Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-08

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"

  • [03] Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [04] Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ

  • [05] Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

  • [06] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

  • [07] Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ -ΓΚΙΝΟΥΣΙ

  • [08] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ

  • [09] ΕΥΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [10] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΟ INTERNET

  • [11] ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] H ΚΥΠΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

  • [13] Σ. ΓΚΙΟΥΡΕΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [15] ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΣΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ S-300

  • [16] O NANO ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

  • [17] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [18] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ

  • [19] Η ΑΝΑΓΚΗ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [20] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ, ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΣΕΡΒΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

  • [21] 127 ΚΙΛΑ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα αποφέρουν πολλά οφέλη στη χώρα μας, ενώ θα επιτρέψουν την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στη Διεθνή Κοινότητα, δήλωσε χθες από το Ζάππειο, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη γιορτή για την ανάληψη της Ολυμπιάδας, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ.Σημίτης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη διοργάνωση, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προσδώσει το χρώμα του ολυμπιακού ιδεώδους και της ευγενούς άμιλλας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Νωρίτερα, η ελληνική Επιτροπή Διεκδίκησης, η οποία επέστρεψε από τη Λωζάνη, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρόεδρος της επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επανέλαβαν πως η Ολυμπιάδα της Αθήνας θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Μετόχων Χρηματιστηρίου Δημήτρης Καραγκούνης, τόνισε ότι "η ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων θα προκαλέσει αναγέννηση του χρηματιστηρίου, καθώς πολλοί κλάδοι θα ευεργετηθούν και η Ελλάδα θα είναι πόλος έλξης και του ξένου κεφαλαίου". Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος.

    [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"

    "Να σταματήσει η Τουρκία, στο όνομα της περιφερειακής υπερδύναμης, να αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα, απλά και μόνο για να αναβαθμίσει έτσι, όπως νομίζει, το δικό της στρατηγικό ρόλο, αυτό το παιγνίδι έχει τελειώσει", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    "Θα κάνει πολύ καλά η Τουρκία να μην αγγίξει το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, διότι πολύ εύκολα μπορεί να μπει στο τραπέζι για συζήτηση η αποστρατικοποίηση των Στενών του Βοσπόρου", προειδοποίησε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία ότι ενδιαφέρονται μια σειρά από χώρες οι οποίες θέλουν να αποκαταστήσουν την ελευθερία της διέλευσης μέσα ap| τα Στενά, για όλα τα πλοία, χωρίς κανένα περιορισμό. Διότι.. η διεθνής κοινή γνώμη μέσα από τις τελευταίες επιχειρήσεις ελέγχων, αυθαίρετων, παράνομων της Τουρκίας σε διερχόμενα πλοία στο όνομα δήθεν εντοπισμού δήθεν τμημάτων των S-300, τα οποία δήθεν θα εγκατασταθούν στην Κύπρο. Και επίσης να τους πούμε να μην συνεχίσουν να παίζουν με το θέμα των S-300. Η απάντηση της Ελλάδας είναι καθαρή. Η Κύπρος είναι σε πλήρη προστασία από την πλευρά της Ελλάδας".

    Με βάση όλα τα παραπάνω ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απηύθυνε στην Τουρκία τη σύσταση να ακολουθήσει μια πολιτική η οποία θα οδηγήσει στη μείωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, για να μπορέσουν να δουν "κατάφατσα" τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής.

    Παράλληλα επισήμανε την ξεκάθαρη διαβεβαίωση της ελληνικής πλευράς ότι δεν διεκδικεί τίποτε από την Τουρκία και ταυτόχρονα είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την προοπτική αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της Ε.Ε., προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κάλεσε την Άγκυρα να διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού, διότι μετά από 23 χρόνια έφτασε η ώρα να τελειώσουν και οι τελευταίες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη με την πτώση του "τείχους" της Λευκωσίας.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι στη χώρα μας γίνεται προσπάθεια να ξαναστηθούν οι πολεμικές βιομηχανίες, με τη βοήθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και πρότεινε την ανάπτυξη συνεργασιών με χώρες της Βαλκανικής και της πρώην ΕΣΣΔ σχετικά με την αμυντική βιομηχανία.

    Αναφερόμενος στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι είναι μια πρόκληση ανάλογη με αυτή της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ και για να είναι επιτυχής παρατήρησε ότι πρέπει να συμμετάσχουν σ αυτή την προσπάθεια όλοι οι Έλληνες. Για να μην υπάρξει ο κίνδυνος μεταφοράς κονδυλίων από έργα της περιφέρειας για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας διατύπωσε την πρόταση να συγκροτηθεί ένας ανεξάρτητος φορέας ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης ξεχωριστών κονδυλίων για την οικονομική στήριξη των Αγώνων.

    [03] Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Δικαίωση της Ελλάδας χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος την ανάθεση της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας στην Αθήνα τονίζοντας ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ Μητσοτάκη ότι σε αυτό συνέβαλε ο τέως μονάρχης Κωνσταντίνος. "Το γεγονός είναι", είπε, "ότι η Ελλάδα δικαιώθηκε σε έναν αγώνα που κατέβαλε πολλά χρόνια ,στο ότι έπρεπε οι Ολυμπιακοί αγώνες κάποτε να γίνουν και στη χώρα μας." Ο υπουργός δικαιοσύνης συνέχισε λέγοντας ότι όλοι οι Ελληνες ανεξαρτήτως φρονημάτων αισθάνονται υπερήφανοι για το γεγονός αυτό και πρόσθεσε: "Ε, κάποιο κόμμα δεν συνταυτίζεται με αυτά. Αλλά δεν πειράζει. Το 95% του ελληνικού λαού είναι με την Ολυμπιάδα".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετική με δημοσιεύματα evgleq_dym ότι συζητείται το όνομα της κ Δασκαλάκη για την δημαρχία Αθηναίων είπε: "Καλά πολλά παραμύθια θα ακούσετε. Όταν κατακάτσει η φασαρία τότε θα ηρεμήσουν όλα" και υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ουδεμία εκμετάλλευση επιτυχίας πρόκειται να γίνει. Πάντως ο κ Γιαννόπουλος χαρακτήρισε αξιόλογη την παρουσία και της κυρίας Δασκαλάκη και όλων των μελών της Επιτροπής για την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων. "Συγχαρητήρια και στην κ Δασκαλάκη σαν πρόεδρο της Επιτροπής και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής διεκδίκησης των Αγώνων. Από κει και ύστερα δούλεψαν όλοι οι Έλληνες, και οι αθλητές και οι πρακτικογράφοι και οι δημοσιογράφοι και οι πάντες. Δεν έχει σημασία αν μερικοί έτσι από γκρίνια δεν θέλανε τους αγώνες. Και αυτοί θα το συνηθίσουν" συνέχισε ο υπουργός. Παράλληλα τόνισε ότι το μεγάλο έργο για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών υπάρχει . " Ένα αθλητικό χωριό θα γίνει. Τα έργα τα μεγάλα έχουν δρομολογηθεί. Η Εγνατία και το μετρό της Θεσσαλονίκης και τα πάντα θα γίνουνε με άλλες οπωσδήποτε προοπτικές χωρίς να υπολογίσει κανείς αν μας δώσουν ή δεν μας δώσουν την Ολυμπιάδα. Λοιπόν μην ανησυχείτε και από οικονομικής απόψεως θα τα βγάλουμε πέρα. Δεν θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός"

    Όσον αφορά τις συλλήψεις διαφωνούντων δήλωσε: "Ε,καλά μη δίνετε σημασία. Υπάρχουν μερικοί που όλο κλαίνε. Αυτοί που παραβαίνουν τον νόμο γιατί να μη συλληφθούν; Τι δουλειά έχει ο καθένας να πάει στους αρχαιολογικούς χώρους να αναρτήσει πανό. Χάθηκαν οι δρόμοι; Επάνω στην Ακρόπολη θα βάλουμε πανό;".

    Εξάλλου ο κ Γιαννόπουλος κηρύσσοντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη την έναρξη του των μαθημάτων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων για 25η χρονιά φέτος με θέμα "Ισχύς και Δίκαιο" τόνισε ότι αυτά θα φωτίσουν τα φαινόμενα διεθνούς αυθαιρεσίας. Ο υπουργός δικαιοσύνης αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη κατοχή του Βορείου τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα τόνισε ότι αυτό αποτελεί διεθνές έγκλημα και αιώνιο όνειδος που βαρύνει τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα. Τέλος χαρακτήρισε απαράδεκτη και αναίσχυντη τη στάση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών που πρόσφατα έκανε λόγο για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο.

    [04] Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ

    "Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία όσον αφορά τους πρόσθετους πόρους που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού", δήλωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Κώστας Λαλιώτης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της το μεγαλόπνοο αυτό έργο να γίνει πραγματικότητα με χρονικό ορίζοντα το 2000 και να ενταχθεί ισοδύναμα στα διευρωπαϊκά δίκτυα.

    "Για το δίκτυο της Εγνατίας, που περιλαμβάνει το οριζόντιο οδικό τμήμα Ηγουμενίτσας-Αλεξανδρούπολης, τους οκτώ κάθετους άξονες και τα πέντε λιμάνια-πύλες, έχουν διασφαλιστεί 530 δισ. δραχμές. Μέχρι σήμερα έχουν ανατεθεί και κατασκευάζονται έργα σε τμήμα 290 wikiol]tqym σε Ήπειρο-Μακεδονία και Θράκη. Το πρόγραμμα προχωρά με θετικούς ρυθμούς", σημείωσε ο κ.Λαλιώτης.

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για τα 125 χρηματοδοτικά ακάλυπτα χιλιόμετρα της Εγνατίας υπάρχει κυβερνητική δέσμευση πως θα ενταχθούν σε προγράμματα Κοινοτικού ενδιαφέροντος. "Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα εξελιχθούν οι εργασίες και πού θα εξευρεθούν οι πόροι", συμπλήρωσε.

    Σχολιάζοντας, άλλωστε, το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από την "Παραεγνατία", ο Υπουργός υπενθύμισε ότι η ανεξάρτητη εταιρία στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αναθέσει τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου, απεφάνθη πως η Παραεγνατία δεν έχει πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον. "Η Παραεγνατία δεν αποτελεί σκόπιμο έργο για την Ευρώπη", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λαλιώτης.

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα έργα που, μαζί με την Εγνατία Οδό, αποτελούν τη "ραχοκοκαλιά" του Ελληνικού Προγράμματος Υποδομής Μεταφορών και Οδικών Δικτύων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο Διεθνές συνέδριο για τα "Τεχνικά έργα και την προοπτική συνεργασίας στις νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", που διοργανώνει η ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Λαλιώτης έκανε λόγο για τον οδικό άξονα Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης και τη ζεύξη Ρίου-Αντίρριου, δηλαδή για τα δύο σημαντικότατα έργα υποδομής, που, μαζί με την Εγνατία, χρηματοδοτούνται από το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το Ταμείο Συνοχής και την Κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG.

    Παραθέτοντας, εξάλλου, τα ποσοστιαία μεγέθη που σχετίζονται με την περιοχή επιρροής και εξυπηρέτησης της Εγνατίας Οδού, ο Υπουργός τόνισε ότι "αντιπροσωπεύει ως προς τον πληθυσμό το 36% του συνόλου, ως προς το ΑΕΠ το 33%, ως προς τον πρωτογενή τομέα το 54% του συνόλου της γεωργικής γης της χώρας και το 65% των αρδευόμενων εκτάσεων και ως προς τον δευτερογενή τομέα το 41% τη συνολικής απασχόλησης στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τα όμορά της κράτη σε οικονομικό επίπεδο, ο κ.Λαλιώτης παρέθεσε ενδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι εμπορικές συναλλαγές από το 1988 έως το 1996 αυξήθηκαν θεαματικά, ενώ οι επενδύσεις ιδιωτικών ελληνικών επιχειρήσεων πολλαπλασιάστηκαν. "Στη Βουλγαρία οι ελληνικές επενδύσεις κατέχουν την πρώτη θέση σε αριθμό εταιριών και τη δεύτερη σε ύψος κεφαλαίων μετά τη Γερμανία", δήλωσε ο Υπουργός και πρόσθεσε: "Ανάλογη παρουσία υπάρχει στη Ρουμανία, τη Νέα Γιουγκοσλαβία, τη FYROM και την Αλβανία". Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό, η Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τις βουλγαρικές, ρουμανικές και αλβανικές εξαγωγές, ενώ, παράλληλα, προσφέρει απασχόληση σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους από τις χώρες αυτές.

    Για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της χώρας μας με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και για την υποστήριξη των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί μεθοδικά Σύμφωνα Συνεργασίας σε διμερές διακρατικό επίπεδο, που μπορούν να λειτουργήσουν ως θετικό πλαίσιο αναφοράς και διασφάλισης για τις ελληνικές εργοληπτικές εταιρίες και τα μελετητικά cqave_a. Επίσης, έχει εγκριθεί πρόγραμμα αναπτυξιακής βοήθειας στον τομέα του περιβάλλοντος, προϋπολογισμού 8 δισ. δραχμών, για τη χρηματοδότηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών με φορείς των βαλκανικών και παρευξείνιων χωρών.

    Πάντως, η παρουσία των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Αλβανία, την Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και την ΠΓΔΜ είναι ήδη ισχυρή.

    Ο Υπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχουν αναληφθεί από Ελληνες στα Βαλκάνια 26 έργα, εκ των οποίων 11 ιδιωτικά και 15 δημόσια, συνολικού προϋπολογισμού 151 εκατομμυρίων δολαρίων. "Οι αριθμοί αυτοί είναι ένα δείγμα γραφής για τις δυνατότητές μας. Οι ελληνικές τεχνικές εταιρίες, σε συνεργασία με την Πολιτεία, ανοίγουν νέους δρόμους συνεργασίας στις γειτονικές χώρες. Αποτελεί χρέος της Πολιτείας να ενισχύσει ουσιαστικά αυτό το άνοιγμα. Με τον διάλογο προσπαθούμε να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια. Οι σχέσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την Ελλάδα, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, φαίνεται να έχουν λαμπρό μέλλον. Οι αναγκαίες ως προς τούτο συνθήκες συνεχώς βελτιώνονται", κατέληξε ο κ.Λαλιώτης.

    [05] Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Tη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν πόροι από άλλες περιφέρειες στην Αττική, εξαιτίας της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, επανέλαβε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημόσιων Έργων, Κώστας Λαλιώτης.

    "Τα έργα πνοής θα προχωρήσουν. Μάλιστα, τώρα που διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δίνουμε έμφαση στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιφέρεια", δήλωσε ο κ.Λαλιώτης.

    [06] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Νέα εποχή αναμένεται ότι θα ανατείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ορθολογική χρήση των Κοινοτικών πόρων και τη μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων, εάν τελικά εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών των 15 κρατών-μελών, η πρόταση για εκ των προτέρων παρακράτηση του 10% των πιστώσεων των διαρθρωτικών ταμείων ως αποθεματικού. Στη συνέχεια, τα χρήματα αυτά θα διατίθενται στη χώρα όπου παρουσιάζονται οι καλύτερες επιδόσεις στην αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Έλληνας επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τα "Τεχνικά έργα και την προοπτική συνεργασίας στις νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" που διοργανώνει η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

    "Πρόκειται για μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να ευνοήσει εκείνους που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις", δήλωσε ο κ.Παπουτσής και πρόσθεσε: "Αφορά και τα 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αφορά και όλα τα διαρθρωτικά ταμεία. Ο βασικός στόχος είναι η διάθεση του πακέτου "Σαντέρ" να στηριχθεί στην καλή απόδοση, στον σωστό σχεδιασμό και την ορθολογική χρήση των Κοινοτικών κονδυλίων. Θα απαιτείται δηλαδή, πλήρης διαφάνεια και θα υπάρχουν περισσότερο δεσμευτικοί όροι για τη βελτίωση της απορροφητικότητας. Σε μια περίοδο όπου όλοι οι λαοί κάνουν θυσίες για την εγκαθίδρυση της ΟΝΕ, η κατασπατάληση Κοινοτικών πόρων αποτελεί πρόκληση. Κάθε ECU που χορηγείται πρέπει να δημιουργεί προστιθέμενη αξία".

    Σε ερώτηση αν η χώρα μας έχει ελπίδες να λάβει κάποτε τμήμα των κονδυλίων που θα προκύψουν μέσω αυτού του νέου συστήματος, ο κ. Παπουτσής απάντησε: "Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι όταν μπαίνει σοβαρά στον ανταγωνισμό, κερδίζει. Ελπίζω δε, ότι αν αυτή η πρόταση της Κομισιόν, γίνει αποδεκτή, θα είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα".

    Πάντως, προς το παρόν, η τύχη της πρότασης παραμένει άγνωστη, αφού τώρα θα αρχίσει η σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών των 15 κρατών-μελών, ενώ αναμένεται ότι θα μεσολαβήσει πολύς χρόνος μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση της ομάδας δράσης - "task force"- που συγκροτήθηκε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πρωτοβουλία της Κομισιόν, για τα ενεργειακά δίκτυα στα Βαλκάνια.

    "Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στη διυπουργική συνάντηση των χωρών του Ευξείνου Πόντου, στα τέλη Νοεμβρίου του 1997 στο Βουκουρέστι. Στη συνάντηση αυτή πρόκειται να οριστικοποιηθεί ένας κατάλογος επενδυτικών προτάσεων έργων ευρύτερου ενδιαφέροντος. Τα έργα αυτά θα έχουν κατά προτεραιότητα την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", σημείωσε ο Έλληνας επίτροπος.

    Οι προτάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του κατασκευαστικού τομέα, πέραν των αυστηρά ενεργειακών. Θα περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπως η κατασκευή μεγάλων κτιριακών και λιμενικών εγκαταστάσεων και χώρων αποθήκευσης.

    Ήδη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τη χρηματοδότηση των προτάσεων, ενώ, προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχει προοπτική συνεργασίας και με την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Σκιαγραφώντας, εξάλλου, το οικονομικό τοπίο που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν σε αυτό οι ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ.Παπουτσής τόνισε ότι απαιτείται νέος σχεδιασμός στόχων και λειτουργίας, με βασική επιδίωξη την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

    "Τις τεχνικές εταιρίες πρέπει οπωσδήποτε να τις απασχολήσει το θέμα των συνεργασιών με εταιρίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι προοπτικές που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα από τις συγχωνεύσεις. Επιπλέον, η βαλκανική και η παρευξείνια αγορά δεν πρέπει να θεωρούνται ως οι μόνοι χώροι δραστηριοποίησης των ελληνικών etaiqi~m. Η Ε.Ε αναπτύσσει μεγάλα προγράμματα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και της Αφρικής. Με χώρες που η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις. Πιστεύω ότι οι ελληνικές εταιρίες θα μπορούσαν με επιτυχία να προσανατολιστούν προς τις αγορές αυτών των χωρών", κατέληξε ο κ.Παπουτσής.

    [07] Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ -ΓΚΙΝΟΥΣΙ

    Τη δέσμευση της νέας αλβανικής Βουλής, για τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, υπογράμμισε στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολο Κακλαμάνη, ο Αλβανός ομόλογός του, Σκεντέρ Γκινούσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

    Η πορεία ανοικοδόμησης της Αλβανίας, η αποκατάσταση της ηρεμίας και της τάξης, η προσπάθεια αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της κρατικής δομής, αποτέλεσαν σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, το επίκεντρο της συζήτησης που είχε με τον κ. Γκινούσι.

    Ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, δόθηκε στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, όπου από ελληνικής πλευράς "τονίστηκε το ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα των ομογενών μας - Αλβανών υπηκόων, τη θρησκευτική τους ελευθερία, καθώς και για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση".

    Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κατέστησε σαφές στον Αλβανό ομόλογό του, ότι η Βουλή θα υποστηρίξει το Αλβανικό Κοινοβούλιο στα πρώτα βήματα της λειτουργίας του, παρέχοντας τεχνική και επιστημονική βοήθεια, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας, φιλίας και κοινής δημιουργικής πορείας, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη έχει συγκροτηθεί Ομάδα Φιλίας με την Αλβανία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκινούσι, εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι η Ελλάδα "στάθηκε στο πλευρό της Αλβανίας στην πρόσφατη κρίση και επιδεικνύει το ενδιαφέρον της για την άμεση στήριξη της νέας αλβανικής κυβέρνησης", ώστε η χώρα του να μπορέσει να πλησιάσει το ταχύτερο δυνατό στην "ευρωπαϊκή οικογένεια".

    Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, θα συνεχισθεί και στο πλαίσιο των βαλκανικών χωρών και του Ευξείνου Πόντου, για να αποτελέσουν "υπόδειγμα για τα Βαλκάνια".

    [08] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ

    Κριτική στο περιεχόμενο της οικονομικής ομιλίας του πρωθυπουργού στην 62η ΔΕΘ άσκησαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Γιάννης Κουτσούκος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν στο Εργατουπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν έχουμε λιτότητα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια διαρκής λιτότητα και το εισόδημα tou βιομηχανικού εργάτη βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα που ήταν 14 χρόνια πριν, το 1982-83, είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μάλιστα, πρότεινε "μια εθνική στρατηγική για την απασχόληση που θα στηρίζεται σε θεσμοθετημένους πόρους", ενώ σημείωσε πως από την ομιλία του κ. Σημίτη δεν προκύπτει ότι θα ενισχυθούν σοβαρά στον προυπολογισμό του 1998 τα κονδύλια για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη (αυξημένη ανεργία, κρίση σε βιομηχανικές μονάδες κ.α.) και ανακοίνωσε πως η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας θα πραγματοποιήσει το συνέδριο της στην Καβάλα, από τις 12 μέχρι τις 15 Μαρτίου 1998.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εκδημοκρατισμού, εκσυγχρονισμού και οργανωτικής ανασυγκρότησης των δημοσίων υπηρεσιών με την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης.

    Οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διαβεβαίωσαν πως το συνδικαλιστικό κίνημα θα επιμείνει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Εξέφρασαν χαρά για την ανάληψη της Ολυμπιάδας, αλλά επισήμαναν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει διαφάνεια και συμμετοχή όλης της Ελλάδας και όχι ενός τμήματος της.

    [09] ΕΥΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Η Ρώμη υποκλίθηκε μπροστά στην Αθήνα, για τη νίκη της στη Λωζάνη. Όλος ο ιταλικός τύπος, σύσσωμος, κάνει λόγο για τη δίκαιη νίκη της ελληνικής πόλης και για τη δικαίωση της με καθυστέρηση οκτώ ετών. Η εφημερίδα "La Stampa", με τίτλο "Ολυμπιάδα: το χαστούκι της Αθήνας, ξεκάθαρη νίκη", αναφέρεται στην ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων και στα πανηγύρια των Ελλήνων. Οι Ολυμπιακοί αγώνες επιστρέφουν στην Ευρώπη και μάλιστα στην κοιτίδα τους. Αυτό τόνισαν όλα τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφερόμενα στην ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 από την Αθήνα.

    Προβάλουν επίσης τη δήλωση του προέδρου της γερμανικής Ομοσπονδίας Στίβου Χέλμουτ Ντίγκελ, ο οποίος τόνισε ότι "δεν πιστεύω ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ήταν αυτό που, λόγω της οργανωτικής του επιτυχίας, ευνόησε την Αθήνα. Όσον αφορά την Ολυμπιακή ιδέα, είναι μια σωστή απόφαση, διότι οι αγώνες επιστρέφουν στην κοιτίδα τους. Αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί το 1996".

    Το ιστορικό της χρέος προς την Αθήνα εκπλήρωσε η ΔΟΕ, σύμφωνα με τον ισπανικό τύπο και επανόρθωσε το λάθος της να της αρνηθεί την οργάνωση των αγώνων της εκατονταετηρίδας.

    Οι εφημερίδες της Βαρκελώνης, υποστηρίζουν ακόμη ότι ο πλήρης v\jekor της υποψηφιότητας της Αθήνας και η άρτια οργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου αποτέλεσαν αποφασιστικούς παράγοντες για την απόφαση της ΔΟΕ.

    Συγκεκριμένα ο απεσταλμένος της "El Pals" στη Λωζάνη επιτίθεται κατά του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού Πρίμο Νεμπιόλο, ενώ επισημαίνει ότι η Αθήνα άξιζε την ανάθεση των αγώνων.

    Και τα αμερικάνικα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο σύνολο τους, αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση των "αθανάτων". Η "The New York Times", υποστηρίζουν ότι τα μέλη της ΔΟΕ αποφάσισαν να επιστρέψουν τους Ολυμπιακούς στη γενέτειρα τους, μετά την άσχημη εμπειρία που είχαν στην Ατλάντα.

    Χωρίς ιδιαίτερη έμφαση, ο τουρκικός τύπος έκανε αναφορά στην ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, από την Αθήνα. Η εφημερίδα "Sabah" κάνει λόγο για βροχή ευχαριστηρίων τηλεγραφημάτων από την ελληνική πρωτεύουσα προς το μέλος της Ολυμπιακής επιτροπής Σιναν Ερντεμ, ο οποίος ψήφισε υπέρ της Αθήνας.

    [10] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΟ INTERNET

    Ένα ολόκληρο ημίωρο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων σε συνεργασία με την ΕΤ - 3, προβάλει καθημερινά από 1ης Σεπτεμβρίου στον κόμβο του στο Ιnternet (http://www.mpa.gr) το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία του Μακεδονικού Πρακτορείου, που αποβλέπει στο να ενημερώνονται καθημερινά με ειδήσεις από την πατρίδα κυρίως οι ομογενείς μας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και ιδιαίτερα στις χώρες που δεν λαμβάνουν τα δορυφορικά προγράμματα της ΕΡΤ, συνάντησε αμέσως πολύ μεγάλη ανταπόκριση, ενώ μόνο το Σαββατοκύριακο εισήλθαν στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet περισσότεροι από 50.000 χρήστες του παγκόσμιου αυτού διαδικτύου, για να πάρουν εκτός από τις ειδήσεις και τη τηλεοπτικό του δελτίο.

    Ο υπουργός Τύπου κ.Δημήτρης Ρέππας, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Γενικό Διευθυντή του ΜΠΕ Σπύρο Κουζινόπουλο για τη νέα αυτή δραστηριότητα, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του υπουργείου Τύπου στην 62η ΔΕΘ, χαρακτήρισε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καθάρια ελληνική σημαία, τονίζοντας ότι με τις δραστηριότητες του προβάλει σε όλον τον πλανήτη τις αδιαμφισβήτητα δίκαιες και έντιμες θέσεις και απόψεις της Ελλάδας.

    Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Ακης Τσοχατζόπουλος, παρακολουθώντας το τηλεοπτικό δελτίο στο Internet από ειδικό υπολογιστή που είναι τοποθετημένος στο χώρο του ΜΠΕ, εντός του περιπτέρου του υπουργείου Τύπου, δήλωσε ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο συνεχίζει να επιτελεί ένα εθνικό έργο, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού κ.Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με τις ηλεκτρονικές του δραστηριότητες δείχνει πόσο κοντά βρίσκεται στις απαιτήσεις της νέας εποχής και πόσο πολύ αξιοποιεί τις τεχνολογικές ειδήσεις για το καλό της χώρας.

    Ανάλογα συγχαρητήρια, απηύθυναν στους υπεύθυνους του Μακεδονικού Πρακτορείου κατά την επίσκεψη τους στο περίπτερο του υπουργείου Τύπου στην 62η ΔΕΘ και οι υπουργοί Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας κ.α.

    [11] ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Ιονοδάνειο σπουδών χορηγεί η Ιονική Τράπεζα, για την περίοδο από 10 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να διευκολύνει τους γονείς στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους, που είναι αυξημένες με την έναρξη του νέου εκπαιδευτικού έτους.

    Πρόκειται για προνομιακό καταναλωτικό δάνειο προσωπικών αναγκών, ύψους από 500.000 δραχμές έως 1.000.000 χωρίς δικαιολογητικά και άνω του 1.000.000 με δικαιολογητικά, που αποσκοπεί στην κάλυψη δαπανών εκπαίδευσης των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, αλλά και των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

    Το Ιονοδάνειο σπουδών, που χορηγείται από το δίκτυο υποκαταστημάτων της Τράπεζας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενσωματώνει ousiastij]r διευκολύνσεις και παροχές, όπως προνομιακό επιτόκιο 16%, σταθερό για όλη τη διάρκεια της αποπληρωμής, περίοδο χάριτος, για όσους το επιθυμούν, μέχρι και τριών μηνών και άμεση έγκριση χορήγησης, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] H ΚΥΠΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προειδοποίησε ότι η Κύπρος διατρέχει κίνδυνο και κάλεσε τους ομογενείς των ΗΠΑ να συμπαρασταθούν στον αγώνα για λευτεριά και δικαίωση.

    Σε ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου Αστόριας στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους ομογενείς να πράξουν το καθήκον τους. Αυτό που ζητούμε, τόνισε, είναι το δίκαιο.

    Οπως μετέδωσε το Ραδιοτηλεοπτικό Ιδρυμα Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε τους ομογενείς να απευθύνουν προς τη Γερουσία, τη Βουλή και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα.

    [13] Σ. ΓΚΙΟΥΡΕΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Τουρκία βλέπει θετικά τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Κυπριακό και τη ρεαλιστική προσέγγιση του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο πρόβλημα.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας της τουρκικής κυβέρνησης, υπεύθυνος για το Κυπριακό, Σουκρού Γκιουρέλ, ο οποίος είχε στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον κ. Χόλμπρουκ.

    Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Γκιουρέλ αναφέρθηκε στις συνομιλίες του Μοντρέ και στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αξιώσει την τροπολογία της συνθήκης, προκειμένου να ελέγχει τα πλοία που διαπλέουν τα στενά του Βοσπόρου.

    Πρόσθεσε, όμως ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που επιβάλλει η ασφάλειά της.

    Στη συνέχεια, ο Γκιουρέλ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας ρωσικής βάσης στην Ανατολική Μεσόγειο διότι μαζί με τους πυραύλους θα φθάσουν στην Κύπρο και Ρώσοι στρατιωτικοί, όπως είπε.

    Οι πύραυλοι, συνέχισε, έχουν την ικανότητα να πλήξουν την Τουρκία και κατέληξε ότι στη σκανδάλη των πυραύλων θα βρίσκεται ρωσικό δάκτυλο.

    [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση της κυβέρνησης και της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, να μην συμμετάσχει η χώρα - για πρώτη φορά στην ιστορία της- στην άσκηση του ΝΑΤΟ " Dynamic Mix - 97" που θα διεξαχθεί στην ανατολική Μεσόγειο και στα diehm^ ύδατα του Αιγαίου πελάγους. Το σύνολο του τουρκικού τύπου αναφέρεται στην απόφαση αυτή, την οποία χαρακτηρίζει "πρωτοφανή" και υπογραμμίζει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι , οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι " η εκδήλωση τάσης ορισμένων στρατιωτικών αρμοδίων του ΝΑΤΟ να κάνουν παραχωρήσεις από ορισμένους καθιερωμένους κανόνες της συμμαχίας, με σκοπό να πείσουν την Ελλάδα, που επι έτη δεν συμμετέχει σε παρόμοιες ασκήσεις, καθώς και ο μη καθορισμός των πεδίων ασκήσεως στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, για τις μονάδες του ΝΑΤΟ, που σταθμεύουν στην Τουρκία".

    [15] ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΣΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ S-300

    Σε ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας τουρκικής κυβερνητικής επιτροπής, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και εμπειρογνωμόνων, θα συζητηθεί το θέμα των πυραύλων S-300 , οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος τόνισε πώς, την επιτροπή θα απασχολήσει "η περικύκλωση της Τουρκίας με πυραύλους". Τις δηλώσεις Ετσεβίτ δημοσιεύει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ". Σύμφωνα με αυτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού επιμένει ότι , "δεν χρησιμοποίησε την έκφραση "θα τους χτυπήσουμε" γιατί, όπως υπεστήριξε, τέτοιες εκφράσεις τις αποφεύγει". "Δεν χρησιμοποίησα τέτοιες εκφράσεις ούτε στη διάρκεια της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο. Αν υπάρχει κάτι που επιβάλλεται, αυτό θα υλοποιηθεί. Εγώ είπα, ότι θα λάβουμε πολιτικά μέτρα. Αν οι Ελληνοκύπριοι έβαλαν στο νού τους να αγοράσουν πυραύλους, κι αν ακόμη, δεν τους αγοράσουν από την Ρωσία, θα τους αγοράσουν από αλλού. Σ' αυτό το θέμα πρέπει να αναλάβουμε ένα αποτρεπτικό ρόλο και επιβάλλεται να προβούμε σε ενέργειες." Η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει , πώς η πολιτική ηγεσία της χώρας θεωρεί ότι " έχει περικυκλωθεί από πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, εδάφους - εδάφους και εδάφους - αέρος, καθώς και το Ιράν και η Συρία αγοράζουν πυραύλους και εξοπλίζονται διαρκώς". Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση , ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θα ζητήσουν εξηγήσεις από την στρατιωτική ηγεσία "γιατί μέχρι τώρα η Τουρκία, δεν έχει προμηθευτεί τέτοιου είδους οπλικά συστήματα.

    [16] O NANO ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους Ζακ Σαντέρ, Χαβιέ Σολάνα και τον Φραντς Βρανίτσκι θα έχει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες και στη Βιέννη, ο καθορισμός της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

    Βασικός στόχος της αποστολής του κ.Νάνο, όπως σημειώνουν οι αλβανικές εφημερίδες, είναι να αποφασιστεί μέλλον του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Αλβανία.

    Στο μεταξύ, αλβανική επιτροπή πρωτοβουλίας πρότεινε στη diehm^ επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ, την απονομή του βραβείου στον ειδικό διαμεσολαβητή για την αλβανική κρίση, πρώην αυστριακό καγκελάριο, Φραντς Βρανίτσκι.

    [17] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Στην τελική φάση βρίσκονται οι προετοιμασίες για την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας καθώς αναμένεται η κατάργηση από τη Βουλή του νόμου "περί απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Αλβανία".

    Κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", πρόεδρος του κόμματος θα είναι ο σημερινός ανεξάρτητος βουλευτής Μαξίμ Χασάνι, ο οποίος εκλέγεται στο Δυρράχιο. Η ίδια εφημερίδα γράφει, ότι στο κόμμα αναμένεται να προσχωρήσουν δέκα περίπου βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έτσι ώστε το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας θα καταλάβει την τρίτη θέση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

    [18] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ

    Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχτηκε στην Αλβανία για την αλβανικής καταγωγής διακεκριμένη καθολική μοναχή Μητέρα Τερέζα που πέθανε την περασμένη Παρασκευή στην Καλκούτα των Ινδιών.

    Ο αλβανικός Τύπος και η κρατική τηλεόραση με εκτενέστατα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και αφιερώματα αναφέρθηκαν στη ζωή της μεγάλης ευεργέτιδας της ανθρωπότητας. Η ηλικίας 87 χρόνων αδελφή Τερεζα που δημιούργησε το δικό της τάγμα αδελφών του ελέους με εκατοντάδες παραρτήματα νοσοκομεία και ορφανοτροφεία ανά τον κόσμο τιμήθηκε το 1979 για την προσφορά και το έργο της για την ειρήνη, με το βραβείο Νόμπελ. Οι εφημερίδες υπογραμμίζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, με την είδηση του θανάτου της, στην οποία χαρακτήρισε τη μοναχή Τερέζα "μάρτυρα αγάπης και αέναη παρουσία στη ζωή των ξεχασμένων και παροπλισμένων ανθρώπων".

    Με δηλώσεις τους στην κρατική τηλεόραση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο καθώς και προσωπικότητες της χώρας εξέφρασαν τη βαθειά τους λύπη για το θάνατο της μοναχής Τερέζας και την επιθυμία να ταφεί στην Αλβανία.

    Η δημοσία δαπάνη κηδεία της Τερέζα έχει οριστεί για το ερχόμενο Σάββατο. Η σορός της παραμένει προς το παρόν στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στην Καλκούτα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι περνούν για να αποχαιρετήσουν την "Αγία των φτωχών".

    [19] Η ΑΝΑΓΚΗ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Στη δημιουργία κατάλληλων συμμαχιών που θα συμβάλλουν στην ισότιμη διατήρηση όλων των γλωσσών της Ευρώπης, στην επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στοχεύει ημερίδα με θέμα "Οι λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες της ΕΕ", που διοργανώνεται για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των χωρών Ελλάδας, Δανίας, Ολλανδίας, Φιλανδίας και Πορτογαλίας.

    Η πρωτοβουλία για την κοινή διοργάνωση της ημερίδας, στις 11 Septelbq_ou, ανήκει στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή, Ειρήνη Λαμπράκη και την εκδήλωση υποστηρίζει το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Την προσπάθεια ενισχύει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναλαμβάνοντας τη μετάφραση των πρακτικών και στις έντεκα επίσημες γλώσσες της ΕΕ, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.

    Συμμετέχουν με εισηγήσεις τους οι ευρωβουλευτές Ειρήνη Λαμπράκη (Ελλάδα), Χέντυ ντ' Ανκότα (Ολλανδία), Χοσέ Μπάρος Μόιρα (Πορτογαλία), Πέρτι Πάσιο (Φιλανδία), Μαρία Μπέρνχομ (Δανία). Ειδικά θέματα γλωσσολογίας θα αναπτύξουν Ελληνες επιστήμονες.

    [20] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ, ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΣΕΡΒΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Οι αστυνομικές αρχές της Μπάνια Λούκα απαγόρευσαν την προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ συγκέντρωση που διοργανώνει το κυβερνών Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα από το Πόλε.

    Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση για την απαγόρευση της συγκέντρωσης λήφθηκε καθώς η αστυνομία διαθέτει πληροφορίες και στοιχεία ότι είναι πιθανόν να προκληθούν επεισόδια τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

    Οι αστυνομικές αρχές απαγόρευσαν ταυτόχρονα όλες τις συγκεντρώσεις στη Μπάνια Λούκα από τις 7-11 Σεπτεμβρίου.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος στη Μπάνια Λούκα, δήλωσε ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί παρά την απαγόρευση της αστυνομίας.

    Ηδη, όπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης, στη Μπάνια Λούκα βρίσκονται, το μέλος των Σερβοβόσνιων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ και ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Γκοϊγκο Γλίτσγκοβιτς, που ως γνωστόν είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με την Πρόεδρο, Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στο Βελιγράδι, περίπου τρεις χιλιάδες οπαδοί της Πλάβσιτς είναι έτοιμοι να επέμβουν για να προλάβουν πιθανά επεισόδια που ενδεχομένως δημιουργηθούν κατά τη συγκέντρωση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η δύναμη σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στη μεγαλύτερη πόλη της Σερβικής Δημοκρατίας.

    Η απόφαση του κυβερνώντος Σερβικού Κόμματος για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης προκάλεσε ιδιαίτερες ανησυχίες, διότι η Μπάνια Λούκα είναι το προπύργιο της Πλάβσιτς και από την πόλη αυτή ξεκίνησε την εκστρατεία της εναντίον της ηγεσίας από το Πάλε.

    Στη συγκέντρωση, κυρίαρχο σύνθημα της οποίας είναι "πανσερβικό συμβούλιο για μια αδιαίρετη Σερβική Δημοκρατία", αναμένεται να συμμετάσχουν αρκετοί υποστηρικτές από το Πάλε, οι οποίοι θα μεταφερθούν με ναυλωμένα λεωφορεία στη Μπάνια Λούκα.

    [21] 127 ΚΙΛΑ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Δύο λαθρεμπόρους ναρκωτικών Γιουγκοσλαβικής υπηκοότητας, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 127 κιλά μαριχουάνας, συνέλαβαν το περασμένο Σάββατο οι συνοριακές αρχές της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας στα s}moqa Αλβανίας-Μαυροβουνίου.

    Όπως μετέδωσε το σκοπιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Μακπρες", στην κατοχή των Γιουγκοσλάβων λαθρεμπόρων βρέθηκαν επίσης αυτόματα όπλα, πυρομαχικά και ποσότητες αφορολόγητων τσιγάρων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 8 September 1997 - 12:09:23