Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-08

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  • [02] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [03] ΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

  • [04] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΧΤΕΣ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

  • [05] ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

  • [06] ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ 7 ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

  • [07] ΜΝΗΜΗ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟ

  • [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ

  • [09] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ 200 ΜΕΤΡΩΝ Ο Γ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [10] ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΙΒΟ Η Β.ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ

  • [11] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ "ΟΠΤΙΜΙΣΤ" ΤΟ 1999 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

  • [13] Η "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ" ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [14] ΑΣΤΗΡΙΚΤΟΣ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε

  • [15] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΥΡΙΟ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [16] ΔΝΤ: ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [17] ΕΚΛΕΨΑΝ 28 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [18] ΓΝΩΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Σκληραίνει τη στάση της η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις προκλήσεις της Αγκυρας. Σήμερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, απήύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, απειλώντας την με μπλοκάρισμα της ευρωπαικής προοπτικής της, εάν- όπως τόνισε-συνεχιστούν ενέργειες οπως αυτή της συμφωνίας σύνδεσης με το ψευδοκράτος του Ντενκτάς και δηλώσεις σαν αυτές του Μεσούτ Γιλμάζ στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ".

    Ο κ. Κρανιδιώτης υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά προέβη ήδη se διάβημα προς όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ. Οπως είπε ο υφυπουργός το θέμα τα τεθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. τις προσεχείς ημέρες καθώς και στο Συμβούλιο Υπουργών που θα συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο. "Οι εκβιασμοί αυτού του είδους δεν μπορούν να περάσουν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρανιδιώτης, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι "η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική της για την επίλυση των προβλημάτων, στο πλαίσιο των αρχών του Διεθνούς Δικαίου".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ελλάδα πρόκειται να επανεξετάσει το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης, ο κ. Κρανιδιώτης απάντησε ότι η Συμφωνία δεν επιλύει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Είναι, πρόσθεσε, ένα πλαίσιο αρχών που πρέπει να ισχύσουν και μέχρι στιγμής, όμως, οι πράξεις αυτές της Τουρκίας αποδεικνύουν ότι δεν σέβεται την υπογραφή της.

    [02] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολομώντα Σολωμού, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Παραλίμνι της Κύπρου, θα παραστεί πενταμελής διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Ε. Σταίκο, Α. Ρεγκούζα, Α. Κανταρτζή, Ε. Αποστόλου και Γ. Τσαφούλια.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής θα αναχωρήσουν αύριο Σάββατο για την Κύπρο.

    [03] ΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    O Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί στις 16 και 17 Αυγούστου τη Χίο, μετά από πρόσκληση της Ενωσης Παραγωγών Μαστίχας. Κατά την επισκεψή του στο νησί ο κ. Βαρθολομαίος θα εκφράσει την ευγνωμοσύνη και θα ευλογήσει τους κατοίκους της Χίου και ειδικά εκείνους που ασχολούνται με την παραγωγή της μαστίχας, που αποτελεί κι ένα από τα βασικά συστατικά για την προετοιμασία του Αγίου Μύρου.

    Εξάλλου ο Oικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στις 28 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία του ετήσιου συμποσίου "Θρησκεία και Περιβάλλον". Η επίσκεψη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, που ο Ελληνορθόδοξος ηγέτης θα επισκεφθεί την συμπρωτεύουσα. Κατά την διάρκεια της επισκεψής του, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ο Oικουμενικός Πατριάρχης θα ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Α.Τ.

    [04] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΧΤΕΣ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

    Πορεία υποχώρησης ακολουθεί από χτες το δολάριο στην Αθήνα, αλλά και στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις 55 εμπειρογνωμόνων, το αμερικανικό νόμισμα πρόκειται να διολισθήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κατά το επόμενο dydej\lgmo.

    Το δολάριο πωλείτο χτες έναντι 293,85 δραχμών στην αγορά της Αθήνας, ενώ ανάλογες πτωτικές τάσεις του νομίσματος καταγράφηκαν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

    Το φαινόμενο αυτό πρόκειται να συνεχιστεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις 55 οικονομολόγων που προέβλεψαν την πορεία του δολαρίου το επόμενο δωδεκάμηνο, στο πλαίσιο ειδικής έρευνας που οργανώθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας συγκλίνουν προς το συμπέρασμα ότι το αμερικανικό νόμισμα θα βρίσκεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου στο επίπεδο του 1,88 μάρκου, ενώ ως το επόμενο καλοκαίρι θα έχει διολισθήσει στο 1,75.

    Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών επικεντρώθηκε χτες στη βρετανική στερλίνα, ύστερα από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο από 6,75% σε 7%.

    [05] ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

    Οι καθηγητές απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο στην αρχή της σχολικής χρονιάς διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη κατάργηση της επετηρίδας.

    Το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται ανυποχώρητο. Χθες ο υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος σε συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΛΜΕ επανέλαβε ότι η επετηρίδα βλάπτει την παιδεία και οδεύει προς κατάργηση με ένα νέο σύστημα αξιολόγησης.

    [06] ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ 7 ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    Ασύλληπτοι παραμένουν για τρίτη μέρα οι εφτά δραπέτες των φυλακών Κέρκυρας, παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει σε όλο το νησί οι αστυνομικές αρχές.

    Ερωτηματικό παραμένει το πως οι κρατούμενοι προμηθεύτηκαν το 45αρι πιστόλι. Οι υπόλοιποι πέντε κρατούμενοι που συνελήφθησαν προχθές οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος αφού άσκησε εναντίον τους δίωξη για απόπειρα απόδρασης και οπλοκατοχή, στη συνέχεια οδηγήθηκαν στις φυλακές Κέρκυρας.

    [07] ΜΝΗΜΗ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟ

    Η Oμοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Βαλτιμόρης και Oυάσιγκτον, διοργανώνει, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Oυάσιγκτον εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την επέτειο του Oλοκαυτώματος της Σμύρνης και την δολοφονία του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν, ο ιερέας και καθηγητής ιστορίας Δημήτριος Κωνσταντέλος, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ δρ. Σπύρος Μακρής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Μικρασιατικής καταγωγής Μπίλ Αμοιρίδης και ο ποιητής Ντιν Κόστος.

    Επίσης από αρμενικής πλευράς, θα μιλήσουν η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Σμύρνη 1992" Μάρτζορι Χαουσεπιάν Ντόπκιν, ο διευθυντής του Αρμενικού Ερευνητικού Κέντρου δρ. Ντένις Παπαζιάν, ο Ρόμπερτ Κρικοριάν τελειόφοιτος του διδακτορικού προγράμματος στο pamepist^lio Χάρβαρντ και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Oτάβα Γκαρμπής Αρμέν.Επίσης θα παρευρεθούν και πολλοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής και της Αρμενοαμερικανικής κοινότητας. Α.Τ.

    [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ

    Oι πωλήσεις των εισιτηρίων για την "Συναυλία της Ελπίδας" που οργανώνει το ταμείο καρκινοπαθών Ελληνόπουλων, στις 4 Oκτωβρίου, με την συμμετοχή μεγάλων ονομάτων από το χώρο του Ελληνικού τραγουδιού έχουν ήδη ξεκινήσει.Στην συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Αρένα του Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν,χωρητικότητας 20.000 θέσεων, θα πάρουν μέρος η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και το συγκρότημα Πυξ-Λαξ.Η συναυλία έχει στόχο να ενισχύσει τη θεραπεία χιλιάδων καρκινοπαθών Ελληνόπουλων, που αναζητούν την ελπίδα στο νοσοκομείο "Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ" της Νέας Υόρκης.

    Περισσότερες πληροφορίες για τη μεγάλη συναυλία, στην οποία όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς, μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν και μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου Ιnternet στις εξής διευθύνσεις:http://www.greekchidrensfund.org www.ticketmaster.com και μέσω E-mail στην διεύθυνση: Encore20002aol.com. Α.Τ.

    [09] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ 200 ΜΕΤΡΩΝ Ο Γ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Για πρώτη φορά στην ιστορία των παγκόσμιων πρωταθλημάτων, Ελληνας αθλητής, θα λάβει μέρος σε τελικό των δρόμων ταχύτητας. Τα βλέμματα όλων των φιλάθλων της χώρας μας θα είναι στραμμένα το απόγευμα στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ της Αθήνας και στον πρωταθλητή μας Γιώργο Παναγιωτόπουλο.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής θα τρέξει στον τελικό των 200 μέτρων, μαζί με τους κορυφαίους αθλητές όλου του κόσμου, με μοναδικό στόχο μια καλή κούρσα που θα αποδεικνύει πως δίκαια βρέθηκε στους οκτώ ταχύτερους. Οι Ατο Μπόλντον, Φράνκι Φρέντερικς και Τζον Ντράμοντ, μπορεί να είναι τα φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου, όμως ο Πατρινός αθλητής μας, όπως ο ίδιος τόνισε σε δηλώσεις του, είναι "έτοιμος για το καλύτερο".

    Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιωτόπουλος στο φετινό Μπρούνο Ζάουλι, ήταν ο άνθρωπος που κέρδισε τον μεγάλο Λίνφορντ Κρίστι στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του.

    Στην όγδοη μέρα της διοργάνωσης, ξεχωρίζει επίσης από πλευράς ελληνικού ενδιαφέροντος, η προσπάθεια του Χρήστου Μελέτογλου, στον τελικό του τριπλούν. Ο πρωταθλητής μας θέλει να επαναλάβει την καλή εμφάνιση των προημιτελικών και να πάρει μια προνομιούχα θέση στη γενική κατάταξη.

    Στη μάχη για πρόκριση ρίχνεται και η αργυρή Ολυμπιονίκης μας στην Ατλάντα Νίκη Μπακογιάννη, με στόχο τη συμμετοχή της στον τελικό του αγωνίσματος. Η Μπακογιάννη αποτελεί μια από τις βασικές ελπίδες της χώρας μας για την κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλίου.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν ακόμη οι προκριματικοί αγώνες sto επι κοντώ ανδρών, όπου θα πάρει μέρος ο Σταύρος Τσίτουρας και στο δίσκο ανδρών με τον Χρήστο Παπαδόπουλο. Στα ημιτελικά της σκυταλοδρομίας 4 x 100 συμμετέχει η ελληνική ομάδα των γυναικών αποτελούμενη από τις Βαρσαμίδου, Τσώνη, Θάνου και Κόφφα. Στον ημιτελικό των 5000 μέτρων θα αγωνιστεί επίσης ο Νότης Παπούλιας.

    Χωρίς ελληνική συμμετοχή, αλλά προκαλώντας το ενδιαφέρον όλων των φιλάθλων θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα οι τελικοί των 800 μέτρων ανδρών, των 400 μέτρων με εμπόδια και των 200 μέτρων γυναικών.

    [10] ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΙΒΟ Η Β.ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ

    Αποσύρεται προσωρινά από τους αγώνες του στίβου, η χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης Βούλα Πατουλίδου, προκειμένου να γίνει μητέρα.

    Η Βούλα Πατουλίδου, έκανε γνωστή την απόφαση της, αμέσως μετά τον αποκλεισμό της από τον προκριματικό του μήκους στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

    [11] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ "ΟΠΤΙΜΙΣΤ" ΤΟ 1999 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκαφών τύπου "Οπτιμιστ" ανέλαβε να διοργανώσει το 1999 στη χώρα μας, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία με 16 ψήφους υπέρ και 4 κατά, αποφάσισε ότι ο ελληνικός φάκελος διεκδίκησης της διοργάνωσης ήταν ο καλύτερος και ανέθεσε στην Ελλάδα το σημαντικό αυτό αθλητικό γεγονός.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

    Ηγετικά στελέχη του αμερικανικού κογκρέσου που κατέχουν θέσεις - κλειδιά σε διάφορες επιτροπές θα επισκεφτούν την Ελλάδα και την Κύπρο από 20 έως 28 Αυγούστου.

    Οι Αμερικανοί βουλευτές θα έχουν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, ενώ θα ενημερωθούν από κοντά για τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την Τουρκία.

    Στην αποστολή μετέχουν στελέχη της επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων Bob Menendez, Rob Andrews, Alcee Hastings, Michael Pappas και Maurice Hinchey.

    Οι Αμερικανοί βουλευτές θα συνοδεύονται από τους προέδρους της κυπριακής ομοσπονδίας Πανίκο Παπανικολάου και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ.

    [13] Η "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ" ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Ως μη βοηθητική στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ, μέσω του νέου εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, τη "συμφωνία σύνδεσης" της Τουρκίας με to ψευδοκράτος.

    Ο κ.Ρούμπιν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ήθελαν να δουν βήματα που δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική διαδικασία του ΟΗΕ ή που κινούνται προς την κατεύθυνση της μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου.

    Ο νέος εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη ότι η χώρα του υποστηρίζει "σθεναρά" τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την εξασφάλιση λύσης του κυπριακού.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου για τη συμφωνία. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος μίλησε για "ωμό χαρτί εκβιασμού της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Στη Λευκωσία το θέμα της σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους απασχόλησε το εθνικό συμβούλιο και η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση της να μεταβεί ο πρόεδρος Κληρίδης στο Μοντρέ για συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση με δήλωση εκπροσώπου της διαβεβαίωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν μέσα στο 1998, παράλληλα με το διάλογο που θα έχουν οι κοινοτικοί με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    [14] ΑΣΤΗΡΙΚΤΟΣ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε

    Εντελώς αστήρικτος είναι ο ισχυρισμός των Τούρκων ότι βάσει των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης.

    Μιλώντας στο Ραδιοτηλεοπτικό Ιδρυμα Κύπρου, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε μάλιστα ότι η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας έχει διαβιβάσει στο υπουργείο Εξωτερικών, σειρά επιχειρημάτων με τα οποία καταρρίπτεται ο τουρκικός ισχυρισμός.

    Αυτό που κάνει η Τουρκία, επεσήμανε, αποτελεί "προσβολή των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών τα οποία με το ψήφισμα 1062 του Ιουνίου του 1996, με την παράγραφο 13, αναγνωρίζουν ρητά ότι η απόφαση της Ε.Ε σε σχέση με την έναρξη (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, αποτελεί σπουδαία νέα εξέλιξη που θα διευκολύνει συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Αυτό λέει το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας και το επανέλαβε έκτοτε δύο φορές, παρατήρησε ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Η Τουρκία εξασφάλισε γνωμάτευση του Βρετανού νομικού, Μόρις Μέντελσον, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε πριν από την Τουρκία, ούτε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο πλαίσιο των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959 καθώς και της Συμφωνίας Εγγυήσεων. Ο Βρετανός νομικός υποστηρίζει ότι η Εγγυητική Συνθήκη απαγορεύει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε εκτός εάν Ελλάδα και Τουρκία είναι ήδη μέλη της.

    "Εξ' απόψεως δημοσίου διεθνούς δικαίου, αλλά και εξ' απόψεως πολιτικής, είναι επόμενο ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες πρέπει να πέσουν στο κενό, νοουμένου ότι το ΣΑ έχει ήδη αποφανθεί και έχει χαιρετίσει την εξέλιξη σχετικά με την απόφαση της Ε.Ε για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο", τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Από την άλλη, ανέφερε ότι η Ε.Ε δεν δέχεται την τουρκική αυτή άποψη και χωρίς ομόφωνη απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Εξάλλου, συνέχισε, ούτε η Συνθήκη Εγγυήσεως δικαιολογεί την τουρκική άποψη, διότι αυτή απλώς "απαγορεύει κάθε ενέργεια που οδηγεί την ένωση της Κύπρου με άλλο κράτος και η Ε.Ε δεν είναι κράτος".

    [15] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΥΡΙΟ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Για την Κωνσταντινούπολη αναχωρεί αύριο το βράδυ ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Από εκεί θα μεταβεί το πρωί της Κυριακής στην Ελβετία για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το κυπριακό, με τον πρόεδρο της Μεγαλονήσου Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Ντενκτάς θα συνοδεύεται από τον λεγόμενο "υπουργό Εξωτερικών" Τανέρ Ετκίν, από τους συμβούλους του επί συνταγματικών και πολιτικών θεμάτων Μουμντάζ Σοϊζάλ, Νετσιατί Μουνίρ Ερτεκιούν και Μουσταφά Εργκιούν Ολγκιούν και από τον λεγόμενο διευθυντή του γραφείου συμβούλων και πολιτικών υποθέσεων του ψευδοκράτους Μουσταφά Εβράν.

    [16] ΔΝΤ: ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Η πρόσφατη “ακτινογραφία” της τουρκικής οικονομίας από τους ειδικούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έδειξε την άμεση ανάγκη υιοθέτησης προγράμματος οικονομικής σταθεροποίησης με στόχο το “φρενάρισμα” του πληθωρισμού.

    Έτσι, στην ετήσια αναφορά του το ΔΝΤ παρατηρεί την αυξητική πορεία του πληθωρισμού που τρέχει με ετήσιο ρυθμό στο 85%, αλλά και την αναγκαιότητα περιορισμού των δημόσιων δαπανών, των επιχορηγήσεων στα προγράμματα δανειοδότησης των κρατικών τραπεζών. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ανάγκη επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών επιχειρήσεων, ώστε από τη μια μεριά να εισρεύσουν κεφάλαια στα κρατικά ταμεία και από την άλλη, να διευκολυνθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των δημόσιων δαπανών. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, παρατήρησαν επίσης την τροποποίηση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, που θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική εξέλιξη των αποκρατικοποιήσεων.

    Η προσοχή του ΔΝΤ, επικεντρώθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις του υψηλοπληθωρισμού στη διανομή του εισοδήματος, που καθιστούν ακόμη πιο επισφαλή την πορεία εξέλιξης των μακροοικονομικών δεδομένων της τουρκικής οικονομίας. Επίσης ανησυχία προκαλεί και το έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που αγγίζει το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ)

    Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων σημειώνεται ότι για το 1997, είχε προγραμματιστεί η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων που ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ. Αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ, το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 5%. Ν.Χ.

    [17] ΕΚΛΕΨΑΝ 28 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Επιδημία τείνει να γίνει στην Αλβανία η κλοπή αντικειμένων pokitistij^r και θρησκευτικής αξίας. Μετά το 1990 ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν γίνει σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολύ μεγαλύτερες είναι οι ζημιές που υπέστησαν ορισμένες διατηρητέες εκκλησίες, οι οποίες δεν λεηλατήθηκαν ούτε τα χρόνια που απαγορεύονταν η θρησκεία.

    Μέσα σε λίγες ημέρες εκλάπησαν 28 εικόνες οι οποίες ανήκουν στην εκκλησία της Παναγίας, στο χωριό Βοδίτσα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μπεράτι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόχα Γιον" η κλοπή έγινε τις τελευταίες ημέρες και το γεγονός κατήγγειλαν στις αρχές οι επίτροποι της εκκλησίας. Για λόγους ασφαλείας οι εικόνες φυλάσσονταν σε αποθήκη της αστυνομίας που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από την εκκλησία. Μέρα μεσημέρι άγνωστοι εισέβαλαν στην αποθήκη και έκλεψαν 18 εικόνες, δύο από τις οποίες, η εικόνα της Παναγίας και του Αγίου Αθανασίου, χρονολογούνται στον 6ο μ. Χ. αιώνα. Ηταν η δεύτερη κλοπή, καθώς λίγες ημέρες πριν άγνωστοι είχαν κλέψει άλλες 10 εικόνες μεγάλης αξίας από την ίδια εκκλησία. Η αστυνομία δήλωσε αδυναμία να εντοπίσει τους κλέφτες, λόγω και των συνθηκών που επικρατούν στη γειτονική χώρα.

    [18] ΓΝΩΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ποσό 1,2 εκατομμυρίων μάρκων επενδύθηκε από τη γνωστή γερμανική εταιρία παραγωγής τροφίμων "Dr Oetker", για τη δημιουργία υποκαταστήματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πάντως, οι δραστηριότητες του υποκαταστήματος δεν θα αναλωθούν στα γεωγραφικά όρια των Σκοπίων, αφού θα επιδιωχθεί η προσέγγιση και των γειτονικών αγορών.

    Το υποκατάστημα ιδρύθηκε σε συνεργασία με την σκοπιανή εταιρία "Intercom" και σε διάστημα ενός χρόνου αναμένεται να αποσβέσει το κόστος της επένδυσης, αφού τα κέρδη του υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 2,5 εκατομμύρια μάρκα.

    Οσον αφορά τα προϊόντα που θα παράγει το υποκατάστημα της εταιρίας στα Σκόπια, αυτά ανέρχονται σε 28. Πρόκειται για προϊόντα διατροφής σε σκόνη, όπως πουτίγκες, βανίλια, baking powder κ.ά

    Εφόσον το νέο υποκατάστημα αποδώσει τα αναμενόμενα, θα συζητηθεί από την εταιρία το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων του και αύξησης της παραγωγής.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 8 August 1997 - 10:49:06