Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-09

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [02] ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ -ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [05] ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

  • [06] Β. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ: ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

  • [07] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

  • [08] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

  • [09] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

  • [10] Ο ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

  • [11] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΕΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

  • [12] THN ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ

  • [13] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ 2.000.000 ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΑΡΧΙΖΟΥΝ TO AΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ- ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

  • [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [17] ΝΙΚ.ΜΠΕΡΝΣ: " ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ"

  • [18] O TOYΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

  • [19] ΣΟΦΙΑ: ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

  • [20] ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΤΕ ΓΚΡΑΝΙΤΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [21] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [22] Ο ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Νέα τροπή παίρνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τη συμφωνία που κατέληξαν και ανακοίνωσαν οι Κώστας Σημίτης και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

    Τα έξι σημεία του κοινού ανακοινωθέντος δημιουργούν το πλαίσιο των σχέσεων Αθηνών - Αγκυρας, με στόχο μια διαρκή εκτόνωση και περιλαμβάνουν δέσμευση για καλή γειτονία και ειρήνη, σεβασμό κυριαρχίας, σεβασμό δικαίου και σεβασμό των νόμιμων ζωτικών συμφερόντων κάθε χώρας, με την προσθήκη ότι αυτά έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.

    Επίσης δέσμευση διευθέτησης διαφορών χωρίς χρήση ή απειλή χρήσης βίας με ειρηνικά μέσα και αμοιβαία συναίνεση αλλά και δέσμευση για αποφυγή μονομερών ενεργειών, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση.

    Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το κοινό ανακοινωθέν επέχει κατ' ουσίαν θέση συμφώνου μη επίθεσης και επισήμανε πως πρόκειται για κείμενο γενικών αρχών που δεν λύνει συγκεκριμένα ζητήματα, όπως τα Ιμια για τα οποία η Αθήνα επιμένει στην βήμα προς βήμα προσέγγιση.

    O κ.Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, διευκρίνησαν ότι οι αναφορές σε μονομερείς ενέργειες δεν αφορούν τα 12 μίλια.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα το κοινό ανακοινωθέν επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε και έναντι τρίτων στο σεβασμό της διεθνούς κοινότητας.

    Τόσο ο κ.Ρέππας, όσο και ο κ.Παπανδρέου εκτίμησαν ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει συνολικά το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Για τις εξελίξεις στη Μαδρίτη ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για αυτονόητες αρχές προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά και για εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες ζητώντας να διευκρινιστεί ποιά αναγνωρίζονται ως νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

    Κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, επισήμανε ο Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας για επιβεβαίωση ανευ όρων διαλόγου.

    Ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ χαιρέτισε χθες την κοινή δήλωση Ελλάδας και Τουρκίας, που εκδόθηκε στη Μαδρίτη, χαρακτηρίζοντας την "υπέροχη" κι "ένα μεγάλο βήμα μπροστά".

    [02] ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον συναντήθηκε για λίγα λεπτά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Επίσης, ο κ.Σημίτης συναντήθηκε με τον Αγγλο Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και μίλησαν για θέματα της Ευρώπης και σχολίασαν την tekeuta_a σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντάλλαξαν απόψεις μεταξύ των δύο κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και του Εργατικού Κόμματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Σημίτης θα επισκεφτεί το Φθινόπωρο το Παρίσι και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν.

    [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ -ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Σημαντική επιτυχία χαρακτήρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ ενώ έκανε λόγο για κείμενο αρχών που δεν αφορά ειδικά θέματα.

    "Δεν έχει ίσως την τυπική μορφή ενός συμφώνου μη επιθέσεως, μπορώ να πώ όμως ότι έχει μια ανάλογη πολιτική αξία και με αυτή την έννοια αποτελεί επιτυχία σημαντική", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: "το κείμενο το οποίο συμφωνήθηκε χθες ασφαλώς θα επηρεάσει γενικότερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα βοηθήσει ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια και στις άλλες πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη".

    Ο Υπουργός Τύπου εκτίμησε ότι σε ειδικότερα ζητήματα μπορεί να γίνει λεπτομερέστερη συζήτηση ώστε επί της ουσίας και με λεπτομέρειες να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνονται όλα όσα επιδίωκε η χώρα μας ενώ για το θέμα των 12 μιλίων δήλωσε ότι αυτό δεν συζητήθηκε και υπογράμμισε ότι παραμένει δικαίωμα της χώρας μας. Σαφή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πουθενά οποιαδήποτε αναφορά περί δώδεκα μιλίων έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος πρόσθεσε: "έχουμε κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα περιορισμού της Ελλάδας στην άσκηση του δικαιώματός της για επέκταση σε 12 μίλια". Διευκρίνισε δε ότι ο όρος "μονομερείς ενέργειες" αναφέρεται σε ενέργειες τύπου Ιμια.

    [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Για παγίδευση της Ελλάδας με απεριόριστους κινδύνους έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, για τη συμφωνία που υπεγράφη στη Μαδρίτη, μεταξύ του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    "Η συμφωνία της Μαδρίτης θυμίζει Νταβός. Ελπίζω να αποφύγουμε τα δεινά που δοκίμασε η χώρα μας, μετά το Νταβός εξαιτίας του" τόνισε ο Λευτέρης Βερυβάκης.

    Την ανησυχία του για τη συμφωνία, εξέφρασε και ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Νίκος Κουρής. Πρόκειται, τόνισε, για ένα κείμενο γενικόλογο που περιέχει αιχμές και τέτοιες διατυπώσεις, οι οποίες μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα στο Αιγαίο.

    [05] ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

    Τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας ως ρυθμιστικού παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ουκρανίας. Ο κ. Σημίτης απέδωσε την αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στα πειστικά επιχειρήματα της χώρας μας που αναιρούν τις αιτιάσεις της διεθνούς κοινότητας περί μικρόπνοου εθνικισμού της Ελλάδας.

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παίρνουν νέα τροπή μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες οι Κώστας Σημίτης και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη. Τα έξι σημεία του κοινού ανακοινωθέντος δημιουργούν το πλαίσιο των σχέσεων Αθηνών - Αγκυρας, με στόχο μια διαρκή εκτόνωση και περιλαμβάνουν δέσμευση για καλή γειτονία και ειρήνη, σεβασμό κυριαρχίας, σεβασμό δικαίου και σεβασμό των νόμιμων ζωτικών συμφερόντων κάθε χώρας, με την προσθήκη ότι αυτά έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους. Επίσης περιλαμβάνεται δέσμευση διευθέτησης διαφορών χωρίς χρήση ή απειλή χρήσης βίας με ειρηνικά μέσα και αμοιβαία συναίνεση αλλά και δέσμευση για αποφυγή μονομερών ενεργειών, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση. Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η Τουρκική πλευρά.

    Το πρωί συναντήθηκαν εκ νέου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Θεόδωρος Πάγκαλος και Ισμαήλ Τζεμ. Σε δηλώσεις του ο κ. Τζεμ επισήμανε ότι σε πρώτη φάση θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών και γνωστοποίησε ότι στο τέλος του καλοκαιριού η Τουρκία θα προτείνει στην Ελλάδα να συγκληθεί μια επιτροπή επιχειρηματιών που θα έλθει σε επαφή με Έλληνες επιχειρηματίες.

    Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Ο Γενικός Γραμματέας Τύπου διευκρίνισε ότι η πολιτική της Ελλάδας στα ειδικά θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων παραμένει αμετάβλητη και ως παράδειγμα ανέφερε ότι δεν υπάρχει αλλαγή της ελληνικής στάσης στο θέμα του βέτο στην χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. Πρόκειται για ένα πλαίσιο αρχών που αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών και η τήρηση του οποίου μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, είπε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε ότι η διάταξη που κάνει λόγο για αποφυγή μονομερών κινήσεων δεν σχετίζεται με τα 12 μίλια.

    Αντιδράσεις προκάλεσε η συμφωνία στους κόλπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για αυτονόητες αρχές προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά και για εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες ζητώντας να διευκρινιστεί ποια αναγνωρίζονται ως νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι στη συμφωνία δεν γίνεται καθόλου λόγος για το Κυπριακό κάτι την ανάγει σε συμφωνία τύπου Νταβός.

    Κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, επισήμανε ο Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας για επιβεβαίωση άνευ όρων διαλόγου.

    Για σχέδιο αμερικανοποίησης του Αιγαίου έκανε λόγο το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Μάκης Μαϊλης.

    Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι η δέσμευση για αποφυγή μονομερών διεκδικήσεων ακυρώνει τη νόμιμη δυνατότητα επέκτασης στα 12 μίλια και εμπεδώνει το καθεστώς το "γκρίζων ζωνών" που έχει δεχτεί η κυβέρνηση για τα Ιμια, όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    Την αντίθεσή τους εξέφρασαν όμως και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις συγκαταλέγονται ο Παντελής Οικονόμου, Στέλιος Παπαθεμελής, Λευτέρης Βερυβάκης, Χάρης Τσιώκας και Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. Από την Νέα Δημοκρατία αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας. Κείμενο καλών προθέσεων χαρακτήρισαν τη συμφωνία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρετός και Παναγιώτης Σγουρίδης.

    [06] Β. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ: ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Xρήσιμη, υψηλού επιπέδου, πολιτική δέσμευση των δύο χωρών, που υποβοηθεί την προσπάθεια συνεννόησης που άρχισε πρόσφατα με τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων και την προετοιμασία στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για την εκτόνωση της επικίνδυνης και κλιμακούμενης έντασης στις διμερείς σχέσεις, μετά το επεισόδιο των Ιμίων και την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο, χαρακτηρίζει ο Διεθνολόγος-Πανεπιστημιακός, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, το κοινό ελληνοτουρκικό ανακοινωθέν της Μαδρίτης.

    Ιδιαίτερα, στη σημερινή θετική συγκυρία "με την Τουρκία να καταβάλει προσπάθεια ανάσχεσης του φανατικού Ισλαμισμού και ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την κυβένρηση Γιλμάζ, αν βέβαια πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, να αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την αναθέρμανση των προσπαθειών ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσων, που επιδεινώθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης Τσιλέρ- Ερμπακάν, και τις ΗΠΑ να εμφανίζονται διατεθειμένες να παρέμβουν πλέον καθοριστικά, σ' όλο το πλαίσιο των διμερών προβλημάτων, όπως καταδεικνύει η αμερικανικής έμπνευσης και προώθησης συμφωνία", επισημαίνει ο κ. Καρακωστάνογλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Μαλιστα, εκφράζει την άποψη ότι προοιωνίζεται ανάλογη δέσμευση και για το Κυπριακό, "το οποίο σίγουρα θα ωφεληθεί από την έναρξη μιας νηφαλιώτερης αντιμετώπισης των ζητημάτων του Αιγαίου", στα οποία κυρίως αφορά το ανακοινωθέν της 8ης Ιουλίου.

    Ο διεθνολόγος, που διετέλεσε μέλος διεθνών αποστολών, τονίζει ωστόσο ότι ανάλογα ανακοινωθέντα, μικρότερης ή παρόμοιας εμβέλειας, είχαν υπάρξει και στο παρελθόν (Καραμανλή-Ντεμιρέλ στις Βρυξέλλες το 1975, Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός το 1988 κ.λπ.), χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα και χωρίς να ανατρέψουν την αρνητική πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών, για να συμπεράνει ότι η χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα του ανακοινωθέντος εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη πραγματικής βούλησης για επίλυση των προβλημάτων και καλή γειτονία.

    Αναφερόμενος στο κείμενο της συμφωνίας το χαρακτηρίζει αρκετά a|qisto και συνεπώς διφορούμενο, εσκεμμένα, ώστε να περιβάλει και να αντικατοπτρίζει τις διϊστάμενες θέσεις και συμφέροντα των δύο χωρών. "Γεγονός που καθιστά σημαντικό ερμηνευτικό στοιχείο τις δηλώσεις που ακολούθησαν ή θα ακολουθήσουν, για να προσδιορίσουν το πώς κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται τις αναληφθείσες δεσμεύσεις, χωρίς βέβαια ο τρόπος παρουσίασης της συμφωνίας στην κοινή γνώμη κάθε χώρας να μειώνει τη σημασία των αντικειμενικών δεσμεύων που περιλαμβάνει", επισημαίνει ο τέως περιφερειακός διευθυντής του ΟΑΣΕ για την Ανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Αντιμετωπίζοντας με σκεπτικισμό συγκεκριμένες προβλέψεις του ανακοινωθέντος, σε μια πρώτη προσέγγιση χαρακτηριστικά αναφέρει: Η δέσμευση για την ειρήνη και το σεβασμό της κυριαρχίας του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών είναι "χρήσιμες διακηρύξεις αλλά, πέρα από το ότι είναι αυτονόητες για κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, τα προβλήματα συνήθως ανακύπτουν από την ερμμηνεία των σχετικών όρων, που συχνά είναι καταχρηστική, ή της εφαρμογής τους στην πράξη, που συχνά είναι ανύπαρκτη, επιφανειακή ή κακόπιστη".

    Σε ό,τι αφορά το σημείο για τον αμοιβαίο σεβασμό των νομίμων ζωτικών συμφερόντων των δύο χωρών, υπογραμμίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ταύτιση αντιλήψεων ως προς το ποια είναι τα συμφέρονται αυτά, "όταν μάλιστα, κατ' αρχήν τουλάχιστον, είναι αλληλοαναιρούμενα", όπως η διασφάλιση της ασφάλειας και συνέχειας του ελληνικού ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου και, ταυτόχρονα, συγκυριαρχία της Τουρκίας στο Αιγαίο.

    "Και εδώ βέβαια πρόκειται για ερμηνεία των διεθνών ρυθμίσεων, όπου προφανώς μπορεί να υπάρξει γεφύρωση, αλλά επίσης προφανώς μόνο μέσω διακαστικής παρέμβασης, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα αντιπαλότητα των θέσεων των δύο χωρών", εξηγεί και συμπληρώνει ότι "ο όρος νόμιμα αποτελεί ένα χρήσιμο προσδιορισμό και βέβαια παραπέμπει σε νομικό πλαίσιο και αντίστοιχη επίλυση σε περίπτωση διαφωνίας".

    Σε ένα τρίτο σημείο, ο κ. Καρακωστάνογλου επισημαίνει ότι η δέσμευση για αποφυγή μονομερών ενεργειών πρέπει να συνοδευθεί από τη λειτουργία συγκεκριμένων μηχανισμών πρόληψης-διευθέτησης και παραθέτει τα εξής ερωτήματα: "Αραγε, εμπίπτει σ' αυτόν το χαρακτηρισμό η άσκηση ακόμη και νόμιμων δικαιωμάτων των χωρών; Αν η διαβούλευση που θα προηγηθεί για τη διευθέτηση κάποιας διαφοράς (π.χ. 12 μίλια-Υφαλοκρηπίδα) δεν οδηγήσει σε αμοιβαία συναίνεση, τότε πρέπει το κράτος, που έχει την πρωτοβουλία για την αμφισβητούμενη ενέργεια, να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της; Θα υπάρξει σε τέτοιες περιπτώσεις υποχρεωτική προσφυγή σε δικαστική επίλυση";

    Θετικό βήμα χαρακτηρίζει τη δέσμευση και της Τουρκίας στην αυτονόητη για τα υπόλοιπα κράτη επίλυση των διακρατικών διαφορών χωρίς απειλή ή χρήση βίας. Διερωτάται ωστόσο αν αυτή η έμμεση άρση του "casus belli" "θα συνοδευθεί, όπως απαιτείται, από κατάργηση της σχετικής και διεθνώς παράνομης, απόφασης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης".

    Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί, σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο η Τουρκία με την προβολή της απειλής πολέμου και άλλων πιέσεων, να ανάγκασε τελικά την Ελλάδα σε αναστολή επ' αόριστον της άσκησης των διεθνών νόμιμων διακιωμάτων της στο Αιγαίο (επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης, εκμετάλλευση Υφαλοκρηπίδας, θέσπιση Apojkeistij^r Οικονομικής Ζώωνης κ.λπ.).

    "Οι μελλοντικές κινήσεις της διπλωματίας μας καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε παρόμοια ερωτήματα. Ο διάλογος και η προσέγγιση, ακόμη και με τους αντιπάλους, είναι χρήσιμες κινήσεις, αν βέβαια γνωρίζουμε σαφώς της στρατηγικές μας επιδιώξεις και την τακτική υλοποίησής τους", καταλήγει ο διεθνολόγος.

    [07] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, είναι και δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την εξέλιξη αυτή και τη δέσμευση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Προέδρου της Τουρκίας και Προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τη μη χρήση βίας και την απειλή χρήση βίας, το σεβασμο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το σεβασμό της κυριαρχίας κ.α.

    Σήμερα στο περιθωριο της συνόδου συνεχίζονται οι επαφές του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη με τους άλλους ηγέτες και υπουργούς των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

    Χθες το βράδυ, στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας προς τιμή των ηγετών αντηλλάγησαν απόψεις για το "νέο ΝΑΤΟ" και τις προοπτικές του.

    Ο κ.Σημίτης εντάσσει την ελληνοτουρκική προσέγγιση μέσα στο πλαίσιο της νέας προοπτικής και της αναδιάρθρωσης νέου μεταψυχροπολεμικού ΝΑΤΟ.

    Η σημερινή δεύτερη μέρα της συνόδου ξεκίνησε το πρωί με τις ομιλίες των 16 ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη σημερινή τοποθέτηση του επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις περιγράφοντας ταυτόχρονα την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως χώρο υψηλού κινδύνου σε σχέση με την άλλη Ευρώπη.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να ενταχθούν βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια ενώ έκανε λόγο για το μέτρο ανάπτυξης της μεταψυχροπολεμικής εποχής και για τις γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του. Το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, στις ομιλίες τους επισήμαναν τις γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν το "νέο ΝΑΤΟ".

    Σήμερα το μεσημέρι, πριν απο τη λήξη των εργασιών της συνοδου, θα υπογραφεί συμφωνία ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, παρόμοια με εκείνη που είχε υπογραφεί στο Παρίσι πρόσφατα ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

    Σχετικά με το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υλοποιούνται οι αμερικανικές ιδέες και προτάσεις με την ένταξη της Τσεχίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας και ακολουθούν άλλες χώρες σε διαδοχικές φάσεις.

    Πάντως δεν είναι λιγοι εκείνοι από τους ηγέτες οι οποίοι επισημαίνουν ότι στη νοτιο Ευρώπη και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, βρίσκεται το ευπαθές υπογάστριο της Ευρωπης και ότι επιβάλλεται η ένταξη των βαλκανικών χωρών στη Συμμαχία.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν δημοσιεύματα του ισπανικού τύπου σχετικά με τη χθεσινή ελληνοτουρκική προσέγγιση και το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι Σημίτης και Ντεμιρέλ.

    Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Ελ Μούντο" τονίζει ότι "οι δύο προαιώνιοι εχθροί εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν βάσει του οποίου δεσμεύονται να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα".

    Συμφωνα με την "Ελ Μούντο" η συμφωνία κατέστη δυνατή με πρωτοβουλία της Αμερικανιδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ.Σημίτη, γράφει η εφημερίδα, "πρόκειται για ένα σύμφωνο μη επίθεσης που θέτει σε μια πορεία ειρηνικής επίλυσης τη τελευταία διένεξη σχετικά με την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων".

    Εξάλλου η εφημερίδα "ABC", αναφερόμενη στη σύνοδο κορυφής σημειώνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν λησμόνησε την υποψηφιότητα της Βουλγαρίας την οποία υπερασπίστηκε με σθένος.

    Θετικά αντιμετώπισαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, όπως η "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" την ελληνοτουρκική προσέγγιση στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Σήμερα επίσης σε άρθρο του στη σημερινή "Χέραλντ Τριμπιουν" ο σερ Ντέηβιντ Χάνεϊ, ειδικός μεσολαβητής της Βρετανίας για το κυπριακο, τονίζει ότι "μόνο αν αγνοήσουμε τους δαίμονες της ιστορίας" θα είναι δυνατόν να υπάρξει λύση στο κυπριακό. Ο σερ Ντέηβιντ Χάνεϊ διατυπώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς οι οποίες αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου η διευθετηση του κυπριακού. Ο Βρετανός μεσολαβητής χαρακτηρίζει ως "ιδιαίτερα σημαντικό" το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον για το κυπριακό.

    [08] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    Τις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό με τις οποίες προσέρχεται στον κοινωνικό διάλογο παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Οι κεντρικοί άξονες των θέσεων αυτών είναι δέκα και θα ορίσουν το πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

    Η ηγεσία του υπουργείου επισήμανε ότι δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση έχουν όλοι οι εργαζόμενοι Ελληνες και αλλοδαποί που πληρώνουν εισφορές ενώ η ιδιωτική ασφάλιση δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την υποχρέωση ασφάλισης στους κρατικούς φορείς. Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι οι παρεχόμενες από τα ασφαλιστικά ταμεία συντάξεις πρέπει να είναι ανάλογες των εισφορών και του χρόνου ασφάλισης και κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και αναστάτωση στον προγραμματισμό ζωής των ασφαλισμένων.

    [09] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

    Άρχισε το πρωί η αεροφωτογράφηση των καμένων εκτάσεων στο Σέιχ Σου στο πλαίσιο των εκτάκτων μέτρων που ανακοίνωσε κυβερνητικό κλιμάκιο για την αποκατάσταση των καταστροφών και την περαιτέρω προφύλαξη του δάσους.

    Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται ακόμη η κήρυξη της περιοχής pou κάηκε σε αναδασωτέα, η κατοχύρωση του δασικού χαρακτήρα του Σέιχ Σου, η απαγόρευση της βοσκής και της άναρχης υλοτόμησης, η απαγόρευση κάθε δόμησης, η περιφρούρηση του Σέιχ Σου ως φυσικού πάρκου, η προστασία του ως ζώνη απολύτου προστασίας, η αναδάσωση των καμένων περιοχών και η δημιουργία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

    Στο μεταξύ εκτός ελέγχου παραμένει η πυρκαγιά στην Ηλεία που ήδη κατέστρεψε εικοσιπέντε χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες αναζωπύρωσης. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο Σινούκ δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή. Νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε ελαιώνα στη θέση Δραγώγι κοντά στην Ολυμπία.

    [10] Ο ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

    Την ευθύνη για τη διαχείριση και την διασπορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών έχει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ θα τεθούν προς διερεύνηση θέματα που αφορούν στην καθυστέρηση άφιξης των αεροσκαφών στην πυρκαγιά του Σέιχ Σου. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας ο οποίος παρουσίασε έκθεση του υπουργείου του για την μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Θεσσαλονίκης και επισήμανε ότι με την επιστροφή του πρωθυπουργού θα του παραδώσει υπόμνημα και για την απόδοση πιθανών ευθυνών.

    Το πρωί άρχισε η καταγραφή του μεγέθους της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ Σου. Σε εφαρμογή τίθενται και τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε κυβερνητικό κλιμάκιο για την αποκατάσταση των καταστροφών και την περαιτέρω προφύλαξη του δάσους.

    Στο μεταξύ εκτός ελέγχου παραμένει η πυρκαγιά στην Ηλεία που ήδη κατέστρεψε εικοσιπέντε χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης και έκαψε σπίτια στο χωριό Πευκή.Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες αναζωπύρωσης. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο Σινούκ δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή. Το μεσημέρι νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε ελαιώνα στη θέση Δραγώγι κοντά στην Ολυμπία και ήδη κατέκαψε περίπου διακόσια στρέμματα.

    [11] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΕΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

    Ευθύνες στην κυβέρνηση και στον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα, επέρριψε το μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος του Σέϊχ - Σου.

    Ο κ.Στριφτάρης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι "εμπρηστής για το ΚΚΕ δεν είναι μόνο ο φυσικός αυτουργός, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης που υποτάσσεται στα συμφέροντα μεγαλοκαταπατητών, οικοπεδοφάγων και μεγαλοκατασκευαστών", ενώ υποστήριξε ότι ο κ.Τζουμάκας θα πρέπει να έχει πολύ θράσος για να έρθει στη Θεσσαλονίκη και να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους παράγοντες.

    Υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του δεν περιμένει από την jub]qmgsg να υλοποιήσει τις προτάσεις που εξήγγειλε χθες για το Σέϊχ - Σου, γι αυτό κάλεσε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, να συμμετάσχουν, στην αναδάσωση και στην περιφρούρηση της περιοχής.

    Το μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, επιτέθηκε και κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, γκρεμίζονται ως αυθαίρετα μόνο καλύβες και όχι πολυτελέστατα σπίτια.

    Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

    [12] THN ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ

    "Δεν είναι δυνατόν να παραμένεις Δασάρχης Θεσσαλονίκης, διευθυντής Δασών Θεσσαλονίκης, γενικός γραμματέας Δασών, υφυπουργός Γεωργίας, υπουργός Γεωργίας, την επόμενη μέρα μιας τέτοιας καταστροφής και με τόσα ανοιχτά ερωτηματικά", δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, σε συνέντευξη τύπου και ζήτησε καταλογισμό των εθυνών.

    Ο κ. Κοσμόπουλος θεώρησε ύποπτο το ότι "το σύνολο της καμένης έκτασης συμπίπτει απόλυτα με το αμφισβητούμενο από ιδιώτες κομμάτι του δάσους του Σέιχ Σου". Επίσης τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση της πυτιοκάμπης, που οδήγησε σε μαρασμό πολλά δέντρα του δάσους, και το ότι πριν από τρεις μήνες "το υπουργείο Γεωργίας ζήτησε με έγγραφό του από την Περιφερειακή Διοίκηση τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης που σήμερα έχει καεί".

    Ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την προστασία του δάσους από την οικοπεδοποίηση, όπως την καθιέρωση αυτοκινούμενης περιπολίας σε καθημερινή βάση εως ότου αρχίσει η αναδάσωση, την επισκευή της περίφραξης του δάσους καθώς και παρέμβαση στη διαδικασία της δικαστικής διερεύνησης και του καταλογισμού των ευθυνών.

    Κατέστησε υπεύθυνη την κυβέρνηση για την καταστροφή του δάσους, "λόγω της καθυστέρησης στην κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης και για την έλλειψη μέτρων δασοπροστασίας" και ζήτησε την κατάθεση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αναδάσωσης της καμένης έκτασης.

    [13] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ 2.000.000 ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

    Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη για το παγκόσμιο συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων και τα συνέδρια των περιφερειακών δευτεροβάθμιων οργανώσεων της Παμμακεδονικής, που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε τρεις συνεδριακούς χώρους από τις 20 έως τις 26 Ιουλίου. ΄Ενα από τα θέματα του συνεδρίου, θα είναι και η δημιουργία τριτοβάθμιου συντονιστικού οργάνου των Παμμακεδονικών οργανώσεων, της "Παγκόσμιας Παμμακεδονικής ΄Ενωσης", που θα συντονίζει τη δράση των διάσπαρτων στις πέντε ηπείρους δύο εκατομμυρίων απόδημων Μακεδόνων και θα προβάλει τα δίκαια της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

    Οι 400 περίπου σύνεδροι και από τις πέντε ηπείρους, θα αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 18 Ιουλίου και την επόμενη ημέρα, θα καταθέσουν στεφάνια στο Ηρώο του Γ΄Σώματος Στρατού και στο μνημείο της Αμερικανικής Λεγεώνας, στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας, ενώ στις 11,30 το πρωί του Σαββάτου θα τους υποδεχθεί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ο υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος και το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

    Η επίσημη τελετή έναρξης των συνεδρίων, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 20 Ιουλίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, ολόκληρου του πολιτικού κόσμου της χώρας και οργανώσεων.

    Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη 21-23 Ιουλίου, θα διοργανωθούν στις αίθουσες του συνεδριακού κέντρου "Ν.Γερμανός" της HELEXPO-ΔΕΘ και του ξενοδοχείου "Μακεδονία-Πάλας" τα συνέδρια των περιφερειακών Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης και το βράδυ της 23ης Ιουλίου οι απόδημοι Μακεδόνες των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν την ετήσια επίσημη γιορτή τους, στην οποία ομιλητής θα είναι ο τέως Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος.

    Την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Ιουλίου, θα διεξαχθούν στο περίπτερο 8 της HELEXPO-ΔΕΘ οι εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, την επίσημη έναρξη του οποίου, θα κηρύξει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ την Παρασκευή θα οργανωθεί και επιστημονική ημερίδα με θέμα "Η Ελλάδα πηγή σταθερότητας στα Βαλκάνια κατά την μεταψυχροπολεμική περίοδο".

    Τέλος οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 26 Ιουλίου με ομαδική μετάβαση-προσκύνημα των συνέδρων στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και των Λευκαδίων και θα κλείσουν την Κυριακή 27 Ιουλίου στην αρχαία Μίεζα, όπου οι σύνεδροι του παγκόσμιου συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων θα υποδεχθούν 50 ιππείς που από μέρες πριν θα έχουν ξεκινήσει από την Αιανή της Κοζάνης, κάνοντας τη διαδρομή των αρχαίων Μακεδόνων.

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Για περισσότερο από μισό αιώνα βρίσκονται θαμένοι Έλληνες stqati~ter του Ελληνο-ιταλικού πολέμου στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

    Κανένα ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε από καμιά αρχή, σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων του χωριού, για μεταφορά οστών ή για την διακρίβωση των στοιχείων των Ελλήνων πολεμιστών που “έπεσαν” για την πατρίδα στις μάχες του 1940 στην Β. Ήπειρο.

    Μόλις πριν δυο μήνες, πάλι από κατοίκους του Ελληνικού χωριού της Β. Ηπείρου, έγιναν γνωστά τα ονόματα των στρατιωτών που βρίσκονται θαμένοι σε νεκροταφείο λίγο έξω από τους Βουλιαράτες.

    Το χωριό ήταν έδρα Νοσοκομείου του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της εποχής εκείνης.

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει τα ονόματα των νεκρών πολεμιστών, θέλοντας να δώσει μια ευκαιρία στους συγγενείς τους, αν υπάρχουν, να γνωρίσουν τον τόπου όπου είναι θαμένα τα αγαπημένα τους πρόσωπα: Δαμόπουλος Παντελής, Γκουβελας Ανδρέας, Θεοδώρου Ιωάννης, Ντάγκας Κωνσταντίνος, Πλατωνας Θωμάς και Λουτος Ιωάννης (σε ένα τάφο), Καλόγερος Μιχάλης, Παντος Γεώργιος, Παπαδόπουλος Παύλος, Καλατζής Σταύρος, Γίγας Κωνσταντίνος, Στεργιώτης Αντώνιος, Κυρπίδης Στέργιος (Λοχίας), Καλοκερης Ιωάννης, Καρβουνης Ιωάννης (Λοχίας), Παύλος Θωμάς, Διονης Διονύσιος, Αμβρος Νοησες, Πέτρος Ιωάννης, Τσαχατζής Ιωάννης, Τζαρας Δημήτριος, Καρατζιβης Αλέξανδρος, Σαρης Δημήτριος, Μπουρνάς Δημήτριος, Γιατρός Γεώργιος, Σκιαδης Χρήστος, Λυκούργος Γεώργιος, Κανελας Αντώνιος, Σεληγιώργης Ιωάννης, Ανώνυμο, Χαρίσης Ιωάννης, Γκίκας Νικόλαος, Κρουσταλης Χρήστος και Παπαμαργαρίτης Αντώνιος.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΑΡΧΙΖΟΥΝ TO AΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ- ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

    Αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, οι απευθείας συνομιλίες του Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ανεπίσημα οι διαδικασίες προσέγγισης άρχισαν χθες με τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τους Γλαύκο Κληρίδη και Ντενκτάς και συζήτησε μαζί τους τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος ενόψει της αποστολής του για την επίλυση του προβλήματος. Εξαλλου, λίγες ώρες πριν την έναρξη των συνομιλιών, οι δύο άνδρες παρακάθησαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμην τους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Παρά το γεγονός ότι οι απευθείας συνομολίες θα διεξαχθούν υπό την αναγγελία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με την κοινή δήλωση των Σημίτη-Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, ωστόσο κοινή είναι η εκτίμηση διπλωματικών κυκλων του ΟΗΕ ότι το πρώτο στάδιο των συνομιλιών δεν θα επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Δεν παραλείπουν όμως να επισημάνουν ότι η κοινή δήλωση θα επηρεάσει θετικά στο κλίμα των απευθείας συνομιλιών και ευελπιστούν ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε δηλώσεις του αμέσως μετά το δείπνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της δήλωσης Σημιτη- Mteliq]k, εντουτοις σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να δημιουργήσει άκρατη αισιοδοξία σε σχέση με το κυπριακό και τις προοπτικές διευθέτησής του. Τονίζοντας ότι η συμφωνία της Μαδρίτης δημιουργεί ένα καλύτερο κλίμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά", επισήμανε ότι δεν έχει παρατηρήσει "να κινείται τίποτε σ΄αυτό το σημείο". Πρόσθεσε ωστόσο οτι θα περιμένει να δει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας παράλληλα πως "δεν θεωρεί ότι ο κόσμος πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες".

    Την έκβαση των συνομιλιών προδιέγραψαν ωστόσο οι Κληρίδης και Ντενκτάς με συνεντεύξεις τους στην ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC. Σ΄αυτή τουλάχιστον τη φάση των διαπραγματεύσεων, τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακης Δημοκρατίας όσο και ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων, προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμμένοντας στις αρχικές τους θέσεις. Ο κ.Κληρίδης θεωρεί οτι καταλύτης για την εξεύρεση λύσης στο προβλημα ειναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο κ.Ντενκτάς από την πλευρά του επαναλαμβάνει ότι το κυπριακό πρέπει να επιλυθεί στη βάση των ιδεών του Μπουτρος Γκάλι και τονίζει ότι δεν θα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί.

    "Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Ηρθα εδώ με καλές προθέσεις να δω τι θα γίνει στο μέλλον, ήρθα για να βρω μια λύση στο προβλημα", τόνισε ο κ.Κληρίδης, αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, ενώ σημείωσε ότι σημερα σε σχέση με το παρελθόν, όπου βασιζόταν μόνο στις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει υπάρχει μεγαλυτερο ενδιαφέρον για την επίλυση του προβληματος. Ωστόσο, πρόσθεσε, "παραμένει το ερώτημα αν και κατά πόσο η Αγκυρα έχει αποφασίσει ότι το πρόβλημα πρέπει να διευθετηθεί και αν ο Ντενκτάς συμφωνεί ότι είμαστε εδώ για την εξεύρεση λύσης και όχι για να κάνουμε μια ανάλυση για το πως φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση", .

    Ο κ.Κληρίδης επανέλαβε ότι "για την επίλυση του κυπριακού θα πρέπει να μετακινηθούμε από ένα ενιαίο κράτος σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία". Υπογράμμισε ότι "η διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορει να είναι ο καταλύτης στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα" αλλά όπως είπε, "για να είναι ο καταλύτης η διαδικασία αυτή θα πρέπει να τονιστεί ότι η κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σε θέση να ενταχθεί στην Κοινότητα ακόμη και αν δεν έχει διευθετηθεί το κυπριακό".

    Θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο έτσι ώστε να εκληφθεί ως χειρονομία καλής θέλησης. "Οι πύραυλοι αυτοί θα παραδοθούν ύστερα από 16 μηνες, επομένως υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις", είπε χαρακτηριστικά ενώ στην ερώτηση αν θα αποφάσιζε να ματαιώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα τόνισε: "Θα ήταν επίσης μια χειρονομια καλής θελήσεως αν η τουρκική αεροπορία μετακινούσε τις βάσεις της τις οποίες έχει εγκαταστήσει απέναντι από την Κύπρο. Τα τουρκικά αεροπλάνα μπορούν να απογειωθούν και να βομβαρδίσουν στόχους μέσα στην Κύπρο μέσα σε πεντε λεπτά. Και αν επομένως δεν έχω καμία απολύτως άμυνα και αυτό θεωρείται ένδειξη καλής θελήσεως, καλό θα ήταν και η άλλη πλευρά και αυτή ως ένδειξη καλής θελήσεως να μετακινήσει τις βάσεις της.

    Ο κ.Κληρίδης τέλος δεν παρέλειψε τονίσει προς το BBC ότι η λύση του κυπριακου σε μεγάλο βαθμο εξαρτάται από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία οφείλουν να επέμβουν και να ασκήσουν τις κατάλληλες πιέσεις προς την πλευρά που συμπεριφέρεται, όπως ειπε, παράλογα.

    Aπό την πλευρά του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θεωρεί ότι το νεότερο που προστίθεται στις απευθείας συνομιλίες είνα το θεμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο.

    Κατά τον Ντενκτάς ο λόγος που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρότεινε τη διεξαγωγή των συνομιλιών είναι το θέμα των πυραυλων η εγκατάσταση των οποίων, όπως είπε, δημιουργεί κινδύνους στην περιοχή. "Υπάρει κίνδυνος σύρραξης, κίνδυνος ενός ελληνοτουρκικού πολέμου", υπογράμμισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι και αν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε κανένα αποτέλεσμα θα γίνει σαφές στον κ.Κληρίδη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για την εγκατάσταση των πυραυλων στην Κύπρο.

    Υποστηρίζει ότι υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δυο πλευρών και αυτό είναι η δέσμη ιδεών του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπουτρος Γκάλι. "Σε αυτές τις παραμέτρους των ιδεών που τεθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήδη απο το 1992 θα πρέπει να επιλυθεί το κυπριακο", τόνισε.

    Επικαλούμενος τις συμφωνίες του 1960 ο Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι "οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι σε θέση να είναι η κυβέρνηση της Κυπρου και δεν έχουν δικαίωμα μονομερώς να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    "Οταν ο κ.Κληρίδης λέει ότι εμείς και η Αγκυρα πρέπει να είμαστε λογικοί, εννοεί ότι πρέπει να αποδεχθούμε ότι υπάρχει κυπριακή κυβέρνηση και ότι νομιμα οι Ελληνοκυπριοι εκπροσωπούν την κυβέρνηση αυτή. Με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να διευθετηθεί το κυπριακό", υπογραμμίζει.

    Κατά τον Ντενκτάς για να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, θα πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να δεχθούν τουλάχιστον, όπως λέει, τις παραμέτρους των ιδεών αυτών, όρος που θέτει για την αποχωρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

    "Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν τα στρατεύματα επειδή ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Την τελευταία πενταετία η ελληνοκυπριακή πλευρά δαπανα 2 εκατομμύρια δολάρια την ημερα για όπλα και πολεμοφοδια. Αγοράζουν βαρέα όπλα και τώρα απειλούν και αυτή ακόμα την ίδια Τουρκία".

    Σύμφωνα με τον Ντενκτάς τα τουρκικά αεροπλανα είναι κοντά στην Κύπρο λόγω γεωγραφίας. Η Τουρκία βρίσκεται σε απόσταση βολής από το νησί και η γεωγραφικής της θέση δεν μπορει να αλλάξει. Οι Ελληνοκύπριοι οφείλουν να το λάβουν αυτό υπόψη όπως επίσης και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών, υποστηρίζει ο κ.Ντενκτάς.

    [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας χαιρέτισε η κυπριακή κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Μανώλη Χριστοφίδη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα επηρεάσει θετικά τις απευθείας συνομιλίες Γ.Κληρίδη - Ρ.Ντενκτάς που αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ.Χριστοφίδης, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, είπε ότι up^qne επικοινωνία μέσω της διπλωματικής οδού με την Ελλάδα, κατά την οποία η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε για την εξέλιξη και πήρε και το σχετικό κείμενο, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να αμφισβητεί ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Μεγαλονήσου δυναμικά για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.

    Σε ερώτηση, αν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να βελτιωθούν αν δεν υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό, ο κ.Χριστοφίδης απάντησε "το ένα δεν αναιρεί το άλλο", υπογραμμίζοντας ότι τώρα βρισκόμαστε στο σημείο που αναζητείται πρόοδος.

    [17] ΝΙΚ.ΜΠΕΡΝΣ: " ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ"

    Ως "βήμα μπροστά" για την Ελλάδα και την Τουρκία χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψαν χθές στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Νίκολας Μπερνς.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντι ,είπε πώς, η συμφωνία αποτελεί μέρος των αμερικανικών προσπαθειών απο την περίοδο της κρίσης στα Ιμια, που απέβλεπε να δημιουργηθεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης,μεταξύ των δύο χωρών, με αλληλοσεβασμό και χωρίς την προσφυγή σε βία ή την απειλή βίας.

    "Πιστεύουμε, είπε ο κ.Μπερνς, ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια νέα βάση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και περιμένουμε απο τις δύο χώρες, να κάνουν τα πρακτικά εκείνα "βήματα' για να προωθήσουν περισσότερο αυτή τη σχέση. Περιττεύει να πώς, ότι η υπουργός εξωτερικών Μαντλιν Ολμπράιτ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη απο την εξέλιξη αυτή."

    Στην ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου, αν πρόκειται να υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε πως, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο έχει υψηλή προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε, θα συνεχίσουν να είναι ενεργά αναμεμειγμένες στο θέμα αυτό. λπίζουμε, ότι θα ακολουθήσουν σύντομα τα πρακτικά βήματα, για την εκτόνωση της κρίσης και τη βελτίωση των σχεσεων των δύο χωρών."

    Δίνοντας λεπτομέρειες απο τη δραστηριότητα του Στέητ Ντηπάρτμεντ, για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, ο Νικ.Μπερνς τόνισε πώς η προεργασία είχε αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μόλις την περασμένη Παρασκευή η κ.Ολμπράιτ ειδοποίησε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, ότι θα ήθελε να συναντηθούν στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ.

    "Ταυτόχρονα ,συνέχισε ο κ.Μπερνς , τέθηκαν υπόψη των δύο κυβερνήσεων ορισμένα θέματα, κάποιες αρχές, που πιστεύουμε, ότι ήταν αποδεκτές απο τις δύο χώρες και πάνω σ΄αυτές εργαστήκαμε ,αλλά και επιτεύχθηκε η συμφωνία."

    Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υπσοτηρίζουν την ένταξη της Κύπρου και ο κ.Χόλμπρουκ είχε "πολύ καλές" συναντήσεις με τον Κύπριο προεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Αποφασίσαμε ωστόσο, υπογράμμισε, πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες de θα σχολιάζουν καθημερινά την πορεία των συνομιλιών που αρχίζουν το απόγευμα,γιατί οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μέρος των συνομιλιών.Πιθανόν, στο τέλος των συνομιλιών, την ερχόμενη εβδομάδα, να υπάρξουν ανακοινώσεις απο την πλευρά μας" κατέληξε ο κ.Μπερνς.

    [18] O TOYΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει πρωτοσέλιδες ανταποκρίσεις από Μαδρίτη, σχετικά με τις εξελίξεις που σημειώθηκαν όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ντεμιρέλ και του Έλληνα Πρωθυπουργού Σημίτη, καθώς επίσης των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Πάγκαλου και Τζεμ, χαρακτηρίζονται ως θετικό βήμα για την ειρήνη.

    Η ¨Χουριέτ¨ αναφέρεται στο θέμα σε τετράστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο ¨Γιγαντιαίο βήμα προς την ειρήνη". Στον δε υπότιτλο γράφει ότι ¨Η Ελλάδα και η Τουρκία παραιτούνται η μεν από την τάση να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο σε 12 μίλια και η δε από την πολιτική της να θεωρεί αυτό αιτία πολέμου¨.

    Η ¨Σαμπάχ¨ αναφέρεται στο θέμα σε τρίστηλο της πρώτης σελίδα, με ανταπόκριση από τη Μαδρίτη και με τον τίτλο ¨Αναπάντεχη ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής¨.

    Η ανταπόκριση συνεχίζεται σε τετράστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον κορυφαίο τίτλο ¨Ιστορική υπογραφή στο Αιγαίο¨. Επισημαίνεται πως οι πιέσεις των ΗΠΑ, που είχαν αρχίσει πριν μία εβδομάδα προς αυτή την κατεύθυνση κατέληξαν χθες σε επιτυχία με την υπογραφή του ¨κειμένου συμφωνίας της Μαδρίτης¨. Αυτό το νέο βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο μετά τη συνάντηση κορυφής Νταβός, το 1988.

    Η ¨Τζουμχουριέτ¨ αναφέρεται στο θέμα σε τετράστηλο της πρωτης σελίδας, με τον τίτλο ¨Ελπίδα για την ειρήνη στο Αιγαίο¨και τον υπέρτιτλο ¨Κατά τη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας¨.

    Η ¨Μιλιέτ¨ προβάλλει το θέμα στην κορυφή της πρώτης σελίδας με τίτλο ¨Πνεύμα Μαδρίτης¨. Στον υπότιτλο γράφει ¨Η δεύτερη ιστορική συμφωνία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το Νταβός, επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ¨. Η συμφωνία θεωρείται ως χρονοδιάγραμμα, που μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο συνεργάτης της ¨Μιλιέτ¨ κ. Σάμι Κοέν σε άρθρο του με τίτλο ¨Ελληνοτουρκική συμφωνία στη συνάντηση κορυφής¨, γράφει:Ενώ όλοι συζητούσαν ένθερμα ποια νέα μέλη θα συμπεριληφθούν στη συμμαχία, οι διπλωμάτες της Τουρκίας και της Ελλάδας πραγματοποιούσαν εργασίες μέρα - νύχτα πάνω σε ένα σχέδιο συνεννόησης, με το οποίο θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις και θα αποφευχθούν οι διαφωνίες και τελικά ενέκριναν ένα κοινό ανακοινωθέν.

    Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, που δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Αυτό το κείμενο συμφωνίος απηχεί μια νέα προσέγγιση των δύο πλευρών, καθώς επίσης και την πολιτική βούληση πυ διατυπώνεται στο ανώτατο επίπεδο.

    Αν χρειαστεί, συνεχίζει το άρθρο, να εξηγήσουμε κατά τρόπο πιο ξεκάθαρο τη συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα προβεί σε κάποια em]qceia για την επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων και η Τουρκία δεν θα προσφύγει σε απειλή για χρήση βίας.

    Βέβαια η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε είναι κατάλληλη σε περίπτωση που θελήσουν οι πλευρές να σχολιάσουν τη συμφωνία υπέρ της δικής τους πλευράς, ενώ οι τουρκικές και ελληνικές θέσεις αυτή τη στιγμή βασικά δεν έχουν αλλάξει.

    Η¨¨Ραντικάλ¨ αναφέρεται στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με τον τετράστηλο τίτλο ¨Γιγαντιαίο βήμα ειρήνης στο Αιγαίο¨ και γράφει ότι η συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ μετατράπηκε σε ελληνοτουρκική συνάντηση και εξασφαλίσθηκε ταύτιση απόψεων των δύο χωρών σε κοινό κείμενο συμφωνίας 6 άρθρων, που προβλέπει τη δημιουργία ¨βάσης για διάλογο¨.

    Για το άρθρο ότι θα επιδειχθεί αμοιβαίος σεβασμός από τις πλευρές στα νόμιμα, ζωτικής σημασίας συμφέροντα στο Αιγαίο και στις ανησυχίες των δύο πλευρών, γίνεται το σχόλιο ότι η Αθήνα δεν θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 μίλια και η Άγκυρα θα καταργήσει την απειλή πολέμου.

    Η ¨Γιενί Γιουζγίλ¨ αναφέρεται στις εξελίξεις στην πρώτη σελίδα, με τον τρίστηλο τίτλο ¨Εφοδος των ΗΠΑ στο Αιγαίο¨, χαρακτηρίζει ως έκπληξη την εξέλιξη που σημειώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη Μαδρίτη και γράφει πως, τπνίσθηκε ότι ο κ. Κλίντον ζήτησε να ξεκινήσει μία βάση για διάλογο στη Μαδρίτη μεταξύ των δύο χωρών. Ακόμη γράφει πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε, αξιολογείται ως ¨η σημαντικότερη εξέλιξη¨ που σημειώθηκε από το Νταβός μέχρι σήμέρα.

    Η εφημερίδα ¨Τουρκιέ¨ αναφέρεται στο θέμα στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με τίτλο ¨Η νίκη ΝΑΤΟ της Ευρώπης¨.

    Τέλος, η ¨Ζαμάν¨ αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη σελίδα, εντός του γενικού δημοσεύματος για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και επισημαίνει ότι με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ εξασφαλίστηκε ελληνοτουρκική συνεννόηση.

    [19] ΣΟΦΙΑ: ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Στην ελληνική και τουρκική υποστήριξη για την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρεται ο σημερινός Τύπος της Σόφιας, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι οποίες άφησαν τη Βουλγαρία έξω από τη Συμμαχία, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

    "Η Ελλάδα μάχεται για μας στη Μαδρίτη και η Τουρκία θέλει τη Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι δεν ακούνε", "Το ΝΑΤΟ μας ξεχνά, μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία μας υποστήριξαν", "Η Βουλγαρία δεν θα είναι και στη δεύτερη ομάδα ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι γείτονες μας υποστήριξαν, οι ΗΠΑ μας προσκάλεσαν σε γεύμα, αλλά δέχονται μόνο τρία νέα μέλη (του ΝΑΤΟ)", είναι μεταξύ των χαρακτηριστικών πρωτοσέλιδων τίτλων των εφημερίδων.

    Η εφημερίδα "Κοντινέντ" συνιστά στη Βουλγαρία να αποδεχτεί "πως φταίει μόνη της" και ότι η πολιτική της προς το ΝΑΤΟ μέσα στα τελευταία επτά χρόνια ήταν "κάτι παραπάνω από παράξενη". "Φτάσαμε στο σημείο, κατά τη διακυβέρνηση του Ζαν Βίντενοφ να λέμε : Θέλουμε να έρθουμε σε σας (στο ΝΑΤΟ), αλλά ρωτήστε πρώτα τη Ρωσία", σχολιάζει η ίδια εφημερίδα.

    Στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ, συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Λεονίντ Κούτσμα, ενώ η υπουργός Ναντέζντα Μιχάιλοβα, με τους ομολόγους της από την Νορβηγία και την Εσθονία, οι οποίοι την προσκάλεσαν να επισκεφτεί τις χώρες τους. Κ.Κ.

    [20] ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΤΕ ΓΚΡΑΝΙΤΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Μάτε Γκράνιτς, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σόφια στις 15 και 16 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση της Βουλγάρας ομολόγου του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

    Ο Κροάτης αξιωματούχος θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ και τον πρόεδρο της Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ.

    Οι δυο πλευρές πρόκειται να υπογράψουν δύο διακυβερνητικές συμφωνίες : Για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και για την κτηνιατρική προστασία.

    Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ, οι προσδοκίες της βουλγαρικής πλευράς σχετικά με την επίσκεψη, συνδέονται με τη δραστηριοποίηση των σχέσεων Βουλγαρίας- Κροατίας και τη συνέχιση της πολιτικής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής. Κ.Κ.

    [21] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Με 63 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε χθες στη Βουλή της ΠΓΔΜ ο νόμος για τη χρήση των σημαιών των μειονοτήτων, που ζουν στη χώρα.

    Τον νόμο για τις σημαίες ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και του αλβανόφωνου Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας. Κατά του νόμου τάχθηκαν 23 βουλευτές του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών και τέσσερις βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

    Ο νόμος επιτρέπει στις μειονότητες της χώρας να επιλέξουν σημαία, η οποία θα εκφράζει την πολιτική τους ταυτότητα. Η σημαία, η οποία πρέπει να διαφέρει από την επίσημη σημαία του κράτους από το οποίο κατάγεται η κάθε μειονότητα, θα μπορεί να αναρτάται σε κάθε πολιτιστική, αθλητική και άλλη συναφής εκδήλωση.

    [22] Ο ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Την πρόθεσή του να διαμεσολαβήσει στη διαμάχη μεταξύ της Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς και των υποστηρικτών του προκατόχου της Ράντοβαν Κάρατζιτς, γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο κ.Μιλόσεβιτς κάλεσε την κ.Πλάβσιτς και τον εκπρόσωπο των Σέρβων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ σε συνομιλίες που στόχο θα έχουν τη διασφάλιση της ειρηνευτικης sulvym_ar του Ντέητον.

    Ο Κράισνικ σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι μέσω του μητροπολίτη Νικολάι έχει καλέσει εκ νέου την κ.Πλάβσιτς να συναντηθούν, εκτιμώντας ότι η σημερινή κατάσταση προκαλεί σύγχιση και ανησυχία στο λαό. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αν η κ.Πλάβσιτς αποδεχθεί τη συνάντηση θα βρεθεί λυση στη συνταγματική κρίση που κλονίζει τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

    Η διαμάχη που ξέσπασε στην ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα τόσο για την ενότητα αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας όσο και για το μέλλον της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέητον. Η διεθνής κοινότητα στηρίζει ανοιχτά την κ.Πλαβσιτς ενώ χθες ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Ρόμπερτ Φρόβικ, δήλωσε ότι ο οργανισμός αρχισε να εξετάζει τον τρόπο επιτήρησης των πρόωρων εκλογών που ανακοίνωσε η Πρόεδρος και τις οποίες δεν αποδέχθηκε η κυβέρνηση και παρέπεμψε το ζήτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής, Ντράγκαν Κάλινιτς, με επιστολή του στην Πρόεδρο Πλάβιτς, ζητά απο αυτή μέχρι την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ασκεί μόνον τις αρμοδιότητές που έχει σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ο κ.Κάλινιτς κάλεσε την κ.Πλάβσιτς να περιμένουν απο κοινού την απόφαση του Δικαστηρίου και υπογραμμίζει ότι η Πρόεδρος μπορεί να διαλύσει τη Βουλή μόνο αν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου ή υπάρχει απειλή και εφόσον ακούσει τη γνώμη του Προέδρου της Βουλής.

    Ωστόσο η κ.Πλάβσιτς φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης και αναμένεται, σύμφωνα με την εφημερίδα "Γκράτζανιν" η οποία επικαλείται πηγές που πρόσκεινται στην Πρόεδρο, να ορίσει νέο πρωθυπουργό την ερχόμενη Δευτέρα. Η κυβέρνηση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των περισσότερων κομμάτων και διανοούμενοι.

    Εξάλλου η κ.Πλάβσιτς σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η επικριτική επιστολή του επικεφαλής του σερβοβοσνιακού στρατού Πέρο Τσόλιτς σχετικά με την απόφασή της να διαλύσει το κοινοβούλιο, "ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από κάποιους παράγοντες που στη σημερινή πολιτική κρίση επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους το στρατό". Θεώρησε ως απαράδεκτο να υπάρχουν ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο πρωθυπουργός Κλιτσκοβιτς, όπως είπε, που δεν αναγνωρίζουν το κύρος του αξιώματος της Προέδρου, ενώ στην ερώτηση αν η συμπεριφορά των κρατικών μέσων ενημέρωσης απέναντί της και η άρνηση των θεσμικών οργάνων να εκτελέσουν τις αποφάσεις της αποτελούν τρόπον τινά πραξικόπημα η κ.Πλάβσιτς απάντησε μονολεκτικά: "Ναι".

    Ο πρωθυπουργός Γκόικο Κλίτσκοβιτς σχολιάζοντας το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυτή θα είναι παράνομη "τη στιγμή που η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το έργο της".

    Πάντως η κ.Πλάβσιτς εκτός απο την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας φαίνεται ότι έχει και την υποστήριξη του σερβοβοσνιακού λαού και η εκστρατεία της κατά της διαφθοράς αγγίζει ιδιαίτερα τις μάζες των Σέρβων που ζουν σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης.

    Χθες την υποστήριξή τους στο πρόσωπο της κ.Πλάβσιτς εξέφρασαν περίπου τρεις χιλιάδες πολίτες στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν ept\ κόμματα της αντιπολίτευσης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, στην πόλη Πρίεντορ. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβικής Δημοκρατίας, του Σερβικού Κόμματος Κράινα και Ποσαβίνα, του Πατριωτικού Κόμματος, του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος, του Σερβικού Πατριωτικού Κόμματος και του Σερβικού Αγροτικού Κόμματος.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 9 July 1997 - 11:34:58