Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΙ ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ

  • [02] ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [03] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΠΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [04] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΘΙΓΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [05] ΔΗΛΩΣΗ Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

  • [06] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΕΠΕΡΡΙΨΕ Ο ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

  • [07] ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΣΛΑΒΟΛΟΓΩΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟ

  • [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΤ3 ΣΤΗΝ ΠΕΡΓΑΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

  • [10] ΠΡΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΤΟΒΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [11] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [12] "ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [13] "ΤΡΕΝΟ ΕΙΡΗΝΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

  • [14] ΕΥΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

  • [15] ΕΕ: PHARE KAI TACIS ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΙ ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ

    Την ανάγκη να εγκαταλείψουμε ξεπερασμένους τρόπους σκέψης, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε αγγλόφωνο ελληνικό περιοδικό.

    Ο κ.Σημίτης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα θέματα, σημειώνει ότι πρέπει το κυβερνών κόμμα να χαράξει νέες στρατηγικές, όπως επιβάλλουν τα δεδομένα της νέας εποχής.

    Επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει έλθει αντιμέτωπο με όψεις ακόμη jai της δικής του παράδοσης και κουλτούρας. Κάνει, τέλος, λόγο για εγκατάλειψη και καταπολέμηση φαινομένων όπως η αυθαιρεσία, η μετριοκρατία και η παραοικονομία.

    [02] ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Διευκρινίσεις για το θέμα της συμφωνίας Σημίτη - Ντεμιρέλ δίνει το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ενώ αύριο συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις.

    Οι τριανταδύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν αποστασιοποιηθεί από τις κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ετοιμάζουν νέο κείμενο στο οποίο κάνουν λόγο για διολίσθηση σε αναγνώριση τουρκικών αξιώσεων και αναφέρουν πως δεν συμμερίζονται τις ευθύνες των εξελίξεων.

    Σε δηλώσεις του, σήμερα, για τις αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Κώστας Ζόρας, έκανε λόγο για μεμονωμένες αντιδράσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Ουσιαστικά τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού συμφώνησαν. Ως προς το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ακούστηκαν κάποιες κριτικές φωνές οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν τα ερωτηματικά. Βεβαίως υπάρχει το μέλλον, υπάρχει η εξέλιξη για να απαντηθούν. Μεμονωμένα ακούω μια κριτική η οποία περιορίζεται σε ερωτηματικά για ενδεχόμενους κινδύνους".

    [03] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΠΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και της ελληνικής επενδυτικής δραστηριότητας στην γειτονική χώρα, αλλά και στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών στις Παρευξείνιες αγορές και αυτές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει συμφωνία συνεργασίας, που θα συνάψει ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) με αντίστοιχο φορέα της Τουρκίας, το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Στους στόχους των δύο φορέων συγκαταλέγονται η διαμόρφωση κοινής τιμολογιακής πολιτικής σε σειρά ομοειδών προϊόντων, όπως τα κλωστοϋφαντουργικά, καθώς και η συνεργασία των δύο πλευρών, κυρίως στον τομέα μεγάλων έργων υποδομής, στις γειτονικές αγορές της Μαύρης Θάλασσας και των χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

    Η συμφωνία αφορά κυρίως στους τομείς των επενδύσεων, συμπαραγωγής, τεχνικών έργων, μεταφοράς τεχνογνωσίας και υπηρεσιών.

    [04] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΘΙΓΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Διαφοροποιημένος σε σχέση με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο Μιλτιάδης Εβερτ, κάνοντας δηλώσεις για τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη.

    Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η συμφωνία h_cei τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ενώ ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών για να αποσαφηνιστούν, όπως ισχυρίστηκε, τα αόριστα σημεία της συμφωνίας που αφήνουν την δυνατότητα στην Τουρκία να την ερμηνεύει όπως τη συμφέρει.

    [05] ΔΗΛΩΣΗ Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Ο βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος για τη συμφωνία της Μαδρίτης, δήλωσε :

    ¨Παρά τις ποικιλόμορφες αντιδράσεις και ερμηνείες η συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ είναι σημαντικό θετικό βήμα και οι πιθανές υπαναχωρήσεις της Τουρκίας από το πλαίσιο αρχών που υιοθετήθηκε με το κοινό ανακοινωθέν δεν μπορούν να μειώσουν τη σημασία της.

    Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ξεφεύγει από το κλίμα του απομονωτισμού και αναδελφισμού, αναπτύσσει πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν τη διεθνή παρουσία, το ρόλο και τα ερείσματά της και συγκροτεί μια εξωτερική πολιτική με μεθοδικότητα και σοβαρότητα, με στρατηγική και προοπτική.

    Οι όποιες αρνητικές αντιδράσεις και οι καταστροφολογικές ερμηνείες της συμφωνίας δεν πρέπει να σταματήσουν την προσπάθεια να οδηγηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια νέα εποχή ειρήνης και καλής γειτονίας, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, προς το συμφέρον των δύο λαών και των δύο χωρών¨.

    [06] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΕΠΕΡΡΙΨΕ Ο ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

    Ευθύνες στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία επέρριψε εκ νέου ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας για τις καθυστερήσεις στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών στη χώρα. "Δεν είναι σωστό από τη μία πλευρά να έχει την ευθύνη το υπουργείο Γεωργίας για τον συντονισμό της προσπάθειας κατάσβεσης των πυρκαγιών και από την άλλη πλευρά τις αποφάσεις να τις παίρνει ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Γιατί αυτοί αποφάσισαν ότι θα καθυστερήσουν να παραδωσουν τα αεροπλάνα τα οποία αγοράσαμε από τον Φεβρουάριο", είπε ο κ. Τζουμάκας.

    Ωστόσο το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν, απαντώντας στον κ.Τζουμάκα, ότι η πολεμική αεροπορία έχει την ευθύνη μόνο για τη συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

    Την παραίτησή του για λόγους ευθυξίας υπέβαλε ο Γραμματέας Δασών Ηλίας Μπεριάτος.

    Στο μεταξύ για παράλειψη όλων των κυβερνήσεων να καταρτίσουν εθνικό δασολόγιο κάνει λόγο το 5ο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με αφορμή προσφυγή της εταιρείας της φύσης. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο σημειώνει ότι το Δασολόγιο θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποτελεσματική προστασία των δασών. Στο μεταξύ σε ύφεση είναι οι φωτιές σε όλη τη χώρα ενώ υποχώρησε και η φωτιά στην Ηλεία αφού κατέκαψε 25.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

    [07] ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΣΛΑΒΟΛΟΓΩΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟ

    H προβληματική που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια γύρω από το χώρο δράσης των Κυρίλλου και Μεθοδίου, με νεώτερες έρευνες να θέλουν τους δύο πρωτοπόρους του σλαβικού πολιτισμού Θεσσαλονικείς να σπέρνουν το πνευματικό σπόρο του Βυζαντίου, όχι στην περιοχή της Τσεχίας και της Σλοβακίας, όπως θέλει η κρατούσα άποψη, αλλά νοτιότερα στη Βαλκανική, θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο συνεδρίου, στις 16-19 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    "Κορυφαίοι σλαβολόγοι από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα σύγχρονων ερευνών για το κολοσσιαίο έργο του Κυρίλλου και του Μεθοδίου και θα αναπτύξουν διαφορετικές θέσεις ως προς το χώρο δράσης των δύο Αγίων που μεταφύτευσαν το Βυζαντινό πολιτισμό και πνευματικότητα στο σλαβικό λαό", είπε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και διευθυντής του Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, καθηγητής Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος.

    Στόχος των διοργανωτών, της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Σλαβικών Μελετών και το Κέντρο, είναι "όχι μόνο η προβολή του έργου των Αγίων αλλά και της γενέτειράς τους Θεσσαλονίκης, που αναγνωρίζεται ως το κέντρο των δραστηριοτήτων της πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Βαλκανικής και κατέχει για το 1997 το θρόνο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης", σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρίας, Σταύρο Ανδρεάδη.

    Ιδιαίτερο κύρος εκτιμάται ότι θα δώσει στο συνέδριο η παρουσία στην εναρκτήρια τελετή του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθρολομαίου, δια εκπροσώπου του, που έθεσαν την εκδήλωση υπό την αιγίδα τους, σε μια προσπάθεια υπενθύμισης του ταυτόχρονα κοσμικού και θρησκευτικού χαρακτήρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο το έργο του Κυρίλλου και Μεθοδίου έχει αξιοποιηθεί επαρκώς από την ελληνική Πολιτεία, ο κ Ταχιάος εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και περισσότερους επιστήμονες ν' ασχολούνται με το τεράστιο αυτό κεφάλαιο, υπογράμμισε ωστόσο την απουσία του μαθήματος της σλαβολογίας από την ελληνική εκπαίδευση.

    Προσπάθεια για την καταγραφή του έργου αυτού καταβάλλει πάντως το Κέντρο, που ήδη εκπονεί δύο προγράμματα. Ενα, με αντικείμενο τη σύνταξη συνολικού καταλόγου σλαβικών χειρογράφων του Αγίου Ορους στη ρώσικη γλώσσα, στο πλαίσιο έρευνας για το ρόλο της Χερσονήσου του Αθω στη μετάγγιση των βυζαντινών αξιών στο σλαβικό λαό, και ένα δεύτερο που αφορά στην καταγραφή του συνόλου της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, αρθρογραφίας κ.λπ. για τον Κύριλλο και το Μεθόδιο.

    [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΤ3 ΣΤΗΝ ΠΕΡΓΑΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Τη "χαμένη πατρίδα", την Πέργαμο της Τουρκίας, θα επισκεφτούν το ερχόμενο Σάββατο Περγαμηνοί της διασποράς αλλά και κάτοικοι της Λέσβου, με την ευκαιρία συναυλίας ελληνικής μουσικής, που δίνεται για πρώτη φορά και μάλιστα από κρατική ελληνική ορχήστρα, στη lijqasiatij^ πόλη, με συνδιοργανωτές τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Λέσβου και το δήμο της Περγάμου.

    Η κεντρική εκδήλωση, με την 25μελή ορχήστρα της ΕΤ3, θα λάβει χώρα σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας στην περιοχή, το θέατρο Ασκληπείου, και θα συνοδευτεί από τρεις συναυλίες στη Λέσβο: στο κάστρο της Μήθυμνας την Τρίτη 15 Ιουλίου, στο στρατόπεδο Παγανής της Τετάρτη 16 και στο Πολύκεντρο Μανταμάδου την Πέμπτη 17 του μήνα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Ικανοποιημένη είναι η Άγκυρα από το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Μαδρίτη, αφού σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Σερμέτ Ατάτζανλι, το κοινό ανακοινωθέν ¨καλύπτει πλήρως τις προσδοκίες τη Τουρκίας¨.

    Η τουρκική πλευρά θεωρεί το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης ¨πλαίσιο με το οποίο θα δοκιμαστεί η ειλικρίνεια των δύο πλευρών¨. Το είπε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος παράλληλα έθεσε και κάποια ζητήματα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο που σύμφωνα με την Άγκυρα πρέπει να αρχίσει. Ο κ. Τζεμ υποστηρίζει ότι ¨η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία, να δεχτεί τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και να αλλάξει τη στάση της στο θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση¨. Παράλληλα, ο Τζεμ ζητά να αρχίσει τις εργασίες της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

    Ο Τούρκος υπουργός, υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα της Μαδρίτης ήλθε με τις προσπάθειες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των δύο προηγούμενων. Πράγμα που στην πράξη σημαίνει ότι αντίδραση από πλευράς τουρκικής αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να υπάρξει.

    Η επικαιρότητα στην Τουρκία είναι γεμάτη με έντονα εσωτερικά ζητήματα, πράγμα στο οποίο οφείλεται το γεγονός ότι οι επαφές της Μαδρίτης δεν είναι από τα κύρια θέματα της επικαιρότητας. Το θέμα καλύπτεται σήμερα με τίτλους όπως ¨ελπιδοφόρα αρχή στο Αιγαίο¨. Στο δημοσίευμα της Γιενί Γιουζγίλ που φέρει τον τίτλο αυτό, υπογραμμίζεται η μεσολάβηση της Ουάσιγκτον. Από την άλλη, ο αρθρογράφος της Μιλλιέτ Σαμί Κοχέν, επικαλείται τον υπουργό εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και γράφει ότι ¨πρόκειται να αρχίσουν οι επαφές και οι προετοιμασίες για συγκεκριμένα βήματα¨. Και αυτό επειδή ¨πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα ούτως ώστε το πνεύμα Μαδρίτης να μην έχει την τύχη του πνεύματος Νταβός¨.

    [10] ΠΡΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΤΟΒΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Προς εκτόνωση οδεύει η κατάσταση στο Γκόστιβαρ και στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ, μετά τα χθεσινά επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν κατά την επιχείρηση που ανέλαβε η σκοπιανή αστυνομία για την υποστολή της αλβανικής και της τουρκικής σημαίας από τα δημαρχιακά κτίρια των δύο πόλεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, g οποία επικαλείται επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου εσωτερικών της χώρας, στα επεισόδια έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, επτά τραυματίστηκαν, ενώ 400 περίπου Αλβανοί κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα του Γκόστιβαρ.

    Σήμερα η κατάσταση στους δύο δήμους, στους οποίους η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί, είναι ήρεμη. Οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να φρουρούν τα δημαρχεία, ενώ δυνάμεις αστυνομικών περιπολούν στους δρόμους για την αποτροπή νέων επεισοδίων.

    Τα χθεσινά επεισόδια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων της γειτονικής χώρας.

    Το νεοϊδρυθέν Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, το οποίο προέκυψε από την ενοποίηση του ριζοσπαστικού PDP-A και του NDP, χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του το γεγονός "άνευ προηγουμένου" και τόνισε ότι το ζήτημα με τις σημαίες είναι πολιτικό και πρέπει να λυθεί με διάλογο εντός των θεσμών του κράτους. Σύμφωνα με το κόμμα, η χθεσινή ενέργεια της αστυνομίας αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ.

    Προβοκάτσια αποτελεί για το αλβανόφωνο Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) η χθεσινή επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο Γκόστιβαρ και το Τέτοβο. Ο πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε την έκπληξή του που η αστυνομική επέμβαση ήρθε μία μέρα μετά τη ψήφιση του νόμου για τη χρήση των σημαιών των μειονοτήτων και απηύθυνε έκκληση προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό να αποφεύγει νέα επεισόδια.

    Την επέμβαση της αστυνομίας κατέκρινε και το εθνικιστικό VMRO- DPMNE. Ο πρόεδρος του κόμματος, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, χαρακτήρισε την αστυνομική επέμβαση πράξη υποκρισίας της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατηθεί στην εξουσία, ακόμα και όταν οι πράξεις της αποβαίνουν εις βάρος των συμφερόντων του λαού. Ο κ.Γκεοργκίεφσκι επισήμανε ότι θεωρεί το νόμο για τις σημαίες αντισυνταγματικό και τόνισε ότι θα ζητήσει επίσημα από τον πρόεδρο Κίρο Γκλικόρωφ να ακυρώσει τη ψήφισή του.

    [11] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Συνεχίζονται σήμερα οι απευθείας συνομιλίες Γ.Κληρίδη - Ρ.Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ντιέγκο Κορντοβέζ θα συναντηθεί χωριστά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια αναμένεται κοινή συνάντηση των τριών με τους συμβούλους τους.

    Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων στη χθεσινή πρώτη μέρα των συνομιλιών δεν παρουσιάστηκαν εισηγήσεις, όπως είχε ανακοινώσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην εναρκτήρια ομιλία του.

    Σημειώνεται ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 16 Αυγούστου στη Γενεύη.

    Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στις απευθείας συνομιλίες, εξέφρασε και πάλι χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, με αφορμή την έναρξη tym συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.

    [12] "ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    "Αποδεκτές στις υπάρχουσες συνθήκες", χαρακτήριζονται οι αλβανικές εκλογές της 29ης Ιουνίου και 6ης Ιουλίου, στην τελική έκθεση του ΟΑΣΕ, με την οποία καλούνται τα πολιτικά κόμματα να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και να συνεχίσουν μετεκλογικά τις προσπάθειες για την εθνική συμφιλίωση.

    Στην εκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή "τρόικα" που ηταν επιφορτισμένη με το συντονισμό της εποπτείας των εκλογών, δηλαδή η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Κατριν Λα Λυμιέρ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρασέλ Τζόνσον και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, υπογραμμίζεται ότι οι ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα "ελεύθερα και χωρίς απειλές" και τονίζεται ότι "τα αποτελέσματα των εκλογών πρέπει να είναι το θεμέλιο ενός ισχυρού δημοκρατικού συστήματος.

    Καταγράφονται παρατυπίες τόσο κατά την εκλογική διαδικασία όσο και κατά την προεκλογική περίοδο, ορισμένες από τις οποίες χαρακτηρίζονται σοβαρές. Οι παρατυπίες αυτές ωστόσο δεν επηρεάζουν, σύμφωνα με την έκθεση, το τελικό αποτέλεσμα.

    Η έκθεση του ΟΑΣΕ έγινε αντικείμενο επικριτικών σχολίων από τον αλβανικο Τύπο που πρόσκειται στον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα. Ενδεικτικά η "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε" θεωρεί την έκθεση αναμενόμενη και γράφει ότι "ο ΟΑΣΕ έδωσε την ευχή του στις νοθευμένες εκλογές της 29ης Ιουνίου", ενώ η "Αλμπάνια" προσπαθώντας να τηρησει τα προσχήματα κατηγορεί έμμεσα τον ΟΑΣΕ ότι δεν έκανε ότι έπρεπε να κάνει στην περίπτωση των αλβανικών εκλογών.

    Στο μεταξύ, μετά την ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τιρανα -από 19 περιφέρειες δεν κέρδισε καμία- παραιτήθηκε ο πρόεδρος του παραρτήματος του κόμματος αυτού στην αλβανική πρωτεύουσα και σημερινός δήμαρχος των Τιράνων, Αλμπερτ Μπρόϊκα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον" από τις έδρες που θα πάρει το Δημοκρατικό Κομμα απο τη λίστα επικρατείας, θα επωφεληθούν και οι πρόεδροι τεσσάρων μικρών κομμάτων. Του Χριστιανοδημοκρατικού, του Λεγκαλιτέλι, της Δημοκρατικής Ενωσης και της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης. Εκτός του Λεγκαλιτέλι, τα υπόλοιπα τρία κόμματα δεν πήραν ούτε το 1% των ψήφων -το πλαφόν εισόδου στη νέα Βουλή ήταν 2%- ωστόσο οι πρόεδροί αυτών των κομμάτων θα καθήσουν στα βουλευτικά έδρανα χάρη στην προεκλογική συμμαχία τους με το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Τέλος, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας αλβανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος συναντήθηκε με τους ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τους οποιους συζήτησε για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Κόχα Γιον", στο ΚΕΑΔ προτάθηκε το υπουργείο Πολιτισμού.

    [13] "ΤΡΕΝΟ ΕΙΡΗΝΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

    Γνωστές προσωπικότητες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι οι επιβάτες του τρενου που θα ξεκινησει απο τις Βρυξέλλες στις 26 Αυγούστου με προορισμό το Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας. Σκοπος του ταξιδιού, τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβε η οργάνωση "Εκκληση Hannover", είναι η προβολή του κουρδικού προβλήματος και των εγκλημάτων που διαπράττονται στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας από "άγνωστους δράστες".

    Στο τρένο που δόθηκε η ονομασία του συγγραφέα Μουσα Αντρέ, ο οποίος έπεσε θύμα "άγνωστων δραστών", αναμένεται να επιβιβαστούν, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ραντικάλ", χίλια περίπου άτομα μεταξύ των οποίων, ο υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μοναχός Τούτου, ο γνωστός Ρώσος φυσικός Ζαχάρωφ και η σύζυγός του, η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Γαλλίας, Ντανιέλ Μιτεράν, Ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί και διανοούμενοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να επιβιβαστούν άλλα διακόσια άτομα.

    Το τρένο αναμένεται να φθάσει στο Ντιγιαρμπακίρ την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα της Παγκόσμιας Ειρήνης.

    [14] ΕΥΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

    Ευρεία δημοσιότητα έχει πάρει στην Τουρκία, το θέμα της διαρροής εγγράφων από το Γενικό Επιτελείο και η παρακολούθηση των τηλεφώνων του, καθώς και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Ο τουρκικός τύπος, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των σελίδων του, με τις εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ, η οποία τόνισε ότι η αστυνομία προέβη σε εξασφάλιση πληροφοριών για την παρεμπόδιση κινήσεων εναντίον του συνταγματικού καθεστώτος, μετά τις απειλές από μερίδα στρατιωτικών.

    Η κ.Ακσενέρ χαρακτήρισε επίσης παράνομη χούντα τη "Δυτική Ομάδα Εργασίας" που λειτουργεί με εντολή του Γενικού Επιτελείου. Σημείωσε, ότι εντός των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει ομάδα που δεν είναι νόμιμη και αυτό που διερευνάται είναι η λειτουργία μιας παράνομης οργάνωσης.

    Υπογράμμισε ακόμη η πρώην υπουργός Εσωτερικών, ότι το 1971 η ΜΙΤ αποκάλυψε τη "χούντα Μαντανογλου" εντός του στρατού και με αυτόν τον τρόπο εξαλείφθηκε η απειλή εναντίον του καθεστώτος. Συμπλήρωσε, η κ.Ακσενέρ, ότι όταν έφτασαν στα χέρια της τα έγγραφα, δημιουργήθηκε η υποψία ότι επιχειρούνται ορισμένες οργανώσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν σε ένα δημοκρατικό κράτος.

    Την έντονη αντίδραση του Γενικού Επιτελείου, προκάλεσε η δήλωση της κ.Ακσενέρ ότι με μια ομάδα που συστάθηκε μέσα στο στράτευμα προετοίμαζε πραξικόπημα, με την οποία προσπάθησε να φέρει αντιμέτωπους την αστυνομία και τους στρατιωτικούς.

    [15] ΕΕ: PHARE KAI TACIS ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Πληροφορίες σχετικά με τα πρόγράμματα Phare και Tacis δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον κόμβο του ίντερνετ της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλοντας να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που τους emdiav]qoum.

    Ολα τα σχετικά δεδομένα βρίσκονται διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://europa.eu.int/en/comm/dgla/dglahome.htm, την οποία επισκέφθηκαν 262.000 χρήστες κατά το μήνα Απρίλιο και άλλοι 365.438 κατά το μήνα Μάιο.

    Οπως τόνισε ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ με την όσο το δυνατόν ευρύτερη πληροφόρηση του κοινού διασφαλίζεται η διαφάνεια γύρω από την εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων ενώ ενισχύεται και η αποτελεσματικότητά τους.

    Η ηλεκτρονική σελίδα περιλαμβάνει λεπτομερειακά στοιχεία για τα τρία προγράμματα που που αφορούν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, Phare, Tacis και Obnοva ενώ διαθέτει και υπηρεσία αναζήτησης πληροφοριών ανά χώρα ή ανά τομέα.

    Την ίδια ώρα βρίσκεται υπό ολοκλήρωση σελίδα η οποία θα φιλοξενεί πληροφορίες αναφορικά με την ανοικοδόμηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 10 July 1997 - 12:27:16