Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

  • [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

  • [03] ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [04] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 62η ΔΕΘ

  • [05] ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΘ

  • [06] ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ CEDEFOP ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΥΠΕΞ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [07] 30 ΑΤΟΜΑ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ 6 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΤΑΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ FM-100 ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

  • [09] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ

  • [10] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΔΙΑΔΡΟΜΟ 8"

  • [11] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ "ΝΤΟΥΜΑ" ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

  • [12] ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Δεκτό επί της αρχής και κατά πλειοψηφία, έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά το Ενιαίο Λύκειο, την πρόσβαση των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.

    Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, η οποία θα ολοκληρωθεί a}qio με την ψήφιση του στο σύνολο, εστιάστηκε σήμερα στο θέμα των πενιχρών -όπως τονίστηκε από τους ομιλητές- οικονομικών πόρων στο χώρο της Παιδείας, ενώ τα πυρά συνεχίστηκαν και για δύο επίμαχες διατάξεις, που αφορούν στην κατάργηση της επετηρίδας, στους διορισμούς και στο θέμα της αξιολόγησης.

    Το πρωί, ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης στα θέματα της επετηρίδας και της αξιολόγησης, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στις δύο αυτές ρυθμίσεις, τόνισε ότι τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ από τις οποίες ζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, δεν έκαναν καμία.

    Ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ακόμα ότι πριν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη ρύθμιση που αφορά στη διαδικασία πρόσληψης και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, θα προηγηθεί συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

    Ο κ.Αρσένης, αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση για αμηχανία και αγκυλωμένες δεσμεύσεις που ανάγονται στο παρελθόν, αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός χώρος, και διαβεβαίωσε ότι θα διατεθούν όλοι οι οικονομικοί πόροι που θα χρειασθούν, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του 1997 για την Παιδεία, ήταν της τάξης του 25% και πρόσθεσε ότι για το 1998 θα αυξηθεί περισσότερο.

    Νωρίτερα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα υπέβαλε αίτηση αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 2 που αφορούσε το ζήτημα καταβολής διδάκτρων από φοιτητές που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και φοιτούν στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής. Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η θέσπιση διδάκτρων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα της δωρεάν Παιδείας για όλους τους Ελληνες από τα κρατικά εκπαιδευτήρια.

    Με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ συμφώνησαν και οι αρχηγοί των άλλων δύο μικρότερων κομμάτων, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, τα οποία έκαναν λόγο για φαλκίδευση του συστήματος της δωρεάν Παιδείας.

    Ωστόσο, τις ενστάσεις και τις αιτιάσεις αυτές απέρριψαν τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Ν.Δ, αντιτείνοντας ότι τα δίδακτρα θα καταβάλλονται όχι από τους απλούς φοιτητές, αλλά από επαγγελματίες, οι οποίοι στο πλαίσιο του θεσμού της δια βίου εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια για επανακατάρτιση, θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν.

    Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε στη σημερινή συνεδρίαση η πρόταση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, τονίζοντας μάλιστα ότι πρέπει και τα κορίτσια να κάνουν ίδια θητεία με τα αγόρια και πρόσθεσε ότι οι σπουδές τους πρέπει να αρχίζουν μετά τη στράτευση.

    Κατά τα άλλα, όλοι οι ομιλητές των κομμάτων συμφώνησαν στην ανάγκη αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος και στην προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων διαφώνησαν, ωστόσο, ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που επιχειρείται με το σχετικό νομοσχέδιο.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ και πρώην υπουργός Paide_ar, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, αφού τόνισε ότι Παιδεία ποιότητας για όλους αποτελεί το κυρίαρχο αίτημα της εποχής που έρχεται και ότι το ''σοκ'' του 2000 θα το αντέξουν μόνο οι κοινωνίες που θα διαθέτουν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, πρόσθεσε: ''Η Ν.Δ είναι αποφασισμένη να στηρίξει κάθε μέτρο που θα οδηγεί στην αξιοκρατία και την ποιότητα''. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα παρακολουθήσει άγρυπνα την πορεία εφαρμογής των νέων μέτρων.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει φανατικά το νομοσχέδιο, ενώ αναφερόμενη στο θέμα της διαδικασίας αξιολόγησης έκανε λόγο για ''Σώμα Εσατζήδων'' που θα αποφασίζει.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι αποφάσισε τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να κάνει διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην έκθεση του ΟΑΣΑ, η οποία τονίζει ότι η κατάργηση της επετηρίδας ισοδυναμεί με στέρηση πολλών χιλιάδων για διορισμό, εκπαιδευτικών και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει έστω και τώρα κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, ώστε να βρεθούν λύσεις μέσα σε κλίμα συναίνεσης.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο, κατά ανορθόδοξο τρόπο, αφήνει όλα τα άλλα μέτρα, εκτός της επετηρίδας και της αξιολόγησης, για το μέλλον και δεν αρχίζει η εφαρμογή τους από την ψήφισή του.

    [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρήνη και την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσα από το διάλογο, έδωσε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Τurkiye".

    "Ο πόλεμος θα είναι σε βάρος των δύο χωρών. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των διαφωνιών κατόπιν συνεννοήσεων. Εμείς κάθε φορά σημειώνουμε και ένα βήμα. Αν η Τουρκία μας πλησιάσει, θα πλησιάσουμε και εμείς την Τουρκία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Αμυνας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, απέφυγε να απαντήσει για το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι "το θέμα αυτό θα διευθετηθεί στο μέλλον", ενώ αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της Τουρκίας για κάποια νησιά του Αιγαίου (Ιμια), υπέδειξε την προσφυγή στο Ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διευκρινίζοντας ότι "επιβάλλεται η επίλυση του ζητήματος δια μέσου του Διεθνούς Δικαστηρίου".

    [03] ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Υποδοχή στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" και στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ, την Παρασκευή, ετοιμάζουν οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Sgl_tg.

    Η υποδοχή δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά συγκεντρώσεων οπαδών που μεταφέρονται με λεωφορεία, αλλά θα είναι μια αξιοπρεπής παρουσία μελών και στελεχών που θα τιμήσουν μ αυτό τον τρόπο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος. Θέματα που αφορούν στην προετοιμασία της υποδοχής συζητήθηκαν στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ν.Ε. Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε και ο υπεύθυνος κινητοποιήσεων του κόμματος, Γιώργος Σακελλίων, ο οποίος έχει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη γι αυτό το σκοπό.

    Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής: -Αφιξη στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στις 6.30' το απόγευμα της Παρασκευής, όπου θα του αποδοθούν οι προβλεπόμενες τιμές. -Ολιγόωρη ξεκούραση στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" και στις 8μ.μ. θα εγκαινιάσει τη λειτουργία της 62ης ΔΕΘ με ομιλία στην οποία αναμένεται να αναφερθεί στην πολιτική της χώρας στα Βαλκάνια και στα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

    Στις 10 το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης, στο "Μακεδονία Παλάς", και στη συνέχεια με τους γραμματείς των Ν.Ε. των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Μετά τη λήξη των συναντήσεων εξετάζονται δύο προτάσεις. Να επισκεφθεί τον καταυλισμό των τσιγγάνων στη Μενεμένη ή το δάσος του Σειχ-Σου προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά του Ιουλίου. Ανοιχτό παραμένει, επίησς, το ζήτημα να επισκεφθεί το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" κι αυτό θα εξαρτηθεί από τη λύση που θα δοθεί στο πρόβλημα.

    Στις 9.30' το βράδυ του Σαββάτου θα εκφωνήσει ομιλία οικονομικού περιεχομένου στο δείπνο που θα δοθεί στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".

    Το πρωί της Κυριακής θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και πέραν των άλλων θα επισκεφθεί τα Περίπτερα των χωρών της Βαλκανικής. Στη 1μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" και αργότερα θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [04] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 62η ΔΕΘ

    Βήμα πολιτικού διαλόγου θα είναι και φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου με την καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα παραθέσει προς τιμήν του η διοίκηση της HELEXPO, θα αναπτύξει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες.

    Στη συνέχεια, θα υπάρξει αντίλογος από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που θα επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της 62ης ΔΕΘ. Πρώτο δείγμα της αντιπαράθεσης αυτής δίνουν τα μηνύματα τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την οποία χαιρετίζουν την 62η διοργάνωση.

    "Η φετινή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι μια απόλυτα επιτυχημένη ejd^kysg. Και αυτό, γιατί η Έκθεση αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας". Αυτό υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης σε μήνυμα του για την 62η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο κ.Σημίτης αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά συνεχούς ισχυροποίησης, γεγονός που "την έχει αναδείξει σε ένα σοβαρό οικονομικό πόλο στα Βαλκάνια, σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας για το μέλλον", προσθέτοντας παράλληλα ότι "οι οικονομικές μας επιδόσεις έχουν δημιουργήσει νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία ως χώρο επενδυτικής, θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας".

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, υπογραμμίζει ότι είναι ήδη ορατά, ενώ δίνει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, τη σταθερή πορεία του πληθωρισμού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και των επιτοκίων.

    "Οι εξελίξεις αυτές μας δημιουργούν αισιοδοξία, αλλά σε καμία περίπτωση εφησυχασμό", τονίζει ο κ.Σημίτης και επισημαίνει ότι "στα επόμενα χρόνια οφείλουμε να υλοποιήσουμε ένα εκτεταμένο, δύσκολο και πολυμέτωπο πρόγραμμα". Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται, επίσης, στη διασφάλιση των προϋποθέσεων συμμετοχής της Ελλάδας στην τελική φάση της ΟΝΕ και στην προώθηση ισχυρών διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που θα επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας μας.

    Τέλος, ο κ.Σημίτης κλείνει το μήνυμα του, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΘ "όπως και όταν ξεκίνησε, έτσι και φέτος θα πιστοποιήσει τα βήματα του παρόντος και τη δυναμική πορεία της χώρας μας προς το μέλλον".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στο μήνυμα του στη ΔΕΘ, τη χαρακτηρίζει "σημαντικό θεσμό διεθνούς προβολής των πολιτικών και οικονομικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, αλλά και θεσμό αναδείξεως της εθνικής σημασίας της Μακεδονίας και του πολυδιάστατου οικονομικού ρόλου της Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη της χώρας μας".

    Τονίζει, επίσης, ότι "η 62η ΔΕΘ εκπληρώνει τους όρους αυτούς στην παρούσα καθοριστική περίοδο για την εθνική μας οικονομία, η οποία κινείται προς τη μεγάλη και ιστορική επιλογή της Ευρώπης, την οικονομική και νομισματική ενοποίηση", εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι "η ΔΕΘ θα διαδραματίσει τον πολλαπλώς ευεργετικό για τη χώρα ρόλο που της προσήκει".

    Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει πως "για την πραγμάτωση αυτών των προοπτικών, απαιτείται αποφασιστικότητα και τόλμη στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίηση τους, τις πολιτικές αρετές, τις οποίες δεν διαθέτει η κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται ο τόπος".

    Τις σκέψεις της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή διατυπώνει στο μήνυμά της για την 62η ΔΕΘ η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    "Η παλινόρθωση του καπιταλισμού στις χώρες αυτές - αναφέρει η κα Παπαρήγα - καθώς και η συμμόρφωση των νέων κυβερνήσεων τους με τις πολιτικές που υπαγορεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν οδηγήσει σε μια απότομη και δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου της pkeioxgv_ar των λαών τους, με την εμφάνιση, επίσης των φαινομένων της μαζικής ανεργίας, εξαθλίωσης και φτώχειας".

    "Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο -τονίζει η κα Παπαρήγα - με την πολιτική αυτή, όπως και με την πολιτική που αντιλαμβάνεται και θέλει τα Βαλκάνια χώρο ευκαιρίας επιχειρηματικών κερδών και ιδιωτικοποιήσεων. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για το θεσμό της ΔΕΘ και τη σημασία της για την περιοχή. Και θεωρεί πως μπορεί να περάσει ένα διαφορετικό μήνυμα μέσω αυτής. Το μήνυμα της φιλίας των λαών, της ειρηνικής και ισότιμης συνεργασίας των κρατών, της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των βαλκανικών χωρών και λαών".

    Στην κρισιμότητα της χρονικής περιόδου που διανύουμε, αλλά και στις ευκαιρίες και δυνατότητες που δίνει η Ενωμένη Ευρώπη αναφέρει στο μήνυμά ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    "Η Ενωμένη Ευρώπη - αναφέρει ο κ.Κωνσταντόπουλος - αποτελεί ιστορικό ιδεώδες. Δεν είναι τεχνοκρατική επινόηση, αλλά δεν μπορεί να οικοδομηθεί από τα πάνω μόνο με νομισματικές δημοσιονομικές τεχνικές, που αδιαφορούν για τον άνθρωπο και τις εγγυήσεις για απασχόληση, κοινωνική προστασία, αειφόρο ανάπτυξη με οικολογική ευαισθησία, ποιότητα ζωής και δημοκρατική συμμετοχή".

    Ειδικότερα για τη ΔΕΘ ο κ.Κωνσταντόπουλος τονίζει ότι "στη μακρόχρονη λειτουργία της καταγράφονται οι παραγωγικές και κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας, αλλά και οι δυνατότητες, ώστε να αναδειχθεί η χώρα μας σε στήριγμα της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης των βαλκανικών κρατών, των χωρών του Ευξείνου και της Μεσογείου".

    Τη βεβαιότητα για το λαμπρό, όπως αναφέρει, μέλλον που περιμένει την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη Διεθνή Έκθεση εκφράζει στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, λέγοντας: "Έχει τον κεντρικό ρόλο να είναι το σταυροδρόμι της συνάντησης λαών και πολιτισμών. Σήμερα ανοίγονται νέοι ορίζοντες και προοπτικές, που επαναφέρουν σταδιακά τη Θεσσαλονίκη στον ιστορικό της ρόλο. Μπορούν, έτσι, οι ζωντανές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης να βρουν πάλι την οδό προς ένα χώρο οικείο σε πολλές μνήμες, ιδιαίτερα στο προσφυγικό στοιχείο, που έκανε τη Θεσσαλονίκη μια πόλη ζηλευτή".

    "Σε αυτή την πορεία προς το οικείο παρελθόν - καταλήγει ο κ.Τσοβόλας - θα χτίζεται το μέλλον της πόλης και του Ελληνισμού".

    Στη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στην οποία είναι αφιερωμένη η 62η ΔΕΘ -και των αξιών που αυτή πρεσβεύει επικεντρώνει το μήνυμα του ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως η ΔΕΘ είναι σταθερά προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση αυτή.

    "Και αυτό -προσθέτει- γιατί η ανάπτυξη εμπορικών, επιστημονικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που είναι πρωταρχικός στόχος της ΔΕΘ, αποτελεί βασική προϋπόθεση για ειρηνική συνεργασία και δημιουργική επικοινωνία των λαών. Η δυναμική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων με την ενεργό συμπαράσταση του λαού της Θεσσαλονίκης ανέδειξαν τη ΔΕΘ σε κορυφαία διοργάνωση και πολυσήμαντο θεσμό που προβάλλει τη Βόρεια Ελλάδα, στηρίζει τη διαβαλκανική συνεργασία και amo_cei νέες προοπτικές ανάπτυξης".

    [05] ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θα απεργήσουν την ημέρα των εγκαινίων της 62ης ΔΕΘ (Παρασκευή) οι 330 εργαζόμενοι της HELEXPO-ΔΕΘ, ενώ αύριο θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8 μέχρι τις 12 το πρωί, με αίτημα την καταβολή αυξήσεων.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη στη γενική συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", ύστερα από την ανακοίνωση των προτάσεων της διοίκησης της HELEXPO-ΔΕΘ που έκανε ο πρόεδρος της Αντώνης Κούρτης.

    Οι προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΘ περιλαμβάνουν: Καταβολή ποσού 120.000.000 δραχμών για αυξήσεις της τάξης των 43.000 (μικτά) σε κάθε εργαζόμενο που καλύπτεται από το ενιαίο μισθολόγιο, από 1/1/1997, έναρξη διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη της Εκθεσης για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και διανομή του 10% των κερδών στους εργαζόμενους.

    Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους αμφισβητούν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κούρτης και αντιπροτείνουν: Να καταβληθεί ποσό 85.000.000 για αυξήσεις από 1/9/1997 και για τα αναδρομικά θα περιμένουν όταν θα υπάρξουν κέρδη.

    Ως προς το θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας οι εργαζόμενοι συμφωνούν με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

    Ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων, Κώστας Μαυράκης, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι απεργοί δεν θα κλείσουν τις πύλες της ΔΕΘ για να διευκολύνουν τους εκθέτες στις εργασίες τους.

    [06] ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ CEDEFOP ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΥΠΕΞ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Tον θεμέλιο λίθο του νέου κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) θα θέσει το προσεχές Σάββατο, σε επίσημη τελετή στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Το κτίριο, που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 1999, αρκετούς μήνες πριν από τη συμβατική υποχρέωση παράδοσής του εκμέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

    Γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη και λοιποί βοηθητικοί χώροι θα καλύπτουν επιφάνεια 5.500 τετραγωνικών μέτρων, ενώ για την άμεση διασύνδεση του Κέντρου με κάθε ενδιαφερόμενο, θα εγκατασταθούν τα πιο σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

    Όσον αφορά τα έργα υποδομής, δημοπρατήθηκε ήδη ο νέος δρόμος διπλής κυκλοφορίας που θα οδηγεί στο οικόπεδο και σύντομα αρχίζει η κατασκευή του. Παράλληλα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), ο Οργανισμός Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ), ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ) και ο Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΟΑΘ), okojk^qysam τον σχεδιασμό όλων των απαραίτητων έργων.

    Σκοπός του CEDEFOP είναι να παρέχει στην Κομισιόν την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη που απαιτείται, για την προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης. Η δραστηριότητα του Κέντρου προγραμματίζεται βάσει της αρχής της επικουρικότητας και στηρίζεται σε τρεις άξονες που αφορούν την προαγωγή της επαγγελματικής εξειδίκευσης και της δια βίου μάθησης, την παρακολούθηση των εξελίξεων της επαγγελματικής κατάρτισης στα κράτη-μέλη και την προώθηση της κινητικότητας και των ανταλλαγών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Επειδή στο διοικητικό του συμβούλιο εκπροσωπούνται οι εθνικές κυβερνήσεις, οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και, φυσικά, η Κομισιόν, το Κέντρο έχει τη δυνατότητα να καταγράφει επίκαιρες όσο και πολύπλευρες πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις από τον κόσμο της παραγωγής, της αγοράς εργασίας και της πολιτικής, ώστε να τις αξιοποιεί στα προγράμματα εργασίας του.

    "Στην Ελλάδα προσφέρεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αξιοποιήσει, όσο το δυνατόν καλύτερα, τη φυσική παρουσία ενός τέτοιου κέντρου στο έδαφός της, αποκτώντας έτσι άμεση ενημέρωση και πολύτιμες εμπειρίες από τα τεκταινόμενα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση", τονίζεται σε κείμενο σχετικής ανακοίνωσης.

    [07] 30 ΑΤΟΜΑ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ 6 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΤΑΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ FM-100 ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ

    Τριάντα άτομα θα δουλέψουν αύριο για έξι ώρες στην πλατεία Αριστοτέλους για να στήσουν τη εξαόροφη τούρτα των 1600 κιλών, ύψους 3 μέτρων και συνολικής έκτασης 90 τετραγωνικών μέτρων, που διεκδικεί ρεκόρ Γκίνες, για τα 10 χρονα του δημοτικού ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης FM-100. Η κατασκευή της τούρτας, όπως λέει ο Σάμ Λέβη, ιδιοκτήτης της σχολής που ανέλαβε να κάνει την τούρτα, άρχισε πριν δέκα ημέρες και εργάστηκαν επτά άτομα για την προετοιμασία της. Από τη τούρτα που θα περιέχει σοκολάτα άγρια βύσσινα και κερασάκια θα σερβιριστούν 17.000 μερίδες.

    Οι ζαχαροπλάστες της σχολής Λεβή θα αρχίσουν στις 2 το μεσημέρι να στήνουν στην πλατεία Αριστοτέλους την τούρτα ενώ η διακόσμησή της θα γίνει με την βοήθεια γερανού. Η τούρτα αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τις 8 το βράδυ. Όπως επισημαίνει μιλώντας το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σαμ Λεβή, πρόκειται για το δεύτερο ρεκόρ Γκίνες που διεκδικεί σε διάστημα ενός έτους. Το προηγούμενο ήταν ένα προφιτερόλ 1310 κιλών.

    Την τούρτα θα κόψει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος ενώ στη γιορτή είναι προσκεκλημένοι όλοι οι Θεσσαλονικείς και οι ακροατές του σταθμού. Ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεόδωρος Ασπασίδης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του FM-100 είπε: "Το 1987 έγινε το ακατόρθωτο για τις τότε συνθήκες στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία τότε ήταν όλα κρατικά. Καθιερώθηκε μια ελεύθερη vym^ στο χώρο των ερτζιανών και άνοιξε τους δρόμους της ελεύθερης ραδιοφωνίας για την επόμενη δεκαετία. Η διοίκηση και οι συνεργάτες του FM-100 έχουμε βάλει ορισμένους στόχους και την υλοποίηση οραμάτων όπως : η απόκτηση ιδιόκτητου ραδιομεγάρου στην οδό Κλεάνθους, η επέκταση της εμβέλειας του σταθμού στη Β. Ελλάδα, την 'Ηπειρο και τη Θεσσαλία και τα νέα βελτιωμένα προγράμματα".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    "Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κύπρο προϋποθέτει την πολιτική διευθέτηση του κυπριακού πριν από την ένταξη της στην Ενωση και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να καταβληθούν αρκετές προσπάθειες και ιδιαίτερα από την τουρκοκυπριακή πλευρά". Τη δήλωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

    Ο Γάλλος υπουργός τόνισε επίσης ότι οι υποψηφιότητες ένταξης της Τουρκίας και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εξεταστούν η κάθε μία χωριστά λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό, είπε ότι συζήτησε με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζακ Πόος για την κατάσταση και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ενώ σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, επανέλαβε προκλητικά ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο πλευρές και δύο χώρες. "Για τα δύο αυτά προβλήματα πρέπει να κάνουμε κάτι. Εμείς στην Τουρκία θα κάνουμε κάτι, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και από την πλευρά τους οι Ελληνες", είπε.

    Πριν τη συνάντηση με τον κ.Μοσκοβισί, ο Τούρκος υπουργός είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του και σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους τονίστηκε η ταύτιση απόψεων που έχουν οι δύο χώρες. Ο κ.Βεντρίν διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις γαλλικές θέσεις σε ό,τι αφορά την πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη, ενώ επισήμανε το ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Καυκάσου. Γνωστοποίησε εξάλλου ότι αποδέχθηκε πρόταση του Τούρκου ομολόγου του να επισκεφθεί την Τουρκία.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, από την πλευρά του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση θα συνεχιστούν και μετά το Δεκέμβριο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Λουξεμβούργο δεν είναι οριστικές και ότι, γενικά οι διαδικασίες διεύρυνσης θα συνεχιστούν και μετά το 2000.

    Στο μεταξύ, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στην επίλυση των διαφορών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και όχι τόσο στην ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϊ, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας. "Οι ΗΠΑ, ως γενική αρχή, πιστεύουν ότι το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι που θα αποφασίσει η ίδια η Ενωση", είπε ο κ.Φόλεϊ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διένεξη σχετικά με το ποια από τις δύο χώρες θα ενταχθεί πρώτη. "Ο χρόνος ένταξης είναι ένα θέμα που θα jahoq_sei η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά νομίζουμε ότι και η Κύπρος και η Τουρκία είναι σημαντικές και μπορούν να συνεισφέρουν σε μια επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο", σημείωσε.

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "μπορεί να αποτελέσει θετικό παράγοντα και να βοηθήσει στην ύπαρξη προόδου για την επίλυση του κυπριακού μέσω διαπραγμάτευσης". Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του κυπριακού προβλήματος και τόνισε καταλήγοντας: "Αυτή είναι και η υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητά μας. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι όταν οι συνομιλίες επαναληφθούν θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς".

    [09] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ

    Νέα μέτρα για την σταθεροποίηση και εξυγίανση της αλβανικής οικονομίας, για μείωση του δημόσιου ελλείμματος, καλείται να πάρει η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκπρόσωποι του οποίου συζήτησαν με οικονομικούς παράγοντες, τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία, για να υπογραφεί η τριετής συμφωνία με το ΔΝΤ.

    Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών δεύτερης βαθμίδας, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους που θα πρέπει να εκπληρώσει η αλβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και του ΔΝΤ, το οποίο προτείνει για τη μείωση του πληθωρισμού και του δημόσιου ελλείμματος, την αύξηση των φόρων.

    Το πλαίσιο που καθόρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, "καθρεφτίζεται" στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, σύμφωνα με τις οποίες, στις αρχές Οκτωβρίου θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα, βάσει του οποίου το ΦΠΑ από 12,5% θα αγγίξει το 18 -22%, κάτι που ισχύει και για τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Επίσης, αναμένεται και ιδιαίτερη αύξηση της ανώτερης επιτρεπτής τιμής για τα καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου για τα τσιγάρα και τα οινοπνευματώδη ποτά. "Αυτά τα μέτρα θα αποφέρουν μια αύξηση μερικών δισεκατομμυρίων λεκ στον κρατικό προϋπολογισμό", υπογράμμισε ο κ. Νάνο, ενώ πρόσθεσε ότι "για το πακέτο των βασικών προϊόντων θα είμαστε προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις οικογένειες".

    Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση στην τιμή του ψωμιού, που είναι ένα από τα πιο βασικά αγαθά.

    [10] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΔΙΑΔΡΟΜΟ 8"

    Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, ολοκληρώθηκε σήμερα στην παραθαλάσσια πόλη Μπουργκάς της Βουλγαρίας, η τριήμερη σύσκεψη των υπουργών Μεταφορών εννέα χωρών, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη φιλόδοξων σχεδίων, για την αναβάθμιση της upodol^r στον τομέα των μεταφορών, από το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν, μέχρι το Δυρράχειο της Αλβανίας, μέσω Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ.

    Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρεσβευτή του Καζακστάν στη Σόφια, Τουλετάι Σουλειμάνοφ για την προθυμία της χώρας του να εξάγει 10 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου με προορισμό την Ευρώπη, στο πλαίσιο του "Διαδρόμου 8", μέσω των λιμανιών Πότι της Γεωργίας, Μπουργκάς της Βουλγαρίας, Δυρράχειο της Αλβανίας και το Μπρίντιζι της Ιταλίας.

    Τη συνάντηση του Μπουργκάς, χαρακτήρισε και η έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων για τις πηγές χρηματοδότησης των μεγάλων έργων κατασκευής της διηπειρωτικής σύνδεσης, δια της Μαύρης Θάλασσας.

    [11] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ "ΝΤΟΥΜΑ" ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

    Τα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, για επικείμενη πώληση της προσκείμενης στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, εφημερίδα "Ντούμα" της Σόφιας, στoυς Ελληνες επιχειρηματίες Βαρδινογιάννη και Κόκκαλη, διέψευσε ο αρχισυντάκτης της, Στέφαν Πρόντεφ.

    Σύμφωνα με τον κ.Πρόντεφ, εφόσον η εφημερίδα έχει πολιτικό προορισμό, δεν μπορεί να μετατραπεί σε προϊόν των ΜΜΕ, και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν θα οδηγήσουν στην πώλησή της.

    Με κύριο άρθρο στη "Ντούμα", ο κ.Πρόντεφ κατηγόρησε κύκλους προσκείμενους στον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Ζαν Βίντενοφ, ως υπεύθυνους για τη διάδοση του "ψέματος για την πώληση της εφημερίδας", οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, σκοπεύουν να δυσφημίσουν τόσο τη διεύθυνση της "Ντούμα", όσο και τον νυν ηγέτη των Σοσιαλιστών, Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    [12] ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

    Αιχμές κατά της αλβανικής κυβέρνησης άφησε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ρίστο Ίβανοφ, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Νεριτάν Τσέκα κατά των Σκοπίων, για το επεισόδιο που σημειώθηκε ξημερώματα Σαββάτου στα αλβανοσκοπιανά σύνορα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας σκοπιανός αστυνομικός και να τραυματιστούν δύο άλλοι, σε ανταλλαγή πυροβολισμών με Αλβανούς λαθρομετανάστες.

    Ο κ.Ίβανοφ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση της χώρας του "θα είναι ικανοποιημένη αν η Αλβανία επικεντρωθεί πρώτα στην επίλυση των εσωτερικών της προβλημάτων" και πρόσθεσε ότι η Αλβανία υποχρεούται, βάσει των διεθνών συνθηκών, να ελέγχει πλήρως τα σύνορά της, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα με τους λαθρομετανάστες.

    Σημειώνεται ότι ο αλβανός υπουργός εσωτερικών, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση των Τιράνων κατηγόρησε ανοιχτά τα Σκόπια ότι επιλύουν τα προβλήματα με τους Αλβανούς λαθρομετανάστες ανάλογα με τη στάση που τηρούν έναντι των Αλβανών που ζουν στο εσωτερικό της χώρας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 3 September 1997 - 13:04:46