Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΑ ΨΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  • [02] Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [04] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [05] ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

  • [06] ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

  • [07] ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ '98 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • [08] Η ΕΚΘΕΣΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ", ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ

  • [09] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΑ 50 ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  • [10] ΣΤΑΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ

  • [11] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΙΣ 30, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [12] ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕΙΣΜΟΥ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

  • [13] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΔΩΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [15] ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑΝΟ

  • [16] ΑΛΒΑΝΙΑ:ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [17] ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΟΥ

  • [18] ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΙΤ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ, ΕΚΤΙΜΑ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

  • [19] Ι.ΤΖΕΜ: ΜΕΡΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [20] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ

  • [21] ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

  • [22] ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ LlOYDS BANK


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΑ ΨΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Για τα Ψαρά αναχώρησε το μεσημέρι ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος ολοκληρώνει αύριο την τριήμερη επίσκεψή του στη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά.

    Το πρωί ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ιερά Βυζαντινή Μονή στη Χίο, προσκύνησε στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου και αργότερα επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας όπου βρίσκεται και το ιερό λείψανο του Αγίου Ανθίμου. Στη συνέχεια, μετέβη στις εγκαταστάσεις της ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

    Σε δηλώσεις του, χθες, για τα ελληνοτουρκικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευχή να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, για το καλό των λαών τους. "Ευχόμεθα όπως η ύφεση η οποία παρατηρείται στις σχέσεις των λαών Ελλάδος και Τουρκίας σταθεροποιηθεί και είναι μία μόνιμος κατάσταση ειρήνης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το καλό αμφοτέρων των λαών", δήλωσε, χαρακτηριστικά. Σχετικά με το θέμα της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου για τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι οι μητροπόλεις αυτές ανήκουν στο Φανάρι και έχουν παραχωρηθεί το 1928, με επιτροπεία στην Εκκλησία της Ελλάδος.

    [02] Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Την ανάγκη να δημιουργηθεί μια πλατιά συσπείρωση πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοτών, σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, υπογράμμισε η γενική γραμματές του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της στην Κεφαλονιά.

    Ως προς την κατάρτιση των συνδυασμών, που θα κατέβουν στις εκλογές, η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι σ αυτούς πρέπει να συμμετέχουν εργάτες, άνεργοι, νέοι, εκπαιδευτικοί, αγρότες, μικρομεσαίοι, δηλαδή κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα και τους ενδιαφέρει η πολιτική η οποία ακολουθείται στη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

    [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ύστερα και από την αδιάλλακτη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες του Μοντρέ.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, επισημαίνει ότι η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί για τη επίλυση του Κυπριακού είναι επιζήμια για την ίδια και την πορεία της στην Ευρωπαική Ενωση. Τονίζει ακόμα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι κρίσιμη για το Κυπριακό και ο ίδιος αναμένει από τον ειδικό μεσολαβητή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, να ασκήσει πιέσεις στην τουρκική πλευρά.

    [04] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Θετικές για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι οι εκτιμήσεις που περιέχονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Στην έκθεση τονίζεται ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία απέχει από τους βασικούς στόχους της σύγκλισης και της σταθεροποίησης και εκτιμάται ότι απαιτούνται δραστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις με προτεραιότητα κυρίως στον περιορισμό των δαπανών και ιδίως στις δαπάνες για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

    Το Δ.Ν.Τ. εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα κλείσει στα επίπεδα του 5,5 - 6%.

    [05] ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Κλειστές παραμένουν από σήμερα το πρωί οι δημόσιες υπηρεσίες και τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη της Φλώρινας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στο νομό.

    Οπως ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία Φλώρινας δεν λειτουργεί καμία δημόσια υπηρεσία, ενώ κλειστά παραμένουν τα περισσότερα καταστήματα και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή αγώνα για την κατασκευή του ΑΗΣ Φλώρινας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι χωρίς να διαφωνούν με την τοποθέτηση του ανεξάρτητου εκτιμητή θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί αποφασιστικό γεγονός για την επιβράδυνση ή ακόμα και τη ματαίωση κατασκευής του έργου.

    Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής - που τη συγκροτούν οι βουλευτές του νομού, εκπρόσωποι της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων- ζητούν την άμεση έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του ατμοηλεκτρικού σταθμού, ανεξάρτητα από τις διαδικασίες που έχουν επιλεγεί και προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

    [06] ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Καταθέσεις και σε συνάλλαγμα θα μπορούν να πραγματοποιούν στο εξής οι πελάτες της Αγροτικής Τράπεζας, αφού η ΑΤΕ προσφέρει έντοκους λογαριασμούς καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, σε ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

    Το συνάλλαγμα μπορεί να προέρχεται από το εσωτερικό ή το εξωτερικό και να είναι δηλωμένο ή αδήλωτο. Παράλληλα, καταθέσεις μπορούν να γίνουν και από συνάλλαγμα προερχόμενο από τη μετατροπή δραχμικών κεφαλαίων σε ξένα νομίσματα.

    Για το άνοιγμα του λογαριασμού δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, ενώ ένα επιπλέον δέλεαρ για τους καταθέτες αποτελεί και το γεγονός ότι ως ελάχιστο όριο για το άνοιγμα ορίζεται το ισόποσο των 500 δολαρίων ΗΠΑ, δηλαδή ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσό.

    Στα πλεονεκτήματα του νέου λογαριασμού της ΑΤΕ περιλαμβάνεται το γεγονός ότι αυτός "κινείται" ελεύθερα, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να πραγματοποιεί αναλήψεις σε συνάλλαγμα και σε δραχμές και να διενεργεί πληρωμές στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Παράλληλα, η ΑΤΕ θέτει στη διάθεση της πελατείας της sulbo}kour, ώστε με την επιλογή του νομίσματος και του είδους της κατάθεσης να επιτευχθεί η υψηλότερη συνολική απόδοση.

    [07] ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ '98 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Φορολογική ταυτότητα, η οποία θα πιστοποιεί τον ΑΦΜ του κάθε φορολογουμένου, θα αποκτήσουν από το 1998 οι Ελληνες, στο πλαίσιο των εκσυγχρονιστικών προσπαθειών του Υπουργείου Οικονομικών για αποσυμφόρηση των εφοριών και διευκόλυνση των οικονομικών συναλλαγών του κοινού.

    Η ταυτότητα, που θα αντικαταστήσει τη βεβαίωση απόδοσης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, αναμένεται να δημουργηθεί βάσει των χαρακτηριστικών της μαγνητικής κάρτας που χορηγούν οι τράπεζες στους πολίτες για συναλλαγές μέσω των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών.

    Οι φορολογούμενοι που θα τη λάβουν, θα είναι βέβαιο ότι έχουν μόνο έναν ΑΦΜ, αφού μέχρι το 1998 θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι που γίνονται, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι έχουν διπλό ή τριπλό.

    Για την έκδοση της κάρτας, που αναμένεται να διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές συναλλαγές, τα στελέχη του Κέντρου Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Τράπεζας.

    [08] Η ΕΚΘΕΣΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ", ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ

    Με έντονη την παρουσία των ελληνικών χρωμάτων στην πρόσοψη του κτιρίου του Εθνικού Μουσείου Νέου Δελχί, εγκαινιάσθηκε με επισημότητα το Σάββατο, η έκθεση "Μακεδόνες, οι Ελληνες του Βορρά".

    Την έκθεση που οργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ινδία με την ευκαιρία της συμμετοχής της χώρας μας στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας της Ινδίας, εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας, Νarayanan, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού της χώρας. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Α.Φίλων και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Νέο Δελχί, Ι.Α.Ζέπος, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγοι και μεγάλος αριθμός προσκεκλημένων.

    Ο Πρόεδρος της Ινδίας τόνισε τη σημασία και την επιρροή των δυο πολιτισμών στη διαμόρφωση της δυτικής σκέψης, ενώ εξήρε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την τέχνη, η οποία όπως είπε, "άφησε ανεξίτηλα ίχνη επί της ινδικής κυρίως, μετά την επαφή του ελληνικού με τον ινδικό πολιτισμό που προέκυψε από την παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία".

    Η έκθεση η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αποτελεί την πρώτη ξένη πολιτιστική συμμετοχή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για τους εορτασμούς της ανεξαρτησίας της Ινδίας.

    [09] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΑ 50 ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Γιορτή για τον αποχαιρετισμό των 50 παιδιών ομογενών της Oujqam_ar που φιλοξενούνται σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, διοργανώνεται την Τετάρτη στη Μεταμόρφωση.

    Υπενθυμίζεται ότι η κατασκήνωση λειτουργεί από την 1η Αυγούστου για 150 παιδιά παλιννοστούντων ομογενών, εκ των οποίων 50 προέρχονται από την Ουκρανία και 15 από τη Βόρεια Ηπειρο.

    [10] ΣΤΑΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ

    Εν πλω προς το Ντακάρ βρίσκεται το ελληνικό αλιευτικό "Αγιος Γεώργιος", στο οποίο εκδηλώθηκε στάση από τους 20 αλλοδαπούς ναυτικούς που επέβαιναν. Το αλιευτικό αναμένεται να φτάσει στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, σήμερα το απόγευμα.

    Οι τρεις Ελληνες ναυτικοί Ευάγγελος Περές, Δημήτρης Ηλιού και Θωμάς Ναχίδης δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας. Ηδη έχει ενημερωθεί και το προξενείο της χώρας μας στο Ντακάρ.

    Αιτία της ανταρσίας ήταν το γεγονός ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία έδωσε εντολή να συνεχιστεί το ταξίδι του ελληνικού αλιευτικού, παρά την εισροή υδάτων, ανοιχτά της Λιβερίας.

    [11] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΙΣ 30, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Διημερίδα με θέμα "Ναρκωτικά: ο δρόμος της ψευδαίσθησης και της πραγματικότητας" θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 30 και 31 Αυγούστου, με πρωτοβουλία της ΕΤ -3 και με την ευκαιρία μετάδοσης από το κρατικό κανάλι της σειράς ντοκυμανταίρ "Ναρκωτικά στην Ευρώπη".

    Στη διημερίδα, θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν την πρόληψη και τις νέες θεραπευτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας, καθώς και ο νέος ρόλος της Ευρώπης στη Διεθνή των ναρκωτικών, αλλά και η σχέση των ναρκωτικών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [12] ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕΙΣΜΟΥ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

    Για πιθανότητα σεισμικής δόνησης στη Νότια Ελλάδα μεγέθους 6,5 Ρίχτερ μέσα στην επόμενη δεκαετία έκανε λόγο ο καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 29ου παγκόσμιου συνεδρίου σεισμολογίας και φυσικής του εσωτερικού της γης που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. "Στο νότιο χώρο και γενικά στο τόξο είναι 35 χρόνια που δεν είχαμε σεισμό παραπάνω από 6,5 και είναι λογικό ότι κάποτε θα καλυφτεί αυτό το κενό" δήλωσε ο καθηγητής.

    Αναφερόμενος στο θέμα της μακράς διάρκειας πρόγνωσης σεισμών και στις εκτιμήσεις επιστημόνων για μεγάλο σεισμό που θα πραγματοποιηθεί στον ελλαδικό χώρο την επόμενη δεκαετία ο κ Παπαζάχος είπε πως δεν πρόκειται για ακριβή πρόγνωση αλλά για εκτίμηση ότι προφανώς θα γίνουν σεισμοί στη χώρα μας, η οποία έχει υψηλή σεισμικότητα, για τους οποίους πρεπει να είμαστε έτοιμοι.

    "Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι επί μεγάλο χρονικό διάστημα, της τάξεως των εκατομμυρίων ετών ,γινόταν με ένα σταθερό σχεδόν quhl| οι σεισμοί στον ελληνικό χώρο. Λογικό είναι αυτό να συνεχιστεί και στην επόμενη δεκαετία. Συνεπώς εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι ενώ έχουμε έναν καλό αντισεισμικό κανονισμό, ο οποίος ελπίζουμε ότι εφαρμόζεται σωστά, δεν είμαστε απόλυτα εντάξει στο θέμα της ετοιμότητας. Δηλαδή δεν αρκεί ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος αφορά την κατασκευή μελλοντικών κτιρίων, αλλά πρέπει να υπάρχουν και μέτρα ετοιμότητας.Σε αυτό υστερούμε" δήλωσε ο καθηγητής απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Η σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου είναι πολύ μεγάλη και αποτελεί περίπου το 60% της σεισμικότητας της Ευρώπης, επισημαίνει ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, γιός του καθηγήτη Παπαζάχου, ο οποίος στην αυριανή εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο θα αναφερθεί στην δομή και την ενεργό τεκτονική του Αιγαίου. " Σε σχέση με την Ευρώπη όλα τα σημεία του χώρου του Αιγαίου κινούνται σε μία γενική διεύθυνση νοτιοδυτική με ταχύτητες που ξεκινούν από10 χιλιοστά το χρόνο περίπου στη Χαλκιδική και φτάνουν μέχρι 40- 45 χιλιοστά στο Νότιο Αιγαίο. Δηλαδή παρουσιάζεται μία συνεχής αύξηση της παραμόρφωσης όσο πλησιάζουμε προς το Νότιο Αιγαίο.Οι μικροί σεισμοί που γίνονται ανακουφίζουν, απελευθερώνουν κάποια ενέργεια και έτσι αποφεύγονται οι μεγάλοι. Τελικά επέρχεται μία ισορροπία και η σεισμικότητα είναι περίπου ίδια. Μετά το 1950 δέν έχει γίνει κανένας σεισμός μεγαλύτερος από 6,5 στο Νότια Ελλάδα. Ολοι αυτοί οι σεισμοί έχουν γίνει στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό είναι ίσως θέμα μιας περιοδικότητας και ακόμη είναι ένα θέμα που μελετάται και γίνονται κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με τον αν υπάρχει κάποια μετανάστευση της σεισμικότητας από το Βόρειο στο Νότιο Αιγαίο και αντίστροφα" είπε ο κ Κώστα Παπαζάχος .

    Παράλληλα πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει μετατόπιση της σεισμικότητας από το Βορρά προς το Νότο και αντίστροφα με μία περίοδο γύρω στα 28 χρόνια. Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της περιοχής τόνισε ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι το μοναδικό σημείο όπου παρατηρείται κατάδυση δηλαδή ότι βυθίζεται η Ανατολική Μεσόγειος κάτω από την Κρήτη και την Πελοπόννησο με πολύ αργές ταχύτητες και χωρίς να έχει επιπτώσεις.

    [13] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

    Την πρόκριση στην οχτάδα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος πόλο, που διεξάγεται στη Σεβίλη της Ισπανίας, κατόρθωσε να πάρει χθες βράδυ η εθνική μας ομάδα των ανδρών, αν και έχασε από τους Γιουγκοσλάβους με σκορ 6 - 5.

    Ενα γκολ του Δημήτρη Μάζη, 21 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα λύτρωσε την εθνική μας και χάρισε την τέταρτη θέση στον όμιλο της. Σε εκείνο το σημείο του αγώνα, η Γιουγκοσλαβία προηγούνταν με δύο γκολ, γεγονός που ευνοούσε την ομάδα της Γερμανίας σε περίπτωση ισοβαθμίας με την εθνική μας.

    Αύριο στις 9:00 το βράδυ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά την Κροατία, με στόχο τη νίκη και την είσοδο της στην τετράδα της διοργάνωσης.

    Η εθνική μας ομάδα των γυναικών, αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο της, έχοντας πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, θα αγωνιστεί αύριο στις 8:30 το βράδυ εναντίον της Ισπανίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΔΩΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Προθεσμία ως το τέλος Σεπτεμβρίου για την παράδοση του οπλισμού που κατέχουν οι πολίτες και ο οποίος εκλάπη από τις στρατιωτικές αποθήκες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, έδωσε η αλβανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αποκατάσταση της έννομης τάξης και της δημιουργίας κλίματος ασφάλειας στον πληθυσμό.

    Σύμφωνα με τα διατάγματα των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών, οι Αλβανοί πολίτες υποχρεώνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να παραδώσουν το σύνολο των όπλων που έχουν στην κατοχή τους, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να παραδοθεί ο βαρύς οπλισμός. Σ΄αυτόν περιλαμβάνονται τανκς, αντιαεροπορικά άρματα μάχης και πύραυλοι εδάφους- εδάφους.

    Η κυβέρνηση απειλεί με δικαστική δίωξη όσους δεν επιστρέψουν τα όπλα, επισείοντας τον ποινικό νόμο που επιφέρει ποινή φυλάκισης από 5-8 χρόνια.

    Με ειδική διάταξη προβλέπεται η παράδοση των όπλων, εντός 48 ωρών, που κατέχουν σκληροπυρηνικοί οπαδοί του πρώην Προέδρου Σαλί Μπερίσα αλλά και αξιωματούχοι.

    Τέσσερις χιλιάδες φανατικοί οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος φέρεται να κατέχουν παράνομα όπλα τα οποία τους είχαν δοθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του Μαρτίου, κυρίως στην περιοχή των Τιράνων, έτσι ώστε στην περίπτωση που άρχιζαν οι συγκρούσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατηρούσαν τον έλεγχο της αλβανικής πρωτεύουσας.

    Ο γραμματέας Επικρατείας στο υπουργείο Εσωτερικών, Ντρε Λεγκίσι, σε συνεδρίαση της Βουλής, έθεσε ήδη στη διάθεση των βουλευτών κατάσταση με τα ονόματα αξιωματούχων που εργάστηκαν στην Προεδρία της Δημοκρατίας και που σύμφωνα με τις εφημερίδες, είχαν εξοπλιστεί με Καλάσνικωφ από τη Προεδρική Φρουρά στη διάρκεια της κρίσης, μετά από εντολή του Μπερίσα. Πρώτος στη λίστα φέρεται ο σημερινός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκεντς Πόλο, ενώ όπλο πήρε και ο τότε γενικός γραμματέας της Προεδρίας, Κολετς Τοπάλι, καθώς και ο έφηβος γιος του Μπερίσα, Σκελτζέν.

    Αν τα όπλα δεν παραδοθούν μέσα σε μια εβδομάδα, όσοι συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους θα συλληφθούν και θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών, στα χέρια των πολιτών έχουν περιέλθει περισσότερα από ένα εκατομμύριο όπλα και σφαίρες, η αξία των οποίων ξεπερνά τα δύο δις δολάρια.

    [15] ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑΝΟ

    Την αντικατάσταση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του αλβανικού στρατού πρότεινε το υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας.

    Ειδικότερα, με πρότασή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Qetf]p Μεϊντάνι, εισηγείται το διορισμό στο αξίωμα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του συνταγματάρχη, Αλεξ Αντώνη, καθηγητή και γενικό διοικητή της Στρατιωτικής Ακαδημίας. Ο σημερινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Αντεμ Κομπάνι, πρώην σύμβουλος του Σαλί Μπερίσα, ανέλαβε τα καθήκοντά του με προεδρικό διάταγμα στις 2 Μαρτίου 1997, μεσούσης της κρίσεως στην Αλβανία.

    [16] ΑΛΒΑΝΙΑ:ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Νέες, πρόωρες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση εξήγγειλε χθες από το Αργυρόκαστρο ο πρόεδρος της αλβανικής βουλής κ.Σκεντέρ Γκινούσι.

    Ο κ.Γκινούσι είπε ότι σε πρώτη φάση θα αποκατασταθούν οι εξουσίες των τοπικών αρχών όπως αυτές είναι σήμερα με βάση τις αμφισβητηθείσες από την τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση, εκλογές του Οκτωβρίου 1996 με νέες εκλογές μόνο για τις θέσεις, οι εκλεγμενοι κάτοχοι των οποίων είτε δε συμμετέχουν, ειτε τις έχουν εγκαταλείψει. ενώ στο δεύτερη στάδιο θα αρχίσουν οι διαδικασίες για νέες εκλογές σε εθνικό επίπεδο.

    Ο πρόεδρος της αλβανικής βουλής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει το νόμο και τη τάξη απειλώντας με παραπομπή στα δικαστήρια όσων δεν επιστρέψουν τα όπλα που έχουν στην κατοχή τους.

    Σε ότι αφορά στο νέο σύνταγμα της χώρας, ο κ.Γκινούσι τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη ψήφιση του χαρακτηρίζοντας πολιτικά τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στην πορεία για ένα νέο σύνταγμα.

    Της περιοδείας του κ.Γκινούσι στον αλβανικό νότο είχε προηγηθεί η άφιξη στους Αγίους Σαράντα μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής επαναλειτουργία του λιμανιού της πόλης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το μείζον πρόβλημα που έθεσε στο κ.Γκινούσι η τοπική ηγεσία στους Αγίους Σαράντα ήταν η αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια της αστυνομικής διοίκησης, των τραπεζών και των δημοσίων υπηρεσιών της πόλης.

    Ο πρόεδρος της αλβανικής βουλής ήταν ο πρώτος κυβερνητικός ή κρατικός αξιωματούχος ο οποίος επισκέφθηκε στον αλβανικό νότο μετά την εξέγερση του Μαρτίου.

    [17] ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΟΥ

    Διαδηλώνουν και φέτος, οι κάτοικοι της κατεχόμενης Μόρφου, 23 χρόνια από την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους, με σύνθημα "δεν ξεχνούμε - αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε".

    Το πρωί οι Μορφίτες θα επιδώσουν ψήφισμα στις πρεσβείες πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ το βράδυ θα γίνει δέηση στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη Λευκωσία, για την ανεύρεση των αγνοουμένων και την επιστροφή των προσφύγων.

    [18] ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΙΤ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ, ΕΚΤΙΜΑ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Πράκτορες της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας (ΜΙΤ) ενδέχεται να εμπλέκονται στη δολοφονία του Τουρκοκύπριου Ζιαν Νετζίπ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυπριακής αστυνομίας.

    Οι αστυνομικές αρχές της Μεγαλονήσου δεν αποκλείουν, άλλωστε, το ενδεχόμενο ο δολοφόνος να είχε συνεργάτη που τον βοήθησε να διαφύγει από τον τόπο του εγκλήματος.

    Στο μεταξύ, νεκροψία στη σορό του θύματος διενήργησε χτες ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, παρουσία του Τουρκοκύπριου γιατρού Ισμαήλ Πουντάκ και δύο συγγενών του θύματος.

    Κατά τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι ο άτυχος Νετζίπ είχε δεχτεί -σχεδόν εξ επαφής- πέντε συνολικά σφαίρες, τρεις στο κεφάλι και δύο στην πλάτη.

    Μετά τη νεκροψία το φέρετρο με τη σορό του Τουρκοκυπρίου μεταφέρθηκε στα κατεχόμενα. Η ταφή του θα γίνει στο Κιόνελι, όπου ζει η οικογένειά του.

    [19] Ι.ΤΖΕΜ: ΜΕΡΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Στη "σταδιακή υλοποίηση σχεδίων που αφορούν στη μερική ενοποίηση και στη συνεργασία" Τουρκίας και κατεχομένων συμπυκνώνεται η πολιτική της νέας κυβέρνησης της γειτονικής χώρας για την Κύπρο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ο υπουργός της Τουρκίας υποστήριξε μάλιστα ότι "η πολιτική αυτή δεν είναι αντιδραστική, αλλά αποτελεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ίδιου του δίκιου της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)".

    Ερωτηθείς ποια λύση για την Κύπρο θα ήταν ρεαλιστική, ισχυρίστηκε ότι "λύση που δε θα έχει την έγκριση της ΤΔΒΚ, της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου και της Τουρκίας και της Ελλάδας από κοινού, ως δύο μητέρων-πατρίδων, δηλαδή λύση που δε μοιράζει την κυριαρχία, δε μπορεί να είναι ρεαλιστική".

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τις χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ισμαήλ Τζεμ αναφέρθηκε σε παλιότερη θέση του ότι η ΕΕ για την Τουρκία είναι στόχος με προτεραιότητα, αλλά δε θα γίνει έμμονη ιδέα.

    "Δε θα εκλάβουμε ως το τέλος του κόσμου τη μη αναγνώριση της θέσης που δικαιούται η Τουρκία εως την εκπνοή του 1997", τόνισε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο "θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως οικονομικές, τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΕΕ, όπως και στην ανάπτυξη σχέσεων με τις εταιρίες των χωρών-μέλών της, καθώς η χώρα του θα διευρύνει την οικονομική της συνεργασία με μεγάλες χώρες, όπως η ΗΠΑ και η Ιαπωνία".

    Επανέλαβε ότι η θέση που πρότεινε για την Τουρκία η Επιτροπή της ΕΕ στην τελευταία έκθεσή της δεν επαρκεί και ότι η τουρκική κυβένρηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει και να δεχτεί άλλη λύση, πλην της πλήρους ένταξης, για να υποστηρίξει: "Εάν πρόκειται να εξασφαλιστεί συγκεκριμένη προοπτική για την πλήρη ένταξη, αυτό θα γίνει με την άσκηση σωστής πολιτικής από το υπουργείο μας και με την προώθηση από πλευράς μας, τους προσεχείς μήνες, της αντίληψης cia τη δημοκρατία και των ευαισθησιών μας για τα ανθρώπινα διακιώματα".

    [20] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ

    Οι ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις που πρόσκεινται στην Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, εγκατάλειψαν χθες το βράδυ το αστυνομικό κέντρο της Μπάνια Λούκα, το οποίο είχαν καταλάβει νωρίτερα.

    Πριν την αποχώρησή τους, προηγήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων και εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών από το Πάλε. Για τις διαβουλεύσεις μεσολάβησαν εκπρόσωποι της νατοϊκής δύναμης στη Βοσνίας, (SFOR) και της διεθνούς αστυνομικής δύναμης (ΙPTF).

    Το κτίριο, όπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης, είχε περικυκλωθεί απο τεθωρακισμένα της SFOR και ήταν αδύνατη οποιαδήποτε πρόσβαση σ΄αυτό.

    Ο επικεφαλής των δυνάμεων που κατέλαβαν το κτίριο, Ντράγκαν Λούκατς, δήλωσε ότι βρέθηκαν σ΄αυτό στοιχεία που αποδεικνύουν ότι παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες της Προέδρου Πλάβσιτς καθώς και δύο δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι οποίοι είχαν εκφραστεί κατά της απόφασης του Δικαστηρίου να θεωρήσει ως αντισυνταγματική την ενέργεια της Πλάβσιτς να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

    Ο εκπρόσωπος της SFOR, Μάικλ Ράιτ, δήλωσε ότι στο κτίριο βρίσκονται άνδρες της IPTF που ερευνούν την υπόθεση. Ο Ράιτ ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν υποψίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων στη Μπάνια Λούκα, πιστές στους δογματικούς του Πάλε.

    Το υπουργείο Εσωτερικών από το Πάλε, σε ανακοίνωσή του καταδίκασε την ενέργεια των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς την ως "βίαιη και αντισυνταγματική".

    [21] ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

    Θετικές κριτικές απέσπασε το πρώτο μέρος του ντοκυμαντέρ "Βυζάντιο: Η τελευταία αυτοκρατορία" του John Romer, που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό TLC (The Learming Channel).

    Η εφημερίδα "Βaltimore Sun" τονίζει μεταξύ άλλων ότι στο ντοκυμαντέρ "αναβιώνει το μεγαλείο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, που αποτέλεσε το κέντρο του Χριστιανισμού για πάνω από χιλιετηρίδα".

    Εξάλλου, η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς" στη θετική κριτική που δημοσιεύει για το ντοκυμαντέρ, παροτρύνει τους τηλεθεατές να μην χάσουν "τη συναρπαστική αφήγηση, τον πλούτο και τα επιτεύγματα μιας αυτοκρατορίας που διακρίθηκε για την ευσεβή λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια".

    Το δεύτερο μέρος του τετράωρου ντοκυμαντέρ θα προβληθεί σήμερα.

    [22] ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, UPOSTGQIFEI ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ LlOYDS BANK

    Δύσκολες ώρες περιμένουν τους κατοίκους της Ευρώπης κατά το πρώτο μισό του επόμενου αιώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας Lloyds Bank για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Ανάμεσα στα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης της τράπεζας κυριαρχεί η διαπίστωση ότι, στα επόμενα χρόνια, οι κάτοικοι των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου θα αναγκαστούν να περιορίσουν δραστικά τις καταναλωτικές τους δαπάνες για να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής που έρχεται.

    Κυριότερη αιτία των "δεινών" που περιμένουν τους Ευρωπαίους φαίνεται να είναι οι περικοπές στις συντάξεις, που θα στρέψουν τον πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου προς την αποταμίευση για ένα καλύτερο γήρας.

    Η κίνηση αυτή αναμένεται, βέβαια, να επηρεάσει αρνητικά σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και να αυξήσει τα ήδη υψηλά ποσοστά της ανεργίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 18 August 1997 - 09:45:16