Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-16

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [02] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ

  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

  • [04] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [05] ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

  • [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ INTERNET

  • [07] ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΣΤΟ 30% ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Σ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

  • [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [11] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

  • [12] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ CPJ

  • [13] ΒΟΛΕΣ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Δε θα έχουν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και την ακολουθούμενη συναλλαγματική πολιτική οι διακυμάνσεις του δολαρίου, δήλωσε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κια Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου.

    Ο κ. Παπδήμος, που απέδωσε την άνοδο του νομίσματος στη θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας και στην αύξηση των επιτοκίων στη χώρα, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της sumakkaclatij^r πολιτικής.

    Μάλιστα, προανήγγειλε ότι ως το τέλος του μήνα θα εκδοθεί απόφαση της Τραπέζης, που θα δίνει στους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας τη δυνατότητα να τηρούν καταθέσεις σε συνάλλαγμα σε τράπεζες στην Ελλάδα.

    Πάντως, οικονομικοί κύλκλοι κάνουν λόγο για επιπτώσεις της ανοδικής πορείας του δολαρίου στο εξωτερικό δημόσιο χρέος, αφού περίπου το 1/3 αυτού είναι σε δολάρια, αλλά και για αύξηση στη δραχμική δαπάνη για τα εισαγόμενα προϊόντα, κυρίως τα καύσιμα.

    Στο μεταξύ, παρά την ελαφρά υποχώρηση των τιμών δολαρίου και στερλίνας στην εγχώρια αγορά, τα δύο νομίσματα κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, με το δολάριο να κλείνει στο fixing στις 281,020 δραχμές και τη στερλίνα στις 474,040 δρχ. Στην Ευρώπη το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε στα 1,7840-1,7960 μάρκα και στα 113,90-114,50 γιεν. Η στερλίνα έφτασε στα 3,0240 μάρκα.

    [02] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ

    Διέκοψε τη διαδικασία προσφυγής της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της Ελλάδας η Κομισιόν για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχτηκε τη διαγραφή των χρεών του ναυπηγείου και ενέκρινε επενδυτική ενίσχυση ύψους 7,8 δις δρχ., στο πλαίσιο της απόφασης του συμβουλίου υπουργών για χορήγηση βοήθειας στα υπό αναδιάρθρωση ναυπηγεία της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

    Την ανάγκη αλλαγών στην νοοτροπία και τις αντιλήψεις του παρελθόντος υπογράμμισε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το συνεταιριστικό αγροτικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι αντιλήψεις που αφορούν στη διατήρηση των θέσεων του καθενός κράτησαν πίσω το συνεταιριστικό κίνημα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την παράβλεψη του πολιτικού κόστους ώστε να μην προβάλλονται αιτήματα κομματικά, συντεχνιακά ή ακόμη και γραφειοκρατικά.

    Οι λύσεις είναι δύσκολες αλλά το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εδώ για να εφαρμόσει τις δύσκολες λύσεις, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης ο οποίος ζήτησε από τα συνεταιριστικά στελέχη να προσδιορίσουν τον νέο ρόλο των συνεταιρισμών που, όπως είπε, θα πρέπει να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια.

    Τόνισε, τέλος, ότι η συνεταιριστική ιδέα δεν εκφράζεται μόνο από το κυβερνών κόμμα επειδή είναι σοσιαλιστικό αλλά γιατί είναι όρος επιβίωσης στην ανοιχτή οικονομία.

    [04] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Την επιτακτική ανάγκη καθορισμού μιας ολοκληρωμένης stqatgcij^r, με απαραίτητη προϋπόθεση την συσπείρωση και ενότητα των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, επισήμαναν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι επμελητηρίων, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε οτι πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, έτσι ώστε "να μην αποτελέσει αντικείμενο εμπορευματοποίησης" και να μην υπάρξουν πελατειακές σχέσεις και να υπάρξει διαφάνεια στις εργασιακές σχέσεις, ενώ ο αντινομάρχης υγείας, Μιχάλης Λιάκος τόνισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προτείνει την ύπαρξη εκπροσώπου της στο Δ.Σ του νοσοκομείου

    Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Κώστας Μαμέλης, κατέστησε σαφές ότι το νοσοκομείο πρέπει να ενταχθεί στο Ε.Σ.Υ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κατοχύρωση του δημοσιου χαρακτήρα του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "δε θέλουμε να κάνουμε ένα καινούριο Ωνάσειο στη Θεσσαλονίκη".

    Εξάλλου, τόσο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Τεμεκενίδης, όσο και ο εκπρόσωπος της ΠΟΛ.ΑΝ, κ. Καλαϊτζής υπογράμμισαν την ευθύνη που φέρουν, τόσο η Πολιτεία, όσο και το Ιδρυμα Παπαγεωργίου, για τη καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας του νοσοκομείου, ενώ πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Δημήτρης Κίτσος, επισήμανε ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Απόστολος Γενίτσαρης πρότεινε το Δ.Σ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου να εκπροσωπείται από παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ενώ ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, κ. Μπαρούτας σημείωσε ότι είναι αίτημα όλων των δημοτών των δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης, να λειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και για αυτό οι φορείς της πόλης πρέπει να απαιτήσουν από την Πολιτεία, τη λήψη μέτρων για την επίλυση της διαμάχης που έχει δημιουργηθεί με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια κωλυσιεργία στην έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου.

    Με τη θέση του κ. Μπαρούτα, συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των Δήμων Συκεών, Ελευθερίου - Κορδελιού και Αμπελοκήπων, οι οποίοι εκτός των άλλων ανέφεραν ότι το θέμα πλέον της λειτουργίας του νοσοκομείου, έχει αρχίσει να κουράζει τον κόσμο και να αποτελεί "αγκάθι" για τις σχέσεις εμπιστοσύνης κυβέρνησης και πολιτών.

    [05] ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Αρχίζουν από μεθαύριο Παρασκευή να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη οι 400 εκπρόσωποι των απόδημων Μακεδόνων από όλο τον κόσμο, για να πάρουν μέρος στις εργασίες του Ζ΄Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που θα διεξαχθούν από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου, ενώ η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 20 Ιουλίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

    Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του συνεδρίου, το οποίο εκτός των άλλων θα ασχοληθεί και με την καλύτερη δραστηριοποίηση των ap|dglym Μακεδόνων στην προβολή των εθνικών μας θεμάτων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας Ελευθέριος Σιούστης επισημαίνει ότι "για πρώτη φορά φέτος όλες οι Παμμακεδονικές Ενώσεις θα συνεδριάσουν μαζί και θα εκλέξουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Παμμακεδονικών Ενώσεων.

    "Φέτος, συνεχίζει, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το Παγκόσμιο Συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και έχουμε στενή συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις ώστε το Συνέδριο να είναι από κάθε πλευρά επιτυχημένο".

    Αναφερόμενος στην διάρθρωση και στην ανάπτυξη των Παμμακεδονικών Ενώσεων στην Αυστραλία ο κ. Ελευθέριος Σιούστης επισημαίνει ότι οι Παμμακεδονικές Ενώσεις της Αυστραλίας πέραν του ότι εργάζονται σε τοπικό επίπεδο, συμμετέχουν με αντιπροσώπους και στην Ομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας. "Επειδή οι αποστάσεις είναι μεγάλες", εξηγεί, "η Εδρα της Ομοσπονδίας μεταφέρεται κάθε δύο χρόνια σε άλλη πολιτεία έτσι ώστε να ενημερώνονται όλες οι τοπικές Παμμακεδονικές Ενώσεις αλλά και να δραστηριοποιοούνται οι Παμμακεδονικές και στο πλαίσιο της Ομοσπονδία της Αυστραλίας.

    "Μια φορά το χρόνο", συνεχίζει "συνεδριάζει το Συμβούλιο όπου όλες οι Παμμακεδονικές Ενώσεις συζητούν τα προβλήματα που ανακύπτουν και τηρείται κοινή γραμμή. Εάν επίσης υποπέσει στην αντίληψη κάποιου περιφερειακού οργάνου κάποιο Εθνικό θέμα ενημερώνεται η έδρα της ομοσπονδίας και αυτή κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

    "Εκτός από αυτά υπάρχει και το Ελληνικό Συμβούλιο, το οποίο ασχολείται και αυτό με τα Εθνικά θέματα και στο οποίο συμμετέχει και η Παμμακεδονική ως αντιπρόσωπος. Το Ελληνικό Συμβούλιο απαρτίζεται από αντιπροσώπους της Ελληνικής Παροικίας και δουλεύει όπως η Παμμακεδονική Ομοσπονδία".

    Αναφερόμενος στους σκοπούς της Ομοσπονδίας ο κ. Σιούστης επισημαίνει ότι "στόχος της είναι να συντονίζει τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, κυρίως σε ενέργειες για την προβολή των εθνικών μας θεμάτων, καθώς και για την καλύτερη διοργάνωση των "Δημητρίων" - που είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή των απόδημων Μακεδόνων της Αυστραλίας- ώστε να υπάρχει κάποιος συντονισμός ώστε να μην συμπίπτουν οι εκδηλώσεις".

    Οι εργασίες του περιφερειακού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 21-23 Ιουλίου σε μία από τις αίθουσες του συνεδριακού κέντρου της HELEXPO - ΔΕΘ και περιλαμβάνουν θέματα Νεολαίας (προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες ζωής και εργασίας των νέων ομογενών -εκπαιδευτικά θέματα που αφορούν τη νεολαία- διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς- δραστηριοποίηση νέων σε συλλόγους και οργανώσεις), προβολή του ελληνικού πολιτισμού (με έμφαση στη Μακεδονία), απολογισμός της ομοσπονδίας και προγραμματισμός μελλοντικών ενεργειών.

    [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ INTERNET

    Χρήσιμες πληροφορίες για την ταυτότητα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, τις δραστηριότητές του , την περιοχή της aqlodi|tgtar τους αλλά και για τους άλλους κόμβους του Internet περιέχονται στο κόμβο που απέκτησε το υπουργείο στο παγκόσμιο δίκτυο διασύνδεσης υπολογιστών. Τον κόμβο του ΥΜΑ-Θ στο Internet παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος επισημαίνοντας ότι στοχεύει στην παροχή πληροφοριών για την Βόρεια Ελλάδα κυρίως στους Ελληνες της αλλοδαπής. Οι τέσσερεις άξονες ενότητες πληροφοριών του κόμβου, του οποίου η διεύθυνση είναι http:/ www.mathra.gr/, αναφέρονται στην ταυτότητα του υπουργείου, στις δραστηριότητές του, στη Μακεδονία και τη Θράκη και στους άλλους κόμβους.

    Στην ταυτότητα του υπουργείου περιλαμβάνονται ο ρόλος του ΥΜΑ- Θ, το οργανόγραμμά του, οι εποπτευόμενοι οργανισμοί και ένα μήνυμα του κ Πετσάλνικου με το οποίο καλεί τους συνδρομητές να γνωρίσουν μέσω του δικτύου "την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου, που έχει μακραίωνη παρουσία, αλλά και στη σύγχρονη πραγματικότητα".

    Στην ενότητα που αναφέρεται στις δραστηριότητες ο επισκέπτης του κόμβου επιλέγοντας τα σημεία "δράσεις" και ανάπτυξη" μπρορεί να πάρει πληροφορίες για την εξέλιξη των μεγάλων έργων στο βορειοελλαδικό χώρο, όπως είναι η Εγνατία οδός, τα έργα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια καθώς επίσης και τα προγράμματα των παραμεθόριων περιοχών από το 1991 ως το 1996. Στις δράσεις εμπεριέχονται επίσης οι προσπάθειες του υπουργείου για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία του περιβάλλοντας. Η ενότητα " τρέχουσες δρστηρίοτητες" αναφέρεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών του ΥΜΑ-Θ που είναι πέραν του βασικού του ρόλου , δηλαδή του συντονισμού του κυβερνητικού έργου στο χώρο της ευθύνης του, ενώ υπάρχουν σελίδες με ειδήσεις και ανακοινώσεις του υπουργείου καθώς και σελίδες διαλόγου με τον πολίτη.

    Ιδαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα "Μακεδονία Θράκη- Περιφέρειες" στο οποίο περιέχονται πληροφορίες για την αρχαία , βυζαντινή και νεότερη ιστορία του βορειοελλαδικού χώρου τόσο μέσα από κείμενα και φωτογραφίες όσο και από χάρτες.Τέλος στην ενότητα "άλλοι κόμβοι" περιλαμβάνονται πληροφορίες για οργανισμούς και ιδρύματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

    Ολες οι σελίδες του κόμβου του ΥΜΑ-Θ στο Internet υπάρχουν και στην αγγλική γλώσσα έτσι ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση και στους ξένους συνδρομητές του δικτύου. Μία άλλη προσφορά της εισόδου του ΥΜΑ-Θ στο Internet είναι ότι μέσω του κόμβου που δημιούργησε μπορούν αν φιλοξενηθούν και να αποκτήσουν τις δικές τους σελίδες και άλλοι οργανισμοί όπως π.χ το ΙΜΧΑ , το Ιδρυμα "Αλέξανδρος" ή φορείς της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να προβάλλουν τις δραστηριότητες του στο δίκτυο.

    Mετά την παρουσίαση του κόμβου από τον κ Πετσάλνικο ο καθηγητής της πληροφορικής κ Εφόπουλος έκανε μια σύντομη περιήγηση στις σελίδες του ΥΜΑ-Θ στον κόμβο ενώ παράλληλα παρουσίασε και τις σελίδες στo Internet των εφημερίδων "Ελευθεροτυπία" και "Βήμα" καθώς και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο κ Εφόπουλος τόνισε ότι οι σελίδες του Μακεδονικού Πρακτορείου στο Internet αποτελούν μια ξεχωριστή ελληνική παρουσία και είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν.

    [07] ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΣΤΟ 30% ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

    Tην άρση των υφιστάμενων εμποδίων και τη λήψη μέτρων για να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του τεράστιου μαρμάρινου ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, που σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτος, ώστε να βγεί ο κλάδος από το τέλμα που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, με δυσμενείς επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης.

    Οπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι απαγορευτικό για την έκδοση νέων ή την ανανέωση των υφιστάμενων αδειών εκμετάλλευσης λατομείων, λόγω των ανυπέρβλητων οικονομικών προϋποθέσεων που θέτει, με αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε κλείσιμο και το κυριότερο σημαντικές ελλείψεις σε πρώτη ύλη στην αγορά.

    "Ελλείψεις, που ανάγκασαν τις επιχειρήσεις σε εισαγωγές από γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία και τα Σκόπια, οι οποίες ενώ πριν από λίγα χρόνια ήταν μηδενικές, σήμερα καλυπτουν τις ανάγκες σε πρώτη ύλη κατά 25-30% και το ποσοστό αυτό γρήγορα θα αγγίξει το 50%, αν δεν λάβουμε μέτρα", τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Τούλης, για να προσθέσει ότι με τον τρόπο αυτό η καθετοποιημένη ελληνική βιομηχανία μετατρέπεται σε μεταπρατική.

    Αμεσα ελλοχεύει και ο κίνδυνος να μειωθούν κατά πολύ οι εξαγωγές του ορυκτού, που τα τελευταία χρόνια παραμένουν στάσιμες και ανέρχονται στα 30 δισεκατομμύρια δραχμές ανά έτος, τόνισαν οι εκπρόσωποι του κλαδου. "Ηδη, από τη 2η θέση που κατείχε η Ελλάδα σε εξαγωγές πριν από λίγα χρόνια, σήμερα έπεσε στην 4η, καθώς υπερσκελίστηκε τόσο από την ανταγωνίστρια Τουρκία, που κατέλαβε τη 2η θέση, όσο και από την Ισπανία που βρίσκεται στην 3η". Την πρώτη θέση διατηρεί η Ιταλία.

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει όμως ο Σύνδεσμος και για τους 50.000 εργαζομένους πανελλαδικά στις επιχειρήσεις μαρμάρου, οι 25.000 από τους οποίους απασχολούνται σε λατομεία, και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, σε μια εποχή που η ανεργία αποτελεί μείζον πρόβλημα.

    Σύμφωνα με τον κ. Τούλη το ζήτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς "πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις είναι εγκαταστημένες σε προβληματικές και παραμεθόριες περιοχές, όπως της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, όπου άλλοτε ο κλάδος ευημερούσε, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και παρέχοντας εργασία, σε ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού".

    Σοβαρότερο πρόβλημα για την ανάπτυξη του κλάδου οι επιχειρηματίες θεωρούν την υποχρεωτική από το 1993 κατάθεση από τον ενδιαφερόμενο να αποκτήσει ή να ανανεώσει άδεια εκμεταύλλευσης λατομείου εγγυητικής επιστολής υπέρ του ελληνικού δημοσίου, που αφορά στην αποκατάσταση του τρωθέντος περιβάλλοντος. "Το ύψος της εγγυητικής φθάνει τις 250.000 δραχμές ανά στρέμμα και είναι απαγορευτικό για την επιβίωση του κλάδου".

    Ζητούν τη μείωση του ύψους της εγγυητικής και την έκδοσή της ανάλογα με την έκταση όπου αναπτύσσονται οι λατομικές εργασίες στο λατομείο και όχι από την αρχή για όλη τη μισθούμενη έκταση. Σύμεφωνα με τους ίδιους, πρέπει επίσης να παρασχεθεί η δυνατότητα στις εταιρίες να αποκαθιστούν με δικά τους μέσα το περιβάλλον και, στις περιπτώσεις αυτές, να μην υποχρεούνται στις έκδοση της eccugtij^r και να αναλαμβάνουν τη σχετική υποχρέωση με το μισθωτήριο συμβόλιαιο.

    Οι επιχειρηματίες, που προγραμμάτισαν επαφές για το θέμα με τους υπουργούς Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, και ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, αυτή την εβδομάδα, προειδοποιούν ότι αν δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα ο κλάδος δεν αποκλείεται να διεκδικήσει πλεόν δυναμικά την ικανοποίηση των αιτημάτων του.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Το επόμενο βήμα , μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Μαδρίτης, προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα είναι η συμφωνία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Χουρριέτ" επικαλούμενη πηγές στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η τουρκική εφημερίδα γράφει, ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ πρόκειται να στείλει , στο αμέσως προσεχές διάστημα , επιτροπή στην Αγκυρα και στην Αθήνα. Επικεφαλής της επιτροπής θα είναι ο διευθυντής σχεδιασμού του αμερικανικού υπουργείου Γκρεγκ Τζέννινγκ, ο οποίος θα συζητήσει με τους αρμόδιους των των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

    Η εφημερίδα, θεωρεί δεδομένο , ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει λύση "πακέτο" και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, άποψη, που εξυπηρετεί βέβαια, τις τουρκικές θέσεις.

    Επισημαίνει, ωστόσο, την σταθερή θέση της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για προσέγγιση "βήμα προς βήμα".

    Οσον αφορά στην λειτουργία της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η "Χουρριέτ" υπογραμμίζει, ότι άποψη και των δύο κυβερνήσεων είναι να συνεχιστεί το έργο της. Απο την άλλη πλευρά η εφημερίδα "Μιλλιέτ" αναφέρει ότι στο πλαίσιο της προσέγγισης των δύο χωρών, πρόκειται να συναντηθούν απόψε στο Στρασβούργο Ελληνες ευρωβουλευτές με Τούρκους κοινοβουλευτικούς.

    Η συνάντηση αυτή είχε αποφασιστεί πρίν απο την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος στην Μαδρίτη, αλλά τώρα απέκτησε μεγαλύτερη σημασία ,επειδή θα αποτελέσει συνέχεια της προσπάθειας προσέγγισης, που άρχισε στη ισπανική πρωτεύουσα.

    Εξι Τούρκοι βουλευτές, που μετέβησαν στο Στρασβούργο ,για να πάρουν μέρος στη σύνοδο της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με Ελληνες ευρωβουλευτές και να συζητήσουν τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

    [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Σ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

    Τα Τίρανα φαίνεται πως υποστηρίζουν τα επεισόδια στα Σκόπια, ισχυρίζεται η εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου, τονίζοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για την ανάμειξη των κρατικών οργάνων της Akbam_ar στα πρόσφατα επεισόδια στην ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με την σερβική εφημερίδα, οι σχέσεις των Σκοπίων με την Αλβανία είναι τεταμένες και αυτό φαίνεται από την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην διπλωματική νότα των Τιράνων, που επιδόθηκε στον Σκοπιανό πρέσβη μετά τα γεγονότα του Γκόστιβαρ και του Τετόβου.

    Ο Σκοπιανός υφυπουργός Εξωτερικών, Βίκτωρ Ντίμοφσκι, αναφέρει η "Πολίτικα" παρέδωσε προσωπικά τη νότα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Αλβανίας Σάμπαν Μουράτι, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα Τίρανα, με αφορμή τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, προέβησαν σε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ.

    Η εφημερίδα του Βελιγραδίου κάνει αναφορά και στην συγκέντρωση που πραγματοποίησαν μπροστά από την σκοπιανή πρεσβεία στα Τίρανα Αλβανοί φοιτητές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός ότι οι φοιτητές έκαψαν την σκοπιανή σημαία που κυμάτιζε στο κτίριο της πρεσβείας αποτελεί μία ακόμα ένδειξη για την ένταση που επικρατεί.

    Στο μεταξύ, μετά τα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης, επιστολή διαμαρτυρίας προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, το Στέιτ Ντεπάρτμεντ και προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γενεύη απέστειλαν οι έξη βουλευτές του νεοϊδρυθέντος "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" των Σκοπίων (DPA).

    Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο νόμος για τη χρήση των σημαιών των μειονοτήτων περιορίζει τη χρήση των σημαιών και παραβιάζει τα συλλογικά και τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερο από ότι συνέβαινε στην περίοδο του κομμουνισμού. Οι βουλευτές του DPA αναφέρουν επίσης ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ απαγορεύουν στους βουλευτές να μιλούν από το βήμα της Βουλής στην αλβανική γλώσσα και δεν αναγνωρίζουν το αλβανικό πανεπιστήμιο του Τετόβου.

    Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, οι βουλευτές του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" υπέβαλαν επερώτηση στη βουλή για την αποτελεσματικότητα του υπουργού Εσωτερικών, Τόμισλαβ Τσόκρεφσκι.

    Στην επερώτηση αναφέρεται ότι ο κ.Τσόκρεφσκι, ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, δεν σεβάστηκε τα άρθρα του συντάγματος περί των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και τις διατάξεις του νόμου περί τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν διέταξε την επέμβαση της αστυνομίας στο Τέτοβο και το Γκόστιβαρ.

    Οι βουλευτές του DPA υποστηρίζουν ότι όλα όσα συνέβησαν στο Τέτοβο και το Γκόστιβαρ προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στις διεθνικές σχέσεις και επιβάρυναν τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα και ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του.

    Τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στους δύο δήμους του δυτικού τμήματος της ΠΓΔΜ αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του κοινοβουλίου της χώρας, στην οποία πήρε μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι.

    Ο κ.Χαντζίσκι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ΠΓΔΜ, ως χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενοποίηση, "πρέπει να αποδίδει μεγάλη προσοχή στην πολιτική που ασκεί για την προώθηση των διεθνικών σχέσεων". Ο Σκοπιανός υπουργός υποστήριξε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν με τις μειονότητες πρέπει να epik}omtai εντός των κρατικών θεσμών και επισήμανε την υποχρέωση του κράτους να καλλιεργεί όλα τα στοιχεία, απαραίτητα για την εξασφάλιση ομαλής συμβίωσης των ποικίλων εθνοτήτων στη χώρα.

    [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Η χθεσινή εκλογή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας αποτελεί και σήμερα το κύριο σημείο αναφορών τόσο του Τύπου όσο και του πολιτικού κόσμου της χώρας.

    Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, στην ειδησεογραφία του οποίου κυριαρχεί η εκλογή του Μιλόσεβιτς, την χαρακτηρίζει ως "γεγονός με ιστορική αξία", ενώ ταυτόχρονα προβάλλει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στις οποίες κοινή είναι η εκτίμηση ότι "στις κρίσιμες στιγμές γαι τη χώρα, χάρη στις ενέργειες του Μιλόσεβιτς, διαφυλάχθηκε η ειρήνη και η σταθερότητα στη χώρα".

    Ο Τύπος που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, επισημαίνει ότι η χθεσινή εκλογή του Μιλόσεβιτς -η οποία δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της Βουλής- αιφνιδίασε ακόμα και τους ίδιους τους βουλευτές.

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βελιγραδίου "ΒΕΤΑ": "Τίποτε δεν άλλαξε με την εκλογή του Μιλόσεβιτς στη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας". Τόνισε ότι ο Μιλόσεβιτς διοικούσε ως τώρα τη Γιουγκοσλαβία από τη θέση του Προέδρου της Σερβίας, ενώ από χθες ανανέωσε και τυπικά πλέον την παρουσία του στην Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας.

    Αναφερόμενος στην υποστήριξη που έλαβε ο Μιλόσεβιτς απο το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου, ο Ντράσκοβιτς σχολίασε πως "έγινε φανερό πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των λεγόμενων μεταρρυθμιστών και μη μεταρρυθμιστών του Μαυροβουνίου, καθώς όλοι ψήφισαν τον Μιλόσεβιτς". Η υποστήριξη αυτή, πρόσθεσε ο Ντράσκοβιτς, προκάλεσε έκπληξη μόνο σε όσους ήταν απληροφόρητοι και σε όσους πιστεύουν στην προπαγάνδα των σοσιαλιστικών κομμάτων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    Η νέα πρόεδρος των σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου, Μίλιτσα Πεγιάνοβιτς-Τζούρισιτς, δικαιολογώντας την υποστήριξη των βουλευτών του Δημοκρατικού Κομματος Σοσιαλιστών προς τον Μιλόσεβιτς, είπε ότι η κεντρικη επιτροπή του κόμματός της είχε δεσμευτεί στις 24 Ιουνίου ότι θα υποστήριζε την υποψηφιότητα του Μιλόσεβιτς. Η κ.Πεγιάνοβιτς-Τζούρισιτς συμπλήρωσε ότι το κόμμα της δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα για την εκλογή του Μιλόσεβιτς, χθες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του κοινοβουλίου για τις 22 Ιουλίου, στην οποία θα εξεταζόταν η υποψηφιότητα του Μιλόσεβιτς για το αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι σχολίαζαν σήμερα ότι ο Μιλόσεβιτς επέσπευσε τη διαδικασία για την εκλογή του προκειμένου να προλάβει μια πιθανή αρνητική γι΄αυτόν απόφαση της Βουλής του Μαυροβουνίου.

    Πάντως, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Seqb_ar, ο Ράντμιλο Μπογκτάνοβιτς, διέψευσε ότι η διαδικασία επισπεύσθηκε για να μην έρθει ο Μιλόσεβιτς αντιμέτωπος με πιθανή άρνηση της Βουλής του Μαυροβουνίου να τον υποστηρίξει για το αξίωμα του Προέδρου.

    [11] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1941 στην πόλη Ποζάρεβατς της Σερβίας. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Είναι παντρεμένος με την Μιριάνα Μάρκοβιτς με την οποία έχει δύο παιδιά.

    Με την πολιτική άρχισε να ασχολείται ενεργά το 1983. Εξελέγη Πρόεδρος της Σερβίας για πρώτη φορά το 1989.

    Στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές, μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο, που διεξήχθησαν στη Σερβία το 1990, ο Μιλόσεβιτς έλαβε ευρεία πλειοψηφία.

    Επανεξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας στις πρόωρες προεδρικές εκλογές στη Σερβία το 1992.

    Είναι ο τρίτος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, η οποία δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και η οποία περιλαμβάνει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι ιδρυτής και πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Σερβίας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    [12] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ CPJ

    Την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων και συγγραφέων που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές ζήτησαν από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνηση Μπουλέντ Ετζεβίτ μέλη της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων CPJ. Ο κ Ετζεβίτ δήλωσε πως θα πραγματοποιηθούν γοργά βήματα για τον τερματισμό πιέσεων που ασκούνται στους δημοσιογράρφους και θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επωφεληθούν από αυτά όχι μόνο οι δημοσιογράφοι αλλά και οι συγγραφείς και διανοούμενοι. Σύμφωνα με τον κ Ετζεβίτ υπάρχει επιθυμία για την αποφυλάκιση όλων των δημοσιογράφων αλλά αντιμετωπίζονται ορισμένα προβλήματα.

    Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Τέρυ Αντερσον και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας Οκτάι Εκσί έγινε δεκτή και από τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος είπε ότι ο πρόεδρος Ντεμιρέλ με την αρμοδιότητα που του παρέχει το Σύνταγμα ζήτησε να ετοιμαστούν τα έγγραφά σχετικά με τον δημοσιογράφο Ισίκ Γιουρτσού και ότι με την πρόταση νόμου που υπέβαλαν στη Βουλή θα εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του. Αναφερόμενος στο θέμα των άλλων φυλακισμένων δημοσιογράφων ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για να ξεπεραστεί το εμπόδιο που πηγάζει από το άρθρο 14 του Συντάγματος.

    Ομως ο δημοσιογράφος Ισίκ Γιουρτσού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" ,δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να επωφεληθεί από τo νόμο που θα αφορά μόνο τη δική του αποφυλάκιση. Η εκπρόσωπος στην Τουρκία των "Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα", Ναντιρέ Lat]q, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γιουρτσού μετέφερε το μήνυμα του δημοσιογράφου ο οποίος δεν επιθυμεί να αποφυλακιστεί γιατί ο νόμος θα αφορά τον ιδιο προσωπικά και όχι το σύνολο των δημοσιογράφων και επομένως δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία του τύπου.

    Εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλής Μουσταφά Καλεμλί, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα "Χουρριέτ", δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου που αφορά την απευλευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων θα εξεταστεί αυτή την εβδομάδα στην επιτροπή δικαιοσύνης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

    [13] ΒΟΛΕΣ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ

    "Η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο στο θέμα του ονόματος, εκτός από το να επαναλάβει την πρόταση, που απέστειλε πρόσφατα γραπτώς, δηλαδή το κράτος να αποκαλείται διεθνώς με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και η Ελλάδα να επιλέξει ονομασία κατά προτίμησή της".

    Αυτό δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοε Χαντζίισκι στο πλαίσιο της ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

    Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο κ.Χαντζίισκι ισχυρίστηκε πως "εκεί η Βουλγαρία έλαβε σαφή μήνυμα, ότι χρειάζεται να ξεπαγώσει τις σχέσεις της με την ΠΓΔΜ για να πετύχει κάποτε η υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ".

    Γιατί όμως κανένας Αμερικανός αξιωματούχος δεν επισκέφτηκε τα Σκόπια, όπως έγινε με τον υπουργό Aμυνας Ουίλιαμ Κόεν που βρέθηκε στη Σόφια, στο πλαίσιο της διπλωματικής εκστρατείας της Ουάσιγκτον στις υποψήφιες για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες, μετά τη Σύνοδο της Μαδρίτης.

    Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση, ο Σκοπιανός υπουργός προέβαλε την εκδοχή, ότι ο κ.Κόεν επισκέφθηκε τη βουλγαρική πρωτεύουσα "για να τονίσει την ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της Σόφιας με τα Σκόπια ενόψει της απαίτησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας οι υποψήφιες χώρες να έχουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους".

    Σύμφωνα με τον κ.Χαντζίισκι, η ίδια η ΠΓΔΜ πιστεύει πως δεν έχει πρόβλημα με την καλή γειτονία.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 16 July 1997 - 14:04:05