Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-06

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 6 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ 300 ΔΡΧ

  • [02] Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΥΠΑΙΤΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [03] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Γ. ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

  • [04] ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΔΕΘ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

  • [05] ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [06] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

  • [07] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ΤΟΥ 5ου π.Χ ΑΙ. ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [08] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥΝ Ο Χ.ΜΕΛΕΤΟΓΛΟΥ

  • [09] ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΑ 200 ΜΕΤΡΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΦΦΑ

  • [10] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ ΄97" ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

  • [11] ΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ Ο Λ.ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] "DAILY MAIL": Ο Π.ΝΕΜΠΙΟΛΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ

  • [13] ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΛΙΟΝ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ- ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [15] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ- ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [16] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [17] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ 200 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΕ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ 300 ΔΡΧ

    Συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του στις διεθνείς χρηματαγορές το δολάριο, προκαλώντας ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συνεχής ανοδική πορεία του αμερικανικού νομίσματος στην οικονομία της χώρας μας και eidij|teqa στην εξόφληση του εξωτερικού χρέους.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία των εμπορικών τραπεζών, το αμερικανικό νόμισμα πωλείται από χτες έναντι 297,446 δραχμών, απέχοντας μια ανάσα από τις 300.

    Στο μεταξύ, το δολάριο κερδίζει διαρκώς έδαφος έναντι του μάρκου, αφού έκλεισε χτες στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας οκταετίας, έναντι του γερμανικού νομίσματος.

    Το αμερικανικό νόμισμα έφτασε στο επίπεδο των 1,88 μάρκων, προσεγγίζοντας την "επικίνδυνη" για τους Γερμανούς ζώνη του 1,9 μάρκου. Πάντως, αναμένεται να υπερβεί και αυτό το φράγμα, εάν αποδειχτεί ότι τα σχετικά με την ανεργία μεγέθη για τον Ιούλιο, που ανακοινώνονται σήμερα από τη γερμανική κυβέρνηση, δεν έχουν παρουσιάσει καμία ουσιαστική βελτίωση.

    Αντίκτυπο και στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες ανακοινώνονται σήμερα από τη Δημόσια Επιχειρήση Πετρελαίου, έχει η αλματώδης άνοδος του δολαρίου.

    Μάλιστα, το Υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στο να επιβάλλει νέες, ανώτατες λιανικές τιμές πώλησης της σούπερ και αμόλυβδης βενζίνης σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης και να εισηγηθεί και νέα μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ώστε να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

    [02] Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΥΠΑΙΤΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, παραδέχτηκε σήμερα ότι υπάρχει ποινικό και πολιτικό θέμα σε ότι αφορά την ποινική δίωξη των υπαιτίων του πραξικοπήματος στην Κύπρο, το 1974.

    Κατά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του αντιπροέδρου της Βουλής, Παναγιώτη Σγουρίδη, με τον εκπρόσωπο του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος συνοδευόταν από συγγενείς των δολοφονηθέντων κατά το πραξικόπημα, ο κ. Γιαννόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να υπερβεί το νομικό κώλυμμα της παραγραφής, λόγω παρέλευσης εικοσαετίας, του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας που έχει διαπραχθεί.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι το νομικό πρόβλημα προέκυψε όταν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 ανέστειλε την ποινική δίωξη, χωρίς όμω;ς να αναστείλει ταυτόχρονα την παραγραφή των αδικημάτων με το αιτιολογικό να μην υπάρξει κίνδυνος διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας μας με τα ξένα κράτη.

    Ακόμα ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι για το θέμα αυτό θα έχει αύριο επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σωκράτη Κοσμίδη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, προκειμένου να δοθεί η νομική ερμηνεία στη διαδικασία της δίωξης ή μη των υπαιτίων.

    Από την πλευρά του ο κ. Γιαννάκης Ομήρου, επανέλαβε το αίτημα του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Κύπρου να υπάρξει δικαστική εκκαθάριση αυτού του ανομήματος, όπως το χαρακτήρισε, ενώ έκανε λόγο για δικαστικό έλλειμμα. Θεωρούμε-τόνισε-ότι μετά τη δημόσια κυνική ομολογία του χουντικού Γκιζίκη, το έγκλημα που διέπραξε ο ίδιος και οι άλλοι αρχιπραξικοπηματίες, τους οποίους κατονόμασε, πρέπει να εκκαθαριστεί νομικά αυτή η προδοσία της Κύπρου. Ακόμα ο ejpq|sypor της ΕΔΕΚ ζήτησε να ανοιχθεί ο Φάκελος της ύπρου και να υπάρξει κατανομή ευθυνών βάσει του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση του κ. Ομήρου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αν σε περίπτωση που ο εισαγγελέας της Κύπρου ασκήσει ο ίδιος ποινική δίωξη στους υπαίτιους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τους εκδόσει, ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε αρνητικά, αφού όπως είπε απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα η έκδοση Ελλήνων υπηκόων.

    Εξάλλου, και ο β΄αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Σγουρίδης, εξέφρασε εκ μέρους του προέδρου του Κοινοβουλίου, αλλά και όλων των βουλευτών, την αμέριστη συμπαράσταση τους διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική Βουλή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κυπριακή, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στο "Φάκελο της Κύπρου" και αφού υπάρξουν πρώτα οι ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες.

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κ. Σγουρίδης εξέφρασε στην Κυπριακή αντιπροσωπεία την άποψη ότι οποιαδήποτε ολιγωρία στο θέμα των πυραύλων S 300 θα πάει πίσω τη λύση του Κυπριακού. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι οι διπλωματικοί χειρισμοί δεν πρέπει να ταυτίζονται με τους στρατιωτικούς χειρισμούς.

    [03] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Γ. ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

    Κηδεύεται στις 4.30 το απόγευμα από το Α΄ νεκροταφείο Αθηνών ο Γρηγόρης Γιάνναρος, 61 χρόνων. Το ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού και της Αριστεράς πέθανε χθες μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

    Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας εξέφρασε τη βαθειά θλίψη για το θάνατό του.

    [04] ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΔΕΘ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

    Η πρώτη διεθνής έκθεση φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία "POLIS '97", που θα συγκεντρώσει στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκθέτες από όλη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 23 Νοεμβρίου 1997 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Τη διοργάνωση της έκθεσης έχουν αναλάβει η Ελληνική Επιτροπή Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και η HELEXPO, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης-Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης και με τη συνεργασία της ΚΕΔΚΕ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δυνητικοί εκθέτες ξεπερνούν τους 10.000, με αποτέλεσμα η POLIS '97, να διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης κλαδικής έκθεσης από την πλευρά αυτή. Στη διοργάνωση μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι οργανισμοί και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, περιφέρειες, τράπεζες, πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, επιμελητήρια, ΔΕΚΟ), αλλά και παράγοντες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, που το αντικείμενό τους σχετίζεται με την Τοπική Autodio_jgsg.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το διεθνές "πρόσωπο" της "POLIS '97", αφού η έκθεση θα λειτουργήσει ως βήμα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και ως γόνιμο έδαφος για την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

    Ηδη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη διοργάνωση στελέχη όλων των οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, αλλά και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ενωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν έμπρακτα τη διοργάνωση. Παράλληλα, προσκλήσεις εστάλησαν στους αρμόδιους Υπουργούς που προϊστανται των θεμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης σε κάθε κράτος. Μέσω μάλιστα, των εμπορικών τμημάτων των ελληνικών πρεσβειών ανά τον κόσμο, έχουν ειδοποιηθεί τα κατά τόπους επιμελητήρια, προκειμένου να αναλάβουν την περαιτέρω προώθηση της έκθεσης και να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους.

    Παρόλο που η ημερομηνία πραγματοποίησης της έκθεσης αργεί ακόμη, έχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές εκμέρους ξένων εκθετών, που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διοργάνωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν δύο συμμετοχές από την Αλβανία και την Ουγγαρία.

    "Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας γνωστοποίησε την πρόθεση εκπροσώπων του να συμμετάσχουν στην "POLIS '97", ενώ μια ουγγρική αναπτυξιακή εταιρία επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στην έκθεση με τρία περίπτερα", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΕΕΤΑΑ, Θάνος Δημάκης.

    Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, που θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη διαλόγου σε θεματικούς κύκλους, με αντικείμενο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα χρηματοδοτικά πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πορεία των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου προς το ευρώ, μετά τη Διάσκεψη Κορυφής του Αμστερνταμ.

    Παράλληλα, από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου, θα αναπτύξει τις εργασίες του στη Θεσσαλονίκη το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότερα από 2500 στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [05] ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Η αναγκαιότητα ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων εκμέρους του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα θέσουν τον θεσμό σε τροχιά επέκτασης και αναβάθμισης, τονίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΧΚΘ. Οι νέες δραστηριότητες που δρομολογεί το ΧΚΘ, περιλαμβάνουν τη σύσταση επενδυτικής επιτροπής και την προετοιμασία για την εισαγωγή στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΚΘ, Σπυρίδωνα Κουνιάκη, η τετραμελής επενδυτική επιτροπή θα αναλάβει τη διαχείριση των διαθέσιμων κεφαλαίων του Χρηματιστηρίου -που σήμερα ανέρχονται σε 300 εκατ.δραχ- τοποθετώντας σε πρώτη φάση 100 εκατομμύρια δραχμές. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Κέντρου κατά 500 εκατομμύρια δραχμές.

    Παράλληλα, χάρη στη συνεργασία του Κέντρου με τις εταιρίες "ΑSIC Α.Ε" και "FORTHNET A.E" επισπεύδονται οι διαδικασίες on-line σύνδεσης των χρηματιστηριακών εταιριών με το ΧΑΑ.

    Μεταξύ των άμεσων αποφάσεων του ΧΚΘ, ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή που αφορά την εκμετάλλευση του ισόγειου χώρου του κτιρίου στη Θεσσαλονίκη, με την παραχώρησή του σε εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακές κ.ά. Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο ΧΘΚ, το αργότερο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

    Iδιαίτερο ενδιαφέρον, άλλωστε, παρουσιάζει το γεγονός ότι διαμορφώνεται σταδιακά το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία Αγοράς Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών. Η αγορά θα υποστηρίζεται από το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ θα δοθεί και σε βαλκανικές εταιρίες η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στην αγορά αυτή, μέσω πιστοποιητικών τίτλων.

    [06] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Στην πιο κρίσιμη φάση του μπαίνει το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ελληνες της Γεωργίας, που έχει εξαγγείλει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Από 1 έως 6 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντριου Αθενς θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή του στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον ιατρικό σύμβουλο του ΣΑΕ δρ. Κονάκη και τον Αλέξ. Ρόντο, ειδικό σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, για την υλοποίηση του προγράμματος υγειονομικής βοήθειας του ΣΑΕ, που συνίσταται κυρίως στην κατάθεση 28.000 δολαρίων με στόχο την ίδρυση ενός Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου.

    Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού έχει για πρωταρχικό στόχο την άμεση ανακούφιση των πλέον βασικών ιατρικών αναγκών των Ελλήνων της Γεωργίας και των άλλων δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Ειδικά στη Γεωργία, όπως διαπίστωσε το ιατρικό κλιμάκιο του ΣΑΕ, κατά τις δυο προηγούμενες επισκέψεις, είναι σχεδόν ανύπαρκτη η βασική υγειονομική περίθαλψη.

    Σε επιστολές του προς όλους τους ανά τον κόσμο αντιπροσώπους του Συμβουλίου, καθώς και σε οργανισμούς και ιδιώτες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου ζητεί τη συμβολή τους στη συγκέντρωση ενός ποσού 374.000 δολαρίων, για τη λειτουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ιατρικών διαγνωστικών κέντρων σε ολόκληρη τη Γεωργία.

    "Το ΣΑΕ δεν αποβλέπει σε μια παροδική και πρόχειρη χορήγηση βοήθειας, υπό τον τύπο ελεημοσύνης, στους Ελληνες της Γεωργίας, αλλά σε ένα για πρώτη φορά σοβαρό και συστηματικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει τον εκεί Ελληνισμό να ανορθωθεί και να αναπτυχθεί. Χωρίς ένα ανθρώπινο σύστημα υγείας, δεν μπορεί να αναπτυχθεί ένας λαός και να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται", επισημαίνει ο κ. Αθενς.

    "Oταν ένα κομμάτι του Απόδημου Ελληνισμού υποφέρει, όχι μόνο για να κρατήσει την ελληνικότητά του, τα ελληνικά έθιμα και τις παραδόσεις, αλλά παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή, έχοντας πάντα στην καρδιά του την Ελλάδα και τα ελληνικά ιδεώδη, αποτελεί για όλους εμάς μια καθαρή πρόκληση να ανταποκριθούμε στα ελληνικά μας αισθήματα και να υποστηρίξουμε το δοκιμαζόμενο ελληνισμό, γιατί l|mo ενωμένοι, δυνατοί και υγιείς, μπορούμε να βαδίσουμε στο μέλλον" υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

    [07] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ΤΟΥ 5ου π.Χ ΑΙ. ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Ενα μοναδικό εύρημα του 5ου π.Χ αιώνα, που θεωρείται σημαντικότερο ακόμη και από την ανακάλυψη του Λυκείου του Αριστοτέλη, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής που πραγματοποιείτο προκειμένου να ανεγερθεί θέατρο στην οδό Σαλαμίνος 35, ανακαλύφθηκε το περίφημο "δημόσιο σήμα", δηλαδή ο δρόμος που ξεκινούσε από το Δίπυλο και κατέληγε στην Ακαδημία Πλάτωνος, στον οποίο θάβονταν τον 5ο π.Χ αιώνα οι επιφανείς Αθηναίοι και οι πεσόντες ήρωες του Πελοποννησιακού Πολέμου.

    Η αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων ζήτησε ήδη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη διατήρηση των αρχαίων και την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφές που ενδέχεται να φέρουν στο φως σημαντικότατα ευρήματα.

    Το ΚΑΣ επιφυλάχτηκε να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα της εφορίας, μετά τη διενέργεια αυτοψίας, που θα επιβεβαιώσει εάν τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν αποτελούν όντως τμήμα του δημόσιου σήματος.

    [08] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥΝ Ο Χ.ΜΕΛΕΤΟΓΛΟΥ

    Μεγάλες συγκινήσεις χαρίζουν στη χώρα μας, οι Ελληνες πρωταθλητές του στίβου. Ο Χρήστος Μελέτογλου, προκρίθηκε το πρωί στον τελικό του άλματος τριπλούν, αφού στη δεύτερη του προσπάθεια πήδηξε 17 μέτρα και 4 εκατοστά και πέρασε το όριο πρόκρισης που ήταν τα 17 μέτρα.

    Παράλληλα πραγματοποίησε νέο ατομικό ρεκόρ, ενώ ισοφάρισε το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο κατείχε από το 1981 ο Δημήτρης Μίχας. Στην πρώτη του προσπάθεια ο Μελέτογλου, έκανε άλμα 15.93.

    Ο τελικός του αγωνίσματος θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής, όπου ο Μελέτογλου θα αντιμετωπίσει τους κορυφαίους αθλητές όλου του κόσμου στο τριπλούν και θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια καλή εμφάνιση.

    Σε δηλώσεις του λίγο μετά την σπουδαία αυτή επιτυχία, ο Ελληνας πρωταθλητής του τριπλούν τόνισε ότι "η φετινή χρονιά έχει πάει καλά. Το περίμενα ότι θα περνούσα τα 17 μέτρα. Στον τελικό θα προσπαθήσω όσο μπορώ περισσότερο".

    [09] ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΑ 200 ΜΕΤΡΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΦΦΑ

    Μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα στα 200 μέτρα ανδρών και γυναικών στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Τρεις Ελληνες αθλητές, οι Παναγιωτόπουλος, Ναυπλιώτης και Κόφφα, προκρίθηκαν το πρωί στα προημιτελικά του αγωνίσματος, που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα στο ΟΑΚΑ της Αθήνας.

    Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, στην πρώτη σειρά τερμάτισε τρίτος με χρόνο 20.60. Σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι το απόγευμα θα προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του αγωνίσματος.

    Στα προημιτελικά προκρίθηκε και ο Γιάννης Ναυπλιώτης, ο οποίος τερμάτισε τρίτος με χρόνο 20.84, ενώ δεν τα κατάφερε ο Θωμάς Σμπώκος, αφού ήρθε τέταρτος στην προτελευταία σειρά των 200 μέτρων με χρόνο 20.94.

    Η Κατερίνα Κόφφα, πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση και προκρίθηκε και αυτή στα προημιτελικά των 200 μέτρων. Η πρωταθλήτρια μας από την Καρδίτσα τερμάτισε τρίτη με χρόνο 22.97, ενώ αντιμετώπισε την κορυφαία στο αγώνισμα αυτό, τη Μαρί Ζοσέ Περέκ.

    Σε δηλώσεις της η Κόφφα υποστήριξε ότι ήταν δύσκολη η σειρά στην οποία συμμετείχε, ενώ ευχαρίστησε τον κόσμο που βρέθηκε στο στάδιο και την βοήθησε στην πρόκριση.

    Στην επόμενη φάση των 200 μέτρων πέρασαν και οι Κύπριοι Πρόδρομος Κατσαντώνης με χρόνο 20.77 και Μάριος Μαρκουλίδης με 20.47.

    Στο δέκαθλο ο Κορκίζογλου μετά και το 6 αγώνισμα έχει 5.013 βαθμούς και βρίσκεται στην 16η θέση.

    Η Θεώνη Κωστοπούλου στα 800 μέτρα αποκλείστηκε με χρόνο 2.07.32, ενώ υποστήριξε ότι "προσπάθησα για το καλύτερο. Δεν έχω συνηθίσει σε τέτοιες κούρσες".

    [10] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ ΄97" ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

    Η Αθήνα δεν θα πρέπει να κριθεί στην προσπάθεια της για την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 από την προσέλευση φιλάθλων σε αυτούς τους αγώνες - κάτι για το οποίο ευθύνεται η ΙΑΑF-, η καθολική τηλεοπτική κάλυψη, καθώς και η πολυήμερη διάρκεια των αγώνων, αλλά θα πρέπει να επαινεθεί η οργανωτική επιτροπή, τονίζει η ιρλανδική εφημερίδα "The Examiner".

    Τα βλέμματα όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, είναι στραμμένα στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ της Αθήνας. Οι ιρλανδικές εφημερίδες αναφέρονται επίσης στα εγκωμιαστικά σχόλια του Καναδού παγκόσμιου πρωταθλητή Ντόνοβαν Μπέιλι, ο οποίος μιλώντας για λογαριασμό όλων των αθλητών, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Αθήνας για το 2004, λέγοντας ότι θα ήταν τιμή γι αυτόν να αγωνιστεί στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αθήνα προκειμένου να κερδίσει την οργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, κάνουν λόγο οι εφημερίδες της Πορτογαλίας.

    Εφημερίδα της Σουηδίας, όμως εκμεταλλευόμενη την κόντρα των Ελληνων διοργανωτών με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου Πρίμο Νεμπιόλο για την προσέλευση του κόσμου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αναφέρει ότι η Στοκχόλμη έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας για την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων το 2004, αφού ευνοείται από διαμάχη της Αθήνας με τη Ρώμη.

    [11] ΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ Ο K.ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

    Επόμενη ελληνική ελπίδα για διάκριση στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ της Αθήνας, είναι ο άλτης του ύψους Λάμπρος Παπακώστας, μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο ακόντιο από τον Κώστα Γκατσιούδη, που σκόρπισε χαρά και συγκίνηση σε όλους τους Ελληνες.

    Ο Λάμπρος Παπακώστας στις 6.10 το απόγευμα θα αντιμετωπίσει στον τελικό του άλματος εις ύψους τους καλύτερους αθλητές του αγωνίσματος και ελπίζει να ανέβει στο βάθρο των μεταλλίων.

    Υπενθυμίζεται ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα πήρε την έκτη θέση, ενώ κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ με 2 μέτρα και 36 εκατοστά από το 1992.

    Τα βλέμματα όμως των Ελλήνων φιλάθλων στρέφονται και στον Παναγιώτη Στρουμπάκο, ο οποίος θα πάρει μέρος στα ημιτελικά των 800 μέτρων και θα επιδιώξει τη συμμετοχή του στον τελικό του αγωνίσματος. Ο Στρουμπάκος στις 7.15 το απόγευμα θα τρέξει απέναντι σε σπουδαίους σπρίντερ, όπως ο Ουίλσον Κίπκετερ.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί να πάρει την πρόκριση. Αυτό αποδείχθηκε χθες αφού στα προημιτελικά πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση με χρόνο 1.45.94. Σημειώνεται ότι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατέρριψε ένα από τα αρχαιότερα ρεκόρ στα 800 μέτρα, αυτό του Μουτσανά με χρόνο 1.46.34 που είχε σημειωθεί το 1984, πετυχαίνοντας 1.45.37.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν επίσης οι ημιτελικοί στα 110 μέτρα με εμπόδια ανδρών, τα προημιτελικά των 200 μέτρων ανδρών και γυναικών, ενώ θα γίνουν οι τελικοί στα 3.000 μέτρα στήπλ, 1.500 μέτρα, 10.000 μέτρα ανδρών, ενώ θα ολοκληρωθούν και τα αγωνίσματα στο δέκαθλο.

    Στο μεταξύ, αύριο το απόγευμα θα αγωνιστεί και η Στέλλα Τσικούνα στον τελικό της δισκοβολίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] "DAILY MAIL": Ο Π.ΝΕΜΠΙΟΛΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ

    Τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου Πρίμο Νεμπιόλο κατηγορεί σύσσωμος ο βρετανικός τύπος, ότι ενεργεί ύπουλα και βρώμικα εναντίον της υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Οι "Financial Times" υποστηρίζουν ότι ο Νεμπιόλο ηγείται της προσπάθειας της Ρώμης να κερδίσει το μεγάλο βραβείο και ότι δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τους Ελληνες για το αραιό πλήθος που παρακολούθησε το Σαββατοκύριακο τους τελικούς ανδρών στα 100 μέτρα.

    Η "Daily Mail" χαρακτηρίζει τον κ.Νεμπιόλο, ως άνθρωπο που έχει φιλοδοξίες μεγαλύτερες από αυτές του Χίτλερ και του Ναπολέοντα, ενώ εκφράζει προβληματισμό και ερωτηματικά όσον αφορά τις προθέσεις του. "Σίγουρα ο κ.Νεμπιόλο θα χαιρόταν, βλέποντας να μην είναι γεμάτο το Ολυμπιακό Στάδιο" υπογραμμίζει η εφημερίδα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Νεμπιόλο έχει ταχθεί στο παρελθόν ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της Ρώμης.

    [13] ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΛΙΟΝ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ- ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα διεξαχθεί σε ένα χώρο κοντά στο Μοντρέ, μία τοποθεσία παρόμοια με εκείνη του Τράουτμπεκ, ώστε να εξασφαλισθεί πλήρης μυστικότητα, μακρυά από τους δημοσιογράφους.

    Χθες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, είχε επιβεβαιώσει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε ξενοδοχείο στη μικρή ελβετική πόλη Κλιόν, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μοντρέ.

    Σύμφωνα με πηγές στη Νέα Υόρκη, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ενθαρρυνθεί πολύ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για το θέμα των αγνοουμένων και σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δεν θα καθυστερήσουν να διορίσουν ένα νέο αντιπρόσωπό τους στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

    Μια τέτοια απρόσμενη εξέλιξη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μόλις μία βδομάδα πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα ενθαρρύνει ένα συνεχές κλίμα καλής θέλησης μεταξύ των δύο πλευρών.

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Επισκέψεις Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα και Ελληνοκυπρίων στον Απόστολο Ανδρέα αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 8 και 15 Αυγούστου, στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων καλής θέλησης.

    Σύμφωνα με το Ραδιοτηλεοπτικό Ιδρυμα Κύπρου, οι επισκέψεις συμφωνήθηκαν από τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στην τελευταία τους συνάντηση, στη Λευκωσία. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ενώπιον του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ότι θα δώσουν άδεια για πραγματοποίηση των επισκέψεων.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να επισκεφθούν τα Κόκκινα από τη στιγμή που θα δοθούν διαβεβαιώσεις ότι και οι Ελληνοκύπριοι θα μπορέσουν να επισκεφθούν τον Απόστολο Ανδρέα χωρίς περιορισμούς.

    Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε επιτευχθεί παρόμοια συμφωνία και Τουρκοκύπριοι επισκέφθηκαν τον τεκκέ Χαλάλ Σουλτάν, στη Λάρνακα, ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν επισκέφθηκαν τον Απόστολο Ανδρέα γιατί ο κατοχικός ηγέτης ήθελε να μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών και να εγκρίνει τον κατάλογο των ατόμων που θα πήγαιναν.

    [15] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ- ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Γκρατζανιν" του Βελιγραδίου υποστηρίζει ότι σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας στο Πάλε, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα ζητήσει την Paqasjeu^ από τον Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς την έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές ο Χόλμπρουκ θα έμενε ικανοποιημένος και στην περίπτωση απομάκρυνσης του Κάρατζιτς από το Πάλε, ώστε να πάψει να ασκεί καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Βοσνία. Ο Μιλόσεβιτς, λέγεται ότι έπεισε κατ αρχήν τον Κάρατζιτς να φύγει από το Πάλε, αλλά παραμένει ανοιχτό το που μπορεί να πάει. Ο Κάρατζιτς σκεφτόταν την Ελλάδα, όμως στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να τον δεχτεί.

    Οπως υπογραμμίζουν οι σερβοβασνιακές πηγές γίνονται προσπάθειες να διεξαχθεί η δίκη του Κάρατζιτς στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ή στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Κάτι που απασχολεί σοβαρά τον Ρ. Κάρατζιτς είναι η προσωπική του ασφάλεια και γι αυτό επιθυμεί να έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Ρ. Χόλμπρουκ προκειμένου να τους ζητήσει τις σχετικές εγγυήσεις.

    Αν δεχτεί ο κ. Χόλμπρουκ η συνάντηση των δύο ανδρών ενδέχεται να γίνει την Παρασκευή στο Βελιγράδι.

    Ο Ρ. Χόλμπρουκ άρχισε από σήμερα περιοδεία στη Βοσνία, την Κροατία και την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα θα μεταβεί στο Σπλιτ, όπου θα έχουν συνομιλίες οι Τούντζμαν και Ιζετμπέκοβιτς. Αύριο θα πάει στο Σεράγεβο για να συνντηθεί με το τριμελές συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας και αργότερα θα συναντηθεί στη Μπανια Λούκα με τη Μπίλιανα Πλάβσιτς. Η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τη συνάντηση που θα έχει στο Βελιγράδι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [16] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Παρατηρητές από την ΠΓΔΜ θα παρακολουθήσουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Σερβία στις 21 Σεπτεμβρίου.

    Την αποστολή σκοπιανών παρατηρητών ζήτησε επίσημα από τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τίτο Πετκόφσκι ο πρέσβης της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας στα Σκόπια, Ζόραν Γιανάτσκοβιτς.

    [17] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ 200 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΕ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Περισσότεροι από 200 είναι οι νεκροί της χθεσινής αεροπορικής τραγωδίας σε νησί του Ειρηνικού ωκεανού, από συντριβή αεροσκάφους τύπου Μπόινγκ κορεάτικων αερογραμμών.

    Από τα συντρίμια του αεροσκάφους έχουν ανασυρθεί 32 άνθρωποι, ενώ οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται. Στο μοιραίο αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση από τη Σεούλ προς το νησί Γκουάμ επέβαιναν συνολικά 254 άτομα επιβάτες και πλήρωμα.

    Απαντήσεις για τα ακριβή αίτια της αεροπορικής τραγωδίας αναμένεται να δώσει το μαύρο κουτί του μοιραίου Μπόινγκ που όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοφωνία της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκε στον τόπο της συντριβής και ήδη εξετάζεται από ειδικούς.

    Το Μπόινγκ λίγο πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Γκουάμ συνάντησε σφοδρή καταιγίδα ενώ η ορατότητα ήταν μόλις στο ενάμισι χιλιόμετρο.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων το αεροσκάφος ενδεχομένως να χτυπήθηκε από κεραυνό ή να έπεσε σε τυφώνα.

    Τα αίτια πάντως της συντριβής ερευνώνται από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες. Το Μπόινγκ είχε κατασκευασθεί το 1984 και είχε πραγματοποιήσει 50.000 ώρες πτήσης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 6 August 1997 - 11:20:12