Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-25

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 25 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΤIΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟΥ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [04] ΜΕ ΤΟΝ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕΛΗ ΤΟY ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

  • [05] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  • [06] Ο Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ - Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 08] ΜΙΚΡΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

  • [09] ΓΕΦΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ INTERNET

  • [10] 68,28% Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ-217 ΧΙΛ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΤΟ ΠΡΩΤΟ 7ΜΗΝΟ '97

  • [11] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

  • [12] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

  • [13] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ ΠΕΝΤΕ ΝΑΥΑΓΟΙ - ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ

  • [14] ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

  • [15] ΠΡΩΤΟΣ Ο ΠΑΠΑΓΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟ 10ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

  • [17] ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡ. ΝΙΩΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

  • [18] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

  • [19] Ο ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

  • [20] Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ, ΕΚΤΙΜΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ "ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ"

  • [21] ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ- ΝΕΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

  • [22] Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ "ΤΡΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"

  • [23] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΗΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥ Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

  • [24] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥΣ ΔΙΑΣΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

  • [25] Η ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΕΛΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑ TG ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ

  • [26] ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ '97

  • [27] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

  • [28] Η ΠΓΔΜ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [29] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη θα συνεδριάσει το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Για αύριο ο πρωθυπουργός καλεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, και του οικονομικού του συμβούλου Τάσου Γιαννίτση. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα προβλήματα στον προυπολογισμό του 1997 και το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Σημίτη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΤIΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟΥ

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρέθεσε χτες το βράδυ δείπνο προς τιμή των 6 μελών του Αμερικανικού Κογκρέσσου που επισκέπτονται την Ελλάδα.

    Οι κ.κ. Michael Bilirakis, Randy Cunningham, Ron Klink, John J. LaFalce, Dan Schaefer, Michael Pappas και ο βοηθός νομοθετικής εργασίας ελληνικών υποθέσεων του επιτελείου Bilirakis, Brian Ardouny, θα συναντηθούν σήμερα το πρωί με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ το μεσημέρι θα ξεναγηθούν στην Εκθεση Θησαυρών του Αγίου Ορους.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας πρόκειται να συναντηθούν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Τον υπουργό Μακεδονίας-θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Κογκρέσσου των ΗΠΑ με επικεφαλής τον ελληνοαμερικανό Michael Bilirakis.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε:: "Μας δόθηκε η δυνατότητα μιας ουσιαστικής συζήτησης. Από τη δική μου πλευρά έγινε μια πλήρη ενημέρωση και για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα η Μακεδονία και η Θράκη. Amav]qhgja, επίσης, στις προσπάθειες που κάνουμε να βοηθήσουμε τις γειτονικές χώρες ώστε να βρουν γρήγορα το δρόμο της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Εγινε μια ενημέρωση σ ότι αφορά στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας και τον ιδιαίτερο ρόλο της Μακεδονίας και της Θράκης σ αυτές τις διμερείς σχέσεις και αναφερθήκαμε βεβαίως και στια άριστες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και με χαρά μου διαπίστωσα ότι αυτό είναι και διαπίστωση των φιλοξενουμένων μας".

    Ο κ. Bilirakis εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της αντιπροσωπείας και στη συνέχεια να ενημερώσουν και το Κογκρέσσο για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση για το πως βλέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως σχολιάζει τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, υπογράμμισε: "Είμαι βουλευτής, αλλά δεν μιλάω για την Αμερική. Θα μιλήσω ως ελληνοαμερικανός. Το αμερικανικό Κογκρέσσο πρέπει να μάθει αυτό που εμείς ξέρουμε. Τα μέλη του Κογκρέσσου δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να μάθουν τα γεγονότα στην Ελλάδα, αλλά όταν θα τα μάθουν είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν με το μέρος της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει σταθεί πάντοτε σύμμαχος της Αμερικής".

    Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Πολ Στέφενσον.

    [04] ΜΕ ΤΟΝ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕΛΗ ΤΟY ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

    Δείπνο παρέθεσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος προς τιμή των έξι μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου που επισκέπτονται από χθες το απόγευμα την Ελλάδα. Η αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους κ. Michael Bilirakis, Randy Cunningham, Ron Klink, John J. Lafalce, Dan Schaefer, Michael Pappas και τον βοηθό νομοθετικής εργασίας ελληνικών υποθέσεων του επιτελείου του κ. Μπιλιράκη, Brian Ardouny.

    Κατά τη συνάντησή τους ο Ε. Βενιζέλος συζήτησε με τους αμερικανούς επισήμους τα θέματα της πολιτιστικής παρουσίας της Ελλάδας στις ΗΠΑ, αλλά και τα εθνικά μας θέματα. Την αντιπροσωπεία συνοδεύει ο ελληνοαμερικανός τραπεζίτης Oρέστης Βαρβιτσιώτης και ομάδα επιχειρηματιών, που θα έχουν με τη σειρά τους μια σειρά από επαφές στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τόσο με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και με τους Ελληνες βιομηχάνους.

    Στη διάρκεια της εβδομάδας οι αμερικανοί γερουσιαστές θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο, καθώς και εκπροσώπους των παραγωγικών και πνευματικών φορέων της χώρας. Α.Τ.

    [05] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Ενδεκα αναστηλωτικά έργα σε βυζαντινά μνημεία της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 1997, ενώ στο Peqiveqeiaj| Πρόγραμμα (ΠΕΠ) είναι ενταγμένοι τέσσερις μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι των προιστορικών, ελληνιστικών και ρωμαικών χρόνων.

    Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισκέφθηκε βυζαντινά μνημεία των Πρεσπών και το αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας. Όπως είπε ο υπουργός η Φλώρινα μετέχει στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με το Εθνογραφικό Ινστιτούτο της Νότιας Ευρώπης και ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας οργανώνει το "Καταφύγιο Ποιητών" στις Πρέσπες, το οποίο θα ενταχθεί από το υπουργείο στα Δίκτυα Επικράτειας Πολιτισμού.

    Ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του συλλόγου "Αριστοτέλης" και το κτίριο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Φλώρινα με τη διοίκηση του οποίου είχε συνεργασία για την παραχώρηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

    [06] Ο Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 43 του ΚΠΔ, παρήγγειλε με επιστολή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, για τα κυκλώματα που οδηγούν εκτός φυλακής ναρκεμπόρους.

    Ο Υπουργός παραγγέλει η εξέταση να γίνει για κάθε φυλακή της χώρας και για κάθε ποινική δικογραφία της τελευταίας εξαετίας και να αφορά ιδιαίτερα όσους με επαγγελματική ή άλλη ιδιότητα ( π.χ. γιατρός, δικηγόρος, ιατροδικαστής, σωφρονιστικός, αστυνομικός ή άλλος υπάλληλος, απλός πολίτης) έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους και συχνά τους βοηθούν να αποδράσουν ή τους προμηθεύουν αντικείμενα ή ναρκωτικές ουσίες. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά σε συμπτώσεις προσώπων σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.

    Ο κ.Γιαννόπουλος ζητά η όλη διαδικασία να περατωθεί σε σύντομο χρόνο, να ασκηθεί ποινική δίωξη από τους αρμόδιους Εισαγγελείς Πρωτοδικών εφόσον συντρέχει λόγος και σε κάθε περίπτωση να υποβληθούν αντίγραφα των πορισμάτων στον εποπτεύοντα Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα ενημερώσει ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων με Πόρισμα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Στην επιστολή του ο κ.Υπουργός προαναγγέλει μία ακόμη παραγγελία για έρευνα σχετικά με τα κυκλώματα τοκογλυφίας, όταν ολοκληρώσει το έργο της σχετική επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ - Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, θα συναντηθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μεγαλόνησο.

    Ο κ.Καραμανλής, θα παρευρεθεί επίσης στις εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ενώ τις επόμενες μέρες θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων της J}pqou.

    Βασικό θέμα των συνομιλιών του κ.Καραμανλή με το ΔΗΣΥ, θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών των δύο κομμάτων για προώθηση του κυπριακού σε διεθνές επίπεδο. Χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρακολούθησε στο Παραλίμνι, τη συναυλία που δόθηκε προς τιμήν των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν πριν από ένα χρόνο από τους Γκρίζους Λύκους.

    [08] ΜΙΚΡΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Στα 144,2 εκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι ελληνικές εξαγωγές στις χώρες του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, τα οποία αφορούν το 1995. Η παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στη Μέση Ανατολή παραμένει περιορισμένη σε σχέση με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες κερδίζουν διαρκώς έδαφος στις αγορές του Περσικού Κόλπου. Από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν απώλειες στις αγορές του Κόλπου, συγκριτικά ακόμη και με εκείνες της Τουρκίας, που ακολουθούν πορεία κατακόρυφης ανόδου. Χαρακτηριστικό ως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές της γειτονικής χώρας στο Κουβέιτ έφτασαν το 1995 στα 200 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 16 εκατ. δολαρίων το 1991. Ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών εξαγωγών προς τη Μέση Ανατολή -83,8 εκατ.δολ- απορροφάται από τη Σαουδική Αραβία. Η χώρα εισάγει από την Ελλάδα ασβέστη, τσιμέντο, ξυλεία για επενδύσεις, τρόφιμα και ποτά, βιομηχανικά είδη, πλοία και πλοιάρια, σωλήνες, φάρμακα, πέτρες, άμμο, χαλίκια και μηχανικό εξοπλισμό. Στον αντίποδα, εξάγει προς τη χώρα μας έλαια πετρελαίου, μηχανές και κινητήρες, βαφές, βερνίκια και χρώματα, ειδικά νήματα, μπαχαρικά, έντυπα, αντλίες και τηλεοπτικούς δέκτες. Mεγάλο μέρος των ελληνικών εξαγωγών προορίζεται και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο όγκος των εξαγωγών της χώρας μας προς το κράτος αυτό ανέρχεται στα 40,7 εκατομμύρια δολάρια. Τα εξαγόμενα προϊόντα είναι κυρίως οικοδομικά υλικά, γαλακτοκομικά, λαχανικά και ζαχαρώδη παρασκευάσματα, χαρτιά και χαρτόνια, πήλινα είδη, ενδύματα, είδη οικιακής χρήσεως και ηλεκτρικές συσκευές. Η χώρα μας εισάγει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κοσμήματα, ρολόγια, είδη ταξιδίου, όπλα και πυρομαχικά, επιστρώματα δαπέδων και έπιπλα. Προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα δείχνει και το Κουβέιτ, που εισάγει αγαθά αξίας 13,9 εκατ. δολαρίων. Ακολουθούν το Κατάρ (2,2 εκατ.δολ), το Μπαχρέιν (2 εκατ. δολ) και το Ομάν (1,5 εκατ. δολ). Πάντως, η ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες του Κόλπου θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικερδής, καθώς οι αγορές της Μέσης Ανατολής προσφέρουν πληθώρα επιχειρηματικών ευκαιριών στον τομέα του εμπορίου και ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα για την ανάπτυξη συνεργασιών με ξένες επιχειρήσεις. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων τους συγκαταλέγονται οι σύγχρονες υποδομές, η κοινή οικονομική πολιτική που ακολουθούν, τα υψηλά επίπεδα του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και του κατά κεφαλήν εισοδήματος, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και αγαθών, τα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα και το χαμηλό κόστος ενέργειας και επαγγελματικής στέγης.

    [09] ΓΕΦΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ INTERNET

    Χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τους επενδυτικούς νόμους που ισχύουν στη χώρα, τις εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται και τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και για τις εμπορικές ανταλλαγές Ελλάδας-Ισπανίας παρέχει ηλεκτρονική σελίδα στο Internet του εμπορικού γραφείου της Ελλάδας στη Ρώμη.

    Επίσης, δημοσιεύονται στοιχεία για ελληνικές εταιρίες που ζητούν από το γραφείο πελάτες για την εξαγωγή των προϊόντων τους στην Ιταλία και προσφέρονται λίστες με ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες, ανάλογα με το εξαγώγιμο προϊόν.

    Αντίστοιχα για τις ελληνικές εταιρίες προσφέρονται στοιχεία για την ιταλική αγορά, τις ιταλικές εταιρίες που ενδιαφέρονται για εισαγωγές ελληνικών προϊόντων κ.λπ.

    Eπιπλέον, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με άλλες ελληνικές υπηρεσίες και οργανισμούς.

    Σημειώνεται ότι η σελίδα είναι υπό διαμόρφωση και ενδεχομένως θα υπάρξουν τροποποιήσεις και βελτιώσεις.

    Η διεύθυνση του γραφείου στο Internet είναι http://dbweb.agora.stm.it / market / ambasciata.greca

    [10] 68,28% Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ-217 ΧΙΛ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΤΟ ΠΡΩΤΟ 7ΜΗΝΟ '97

    Σε ποσοστό 68,28% έφτασε η πληρότητα των ξενοδοχείων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας τον Ιούλιο, ενώ οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων και ξένων τουριστών στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής ξεπέρασαν τις 801.302 κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Τμήμα Στατιστικής του ΕΟΤ.

    Η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση κατά το μήνα Ιούλιο σημειώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο νομό Χαλκιδικής, όπου η πληρότητα των ξενοδοχείων ξεπέρασε το 86% και οι διανυκτερεύσεις τις 495.000. Προτίμηση έδειξαν οι αλλοδαποί τουρίστες και στα θέρετρα της Πιερίας, όπου το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 65,90% και οι διανυκτερεύσεις στις 119.421.

    Δέλεαρ για τους αλλοδαπούς τουρίστες φαίνεται ότι αποτέλεσε η ιδιότητα της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης ανήλθε στο 49,98% και οι διανυκτερεύσεις σε 97.719, ενώ εκείνη του νομού σε 42,44%.

    Ικανοποιητική ήταν η τουριστική κίνηση και στους νομούς Καστοριάς και Σερρών, όπου η πληρότητα των ξενοδοχείων έφτασε στο 49,25% και 44,92% αντίστοιχα. Ακολουθούν οι νομοί Ημαθίας (41,90%), Φλώρινας (41,07%), Πέλλης (40,72%) και Γρεβενών (31,89%). Αντίθετα, περιορισμένη ήταν η πληρότητα των ξενοδοχείων στους νομούς Κοζάνης και Κιλκίs, όπου δεν ξεπέρασε το 28,96% και 18,64% αντίστοιχα.

    Σημειώνεται ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας κατά το πρώτο επτάμηνο του 1997 ανήλθε σε 49,32% και οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τις 2.609.461. Ο νομός Χαλκιδικής βρίσκεται και πάλι στην κορυφή με πληρότητα 58,91%, ενώ κατά πόδας ακολουθεί ο νομός Φλώρινας, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 57,67%. Έπεται η πόλη της Θεσσαλονίκης με 52,27% και οι νομοί Καστοριάς και Πιερίας με 42,32% και 38,70%.

    Χίλιες εξακόσιες εννέα πτήσεις που μετέφεραν συνολικά 216.720 αλλοδαπούς τουρίστες αφίχθησαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

    Οι περισσότεροι από τους τουρίστες που έφτασαν στην Ελλάδα ακολουθώντας την εναέρια οδό ήταν Γερμανοί, οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες στα θέρετρα της χώρας μας και κυρίως στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και την Πιερία. Οκτακόσιες πτήσεις τσάρτερ αφίχθησαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" από τη Γερμανία κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, μεταφέροντας 113.685 άτομα. Μάλιστα, η προσέλευση Γερμανών τουριστών στη χώρα μας δεν περιορίζεται στους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά επεκτείνεται και στους χειμερινούς. Ενενήντα πτήσεις, που μετέφεραν συνολικά 12 χιλιάδες άτομα έφτασαν από τη Γερμανία στη Θεσσαλονίκη, κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

    Μεγάλη είναι και η προσέλευση των Βρετανών τουριστών. Διακόσιες τριάντα έξι πτήσεις προσγειώθηκαν στο "Μακεδονία" από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 1997, ξεκινώντας από την Αγγλία με 41.987 επιβάτες . Χίλια τριακόσια περίπου από αυτά τα άτομα ήρθαν στη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες και δεκατρείς χιλιάδες πεντακόσιοι εβδομήντα την Άνοιξη.

    Η Χαλκιδική αποτελεί τον κυριότερο προορισμό και για τους Γιουγκοσλάβους τουρίστες, οι οποίοι δείχνουν επίσης μεγάλη προτίμηση και στα θέρετρα του νομού Πιερίας. Δεκαεπτά χιλιάδες επιβάτες μετέφεραν στην Ελλάδα οι 120 πτήσεις που ξεκίνησαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα από την Τσεχία, ενώ 12.262 Αυστριακοί τουρίστες μεταφέρθηκαν με 100 συνολικά πτήσεις και 11 χιλιάδες Ρώσοι με 120 πτήσεις.

    Όσον αφορά ειδικότερα τον Ιούλιο, ο αριθμός των πτήσεων εμφανίζεται κατά 10,06% μειωμένος, αφού κατά τον περασμένο μήνα αφίχθησαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης 563 πτήσεις, έναντι 626 το 1996 και 580 το 1995. Παράλληλα, μειωμένος κατά 7,39% εμφανίζεται και ο αριθμός των επιβατών που προτίμησαν το αεροπορικό ταξίδι για να μεταβούν στη χώρα μας. Τον περασμένο μήνα έφτασαν στο "Μακεδονία" 82.957 επιβάτες, έναντι 89.577 το 1996 και 85.533 το 1995.

    [11] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Mειώνονται συνεχώς από τις αρχές τις τρέχουσας δεκαετίας οι ελληνικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ετοίμου ενδύματος στην Ελβετία, παρά τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για εισαγωγές των συγκεκριμένων ειδών στην ελβετική αγορά που καλύπτει το 90% των αναγκών της σε έτοιμο ένδυμα από εισαγόμενα είδη.

    Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε έκθεση για την πορεία της ελβετικής κλωστοϋφαντουργίας του ελληνικού εμπορικού γραφείου στη χώρα, τα κλωστοϋφαντουργικά και τα ενδύματα κατέχουν σημαντική θέση μεταξύ των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, αφού η αξία τους, παρά τις διαδοχικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια, αντιπροσωπεύει ακόμη το μισό του εισρέοντος στην Ελλάδα συναλλάγματος που προέρχεται από τις συνολικές εξαγωγές μας στην Ελβετία.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εξαγωγές ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ετοίμου ενδύματος στην Ελβετία υπέστησαν μείωση 33%, σε απόλυτους αριθμούς 27,4 εκατομμύρια φράγκα, καθώς έπεσαν από τα 83,8 εκατομμύρια φράγκα το 1990 στα 56,4 το 1996.

    Τα παραπάνω, τη στιγμή που η μερίδα του λέοντος της εγχώριας κατανάλωσης στο έτοιμο ένδυμα στην Ελβετία εξακολουθεί να καλύπτεται από εισαγόμενα είδη. Η αξία των εισαγωγών, που παράμεινε το 1996 στα επίπεδα του 1995, κυμάνθηκε γύρω στα 4,6 δισεκατομμύρια φράγκα, με κύριους προμηθευτές τη Γερμανία με 31%, την Ιταλία με 19%, την Κίνα, τη Γαλλία και την Πορτογαλία με 9%. Ακολουθούν η Αυστρία, η Ινδία, η Μ. Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία.

    Η ίδια έκθεση αποδίδει τους λόγους που οδήγησαν στη σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ελληνικών προϊόντων στην ελβετική αγορά, πέρα των ανακατατάξεων που σημειώνονται στην παραγωγή και διακίνηση του υπό κρίση προϊόντος, στην αναδιάρθρωση και τον αναπροσανατολισμό του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας-ενδύματος στην Ελβετία.

    Αναδιάρθρωση που συντελέστηκε με τη στροφή της ελβετικής αγοράς στο επώνυμο προϊόν, τη μεταφορά της παραγωγής ή ενός τμήματός της (φασόν) πολλών ελβετικών επιχειρήσεων σε ανατολικές χώρες, με χαμηλό κόστος παραγωγής και δυνατότητες διάθεσης, και η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών από χώρες φθηνότερου κόστους παραγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μέσα στα τελευταία 10 χρόνια αυξήθηκαν κατά 35% οι εισαγωγές ετοίμου ενδύματος από τις ασιατικές χώρες. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο τμήμα των εισαγωγών που προέρχονται από τη Γερμανία παράγεται ως φασόν, σε διάφορες ασιατικές χώρες. Ετσι, υπολογίζεται ότι το 33% του συνόλου των ελβετικών εισαγωγών σε αξία προέρχεται από χώρες της Ασίας.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η μείωση οφείλεται επίσης στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός κλάδος τόσο να παράγει επώνυμα προϊόντα όσο και να είναι δυναμικά παρών, με φθηνότερα και ανταγωνιστικά προϊόντα στην Ελβετία "η οποία αν και ενδιαφέρουσα αγορά δεν τυγχάνει της ανάλογης προσοχής από την Ελλάδα".

    [12] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

    Την έκθεση "Θησαυροί του Αγίου Όρους", το κορυφαίο γεγονός της Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, επισκέπτονται σήμερα το απόγευμα έξι διακεκριμένοι αμερικανοί γερουσιαστές, που έρχονται στη χώρα μας έπειτα από πρόσκληση του "Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου" των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την "Πανελλήνια Οργάνωση Ελληνοαμερικανικής φιλίας". Oι Αμερικανοί γερουσιαστές Μichael Billrakis, Randy Cunninghum, Ron Klink, John J.Laflace, Dan Schaefer και Michael Pappas ενημερώθηκαν από τον Έλληνα Υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, για την πορεία των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Μετά την επίσκεψή τους στο Βυζαντινό Μουσείο, όπου φιλοξενείται η έκθεση, τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου θα παρακαθήσουν σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν τους η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στις εννέα το βράδυ σε γνωστό εστιατόριο της πόλης. Αύριο, οι γερουσιαστές θα αναχωρήσουν για τη Χαλκιδική, όπου θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις γνωστού ξενοδοχείου, ενώ την Τετάρτη θα μεταβούν στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Βουλής, Α.Κακλαμάνη, τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού, Θ.Πάγκαλο, Α.Τσοχατζόπουλο και Ε. Βενιζέλο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ.Καραμανλή.

    [13] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ ΠΕΝΤΕ ΝΑΥΑΓΟΙ - ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ

    Τα πτώματα πέντε ναυαγών του ιστιοπλοϊκού "Γκόλντεν Φις", δύο γυναικών, δύο παιδιών και ενός ανδρός, εντοπίστηκαν πριν από λίγο, 3 ναυτικά μίλια βόρεια των Ψαρών, από σκάφος του πολεμικού ναυτικού. Πρόκειται για τους: Σοφία Θεοδωρίδη 32 ετών, το γιο της Κωνσταντίνο 8 ετών, την 29χρονη Ευαγγελία Μαυρίδη και το γιο της Αναστάσιο 5 ετών. Το πτώμα του ενός άνδρα που βρέθηκε, δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη. Στη φουσκωτή λέμβο, επέβαιναν και οι Χαράλαμπος Ζήσης, Ευάγγελος Μαυρίδης και Δημήτρης Θεοδωρίδης.

    Οι έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν σκάφη του πολεμικού ναυτικού, του λιμενικού και ελικόπτερα, συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των δύο άλλων ναυαγών.

    [14] ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Για το Ισραήλ αναχώρησαν σήμερα οι ομάδες μπάσκετ του Αρη και του ΠΑΟΚ, προκειμένου να λάβουν μέρος σε διεθνές τουρνουά, που αρχίζει αύριο στο Τελ Αβίβ.

    Στη διοργάνωση, εκτός από τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν η τουρκική ΡΤΤ Ανκάρα, η οποία τη νέα περίοδο θα παίζει στο κύπελλο πρωταθλητριών, καθώς και η τοπική Μακάμπι.

    Ο Αρης δεν θα έχει στη σύνθεση του τον Πορτορικανό Χοσέ Ορτίθ Πικουλίν, ενώ ο ΠΑΟΚ θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, ο οποίος λόγω τραυματισμού έμεινε στη Θεσσαλονίκη.

    Στο μεταξύ, ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 6 το απόγευμα to Περιστέρι, στο πλαίσιο του τουρνουά "Μαυροσκούφεια" που διοργανώνονται στο Ιβανώφειο.

    [15] ΠΡΩΤΟΣ Ο ΠΑΠΑΓΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Την πρώτη θέση στο τουρνουά μπάσκετ που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, κατέλαβε ο Παπάγου. Στον τελικό, ο Παπάγου νίκησε τη διοργανώτρια ομάδα Κεραυνό Στροβόλου με σκορ 67 - 56.

    Στον μικρό τελικό του τουρνουά, η Νήαρ Ηστ έχασε από τον Παναθηναϊκό Κύπρου με 98 - 93 και κατέκτησε την τέταρτη θέση.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟ 10ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

    Άρχισε σήμερα στη Λευκωσία το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, το οποίο θα εξετάσει θέματα που αφορούν τη συμβολή των νέων στις παροικίες, το ρόλο των ομογενών στο κατώφλι του 2000, την επικοινωνία και την επαφή των ομογενών με την πατρίδα και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

    Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου Γιαννάκης Κασουλίδης, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους προέδρους των Ομοσπονδιών και εκπροσώπους των κομμάτων. Οι εργασίες του συνεδρίου, θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη.

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Γιώργος Χριστοφίδης, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ομογενειακές οργανώσεις, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα προγραμματίσουν τη δράση τους για τα επόμενα δύο χρόνια.

    [17] ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡ. ΝΙΩΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

    Στην Κύπρο δοκιμάζεται, ως τελευταίο στοίχημα, η σύγκρουση μεταξύ των εννοιών του δικαίου και της ελευθερίας, από τη μια, των εννοιών του σκοταδισμού και της τυραννίας από την άλλη, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 10ο παγκόσμιο συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

    "Στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του ελληνισμού, με την έννοια ότι πρέπει να μπορούμε να αποδεικνύουμε, κάθε μέρα και καλύτερα, ότι στα μεγάλα θέματα, και μάλιστα σ αυτό το κυρίαρχο, μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, ομόψυχοι, με κοινή δράση, πέρα και πάνω από τις ασθένειες του υπερβολικού κομματισμού ή των προσωπικών διαδρομών", είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε: " Δεν θα φεισθούμε κόπου κι ενέργειας, χρόνου και προσπάθειας, στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, στην οποία πρωτοπόρος είναι η κυπριακή κυβέρνηση και η κυπριακή πολιτική ηγεσία, ώστε όσο γίνεται ταχύτερα να πετύχουμε εκείνο που όλες και όλοι μαζί ονειρευόμαστε:Μια ελεύθερη Κύπρο, όπου οι βασικές αξίες του πολιτισμού και της δημοκρατίας θα γίνονται από όλες τις πλευρές σεβαστές".

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης, μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι έτοιμος να αναπτύξει και να συντονίσει περαιτέρω τις δυνάμεις του, καθώς το 1998 φαίνεται ότι θα είναι μια χρονιά που θα χρειαστεί τη διαρκή εγρήγορση.

    [18] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

    "Η Κύπρος είναι στη ψυχή των Ελλήνων, στην καρδιά και στο νου μας", τόνισε σε χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων.

    Ο κ.Αβραμόπουλος, σημείωσε τη σημασία του συνεδρίου, το οποίο "συμπίπτει με μια ιδιαίτερα δύσκολη καμπή της τροχιάς που διανύει το κυπριακό", ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εργασίες του θα είναι εποικοδομητικές.

    Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, δήλωσε ότι η επίλυση του κυπριακού, βρίσκει σε αρραγή ενότητα την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό, υποδηλώνοντας την αντοχή των εθνικών και πολιτιστικών δεσμών, που συνδέουν τον ελληνισμό στο σύνολο του.

    Ο κ.Λαμπρινίδης υπογράμμισε ότι "τα αποφασιστικά όπλα που διαθέτουμε είναι η ενότητα και η ανυποχώρητη θέληση μας να υπερασπιστούμε ότι μας ανήκει ιστορικά και εδραιώνεται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ". Την ανάγκη συντονισμού και κοινής γλώσσας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του απόδημου ελληνισμού, τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Γιώργος Χριστοφορίδης. Στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι Κύπριοι υπουργοί Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή. Παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, Βρετανοί βουλευτές και ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, του ελληνικού κοινοβουλίου Γρηγόρης Νιώτης.

    [19] Ο ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

    Ο απανταχού ελληνισμός συμπαραστέκεται στον αγώνα για λύση του κυπριακού προβλήματος και εθνική επιβίωση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, στο χαιρετισμό του, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Κυπρίων.

    Ο κ.Αθενς, υπογράμμισε ότι οι απόδημοι της Αμερικής, έχουν επηρεάσει τον Πρόεδρο Κλίντον να χειριστεί το κυπριακό ως θέμα υψίστης προτεραιότητας.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου Γιαννάκης Κασουλίδης, κηρύσσοντας επίσημα την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ανέφερε ότι το αδιέξοδο των συνομιλιών του Μοντρέ δεν επιβάλλει αναθεώρηση της χαραγμένης στρατηγικής και πορείας.

    Ο κ.Κασουλίδης επισήμανε ότι στόχος δεν είναι ο έπαινος και η αντίστοιχη καταδίκη της τουρκικής πλευράς, αλλά να ανοίξει ο δρόμος για επίλυση του κυπριακού και επανένωση του νησιού.

    "Ο δρόμος αυτός θα ανοίξει", συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, "όταν γίνει κατανοητό, προς τα που θα πρέπει να στραφεί η διεθνής κοινότητα για να λυθεί το κυπριακό. Το κλειδί για το κυπριακό βρίσκεται στην Άγκυρα. Εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή του διεθνούς παράγοντα".

    Αναφερόμενος στην πορεία της Μεγαλονήσου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ότι ο δρόμος προς την ένταξη δεν θα είναι εύκολος και χωρίς τη λύση του προβλήματος θα είναι ακόμη δυσκολότερος.

    [20] Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ, ΕΚΤΙΜΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ "ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ"

    Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει -παρά τις απειλές της Τουρκίας- στην εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300, την οποία επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, καθώς και η αποτυχία των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη- Ντεντκάς στο Μοντρέ της Ελβετίας, για την επιλυση του κυπριακού, καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος για μια ενδεχόμενη σύρραξη στην Κύπρο, παραμένει. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει σε σχετικό άρθρο της η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", απόσπασμα της οποίας μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Τις ίδιες ανησυχίες έχουν εκφράσει και ορισμένοι διπλωμάτες οι οποίοι μάλιστα εκτιμούν ότι ενδεχόμενη σύρραξη θα συμπαρέσυρε σε εμπλοκή Ελλάδα και Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα.

    Ωστόσο, κατά τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", η ανακοίνωση των Ελληνοκυπρίων για την αγορά των ρωσικών πυραύλων "αποτελεί πολιτική κίνηση που στόχο είχε να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στο κυπριακό και στη συνεχιζόμενη κατοχή ενός σημαντικού τμήματος του νησιού απο τα τουρκικά στρατεύματα".

    Στο άρθρο προστίθεται και η κριτική που άσκησε από τη Λευκωσία, στη διεθνή κοινότητα για τη στάση της στην κυπριακή τραγωδία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. "Η μόνη αντίδραση στην προκλητική παραβίαση από την Τουρκία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί ήταν η έκδοση σειράς ψηφισμάτων από τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα οποία ούτε έλαβε καν υπόψη της η Αγκυρα κα η απουσία επαρκούς και εμπράκτου πολιτικής αντιδράσεως από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται το έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία κατά της Κύπρου", φέρεται να δήλωσε ο κ.Κασουλίδης.

    Στο μεταξύ, τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα καταδίκασαν τέσσερις Αμερικανοί βουλευτές που βρίσκονται στην Κύπρο και οι οποίοι με δηλώσεις τους κάλεσαν την Ουάσιγκτον να ηγηθεί των προσπαθειών που αποσκοπούν στην εξεύρεση λύσεως του κυπριακού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των γερουσιαστών, "η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει εποικοδομητικό ρόλο αφού διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές".

    [21] ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ- ΝΕΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

    Σήμερα ή το αργότερο αύριο, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τρείς φρεγάτες που είχαν παραγγελθεί, αλλά με απόφασή του το αμερικανικό Κογκρέσο είχε αρνηθεί να παραδώσει. Οι φρεγάτες τύπου Perry , πάντα κατά τον τουρκικό τύπο, θα ενισχύσουν σημαντικά το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και "θα εξουδετερώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στο στόλο του Αιγαίου" όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Τώρα, η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας προσανατολίζεται στον εξοπλισμό των φρεγατών, αλλά και των άλλων σκαφών του πολεμικού ναυτικού με πυραύλους "Standard" , που προτίθεται να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" υπογραμμίζει ότι, "μαζί με τους πυραύλους αυτού του τύπου, θα αγοραστούν και αντιαεροπορικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Το βεληνεκές των πυραύλων "Standard" είναι 45 χιλιόμετρα και πιστεύεται , ότι με την αγορά των πυραυλικών συστημάτων , θα επέλθει ισορροπία στο χώρο του Αιγαίου, όπου η Ελλάδα εμφανίζει υπεροπλία". Η ίδια εφημερίδα τονίζει πώς, οι δαπάνες για την εξοπλισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων φθάνουν στο 44% του προϋπολογισμού του 1997. Σημειώνεται ακόμη, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να προσελκύσουν επενδύσεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να μειωθεί " ο βαθμός εξάρτησης της πολεμική μηχανής από ξένα κέντρα αποφάσεων". Παράλληλα, η Τουρκία στρέφεται και στην αγορά της Νοτίου Κορέας, με στόχο να αγοράσει 1500 βόμβες αεροσκαφών, τύπου ΜΚ-82, αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, που έγινε από το τουρκικό γενικό επιτελείο, θα αγοραστούν ακόμη, επτά αεροσκάφη ανεφοδιασμού, τύπου ΚC- 135, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και 18 πυραυλικών συστημάτων , τύπου Hawk, εδάφους αέρος, συνολικής αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Τούρκοι στρατηγοί βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις με τη βρετανική British Aerospace για κοινή παραγωγή 840 πυραύλων Rapier.

    [22] Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ "ΤΡΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"

    Την έντονη αντίδραση των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκάλεσε η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο στην Τουρκία, του "τρένου της ειρήνης" το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο από τις Βρυξέλλες με προορισμό το Ντιγιαρμπακίρ της νοτιανατολικής Τουρκίας. Το τρένο επρόκειτο να φθάσει στο Ντιγιαρμπακίρ την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα της Παγκόσμιας Ειρήνης.

    Σκοπός του ταξιδιού, τη διοργάνωση του οποίου είχε αναλάβει η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Εκκληση Hannover", που έχει έδρα τη Γερμανία, ήταν η προβολή του κουρδικού προβλήματος και η ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τα εγκλήματα που διαπράττονται στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας.

    Στο τρένο, που δόθηκε η ονομασία του συγγραφέα Μουσα Αντρέ, ο οποίος έπεσε θύμα "άγνωστων δραστών", επρόκειτο να επιβιβαστούν τριακόσια άτομα μεταξύ των οποίων γνωστές προσωπικότητες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάμεσα σ΄αυτούς, ο Νοτιοαφριακανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης, ο θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλλερ, ο pq~gm πρόεδρος της εκστρατείας για τον πυρηνικό αφοπλισμό Κεντ, ο πρώην πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Βρετανίας, ο γνωστός Ρώσος φυσικός Ζαχάρωφ και η σύζυγός του, η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Γαλλίας, Ντανιέλ Μιτεράν, Ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί και διανοούμενοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στα μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση για την παρεμπόδιση του ταξιδιού αναφέρεται βρετανικός Τύπος. Στα αποσπάσματα που μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, υπογραμμίζεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα η Αγκυρα έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι πίσω από την πρωτοβουλία αυτή κρυβόταν το αυτονομιστικό κόμμα των Κούρδων Εργατών ( ΡΚΚ) και ανακοίνωσε την απόφασή της να μην επιτρέψει την είσοδο του τρένου στην Τουρκία, ενώ γνωστοποίησε ότι θα ζητούσε από τις κυβερνήσεις των χωρών από την επικράτεια των οποίων θα περνούσε το τρένο, να απαγορεύσουν τη διέλευσή του. Ο ίδιος ο Γιλμάζ είχε προειδοποιήσει πως και στην περίπτωση που το τρένο ξεκινήσει "εμείς δεν θα επιτρέψουμε να περάσει τα σύνορά μας".

    Η εφημερίδα "Γκάρντιαν", σχολιάζοντας τη θέση των χωρών που πείστηκαν τελικά από την Αγκυρα γράφει χαρακτηριστικά: "Η Βόννη, λόγω του μεγάλου αριθμού των Κούρδων και Τουρκων εργατών που ζουν στη Γερμανία έδειχνε ανέκαθεν ευαισθησία στις προσεγγίσεις που έκανε η Αγκυρα και έτσι αποφάσισε να μην επιτρέψει την είσοδο του τρένου στη Γερμανία". Ανάλογη ήταν η απόφαση, σύμφωνα με την εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Γιουγκοσλαβίας.

    Εξάλλου, η "Γκάρντιαν" υπενθυμίζει δεν είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές αρχές παρεμβάλλουν εμπόδια στο έργο όσων αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παλαιότερα είχε απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία του βρετανού λόρδου Εϊβμπορι και ενός ερευνητή της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ η στάση της Αγκυρας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα από τα ζητήματα που εμποδίζουν τη σύσφιγξη των σχέσεων της χώρας αυτής με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [23] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΗΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥ Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο αγώνας της Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς κατά των αντιπάλων της, υποστηρικτών του προκατόχου της Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Η κ.Πλάβσιτς η οποία αγωνίζεται για την πολιτική της επιβίωση, δηλώνει αποφασισμένη ότι δεν θα συμβιβαστεί με τους αντιπάλους της που επιχειρούν να την απομακρύνουν από το αξίωμά της, ενώ μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών της στη Μπάνια Λούκα, προέβλεψε ότι τελικά ο αγώνας της θα στεφθεί με επιτυχία.

    Πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι, εκτιμούν ότι η διαμάχη στην ηγεσία σερβοβοσνιακής ηγεσίας δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εθνικό διχασμό με την ύπαρξη δύο στρατοπέδων. Σε αυτούς που υποστηρίζουν την Μπιλιάνα Πλάβσιτς και αυτούς που παραμένουν πιστοί στον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ηδη, υπάρχουν δύο κέντρα εξουσίας με τους δικούς τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το ένα στο προπύργιο του Κάρατζιτς στο Πάλε jai το άλλο στη Μπάνια Λούκα το οποίο ελέγχει η κ.Πλάβσιτς. Εξάλλου, η αστυνομία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, παραμένει διχασμένη ενώ οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν διευκρινίσει σαφώς τη θέση που θα τηρήσουν, σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Το γεγονός ότι σύμμαχος της κ.Πλάβσιτς είναι η διεθνής κοινότητα η οποία υποστηρίζει τις θέσεις της αυξάνει τις πιθανότητες για την πολιτική επιβίωσή της, ενώ ταυτόχρονα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες να προσαχθούν όλοι όσοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Στο μεταξύ χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα "Ομπσέρβερ" πρότεινε να γίνει η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και όλων όσων έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία και όχι στη Χάγη, υπό τον όρο ότι το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή μιας τέτοιας δίκης και θα εγγυηθεί την ασφάλεια των μαρτύρων.

    Την πρόταση του Βρετανού υπουργού, σύμφωνα με το BBC, βλέπουν με ενδιαφέρον τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εκπρόσωποι του οποίου δεν σταματούν να επισημαίνουν ότι από τα 78 άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, μόνο δύο έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη.

    [24] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥΣ ΔΙΑΣΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

    Σε συγκρότηση των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας που την υποστηρίζουν προχωρά τώρα η πρόεδρος των Σερβοβοσνίων κ.Μπιλιάνα Πλάφσιτς. Μία σημαντική στιγμή στην πορεία αυτή είναι η προσπάθεια της να συγκαλέσει σήμερα τους στρατηγούς των ενόπλων δυνάμεων, των οποίων συνταγματικά προίσταται, αλλά παραμένει άγνωστο πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, η ηγεσία του στρατεύματος την κατηγόρησε ότι αποσταθεροποιεί τη χώρα και την προειδοποίησε ότι θα παρέμβει αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Μιλώντας χθες σε 5000, κατά την εκτίμηση του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, υποστηρικτές της, η κ.Πλάφσιτς είπε ότι είναι περίεργη να δει τι θα κάνουν οι στρατηγοί καθώς από το Σάββατο η, ελεγχόμενη από τους αντιτιθέμενους στην εφαρμογή της συνθήκης του Ντέητον, κυβέρνηση της ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις μαζί της. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η πρόεδρος έχει σοβαρά ερείσματα στο στρατό καθώς τουλάχιστον δύο στρατηγοί, ο Μόμιρ Τάλιτς του πρώτου σώματος με έδρα την Μπάνια Λούκα που έχει στις τάξεις του τη μισή δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και ο Νόβιτσα Σίμιτς του τρίτου σώματος με έδρα το Μπρτσκο συγκαταλέγονται στους υποστηρικτές της Σε ότι αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστηρικτές της προέδρου έχουν εγκαταστήσει ένα τηλεοπτικό σταθμό και εκπέμπουν περίπου στη μισή κατά δικούς τους υπολογισμούς επικράτεια της Σερβικής Δημοκρατίας, του ελεγχόμενου από Σέρβους τμήματος της Βοσνίας, που αντιστοιχεί περίπου στο μισό της χώρας. Τον Ιούλιο, η κ.Πλάφσιτς απέλυσε από την κυβέρνηση της τον σκληροπυρηνικό υπουργό εσωτερικών κ.Κίγιατς ενώ την προηγούμενη ebdol\da με την βοήθεια της διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης έθεσε υπό τον έλεγχο της την αστυνομία της Μπάνια Λούκα, της μεγαλύτερης πόλης των σερβοβοσνίων, όπου έχει και την έδρα της. Δυτικοί παρατηρητές αποδίδουν την απομάκρυνση της κ.Πλάφσιτς από το εθνικιστικό στρατόπεδο στο οποίο ανήκε όταν ήταν αντιπρόεδρος του Ράντοβαν Κάραζιτς μέχρι την στιγμή που τον αντικατέστησε, όταν αυτός παραιτήθηκε εξαιτίας των δυτικών πιέσεων τον Ιούλιο 1996, στην οικονομική εξαθλίωση των σερβοβοσνίων οι οποίοι παίρνουν πολύ μικρό μέρος της διεθνούς βοήθειας όσο δημιουργούν προσκόμματα στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέητον. Το AFP μεταδίδει δήλωση δυτικού διπλωμάτη, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, σύμφωνα με τον οποίο, η δύνη ανησυχεί για το ενδεχόμενο το ρήγμα ανάμεσα στις δύο τάσεις των σερβοβοσνίων να αποδειχθεί οριστικό και να καταλήξει στη δημιουργία δύο παράλληλων κρατών. Απαντώντας στις ανησυχίες αυτές, η κ.Πλάφσιτς δήλωσε κατηγορηματικά στον τηλεοπτικό σταθμό Studio B του Βελιγραδίου ότι δεν θα υπάρξει διάσπαση της Σερβικής Δημοκρατίας σε ανατολικό και δυτικό τμήμα υπενθυμίζοντας ότι αυτό θα αποτελούσε παραβίαση της συνθήκης του Ντέητον. Η συνθήκη του Ντέητον υπεγράφη το Νοέμβριο του 1995 με στόχο την καθιέρωση μιας ενιαίας πολυεθνικής Βοσνίας, προοπτική που δεν γίνεται αποδεκτή από τους υποστηρικτές του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, ηγέτη των Σερβοβοσνίων στην περίοδο του πολέμου (1992-95) Ράντοβαν Κάραζιτς.

    [25] Η ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΕΛΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ

    Η Ιταλία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης και αποφάσισε να αναβάλει προσωρινά τη διαδικασία επαναπατρισμού των Αλβανών προσφύγων, οι οποίοι κατέφυγαν εκεί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Μαρτίου, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την απόφασή της για την απέλαση, αμέσως μετά τη λήξη της παράτασης παραμονής τους.

    Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης η οποία προκάλεσε αίσθημα ανακούφισης στους πρόσφυγες και στην κυβέρνηση της Αλβανίας, χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο ως "ρεαλιστική, ανθρωπιστική τοποθέτηση". Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του θέματος που δημιουργήθηκε βρήκαν θετική ανταπόκριση, τόνισε κ.Μίλο υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αποτελεί ταυτόχρονα, απάντηση στις ανεύθυνες, όπως τις χαρακτήρισε επιθέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Τύπου, που εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία, "για πολιτικό θόρυβο", όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Ο Iταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι ανταποκρίθηκε θετικά κατ΄ αρχήν στο αίτημα που στηρίχθηκε στο σκεπτικό της αλβανικής κυβέρνησης ότι μόλις αποκατασταθεί η δημόσια, τάξη, η ασφάλεια και η οικονομία, η χώρα θα μπορούσε να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες. Ο ίδιος μάλιστα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο με επιστολή του προς τον Ιταλό ομόλογό του Ρομάνο Πρόντι είχε απευθύνει έκκληση , για παράταση της pqohesl_ar επαναπροώθησης των Αλβανών. "Η Αλβανία θα είναι έτοιμη να δεχθεί πίσω τις χιλιάδες των πολιτών της που κατέφυγαν στην Ιταλία, λόγω της σοβαρότατης κρίσης που πέρασε, μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανασυγκρότησή της", υπογράμμιζε στην επιστολή του.

    Η επαναπροώθηση των προσφύγων υπήρξε η αφορμή να δεχθεί η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Αλβανίας τα πυρά του αντιπολιτευόμενου πλέον Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρόεδρος του οποίου Σαλι Μπερίσα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί μυστική διπλωματία και ότι έχει συμφωνήσει με την ιταλική κυβέρνηση για μαζική απέλαση των Αλβανων. Παράλληλα ο Τύπος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε προβλέψει τις εξελίξεις και της καταλόγισε ανικανότητα στην εξεύρεση κάποιας λύσης. Από την πλευρά τους οι πρόσφυγες αντιδρούν έντονα στην επαναπροώθησή τους, ενώ εκπρόσωποί τους ζήτησαν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας για να διασφαλίσουν την παραμονή τους, ενώ προειδοποίησαν με μαζική απεργία πείνας στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Ο εκπρόσωπος των Αλβανών προσφύγων στο Πρίντεζι, Λίον Κούρτι σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, τόνισε την αποφασιστικότητά τους για μαζική απεργία πείνας ενώ αναφερόμενος στην παράταση της προθεσμίας απέλασης είπε: "Οι πρόσφυγες ελπίζουν ότι η παράταση της παραμονής τους θα δώσει τα περιθώρια για να συζητηθούν και να συμφωνηθούν κάποιες άλλες διευθετήσεις που ίσως οδηγήσουν τελικά στη ματαίωση του επαναπατρισμού".

    Πάντως η ιταλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της εξαγγελίας της. Εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας στο ΒΒC, για το θέμα είπε χαρακτηριστικά: "Η Ιταλία ενέκρινε την παραμονή των προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η περίοδος αυτή έληξε. Οταν λήξει και η παράταση δεν θα έχουν δικαίωμα παραμονής".

    [26] ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ '97

    Μεγάλη μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος του πληθυσμού της Αλβανίας σημειώθηκε κατά το πρώτο επτάμηνο του 1997, επιβεβαιώνοντας τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αλβανικός λαός. Η γενικότερη αποσταθεροποίηση της οικονομίας της γειτονικής χώρας, αλλά και η χρεοκοπία πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούσαν χιλιάδες εργαζομένους, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα έσοδα του αλβανικού πληθυσμού, μειώνοντας κατά πολύ τα 800 δολάρια ετησίως που αποτελούσαν το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Αλβανία το 1996. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των οικογενειών που λαμβάνουν υποστήριξη από το Ταμείο Ανεργίας της γειτονικής χώρας, προκειμένου να καλύψουν -με δυσκολία- τις βασικές τους ανάγκες, ξεπερνά σήμερα τις 150.000. Όμως, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για tour Αλβανούς μισθωτούς, αφού η ισοτιμία του λεκ με τα ξένα νομίσματα έχει περιορίσει τις μηνιαίες αποδοχές τους στα 55 δολάρια (περίπου 16 χιλιάδες δραχμές). Ακόμη χειρότερες συνθήκες διαβίωσης έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αλβανοί συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αλβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΤΑ), το μηνιαίο εισόδημα ενός συνταξιούχου που κατοικεί σε αστικό κέντρο δεν ξεπερνά σήμερα τα 25 δολάρια (περί τις επτά χιλιάδες δραχμές) έναντι 38 δολαρίων το 1996, ενώ στα όρια της πείνας ζουν οι συνταξιούχοι της υπαίθρου που λαμβάνουν φέτος μηνιαίο βοήθημα της τάξης των επτά δολαρίων (σχεδόν δύο χιλιάδες δραχμές), έναντι δέκα δολαρίων τον περασμένο χρόνο. Προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, το Υπουργείο Εργασίας της Αλβανίας εισηγείται την εφαρμογή δραστικών ρυθμίσεων, βάσει των οποίων θα επιτευχθεί η αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος των κατοίκων κατά 25-30%. Πάντως, οι εμπειρογνώμονες επιμένουν ότι ενδεχόμενο ουσιαστικής βελτίωσης, που θα προσφέρει στους Αλβανούς ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, υφίσταται μόνο εάν αρχίσουν οι ιδιωτικές -τοπικές και ξένες- επενδύσεις στη χώρα.

    [27] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Οι ενέργειες της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το κεντρικό θέμα της συνάντησης του Σκοπιανού Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ με τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Γουσταύο, ο οποίος πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσκεψη στη γειτονική χώρα.

    Ο κ.Γκλιγκόρωφ ενημέρωσε τον βασιλιά της Σουηδίας για τις σχέσεις της χώρας με τα γειτονική κράτη, καθώς επίσης και για την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και για τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων.

    Ο Κάρολος Γουστάυος επισκέφθηκε και τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης της UNPREDEP, στην οποία συμμετέχουν και Σουηδοί στρατιώτες.

    [28] Η ΠΓΔΜ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σημαντικός σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια αποτελεί η ΠΓΔΜ, υποστήριξε ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Κρίστοφερ Χιλ, επισημαίνοντας πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατέχει μία πολύ σημαντική στρατηγική θέση στη βαλκανική χερσόνησο.

    Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό των απόδημων Σκοπιανών του Περθ της Αυστραλίας ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι οι σχέσεις ΠΓΔΜ-ΗΠΑ είναι εξαιρετικές και ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην περαιτέρω ανάπτυξη της βαλκανικής αυτής χώρας.

    [29] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Κατηγορίες για χρήση εξτρεμιστικών μεθόδων εναντίον των Αλβανών λαθρομεταναστών εκτόξευσαν τα Τίρανα κατά των συνοριακών αρχών της PCDL.

    Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η Αλβανία κατηγόρησε την ΠΓΔΜ για την εν ψυχρώ εκτέλεση δύο Αλβανών λαθρομεταναστών στις 30 Ιουλίου στα αλβανοσκοπιανά σύνορα, ενώ το αλβανικό υπουργείο εξωτερικών ζήτησε επίσημα από τα Σκόπια να αλλάξουν στάση απέναντι στους Αλβανούς που κατά ομάδες προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην ΠΓΔΜ, ώστε να αποφευχθούν αιματηρά επεισόδια παρόμοια με αυτά που σημειώθηκαν πρόσφατα.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, το σκοπιανό υπουργείο εξωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Αλβανική πλευρά, διευκρινίζοντας ότι "οι συνοριακές αρχές κάνουν χρήση των όπλων τους μόνο σε περίπτωση που οι Αλβανοί λαθρομετανάστες ανοίξουν πυρά εναντίον τους".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 25 August 1997 - 10:15:32