Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-22

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 22 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Χρίστου Μάτη)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ "ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΣΗΜΑΔΙ"

  • [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΟ 3% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟ 1998

  • [04] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΜΕΘΟΡΙΟΥ

  • [05] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [06] ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΝΑΔΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΤΣΕΒΙΤ

  • [08] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: " ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ"

  • [09] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [10] ΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ

  • [11] Ο ΓΙΛΜΑΖ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • [12] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Χρίστου Μάτη)

  • [13] ΠΓΔΜ: ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗ ΠΕΤΥΧΩ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΩ ΞΑΝΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

  • [14] NEA ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ-ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ "ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΣΗΜΑΔΙ"

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα "New York Times", ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, έκανε τις εκτιμήσεις του για το κοινό ελληνοτουρκικό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, ενώ σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εξέφρασε την επιθυμία του να "απαλλαγούμε από το πρόβλημα αυτό, γιατί δεν έχει ουσία".

    "Αφεαυτού, το κοινό ανακοινωθέν" που υπεγράφη στη Μαδρίτη - τονίζεται στο δημοσίευμα- αποτελεί "σειρά κοινοτοπιών, περιλαμβανομένων υποσχέσεων όπως μη χρησιμοποιηθεί βία εκατέρωθεν και όπως γίνουν σεβαστές ισχύουσες συνθήκες".

    "Αλλά στα πλαίσια πυρετώδους σχέσεως" μεταξύ των δύο χωρών, που είχε επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, παρόμοιες διατυπώσεις θεωρούνται ως "κάποιου είδους διέξοδος", υπογραμμίζεται. "Σύμφωνα με Έλληνες και ξένους αναλυτές, μπορεί να αποτελούν ακόμη και την απαρχή μιας νέας συζήτησης μεταξύ χωρών των οποίων η ιστορία αμοιβαίας εχθρότητας είναι ένα από τα πιο βασανιστικά προβλήματα του ΝΑΤΟ".

    "Πρόκειται για ουσιώδη πρόοδο, γιατί μας επιτρέπει να συναντηθούμε", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος - τονίζεται στην ανταπόκριση. "Είναι το πρώτο ελπιδοφόρο σημάδι". Το ανακοινωθέν, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, υπεγράφη από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ακολουθεί -λέγεται- ενάμιση χρόνο μετά τη στιγμή που οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος του πολέμου εξαιτίας "λίγων βραχονησίδων στο ανατολικό Αιγαίο, μερικά μίλια από τις τουρκικές ακτές". "Οι νησίδες αυτές -γνωστές ως Ίμια στους Έλληνες και Καρντάκ στους Τούρκους- εξακολουθούν να βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και ο κατάλογος ζητημάτων που χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία είναι εξίσου μακρύς όπως πάντοτε, περιλαμβάνοντας το διαιρεμένο νησί της Κύπρου και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την υφαλοκρηπίδα (continental shelf) της 12 μίλια στο Αιγαίο". Τα ζητήματα αυτά, λέγεται, υποκρύπτουν αντιπαλότητες αιώνων, από τότε που η Ελλάδα βρισκόταν υπό την κατοχή των Οθωμανών Τούρκων.

    "Αλλά το ανακοινωθέν της Μαδρίτης πέτυχε να αμβλύνει το ζήτημα του ορίου των 12 μιλίων, το οποίο η Τουρκία δεν θεωρεί πιο ως πιθανή "αιτία πολέμου". Όσο για τη μακρόχρονη εχθρότητα, "υπάρχουν Έλληνες αξιωματούχοι που ανοιχτά τώρα θα συζητήσουν κάτι αδιανόητο άλλοτε - δηλαδή τις πολιτιστικές συγγένειες που συνδέουν Τούρκους και Έλληνες, παρά την ιστορία που τους έχει χωρίσει". Αναφέρεται δήλωση ξένου διπλωμάτη ότι "Κατά τρόπο ειρωνικό, πολλοί αισθάνονται ότι Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος, παρά το γεγονός της ιστορικής εχθρότητάς τους". "Η Ελλάδα έχει απαίσια ιστορική εμπειρία με την Τουρκία, αλλά δεν έχουν κανένα αίσθημα πολιτιστικής ή φυλετικής ανωτερότητας".

    Για αρκετούς μήνες, λέγεται, υπήρχαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της κρίσης στο Αιγαίο. Στην Τουρκία, η προσοχή ήταν επικεντρωμένη στο εσωτερικό πολιτικό δράμα που έληξε με την κατάρρευση της κυβέρνησης Ερμπακάν και την αντικατάστασή του στην πρωθυπουργία από τον Μεσούτ Γιλμάζ, αρχηγό κεντροδεξιού κόμματος με κοσμική και φιλο-ευρωπαϊκή παράδοση. "Εδώ στην Ελλάδα", συνεχίζει η ανταπόκριση, "ο κ. Σημίτης, ο χαμηλών τόνων διάδοχος του επιδεικτικά μαχητικού Ανδρέα Παπανδρέου, έχει προσδώσει στην ekkgmij^ εξωτερική πολιτική έναν πιο ήρεμο τόνο, με νέα έμφαση στη διεθνή συνεργασία".

    Αναφέρεται δήλωση ξένουν διπλωμάτη στην Ελλάδα ότι επικρατεί "διάθεση που είναι διαφορετική εδώ και αυτό είναι πραγματικά σημαντικό". "Υπάρχει αποφασιστικότητα για την επίλυση προβλημάτων". Μετά το θάνατο του κ. Παπανδρέου και την εκλογή του κ. Σημίτη, συνεχίζει το δημοσίευμα, "η νέα κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της εικόνας της και των σχέσεων της με γείτονες και συμμάχους".

    "Εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με την ΠΓΔΜ για το νόμιμο όνομα της χώρας αυτής, αλλά το εθνικιστικό πάθος που κάποτε τροφοδοτούσε την αντίθεση σε οποιαδήποτε διαμοιρασμό του Μακεδονικού ονόματος έχει ουσιαστικά εξαφανισθεί".

    "Θέλω να απαλλαγούμε από το πρόβλημα αυτό", είπε ο κ. Πάγκαλος, "γιατί δεν έχει ουσία".

    "Ο νέος τόνος", συνεχίζει το δημοσίευμα, "έχει επίσης επεκταθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες για την Αθήνα περισσότερο παρά για την Άγκυρα, παραμένουν η κυριότερη διπλωματική προτεραιότητα".

    Πριν ένα χρόνο, λέγεται, ο κ. Πάγκαλος αποκαλούσε του Τούρκους <<"διεθνείς εγκληματίες" που ψεύδονται σαν "φασίστες και σταλινικοί". Τώρα, ο κ. Πάγκαλος μιλά για ένα μέλλον όταν, αν ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, η Τουρκία θα είναι "ένας πολύ σημαντικός εταίρος" για την Ελλάδα>> και η Ελλάδα δεν θα αποτελεί προκάλυμμα για άλλους Ευρωπαϊους που δεν επιθυμούν να δουν την Τουρκία στην Ε.Ε. <<"Υπάρχουν άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν άλλα προβλήματα με την Τουρκία και κρύβονται πίσω από την πλάτη μου", είπε ο κ. Πάγκαλος δείχνοντας την ευρύχωρη περιφέρειά του. "Έχω μεγάλη πλάτη, όπως βλέπετε, αλλά δεν μπορεί να καλύψει όλο αυτό το πλήθος. Θέλω να βγουν μπροστά και να πουν ποιές είναι οι δυσκολίες που έχουν με την Τουρκία, γιατί πράγματι έχουν δυσκολίες που είναι πολύ πιο ουσιαστικές από αυτές που έχει η Ελλάδα">>.

    Ο κ. Πάγκαλος ήταν εκείνος -υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα- που υπερασπίσθηκε το Μάρτιο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας μετά από δήλωση ομάδας Ευρωπαϊων Χριστιανοδημοκρατών που αμφισβήτησαν την ιδέα ότι μια κυρίως μουσουλμανική χώρα, στο μεταίχμιο Ευρώπης και Ασίας, θα μπορούσε έγκυρα να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. "Δεν μπορώ να αποδεχθώ αυτή την προσέγγιση", είπε ο κ. Πάγκαλος. "Η Τουρκία έχει μεγάλη θέση στην ευρωπαϊκή ιστορία και το Ισλάμ αποτελεί ήδη μέρος της Ευρώπης. Οι προϋποθέσεις ένταξης πρέπει να είναι ενιαίες και βασισμένες στο κατά πόσον μια χώρα πληροί τους απαραίτητους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς όρους".

    Προς μεγάλη της απογοήτευση, λέγεται, η Τουρκία δεν συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των έξι χωρών "που προτάθηκαν για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση" από την Κομισιόν. Αλλά "πολλοί αναλυτές έχουν συμπεράνει ότι μαλακώνοντας τη στάση της έναντι της Ελλάδας" η Τουρκία και ιδίως η κυβέρνηση Γιλμάζ σηματοδοτεί μακροπρόθεσμη διπλωματική προσπάθεια να κερδίσει υποστήριξη στην Ευρώπη. "Εντούτοις, δεδομένων των δυσκολιών, λίγοι αναλυτές αναμένουν γρήγορα αποτελέσματα από το ανακοινωθέν της Μαδρίτης". "Δεν επιλύσαμε κανένα πρόβλημα στη Μαδρίτη", είπε ο κ. Πάγκαλος. "Καθορίσαμε ένα πλαίσιο προσπάθειας εξεύρεσης τρόπων για να τα επιλύσουμε. Ίσως απαιτηθούν ένα, δύο, τρία ή 10 χρόνια. Δεν ξέρω, αλλά υποπτεύομαι ότι θα είναι μια μακρά διαδικασία", καταλήγει η ανταπόκριση.

    [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

    Τις έντονες αντιδράσεις των συνέδρων των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, σχετικά με το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, για το οποίο δήλωσε "Θέλω να απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα γιατί δεν έχει καμία ουσία".

    Μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Πάγκαλου, η Παμμακεδονική Αμερικής και Καναδά διέκοψε τις εργασίες της προκειμένου να λάβει θέση επί του θέματος. Η απόφαση της ολομέλειας των συνέδρων έχει ως εξής:

    "Οι σύνεδροι του 51ου Εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και Καναδά, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του υπουργού των Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου τις 21ης Ιουλίου 1997 στο New York Times διακηρύσσει ότι τέτοιες δηλώσεις του κ. υπουργού είναι ανεύθυνες και απαράδεκτες για το εθνικό μας συμφέρον.Δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να απαλλαγεί από το σκοπιανό θέμα με τις συχνές υποχωρήσεις του υπουργού και απαιτούν την άμεση παραίτησή του".Επίσης, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης κ. Πασχάλης Παπαχρηστόπουλος, δήλωσε ότι συνταυτίζεται με το ψήφισμα της Παμμακεδονικής ΗΠΑ - Καναδά.

    Για το ίδιο θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα έκτακτη συνάντηση των Προεδρείων των Παμμακεδονικών Ενώσεων στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" από την οποία προέκυψε η ακόλουθη κοινή δήλωση των Προέδρων των Παμμακεδονικών Ενώσεων :"Στη γνωστή δήλωση, του υπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου στη Ν. Υόρκη, ο οποίος στην εφημερίδα New York Times σχετικά με το θέμα του ονόματος των Σκοπίων δήλωσε: "θέλω να απαλλαγούμε από το πρόβλημα, γιατί δεν έχει καμία ουσία" σύσσωμα τα προεδρεία των Παμμακεδονικών οργανώσεων ανά τον κόσμο δήλωσαν: "θέλουμε να απαλλαγούμε από τον κύριο Πάγκαλο, γιατί στερείται φαιάς ουσίας".

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΟ 3% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟ 1998

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου προκειμένου να προσδιοριστούν οι άξονες της εισοδηματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου επισήμανε ότι θα τηρηθούν οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

    "Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που τηρείται πάντοτε, δηλαδή στα μέσα Οκτωβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις της κυβερνήσεως και θα ανακοινωθούν μαζί με την κατάρτιση του προϋπολογισμού", είπε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά |ti είναι πεπεισμένος πως ο πληθωρισμός το 1998 θα είναι κάτω από 3%. "Και αυτό είναι βασικό και για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας που είναι σε εξέλιξη αλλά και για να πετύχουμε την ένταξή μας στην οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης", κατέληξε ο κ. Παπαντωνίου.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον καθηγητή Γιάννη Σπράο ο οποίος του παρέδωσε τη δεύτερη έκθεση που συνέταξε για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και τις μεθόδους βελτίωσης του εισπρακτικού μηχανισμού. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον διοικητή του ΟΤΕ Δημήτρη Παπούλια και στη συνέχεια με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.

    [04] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΜΕΘΟΡΙΟΥ

    Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων ανακοίνωσαν σήμερα στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ακριτών Καστοριάς ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και ο νομάρχης Καστοριάς, Γιώργος Καπαχτσής, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του διοικητή της 15ης Μεραρχίας και του αστυνομικού διευθυντή.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ ο νομάρχης Καστοριάς είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και παρατήρησε ότι οι κάτοικοι της παραμεθόριας περιοχής εξακολουθούν να ανησυχούν για τη δράση συμμοριών Αλβανών, αλλά σε μικρότερο βαθμό, και περιμένουν την εφαρμογή των νέων μέτρων.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης επισήμανε τη σημαντική και ενισχυμένη παρουσία του στρατού κατά μήκος των συνόρων, για την οποία είπε ότι αποτελεί εγγύηση για την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

    [05] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Η ανάγκη της προβολής των εθνικών μας θεμάτων με τρόπο "επαγγελματικό" επισημάνθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Οργανώσεων Αυστραλίας στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε ότι οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν για την προπαγάνδα τους μεγάλες εταιρείες δημοσίων σχέσεων.

    Σε παρέμβαση του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ε. Χαϊτίδης , που είναι και μέλος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, τόνισε ότι οι Σκοπιανοί προβάλλουν τις θέσεις τους μέσω των μεγαλύτερων γραφείων δημοσίων σχέσεων και μάλιστα των ίδιων που χρησιμοποιεί η Τουρκία. "Είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία πληρώνει για του Σκοπιανούς" είπε ο κ Χαϊτίδης προσθέτοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ μικρό προϋπολογισμό για την προβολή των εθνικών θεμάτων.

    Ο βουλευτής δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως κακώς η Ελλάδα προχώρησε στην ενδιάμεση συμφωνία και προέτρεψε τους ομογενείς της Αυστραλίας όταν διαπιστώνουν παραβιάσεις της από την πλευρά των Σκοπιανών να το καταγγέλουν στην διακομματική επιτροπή της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, ώστε να μεταφέρονται στο υπουργείο Enyteqij~m και τον ΟΗΕ. Παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ Σιούστη να παραδώσει και στην διακομματική επιτροπή αντίγραφο της τρίωρης κασέτας όπου παρουσιάζεται η Σκοπιανή προπαγάνδα στη Αυστραλία και η οποία έχει δοθεί στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης της σκοπιανής προπαγάνδας που γίνεται στον ελλαδικό χώρο και της προσπάθειας δημιουργίας μιας δήθεν "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα . Ο κ Σιούστης αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας μιας στρατηγικής αντιμετώπισης της δήθεν μειονότητας των Σκοπιανών στην Ελλάδα τόνισε ότι η επόμενη διεκδίκηση των γειτόνων μας μετά το όνομα της Μακεδονίας θα είναι η δημιουργία "μειονοτικών" σχολείων και εκκλησιών. Ο κ Θεόδωρος Μπατσινάρης, που κατάγεται από τη Φλώρινα, τόνισε ότι το θέμα της Μακεδονίας το ξεκίνησαν οι Σκοπιανοί από την Αυστραλία , την Αμερική και τον Καναδά και ότι έχουν ήδη έτοιμους τους χάρτες με τις εδαφικές διεκδικήσεις.

    Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν για την αντιμετώπιση της Σκοπιανής προπαγάνδας στο εξωτερικό ήταν η ανάγκη βελτίωσης των δημοσίων σχέσεων των Ελλήνων , η καθιέρωση ελληνικής ώρας στα αγγλικά στο ραδιόφωνο, η προσέγγιση με τους ξένους δημοσιογράφους ώστε να πειστούν να προβάλλουν τις ελληνικές θέσεις. Εξάλλου η πρώην γραμματέας της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων κ Κούλα Μπίστη επισήμανε την ανάγκη ελέγχου της προβολής των εθνικών θεμάτων από το μητροπολιτικό κέντρο και όχι από τις κατά τόπους οργανώσεις. "Οι Σκοπιανοί παίρνουν όλο το προπαγανδιστικό υλικό από τα Σκόπια . Στις δεκαετίες του 70 και του 80 έστελναν κάθε εβδομάδα ταινίες. Πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο" συνέχισε η κ Μπίστη.

    Ανησυχίες διατυπώθηκαν στο θέμα του ζητήματος του επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια λόγω του κινδύνου της εγκατάστασης στην Ελλάδα και ατόμων που θα κάνουν φιλοσκοπιανή προπαγάνδα κρυβόμενοι πίσω από την ελληνική ταυτότητα.

    Παράλληλα έγινε αναφορά και στο κενό που δημιουργήθηκε από τη διακοπή της έκδοσης του περιοδικού "Μακεδονική Ζωή" της Θεσσαλονίκης, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως "ζωντανή εγκυκλοπαίδεια" και ζητήθηκε η επανέκδοσή της.

    [06] ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΝΑΔΑ

    Επισημοποιήθηκε η ίδρυση της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά καθώς στη χτεσινή ιδρυτική συνεδρίασή της πραγματοποιήθηκε η αλλαγή των άρθρων του καταστατικού της Παμμακεδονικής Αμερικής αναφορικά με την συνεργασία των οργανώσεων ΗΠΑ και Καναδά.

    Στους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση ξεχωριστής Ομοσπονδίας στον Καναδά , αναφέρεται ο πρόεδρός της Ηρακλής Χοστελίδης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. " Η ίδρυση της Ομοσπονδίας οφείλεται στο γεγονός ότι ο Καναδάς είναι ένα ξέχωρο κράτος και η νομοθεσία του είναι διαφορετική.Το πρώτο πράγμα που βλέπουν τα κυβερνητικά γραφεία όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μία μειονότητα ,όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα οποιοδήποτε θέμα, είναι από που προέρχεται αυτό το θέμα και ποιοί το προβάλλουν. Οταν εμείς πηγαίνουμε σε ένα κυβερνητικό γραφείο και paqousiaf|laste σαν ένα κομμάτι της Παμμακεδονικής Αμερικής- Καναδά η πρώτη αντίδραση των Καναδών είναι να μας πουν ότι δεν είμαστε καναδική οργάνωση αλλά μία οργάνωση που δρα στις ΗΠΑ. Επομένως ήταν φυσικό να μας πουν "πηγαίνετε στην Αμερική να υποβάλετε τα αιτήματά σας". Ενας άλλος λόγος είναι ότι είναι πολύ πιό εύκολο να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των οργανώσεων στην καναδική επικράτεια από ότι να υπάρξει ένας συντονισμός από ένα κράτος έξω από τα σύνορα. Επίσης ιδιαίτερα για τα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζουμε, μιά και ο Καναδάς είναι η πρώτη γραμμή του πυρός στον τομέα αυτό, είναι πολύ πιο εύκολο να συντονιστούμε και να τα αντιμετωπίσουμε από ότι αν έχουμε συντονισμό από κάποιο άλλο κράτος" διευκρινίζει ο κ Χοστελίδης.

    Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά επισημαίνει ότι πολύ σύντομα η οργάνωση θα πάρει το κανονικό της όνομα το οποίο είναι "Παμμακεδονική Ενωση Καναδά". Οι Οργανώσεις που μετέχουν στη Παμμακεδονική Ομοσπονδία Καναδά είναι περισσότερες από 85 με ένα σύνολο μελών περισσότερο από 80 χιλιάδες ενώ το σύνολο των Ελλήνων του Καναδά είναι περίπου μισό εκατομμύριο. Ο κ Χοστελίδης τονίζει ότι έχουν ήδη κατοχυρωθεί τρεις ονομασίες για την οργάνωση.

    "Αυτό που μας ενδιαφέρει", συνεχίζει ο κ Χοστελίδης "είναι η προβολή των εθνικών ιδεωδών και η διατήρηση των ηθών, εθίμων και της κουλτούρας μας. Επ ουδενί λόγο θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση των θέσεων τις οποίες υποστηρίζουμε σήμερα. Εχουμε δώσει πάρα πολλές μάχες και μάλιστα μάχες με γροθιές όπου χρειάστηκε. Και όταν οι Σκοπιανοί ζήτησαν να ιδρύσουν πρεσβεία και προξενείο στο Τορόντο ενεργήσαμε ραγδαία, στείλαμε την κατάλληλη διαμαρτυρία τον περασμένο Μάιο στον υπουργό Εξωτερικών, τον κ Οξγουόρθι, διατυπώσαμε τις θέσεις μας και του υπενθυμίσαμε ποια είναι η δική του θέση και ποια θέση πρέπει να κρατήσει η καναδική κυβέρνηση . Μέσα σε ένα μήνα , πράγμα που είναι κάπως πρωτοφανές για την γραφειοκρατία, πήραμε απάντηση που λέει ότι ο Καναδάς δεν θα αλλάξει τη θέση του από την αναγνώριση που έχει κάνει σα FYROM παρά μόνο εάν αποφασίσουν το κράτος της Ελλάδας και το κράτος των Σκοπίων και έρθουν σε μια διαφορετική συνεννόηση"

    Αύριο στο πλαίσιο των εργασιών του πρώτου συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας του Καναδά θα εκδοθούν τα ψηφίσματα που θα διατυπώνουν τις θέσεις της οργάνωσης αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα. "Δεν προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική. Δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε απλός λαός, απλοί πατριώτες που μιλάμε με την καρδιά μας" καταλήγει ο κ. Χοστελίδης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΤΣΕΒΙΤ

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί σε διαβήματα στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τις απειλές του Μ. Ετσεβίτ και Ρ. Ντενκτάς για προσάρτηση των κατεχόμενων με την Τουρκία.

    Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη ζητά από τη γραμματεία του διεθνούς οργανισμού να ενημερώσει τα μέλη του συμβουλίου της γενικής συνέλευσης για το περιεχόμενο των απειλών, την παρουσία μελών της τουρκικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα και την paqous_a των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Κερύνειας.

    Στο μεταξύ συγκρατημένος εμφανίστηκε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς αντιδρώντας στις δηλώσεις που έκαναν ο Ετσεβίτ και Ντενκτάς στα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι "το Σαββατοκύριακο έγιναν ορισμένες δηλώσεις από τους Ετσεβίτ, Τζεμ και Ντενκτάς, οπωσδήποτε θα εξετάσουμε αυτές τις δηλώσεις.

    Νομίζω τόνισε ότι "αυτό που προτιμούμε να κάνουμε αντί να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το πιστεύω μας ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα πρέπει να είναι ο απώτερος σκοπός των ειρηνευτικών συνομιλιών".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Μπερνς οι ΗΠΑ πρόκειται να υποστηρίξουν το Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών τον Αύγουστο.

    [08] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: " ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ"

    Ο Οικομενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α' εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία της Μαδρίτης, που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" ο προκαθήμενος της ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπογράμμισε ότι "παρακολουθεί εγκάρδια τις θετικές εξελίξεις και επιθυμεί να καταλήξουν σε μόνιμο αποτέλεσμα".

    Ο κ.Βαρθολομαίος αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών τόνισε πώς "αντί να βρίσκονται σε σύγκρουση,θα είναι πιό λογικό και πιό χρήσιμο να διατηρούν μια δημιουργική συνεργασία και δημιουργική γειτονία".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον αριθμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης υπενθύμισε πώς μέχρι την δεκαετία του 1960 η ελληνική κοινότητα έφθανε τα 130.000 άτομα, αλλά τώρα απέμειναν μόνον 3-4.000.

    Επανέλαβε ακόμη, το παγιο αίτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής σχολής της Χάλκης.

    [09] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ εγκατέλειψαν χθες οι Αλβανοί υπουργοί, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους για την έκθεση του υπουργείου εσωτερικών της χώρας σχετικά με τα γεγονότα στο Γκόστιβαρ και το Τέτοβο.

    Σε δηλώσεις τους στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, οι υπουργοί, οι οποίοι προέρχονται από το αλβανόφωνο Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP), χαρακτήρισαν ελλιπή και υποκειμενική την έκθεση του υπουργείου, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και εγκατέλειψαν την αίθουσα συνεδριάσεων.

    Οι υπουργοί του PDP επισήμαναν ότι η έκθεση δεν αποσαφηνίζει τα αίτια του θανάτου των τεσσάρων πολιτών, δεν αναγνωρίζει το cecom|r ότι η αστυνομία, κατά την επέμβαση, παραβίασε τις αρμοδιότητές της και δεν επιβαρύνει με κατηγορίες τον αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου, που έδωσε την εντολή για την κινητοποίηση της αστυνομίας.

    Επίσης, πρότειναν να επιστραφεί η έκθεση στο υπουργείο, ώστε να γίνει επανασύνταξή της, αίτημα που έγινε δεκτό από το υπουργικό συμβούλιο.

    [10] ΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ

    Συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων συμμοριών σημειώθηκαν χθες στο λιμάνι του Αυλώνα με αντιαρματικές ρουκέτες, όλμους και αυτόματα όπλα οι οποίες ανάγκασαν τους κατοίκους της πόλης στα υπόγεια καταφύγια, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Οι πυροβολισμοί κράτησαν αρκετές ώρες και πρόκειται για το πιο έντονο επεισόδιο στην πόλη μετά την εξέγερση του Μαρτίου.

    Πηγές από το νοσοκομείο του Αυλώνα αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα πέντε τραυματίστηκαν ενώ σημειώνουν ότι μερικές απώλειες δεν αναφέρθηκαν από τις συμμορίες για το φόβο αντιποίνων. Υποστηρίζουν ακόμη ότι πολλοί τραυματίες έχουν δολοφονηθεί στο χειρουργείο από αντιπάλους, και ότι πολλοί γιατροί υποχρεώθηκαν από μέλη συμμοριών να εγκαταλείψουν κάποιους ασθενείς προκειμένου να περιποιηθούν κάποιους άλλους.

    Στο παρελθόν ο αστυνομικός διευθυντής του Αυλώνα έχει προειδοποιήσει επανειλλημένα ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τη διασφάλιση της έννομης τάξης στην πόλη η οποία στην ουσία ελέγχεται πλήρως από τις συμμορίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άτομα και άλλα 10 τραυματίστηκαν. Οι αστυνομικές αρχές της πόλης έχουν ζητήσει αρκετές φορές τη βοήθεια των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων για την περιφρούρηση της περιοχής.

    Ωστόσο, η σταδιακή αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης, που έχει αρχίσει από το Σάββατο, και η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Αυγούστου έχει εντείνει τους φόβους των διεθνών παρατηρητών για τη δημιουργία κενού εξουσίας το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα ένταση στη χώρα.

    [11] Ο ΓΙΛΜΑΖ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Στην κατάργηση των κρατικών ισλαμικών σχολείων προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ στην Τουρκία.

    Μιλώντας στους δημοσιογραφους μετά από μία οκτάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τριτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε ότι υπήρξε πλήρης συμφωνία για το περιεχόμενο του νόμου, η εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος.

    Οπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων από την Αγκυρα, πολιτικοί κύκλοι στην τουρκική πρωτευουσα εκτιμούν ότι ο νόμος, τον οποίο ο πρόεδρος του κόμματος της Ευημερίας και πρωθυπουργός της χώρας μέχρι πριν ένα μήνα Νετσμεντίν Ερμπακάν χαρακτήρισε “κοσμικό φασισμό”, θα περάσει από τη βουλή μέσα στον Αύγουστο.

    Ο κ.Ερμπακάν ζήτησε από τον κ.Γιλμάζ να προκηρύξει dglox^visla για το νόμο για τα ισλαμικά σχολεία, θέμα το οποίο είχε αποτελέσει ζήτημα έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερμαπκάν και την τότε αντιπολίτευση καθώς είχε θεωρηθεί ως μέσο για την κατάργηση του κοσμικού κράτους.

    [12] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Βουλγαρία, οι οικονομικές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα προβλήματα της ασφάλειας, η οικονομική συνεργασία και τα προγράμματα για την ανάπτυξη των υποδομών, η εναρμόνιση της βουλγαρικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την Τέταρτη Συνεδρίαση της Κοινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βουλγαρίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει αύριο στη Σόφια.

    Αναμένεται η Τέταρτη Συνεδρίαση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουλίου, να υιοθετήσει συστάσεις προς τη βουλγαρική κυβέρνηση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κ.Κ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Χρίστου Μάτη)

    [13] ΠΓΔΜ: ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗ ΠΕΤΥΧΩ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΩ ΞΑΝΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟ

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Τέτοβο και στο Γκόστιβαρ της ΠΓΔΜ όπου κυρίως κατοικούν οι αλβανικοί πληθυσμοί της χώρας.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλαϊντιν Ντεμίρι, δήμαρχος του Τέτοβο, της δευτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας εξέφρασε τη δυσφορία του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η αλβανική κοινότητα της πόλης δίνοντας ουσιαστικά περιθώριο στις αρχές της χώρας μέχρι το τέλος του 1998 για να παραχωρήσουν στην αλβανική κοινότητα της χώρας τα δικαιώματα που διεκδικεί.

    O δήμαρχος του Τέτοβο εμφανίζεται αποφασισμένος να μην παραχωρήσει το δικαίωμα για τη χρήση των συμβόλων της κοινότητας του ενώ προειδοποιεί ότι ίσως την επόμενη φορά που θα προκληθούν επεισόδια, δεν θα μπορέσει να δράσει ο ίδιος κατευναστικά έτσι ώστε να αποφευχθούν.

    Παράλληλα ανακοινώνει ότι εάν μέχρι το τέλος του 1998 δεν έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα των Αλβανών, τα κόμματα τους θα ζητήσουν δημοψήφισμα για να κρίνουν τις σχέσεις τους με τα Σκόπια ενώ δεν αποκλείεται να επιλέξουν τρόπους πολιτικής δράσης παρόμοιους με αυτούς των πολτικών κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή την αποχή από τους θεσμούς.

    Ο κ.Ντεμίρι, ο οποίος περιμένει την απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για τα επεισόδια που έγιναν κυρίως στο Γκόστιβαρ αλλά και στο Τέτοβο στις 9 Ιουλίου, δεν θέλει να κρίνει το νέο νόμο για τα σύμβολα των εθνικών κοινοτήτων στη ΠΓΔΜ ο οποίος ψηφίστηκε λίγες ώρες πριν τα επεισόδια καθώς υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός δεν τηρήθηκε από τις αρχές όταν έκαναν την επέμβαση.

    Την ίδια στιγμή θεωρεί ότι ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ Ρούφι Οσμάνι επιθυμούσε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τις αρχές έτσι ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια αλλά αυτό κατέστη αδύνατο εξαιτίας της σκληρής στάσης που αυτές τήρησαν.

    Σημειώνει τόσο ότι οι αρχές διατηρούν αστυνομία 13000 ανδρών χωρίς κανείς από αυτούς να είναι αλβανός όσο και ότι αυτή η αστυνομία βρήκε μόνο δύο όπλα στους 10000 συγκεντρωμένους έξω από το δημαρχείο του Γκόστιβαρ στις 9 Ιουλίου.

    Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της συνέντευξης του κ.Ντεμίρι.

    ΕΡ: Γιατί συνέβη ότι συνέβη στο Γκόστιβαρ;

    ΑΠ: Οι δήμοι του Τέτοβο και του Γκοστιβαρ και το υπουργείο Εσωτερικών ανήκουμε στην ίδια χώρα αλλά μας έκανε επίθεση σαν να είμασταν ξένη χώρα. Κι αυτό γιατί οι δύο δήμοι άρρχισαν να θεσμοθετούν για τα συμφέροντα των Αλβανών της χώρας. Το έκαναν για να μας φοβίσουν για να εγκαταλείψουμε αυτό που αρχίσαμε. Ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ Ρούφι Οσμάνι είναι ήδη στη φυλακή κι εγώ περιμένω την απόφαση του δικαστηρίου στις 30 Ιουλίου και δεν αποκλείεται να φυλακιστώ για κατηγορίες που κι αν δεν υπάρχουν μπορούν να τις δημιουργήσουν. Δεν θέλουν να τιμωρήσουν εμένα αλλά tour 23000 ψηφοφόρους μου.

    ΕΡ: Πως έγινε αυτή η θεσμοθέτηση των συμφερόντων στα οποία αναφερθήκατε;

    ΑΠ: Οι δύο δήμοι διοικούνταν από αλβανικές πλειοψηφίες, τα σύμβολα και οι γλώσσες που χρησιμοποιούνταν ήταν και των δύο λαών. Ομως η μονομέρεια της άλλης πλευράς πίεζε για να τα εγκαταλείψουμε όλα αυτά. Η σύγκρουση ξεκίνησε από την ιδεολογία και κατέληξε στην αστυνομία. Το Μάρτιο οι εθνικιστές στις διαδηλώσεις τους στα Σκόπια ζητούσαν θαλάμους αερίων για τους αλβανούς. Η λογική λέει ότι αυτά που έγιναν τώρα αποτελούν συνέχεια των διαδηλώσεων του Μαρτίου.

    ΕΡ: Πως κρίνετε την απόφαση του κοινοβουλίου να δοθεί η δυνατότητα στις εθνικές κοινότητες να χρησιμοποιούν τα σύμβολα τους;

    ΑΠ: Δε τη ξέρω. Στις 10 το βράδυ πήρε την απόφαση η βουλή, στις 2 το πρωί μας κατέβασαν τις σημαιες, τα σύμβολα μας. Πάντως ως δήμαρχος μπορώ να ανεβάσω τη σημαία μας μπροστά στο δημαρχείο αλλά πουθενά αλλού μέσα στην πόλη. Και θα πρέπει να τονίσω ότι η σημαία με το δικέφαλο αετό, δεν είναι η σημαία της Αλβανίας, είναι το σύμβολο του αλβανικού λαού που προϋπήρχε της δημιουργίας του αλβανικού κράτους. Δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα, ούτε την εντολή να αλλάξουμε το σύμβολο μας. Να σας θυμίσω ότι το 1902 όταν αυτή η χώρα δεν υπήρχε, μας κάλεσαν στην επανάσταση εναντίον των Τούρκων με το σύνθημα "Αδέλφια Αλβανοί ελάτε να ενωθούμε κάτω από την σημαία του Σκεντέμπεη και το ίδιο έκαναν και το 1944. Το πρόβλημα δεν είναι οι σημαίες αλλά η συγκατοίκηση με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τη γλώσσα, τα σύμβολα και τα σχολεία. Αλλωστε εμείς οι Αλβανοί είμαστε χωρισμένοι σε 4 κράτη.

    ΕΡ: Τέσσερα;

    ΑΠ: Την Αλβανια, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο.

    ΕΡ: Μα το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος.

    ΑΠ: Είναι τόσο κράτος όσο κι αυτή εδώ που βρισκόμαστε. Γιατί εδώ αναγνωρίστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία αλλά στο Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίστηκε.

    ΕΡ: Ισως έτσι αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβείτε σε μονομερές δημοψήφισμα.Τι σκοπεύετε να κάνετε;

    ΑΠ: Να σας θυμίσω τα επεισόδια που συνεχως συμβαίνουν σε βάρος μας, όπως το 1992 στο Μπιτ Παζάρ, το 95 στο Τέτοβο με το πανεπιστήμιο, τώρα στο Γκόστιβαρ. Μία ιδέα δημοψηφίσματος πάντως υπάρχει. Αν συνεχίσει αυτη η κατάσταση, τα κόμματα των Αλβανών θα σταματήσουν να λειτουργούν και θα επιλέξουν τη παράνομη δράση όπως στο Κοσσυφοπέδιο. Τότε θα δει όλος ο κόσμος ότι η αυτή η χώρα δεν είναι όαση ειρήνης.

    ΕΡ: Πόσο καιρό μπορείτε να περιμένετε για την ικανοποίηση των αιτημάτων σας;

    ΑΠ: Ο χρόνος κυλάει για μας. Δεν υπάρχει θεωρία που να προβλέπει ότι το κράτος θα κερδίσει εδώ ακόμη κι αν εγώ, όπως ο Ρούφι Οσμάνι, πάω φυλακή. Το αν θα προχωρήσουμε στο αίτημα για δημοψήφισμα, εξαρτάται από τη κυβέρνηση. Πάντως θα περιμένουμε σίγουρα μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.

    ΕΡ: Τέτοιες εξελίξεις ίσως σημάνουν πόλεμο.

    ΑΠ: Εσείς το είπατε. Στις 9 Ιουλίου όταν 10000 άτομα συγκεντρώθηκαν εδώ, τους απηύθυνα έκκληση να μην συγκρουστούν με την αστυνομία. Το ίδιο ήθελε να κάνει και ο Ρούφι Οσμάνι αλλά δεν του το ep]tqexam. Εγώ τότε επέτυχα αλλά αν επαναληφθεί ίσως να μην είμαι τόσο επιτυχής.

    ΕΡ: Μα πως θα γίνει η αντιπαράθεση πολιτών με ένοπλους αστυνομικούς;

    ΑΠ: Αυτή τη φορά το σενάριο το έφτιαξε η αστυνομία κι είχαμε τρεις νεκρούς. Την άλλη φορά ίσως το φτιάξουν κάποιοι άλλοι, ποιος ξέρει, μία προβοκάτσια ...

    ΕΡ: Υπάρχουν Αλβανοί που έχουν όπλα;

    ΑΠ: Ετσι λέει ο υπουργός εσωτερικών Τσοκρέφσκι αλλά όταν ζητάω προσωπική ασφάλεια δεν μου τη δίνουν. Μπορεί να υπάρχουν όπλα αλλά αυτό θα το ξέρει ο κ.Τσοκρέφσκι.

    Ομως στους δέκα χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Ρ.Οσμάνι, κι είχαν απέναντι τους 4000 ένοπλους αστυνομικούς, η αστυνομία βρήκε μόλις δύο όπλα. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζω ότι τα συνορα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν.

    ΕΡ: Υπάρχει περίπτωση να ενοποιηθούν τα κόμματα των αλβανών στη χώρα;

    ΑΠ: Ναι. Ηδη η πρώτη συνένωση δημιούργησε το Δημοκρατικό Κόμμα. Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ίσως παλεύει για τα δικαιώματα των Αλβανών μέσα από τους θεσμούς αλλά στην επόμενες εκλογές θα χάσει όσο είναι μεσα στην κυβέρνηση, όταν τα τάνκς σκοτώνουν Αλβανούς.

    ΕΡ: Τι περιμένετε από την νέα Αλβανία;

    ΑΠ: Για τους αλβανούς μέσα στην Αλβανία, θα υπάρξει νέα κατάσταση αλλά όχι για μας. Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Νάνο όσο και ο Μπερίσα μας έδωσαν μόνο ηθική βοήθεια.

    ΕΡ: Δηλαδή τι άλλη βοήθεια περιμένατε;

    ΑΠ: Θα μπορούσε να είναι υλική και συγκεκριμένη για τα συμφέροντα των Αλβανων, όπως για παράδειγμα κάνει το ελληνικό λόμπυ προς την κυβέρνηση Κλίντον. Η Αλβανία θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για μας αν απειληθεί η ασφάλεια μας.

    ΕΡ: Πως να ενδιαφερθεί;

    ΑΠ: Θα σας απογοητεύσω. Δεν είμαι ειδικός στα στρατιωτικά. Είμαι πειθαρχημένος αλλά είμαι πολιτικός.

    ΕΡ: Μα εγώ δεν μίλησα για στρατό.

    ΑΠ: Ναι αλλά εγώ κατάλαβα.

    ΕΡ: Εμπιστεύεστε το Φατός Νάνο;

    ΑΠ: Γιατί όχι; Αρκεί να μην μας εγκαταλείψει. Να παρατηρήσω επίσης ότι την καλύτερη δήλωση για μας, την έκανε ο συνεργάτης του κ.Νάνο, ο Παντελή Μάικο.

    ΕΡ: Κι ο πρόεδρος Μπερίσα;

    ΑΠ: Είναι ειλικρινής, τον εμπιστεύομαι αλλά δημιούργησε αδύνατους θεσμούς στην Αλβανία.Και η καλύτερη βοήθεια για μας είναι να αναπτυχθεί, να γίνει ισχυρή η Αλβανία.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

    [14] NEA ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ-ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Η βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην παγκόσμια κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σήμερα, σύμφωνα με την Πρόοδο των Εθνών 1997, μια καινούρια έκθεση από τη UNICEF. Περισσότερα από 60 εκατομμύρια γυναίκες θα ζούσαν σήμερα αν δεν υπήρχε η βία που σχετίζεται με τις διακρίσεις των φύλων, αποκαλύπτει η έκθεση. Ακόμη περισσότερα εκατομμύρια, σε κάθε χώρα, σε κάθε ήπειρο και κάθε τάξη ζουν κάτω από την καθημερινή απειλή της φυσικής κακοποίησης.

    "Αυτή η χρόνια κατάσταση βίας αποτελεί την ευρύτερα διαδεδομένη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκόσμια σήμερα", λέει η Carol Bellamy, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF που παρουσιάζει την Πρόοδο των Εθνών 1997 σε διεθνή συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο, στις 22 Ιουλίου.

    Η Πρόοδος των Εθνών 1997 που δημοσιεύεται ετήσια, κατατάσσει τα κράτη σύμφωνα με την πρόοδό τους σε τομείς κλειδιά που επηρεάζουν την υγεία, την πρόνοια και τα διακαιώματα των παιδιών. Είναι μια συνοπτική παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων κάθε χώρας όσον αφορά την πρόοδό της προς την επίτευξη μιας σειράς στόχων γύρω από την ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών. Η καινούρια έκθεση περιλαμβάνει ενημερωμένους πίνακες για την υγιεινή, τους ρυθμούς θνησιμότητας κάτω των 5 ετών και τις γυναίκες υπουργούς όπως επίσης στοιχεία για το AIDS, τα επίπεδα υπερπόντιας βοήθειας, επιτεύγματα στην εκπαίδευση, το σωφρονισμό ανηλίκων, την ανεργία των νέων, τον αλκοολισμό και τη σχολική πειθαρχία.

    Η έκθεση περιγράφει μια συγκλονιστική σειρά περιπτώσεων βίας και κακοποίησης κατά γυναικών και κοριτσιών όπως οι δολοφονίες λόγω προίκας στην Ινδία, συζυγική βία στις ΗΠΑ, ρίξιμο οξέος στο Μπανγκλαντές, δολοφονίες θηλυκών βρεφών και ακρωτηριασμό γυναικείων οργάνων. Η έκθεση της UNICEF επιμένει ότι τα εγκλήματα κατά γυναικών υποτιμώνται και οι κοινωνικοί επιστήμονες τώρα ανακαλύπτουν ότι το πεδίο της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών είναι κατά πολύ ευρύτερο από τις πρόσφατες εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, το 1/5-1/7 των γυναικών θα πέσουν θύμα βιασμού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Περίπου 25-50% του συνόλου των γυναικών έχουν υποφέρει από τη φυσική βία από το σύντροφό τους. Ακόμη και σε μια συγκριτικά ανοιχτή κοινωνία όπως οι ΗΠΑ, μόνο 1 στις 100 γυναίκες που υπέφεραν από βία, το αναφέρουν επίσημα.

    "Βία κατά των γυναικών σημαίνει και βία κατά των κοριτσιών, ενώ κάποια είδη βίας έχουν ως στόχο τους αποκλειστικά τα κορίτσια", λέει η κ. Bellamy. Η προτίμηση για γιο έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη έκταση αμβλώσεων θηλυκών εμβρύων και τη δολοφονία νεογέννητων κοριτσιών σε κάποιες κοινωνίες και ιδιαίτερα σε χώρες της Ασίας. Η πρακτική του ακρωτηριασμού μέρους ή του συνόλου των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι κοινή σε τουλάχιστον 28 χώρες, οι περισσότερες Αφρικανικές. Εως και 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υποφέρουν από την εφαρμογή αυτής της πρακτικής.

    "Στη σημερινό κόσμο, το να γεννηθείς γυναίκα είναι σαν να γεννιέσαι για να ζήσεις τον κίνδυνο. Κάθε κορίτσι μεγαλώνει με την απειλή της βίας", λέει η κ. Bellamy. "Η σκιά της βίας κάτω από την οποία ζουν κορίτσια και γυναίκες, τις εξουθενώνει φυσικά, ψυχολογικά και κοινωνικά. Αυτό έχει συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όλων των κοινωνιών".

    Η UNICEF επιμένει ότι η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι ο παράγοντας- κλειδί στις προσπάθειες για προστασία των κοριτσιών ap| τη βία. Τα κορίτσια που δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα της εκπαίδευσης εξελίσσονται σε αδύναμα άτομα κοινωνικά και οικονομικά και καθίστανται ευάλωτα στην καταπίεση και τη βία.

    Επίσης σημαντικό βήμα αποτελεί η ποινικοποίηση ως έγκλημα της βίας κατά των γυναικών. Η νομοθεσία δεν αποτελεί εγγύηση προστασίας για τις γυναίκες αλλά η εθνική νομοθεσία μπορεί να βοηθήσει στην καθιέρωση κάποιων κοινωνικών προτύπων. Παρόλα αυτά, η Πρόοδος των Εθνών 1997 αποκαλύπτει ότι είναι ελάχιστη η υφιστάμενη εθνική νομοθεσία που αναφέρεται στη βία εξαιτίας φύλου. Παγκόσμια, από τα 193 κράτη, μόνο το ένα τέταρτο -44 χώρες- έχουν ενεργοποιήσει τη νομοθεσία κατά της βίας στο σπίτι, μόνο 27 έχουν νόμους ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και μόνο 17 θεωρούν το βιασμό στα πλαίσια του γάμου ως έγκλημα. Ακόμη και σε αυτές τις χώρες όπου υφίσταται η νομοθεσία, η πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί η ισχύς του νόμου.

    "Η κατάσταση είναι απαράδεκτη", λέει η κ. Bellamy. "Πρέπει να καταστήσουμε αντιληπτό το γεγονός ότι η βία κατά γυναικών και κοριτσιών είναι μια αποτρόπαια εκτροπή και όχι ένας αόρατος κανόνας".

    Υ γ ι ε ι ν ή

    Στο κεφάλαιο για την υγιεινή, η πρόοδος των Εθνών 1997 αποκαλύπτει ότι σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι -ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός- δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή μέσα και συστήματα αποχέτευσης. Η έκθεση ανακάλυψε ότι παρά τα οφέλη που προέκυψαν μέσα στην προηγούμενη δεκαετία με τη δημιουργία πρόσβασης σε καθαρό νερό, η υγιεινή έχει μείνει πολύ πίσω εξαιτίας του κόστους, της πληθυσμιακής πίεσης και των πολιτισμικών αντιστάσεων. Η παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγιεινής ανοίγει την πόρτα σε μάστιγες του παρελθόντος καθ'ως τα μικρόβια κατακλύζουν τους χώρους με κακές συνθήκες υγιεινής.

    H I V / A I D S

    Στο κεφάλαιο για το AIDS, η έκθεση εξηγεί ότι το AIDS απειλεί τώρα να ανατρέψει την πρόοδο που είχει επιτευχθεί σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες τα τελευταία 30 χρόνια. Η έκθεση παρουσιάζει νέα στοιχεία που δείχνουν τις επιπτώσεις που θα έχει το AIDS στη βρεφική θνησιμότητα τις ερχόμενες δεκαετίες και προειδοποιεί για τον αυξανόμενο εφησυχασμό στις αναπτυγμένες χώρες όπου οι υψηλού κόστους θεραπείες φαίνεται να μπορούν να χειρίζονται το AIDS. Η έκθεση επικρίνει τη μη εξισορρόπηση προτεραιοτήτων στην έρευνα για το AIDS και κάνει έκκληση για αλλαγή εστίασης των προτεραιοτήτων ώστε να ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. "Τωρα η μάχη κατά του AIDS έχει να αντιμετωπίσει νέους εχθρούς: την ικανοποίηση των βιομηχανικών χωρών και τη διαίρεση ανάμεσα σε φτωχά και πλούσια έθνη", αναφέρει η έκθεση.

    Σ ω φ ρ ο ν ι σ μ ό ς α ν η λ ί κ ω ν

    Η Πρόοδος των Εθνών 1997 εξετάζει την αποτυχία πολλών χωρών, πλούσιων και φτωχών, να βρουν επαρκή και κατάλληλη αντιμετώπιση του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ανηλίκων που παραβιάζουν το νόμο. Η έκθεση τονίζει το μεγάλο αριθμό παιδιών που βρίσκονται υπό επίβλεψη και παρουσιάζει παραδείγματα καλών και κακών πρακτικών από όλο τον κόσμο. Επίσης, η έκθεση εξετάζει θέματα εγκληματικης ευθύνης και επιμένει ότι, ανεξάρτητα από τις αιτίες παράβασης, τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε δίκαιη μεταχείρηση από το σωφρονιστικό σύστημα ανηλίκων που πρέπει να σχεδιάζεται έτσι ώστε να τα βοηθά να επιστέψουν ως παραγωγικά μέλη στην κοινωνία.

    Α ν α π τ υ ξ ι α κ ή β ο ή θ ε ι α

    Η Πρόοδος των Εθνών 1997 εξετάζει επίσης τη βοήθεια που παρέχεται από τις βιομηχανικές χώρες και σημειώνει ότι το 1997, τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία, η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια ήταν στα χειρότερα επίπεδά της από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν σχετικά στατιστικά στοιχεία, το 1950. Με μέσο όρο συνεισφοράς μόλις 0,27% του ΑΕΠ, οι ΗΠΑ έρχονται τελευταίες με συνεισφορά 0,10% ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Οι χώρες που καταλαμβάνουν τις καλύτερες θέσεις μετρώντας τις συνεισφορές του σε σύγκριση με το ΑΕΠ τους, είναι η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Σε απόλυτους αριθμούς, η Ιαπωνία συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσό. Οι συνεισφορές σχεδόν όλων των χωρών παρουσιάζουν μείωση από το 1992.

    Σ τ ο ι χ ε ί α τ η ς έ κ θ ε σ η ς τ η ς U N I C E F - "Η Π ρ ό ο δ ο ς τ ω ν Ε θ ν ώ ν 1 9 9 7" γ ι α τ η ν Ε λ λ ά δ α

    Οι αναφορές της έκθεσης για την Ελλάδα είναι οι εξής:

    1. Μ η τ ρ ι κ ό ς θ η λ α σ μ ό ς

    Κατατάσσει τη χώρα μας στην κατηγορία (2) μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με άριστα το (1) και χειρότερη κατηγορία το (4). Η κατηγοριοποίηση αυτή σχετίζεται με την υιοθέτηση ή όχι νομοθετικών μέτρων για την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Μάρκετινγκ για τα Υποκατάστατα Μητρικού Γάλακτος όπως ζητεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Στη θέση (3), χειρότερη της Ελλάδας, βρίσκονται ανεπτυγμένες χώρες όπως η Σουηδία και η Ελβετία. Χειρότερες στην κατάταξη -θέση (4)- η Κροατία, η Εσθονία, η Μολδαβία και η Ρουμανία.

    Τι σημαίνει η κατάταξη:

    - Πλήρης Συμμόρφωση: Οι χώρες που έχουν ενεργοποιήσει τη νομοθεσία ή άλλα νομικά υποχρεωτικά μέτρα για την εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Μάρκετινγκ για τα Υποκατάστατα Μητρικού Γάλακτος όπως ζητεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

    - Μερική Συμμόρφωση: Οι χώρες που έχουν ενεργοποιήσει τη νομοθεσία ή άλλα νομικά υποχρεωτικά μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν κάποιες από τις διατάξεις του Κώδικα. Ως εκ τούτου, αυτά τα μέτρα δεν εμμένουν στον Κώδικα ως "ελάχιστο επίπεδο" όπως ζητεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

    - Μερική Δράση: Οι χώρες που δεν έχουν ενεργοποιήσει τη νομοθεσία ή άλλα νομικά υποχρεωτικά μέτρα για την εφαρμογή του Κώδικα αλλά είναι στη διαδικασία ή έχουν λάβει κάποια μέτρα. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν εθελοντικές συμφωνίες με τη βιομηχανία, οι οποίες κανονίζουν όλες οι κάποιες από τις πρακτικές εμπορίου που καλύπτονται από τον Κώδικα, έχουν κατατεθείπροσχέδια νόμου για την πλήρη ή μερική εφαρμογή του Κώδικα ή έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας που μελετούν πώς μπορεί να εφαρμοστρεί καλύτερα ο Κώδικας.

    - Καθόλου Δράση: Οι χώρες που δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την εφαρμογή του Κώδικα.

    2. Π α ι δ ι κ ή θ ν η σ ι μ ό τ η τ α

    Κατατάσσει την Ελλάδα 3η καλύτερη στην Ευρώπη με βάση το ποσοστό μείωσης της παιδικής θνησιμότητας κάτω των 5 ετών την περίοδο 1980-1995. Η Ελλάδα με 10 θανάτους για κάθε 1.000 ζωντανές γεννήσεις (το 1995) έχει επιτύχει μέιωση της παιδικής θνησιμότητας σε ποσοστό 57% έναντι του 1980. Καλύτερη επίδοση έχει η Πορτογαλία με 65% μείωση. Στην τελευταία θέση του πίνακα των Ευρωπαϊκών χωρών η Ρουμανία με 19% μείωση (29 θάνατοι για κάθε 1.000 γεννήσεις).

    3. Ε κ π α ί δ ε υ σ η

    Αναφέρεται στις επιδόσεις των τελειοφοίτων στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών όπου κατατάσσει τη χώρα μας στην 30η θέση μεταξύ 41 χωρών. Καλύτερες χώρες στον κόσμο η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα. Τελευταίες στον πίνακα το Ιράν, το Κουβέιτ, η Κολομβία και η Ν. Αφρική.

    4. Μ η τ ρ ι κ ή θ ν η σ ι μ ό τ η τ α

    Κατατάσσει την Ελλάδα μετάξυ των καλύτερων χωρών του κόσμου σε ότι αφορά την πιθανότητα μια γυναίκα να πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με τη γέννα ή τον τοκετό με 1 πιθανότητα στις 5.600. Στην ομάδα αυτή, την καλύτερη θέση έχει η Ισπανία με 1 πιθανότητα θανάτου γυναίκας στις 9.200 και χειρότερη η Σλοβενία με 1 στις 1.400. Χειρότερη χώρα στον κόσμο το Αφγανιστάν με 1 πιθανότητα στις 7.

    5. Α ν ε ρ γ ί α ν έ ω ν

    Κατατάσσει την Ελλάδα στην 5η χειρότερη θέση μεταξύ 22 αναπτυγμένων χωρών με ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 24 ετών σε 28% (20% για τα αγόρια, 37% για τα κορίτσια). Χειρότερη θέση η Ισπανία με 43% και ακολουθούν Φιλανδία και Ιταλία με 34% και Γαλλία με 29%. Καλύτερες χώρες Ελβετία και Αυστρία με 6%.

    6. Συμμετοχή γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις

    Κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις χωρίς συμμετοχή γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις αλλά τα στοιχεία είναι του Ιανουαρίου 1996 από το World Wide Government Directory.

    7. Εξάρτηση των νέων από το αλκοόλ - Συμμετοχή νέων σε καβγάδες

    Δεν συμπεριλαμβάνει τη χώρας μας στους σχετικούς πίνακες όπου περιλαμβάνονται αναπτυγμένες χώρες όπως η Δανία, το Ηνωμ. Βασίλειο, η Φιλανδία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Γερμανία και άλλες που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα αλκοολισμού μεταξύ των νέων καθώς και συμμετοχή τους σε καβγάδες την τελευταία σχολική χρονιά. Η Δανία είναι επικεφαλής στον πρώτο πίνακα με το 65% των αγοριών και το 67% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών να μέθυσαν τουλάχιστον δύο φορές. Η Γερμανία βρίσκεται επικεφαλής στο δεύτερο πίνακα με 86% των αγοριών και 72% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών να έχουν συμμετάσχει σε καβγά τουλάχιστον μία φορά την προηγούμενη σχολική χρονιά.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 22 July 1997 - 13:21:04