Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek,97-07-25

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [02] ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΣΟΦΩΝ" ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ , ΣΤΟΥΣ "ΦΑΙΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ".

  • [03] ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [04] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

  • [05] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο Β΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

  • [06] ΚΑΤΑ 10,35% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  • [07] TH ΔΥΣΚΟΛΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΚ ΠΕΡΑΤΩΝ"

  • [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ 4 ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [09] ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [10] 45 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [12] ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ: Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

  • [13] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΕΩΡΕΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ Β΄ ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

  • [14] ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

  • [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [16] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

  • [17] ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ "ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ" ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΦΟΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Tην ίδρυση της Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ενωσης με έδρα πιθανότατα τη Θεσσαλονίκη, ενός οργάνου για το συντονισμό των emeqcei~m των Μακεδόνων Ομογενών, τόσο στο Μακεδονικό θέμα όσο και στις άλλες δραστηριότητες των Ενώσεών τους, ανακοίνωσαν σήμερα επίσημα οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά- Αυστραλίας-Ευρώπης, σε συνέντευξη τύπου με τη λήξη των εργασιών του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους.

    Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση των συνέδρων, το συντονιστικό αυτό όργανο θα διοικείται από ένα προεδρείο αποτελούμενο από τους εκάστοτε προέδρους των Παμμακεδονικών Ενώσεων, το οποίο μπορεί να διερυνθεί και με άλλες εθνικές παμμακεδονικές ενώσεις που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν.

    Το προεδρείο θα επικουρείται από τις θεματικές επιτροπές, εθνικών θεμάτων, καταστατικών, προγραμμάτων νεολαίας, προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας, παιδείας κι έδρας ελληνικών σπουδών, παγκοσμίου δικτύου Internet, και Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε καθε μία από τις οποίες θα συμμετάσχει ένα άτομο από κάθε Παμμακεδονική κι ένας αναπληρωτής. Επίσης, τοπροεδρείο θα ορίσει ειδική συντονιστική κι εκτελεστική επιτροπή για την οργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου, κάθε τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα.

    Η έδρα της Παγκόσμιας Ενωσης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Θεσσαλονίκη, όπου, όπως είπε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης, Πασχάλης Παπαχριστόπουλος, επιδίωξη των Ομογενών είναι να συσταθεί μόνιμη γραμματεία της Ενωσης. Ο ίδιος διευκρίνησε ότι σε πρώτη φάση το συντονιστικό όργανο των προέδρων θα επεξεργαστεί προσχέδιο καταστατικού, και από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η προσπάθεια οργάνωσης του τρόπου λειτουργίας της Ενωσης.

    Στην ίδια συνέντευξη οι Μακεδόνες της Διασποράς επανέλαβαν το αίτημά τους για παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, το οποίο θα στηρίξουν με επιστολές τους στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τη Βουλή. Δε θέλησαν ωστόσο να σχολιάσουν τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, για το θέμα και περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι αν είμαστε υπερβολικοί θα το κρίνει ο κόσμος.

    Ο πρόεδρος των Μακεδόνων της Ευρώπης επιχείρησε πάντως να αντικρούσει αρνητικά σχόλια που καταγράφηκαν για τις θέσεις τους, τονίζοντας ότι οι Μακεδόνες Ομογενείς δεν είναι οι αλλόφρονες, εθνικιστές πατριώτες που ασκολουθούν σκληρή γραμμή, και φωνάζουν χωρίς λόγο.

    "Εχουμε τις θέσεις μας εδώ και χρόνια, οι οποίες αγνοήθηκαν στο παρελθόν από την ελληνική πολιτεία, δικαιώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 και σήμερα και πάλι απ' ότι φαίνεται αγνοούνται", υπογράμμισε ο κ. Παπαχριστόπουλος για να εικάσει: "Ισως τα επόμενα χρόνια δικαιωθούμε και πάλι".

    Επιπλέον, οι Ομογενείς ζήτησαν για άλλη μια φορά από την ελληνική Πολιτεία να θέσει στους διεθνείς οργανισμούς "και ζήτημα ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια και προστασίας των δικαιωμάτων της", όπως είπε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ, Βαγγέλης Μιχαλόπουλος.

    Κληθέντες να διευκρινήσουν αν οι Παμμακεδονικές επιδοκιμάζουν τα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν, κατά την επίσημη τελετή έναρξης, για την απουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, οι πρόεδροι διευκρίνησαν ότι οι όποιες αντιδράσεις, τόσο για την απουσία αυτή όσο και για τις θέσεις του Συνασπισμού και του ΚΚΕ, προήλθαν από μεμονωμένα άτομα και καταδικάστηκαν από tir Ενώσεις.

    Σημειώνεται ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διαθέτει στο Internet σελίδα, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν συγκεντρωμένο όλο το υλικό του προβληματισμού, των προτάσεων και των αποφάσεων του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου, καθώς και φωτογραφικό υλικό από την ιστορική πορεία των Παμμακεδονικών Ενώσεων από την ίδρυση τους.

    [02] ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΣΟΦΩΝ" ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ , ΣΤΟΥΣ "ΦΑΙΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ".

    Τη συνάντηση των επιτροπών εμειρογνωμόνων, Ελλάδος και Τουρκίας, τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ο πρωθυπουργός δήλωσε πώς οι ειδικοί επιστήμονες, που απαρτίζουν τις λεγόμενες "επιτροπές σοφών" θα συναντηθούν "για να διευθετήσουν διαδικαστικά προβλήματα και δεν θα περιοριστούν στην ανταλλαγή εγγράφων".

    Ο Κ.Σημίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ένταξη κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, αν εξαιρεθεί η Κύπρος. Απέρριψε τις τουρκικές απειλές, για διακοπή των απ΄ευθείας συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού και την σταδιακή προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις ένταξης με την Κύπρο.

    "Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόνισε ο κ.Σημίτης, πρέπει να συνεχιστούν παράλληλα με τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού.Ελπίζω, είπε, ότι δεν θα καταστεί απαραίτητο για την Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην ένταξη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εφόσον η μακρόχρονη διαδικασία ένταξης θα προσφέρει αρκετό χρόνο για την εξεύρεση μια πολιτικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα."

    Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, πώς αν άλλα μέλη της Ε.Ε. επιχειρήσουν να μπλοκάρουν τη συμμετοχή και την ένταξη της Κύπρου, με το πρόσχημα ότι "πρέπει να βρεθεί λύση στο κυπριακό" τότε η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει "όλα τα μέτρα που της προσφέρονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να επιτύχει αυτό, που θεωρεί ότι είναι δίκαιο".

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ.Σημίτης δήλωσε, πώς η Ελλάδα θα διατηρήσει σταθερή γραμμή στις διαφορές της με την Τουρκία, στο κυπριακό και σε ότι αφορά τον έλεγχο του Αιγαίου, επιδιώκοντας παράλληλα να εφαρμόσει τη συμφωνία της Μαδρίτης, για αποφυγή χρήσης βίας ή απειλής χρήσης βίας. Επέμεινε, ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τις απαιτήσεις της επι του ελληνικού εδάφους στο Αιγαίο ή να τις υποβάλει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πρίν προσωρήσει ο απ΄ευθείας διάλογος για άλλα θέματα.

    [03] ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Τον ακρτιτικό νομό της Καστοριάς επισκέπτεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να ενημερωθεί για tgm κατάσταση που επικρατεί στην ελληνοαλβανική μεθόριο ύστερα από τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστρικών επιδρομών από Αλβανούς κακοποιούς και την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής έφτασε το πρωί στην Καστοριά και επισκέφθηκε στο γραφείο του το νομάρχη Γιώργο Καπαχτσή με τον οποίο είχε ολιγόωρη συνάντηση. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον στρατηγό διοικητή της IV Μεραρχίας, Παναγιώτη Παναγόπουλο, επισκέφθηκε τη γενική αστυνομική διεύθυνση και κατευθύνεται προς τα ακριτικά χωριά Ιεροπηγή και Διποταμιά. Το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα δώσει συνέντευξη τύπου στη Διποταμιά.

    [04] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σχετικά με την εγκατάσταση γεωτρυπάνων του ΙΓΜΕ στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, για την εκτέλεση των εργασιών της δεύτερης φάσης της μελέτης εναλλακτικών θέσεων χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού.

    Την αντίθεσή της, εκφράζει ιδιαίτερα η Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, που συνεχίζει να αντιδρά στην υλοποίηση της επένδυσης, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα υπήρξε μια αυστηρή προειδοποίηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Ομως, η TVX Hellas, που αγόρασε τα ορυχεία, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για άδικες και βάναυσες επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων της εταιρείας από ομάδα των κατοίκων της Ολυμπιάδας, που "προσπαθούν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας στην περιοχή".

    Η TVX Hellas, καταγγέλλει όλες αυτές τις ενέργειες, σημειώνοντας ότι και σήμερα συνεχίστηκαν οι απαράδεκτες και αδικαιολόγητες επιθέσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ομάδα ατόμων από την Ολυμπιάδα επιτέθηκε εναντιον του προϊστάμενου Γεωλογίας Rodrigo Stefoni, τον οποίο υποχρέωσαν να γυρίσει πίσω και ενώ ήταν ακόμη μέσα στο αυτοκίνητο, τον χτύπησαν στο πρόσωπο και τα χέρια, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο Πολυγύρου.

    Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση της TVX Hellas, "με πρωτοφανή βιαιότητα επιτέθηκαν εναντίον των αυτοκινήτων των εργαζομένων Χρ. Κυρίδη και Rusell Tremayne, τους οποίους αφού ακινητοποίησαν, προσπάθησαν να ανατρέψουν τα αυτοκίνητα".

    Σημειώνεται ότι η TVX Hellas, έκλεισε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας με ζημιές 2,5 δισ. δραχμών, λόγω των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί.

    [05] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο Β΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Τον Οκτώβριο θα γίνει ο δεύτερος πανελλήνιος διαγωνισμός για προσλήψεις στο δημόσιο. Με το νέο διαγωνισμό θα προσληφθούν 2.500 διοικητικοί υπάλληλοι 375 μόνιμοι ειδικοί επιστήμονες στην περιφέρεια και 3.500 άνεργοι επιστήμονες με διετή σύμβαση για να στελεχώσουν τους νέους δήμους που θα προκύψουν από το σχέδιο "Καποδίστριας".

    Στο διαγωνισμό δεν θα ισχύσουν τα κοινωνικά κριτήρια και οι βαθμολογικές προσαυξήσεις που προβλέπονταν στο νόμο Πεπονή όπως πολύτεκνοι, αγωνιστές εθνικής αντίστασης και άνεργοι, καθώς είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο που βελτιώνει το νόμο 2190 και θα jatatehe_ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στη Βουλή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, διευκρίνησε ότι για τους μόνιμους υπαλλήλους θα ισχύσουν οι εξετάσεις για διάφορες ειδικότητες, ειδικές κατηγορίες θα λαμβάνεται ως βάση το πτυχίο ενώ για τους εποχικούς τα κοινωνικά κριτήρια.

    [06] ΚΑΤΑ 10,35% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Αποδοτικός ήταν ο Ιούνιος για τον ελληνικό τουρισμό, αφού, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι διανυκτερεύσεις στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10,93% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 10,35% και στις αφίξεις.

    Αναλυτικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια, με αποτελέσμα το μέσο ποσοσό πληρότητας των μονάδων που φιλοξένησαν τους τουρίστες, να φτάσει στο 75,33% έναντι 67,91% τον Ιούνιο του 1996.

    Ομως, η αύξηση που καταγράφηκε στον τομέα των αφίξεων δεν περιορίζεται μόνο στον προηγούμενο μήνα, αφού και κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, παρουσιάστηκε άνοδος του ποσοστού κατά 9,65%.

    Οσον αφορά τον τομέα των αφίξεων, η δειγματοληπτική έρευνα κατέγραψε συνολικά 644.878 έναντι 584.412 του Ιουνίου του 1996. Η αύξηση αυτή αποτυπώνεται και στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, οπότε πραγματοποιήθηκαν 1.412.340 αφίξεις, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 5,84%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Πάντως, τα μεγέθη στα οποία κατέληξε η έρευνα δεν είναι στο σύνολό τους θετικά για τον τουρισμό της χώρας μας, αφού αποδείχτηκε ότι το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα μειώθηκε κατά 1,7% τον Μάρτιο του 1997 (137 εκατ.δολάρια έναντι 139,4 τον Μάρτιο του 1996).

    Παράλληλα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα εμφάνισε μείωση της τάξης του 4,5%, φθάνοντας τα 460 εκατομμύρια δολάρια έναντι 481,9 του αντίστοιχου τριμήνου του 1996.

    [07] TH ΔΥΣΚΟΛΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΚ ΠΕΡΑΤΩΝ"

    Άγνωστες πτυχές από τα πρώτα μεταναστευτικά χρόνια της ζωής των Ελλήνων ομογενών "στα πέρατα της γης", φωτίζει το αυθεντικό εκθεσιακό υλικό, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος "Εκ περάτων", που πραγματοποιεί από αυτή την εβδομάδα ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πολιτιστικής της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97".

    Με τον ενιαίο τίτλο "Πολλαπλές Διαδρομές του Ελληνισμού", στις 26 και 28 Ιουλίου εγκαινιάζονται δύο ενότητες εκθέσεων, που θα λειτουργήσουν σε δύο εκθεσιακούς χώρους και θα διαρκέσουν όλες μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.

    "Με τα δικά τους μάτια : Ελληνο-Αυστραλοί", είναι ο τίτλος της περιοδεύουσας φωτογραφικής έκθεσης, που συνυπογράφουν η φωτογράφος Έφη Αλεξάκη και ο κοινωνιολόγος - ιστορικός Leonard Janiszewski. Η έκθεση θα παρουσιαστεί από τις 26 Ιουλίου έως τις 4 Septelbq_ou στην Πινακοθήκη της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για μία ιδιαίτερη ιστορική έκθεση, που παρουσιάζει την ελληνοαυστραλιανή παρουσία, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Αυστραλίας. Αποτελείται από σύγχρονες φωτογραφίες και ντοκουμέντα αρχείου και συνοδεύεται από κείμενα κοινωνικής ιστορίας στα ελληνικά και στα αγγλικά.

    Σπάνια ντοκουμέντα αρχείου, αλλά και σύγχρονες φωτογραφίες για τη δράση της ελληνικής διασποράς σε κάθε γωνιά του κόσμου, περιλαμβάνει η δεύτερη ενότητα εκθέσεων, που θα φιλοξενηθούν από τις 28 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Ελληνισμού της Διασποράς.

    "Εικόνες από το Ellis Island - ΗΠΑ". Την ατμόσφαιρα της ξενιτιάς "ζωντανεύουν" φωτογραφίες Ελλήνων μεταναστών, από τη συλλογή του μουσείου του Ellis Island, το οποίο αποτελεί σύμβολο της μεταναστευτικής ιστορίας στην Αμερική. Περίπου 12 εκατομμύρια μετανάστες αποβιβάστηκαν στο νησί, απ' όπου περίμεναν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής και εργασίας στις ΗΠΑ. Σε περιόδους μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων, έφτανα στο νησί έως και 500 άνθρωποι τη μέρα, όλοι ψάχνοντας για μία καλύτερη τύχη στην ξενιτιά. Για τους περισσότερους, η διαδικασία εξέτασης για την παροχή της άδειας διαρκούσε 3-5 ώρες, ενώ κάποιοι υποχρεώνονταν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

    Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν κασέτες, όπου Έλληνες μετανάστες διηγούνται στα αγγλικά πώς έφτασαν στην Αμερική στις αρχές του αιώνα, ενώ παράλληλα, θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στους μετανάστες της Αμερικής και το Ellis Island, με τίτλο "Το Ταξίδι", από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ-3 "Το Τρίτο Μάτι".

    "To Eλλληνικό Πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στη Γερμανία".

    Η έκθεση περιλαμβάνει συγκινητικά μηνύματα και γράμματα Ελλήνων ακροατών και μία "περιήγηση" στην ιστορία του ελληνικού προγράμματος.

    Η Βαυαρική Ραδιοφωνία άρχισε τη μετάδοση δεκάλεπτης εβδομαδιαίας ελληνικής εκπομπής στις 21 Δεκεμβρίου 1963, τρία χρόνια μετά το κλείσιμο της πρώτης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αποστολή μεταναστών στην ευρωπαϊκή χώρα (29 Μαρτίου 1960).

    Το καλοκαίρι του 1964 η Ομοσπονδία Γερμανικών Ραδιοφωνιών ARD αποφασίζει την καθημερινή λειτουργία ραδιοφωνικών προγραμμάτων από τις 19.00 έως τις 22.00 το βράδυ για Ιταλούς, Τούρκους, Έλληνες, Ισπανούς και Γιουγκοσλάβους, στη μητρική τους γλώσσα.

    "Αρχείο Ελληνισμού Νοτίου Αφρικής - Λύκειον των Ελληνίδων".

    Φωτογραφίες από τους πρώτους Έλληνες που έφτασαν στη Νότια Αφρική στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, από τη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων Ν.Αφρικής, παρουσιάζονται στην έκθεση.

    Η Αφρική ήταν ένας από τους δεύτερους τόπους επιλογής των μεταναστών μας, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βραζιλία, καθώς ο κύριος όγκος της διασποράς, περίπου 400.000 Έλληνες, είχαν ήδη εγκατασταθεί στην Αμερική μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι Έλληνες πήγαν στην Αφρική με συμβόλαια, για να δουλέψουν στους sidgqodq|lour και στα ορυχεία. Πολλοί εγκαταστάθηκαν στην Αίγυπτο και στο Σουδάν, την Αιθιοπία, τα εδάφη της σημερινής Τανζανίας, τη Ζιμπάμπουε, στο Μαπούτο και τη Νότιο Αφρική.

    "Χωριό Νίκος Μπελογιάννης, Ουγγαρία".

    Στην έκθεση φιλοξενούνται εικόνες από το χωριό Μπελογιάννης και ιστορικά στοιχεία για τη ζωή των Ελλήνων της Ουγγαρίας. Περίπου 100.000 πολιτικοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν, ως γνωστόν, την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο και εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το χωριό Ν.Μπελογιάννης χτίστηκε στα 1950, 55 χιλιόμετρα νότια της Βουδαπέστης. Αρχικά ονομαζόταν απλώς "Ελληνικό Χωριό", αλλά στις 3 Απριλίου 1952, τέσσερις μέρες μετά την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, οι κάτοικοι αποφάσισαν ομόφωνα να δώσουν στο χωριό τους το όνομα του αγωνιστή.

    ¨H Eκδοτική Δραστηριότητα του Εξω-ελλαδικού Ελληνισμού (Αρχείο Γ.Δολιανίτη)¨.

    Η έκθεση φέρνει στο φως αντιπροσωπευτικά δείγματα της πλούσιας εκδοτικής δραστηριότητας και του Τύπου του εξω-ελλαδικού ελληνισμού, μέσα από το τεράστιο αρχείο του Γ.Δολιανίτη. Ανάμεσά τους, τα πρώτα ελληνικά βιβλία που τυπώθηκαν στη Βενετία, το Βουκουρέστη, το Ιάσιο, τη Μοσχόπολη και τη Βιέννη, μετά τη μαζική έξοδο προσφύγων στη Δύση, που προκάλεσε η κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

    ¨Βλάχοι και Σαρακατσάνοι της Διασποράς ¨.

    Ιστορικές φωτογραφίες από τα μεταναστευτικά ρεύματα των Βλάχων και Σαρακατσαναίων στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρας, θα δουν οι επισκέπτες της έκθεσης, που περιλαμβάνει υλικό αρχείο από την Πανελλήνια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης και Ελευθερίου - Κορδελίου και το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης.

    Ειδικότερα, η έκθεση θα φωτίσει την μετακίνηση προς τη Σερβία των Σαρακατσαναίων νομάδων κτηνοτρόφων της Μακεδονίας από το 1880, και κυρίως τη διασπορά τους στη ελληνική, σερβική και βουλγαρική επικράτεια, μετά την απελευθέρωση των Βαλκανίων από τους Τούρκους το 1913 και τη χάραξη νέων συνόρων.

    [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ 4 ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Ως όχημα για το καλύτερο αύριο των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, θα λειτουργήσει ο πολιτισμός το Φθινόπωρο, καθώς, στις 4 Οκτωβρίου, πέντε γνωστοί Ελληνες καλλιτέχνες θα ενώσουν τις φωνές τους στο Madison Square Garden (Μάντσον Σκουέαρ Γκάρντεν) των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια συναυλία ελπίδας και ανθρωπισμού.

    Ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα τραγουδήσουν για τους 20 χιλιάδες θεατές που αναμένεται να παραβρεθούν στη συναυλία και θα απευθύνουν έκκληση προς το κοινό να συνδράμει οικονομικά, ώστε να προωθηθούν οι στόχοι του ιδρύματος "Greek Children's Fund" στο "Memorial Sloan Kettering Cancer Center".

    Τους γνωστούς Ελληνες τραγουδιστές θα συνοδέψει στις ΗΠΑ ομάδα τριάντα συμπατριωτών μας μουσικών και γκρουπ Ελλήνων και Αμερικάνων τεχνικών που έχει αναλάβει την ηχητική και φωτιστική j\kuxg της εκδήλωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι το "Greek Children's Fund" ιδρύθηκε το 1983 από τον Στάνλεϊ Μάθιους και έκτοτε, χάρη στις υπηρεσίες αφοσιωμένων εθελοντών, αλλά και στις δωρεές της Ομογένειας που χρηματοδοτεί τα προγράμματά του εξολοκλήρου, προσφέρει βοήθεια και ανακούφιση σε εκατοντάδες καρκινοπαθή άτομα κάθε χρόνο.

    Η πρωταρχική αποστολή του ιδρύματος είναι να προσφέρει υπηρεσίες στις ελληνοαμερικανικές οικογένειες που έρχονται στο Memorial Sloan Kettering, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για κάποιο μέλος τους που πάσχει από την επάρατο ασθένεια.

    Πρόσθετα, παρέχει περιορισμένη οικονομική βοήθεια σε ανήλικους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Ως απώτερος στόχος του Ιδρύματος έχει τεθεί η δημιουργία ενός προγράμματος που θα παρέχει -σε μεγαλύτερη κλίμακα- εκπαιδευτική, πληροφοριακή και φυχολογική υποστήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

    [09] ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Την άφιξη του νέου Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Πωλ Στήβενσον, και του νέου Προξένου, Τόμας Ντώτον, αναγγέλει το Αμερικανικό Γενικό Προξενείο της πόλης.

    Ο κ. Στήβενσον, διπλωμάτης καριέρας εδώ και 15 χρόνια, διαδέχεται την κ. Μίριαμ Χιούζ, η οποία επέστρεψε σε καινούρια θέση στην Ουάσιγκτον, ύστερα από τρία χρόνια παραμονής στη Θεσσαλονίκη.

    Ο νέος Γενικός Πρόξενος υπηρέτησε στην Ουάσιγκτον, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, σε θέσεις οικονομικές, πολιτικές και προξενικές. Πρόσφατα διετέλεσε προϊστάμενος του τμήματος βίζας στο Χονγκ Κονγκ και, προηγουμένως, Αναπληρωτής Γενικός Πρόξενος στο Σενγιάνγκ της Κίνας.

    Η καταγωγή του είναι από το Νιου Μέξικο των νοτιοδυτικών Πολιτειών. Φοίτησε στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Κανπούρ των Ινδιών, σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Νιου Μέξικο, έχει πτυχίο Μάστερς από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον και είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου των ΗΠΑ. Είναι παντρεμένος με την Ασούμτα Γουόνγκ κι έχει δύο παιδιά.

    Ο νέος Πρόξενος. Τόμας Ντώτον, αντικαθιστά τον Ντέιβιντ Σούλερ, που επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, ύστερα από τρισήμισυ χρόνια παραμονής στην Ελλάδα.

    Είναι διπλωμάτης καριέρας εδώ και περίπου εννέα χρόνια, υπηρέτησε στην Ουάσιγκτον, το Μαρόκο και τη Τζαμάικα. Ηταν υπεύθυνος για τις σχέσεις ΗΠΑ-Φιλιππίνων στο Στέητ Ντηπάρτμεντ. Πριν ξεκινήσει την καριέρα του στο διπλωματικό σώμα, ήταν δικηγόρος στη Νέα Υόρκη.

    Γεννήθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αμχερστ της Μασαχουσέτης κι έχει πτυχίο Νομικής από τη Σχολή της Νομικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Είναι ανύπαντρος.

    [10] 45 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Σαράντα πέντε παιδιά από τη Σερβία βρίσκονται από σήμερα και για ένα μήνα στην Καλαμαριά, κοντά στις οικογένειες με τις οποίες ]fgsam για επτά μήνες, όταν ακόμη η πατρίδα τους ήταν πληγωμένη από τον πολύχρονο αιματηρό πόλεμο.

    Τα παιδιά έφτασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ειδικό λεωφορείο στο Δημαρχείο Καλαμαριάς, όπου ξαναείδαν τους ανθρώπους που έγιναν και θα μείνουν για πάντα η δεύτερη οικογένειά τους.

    Οι Σέρβοι μαθητές, που ήρθαν ξανά στη χώρα μας συνοδευόμενοι από μια δασκάλα, ήταν φανερά συγκινημένοι με την επανασύνδεση και τα χαμόγελα που έστελναν στους "δικούς τους" πιο ανέμελα, αφού η σκιά του πολέμου αποτελεί πλέον μόνο μια κακή ανάμνηση.

    Η σκέψη να έρθουν και φέτος στην Καλαμαριά οι Σέρβοι μαθητές υπήρχε ήδη από την ημέρα της αναχώρησής τους πέρυσι, την περίοδο των Χριστουγέννων και ωρίμασε ύστερα από τις παρακλήσεις των οικογενειών να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναδούν τα αγαπημένα τους παιδιά, έστω και για λίγες ημέρες.

    Ετσι, αφού ενημερώθηκε ο Ερυθρός Σταυρός της γειτονικής χώρας, τα παιδιά που ποτέ δεν σταμάτησαν να έχουν επικοινωνία με τις ελληνικές οικογένειές τους, μπόρεσαν να ξαναδούν τους φίλους τους και να απολαύσουν ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι στην Ελλάδα.

    "Η πατρίδα μας στήριξε πάντα ηθικά και υλικά στους δύσκολους καιρούς τον σερβικό λαό. Ομως, η βοήθειά μας στους φίλους Σέρβους δεν σταμάτησε στην περίοδο του πολέμου. Σήμερα, εν καιρώ ειρήνης είμαστε πάλι κοντά τους, φιλοξενώντας για λίγες ημέρες τα παιδιά τους που τα θεωρούμε δικά μας πλέον", δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, υποδεχόμενους τους 45 νεαρούς Σέρβους.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ορκίστηκε σήμερα το μεσημέρι, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας, υπό την ηγεσία του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φατός Νάνο.

    Η νέα κυβέρνηση, αποτελείται από 21 υπουργούς, από τους οποίους οι 13 είναι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι 3 από τη Δημοκρατική Συμμαχία, 2 από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ένας από την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένας ανεξάρτητος και ένας από το Αγροτικό Κόμμα.

    Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ορκίστηκε ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο. Ο κ. Πασκάλ Μίλο,αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τη Χειμάρρα υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Νεριτάν Τσέκα, ηγέτης της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Σαμπίτ Μπροκαϊ υπουργός Αμύνης, υπουργός Οικονομικών ο Αρμπέν Μάλαϊ, η Αρτα Ντάντε υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Γεωργίας ο Λουφτέρ Τζουλέλι από το Αγροτικό Κόμμα, υπουργός Προεδρίας ο Καστριότ Ισλάμι, υπουργός Δικαιοσύνης ο Θύμιο Κόντι, υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο Ιλλι Μπούφι, ο Τσακίρ Βούκαϊ υπουργός Εμπορίου, υπουργός Δημοσίων Εργων και Συγκοινωνιών Κάκιο Αποστόλι, γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, υπουργός Παιδείας ο Ετχέμ Μπρούκαϊ, υπουργός Υγείας ο Λεονάρδος Σόλης από την περιοχή Κολόνια της Κορυτσάς της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπουργός Νομοθετικής Μεταρρύθμισης ο Αρμπέν Ιμάμι της Δημοκρατικής Συμμαχίας, υπουργός Ανάπτυξης η Ερμελίντα Μέξι, υπουργός Εργασίας ο Ελμάς Σερίσι, αναπληρωτής υπουργός για την Ευρωατλαντική ενταξη Μάκιο Λακρόρι, αναπληρωτής υπουργός Αμυντικής Πολιτικής, Περικλής Τέτα από τη Δημοκρατική Συμμαχία, αναπληρωτής υπουργός Δημοσιας Τάξης Ντρε Λεγκίσι και αναπληρωτής υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λους Περτάλι.

    [12] ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ: Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Την πεποίθηση του ότι η Βουλγαρία μέσα από μία μεγάλη, σταθερή και ομόθυμη προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε σήμερα στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής του ευρωπαϊκού και του βουλγαρικού κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Βουλγαρία κ.Νίκος Παπακυριαζής.

    Ο κ.Παπακυριαζής επισημαίνει ότι βασική αρχή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι ότι όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης πρέπει να αντιμετωπισθούν ισότιμα, με τα ίδια κριτήρια και κοινή αφετηρία και χαρακτηρίζει το θέμα ανοιχτό υπενθυμίζοντας ότι η τελική απόφαση για την διεύρυνση θα ληφθεί στη σύνοδο του Λουξεμβούργου με τη σύμφωνη γνώμη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, σε βάση αλληλλεγγύης με ισοτιμία και αλληλοσεβασμό, έχει μεγάλη δυνατότητα να στηρίξει και να βοηθήσει στην πορεία της Βουλγαρίας προς την Ενωση και σημειώνει τόσο τα κοινά συμφέροντα και ευθύνες των δύο wyq~m όσο και τις προσδοκίες και την ευγνωμοσύνη που ο βουλγαρικός λαός τρέφει προς την Ελλάδα για τη στάση της στο θέμα.

    Ο κ.Παπακυριαζής αναγνωρίζει τα σοβαρά οικονομικά, αναπτυξιακά και θεσμικά προβλήματα που παρουσιάζει η βουλγαρική οικονομία και για τα οποία τονίζει ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής ενωσης αλλά υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα δημοκρατικής σταθερότητας.

    [13] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΕΩΡΕΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ Β΄ ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Επιβεβλημένη θεωρεί η κυπριακή πλευρά τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος τόνισε ότι η μοναδική λύση για το πρόβλημα είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.

    Οπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ομοσπονδιακή λύση υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες τουρκικές απειλές και εκβιασμούς για προσάρτηση των κατεχόμενων σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι χαρακτηρίζονται από "ένα σουλτανικό σύνδρομο σαν να βρισκόμαστε στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας" και επεσήμανε ότι οι καιροί άλλαξαν.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "στις αποφάσεις του να μην βλέπει πως θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας αλλά πως θα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού".

    [14] ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

    Έλλειμμα ύψους 201 εκατομμυρίων δολαρίων σημείωσαν οι εμπορικές συναλλαγές της ΠΓΔΜ κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, καθώς οι εισαγωγές ξένων προϊόντων στα Σκόπια ξεπέρασαν τις εξαγωγές των σκοπιανών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού κατά 30%.

    Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας στατιστικής της γειτονικής χώρας, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου το ύψος των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια και σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 1996 παρουσίασε αύξηση κατά 4,5%.

    [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Τόμισλαβ Τσόκρεφσκι, ζήτησαν οι Αλβανοί υπουργοί της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, οι οποίοι στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας επισήμαναν πως ο υπουργός φέρει την κύρια ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στις 9 Ιουλίου στο Γκόστιβαρ και το Τέτοβο, κατά την υποστολή της αλβανικής και της τουρκικής σημαίας από τα δημαρχεία των δύο πόλεων.

    Το υπουργικό συμβούλιο χαρακτήρισε παράλογο το αίτημα των Akbam~m υπουργών, τονίζοντας ότι για τον κ.Τσόκρεφσκι δεν έχουν συγκεντρωθεί βάσιμες κατηγορίες που να αποδεικνύουν την ευθύνη του.

    Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας προχώρησε στην αντικατάσταση των διευθυντών τεσσάρων δημοσίων οργανισμών, μεταξύ των οποίων της υπηρεσίας στατιστικής, της υπηρεσίας διαχείρισης του οδικού δικτύου και της υπηρεσίας διαχείρισης επαγγελματικών χώρων και στεγών. Αντικαταστάθηκε επίσης και ο ανώτατος επιθεωρητής της διοίκησης της χώρας.

    [16] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Μετά τη λήξη της διήμερης διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ανοιχτό παρέμεινε το ενδεχόμενο έναρξης των χρηματοδοτήσεων για την ανασυγκρότηση της Βοσνίας.

    Στις επαφές που έγιναν έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από 48 χώρες και 30 οργανισμούς οι οποίοι και επικέντρωσαν την προσοχή τους σε έξι δράσεις χρηματοδότησης: την επιστροφή των προσφύγων, την ανάπτυξη του εμπορικού και οικονομικού τομέα, την ανάπτυξη υποδομής για την αξιοποίηση των επενδύσεων, την δημόσια ασφάλεια, τον κοινωνικό τομέα και την ενεργοποίηση προγραμμάτων για την εκπαίδευση και την υγεία.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την υπογραφή της συνθήκης ειρήνευσης του Ντέιτον, η Διεθνής Τράπεζα εκτιμά ότι το κόστος ανοικοδόμησης ανέρχεται -με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς- στα 5,1 δις δολάρια για την περίοδο 1996-1999.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της διάσκεψης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέδεσε άμεσα την ενεργοποίηση της ροής των δανειοδοτήσεων με την πορεία των εξελίξεων στο θέμα της παράδοσης των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Επίτροπος Εξωτερικών Θεμάτων Χανς Βαν ντεν Μπρουκ υποστήριξε πως είναι “απαράδεκτο” να διατεθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας, την στιγμή που οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου, δεν έχουν δικαστεί. Η Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία δέχεται πιέσεις για την παράδοση των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς στο Διεθνές Δικαστήριο, ενώ η ΕΕ που χορηγεί το 50% των κεφαλαίων που αξιοποιούνται στις προσπάθειες ανασυγκρότησης, θεωρείται δεδομένο ότι θα τηρήσει σκληρή στάση.

    Στο μεταξύ, σημειώθηκε και νέα επίθεση κατά τριών ολλανδών στρατιωτών που ανήκαν στη νατοϊκή δύναμη (SFOR), που έχει αναπτυχθεί στην Βοσνία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση με χειροβομβίδα την Τετάρτη το βράδυ στο Κότορ Βάρος, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Μπάνια Λούκα, όταν τους πλησίασαν δύο Σερβοβόσνιοι που έδιναν την εντύπωση ότι ήταν μεθυσμένοι. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι ο ένας από τους δράστες συνελήφθη στο χώρο της επίθεσης και ο άλλος συνελήφθη αργότερα από την σερβοβοσνιακή αστυνομία.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από το περιστατικό αυτό, ένας αμερικανός στρατιώτης δέχθηκε επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο, ενώ είχε προηγηθεί έκρηξη χειροβομβίδας δίπλα στην κατοικία εκπροσώπου του ΟΗΕ. Ν.Χ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

    [17] ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ "ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ" ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΦΟΣ

    Για υπαρκτό κίνδυνο ανάφλεξης ενός νέου μακεδονικού ζητήματος με τη μορφή του "Αλβανικού" το οποίο αν εκραγεί θα εμπλέξει τη FYROM, η οποία τότε θα έχει ανάγκη την υπόστήριξη των γειτόνων της, έκανε λόγο ο πρώην εμπειρογνώμονας του υπουργείου Εξωτερικών Ευάγγελος Κωφός στην ομιλία του με θέμα "Ατενίζοντας το μέλλον: Το τέλος του "Μακεδονικού" ή μιά νέα παραλλαγή του" στο πλαίσιου του Ζ Παγκοσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων . "Αν όμως , στο μεταξύ δεν έχει ληφθεί μέριμνα να ρυθμιστούν οι άλλες εκκρεμότητες και ιδιαίτερα η διένεξη με την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ανεξέλεγκτη ανακύκλωση κρίσεων σαν αυτή που αντιμετώπισε η FYROM στα πρώτα της βήματα. Καί τότε οι ιθύνοντες της FYROM δε θα έχουν να οικτίρουν παρά μόνον τον ίδιο τους τον εαυτό για το δικό τους στρατηγικό λάθος" επισήμανε ο κ Κωφός.

    Παράλληλα ανφερόμενος σε μελέτη που έκανε το 1993 πάνω στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι είχε βρει χάρτες και κείμενα που αποδεικνύουν ότι στη γειτονική χώρα το καθεστώς διαμορφώνει τη νέα γενιά με πνεύμα εθνοκεντρικού φανατισμού όπου ευκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τα σπέρματα του αλυτρωτισμού προς τις γειτονικές χώρες και πληθυσμούς. Σήμερα ολοκληρώνοντας την μελέτη της "Δεύτερης γενιάς" των εγχειριδίων της περιόδου 1996-97 διαπίστωσε ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει. "Και διερωτάται κανείς : αν η προοπτική ομαλής και ειρηνικής συμβίωσης στη περιοχή γίνεται έτσι πιο εύκολη ή μήπως η νέα γενιά "Μακεδονιστών" θα καταστεί πιό ριζοσπαστική σε αντιλήψεις και ενέργειες όχι μόνο προς τους Ελληνες αλλά και προς τους Αλβανούς και Βούλγαρους γειτόνους και συνοίκους. Θέλω να πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της FYROM - έχοντας εξασφαλίσει τη διεθνή αναγνώριση- θα λάβει έγκαιρα το μήνυμα. Ειδάλλως ο κίνδυνος να γιγαντωθεί το τέρας του εθνικισμού που επιστρέφει, θα στραφεί τελικά ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας που οραματίζεται την ένταξή της στην Δημοκρατική Ευρώπη" κατέληξε ο κ Κωφός.

    Να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς των χωρών όπου ζουν, πρότεινε στους απόδημους Μακεδόνες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ Τζιτζικώστας, ώστε να τους επηρεάσουν προς όφελος των εθνικών μας θεμάτων. Ο κ Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στους Μακεδόνες που ζουν στις ΗΠΑ τόνισε ότι μπορούν να πιέσουν τους πολιτικούς, οι οποίοι θα επηρεαστούν καθώς γνωρίζουν την αδιαφορία των πολιτών της χώρας για τα πολιτικά και βασίζονται σε όσους ενδιαφέρονται για τα πολιτικά και φυσικά και τους Ελληνες. "Το 99% των συμφερόντων των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα συμπίπτουν με τα ελληνικά" είπε ο ομιλητής και μάλιστα ζήτησε από τους απόδημους να επηρεάζουν τους πολιτικούς έχοντας τη πίστη ότι αυτό είναι και προς όφελος και των ιδίων των χωρών όπου ζουν.

    Στον οικονομικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια αναφέρθηκε ο διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Λιαργκόβας ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στο "ευρωπαϊκό άνοιγμα" προς τα ανατολικά μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού και ανέπτυξε το elp|qio και τις επενδύσεις στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ομιλητής βασιζόμενος σε έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ανάφερε ότι το 69% από τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια την Κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ είναι μέσου μεγέθους ενώ το 18% κατατάσσονται στις μεγάλες. Την πρώτη θέση σε αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων κατέχει η Βουλγαρία, ενώ ακολουθούν η Αλβανία, η Ρουμανία, η Ρωσία και πέμπτη η Ουγγαρία μαζί με την Πολωνία. Ο κ Λιαργκόβας επισήμανε ότι στην Θεσσαλονίκη ανήκει ένας ιδιαίτερος ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στην προοοπτική της διεθνούς περιφερειακής συνεργασίας . "Η πρόκληση της διαβαλκανικής συνεργασίας δεν θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία από μία υπερτροφική Θεσσαλονίκη και από μία προβληματική ως ανύπαρκτη περιφέρεια. Πρέπει συνεπώς ο χώρος της Β. Ελλάδας να αναπτυχθεί ισόρροπα" πρόσθεσε ο ομιλητής.

    Ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή στην μεταψυχροπολεμική περίοδο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Ιντιανα των ΗΠΑ Βαγγέλης Κουφουδάκης ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως τόνισε ο καθηγητής η Ελλάδα σε αντίθεση με τους βόρειους και ανατολικούς γείτονες της είναι η μόνη χώρα στην οποία επικρατεί πολιτική σταθερότητα και λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, και η οποία είναι μέλος μεγάλων διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων. Ο κ Κουφουδάκης επισήμανε ότι η Τουρκία κατά την ψυχροπολεμική περίοδο θα είχε απομονωθεί στρατηγικά και θα ήταν ανίκανη να διαδραματίσει το ρόλο της χωρίς την ύπαρξη μιας ισχυρής Ελλάδας στα δυτικά της .

    Παράλληλα αναφέρθηκε στον αγώνα εξποπλισμών μεταξύ των δύο χωρών που δαπανούν το 5-7% του ΑΕΠ τους γι αυτό το σκοπό, πράγμα που οδηγεί στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας με την συμμετοχή των δυτικών βιομηχανιών όπλων, γεγονός που απειλεί την ελληντουρκική στρατιωτική ισορροπία. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία ,όπως το Κουρδικό, η πολιτική αστάθεια και η άνοδος των ισλαμιστών. Μιλώντας για το θέμα των βραχονησίδων Ιμια τόνισε ότι ήταν μία τεχνητή κρίση που δημιούργησαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και την οποία εκμεταλλεύτηκε η τουρκική κυβέρνηση για να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα εσωτερικά προβλήματα.

    Ο καθηγητής χαρακτήρισε ως καλοδεχούμενη εξέλιξη τη πρόσφατη κοινή διακήρυξη της Μαδρίτης των Σημίτη και Ντεμιρέλ. Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 25 July 1997 - 10:04:38