αρχίσει διακομματικός διάλογος για το θέμα αυτό, προκειμένου να επανεξετασθεί. Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών, διαβεβαίωσε, μετά από σχετική επισήμανση του Αναστάσιου Πεπονή, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα εξετασθούν οι 23 περιπτώσεις παράνομων προσλήψεων τις οποίες το ΑΣΕΠ είχε καταγγείλει και είχε υποδείξει στη δικαιοσύνη.

    Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, κατήγγειλε ότι έγιναν παράνομες προσλήψεις σε τράπεζες και οργανισμούς και ζήτησε οι διορισμοί που έγιναν εκτός διαδικασίας από τότε που κατατέθηκε το νομοσχέδιο να ακυρωθούν.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι θα εξετασθούν στις μεταβατικές διατάξεις που θα συζητηθούν αύριο.

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη από τη δραστηριότητα και tgm τακτική που αναπτύσσει και ακολουθεί ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής.

    Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της "ΚΑΠΑ RESEARCH", περίπου το 42% όσων μετείχαν στην πανελλαδική δημοσκόπηση, στην ερώτηση "θεωρείτε ικανοποιητική την παρουσία και την αντιπολιτευτική τακτική του Κώστα Καραμανλή", απαντά θετικά και μόνο το 23% εμφανίζεται αρνητικό.

    Εξάλλου, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τον νέο αρχηγό του κόμματος, ενώ μόνο ένα ποσοστό 4,5% παρουσιάζεται αρνητικά διακείμενο έναντι της μέχρι σήμερα "πολιτείας" του Κώστα Καραμανλή.

    Επίσης, στην ερώτηση "αν ήταν πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής, θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα", 31% εκτιμά πως ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα από τον Κώστα Σημίτη, ενώ ένα ποσοστό 31,5% δεν του έχει την εμπιστοσύνη που έχει στον πρωθυπουργό.

    Όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (31,58%) εκτιμά πως ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής εκφράζουν την ίδια πολιτική και έχουν ίσες πιθανότητες και δυνατότητες επιτυχίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ποσοστό περίπου 30% εκτιμά ότι ο αρχηγός της ΝΔ έχει ίσες δυνατότητες διακυβέρνησης με τον Κώστα Σημίτη.

    Εξάλλου, ψηφοφόροι άλλων κομμάτων εκτιμούν ότι η κατάσταση θα παρέμενε η ίδια αν αντί του κ. Σημίτη ήταν πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής. Συγκεκριμένα, το 74% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 55% του ΣΥΝ και το 50% του ΔΗΚΚΙ, υποστηρίζουν αυτή την άποψη.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΣΕΝΗ, ΡΕΠΠΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της παιδείας λόγω των αντιδράσεων μαθητών, γονέων και καθηγητών στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο και ιδιαίτερα στην απόφασή του να καταργήσει το θεσμό των μετεξεταστέων μαθητών. Για συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικούς χώρους που παρακινούν μαθητές και καθηγητές σε κινητοποιήσεις έκανε σήμερα λόγο ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος απέδωσε τις αντιδράσεις στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε εσκεμμένες κινήσεις χώρων που επιδιώκουν να παραπληροφορήσουν και να δημιουργήσουν μια αβεβαιότητα στο μαθητικό κόσμο. Ο κ. Αρσένης σημείωσε ότι το υπουργείο είχε, εδώ και πολύ καιρό, θέσει τα ζητήματα της αξιολόγησης και της κατάργησης του θεσμού των μετεξεταστέων. "Είναι ανοικτό μυστικό ότι συγκεκριμένα άτομα και συγκεκριμένοι χώροι παρακινούν τους μαθητές να κάνουν καταλήψεις στα σχολεία", είπε και πρόσθεσε ότι είναι εύλογη η ανησυχία των εκπαιδευτικών γιατί πρόκειται για έναν κλάδο που δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ.

    Οι καθηγητές ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 23 Σεπτεμβρίου. Για επιπολαιότητες του Υπουργείου Παιδείας που ταλαιπωρούν τα παιδιά έκανε σήμερα λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Μάνος.

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, κάνει το σύστημα δικαιότερο, αντικειμενικότερο και επιεικέστερο, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου χαρακτήρισε αναχρονιστικό το θεσμό των μετεξεταστέων μαθητών και επισήμανε ότι με τις νέες ρυθμίσεις ουσιαστικά δίνεται πρόσθετη βοήθεια στους μαθητές που την χρειάζονται. Όλα τα μέτρα που εισηγήθηκε ο κ. Αρσένης είναι καλά μελετημένα, είπε ο κ. Ρέππας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία υφίσταται και σήμερα και το μόνο που αλλάζει είναι ότι προστίθεται και ένας αξιολογητής εκπαιδευτικός. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στον καλόπιστο διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών και θα περιληφθούν στο προεδρικό διάταγμα που θα καταρτιστεί, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ Γ.ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΥΣ

    Διευκρινήσεις για το τι θα γίνει με τους μετεξεταστέους και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ.Αρσένης τόνισε ότι "το νέο σύστημα για τους μετεξεταστέους δεν θα ισχύσει από τη φετινή χρονιά", ενώ διευκρίνισε ότι το σύστημα αυτό, θα καταργηθεί από του χρόνου και θα αντικατασταθεί με ένα επιεικέστερο και δικαιότερο για τους μαθητές. Υποστήριξε ακόμη, ότι η κατεύθυνση του υπουργείου θα είναι τέτοια που θα βελτιώνει το ισχύον σύστημα αξιολόγησης, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές που έχουν μέσο όρο 13 και 4 μαθήματα κάτω από τη βάση, θα προβιβάζονται. Στο μεταξύ, ο κ.Αρσένης τόνισε ότι οι καθηγητές που κρίνονται ανεπαρκείς για διδακτικό έργο, θα μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Ο κ.Αρσένης δήλωσε ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έχει καταργηθεί το σύστημα των μετεξεταστέων. Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος, επισήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι να μεταφέρει την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο λύκειο και όχι στα φροντιστήρια. Ο κ.Ανθόπουλος σημείωσε ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα δεν έχει ακόμη διατυπωθεί για να προηγηθεί διάλογος με τους καθηγητές.

    [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Ε. ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ

    Την ικανοποίηση του από τις επαφές που είχε στην Αθήνα εξέφρασε ο πρόεδρος της Γεωργίας, Ενβαρντ Σεβαρντνάντζε, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, και ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, με τους οποίους είχε ολιγόωρη συζήτηση στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου.

    Αμέσως μετά τη συζήτηση ο κ. Σεβαρντνάντζε δήλωσε στους dglosiocq\vour ότι ήταν εξαιρετικά καρποφόρες οι συναντήσεις του στην Ελλάδα και τέθηκαν οι βάσεις σε θεσμικό επίπεδο για παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

    Στη συνέχεια εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997, την πόλη, στην οποία ζουν αρκετοί έλληνες που ήρθαν από τη Γεωργία. Αναφερόμενος στον ελληνισμό της Γεωργίας τον χαρακτήρισε ζωντανό κρίκο σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και των δύο εθνών. Πολλούς από τους ελληνες της Γεωργίας, είπε ότι τους γνωρίζει και προσωπικά.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ότι δημιουργούνται νέες δυνατότητες στη Βόρεια Ελλάδα για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γεωργίας για την καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας, ως επίσημης, η οποία διδάσκεται στα σχολεία της χώρας του. Ο κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης να χρηματοδοτήσει από του χρόνου 5 υποτροφίες οι οποίες θα χορηγούνται σε επιστήμονες της Γεωργίας που δραστηριοποιούνται στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, με σκοπό να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια της Μακεδονίας.

    Ο κ. Σεβαρντνάντζε αναχώρησε με ελικόπτερο για το Αγιο Ορος και λίγο πριν εξέφρασε τη χαρά του γι αυτό το ταξίδι στη μοναστική πολιτεία του Αθω, γιατί όπως είπε οι αρχαίοι Γεωργιανοί έχουν αφήσει τα ίχνη τους και σ αυτή την κιβωτό της Ορθοδοξίας. Στο Αγιο Ορος ο πρόεδρος της Γεωργίας θα επισκεφθεί τις Καρυές και τη Μονή Ιβήρων. Το απόγευμα θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθεί με το δήμαρχο, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο. Σημειώνουμε ότι έχει ληφθεί η απόφαση αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με την Τιφλίδα και μένει μόνο να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Το απόγευμα, επίσης, θα επισκεφθεί την Εκθεση Κειμηλίων του Αγίου Ορους, στο Μουσίο Βυζαντινού Πολιτισμού, και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

    [06] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΑΡΑ ΜΕΡΟΣ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Μέρος μόνο των μεγάλων καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες των αγροτών της Θεσσαλίας, μετά τις χαλαζοπτώσεις του Αυγούστου θα μπορούσε να καλυφθεί από τα διαρθρωτικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρίνισε η Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Βασίλη Εφραιμίδη. Τονίστηκε επιπλέον, ότι αυτό αφορά, όχι την ίδια την παραγωγή, αλλά το παραγωγικό δυναμικό και εξαρτάται και από σχετική απόφαση των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι παραγωγοί 17 κοινοτήτων είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται ολοσχερώς, σε έκταση 80.000 στρεμμάτων, μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση της 9ης Αυγούστου στο Θεσσαλικό κάμπο. Άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και έργα αντιχαλαζικής προστασίας για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον, ζήτησε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής. Κανένα μέσο αποζημίωσης για την απώλεια παραγωγής εξαιτίας θεομηνίας δεν υπάρχει στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, επισημαίνει κατ αρχήν η Epitqop^. Πάντως, εάν πληγεί "παραγωγικό δυναμικό", υπό τη μορφή πάγιας επένδυσης κεφαλαίου (κτίρια, υποδομές, ζώα, κλπ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρεται να εξετάσει σχετική αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων. Αυτό προϋποθέτει βέβαια "κατάλληλη ανακατάταξη" των οικονομικών πόρων του ΤΑΛ, βάσει του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων, που έχουν θέσει οι αρμόδιες Ελληνικές αρχές, καταλήγει η απάντηση της Επιτροπής, που εδόθη γραπτώς την ίδια μέρα που η Ελληνική Κυβέρνηση ανήγγειλε μέτρα προστασίας των πληγέντων αγροτών της Θεσσαλίας.

    [07] ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1997 ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Η συμμετοχή της χώρας μας στην περιβόητη Συμφωνία Σένγκεν- ορισμένες διατάξεις της οποίας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, από πολλές πλευρές, κι όχι μόνο στην Ελλάδα - είναι πλέον γεγονός και σε ένα μήνα από τώρα αρχίζει η εφαρμογή της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αρμόδιες ελληνικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό (πρεσβείες και προξενεία), ειδοποιήθηκαν από την Αθήνα, με έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, ότι από τις 26 Οκτωβρίου 1997 καταργείται πλήρως η θεώρηση (βίζα) για όλους τους (νόμιμους) κατοίκους κρατών - μελών της Σένγκεν, όπως επιτάσσει η ίδια η Συμφωνία.

    Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κάθε πολίτης χώρας Σένγκεν θα μπορεί στο εξής να διέρχεται ή και να διαμένει στην Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται βίζα.

    Το ίδιο ισχύει και για τα προερχόμενα από τρίτες χώρες άτομα, υπό την προυπόθεση ότι έχουν νόμιμη άδεια παραμονής σε μια (οποιαδήποτε) χώρα Σένγκεν. Ελεύθερα θα μετακινούνται, επίσης, σε όλη την επικράτεια της Σένγκεν και οι πολίτες άλλων κρατών, αρκεί να έχουν βγάλει βίζα σε ένα από τα κράτη, που μετέχουν στη Συμφωνία.

    Σχετικά με τη χώρα μας θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη διάταξη (ελεύθερη διακίνηση) στο σύνολο της, γιατί δεν έχει κοινά σύνορα με κανένα από τα υπόλοιπα κράτη της Συμφωνίας Σένγκεν.

    Επειδή ακριβώς είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει η ίδια τα σύνορα της, οι νόμιμοι κάτοικοι της επικράτειας της Σένγκεν, δεν θα χρειάζονται μεν βίζα, αλλά θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε διαβατηριακό, τελωνειακό και αστυνομικό έλεγχο, ακόμη και όταν πρόκειται για τράνζιτ διέλευση (π.χ. όσοι περνούν από την Ελλάδα κατευθυνόμενοι στην Τουρκία και Μέση Ανατολή).

    Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι με την εφαρμογή αυτής της διάταξης της Συμφωνίας Σένγκεν η Ελλάδα θα έχει σημαντικές οικονομικές απώλειες και μάλιστα σε συνάλλαγμα.

    Το Γενικό Προξενείο μας στο Ντύσελντορφ, για παράδειγμα, παραχώρησε από τις αρχές του έτους περίπου 6.500 βίζες, εκ των οποίων οι περισσότερες (κάπου 5.000) σε Τούρκους μετανάστες από τη Γερμανία, που πήγαν το καλοκαίρι για διακοπές στην πατρίδα τους.

    Αν σκεφτεί κανείς ότι ο καθένας από αυτούς κατέβαλε 48 μάρκα κατά μέσο όρο, ανά βίζα, μόνο το Προξενείο του Ντύσελντορφ εισέπραξε, σε διάστημα εννέα μηνών, περίπου 50 εκατομμύρια δραχμές και μάλιστα σε συνάλλαγμα, ποσό που η χώρα μας θα το χάνει στο εξής.

    Πάντως θα υπάρξει και κάτι θετικό: στο μέλλον θα πάψουν οι ουρές για βίζα και οι μετανάστες μας θα εξυπηρετούνται καλύτερα και προπάντων, ταχύτερα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

    Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες και η απουσία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων απειλεί την νομισματική ένωση. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει στην εξαμηνιαία έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει του ετήσιου συνεδρίου του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεση απόσπασμα της οποίας μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η απουσία μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις επιφέρει υψηλότερη φορολογία, μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες και χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το ΔΝΤ υποστήριζε ανέκαθεν την νομισματική ενοποίηση και την υιοθέτηση κοινού νομίσματος, ωστόσο επισημαίνει στην έκθεσή του ότι οι αγορές εργασίας στην Ευρώπη παρέχουν υπερβολικά προνόμια στους εργαζόμενους ενώ προβάλλουν σοβαρά εμπόδια στους ανέργους να βρουν εύκολα απασχόληση. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, σύμφωνα με το BBC, ότι οι επικρίσεις του ΔΝΤ απευθύνονται κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ειδικότερα, αναφέρεται στην έκθεση, η απόπειρα των δυο αυτών χωρών να κατανείμουν ευρύτερα τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας περικόπτοντας τις ώρες εργασίας, μειώνει ουσιαστικά την εργασιακή ζήτηση. Αυτό σημαίνει, όπως τονίστηκε, περισσότερους ανέργους, περισσότερους ανθρώπους να στηρίζονται σε κρατικά επιδόματα και κατά συνέπεια τεράστια αύξηση στα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη επισημαίνει η έκθεση όταν οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν μεγαλύτερους φόρους στους εργοδότες για να καλύψουν τον προϋπολογισμό τους.

    [09] TO ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1998 ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

    Οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 θα εγκατασταθούν στην Κύπρο το φθινόπωρο του 1998. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν. Κασουλίδης, μιλώντας χθες,τηλεφωνικά από την Λευκωσία, στην τηλεοπτική εκπομπή "32η ημέρα" του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, στο τουρκικό κανάλι "Show TV". Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι πύραυλοι, θα βρίσκονται στο κυπριακό έδαφος, στα τέλη του επόμενου Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου 1998. Στην ίδια εκπομπή συμμετείχε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, από την Αγκυρα. Ο κ.Κασουλίδης απαντώντας στις τουρκικές αιτιάσεις, ότι οι πύραυλοι στρέφονται εναντίον της Τουρκίας και αποτελούν "σημείο τριβής" που δυσκολεύει τη συνέχιση του διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, απάντησε ότι, "είναι ,τουλάχιστον, γελοίο να πιστεύει κανείς ότι ένα μικρό έθνος με 500.000 κατοίκους, όπως είναι η Κύπρος, απειλεί μια μεγάλη χώρα 65 εκατομμυρίων, όπως είναι Τουρκία". " Οι πύραυλοι , είπε, προορίζονται μόνο για να καλύψουν την 'αμυνα του νησιού και είναι καθαρά αμυντικοί. Αν η Τουρκία δεν έχει οποιεσδήποτε βλέψεις εναντίον της Κύπρου, τότε οι πύραυλοι είναι emtek~r ακίνδυνοι, για την ασφάλειά της." Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ακόμη, τις προσπάθειες που καταβάλει η κυπριακή κυβέρνηση για την εκτόνωση της κρίσης και υπενθύμισε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι, "δεν θα εκπλαγεί αν στο αμέσως προσεχές διάστημα διαπιστώσει κάποια θετικά βήματα από την Ελλάδα".

    [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Την κυβέρνηση της Τουρκίας θα ενημερώσει αύριο το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για την αγορά από την κυπριακή κυβέρνηση του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 καθώς και για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Της συνεδρίασης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε, θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ και ο υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν.

    Κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης θα είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλλιέτ", "η συνεχώς αυξανόμενη απειλή από την εγκατάσταση των S-300" και η διερεύνηση τρόπων ανακοπής της, καθώς και οι διπλωματικές προσπάθειες στη διεθνή κοινότητα "για την αναχαίτηση", όπως γράφει, των δήθεν ελληνοκυπριακών απειλών.

    Κατά την "Μιλλιέτ" η στρατιωτική ηγεσία αναμένεται ότι θα επαναλάβει στον πρωθυπουργό πως "η Τουρκία θα κάνει το παν ώστε να μην υλοποιηθεί η πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να εγκαταστήσει τους S-300 στις ελεύθερες περιοχές της Μεγαλονήσου".

    [11] ΑΠΕΡΡΙΨΕ Ο Χ.ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ- ΗΠΑ

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ απέρριψε πρόταση του Τούρκου ομολόγου του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να παρακολουθήσει την κοινή στρατιωτική άσκηση Τουρκίας -Ισραήλ-ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα περιορίζεται σε δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο πρόεδροι αμέσως μετά τη χτεσινή τους συνάντηση ο κ Μουμπάρακ δήλωσε ότι η κοινή άσκηση Τουρκίας- Ισραήλ δημιουργεί υποψίες στον αραβικό κόσμο και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν δέχεται να την παρακολουθήσει γιατί δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στο θέμα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα όμως πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τη συνεργασία με το Ισραήλ ως "μεσολαβητής" στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους .

    [12] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΝΑΝΟ-ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Στην διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν "πολιτικά σύνορα και διαιρέσεις στο μυαλό και στην καρδιά των Αλβανών" ανάμεσα στους Αλβανούς κατέληξαν χθες σε συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Vat|r Νάνο και ο ηγέτης των αλβανών της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να θεσμοποιηθούν οι επαφές ανάμεσα στα Τίρανα και την Πρίστινα σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά επίπεδα με στόχο την προώθηση της αλβανικής υπόθεσης. Ειδικότερα ο κ.Ρουγκόβα επαίνεσε την βοήθεια των Τιράνων ως θεμελιώδες στοιχείο στις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος του Κοσυφοπεδίου για το οποίο είπε ότι επανατίθεται στην ημερήσια διάταξη μετά την σταθεροποίηση στην Αλβανία. Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο κ.Ρουγκόβα τόνισε το γεγονός ότι δεν υπάρχει αλλαγή στους στόχους και το πρόγραμμα της κυβέρνησης Νάνο. Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κατοικείται κατά 90% από Αλβανούς, αποτελούσε αυτόνομη περιοχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας μέχρι το 1987 αλλά στη συνέχεια και παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων εντάχθηκε ως επαρχία στην Δημοκρατία της Σερβίας, τη μία από τις δύο σήμερα ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, γεγονός στο οποίο οι αλβανοί πολίτες της περιοχής αντιδρούν με την άρνηση της συμμετοχής τους στις πολιτικές διαδικασίες των εκλογών συμπεριλαμβανομένων.

    [13] ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Οι σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας με στόχο την εξασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή την Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελούν προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας. Αυτό υπογραμμίστηκε σε σχόλιο που μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Σόφιας, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Βούλγαρου υπουργού Αμυνας στα Σκόπια.

    Στο σχόλιο επισημάνθηκε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα σημειώνουν άνοδο, υπογραμμίζοντας ότι "νέα ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων δόθηκε με την υπογραφή του συμφώνου φιλίας και συνεργασίας των δυο χωρών το 1991".

    Όσον αφορά τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, το γεγονός ότι η Βουλγαρία, είναι η πρώτη χώρα που την αναγνώρισε , μετά την ανακήρυξή της ως ανεξάρτητο κράτος και ότι δεν βλέπει τα Σκόπια ως ανταγωνιστή αλλά ως υποστηρικτή των προσπαθειών της στην ένταξη της Βουλγαρίας στις ευρωατλαντικές δομές, θέση την οποία συμμερίζεται και ο υπουργός Αμυνας της Μακεδονίας, Λαζαρ Κιτάνοφσκι, τονίστηκε στο σχόλιο, καταδεικνύει την προώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σχέσεις με την Τουρκία και την υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας το 1992, το οποίο, όπως τονίστηκε "έθεσε τέρμα στην ένταση που υπήρχε ανάμεσα στις δύο χώρες και ειδικότερα λόγω της αλλαγής των ονομάτων των τουρκικής καταγωγής Βούλγαρων πολιτών, στα μέσα της δεκαετίας του 1980".

    Η δημόσια παραδοχή του Προέδρου Πέταρ Στογιάνωφ, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία τον Ιούλιο, για την εσφαλμένη αυτή ενέργεια "αποτελεί από μόνη της εγγύηση του βουλγαρικού κράτους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τουρκικής καταγωγής Βούλγαρων πολιτών", τονίστηκε στο σχόλιο. Ακόμη, πρόσθεσε, ο Στογιάνωφ διαβεβαίωσε την Αγκυρα ότι η Βουλγαρία δεν pq|jeitai να διαθέσει το έδαφός της σε οποιονδήποτε για επιθετικές ενέργειες κατά της Τουρκίας.

    Εξάλλου, η επιθυμία της Βουλγαρίας για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, που εξέφρασε ο Βούλγαρος Πρόεδρος, και η οποία αποτελεί σταθερή επιδίωξη της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής, θα συμβάλλει στη διευθέτηση μιας σειράς εκκρεμών ζητημάτων όπως της διμερούς συνεργασίας στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, κατά του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών, τη διευθέτηση των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικής καταγωγής Βούλγαρων πολιτών που μετανάστευσαν στην Τουρκία, την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, του θέματος της αλιείας στη Μαύρη Θάλασσα κ.α., κατέληξε το σχόλιο του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού.

    [14] ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Η Τουρκία δεν πληροί τους πολιτικούς και οικονομικούς όρους ούτε για μεσοπρόθεσμη ένταξη στην Ευρώπη, τόνισε ο Επίτροπος ΕΕ Χάνς Βαν ντεν Μπρουκ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου χτες βράδυ στο Στρασβούργο. Η δήλωση αυτή έγινε τη στιγμή που το θέμα των σχέσεων Άγκυρας - ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτήσεων, εισήλθε σε φάση διαμόρφωσης αποφάσεων, τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο και παράλληλα με τη πολιτική συζήτηση για τη στρατηγική διεύρυνσης.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο ένταξης της Άγκυρας σε σχέδιο Ευρωπαϊκής <<Διάσκεψης>>, μαζί με αλλά Κράτη που υπέβαλαν μεν αίτηση υποψηφιότητας, για τα οποία όμως δεν προτείνεται να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Κοινοτικός Επίτροπος επεσήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει διόλου καθεστώς <<πολυμερούς>> προσέγγισης των σχέσεων με την ΕΕ, που θα παραμένουν για κάθε χώρα βασικά <<διμερείς>>, ανάλογα με τον ρυθμό εξέλιξης της κατάστασης σε κάθε μια από αυτές.

    Κατά της συμμετοχής της Τουρκίας στη <<Μόνιμη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη>> φέρεται και το σχέδιο Έκθεσης που παρουσίασε ο Ευρωβουλευτής Άρη Οστλαντερ, επισημαίνοντας την ύπαρξη <<σοβαρών συνοριακών προβλημάτων με την Κύπρο και την Ελλάδα>>, <<σοβαρές παραβιάσεις διεθνών συνόρων στα ανατολικά>>, και <<διόλου ικανοποιητική κατάσταση μειονοτήτων>>, ενώ <<η δημοκρατία δεν έχει σταθεροποιηθεί>>. Γι αυτό, αντίθετα από τις υποψήφιες χώρες Κέντρο- Ανατολικής Ευρώπης που <<μοχθούν για να επιλύσουν παρόμοιες δυσκολίες>>, η Άγκυρα δεν πληροί τα απαιτούμενα πολιτικά κριτήρια, έστω και αν έχει <<ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την ΕΕ>>, που απαιτεί <<ειδική προσοχή και Ειδική μεταχείριση>>, κατέληξε.

    Αντίθετα, υπέρ της ένταξης Τουρκίας (και Σλοβακίας) στην Διάσκεψη, τάχθηκε μεταξύ άλλων και η Βελγιδα Ευρωβουλευτής Μαγκντα Ελβοετ, (που συμπροεδρεύει της ομάδας των <<Πράσινων>>), θεωρώντας ότι δεν θα πρόκειται για χώρο λήψης αποφάσεων αλλά απλώς συζήτησης, που θα έδινε την ευκαιρία να ασκηθεί <<πίεση>> για απαραίτητες αλλαγές.

    Από την πλευρά του ο Επίτροπος Βαν ντεν Μπρουκ χαρακτήρισε <<παράλογο>> να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης με κράτη, όπως g Τουρκία και η Σλοβακία, που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις ένταξης ούτε καν μεσοπρόθεσμα. Εξάλλου οι Υπουργοί Εξωτερικών των 15 μόλις δημοσίευσαν ανακοίνωση για τη διεύρυνση της ΕΕ, στην οποία αναφέρουν ότι, έστω και αν κανένα υποψήφιο Κράτος δεν πρέπει να θεωρείται ότι απορρίπτεται από τη γενικότερη διαδικασία διεύρυνσης, εντούτοις, υπάρχουν <<αντικειμενικά κριτήρια που ισχύουν για όλους>>.

    Ο Πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων,Ολλανδός ευρωβουλευτής Γκισέ Ντε Βρηες τόνισε πως το ότι η Τουρκία δεν πληροί σήμερα ούτε τις πολιτικές ούτε τις οικονομικές προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ φαίνεται κυρίως και από την έλλειψη ελευθέριας έκφρασης, πράγμα που φαίνεται από το γεγονός ότι είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων και συγγραφέων στο κόσμο, ενώ χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος στην εξάλειψη της πρακτικής βασανιστηρίων. Στον οικονομικό τομέα, έστω και αν η Τελωνειακή Ένωση λειτουργεί<<θετικά>> στο εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ, το <<κρίσιμο>> πρόβλημα του Τούρκικου πληθωρισμού εμποδίζει τις αναγκαίες ξένες επενδύσεις, τόνισε εξάλλου ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής.

    <<Πάνω από το ένα τρίτο του Κρατικού Προϋπολογισμού ξοδεύεται για στρατιωτικές δαπάνες, συμπεριλαμβανόμενων και των αμοιβών στα παραστρατιωτικά σώματα <<φυλάκων χωριών>> στις Κουρδικές περιοχές, κρατώντας διαιρεμένο τον αστικό πληθυσμό σε κατάσταση εχθρότητας, επεσήμανε η Πρόεδρος των <<Πράσινων>> (Οικολόγων-Εναλλακτικών), Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Καλούντα Δοτέ.

    Στο μεταξύ, συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου με το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για <<δικαίωμα ενημέρωσης>> των Ευρωβουλευτών, μέσω ετήσιας Έκθεσης της Επιτροπής για τις Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, προωθεί η Έκθεση του Γερμανού συντηρητικού Πητερ Κιτελμαν που παρουσιάστηκε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στο Στρασβούργο, και αναμένεται να υιοθετηθεί προσεχώς.

    Το θέμα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Άγκυρα βρίσκεται υπό διαμόρφωση, εν όψει της έναρξης της εξέτασης σχεδίου Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, και με εκκρεμούσες ακόμα αποφάσεις για κονδύλια του, ενώ η Κομισιόν προωθεί Οικονομικές ενισχύσεις παραγόντων της Τούρκικης <<αστικής κοινωνίας>>, περίπτωση που προβλεπόταν από το Ψήφισμα Σεπτεμβρίου 1996 του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά χωρίς σαφή καθορισμό ορίων. Σε αυτό το πλαίσιο, βρέθηκαν αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο εκπρόσωποι της Τούρκων βιομηχάνων, εμπόρων και εργοδοτών, που προσπάθησαν να προβάλουν κυρίως την άποψη προσέγγισης μεσώ οικονομικής συνεργασίας. Μάλιστα κατά τη διάρκεια ακρόασης από την Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία ΕΕ - Τουρκίας ζήτησαν πίστωση <<χρόνου>>,για τα θέματα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    <<Δεν μπορούμε να πάρουμε τις Ευρωπαϊκές αξίες μέσα σε <<πακέτο>> που να το μεταφέρουμε πίσω στην Τουρκία>>, <<χρειαζόμαστε ακόμα χρόνο>>, είπε χαρακτηριστικά ο Μπαϊράμ Μεράλ, Πρόεδρος Εργατικών Συνδικάτων (ΤURK-IS), επαναλαμβάνοντας, τις θέσεις διαδοχικών κυβερνήσεων της Άγκυρας.Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (TUSIAD), Μουχαρεμ Καγιαν, παρέδωσε ακόμα ένα πακέτο σχεδίων μεταρρυθμίσεων, (όπως και για τα πολιτικά κομματα), που παραμένουν εκκρεμή.

    [15] ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, θα συναντηθεί στις 22 Οκτωβρίου στο Λευκό Οίκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης και η προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα επισκεφθεί πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Υπολογίζεται πως πάνω από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί είναι ορθόδοξοι χριστιανοί.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τιμηθεί από την αμερικανική Γερουσία με το χρυσό μετάλλιο.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Θεοτοκάτου)

    [16] 20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ - 4η ΗΜΕΡΑ

    Συνεχίζονται και αύριο, για 4η ημέρα, οι προβολές του 20ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

    Το πρόγραμμα για την Πέμπτη περιλαμβάνει την προβολή των ακόλουθων ταινιών:

    (Ι) 20ΧΡΟΝΑ (13:00 - 15:00)
    ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    - "Βέρα Κρουζ", Τάκης Σπυριδάκης, 20'
    - "Runaway", Σπύρος Ταραβήρας, 15'
    - "Ισμαήλ", Γιώργος Ζαφείρης, 30'
    - "Το ξενοδοχείο των αναμνήσεων", Γαβριέλλα Δανάλη, 20'
    - "Το τζιτζίκι και το μυρμήγκι", 3'

    (ΙΙ) 20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ (16:00 - 18:00)
    ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    - "Νεκρή Ζώνη", Κυριάκος Τοφαρίδης, 16'
    - "Τρύπιος κόσμος", Άγγελος Φραντζής - Στρατής Βουγιούκας, 17'
    - "Ο εντομοσυλλέκτης", Σταύρος Παπαγεωργίου, 22'
    - "Μια μπαλάντα", Χάρις Λεβέντη, 12'
    - "Ο χρόνος του φτερού", Τάσος Λάγγης, 4'
    - "Παιχνίδι ζωής", Μαρίνος Καρτίκκης, 11'
    - "Ενοικιάζεται", Σπύρος Μουρελάτος, 15'

    (ΙΙΙ) 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (18:00 - 20:00)
    ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ - ΧΩΡΑ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    - "Sweper", Dusan Popovic, Γιουγκοσλαβία, 14'
    - "Camera Obscura", Stefano Arduino, Ιταλία, 13'
    - "Λάσπη", Ivailo Simidchiev, Βουλγαρία, 25'
    - "29 Αυγούστου", Janar Sahat, Κίνα, 20'
    - "Κύκλος Ζωής", Vera Neubauer, Ηνωμένο Βασίλειο, 16'
    - "Oh, Sava Water", Dragan Elcic, Γιουγκοσλαβία, 17'

    (ΙV) 20o ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (20:00 - 22:00)
    ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    - "Η τελευταία μας ταινία πριν τρελαθούμε", Γιάννης Ακονίδης, 19'
    - "Tender", Χρήστος Δήμας, 12'
    - "Χρήστος και βίτσιο" Βαγγέλης Σεϊτανίδης, 22'
    - "35 Χ 50 cm", Σπύρος Ρασιδάκης, 3'
    - "Και μην ξεχνάς να χορεύεις", Φωτεινή Παπαδοδήμα, 18'
    - "Καιρός ήταν", Κώστας Μαχαίρας, 20'

    (V) 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (22:00 - 24:00)
    ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ - ΧΩΡΑ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    - "Εν Ειρήνη", Thomas Stenderud, Δανία, 30
    - "Φαννυ", Andreas Schmid-Thomae, Γερμανία, 15'
    - "Βιενέζικο Βαλς", Rashid Barataliev, Κιργιζία, 20'
    - "1587", Yann Lebeaut, Γαλλία, 15'
    - "Σκοτώνοντας τον Χάνς", Stefan Eling, Γερμανία, 3'
    - "Joseph potts", Sabin Streeter, ΗΠΑ, 28'

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 17 September 1997 - 14:50:31