Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΜΙΛΟΥΝΤΙΝΟΒΙΤΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [02] Γ.ΔΡΥΣ: ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ '98 Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

  • [03] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ

  • [04] ΣΒΒΕ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ TVX HELLAS

  • [05] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 15% Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ-ΘΑΣΟ

  • [06] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΕ 50.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ

  • [07] ΕΞΟΧΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ 97"

  • [08] Π.ΝΕΜΠΙΟΛΟ: Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 97" ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ

  • [09] ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΟΥ ΟΦΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΚΛΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

  • [11] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [12] ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

  • [13] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΠΑΓΚΟΚ

  • [14] ΠΕΝΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ ΙΜΑΜΗΔΕΣ ΑΠΕΛΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [15] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΖΙΚΙΣΤΑΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΜΙΛΟΥΝΤΙΝΟΒΙΤΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Συνάντηση στην Αθήνα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουντίνοβιτς, ο οποίος φθάνει σήμερα στη χώρα μας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή σε εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέϊτον.

    [02] Γ.ΔΡΥΣ: ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ '98 Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

    Το ενδεχόμενο να καταργηθεί σταδιακά από το 1998 η υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης, γνωστοποίησε -σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"- ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Δρυς.

    Η εφαρμογή της νέας ρύθμισης αναμένεται να ξεκινήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτή υπηρεσία.

    Ο κ.Δρυς επισήμανε ακόμη ότι το αίτημα για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κρίνεται πλέον ώριμο. Επιπλέον, τόνισε ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμος ο κατάλογος όσων χρωστούν στο δημόσιο πάνω από πέντε εκατομμύρια δραχμές.

    Ο Υφυπουργός Οικονομικών διατύπωσε, τέλος, την εκτίμηση ότι από το φόρο ακίνητης περιουσίας το κράτος θα εισπράξει φέτος 25 δισ. δραχμές και το 1998 35 δισ.δραχμές.

    [03] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ

    Πρωτόκολλο αδελφοποίησης πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς της Βουλγαρίας και για το σκοπό αυτό αντιπροσωπεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα αναχωρήσει για τη γειτονική χώρα στις 29 Αυγούστου.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ελευθέριος Γιοφτσίδης, και θα μετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, του εργατουπαλληλικού κέντρου, του λιμενικού ταμείου, της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών και αθλητικοί παράγοντες.

    "Τις δύο πόλεις δεν θα τις ενώνει μόνο ο αγωγός πετρελαίου γιατί ήδη αποφασίστηκε ανεξάρτητα από την πορεία του έργου να ανοίξουν δρόμοι συνεργασίας και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως της οικονομίας, του τουρισμού, του εμπορίου, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης", δήλωσε ο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης.

    Επίσης, το χορευτικό συγκρότημα της επιχείρησης πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα αναχωρήσει στις 26 Αυγούστου για το Μπουργάς όπου θα πάρει μέρος στο Φεστιβάλ φολκλορικών εκδηλώσεων.

    [04] ΣΒΒΕ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ TVX HELLAS

    Την κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών αρχών, προκειμένου να τηρηθούν πιστά οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η ελληνική Πολιτεία απέναντι στην εταιρία "TVX HELLAS", η οποία αγόρασε τα ορυχεία χρυσού της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ).

    Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΒΒΕ απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί άμεσα, ώστε η επένδυση της "TVX HELLAS" να ολοκληρωθεί μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπονται από το χρονοδιάγραμμα ενεργειών της εταιρίας, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση.

    Στο κείμενο της ανακοίνωσης τονίζεται ακόμη ότι η επένδυση της εν λόγω εταιρίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

    "Απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη υλοποίηση της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας είναι ο σεβασμός και η τήρηση, από όλες τις πλευρές, των υποχρεώσεων που ανέλαβαν", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ο ΣΒΒΕ υποστηρίζει την ομαλή εξέλιξη όλων των διαδικασιών εφαρμογής του επενδυτικού σχεδίου και είναι αντίθετος σε "μονομερείς και παράνομες ενέργειες, οι οποίες μάλιστα δεν τεκμηριώνονται".

    Σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της ανακοίνωσης οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην πραγματοποίηση της επένδυσης θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα και στο διεθνές "πρόσωπο" της χώρας μας.

    "Το γεγονός της καθυστέρησης της πραγματοποίησης της επένδυσης για δύο περίπου χρόνια έχει ως συνέπεια να προκαλούνται σημαντικές ζημιές στην εταιρία και ταυτόχρονα να δυσφημίζεται η χώρα μας στο διεθνές επενδυτικό κοινό", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 15% Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ-ΘΑΣΟ

    Αύξηση της τάξης του 15% παρουσίασαν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τουριστικές αφίξεις στην Καβάλα και τη Θάσο, σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής διεύθυνσης του ΕΟΤ.

    Το "τοπίο" της θερινής τουριστικής περιόδου στα δύο θέρετρα συνθέτουν η αισθητή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών που προέρχονται από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η σταθεροποίηση του όγκου των Αγγλων ταξιδιωτών που προτιμούν για τις διακοπές τους την Καβάλα και τη Θάσο. Πάντως, στο νησί της Ανατολικής Μακεδονίας παρατηρήθηκε σχετική μείωση του αριθμού των τουριστών από άλλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης.

    Αναλυτικότερα, στην Καβάλα η αύξηση του αριθμού των τουριστών που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 10% έως 30%, ανάλογα με την περίοδο, ενώ μικρή αύξηση της τάξης του 4% έχει καταγραφεί και στον αριθμό των δυτικοευρωπαίων τουριστών που προτιμούν για τις διακοπές τους την πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας.

    Αντίθετα, στη Θάσο μειωμένος κατά 15% εμφανίζεται ο αριθμός των Γερμανών τουριστών. Πάντως, η μείωση αυτή ισορροπείται από την αύξηση του αριθμού των τουριστών από τη Σκανδιναβία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    [06] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΕ 50.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ

    Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για τους αγρότες της Λάρισας και των Τρικάλων το χαλάζι που έπεσε στον κάμπο των δύο νομών το βράδυ του Σαββάτου, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

    Σε λιγότερο από μία ώρα χαλαζόπτωσης προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε 50.000 στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού, τεύτλων, σιτηρών και καρπουζιών.

    Οι τοπικοί παραγωγοί ήρθαν σε απόγνωση, αφού πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που τα καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών.

    Εντολή να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές έδωσε ο υφυπουργός Γεωργίας, Δημήτριος Σωτηρλής.

    [07] ΕΞΟΧΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ 97"

    Παρελθόν αποτελεί πλέον το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Σήμερα άρχισαν να αναχωρούν, ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη διοργάνωση, οι αθλητές που έλαβαν μέρος στο "Αθήνα 97". Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η αστυνομική διεύθυνση Αττικής, στο αεροδρόμιο του ελληνικού, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την αναχώρηση των αθλητών.

    Περισσότεροι από 2.000 αθλητές, εκπρόσωποι 201 χωρών του πλανήτη μας, βρέθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο στην ελληνική πρωτεύουσα και χάρισαν στους φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο και στα δισεκατομμύρια τηλεθεατών που παρακολούθησαν τους αγώνες, εντυπωσιακές στιγμές και πολλές συγκινήσεις.

    Χθες σε μια συγκλονιστική τελετή λήξης, η σημαία της IAAF παραδόθηκε από την Αθήνα στη Σεβίλη, όπου θα διεξαχθεί το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1999.

    Το Παγκόσμιο αυτό Πρωτάθλημα δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί το καλύτερο για την Ελλάδα, αφού οι αθλητές της χώρας μας, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των φιλάθλων και πέτυχαν σπουδαίες διακρίσεις.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου στίβου, η χώρα μας κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο με τη Νίκη Ξάνθου στο άλμα εις μήκος. Η Ροδίτισσα πρωταθλήτρια με άλμα 6 μ. και 94 εκ. πήρε τη δεύτερη θέση και χάρισε στην Ελλάδα ανεπανάληπτες στιγμές χαράς.

    Ο Κώστας Γκατσιούδης, στο ακόντιο ήταν ο πρώτος αθλητής που άνοιξε το δρόμο προς τα μετάλλια. Mε βολή, 86.64, κατέλαβε την τρίτη θέση στον τελικό του αγωνίσματος και πήρε το χάλκινο μετάλλιο.

    H Ολγα Βασδέκη άγγιξε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν γυναικών, το κράτησε για ένα περίπου λεπτό στα χέρια της, αλλά τελικά η Γκοβόροβα από την Ουκρανία με πέντε εκατοστά παραπάνω, δεν της επέτρεψε να χαρεί μια επιτυχία. Η Βασδέκη πήρε την τέταρτη θέση και πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 14.62.

    Απίστευτη εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος στον τελικό των 200 μέτρων, όπου πήρε ανάμεσα σε μεγαθήρια του αγωνίσματος, την πέμπτη θέση. Ο Πατρινός αθλητής πέτυχε έναν άθλο, αφού ήταν η πρώτη φορά που Ελληνας συμμετείχε σε τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

    O Λάμπρος Παπακώστας στο ύψος, περιορίστηκε στην έκτη θέση, όπως ακριβώς και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα, αφού ήταν άτυχος στις δύο του τελευταίες προσπάθειες στα 2.35.

    Eκπληκτικός ήταν και ο Χρήστος Μελέτογλου, ο οποίος πήρε την 7η θέση στο άλμα τριπλούν, με καινούριο πανελλήνιο ρεκόρ 17 μέτρα και 12 εκατοστά. Στα προκριματικά με 17.04, είχε ισοφαρίσει το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Δημήτρης Μίχας από το 1981.

    Στη δισκοβολία, η ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα, η Στέλλα Τσικούνα πήρε την 7η θέση στον τελικό του αγωνίσματος με επίδοση 61.92.

    [08] Π.ΝΕΜΠΙΟΛΟ: Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 97" ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ

    Η διοργάνωση του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου ήταν τέλεια, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, Πρίμο Νεμπιόλο.

    H επόμενη μέρα του "Αθήνα 97", δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 και να ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη.

    Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη ψηφοφορία που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου και θα αναδείξει τη χώρα που θα αναλάβει την Ολυμπιάδα του 2004.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας τόνισε ότι οι Ελληνες φίλαθλοι ήταν υποδειγματικοί. "Ηρθαν στο γήπεδο με μια πρωτοφανή αγάπη για τον κλασικό αθλητισμό, αν και δεν υπήρχε ελληνικό ενδιαφέρον την τελευταία μέρα", τόνισε ο κ.Φούρας.

    [09] ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΟΥ ΟΦΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    Παρολίγο τραγωδία στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα του ΟΦΗ στο Ρέκιαβικ της Ισλανδίας, ενώ ανέπτυσσε ταχύτητα στον αεροδιάδρομο για να απογειωθεί έσκασαν οι δύο πίσω δεξοί τροχοί του, αλλά χάρη στη ψυχραιμία και τους κατάλληλους χειρισμούς του πιλότου του κατάφερε να το ακινητοποιήσει χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

    Το αεροσκάφος 737 της Ολυμπιακής Αεροπορίας είχε ναυλώσει η ποδοσφαιρική ομάδα του ΟΦΗ προκειμένου να μεταβεί στην Ισλανδία για τον αυριανό προκριματικό αγώνα του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με τη Ρέκιαβικ.

    Το αεροπλάνο απομακρύνθηκε από το διάδρομο απογείωσης προκειμένου να επιδιορθωθεί η βλάβη, ενώ οι πτήσεις γίνονται κανονικά.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΚΛΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

    Αρχίζει το απόγευμα στο Κλιόν της Ελβετίας ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών Γ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού προβλήματος. Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν έως τις 16 Αυγούστου.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Ελβετία δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες των συνομιλιών.

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το τι προοιωνίζει το ειδυλλιακό ελβετικό τοπίο για το μέλλον του Κυπριακού ο κ. Κληρίδης δήλωσε: "Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης".

    Αντίθετα δηλώσεις έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ο οποίος τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει και να καταθέσει γραπτώς ή προφορικώς τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων για το σύνολο του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Ντενκτάς επεσήμανε: "Είμαστε εταίροι-συνιδρυτές της dglojqat_ar του 1960 και πρέπει να είμαστε εταίροι-συνιδρυτές της μελλοντικής ομοσπονδίας".

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί έσπευσε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Αγκυρα ο κατοχικός ηγέτης παρουσίασε τη συμφωνία αυτή ως απάντηση στη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την Κύπρο.

    Στο Κλιόν βρίσκεται και ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με το Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χανεϊ. Στη συνέχεια ο κ. Κόρντοβεζ θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κέστερ Χίσλιπ και της Κομισιόν Ζιλ Ανουίγ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών με "απόλυτη καλή πίστη και πνεύμα συνεργασίας, με στόχο να πετύχουμε πρόοδο στο Κυπριακό και να βρεθεί λύση".

    Στο Κλιόν θα βρίσκονται και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου όπου θα διαβουλεύονται με τον πρόεδρο Κληρίδη στο περιθώριο των απευθείας συνομιλιών.

    [11] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

    Θετικές ενδείξεις ότι η Αλβανία επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα ήταν οι αναπληρωματικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες ειρηνικά σε δυο περιοχές του βορρά καθώς και το γεγονός ότι η αλβανική αστυνομία αρχίζει να επανακτά το κύρος της και να επιβεβαιώνει την παρουσία της δημιουργώντας έτσι αισθήματα ασφάλειας στους πολίτες της γειτονικής χώρας.

    Εκλογές διεξήχθησαν στην περιφέρεια Ντουκάτσιν κοντά στα γιουγκοσλαβικά σύνορα, επειδή είχε ακυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα κατά τον δευτερο γύρο των εκλογών του Ιουνίου, λόγω της δολοφονίας του επικεφαλής της εκλογικής περιφέρειας και ενός μέλους της εφορευτικής επιτροπής και στην περιοχή Μαμούρα, 35 χιλιόμετρα βορείως των Τιράνων, επειδή επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος για εκτεταμένη νοθεία εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος. Παρά το γεγονός ότι το εκλογικό αποτελέσμα δεν πρόκειται να αλλάξει την ισορροπία των πολιτικών συσχετισμών στο κοινοβούλιο στο κοινοβούλιο όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα ελέγχει τα 2/3 των εδρών η κυβέρνηση του Νάνο, σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειες για την αυστηρή τήρηση της εκλογικής νομοθεσίας με στόχο να καταστεί σαφές ότι οι τοπικές αρχές είναι σε θέση πλέον να διατηρήσουν την τάξη.

    Το γεγονός επίσης ότι η αστυνομία άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις της Αλβανίας καταδεικνύει ότι η ανασυγκρότησή της προχωρεί με στόχο την αποκατάσταση της τάξης. Σύμφωνα με το BBC, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στην Αλβανία, άνδρες της αστυνομίας άρχισαν να πραγματοποιούν ελέγχουν σε διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ την τελευταία εβδομάδα η αστυνομία συνέλαβε εκατό περίπου άτομα στην προσπάθειά της να αποκτήσει σταδιακά τον έλεχγο επί των ενόπλων ομάδων.

    Στις προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης και της ομαλότητας εντάσσεται και η αποστολή ειδικών δυνάμεων -με απόφαση του upouqco} Εσωτερικών Νεριτάν Τσέκα- σε δύο πόλεις του νότου για την εξουδετέρωση των συμμοριών και σύμφωνα με το ΒΒC, ήδη η αστυνομία επανέκτησε τον έλεγχο δυο σημαντικών οδικών αρτηριών.

    [12] ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς θα συμμετάσχει τελικά στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Σερβία στις 21 Σεπτεμβρίου, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση του από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που εμμένουν στην αποχή από τις εκλογές.

    Ο Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στις εκλογές επειδή πιστεύει ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε για απελευθέρωση των κρατικών μέσων ενημέρωσης και ότι την εποπτεία των εκλογών θα αναλάβουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

    Ωστόσο όπως τόνισε ο Ντράσκοβιτς, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Μιλόσεβιτς, τότε το κόμμα του ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή του για συμμετοχή στις εκλογές.

    Την απόφαση για την κάθοδο του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης στις εκλογές έλαβε χθες η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Αντίθετα οι πρώην εταίροι του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης στο συνασπισμό "Ζάγιεντνο", το Δημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Τζίντζιτς και η Ενωση Πολιτών Σερβίας της Βέσνα Πέσιτς δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Οι κεντρικές επιτροπές των κομμάτων αυτών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εκτίμησαν ότι οι συνθήκες διεξαγωγής των προσεχών εκλογών "είναι άνισες για τα κόμματα της αντιπολίτευσης" και αποφάσισαν να τις μποϋκοτάρουν.

    Νωρίτερα, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα είχε ανακοινώσει την απόφαση του να μποϋκοτάρει και αυτό τις εκλογές.

    Ετσι, μέχρι στιγμής στις εκλογές της 21ης Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχουν τρεις πολιτικές δυνάμεις: ο κυβερνητικός συνασπισμός της Σερβίας που αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά και το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Εξάλλου δεν αποκλείεται σ΄αυτές τις εκλογές να συμμετάσχουν και ορισμένες πολιτικές δυνάμεις από τη Βοϊβοντίνα, ενώ τα κόμματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου έχουν δηλώσει αποχή.

    [13] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΠΑΓΚΟΚ

    Την προσέγγιση των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ευρώπης και της Ασίας θα επιταγχύνει η δεύτερη συνάντηση "Asia-Europe Businness Forum", που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Νοεμβρίου στη Μπαγκόκ της Ταϊλάνδης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου Ευρώπης-Ασίας ("Asia-Europe Meeting-ASEM"), θα συζητηθούν θέματα σχετικά με το εμπόριο, τις επενδύσεις, την υποδομή, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον touqisl|.

    Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συνάντηση μπορούν να απευθυνθούν, το συντομότερο δυνατόν, στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για περισσότερες λεπτομέρειες και δηλώσεις συμμετοχής.

    [14] ΠΕΝΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ ΙΜΑΜΗΔΕΣ ΑΠΕΛΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Με την αιτιολογία ότι παρέδιδαν θρησκευτικά μαθήματα χωρίς τη σχετική άδεια του υπουργείου Παιδείας απελάθηκαν από τη Βουλγαρία, πέντε Τούρκοι ιμάμηδες.

    Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο απελάθηκαν από την πόλη Κίρτζαλι όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι οι ιμάμηδες Μουσταφά Καυνατζι από το Ικόνιο, Φατιχ Οτ από την Ανδριανούπολη και ο Σαλίχ Ουϊσάλ, "με τον ισχυρισμό ότι παρέδιδαν παράνομα θρησκευτικά μαθήματα".

    Με την ίδια αιτιολογία, αναφέρει η εφημερίδα "Σαμπάχ", απελάθηκαν άλλοι δύο ιμάμηδες, οι Αχμέτ Καλίπ και Σουκρού Τσεσμέ από χωριά της ίδιας περιοχής.

    [15] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σε ριζικές αλλαγές στο διπλωματικό σώμα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ενώ η ταχύτητα εφαρμογής του σχετικού διατάγματος προκάλεσε έκπληξη στον τουρκικό τύπο.

    Με το διάταγμα μεγάλος αριθμός πρέσβεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τοποθετείται από το κέντρο σε πρεσβείες του εξωτερικού.

    Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ονούρ Οϋμέν, διορίσθηκε στη μόνιμη αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τη θέση του αναλαμβάνει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Κορκμάζ Χακτσνιμ.

    Στις θέσεις τους παραμένουν ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Νουσχετ Καντεμίρ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Χουσείν Τσελέμ και ο πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι, Τανσούγ Μπλέντα.

    Στην Αθήνα τοποθετείται ο πρέσβης Αλι Τουϊγκάν, ενώ ο προκάτοχός του Ουτκου Αρικ επιστρέφει στο κέντρο. Ο Ινάλ Μπατού τοποθετείται στη Ρώμη, ενώ ο πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ αναλαμβάνει την πρεσβεία στη Βιέννη.

    Από τις υπόλοιπες μεταθέσεις πρέσβεων σημειώνεται ενδεικτικά, ότι ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ελσίνκι, Ακιν Ακτουνά τοποθετείται στη μόνιμη αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ενώ στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ουνέσκο στη γαλλική πρωτεύουσα μετατίθενται ο γενικός διευθυντής, Τουράν Φιράτ.

    [16] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΖΙΚΙΣΤΑΝ

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Ταζικιστάν, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σάββατο μεταξύ μονάδας της πρώτης επιχειρησιακής ταξιαρχίας του υπουργείου Εσωτερικών υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Κασίμοφ και υποστηριχτών του προέδρου της Επιτροπής Τελωνείων Γιακούμπ Σαλίμοφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Diehm^r Ερυθρός Σταυρός, 5 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και παραπάνω από 40 πολίτες τραυματίστηκαν, στη διάρκεια των συγκρούσεων στα βόρεια προάστια του Ντουσάνμπε.

    Όπως ανακοίνωσε πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο Ρακμόνοφ, τμήμα της νεοσύστατης ταξιαρχίας ταχείας ανάπτυξης με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Κακμουντ Καντοϊμπερντίεφ, αποσπάστηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις εκδηλώνοντας την υποστήριξη του προς τους οπαδούς του Σαλίμοφ. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση της προεδρικής φρουράς που απέκλεισε τους δρόμους που οδηγούν σε κεντρικά προάστια της πρωτεύουσας, αναχαιτίζοντας την προσπάθεια κλιμάκωσης των ταραχών. Στις συγκρούσεις έχασαν την ζωή τους 2 άντρες της προεδρικής φρουράς, ενώ άλλοι 3 τραυματίστηκαν. Οι ανθρώπινες απώλειες της δύναμης του υπουργείου Εσωτερικών δεν έγιναν γνωστές, αναφέρθηκε ότι καταστράφηκαν δύο άρματα μάχης.

    Στο μεταξύ, υπό την προεδρία του Ρακμόνοφ συνεδρίασε το Συμβούλιο Άμυνας με κύριο .έργο την αντιμετώπιση της κατάστασης, καλώντας, τις αντιμαχόμενες πλευρές να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες σε διάστημα τριών ημερών. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην πρωτεύουσα του Ταζικιστάν, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι θα παρέχει οτιδήποτε χρειαστεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την περίθαλψη των τραυματιών.

    Είναι επίσης αξιοσημείωτο να τονιστεί ότι το ενδεχόμενο κλιμακούμενης αποσταθεροποίησης στην αναφερόμενη πρώην σοβιετική δημοκρατία θα έχει έντονες επιπτώσεις στη γεωπολιτική ισορροπία της Κεντρικής Ασίας, περιοχής, που ως γνωστόν, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον δυτικών και όχι μόνο πετρελαϊκών κολοσσών, στην προσπάθεια καθορισμού των δρομολογίων των αγωγών που θα μεταφέρουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της ευρύτερης περιοχής στον υπόλοιπο κόσμο.

    Η κατάσταση γίνεται πολύπλοκη, καθώς το Ταζικιστάν έχει κοινή συνοριακή γραμμή με το Αφγανιστάν που θεωρείται -πλέον- παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή, επηρεάζοντας αρνητικά τη συμμετοχή του Πακιστάν, αλλά και της Ινδίας στο ενεργειακό σκηνικό της Ασίας. Οι διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ταζικιστάν, επηρεάζει αρνητικά και τα ρωσικά σχέδια για τη συγκρότηση του στρατηγικού τριγώνου Ρωσίας-Κίνας- Ινδίας, οι βάσεις των οποίων, τέθηκαν στην επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του Πεκίνου στη Μόσχα, τον περασμένο Απρίλιο. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπογράφτηκε τότε και συμφωνία για την αριθμητική παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στη κοινή συνοριακή γραμμή με την Κίνα. Ν.Χ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 11 August 1997 - 11:37:47