Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-29

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 29 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΞΥΛΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ "ΚΟΙΜΑΤΑΙ" ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

  • [02] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [03] ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [04] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

  • [05] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [06] ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΞΙ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

  • [07] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ- ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

  • [08] ΜΕ ΒΡΑΔΙΑ ΟΠΕΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΘΑΛΑΣΣΩΝ"

  • [09] Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΡΑΒΒΙΝΟΥ J.PLAUT ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [10] 10-19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 28ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • [11] ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

  • [12] ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΟΦΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ - ΤΥΧΕΡΗ Η ΑΕΚ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] "ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ"… ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

  • [14] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΙΝΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

  • [15] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

  • [16] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ

  • [17] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΛΕΟΥΝ ΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ

  • [18] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ

  • [19] Η UNESCO ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [22] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΞΥΛΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ "ΚΟΙΜΑΤΑΙ" ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

    Από σήμερα η τελευταία μεγάλη ρεμπέτισσα του ελληνικού τραγουδιού η Σωτηρία Μπέλλου "κοιμάται" στο Α Νεκροταφείο Αθηνών δίπλα στο Νίκου Ξυλούρη και τον Στράτο Διονυσίου. Η τελευταία της επιθυμία να τη θάψουν δίπλα στο Βασίλη Τσιτσάνη δεν εκπληρώθηκε γιατί δεν βρέθηκε χώρος παρά τις προσπάθειες που δήμου Αθηναίων.

    Η Σωτηρία Μπέλλου άφησε την τελευταία της πνοή, την Τρίτη, σε ηλικία 76 ετών. Η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη, ενώ η σορός της εκτέθηκε από το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών . Το τελευταίο αντίο είπαν στη μεγάλη τραγουδίστρια με τους επικήδειους που εκφώνησαν η Τάνια Τσανακλίδου, εκ μέρους των Ελλήνων τραγουδιστών, η αντιδήμαρχος Αθηναίων Κατερίνα Δασκαλάκη και ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης και ο προσωπικός της φίλος Αντώνης Σαμαράς.

    Η Σωτηρία Μπέλλου μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, άφησε την τελευταία της πνοή, δύο ημέρες πριν τα 76 γενέθλιά της, στο νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά. Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1921 στο χωριό Χάλια της Χαλκίδας. Σε ηλικία 19 ετών και μετά από έναν αποτυχημένο γάμο, επέλεξε να κατεβεί μόνη στην Αθήνα. Καθώς η μέρα αυτού του ταξιδιού της συνέπεσε με την 28η Οκτωβρίου 1940, πέρασε όλη την περίοδο του πολέμου και τα χρόνια της Κατοχής κάτω από δύσκολες συνθήκες και κάνοντας διάφορες δουλειές. Ανάμεσα στα άλλα τραγουδούσε για ένα χαρτζιλίκι σε διάφορα ταβερνάκια, με μια κιθάρα που είχε αγοράσει στο μεταξύ.

    Μετά την απελευθέρωση, και αφού γνώρισε από κοντά την αγριότητα και τις διώξεις του Εμφυλίου, όντας ενεργό μέλος του αντάρτικου, την ανακάλυψε σε μια ταβέρνα ο θεατρικός συγγραφέας, Κίμων Καπετανάκης και την πρότεινε στο φίλο του Βασίλη Τσιτσάνη.

    Η επιτυχία των πρώτων της ηχογραφήσεων με τον αξέχαστο Βασίλη Τσιτσάνη την καθιέρωσε σα λαϊκή τραγουδίστρια, ενώ τα χρόνια 1948 - 1955 ήταν περιζήτητη ανάμεσα στους συνθέτες. Η καριέρα της γνώρισε μια κάμψη στα πρώτα χρόνια του '60. Από το 1966 όμως, με αφετηρία μια σειρά δίσκων, στην οποία ξανατραγουδούσε τα παλιά λαϊκά, κέρδισε ξανά τη θέση της κορυφαίας ερμηνεύτριας του είδους.

    Συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς του ρεμπέτικου, όπως τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Απόστολο Χατζηχρήστο, τον Γιώργο Μητσάκη, το Μανόλη Χιώτη, τον Απόστολο Καλδάρα και τους νεότερους Δήμο Μούτση, Ηλία Ανδριόπουλο, Αργύρη Κουνάδη και Δημήτρη Λάγιο. Ξεχωριστός σταθμός στη μακρόχρονη σταδιοδρομία της στο τραγούδι ήταν η αξέχαστη συνεργασία της με το Διονύση Σαββόπουλο.

    [02] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ενώ τη σχετική εισήγηση έκανε ο υπουργός Enyteqij~m Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η χώρα μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το πλαίσιο των πάγιων ελληνικών θέσεων, είπε σχετικά, αποτελούν η διατήρηση του στάτους κβο στην περιοχή και η ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων με όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Τόνισε επίσης ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη επιτυχίας της διαβαλκανικής διάσκεψης των πρωθυπουργών που θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου στην Κρήτη. Κατά τη σύσκεψη αυτή ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τους Μεσούτ Γιλμάζ και τον Κίρο Γκλιγκόρωφ.

    Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2000 και ζήτησε από τους υπουργούς καλύτερο συντονισμό, συσπείρωση, συνεργασία και επιτάχυνση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε θετικό το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι στην οικονομία θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι σύγκλισης, να μειωθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστούν τα ελλείμματα. Αναφερόμενος στις δημόσιες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, ο πρωθυπουργός τις καυτηρίασε και κάλεσε τους υπουργούς να μην καταθέτουν αιφνιδιαστικές τροπολογίες στη Βουλή προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών που πολλές φορές είναι δίκαιες και σωστές.

    [03] ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στρατηγείο της βαλκανικής πολιτικής της χώρας θέλει τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο συνεργάτης του και μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος, στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ν.Ε. Πόλης Θεσσαλονίκης του Κινήματος.

    Ο κ. Τσουκάτος ενημέρωσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη για τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, την "επίθεση" που ετοιμάζει το κόμμα στα ανοιχτά μέτωπα (οικονομία, εκπαίδευση, εθνικά θέματα, αγροτικά, κοινωνικός διάλογος, συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων) και την τακτική που θα ακολουθηθεί ως προς το ζήτημα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Όπως είπε η συζήτηση για τα πρόσωπα θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 1998 και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ αναζητεί πρόσωπα και εκτός κομματικού χώρου που θα διεκδικήσουν τη νίκη στις εκλογές.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 62ης Διεθνούς Εκθεσης. Το λόγο πήραν ο γραμματέας της Ν.Ε., Κώστας Μαμέλης, και άλλα στελέχη της Ν.Ε και της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

    Σήμερα και αύριο ο κ.Τσουκάτος θα περιοδεύσει στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας όπου θα ενημερωθεί για την πορεία ανασυγκρότησης των κομματικών οργανώσεων.

    [04] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

    Την απειλή της Τουρκίας επισήμανε και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Σε δηλώσεις του από τον Οίτυλο της Μάνης, τόνισε ότι οι σχέσεις των λαών δεν μπορούν παρά να βασίζονται στις διεθνείς συνθήκες.

    "Αν επικρατήσει η λογική, όπως το ευχόμεθα, αν η συνείδηση δικαίου υποστηριχτεί και από τα ξένα κράτη και γίνει αντιληπτό από όλους ότι οι σχέσεις των λαών δεν μπορούν κατά άλλον τρόπο να ρυθμίζονται παρά μόνο βάσει των διεθνών αρχών και των διεθνών συνθηκών, τότε η περιοχή μας θα γίνει περιοχή σταθερότητας και ασφαλείας όπως όλοι το επιθυμούμε", τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μπορέσει να στραφεί στα εσωτερικά της θέματα για να γίνει οικονομικά ισάξια και ισότιμη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    [05] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης και συνεργασίας, που θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των Δήμων Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολης, σε οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο, αποτελεί το αντικείμενο της επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα στη βουλγαρική πόλη, αντιπροσωπεία επισήμων φορέων του ελληνικού κράτους.

    Τις προοπτικές που θα ανοίξει σε οικονομικό επίπεδο, η κατασκευή του πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τους δύο Δήμους, επικεντρώνει τη συνάντηση των εκπροσώπων των δημοσίων επιχειρήσεων της Βουλγαρίας με αντίστοιχους ελληνικούς φορείς. Εκ μέρους της Ελλάδας, θα παρευρεθούν στη συνάντηση εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Εβρου και του Λιμενικού Ταμείου και της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών της Αλεξανδρούπολης, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Το "παρόν" θα δώσει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Κηπουρός.

    Τις απόψεις τους για τις δυνατότητες συνεργασίας, στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της οικολογίας, θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι των δύο Δήμων, που θα συμμετάσχουν στα επόμενα τρία πάνελ. Στον τομέα του πολιτισμού, το Δήμο Αλεξανδρούπολης θα εκπροσωπήσουν ηγετικά στελέχη της Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Ενωσης Πολιτιστικών Φορέων Εβρου, που εκπροσωπεί 60 τοπικούς συλλόγους.

    Στη συνάντηση εργασίας για τον τουρισμό και την οικολογία, θα συμμετάσχουν στελέχη της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης, επιχειρηματίες του χώρου και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων. Τις συζητήσεις θα συντονίζουν οι αντιδήμαρχοι του Μπουργκάς.

    Εξάλλου, αύριο θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των ομάδων εργασίας όλων των τομέων και των δύο Δήμων και θα ακολουθήσει προετοιμασία για την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας, που θα υπογραφεί αργότερα μεταξύ των Δημάρχων της Αλεξανδρούπολης, κ. Γιοπτσίδη και του Μπουργκάς, κ. Προτάνοφ.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στη βουλγαρική πόλη, τα μέλη της αντιπροσωπείας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Παραδοσιακού Φεστιβάλ tou Μπουργκάς, με θέμα "Ένα τέταρτο του αιώνα".

    [06] ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΞΙ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

    'Εξι διαπρεπείς φιλέλληνες θα τιμηθούν από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 1997, για την προσφορά τους στον ελληνισμό και την προώθηση των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πνεύματος. Η βράβευση με τα βραβεία "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης" που θεσμοθετεί από φέτος το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, θα γίνει στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μπέντζαμιν Γκίλμαν, τον πρώην Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Πωλ Κίττινγκ και τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρεττανίας 'Εντυ Ο'Χάρα που θα τιμηθούν με το βραβείο "Μέγας Αλέξανδρος" και τους καθηγητές Γιοχάνες Σβάμπλ του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Νόρμαν 'Αστον του Πανεπιστημίου της Πέρθης Αυστραλίας και τον Καναδό διεθνολόγο Τέντ Μάη Κουϊν του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

    Προκειμένου να παραλάβουν τα βραβεία, έρχονται στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Ο'Χάρα και οι καθηγητές Σβάμπλ και 'Αστον, ενώ οι υπόλοιποι ευχαρίστησαν για την τιμή που τους γίνεται, δήλωσαν όμως ότι λόγω των υποχρεώσεών τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

    [07] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ- ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Εικόνες από την ιδιωτική και τη δημόσια ζωή στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, όπως τις κατέγραψαν ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι της εποχής, συγκεντρώνει η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο περίπτερο του Ομίλου Εταιρειών της Εθνικής Τράπεζας, στην 62η ΔΕΘ, από τις 6 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Η έκθεση με τίτλο "Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου" είναι ένα τρίπτυχο, που το συνθέτουν ο δημόσιος και ιδιωτικός φωτογραφικός χώρος και τα λαϊκά φωτογραφικά πορτρέτα.

    Δίπλα στις ειδήσεις και τα σχόλια από τον ημερήσιο τοπικό τύπο, ο φακός εστιάζει σκηνές από ένα οικογενειακό λεύκωμα, σε πορτρέτα ανωνύμων που πόζαραν στα φωτογραφικά εργαστήρια και στους πλανόδιους της πόλης, καθώς και σε τελετές ή συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά.

    Ο ιδιωτικός χώρος, περιλαμβάνει επιλεγμένες φωτογραφίες από το λεύκωμα μιας παλιάς οικογένειας της Θεσσαλονίκης, της οικογένειας Κατσανίκα, οι οποίες δείχνουν σκηνές από την περίοδο 1922 - 1925.

    Ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ.Γ.Αναστασιάδης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι "την εποχή που η Θεσσαλονίκη προσπαθούσε μάταια να κρύψει τη φτώχεια και τις ανοιχτές πληγές της τελευταίας δεκαετίας, που σπαράσσονταν από αλλεπάλληλες απεργίες εργατών, οι άνθρωποι στην πόλη εξακολουθούσαν, απτόητοι από τα γυρίσματα και τις τρικλοποδιές της ιστορίας, να ετοιμάζουν φαγητό, να φιλοξενούν τους φίλους και τους συγγενείς, να κεντούν, να eqyte}omtai, να φωτογραφίζονται, να ταξιδεύουν με τα τραμ, να χαζεύουν στην αποβάθρα του Λευκού Πύργου τις επισκευές, να βλέπουν κινηματογράφο και θέατρο...".

    Ο δημόσιος χώρος απεικονίζει στην έκθεση την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά. Μέσα από σπάνιες φωτογραφίες καταγράφονται οι "συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις", ομαδικοί γάμοι και βαφτίσια, δημόσιες τελετές. Από τις σημειώσεις που βρίσκονται στην πίσω όψη των φωτογραφιών προκύπτει ότι μάλλον ήταν προπαγανδιστικό υλικό της εποχής.

    Η διείσδυση στον ιδιωτικό φωτογραφικό χώρο συνεχίζεται με μια σειρά από λαϊκά πορτρέτα και ομαδικές φωτογραφίες.

    [08] ΜΕ ΒΡΑΔΙΑ ΟΠΕΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΘΑΛΑΣΣΩΝ"

    Με βραδιά όπερας αφιερωμένη στη Μαρία Κάλας κηρύσσεται αύριο στις 8.30μμ στο Θέατρο Αρχαίας Αγοράς η επίσημη έναρξη της συνάντησης "Γυναίκες δημιουργοί των δυο θαλασσών-Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα" . Σήμερα εξάλλου εγκαινιάζεται στο κτίριο της Μέλισσας έκθεση φωτογραφίας ενώ αύριο στην Αποθήκη 4 του Λιμανιού θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης εικαστικών με περισσότερες από 80 συμμετοχές.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης θα εγκαινιαστεί την Κυριακή στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΠΠΕΘ στη Διαγώνιο , έκθεση βιβλίου και θα ακολουθήσει "ποιητικό αναλόγιο" με την συμμετοχή ποιητριών από χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας που θα διαβάσουν έργα τους. Θέματα που αφορούν τον ρόλο των γυναικών καλλιτεχνών και την αντιμετώπισή τους από τους κριτικούς τέχνης καθώς και το δημιουργικό έργο των γυναικών στη φωτογραφία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια δύο στρογγυλών τραπεζιών που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ στις 9.30 το πρωί και στις 2.00 το μεσημέρι.

    Οι συζητήσεις και τα στρογγυλά τραπέζια θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα με θέματα τη συνεισφορά των γυναικών στη μουσική έκφραση των χωρών τους και τις γυναίκες χορεύτριες και χορογράφους στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας, τη θέση της γυναίκας δημιουργού στον κινηματογράφο και στον επαναπροσδιορισμό της ιστορίας από γυναικεία σκοπιά.

    Εκτός από το φεστιβάλ κινηματογράφου του οποίου οι προβολές θα γίνονται καθημερινά από το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα στον κινηματογράφο "Αλέξανδρος" οι φίλοι της μουσικής , του θεάτρου και του χορού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συναυλίες και παραστάσεις από τις 6 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, και τα θέατρα "Ανετον" και "Αυλαία".

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη από τον θίασο του δήμου Μαδρίτης, την Κυριακή στο Θέατρο Αρχαίας Αγοράς, το μπαλέτο "Αραμπέσκ" από τη Βουλγαρία την Κυριακή στο "Άνετον" και ανάγνωση αποσπασμάτων από την "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη από την Εύα Κοταμανίδου τη Δευτέρα στο θέατρο "Αυλαία". Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με τη Λιζέτα Καλημέρη και τη Μαριώ στο θέατρο Πάρκου Νέας Ελβετίας, με τη Σοφία Βόσσου και την Jymstamt_ma στην πλατεία Αριστοτέλους και χορωδία κρουστών από την ΠΓΔΜ και τις "Φωνές της Σμύρνης" σε ρεσιτάλ τουρκικής κλασικής μουσικής στο ανοιχτό θέατρο Πολίχνης.

    [09] Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΡΑΒΒΙΝΟΥ J.PLAUT ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η έκθεση φωτογραφίας του ραββίνου κ.Johsua Plaut, μεταφέρθηκε από τη Βοστώνη στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Η έκθεση θα παρουσιαστεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως το τέλος του ίδιου μήνα. Στα εγκαίνια θα παραστεί και ο κ.Plaut. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

    Οι πολιτιστικές παραδόσεις των Εβραίων που ζουν σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, προβάλλονται στις 75 φωτογραφίες που περιλαμβάνει η έκθεση και έχει ήδη παρουσιαστεί σε αμερικανικά πανεπιστήμια, μουσεία, συναγωγές και εβραϊκά κοινοτικά κέντρα, καθώς και στο μουσείο Εβραϊκής Διασποράς στο Ισραήλ.

    [10] 10-19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 28ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Με τη συμμετοχή 48 αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 10 ως τις 19 Οκτωβρίου στο 28ο παγκόσμιο συνέδριο του Διεθνούς Συμβουλίου Οργάνωσης Φολκλορικών Φεστιβάλ (CIOFF). Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η γραμματεία του διεθνούς CIOFF, η γραμματεία του ελληνικού εθνικού τμήματος και το τμήμα συνεδρίων του ΟΠΠΕΘ.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου επιστημονική ημερίδα και την επομένη σεμινάριο για Έλληνες που ασχολούνται με τον χορό και τη παράδοση. Επίσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως έκθεσης στολών, φωτογραφίας, βιβλίων κλπ.

    [11] ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Με την Ρεάλ Μαδρίτης από την Ισπανία, την Πόρτο από την Πορτογαλία και τη Ρόζενμποργκ από τη Νορβηγία, κληρώθηκε ο Ολυμπιακός στον 4ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η κλήρωση που έγινε στη Γενεύη, ήταν σχετικά καλή για τους παίχτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αφού οι αντίπαλοι είναι στα "μέτρα" των "ερυθρολεύκων".

    Το πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου με την Πόρτο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Στη συνέχεια, ακολουθούν δύο αγώνες εκτός έδρας, με τη Ρόζενμποργκ στις 10 Οκτωβρίου και με τη Ρεάλ στις 22 του ίδιου μήνα.

    Οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου, περνάνε στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, έτσι ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να κάνει καλές εμφανίσεις και να πάρει την πρόκριση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των "ερυθρολεύκων" που βρίσκονται σε όμιλο του κυπέλλου Pqytahkgtqi~m.

    [12] ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΟΦΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ - ΤΥΧΕΡΗ Η ΑΕΚ

    Στα "βαθιά νερά" έπεσαν οι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ. Η κλήρωση που έγινε σήμερα στη Γενεύη δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις δύο ομάδες της χώρας μας, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν πολύ σκληρούς αντιπάλους και η υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση δεν είναι καθόλου εύκολη.

    Άτυχος στάθηκε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την αγγλική Αρσεναλ, μια από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης, ενώ ο ΟΦΗ ήταν περισσότερο τυχερός και θα αγωνιστεί με την Ουγγρική Φερεντσβάρος.

    Το πρώτο παιχνίδι του ΠΑΟΚ θα γίνει στο γήπεδο της Τούμπας στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ΟΦΗ θα αγωνιστεί στην Ουγγαρία. Οι επαναληπτικοί αγώνες θα γίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

    Στο κύπελλο κυπελλούχων η ΑΕΚ, η οποία μπήκε για πρώτη φορά στη φετινή ευρωπαϊκή κληρωτίδα, θα έχει εύκολο πρόγραμμα, αφού θα παίξει με την Ντίναμπουργκ από τη Λετονία. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου στη Φιλαδέλφεια.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] "ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ"… ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Σε καραντίνα, λόγω χολέρας τέθηκαν σήμερα οι 151 επιβάτες τρένου που κατευθυνόταν προς τη Μόσχα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 21 παιδιά, ύστερα από σχετική εντολή των ρωσικών αρχών.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το τρένο ξεκίνησε από το Ουζμπεκιστάν όπου έχει ενσκήψει η εξαιρετικά μεταδοτική αυτή αρρώστια και έχει αποκλειστεί αυτή τη στιγμή στο χωριό Νινάιγια Πούστος, το οποίο βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

    Ένας από τους επιβάτες, ο οποίος εμφάνισε τα συμπτώματα της αρρώστιας, αποβιβάστηκε από το τρένο πριν τα ρωσικά σύνορα, οι ρωσικές αρχές όμως φοβούνται ότι και άλλοι επιβάτες έχουν μολυνθεί και παραμένει ακόμη άγνωστο πότε θα λήξει η καραντίνα.

    [14] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΙΝΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Επιστολές στους Προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας της Ιταλίας, Λουτσιάνο Βιολάντε και Νικόλα Μαντσίνο, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, στις οποίες τονίζεται το γεγονός ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Λαμπέρτο Ντίνι είναι σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καλούν τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

    Στην επιστολή υπογραμμίζεται επίσης ότι οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με το κυπριακό και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ενωση.

    Ο κ.Κυπριανού εκφράζει μεν την ικανοποίησή του για την ανασκευαστική δήλωση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, σημειώνει ωστόσο ότι η ανησυχία που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντίνι "συνεχίζει να υφίσταται", δεδομένου, τονίζεται στην επιστολή, "ότι έγιναν μετά την πρόσφατη αποτυχία του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών και η οποία προκλήθηκε από την τουρκική αδιαλλαξία και σε μια ευαίσθητη περίοδο -πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Καταλήγοντας ο κ.Κυπριανού εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Ιταλοί βουλευτές και γερουσιαστές θα συνεχίσουν να σέβονται τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να υποστηρίζουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο και δεν θα επικροτούν οποιεσδήποτε ενέργειες "που τείνουν να παρεμβάλλουν εμπόδια στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της και στην ευρωπαϊκή της πορεία".

    [15] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

    Αυστηρή προειδοποίηση στους εθνικιστές της ηγεσίας των Σερβοβοσνίων ότι δεν θα ανεχθεί παρόμοιες επιθέσεις με αυτήν που έγινε χθες στο Μπρτσκο της Βόρειας Βοσνίας εναντίον της άοπλης astumol_ar των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε χθες εκπρόσωπος του προέδρου Κλίντον των ΗΠΑ

    Την ίδια στιγμή όμως ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμελή προεδρία της Βοσνίας και επικεφαλής των εθνικιστικών κύκλων του Πάλε που αντιτίθενται στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συνθήκης του Ντέητον Μομτσίλο Κράισνικ, προσέφερε πλήρη πολιτική κάλυψη στους επιτεθέντες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι υπερήφανος για τη στάση τους κι εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα το επαναλάβουν 100 φορές.

    Στην Μπιγελίνα, ο πρωθυπουργός των Σερβοβοσνίων Γκόϊκο Κλίσκοβιτς, επίσης στενός πολιτικός φίλος και συνεργάτης του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάραζιτς, όπως και ο κ.Κράισνικ αποκάλεσε την μετριοπαθή πρόεδρο των Σερβοβοσνίων Μπιλιάνα Πλάφσιτς, η οποία διαγράφηκε από το κυβερνών Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα "διοικητή της δύναμης σταθεροποίησης".

    Η έντονη αντιπαλότητα που έχει ξεσπάσει στις τάξεις των Σερβοβοσνίων έχει οδηγήσει τους διεθνείς παρατηρητές να αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα πραγματοποίησης των τοπικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 13-14 Σεπτεμβρίου.

    Η αναβολή των εκλογών θα βόλευε την κ.Πλάφσιτς, το πολιτικό κόμμα της οποίας ιδρύθηκε μόλις προχθές και δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυτές.

    Χθες σε πολλές πόλεις των Σερβοβοσνίων έγιναν διαδηλώσεις πολιτικών φίλων των εθνικιστών.

    Όπως μετέδωσε το SRNA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Σερβοβοσνίων, το οποίο ελέγχουν οι εθνικιστές, στόχος των 1200, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, διαδηλωτών, που χρησιμοποίησαν πέτρες και βόμβες μολότοφ ήταν να αποτραπεί η κατάληψη του τοπικού αστυνομικού σταθμού από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά δακρυγόνα για να τους απωθήσουν και να προστατεύσουν τους 40 αστυνομικούς που βρισκόταν στο σταθμό.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, τραυματίσθηκαν τρεις Σέρβοι πολίτες αλλά το ΝΑΤΟ δεν επιβεβαίωσε χωρίς όμως να διαψεύσει.

    Ο ραδιοφωνικός σταθμός που υποστηρίζει τον κ.Κάραζιτς απηύθυνε έκκληση στους Σερβοβόσνιους να υπερασπίζονται τις εγκαταστάσεις των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των αστυνομικών τμημάτων και να επιτίθενται εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

    [16] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ

    Πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας, υπέγραψαν σήμερα στη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, κ. Αντρεάτα και ο Αλβανός ομόλογός του κ. Μπρόκαϊ. Τριάντα δις. λιρέτες θα διαθέσει η Ρώμη για τον αλβανικό στρατό, ενώ ακόμα 200 εκατ. δολάρια, θα διατεθούν μέχρι το 1999 για τη στήριξη των κρατικών οργανισμών.

    Στον στρατιωτικό τομέα, η Ρώμη φιλοδοξεί να αναδιοργανώσει τον αλβανικό στρατό. Περίπου 300 Ιταλοί ειδικοί αναμένεται να εγκατασταθούν στα Τίρανα, κυρίως εμπειρογνώμονες, ενώ άλλα 220 άτομα θα εγκατασταθούν στο Δυρράχιο, όπου θα είναι και το αρχηγείο του ναυτικού.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αεράμυνα, αφού η Ιταλία θα amak\bei την εκπαίδευση των πιλότων, στην εξουδετέρωση των ναρκών και των διαφόρων εκρηκτικών υλών, ενώ για το ναυτικό θα συσταθεί για πρώτη φορά ένα ειδικό σώμα, η ναυτική αστυνομία, στόχος της οποίας θα είναι ο έλεγχος των ακτών και η παρεμπόδιση της μεταφοράς λαθρομεταναστών προς την Ιταλία.

    Για τους πρώτους δέκα μήνες, το κόστος είναι 30 δισ. λιρέτες, ενώ για την εκπαίδευση των Αλβανών αξιωματικών στην Ιταλία, το ποσό ανέρχεται στο 1,5 τρισ. λιρέτες.

    [17] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΛΕΟΥΝ ΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ

    Η απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες στα πλοία που διαπλέουν τα Στενά του Βοσπόρου για να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν εξαρτήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300 που αγόρασε η κυπριακή κυβέρνηση προκάλεσε τις έντονες ανησυχίες της Ρωσίας.

    Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακώφ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί", ζήτησε να συναντηθεί με τις αρμόδιες αρχές στην Αγκυρα και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι αρμόδιος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο ημιεπίσημο πρακτορείο "Ανατολή", επιβεβαίωσε ότι οι τουρκικές αρχές ερεύνησαν πλοίο υπό αιγυπτιακή σημαία. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαρτήματα των ρωσικών πυραύλων να μεταφερθούν στην Κύπρο, μέσω Ελλάδας. Μέχρι στιγμής όμως, όπως είπε, δεν υπάρχουν πληροφορίες για αποστολή εξαρτημάτων στην Κύπρο.

    [18] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ

    Στην παροχή βοήθειας από τα Σκόπια στους "Μακεδόνες της Μικρής Πρέσπας" που ζουν στην Αλβανία, αναφέρεται άρθρο της σκοπιανής εφημερίδας "Βέτσερ". Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη βοήθεια "περισσότερο ψυχολογική", αφού "ο πληθυσμός αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής διαφόρων ιεραποστόλων, οι οποίοι προσφέρουν βοήθεια με αντάλλαγμα την εθνική ταυτότητα, βουλγαρική ή ελληνική".

    Αξίζει να υπομνησθεί ότι πριν δύο μέρες η βουλγαρική βοήθεια προς τους κατοίκους εννέα χωριών της αλβανικής πλευράς της Μικρής Πρέσπα, εμποδίσθηκε στα σκοπιανοαλβανικά σύνορα και χρειάσθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Βουλγαρίας Π.Στογιάνοφ με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κ. Γκλιγκόροφ, ώστε να φθάσει στον προορισμό της. Επίσης η ελληνική βοήθεια προς το λαό της Αλβανίας μοιράσθηκε όπως είναι γνωστό μέσω των Επιτροπών των εξεγερμένων παλιότερα και μέσω της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας πρόσφατα.

    Το δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας φιλοξενεί δήλωση του Προέδρου του συλλόγου της Πρέσπας Σπάτσε Μαζένκοφσκι ο οποίος δηλώνει ότι "ο μακεδονικός πληθυσμός έχει σαφή εθνική συνείδηση και δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανενός είδους βοήθεια η οποία θα υπονοεί και αλλαγή της εθνότητας".

    Είναι σαφές ότι ο "ψυχρός πόλεμος" που ξεκίνησε από την αναγνώριση του κράτους αλλά όχι της εθνότητας από τη Βουλγαρία |tam συγκροτήθηκε ως ανεξάρτητο κράτος η ΠΓΔΜ, συνεχίζεται μεταξύ των δύο χωρών με νέα επεισόδια...

    [19] Η UNESCO ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Την ετοιμότητα της UNESCO να υποστηρίξει περισσότερες πρωτοβουλίες στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της Φρεντερίκο Μαγιόρ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στα Σκόπια.

    Ο κ.Μαγιόρ συναντήθηκε χθες στην Αχρίδα με τον Σκοπιανό Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, στον οποίο επέδωσε χρυσό μετάλλιο για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της παιδείας, των επιστημών και του πολιτισμού στη χώρα του.

    Χθες, εξάλλου, ο γενικός διευθυντής της UNESCO και ο υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων, Σλόμπονταν Ούνκοφσκι υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας. Το μνημόνιο περιέχει 29 άρθρα, στα οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως η ΠΓΔΜ δεσμεύεται να υποστηρίζει τους στόχους, τη στρατηγική και τις αρχές της UNESCO και ότι η παγκόσμια αυτή οργάνωση θα υποστηρίξει τις δημοκρατικές διαδικασίες και την εδραίωση της ειρήνης στα Σκόπια.

    Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο κ.Μαγιόρ και ο Σκοπιανός υπουργός Πολιτισμού υποστήριξαν σε δηλώσεις του ότι ο καλύτερος τρόπος για την εδραίωση της ειρήνης είναι αυτή να οικοδομείται πάνω στις βάσεις της παιδείας, των επιστημών και του πολιτισμού.

    [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Συνελήφθη ο πρώτος σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετζμεντίν Ερμπακάν, Τζελαλεττίν Ντογέρ, από άνδρες της διεύθυνσης καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με εντολή του εισαγγελέα του δικαστηρίου της κρατικής ασφάλειας της Άγκυρας.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, ο Ντογέρ έπαιξε μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ερμπακάν και Τσετσένων ανταρτών, σχετικά με την βοήθεια των 10 εκατομμυρίων δολαρίων που έστειλε η Λιβύη στους Τσετσένους.

    Η εισαγγελία, ισχυρίστηκε ότι το Κόμμα Ευημερίας δεν έστειλε στον προορισμό του τη βοήθεια της Λιβύης προς τους Τσετσένους.

    Ο Ντογέρ συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ετοιμαζόταν να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η γυναίκα του ήδη βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενώ δύο άτομα που έχουν ασκήσει καθήκοντα στην προεδρία της κυβέρνησης επί Ερμπακάν, έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

    [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Μονοήμερη επίσκεψη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, το Κάιρο, θα πραγματοποιήσει στις 16 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κάιρο, Γιασάρ Γιακές σε δηλώσεις του που δημοσιεύει το σύνολο του αιγυπτιακού Τύπου, επισήμανε τη σπουδαιότητα της επίσκεψης του κ.Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ.Μουμπάρακ. Οι συνομιλίες των δυο Προέδρων θα επικεντρωθούν σε θέματα κοινού emdiav]qomtor, στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην κατάσταση στην περιοχή.

    Κατά τον Τούρκο διπλωμάτη, η επίσκεψη θα μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξη των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων. "Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δύο Προέδρων, θα αντιληφθούν τόσο ο Τύπος όσο και η κοινή γνώμη ότι η τουρκο-ισραηλινή συνεργασία δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γιακκές.

    [22] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στην κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τους δύο πρόσφατους γύρους των απευθείας συνομιλιών, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία.

    Επίσης, ο Ντενκτάς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του "Crans Montana Forum" Zαν Πολ Καρτερό.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 29 August 1997 - 12:51:18