Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-30

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 30 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ : Η ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

  • [03] ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [04] ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

  • [05] Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης

  • [06] Ο υπουργός Αμυνας και ο υφυπουργός Εξωτερικών

  • [07] Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

  • [08] Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΕΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

  • [09] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ

  • [10] TH ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ

  • [11] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΡΑΙΟΥ

  • [12] ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΗΤΟ ΗΠΑΡ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [13] ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

  • [14] ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

  • [16] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΚΛΙΜΑ ΑΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

  • [17] Ο ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [18] ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ

  • [19] Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [20] ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΠΓΔΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ : Η ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    "Η ελληνοβουλγαρική συνεργασία είναι πρωτίστης σημασίας για την ασφάλεια των Βαλκανίων, για τις θετικές εξελίξεις στην περιοχή", τονίζει ο Πρόεδρος της Ελλάδας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας.

    Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Βούλγαρου ομολόγου του, Πέταρ Στογιάνοφ, στην Ελλάδα, ο κ.Στεφανόπουλος εκφράζει την ελπίδα πως θα δοθεί ευκαιρία η Αθήνα και η Σόφια να εκφράσουν την κοινή βούλησή τους για αποφάσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα δεν ανησυχεί για τη βελτίωση των βουλγαροτουρκικών σχέσεων.

    "Η Ελλάδα παρέχει την αμέριστη συμπαράστασή της στον ευροατλαντικό προσανατολισμό της Βουλγαρίας", διαβεβαιώνει ο Ελληνας Πρόεδρος και προσθέτει πως ακόμη και αν η Βουλγαρία δεν προσκληθεί στη συνάντηση της Μαδρίτης, όπου θα αποφασιστεί η έναρξη διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά "πιστεύει και δουλεύει για αυτό - η Συμμαχία πρέπει να κάνει τη σαφή δέσμευση η Βουλγαρία να είναι μεταξύ των χωρών του λεγόμενου δεύτερου κύματος". Κ.Κ.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    Οπως δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης, μετά το τέλος της συνάντησης, συζήτησαν για την απογευματινή εκδήλωση που θα γίνει στο ξενοδοχείο "Καραβελ" με θέμα:"Ποια Ευρώπη θέλουμε; Σκέψεις για το σχεδιασμό μιας αναπτυξιακής στρατηγικής". Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ενώ έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Από τους πολιτικούς αρχηγούς θα παραστεί και θα κάνει παρέμβαση ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Στη διάρκεια της συνάντησης τους οι κ.κ. Σημίτης και Σκανδαλίδης συζήτησαν και για τον προγραμματισμό δουλειάς του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει στο Ναύπλιο στις 18-19 Ιουλίου με θέμα την αυτοδιοίκηση.

    [03] ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Στην Καβάλα βρίσκεται από το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, και το πρόγραμμα της επίσκεψης του περιλαμβάνει συναντήσεις με τον μητροπολίτη, το δήμαρχο και το νομάρχη. Το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Θάσο και το απόγευμα θα επιστρέψει στην Καβάλα, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων. Το βράδυ θα επισκεφθεί στέκια νεολαίας και αργότερα θα μιλήσει σε κομματική συνεστίαση.

    Στη διάρκεια ομιλίας του χτες το βράδυ στις Σέρρες ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "μας κυβερνούν μικρόψυχοι που βλέπουν τα πράγματα μέσα από κομματικές παρωπίδες".

    Αύριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισκεφθεί τη Δράμα όπου θα παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις γαι την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και τις τοπικές αρχές.

    [04] ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Σε πορεία ομαλοποίησης φαίνεται να εισέρχεται η Αλβανία μετά τη σχετικά ικανοποιητική διεξαγωγή των χθεσινών εκλογών και την διαφαινόμενη επικράτηση των Σοσιαλιστών του Φάτος Νάνο. Ο ίδιος ο σοσιαλιστής ηγέτης δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα ελέγχουν τα δύο τρίτα του αλβανικού κοινοβουλίου και κάλεσε τον Σαλί Μπερίσα να παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των σοσιαλιστών στο νέο κοινοβούλιο θα ελέγχουν τις 60 από τις 115 έδρες και μεγάλο αριθμό των βουλευτών Επικρατείας. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Όπως, εξάλλου, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκφράζει την ελληνική μειονότητα, Βασίλης Μέλος, από το κόμμα του εκλέγονται τέσσερις με πέντε βουλευτές.

    Στον Αλβανικό νότο η κρίση φαίνεται να έχει εκτονωθεί και δεν ακούγονται πλέον πυροβολισμοί καθώς ιδιαίτερα θετικός είναι ο αντίκτυπος από το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα που ευνοεί τους Σοσιαλιστές. Στο εξής φλέγον θέμα για την περιοχή είναι η επιστροφή των όπλων αλλά και το θέμα των χρημάτων που έχασαν οι Αλβανοί πολίτες στα παρατραπεζικά συστήματα. Το μεσημέρι στη Δερβιτσάνη κηδεύτηκε ο φρουρός της προξενικής κατοικίας Χρήστος Κολλάς που δολοφονήθηκε χθες από ένοπλο εν ώρα καθήκοντος. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, σημειώθηκε και νέο αιματηρό επεισόδιο στην Αυλώνα όταν από επίθεση ενόπλων σκοτώθηκε ένα άτομο.

    [05] Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης

    Το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής στην Αλβανία και τη λειτουργία των θεσμών, δήλωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας Τύπου Γιάννης Νικολάου, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

    Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου επισήμανε ότι είναι αναγκαίος ο σχηματισμός μιας ισχυρής κυβέρνησης στην Αλβανία η οποία όσο μεγαλύτερη διακομματική στήριξη θα διαθέτει, τόσο ισχυρότερη θα είναι.

    [06] Ο υπουργός Αμυνας και ο υφυπουργός Εξωτερικών

    Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις καλές σχέσεις με την Αλβανία εξέφρασαν μετά από συνάντησή τους ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Φάτος Νάνο χθες ο κ. Τσοχατζόπουλος ενημερώθηκε για την εκλογική διαδικασία ενώ αντίστοιχη επικοινωνία με τον Lpasj_l Φίνο είχε ο κ. Κρανιδιώτης.

    "Ο δρόμος της Αλβανίας από εδώ και πέρα θα είναι δύσκολος, χρειάζεται την πλήρη υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών" είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Η ανάγκη επιβεβαίωσης της πολιτικής ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας από όλους πρέπει να βρει άμεση έκφραση".

    Ο κ. Κρανιδιώτης εκτίμησε ότι οι εκλογές έγιναν σχετικά ομαλά και πρόσθεσε ότι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που δεν είναι οριστικά, προηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εξέφρασε ακόμη ικανοποίηση για τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές αλλά και το κόμμα της ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκφράζει την ελληνική μειονότητα.

    [07] Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    Την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στην Αλβανία υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Καβάλα. "Οι νέες εκλογές στην Αλβανία θα πρέπει με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων να δρομολογήσουν το δρόμο προς την ομαλότητα και τον πραγματικό εκδημοκρατισμό ώστε να γίνουν απόλυτα σεβαστά τα δικαιώματα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού", είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία η Νέα Δημοκρατία θα είναι πάντοτε ταγμένη.

    [08] Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΕΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Την ανάγκη ρύθμισης του θέματος των λαθρομεταναστών εκ μέρους της Αλβανικής πολιτικής ηγεσίας υπογράμμισε ο υπουργός εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι βαρύ.

    Ο κ.Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το θέμα των Αλβανών λαθρομεταναστών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με το ίδιο νομικό καθεστώς που αντιμετωπίζονται για παράδειγμα οι μετανάστες από τις Φιλιππίνες και τόνισε ότι: "είναι ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση με τη νέα αλβανική κυβέρνηση". "Το σοσιαλιστικό κόμμα έχει μέσα και ανθρώπους που έχουν και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Υπάρχουν και άνθρωποι που πιστεύουν ότι το άνοιγμα της Αλβανίας στη σύγχρονη εποχή περνάει μέσα από την Ελλάδα, υπάρχουν όμως και σκληροί εθνικιστές, άνθρωποι άκαμπτοι που τροφοδοτούν μια εικόνα εχθρότητας απέναντι στη χώρα μας. Όλα αυτά είναι θέμα ισορροπιών", επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

    [09] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Η αναγκαιότητα της συνεργασίας των ΜΜΕ για την ανάπτυξη των Βαλκανίων και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων ομιλιών στο διαβαλκανικό συνέδριο με θέμα "Ειρήνη και ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ο ρόλος των ΜΜΕ" που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο pka_sio των Εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Τη βεβαιότητα ότι το συνέδριο θα συμβάλλει στον προβληματισμό και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών όσον αφορά την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξέφρασε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κηρύσσοντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη την έναρξη των εργασιών της διοργάνωσης.

    "Στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στα Βαλκάνια, η συνεργασία και η συνεννόηση των λαών αποτελεί όρο ''εκ των ων ουκ άνευ'' για την ειρήνη στην περιοχή και τη μετεξέλιξη των κρατών της Χερσονήσου του Αίμου στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα. Σε αυτή τη συνεργασία η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να παρέμβει καθοριστικά στην ανάπτυξη των κρατών των βαλκανικών αγορών και της οικονομικής συνεργασίας", τόνισε ο κ.Πετσάλνικος και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας, λόγω της συμμετοχής της σε παγκόσμιους οργανισμούς, αποτελεί τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Βαλκανίων και Δυτικής Ευρώπης. Σημαντικό, εξάλλου, χαρακτήρισε ο κ.Πετσάλνικος τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προς αυτήν την κατεύθυνση, ειδικά σήμερα, που διαθέτουν πολλαπλάσια δύναμη επιρροής από οποιαδήποτε άλλη εποχή.

    Στην εναρκτήρια παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε ότι ο ρόλος των ΜΜΕ στην εδραίωση της ειρήνης είναι αυτονόητος ακόμη και αν αυτό δεν επιδιώκεται πάντα. "Πολλές φορές τα ΜΜΕ εξισώνουν την είδηση με την άρνηση και την καταστροφή" είπε προσθέτοντας ότι αν το αποφύγουν αυτό θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για την ανάπτυξη των λαών. Παράλληλα τόνισε ότι θα ήταν εποικοδομητικό τα ΜΜΕ να προβάλλουν και να αναδείξουν ως πρότυπο πρωτοβουλίες συνεργασίας στα Βαλκάνια όπως αυτή που ανέπτυξαν οι υπουργοί μεταφορών της Βαλκανικής για τη συνεργασία των ταχυδρομείων .

    Προσφώνηση στο συνέδριο απηύθυναν ο πρόεδρος του Δ.Σ του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων καθηγητής Παύλος Πετρίδης καθώς και ο γενικός διευθυντής του Πρακτορείου, Σπύρος Κουζινόπουλος, που τόνισε ότι το συνέδριο αυτό, που θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΜΠΕ για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας μεταξύ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε να πέσουν τα σύνορα στον ευαίσθητο τομέα της ενημέρωσης και να εδραιωθούν η ειρήνη, η ασφάλεια και η φιλία.

    "Ο ρόλος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων είναι πολύ σημαντικός σε μια τόσο δύσκολη εποχή, όπου η μακρά κρίση εμπιστοσύνης κάνει εύθραυστα τα Μέσα, ανοίγοντας το δρόμο σε κάθε λογής στρατηγικές χειραγώγησης και αποπληροφόρησης", συμπλήρωσε ο κ.Κουζινόπουλος και ανακοίνωσε τη διοργάνωση -από το ΜΠΕ- δύο ακόμη διαβαλκανικών συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.

    Την συνεισφορά του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην συνεργασία των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών και στην προσπάθεια να καταστεί η Θεσσαλονίκη οικονομικό, πολιτιστικό κα πνευματικό επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος. "Με την πλήρη ανάπτυξη και ολοκληρωμένη λειτουργία της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων που με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη και με την επικουρική δημιουργία ενός δορυφορικού δικτύου διασύνδεσης tym πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών και ενός κόμβου του διεθνούς διαδικτύου Internet ο στόχος της διάδοσης της ενημέρωσης και της πληροφόρησης ενισχύεται αποφασιστικά" τόνισε ο κ Κοσμόπουλος

    Την υποχρέωσή του να στηρίξει την προσπάθεια της συνεργασίας στα Βαλκάνια επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Πακυριαζής χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου" Θέλουμε την συνεχή επικοινωνία με όλες τις Βαλκανικές χώρες" είπε αναφερόμενος και δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη στάση που τηρεί στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

    Περισσότερη και πιο τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τους βαλκανικούς λαούς, μεγαλύτερη επικοινωνία για την ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων και καλύτερη ενημέρωση των συνθηκών αγοράς με παράλληλη προώθηση των επενδύσεων, θα σηματοδοτήσει η λειτουργία της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων του ΜΠΕ, αλλά και η συνέχιση της δραστηριότητας της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων. Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μυλαράκης , κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο συνέδριο.

    Η ειρήνη και η συνεργασία στα Βαλκάνια είναι μονόδρομος είπε ο εκπρόσωπος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ Παντελής Σαββίδης και πρόσθεσε ότι μπορεί τα ΜΜΕ να μην είναι το μακρύ χέρι των διπλωματών άλλα μπορούν και επηρεάζουν τις καταστάσεις και ότι οφείλουν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία των λαών.

    Ως βαρόμετρο για την βελτίωση των σχέσεων στην περιοχή χαρακτήρισε το ΜΜΕ ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ στην Ελλάδα Μαργαρίτης Σχοινάς επισημαίνοντας παράλληλα το ρόλο του Μακεδονικού Πρακτορείου με την ίδρυση της ΑΒΝΑ στη συνεργασία των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων.

    Καθοριστικό χαρακτήρισε το ρόλο των ΜΜΕ στη διαδικασία της ανάπτυξης ο εκπρόσωπος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης . Ο κ Τσαλαπάτης επισήμανε ότι ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η λειτουργία ενός διαβαλκανικού ινστιτούτου στρατηγικής και μελετών για τα θέματα της επικοινωνίας και των ΜΜΕ με την προϋπόθεση ότι θα είναι η γραμμή άμυνας των δημοσιογράφων απέναντι στις εξελίξεις.

    [10] TH ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Tη σύνταξη χάρτας για τους Βαλκάνιους δημοσιογράφους, στην οποία θα διατυπώνονται οι βασικές και απαραβίαστες αρχές των λειτουργών της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, πρότεινε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΑ, Γιάννης Τζανετάκος, κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με τίτλο "Ειρήνη και την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη-Ο ρόλος των ΜΜΕ".

    Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου υιοθέτησε την πρόταση και εισηγήθηκε τη δημιουργία επιτροπής που θα την επεξεργαστεί προκειμένου να καταλήξει -αύριο- στη διατύπωση του πλαισίου μιας τέτοιας χάρτας.

    Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των βαλκανικών λαών, η apen\qtgsg από τις κυβερνητικές πολιτικές και η προάσπιση της ειρήνης, της κατανόησης και της συνεργασίας, θα έπρεπε, σύμφωνα με τον κ.Τζανετάκο να αποτελούν τη βασική μέριμνα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και συνακολούθως, τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες ενδείκνυται να στηριχτεί το κείμενο της χάρτας.

    Μάλιστα, ο κ.Τζανετάκος τόνισε ότι στην περίπτωση που η σύνταξη της χάρτας επιτευχθεί, αυτή θα έπρεπε να υπογράφεται προσωπικά από τον κάθε δημοσιογράφο και όχι από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τη χαρακτήρισε δε, ντοκουμέντο φυλασσόμενο, με συμβολικό χαρακτήρα.

    Το "παρών" στο συνέδριο έδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, που επικρότησε την πρόταση του κ.Τζανετάκου, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι για να είναι ολοκληρωμένη η χάρτα, θα έπρεπε να προστεθεί ένα άρθρο όπου θα τονίζεται η υποχρέωση των δημοσιογράφων να μην "υπηρετούν" τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών μέσων.

    Την πρόταση του κ.Τζανετάκου επικρότησε και ο διευθυντής του "Ράδιο Φλας 9,61", Πάνος Κολιοπάνος, συμπληρώνοντας όμως, ότι η χάρτα θα έπρεπε να συνοδεύεται και από πρωτοβουλίες στο πρακτικό επίπεδο, όπως αυτή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

    Η πορεία της Αλβανίας από τη λογοκρισία στην ανεξέλεγκτη ελευθερία, αποτέλεσε το θέμα της εισήγησης της Rudina Xhunga, η οποία είναι αρχισυντάκτης βαλκανικών θεμάτων της εφημερίδας "Κoha Jone". H κ.Xhunga περιέγραψε με τον πιο "εύγλωττο" τρόπο τις συνέπειες της μακρόχρονης λογοκρισίας στη χώρα της, αναφέροντας μάλιστα, χαρακτηριστικά παραδείγματα συναδέλφων της που υπέστησαν διώξεις ή φυλακίστηκαν, στην προσπάθειά τους να απελευθερώσουν τα ΜΜΕ από τα δεσμά της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας.

    Ενδεικτική ως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η φυλάκιση γνωστού δημοσιογράφου της Κόχα Γιόνε, ως συνέπεια ρεπορτάζ που έκανε στα Τίρανα, μία ημέρα πριν ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα διακηρύξει δημοσίως την πρόθεσή του να μην ξανασυλληφθούν εκπρόσωποι του Τύπου. Η κατάσταση είναι παρόμοια στην τηλεόραση, αλλά και το κρατικό ραδιόφωνο, όπου δημοσιογράφος απολύθηκε επειδή από την εκπομπή της προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι δύο πιο δημοφιλείς εφημερίδες της Αλβανίας είναι η "Κόχα Γιόνε" και η "Ζέρι ι Πόπουλι", που ανήκουν ιδεολογικά στον χώρο της αντιπολίτευσης. Η κ.Xhunga αναφέρθηκε και στη δράση των "μαύρων κουκουλοφόρων" στην Αλβανία.

    Την εκτίμηση ότι η παραγωγή των εφημερίδων στη Βουλγαρία ενδέχεται να καταρρεύσει λόγω του μεγάλου πληθωρισμού και της μικρής αγοραστικής δύναμης του αναγνωστικού κοινού, διατύπωσε ο Νikolai Steffanov, βοηθός αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Troud". "Το πρόβλημα των εφημερίδων στη Βουλγαρία δεν είναι η πολιτική πίεση, αλλά η οικονομική", είπε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο εισηγητής, το τιράζ της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της γειτονικής χώρας δεν ξεπερνά σήμερα τα 250.000 φύλλα, ενώ η αμέσως επόμενη δεν εκδίδει πάνω από 40.000 φύλλα. Επιπλέον, λόγω των γενικότερων τάσεων που διαμορφώνονται σταδιακά, οι εκδότες ωθούνται στην αύξηση της τιμής των εντύπων, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται απρόσιτα στους αναγνώστες. "Παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση, παραμένω αισιόδοξος cia την παραγωγή των εφημερίδων στη Βουλγαρία. Προς το παρόν η παραγωγή παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο όμως μπορεί να λυθεί με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων", κατέληξε ο κ.Στεφάνοβ. Αντίθετα, άνθηση γνωρίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Ρουμανία, διεκδικώντας μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Αυτό υποστήριξε η Μihaela Matachita, αρχισυντάκτης εξωτερικών ειδήσεων της "Romania Libera". "Τα Μέσα επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών του 1996", δήλωσε η κ.Μatachita, τονίζοντας ότι η επιρροή που έχουν τα ΜΜΕ στην κοινή γνώμη επιβεβαιώνει την ιδιότητά τους ως ισχυρού παράγοντα για τη διατήρηση της ειρήνης ή τον πόλεμο.

    Εντυπωσιακά στοιχεία για τις αποδόσεις της τυπογραφικής μονάδας "Φίλιππος", που είναι μια από τις καλύτερες σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρουσίασε ο διευθυντής της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος", Αλέκος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο, κάθε σελίδα στον "Φίλιππο" διανύει απόσταση 70 χιλιομέτρων σε τρία λεπτά. "Μέσα σε τρεις ώρες, χιλιάδες αντιτύπων θα φτάνουν από τη Θεσσαλονίκη στις πόλεις των γειτονικών κρατών, όπως το Βελιγράδι", δήλωσε ο κ.Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί να μεσολαβήσει και άλλος χρόνος μέχρις ότου οι δημοσιογράφοι εξοικειωθούν πλήρως με τη διαδικασία αυτή που κατήργησε το χειρόγραφο.

    Στην εξέλιξη του οικονομικού τύπου κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, αναφέρθηκε σε παρέμβασή του ο διευθυντής ειδικών εκδόσεων της "Ημερησίας", Δημήτρης Καλατζής. Προ δέκα ετών, το οικονομικό ρεπορτάζ στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένο. Σταδιακά το ενδιαφέρον αυξήθηκε ως συνέπεια της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και χάρη στα κονδύλια που εισρέουν στην Ελλάδα μέσω των μεσογειακών προγραμμάτων χρηματοδότησης.

    Ετσι, ενώ πριν από λίγα χρόνια κυκλοφορούσαν ημερησίως μόνο τρεις οικονομικές εφημερίδες και οι πολιτικές δεν αφιέρωναν στην οικονομία περισσότερες από μία σελίδες, σήμερα εκδίδονται τέσσερα καθημερινά φύλλα και ένα εβδομαδιαίο και δύο από τις μεγαλύτερες κυριακάτικες φιλοξενούν πολυσέλιδο οικονομικό ένθετο. Αυτά τόνισε ο κ.Καλατζής.

    Τη βεβαιότητα ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορούν και πρέπει να παίξουν ρόλο στην εμπέδωση κλίματος ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, εξέφρασε ο διευθυντής της "Βόρειας Πολυεφημερίδας", Αγγελος Κολοκοτρώνης. "Οι δημοσιογράφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιτέλους τη δύναμή τους για την ωρίμανση μιας ιδέας που εκφράζει τους πόθους όλης της ανθρωπότητας. Μπορεί η ιδέα που αναδύεται από το συνέδριο αυτό να μην ''πουλάει'', αποκαθιστά όμως τη συνειδησιακή μας ισορροπία και προσδίδει νόημα στη δουλειά μας", κατέληξε ο κ.Κολοκοτρώνης.

    [11] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΡΑΙΟΥ

    Τη διοργάνωση μέσα στο 1998 ενός μεγάλου συνεδρίου των Βαλκανικών δημόσιων ραδιοφώνων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα Φερραίου, πρότεινε σήμερα ο Ham\sgr Γεωργακόπουλος, διευθυντής του πρώτου προγράμματος της ΕΡΑ, μιλώντας στο συνέδριο για το ρόλο των ΜΜΕ στην ειρήνη και την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ).

    Ο κ.Γεωργακόπουλος πρότεινε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Ρήγα Φερραίου. «Μπορούμε να συζητήσουμε, όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά και για να αποφασίσουμε κανόνες βαλκανικής δεοντολογίας και άλλα πολύ σημαντικά πράγματα: την ανταλλαγή ειδησεογραφικού υλικού, ενημερωτικών, επιμορφωτικών και μουσικών εκπομπών και την καθιέρωση διαδικασιών αλληλογνωριμίας», τόνισε ο κ.Γεωργακόπουλος.

    Σε ευθεία επίθεση κατά των ΜΜΕ της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ότι αυτά ευθύνονται για την έναρξη του πολέμου στην περιοχή, προχώρησε η Νατάσα Μπόγκοβιτς, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Danas», της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας. Στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΜΜΕ στην προάσπιση της ειρήνης, της φιλίας και της ανάπτυξης των λαών, αναφέρθηκε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και εκδότης της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».Ο κ.Λουκάς υπογράμμισε ότι «η συγκρότηση γιγαντιαίων πολυεθνικών εταιριών στον ευαίσθητο χώρο της επικοινωνίας, που τείνουν να κυριαρχήσουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, στοχεύουν να είναι και οι μοναδικοί συνομιλητές των εργαζομένων, μέσω της παροχής του εμπορεύματός τους. Η ιμπεριαλιστική επέλαση, συνοδεύεται και συνυπάρχει με ένα επικοινωνικό ιμπεριαλισμό, που τείνει να επιβληθεί ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής των λαών».

    [12] ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΗΤΟ ΗΠΑΡ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Το βιοτεχνητό ήπαρ, η επαναστατική ανακάλυψη του Ελληνα καθηγητή της Ιατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες Γιώργου Δημητρίου, θα έρθει μέχρι το τέλος της χρονιάς και στη χώρα μας και θα αποτελέσει "γέφυρα ζωής" για ασθενείς που βρίσκονται σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια και περιμένουν να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για μεταμόσχευση.

    Το ελπιδοφόρο μήνυμα έδωσε ο καθηγητής της χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Γιάννης Παπαδημητρίου, από το 3ο ελληνοιταλικό συνέδριο Αγγειολογίας - Αγγειοχειρουργικής που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική.

    Με το βιοτεχνητό ήπαρ, ένα μηχάνημα που μοιάζει με τεχνητό νεφρό, αλλά η λειτουργία του είναι πολυπλοκότερη, συνδέονται οι ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε ηπατικό κώμα. Η μονάδα του βιοτεχνικού ήπατος στην Ελλάδα θα είναι το τρίτο κέντρο που θα λειτουργήσει στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.

    Ο κ.Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στο πρόβλημα εξεύρεσης δοτών για μεταμοσχεύσεις τονίζοντας, ότι οι τέσσερις στους δέκα που έχουν ανάγκη βρίσκουν μόσχευμα, ενώ οι υπόλοιποι πεθαίνουν περιμένοντας. Στη χώρα μας έχουν γίνει μέχρι τώρα εκατό μεταμοσχεύσεις ήπατος και η επιβίωση των μεταμοσχευθέντων ένα χρόνο μετά φτάνει το 70%.

    Στο συνέδριο, ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ Γιώργος Λουρίδας, διευθυντής της α' καρδιολογικής κλινικής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα στην εφαρμογή της αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων σε όλες τις μορφές της στεφανιαίας νόσου. Η μέθοδος aut^ θεωρείται πολύ σημαντική για την επαναιμάτωση σε ασθενείς μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ασταθή στηθάγχη.

    [13] ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Ούτε η Λιθουανία κατάφερε να σταματήσει την ανανεωμένη και πανίσχυρη εθνική μας ομάδα μπάσκετ στο 30ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Χερόνα της Ισπανίας.

    Νέα θριαμβευτική νίκη για τους παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη με σκορ 73 - 66 έναντι των Λιθουανών, η τέταρτη σε ισάριθμους αγώνες, εξασφαλίζει στους διεθνείς μας από νωρίς την είσοδο στην οκτάδα των καλύτερων ομάδων της Ευρώπης.

    Το ημίχρονο του αγώνα έληξε με σκορ 34 - 28 υπέρ της Ελλάδας. Κορυφαίοι για την εθνική μας ήταν τρεις παίχτες που προήλθαν από τον πάγκο, γεγονός που αποδεικνύει την πλειάδα καλών αθλητών που έχει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ο Δημήτρης Παπανικολάου ήταν πρώτος σκόρερ με 15 πόντους, ο Γιάννης Γιαννούλης ακολούθησε με 11 πόντους και πολύτιμη προσφορά στην άμυνα, καθώς επίσης και οι Αγγελος Κορωνιός και Κώστας Παταβούκας, οι οποίοι οργάνωσαν πολύ καλά το παιχνίδι. Δεν υστέρησε όμως και κανένας από τους υπόλοιπους παίχτες.

    Ακολουθεί σήμερα στις 9:30 το βράδυ ο αγώνας με τη Γαλλία, ενώ αύριο στις 7 το απόγευμα το αντιρπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ. Με μια ακόμη νίκη, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να ξαναζήσει μέρες του 1987. Οι διεθνείς μας θα εξασφαλίσουν σίγουρα την πρώτη θέση στον Ε' όμιλο της διοργάνωσης και θα αποφύγουν τις μεγαλύτερες μπασκετικές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως είναι η Γιουγκοσλαβία και η Ιταλία.

    [14] ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Τέσσερα μετάλλια, ένα χρυσό, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα, κατέκτησαν οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες της άρσης βαρών την τελευταία μέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξήχθη στη Σεβίλη της Ισπανίας.

    Ο Γιώργος Δεμερτζής στα 108 κιλά, πήρε το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ αφού σήκωσε 162,5 κιλά, ενώ κατέκτησε και το χάλκινο στο σύνολο με 332,5.

    Στα 83 κιλά των γυναικών η Ματούλα Μαντόζη πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο σύνολο με 212,5 κιλά και το χάλκινο στο αρασέ με 92,5.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    ''Οι ψηφοφόροι έστειλαν το Δημοκρατικό Κόμμα στην αντιπολίτευση'', δήλωσε ο ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, σε σύντομο τηλεοπτικό μήνυμά του, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη χώρα και διαβεβαίωσε τους Αλβανούς πολίτες ότι η ψήφος και η βούλησή τους θα γίνουν πλήρως σεβαστές.

    Ο Σαλί Μπερίσα επισήμανε ότι οι εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Αλβανία, ''ήταν ο μόνος δρόμος για να προσφερθεί η δυνατότητα στη χώρα να βγει από την κρίση'', παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του, και κάλεσε τα μέλη και τους οπαδούς του να χειριστούν με κουράγιο και αξιοπρέπεια το χθεσινό αποτέλεσμα και να συνεχίσουν όλοι μαζί ασταμάτητα τις προσπάθειες για την παγίωση της Δημοκρατίας.

    ''Σας καλώ να συνεχίσουμε μαζί αταλάντευτα αυτό το δύσκολο δρόμο, αλλά αποφασιστικό για το μέλλον μας'', τόνισε ο Σαλί Μπερίσα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο στους πολίτες της χώρας του, που παρά τις αντίξοες, όπως σημείωσε, συνθήκες, προσήλθαν στις κάλπες, όσο και στους διεθνείς παρατηρητές, τις κυβερνήσεις που συμμετείχαν στην αποστολή ''Αλμπα'' και ειδικά στην ιταλική κυβέρνηση, στον ΟΑΣΕ και στον πρώην καγγελάριο Φράντς Βρανίτσκι, που χωρίς τους οποίους, είπε, δε θα διεξάγονταν οι εκλογές.

    ''Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι νίκη όλων των Αλβανών και της Αλβανίας γενικά'', υπογράμμισε σε μήνυμά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπασκίμ Φίνο, ο οποίος αφού σημείωσε ότι οι χθεσινές εκλογές διεξήχθησαν σε ομαλό, δημοκρατικό και ειρηνικό κλίμα, επισήμανε ότι αυτές, αποτέλεσαν μια απόδειξη του γεγονότος ότι ο αλβανικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, είναι εξ'ολοκλήρου ευσυνείδητες για το δημοκρατικό ρυθμό της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός Φίνο, αναφερόμενος στην προσέλευση των συμπατριωτών του στις κάλπες, έκανε λόγο για ''μεγάλη κοινωνική και εθνική ευθύνη που έδειξε με τη μαζική του συμμετοχή στις εκλογές, προσφέροντας ανεκτίμητη συμβολή για την εδραίωση της Δημοκρατίας στην Αλβανία''. Πρόσθεσε δε, ότι ''οι εκλογές αυτές δημιούργησαν τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε η χώρα να μπει στο δρόμο της ομαλότητας, δημιουργώντας έτσι τις απαραίτητες πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε η στήριξη, την οποία υποσχέθηκαν οι διεθνείς οργανισμοί και οι φίλες χώρες, να προσφέρουν τη δυνατότητα διεξόδου από την κρίση και την επανόρθωση του Κράτους Δικαίου''.

    Ο Μπασκίμ Φίνο διαβεβαίωσε τους πολίτες της χώρας του ότι θα συνεχίσει μαζί με τα μέλη της κυβέρνησής του, ''τη δουλειά για το καλό της χώρας και του λαού, ως το τέλος της εντολής μας'', ενώ ζήτησε απ'όλους τους εργαζόμενους της κρατικής διοίκησης, την Αστυνομία, το Στρατό, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την Προεδρική Φρουρά, τα όργανα της Δικαιοσύνης, να συνεχίσουν να εκτελούν το καθήκον τους για την ομαλή λειτουργία του κράτους δικαίου.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργά το απόγευμα στα Τίρανα ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φατός Νάνο ανακοίνωσε τη μεγάλη νίκη του j|llat|r του στις χθεσινές εκλογές, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του κέρδισε το 55% των ψήφων, και από τη δεύτερη κατανομή κέρδισε και 22 βουλευτές.

    Σε ανακοίνωση του κόμματος που διάβασε ο Καστριότ Ισλάμι, αναφέρεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε σε 63 περιφέρειες, ενώ σε άλλες 10, ο συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος με άλλα κόμματα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε 7 έδρες, ενώ για 13 άλλες δεν υπάρχει επιβεβαίωση.

    Αναφορικά με το θέμα ''Μοναρχία ή Δημοκρατία'', σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το ποσοστό υπέρ της μοναρχίας είναι 26%. Σε ερώτηση που του απηύθυνε δημοσιογράφος σχετικά με το Σαλί Μπερίσα, ο Φατός Νάνο απάντησε πως αυτός θα πρέπει να τηρήσει το λόγο του, αφού ηττήθηκε. ''Κανένας Αλβανός δεν πρέπει να νιώθει ηττημένος, έτσι και ο Μπερίσα'', τόνισε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Στην ερώτηση αν θα παραμείνει ο Μπασκίμ Φίνο στη θέση του πρωθυπουργού, ο Νάνο απάντησε¨:''Αυτός συνεχίζει να είναι πρωθυπουργός. Αυτός απευθύνθηκε στις δομές του κράτους, ώστε να είναι υπεύθυνες, όπως και μέχρι σήμερα''.

    Σχετικά δε, με τη φημολογούμη παραίτηση του Σαλί Μπερίσα ο κ.Νάνο απάντησε ότι αυτό είναι ένα κίνητρο για να βαδίσουμε πιο ήσυχα, απλώνοντας τη φόρμουλα της εθνικής συμφιλίωσης, για να ανακαινίσουμε το θεσμό του προέδρου, χωρίς να επιτρέψουμε κενά για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της επιστροφής των χρημάτων από τις παρατράπεζες είπε, ότι ''μη κάνοντας κακή χρήση της ψήφου, εγώ δε θα εξαπατήσω κανένα, μ'αυτή την έννοια''.

    [16] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΚΛΙΜΑ ΑΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

    Η δήλωση του Φάτος Νάνο ότι, “η νίκη των σοσιαλιστών είναι τόσο μεγάλη, ώστε να είναι επικίνδυνη”, είναι ενδεικτική των προβληματισμών που επικρατούν στην αλβανική πρωτεύουσα, αναφορικά με τις αντιδράσεις της ηγετικής ομάδας του προέδρου Μπερίσα, αλλά και του παρακράτους που τον στήριξε.

    Οι πληροφορίες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, κάνουν λόγο για σαρωτική νίκη που εξασφαλίζει τα 2/3 των 155 εδρών του κοινοβουλίου. Από την άλλη μεριά, ενισχυτική προς τα αποτελέσματα που δίνουν οι σοσιαλιστές ήταν η απουσία του Μπερίσα από την κρατική τηλεόραση, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά των προεδρικών κύκλων, που σύμφωνα με την άποψη των πολιτικών αναλυτών, υποδηλώνει το μέγεθος της εκλογικής ήττας.

    Από την άλλη μεριά, οι σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι κέρδισαν τις 60 από τις 115 έδρες της άμεσης εκλογής και περισσότερες από 20 έδρες (από το σύνολο των 40), που εκλέγονται με την ποσοστιαία αναλογία βάση του εκλογικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί η πολυπλοκότητα της εκλογικής διαδικασίας, η οποία και είναι η βασική αιτία καθυστέρησης του επίσημου τελικού αποτελέσματος, που δεν αναμένεται νωρίτερα από αύριο το μεσημέρι.

    Αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυμάνθηκε στο 65%, ενώ σε ορισμένες περιοχές έφτασε το 80%. Ο Μπερίσα τελικά υπαναχώρησε στην πρόταση του ΟΑΣΕ και η εκλογική διαδικασία τερματίστηκε στις έξι το απόγευμα (τοπική ώρα) apotq]pomtar κάθε προσπάθεια νόθευσης της λαϊκής βούλησης, που η νύχτα θα πρόσφερε στους υποστηριχτές του καθεστώτος. Σημειώνεται ότι στις εκλογές συμμετείχαν 1000 υποψήφιοι από 27 κόμματα, ενώ σε όποιες περιοχές δεν εκλέχθηκε υποψήφιος θα υπάρξει και δεύτερος γύρος την ερχόμενη Κυριακή, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι της κάθε περιφέρειας που δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν άνω του 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

    Για την περιοχή των Τιράνων ο εκπρόσωπος των σοσιαλιστών Κάστριοτ Ισλάμι δήλωσε ότι το κόμμα του, μαζί με τις λοιπές αριστερές δυνάμεις διεκδικούν 11 από τις 15 έδρες.

    Οι 500 περίπου παρατηρητές του ΟΑΣΕ που είχαν ως αποστολή την επιτήρηση της εκλογικής διαδικασίας, σε δηλώσεις τους, υποστηρίζουν ότι σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν ομαλό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρουμε την δολοφονία του Χρήστου Κολλά που τα ξημερώματα του Σαββάτου έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή, εντός της αυλής του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο. Στην πόλη Ροσκοβέτς, μεταξύ του Φίερι και του Μπεράτ στην κεντρική Αλβανία, δολοφονήθηκε (κάτω από άγνωστες συνθήκες) ο Μπαρχάν Νισίρι που ήταν μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ως δράστης φλερεται άτομο που είχε σχέσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Οι 7.500 στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης προσπάθησαν να διαφυλάξουν την τάξη στα εκλογικά τμήματα, για ακόμη μια φορά όμως, εμφανίστηκαν “αδύναμοι” να αντιδράσουν στους σποραδικούς πυροβολισμούς και στο αιωρούμενο κλίμα τρομοκρατίας, που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αισθητό.

    Σημειώνεται ότι η πολυεθνική δύναμη υπό τη διοίκηση της Ρώμης, εξακολουθεί να έχει ως βασική αποστολή μόνο τις επιχειρήσεις μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να έχει λάβει εντολές για ενεργοποίηση της αποστολής αφοπλισμού, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 600.000 όπλα καλάσνικοφ βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων πολιτών και των συμμοριών.

    Σε πολιτικό επίπεδο η προσοχή όλων, είναι στραμμένη στις ενέργειες του προέδρου Μπερίσα και ειδικότερα στην τήρηση της συμφωνίας για αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος από όλα τα κόμματα. Είναι επίκαιρο να υπενθυμιστεί δήλωση του αλβανού προέδρου τις παραμονές των εκλογών που εκτιμούσε ότι “το χαμόγελο θα πάγωνε στα χείλη των σοσιαλιστών τη νύχτα των εκλογικών αποτελεσμάτων” που είναι επίσης, ενδεικτική των επιδιώξεων για εδραίωση κλίματος τρομοκρατίας.

    Ένα άλλο σημείο προβληματισμού εστιάζεται στη “συμπεριφορά” των ενόπλων συμμοριών όχι μόνο στο Βορρά, και το Νότο. Η κοινωνική έκρηξη που προκλήθηκε εξαιτίας των πυραμιδικών παραοικονομικών σχημάτων, έφερε στην επιφάνεια την πιο βίαιη μορφή διαχωριστικής γραμμής μεταξύ του φτωχού Βορρά και του πλούσιου Νότου στη γειτονική χώρα. Οι ανομοιογενείς εθνικές ομάδες και η διαφοροποίηση στο οικονομικό επίπεδο, άρχισαν να διαφαίνονται κατά την περίοδο 1990-1991, όταν δημιουργήθηκαν οι συνθήκες καλύτερης επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, που αργότερα μεγιστοποίησαν τις διαφορές.

    Όπως είναι γνωστό, η νότια Αλβανία ήταν το προπύργιο του σταλινικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, έτσι η εκλογική κυριαρχία των σοσιαλιστών θεωρούνταν εξ’ αρχής δεδομένη. Είναι η περιοχή των T|sjgdym που ζουν μαζί με την ελληνική μειονότητα, ενώ στο Βορρά κυριαρχούν οι Γκέγκηδες. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν τελικά θα επικρατήσουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την αρμονική συμβίωση του Βορρά με τον Νότο, υπό το δεδομένο της εκλογικής ήττας του Μπερίσα.

    Από την άλλη μεριά, ερωτηματικά διατυπώνονται και για το αν και κατά πόσο; το στρατόπεδο των σοσιαλιστών θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα κλίμα ενότητας και συνεργασίας υπό τον ουσιαστικό ρόλο του Φάτος Νάνο, αλλά και του Μπασκίμ Φίνο (που εκλέγονται με ποσοστό 92%) παραμερίζοντας τις πικρίες και την απογοήτευση, που καλλιεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα, που ο Νάνο ήταν κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές.

    Ερωτηματικά επίσης προκύπτουν και για το ρόλο του Κόμματος των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καθώς τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι τα αναμενόμενα, αφού εκλέγονται 2 έως 5 βουλευτές, ενώ έχει χαθεί η έδρα στο Αργυρόκαστρο. Η ελληνική μειονότητα θα έχει; την ουσιαστική υποστήριξη των σοσιαλιστών ή οι εξαγγελίες θα αποδειχτούν στο πέρασμα του χρόνου απλά και μόνο λόγια.

    Αναφορικά με το ρόλο της Δύσης, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι έχει διαμορφωθεί η εντύπωση πως πρέπει ο ρόλος της, να είναι καθοριστικός ως προς τις διαδικασίες ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας, ενώ η πολυεθνική δύναμη θα πρέπει να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά την δύσκολη αποστολή του αφοπλισμού των κάθε λογής συμμοριών.

    Παράλληλα προβληματισμό προκαλούν και τα διάφορα κέντρα εξουσίας που είχαν ταυτίσει τις δραστηριότητες τους, με αυτές της μαφίας συντελώντας στα φαινόμενα διάβρωσης της κράτους που παρατηρήθηκαν.

    [17] Ο ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Ο Σαλί Μπερίσα ήταν μέχρι το 1991 και για περισσότερο από μια εικοσαετία μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, παράλληλα με την προσφορά των ιατρικών υπηρεσιών του στο καθεστώς Χότζα. Από το 1990, έλαβε ενεργά μέρος στην ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος (του πρώτου αντιπολιτευτικού κόμματος στην Αλβανία) για να εξελιχθεί αργότερα σε αρχηγό του, μέσω της εξουδετέρωσης των εσωκομματικών του αντιπάλων. Τα αυταρχικά του ένστικτα όμως, επέφεραν και πολιτικό κόστος, όταν τον Ιούλιο του 1992 στις τοπικές εκλογές μειώθηκε η δύναμη του ΔΚ, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου αποχώρησαν ή διαγράφηκαν 20 μετριοπαθή στελέχη τα οποία και συγκρότησαν την Δημοκρατική Συμμαχία. Στην εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου ο Μπερίσα προχώρησε στην υλοποίηση των προσωπικών του φιλοδοξιών, αναφορικά με τη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής στα Τίρανα.

    Πρώτος του στόχος, η δικαιοσύνη η οποία και έπρεπε να λειτουργεί κάτω από τον προσωπικό του έλεγχο. Το Φθινόπωρο του 1992, απομάκρυνε τον γενικό εισαγγελέα και προχώρησε στην αντικατάσταση των δικαστικών λειτουργών με άτομα χωρίς δικαστική πείρα, που είχαν απλώς παρακολουθήσει τρίμηνα σεμινάρια. Έτσι, η άσκηση της δικαστικής εξουσίας ανατέθηκε σε μια κλίκα ανθρώπων του καθεστώτος, ενώ το 1993 φυλακίστηκε ο Φάτος Νάνο.

    Το Νοέμβριο του 1994, έγινε προσπάθεια νομιμοποίησης των αποκλειστικών εξουσιών του προέδρου μέσω κινήσεων ψήφισης νέου συντάγματος. Η απάντηση του αλβανικού λαού ήταν αποστομωτική, καθώς το 60% των ψήφων στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε ήταν αρνητικό. Ωστόσο, η προσπάθεια διατήρησης του Μπερίσα στην εξουσία υποστηρίχθηκε και από την εισαγωγή νόμου, που απαγόρευε την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία υποψηφίων που είχαν κυβερνητικά πόστα πριν τον Μάρτιο του 1991.

    Ο παρακρατικός μηχανισμός του καθεστώτος αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις εκλογές του περασμένου Μαίου, καθώς ένοπλοι “πολίτες” κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες και ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στα εκλογικά τμήματα απειλώντας με τη χρήση όπλων και βίας, στην περίπτωση που τα μέλη των εκλογικών επιτροπών τους εμπόδιζαν στη νόθευση των αποτελεσμάτων. Η ένταση κορυφώθηκε όταν το καθεστώς διέταξε την παράταση της εκλογικής διαδικασίας για δύο ώρες, ενώ η κρατική τηλεόραση παρουσίαζε τη “συντριβή” της αντιπολίτευσης πριν τον τερματισμό της διαδικασίας. Μετά από πληροφορίες για ενδεχόμενη επιδρομή της μυστικής αστυνομίας τα στελέχη της αντιπολίτευσης εκκένωσαν τα εκλογικά κέντρα το βράδυ των εκλογών.

    Μετά από δύο μέρες ανακοινώθηκε η απόλυτη κυριαρχία του Μπερίσα στο κοινοβούλιο, ενώ η ειρηνική διαμαρτυρία των οπαδών της αντιπολίτευσης στην κεντρική πλατεία των Τιράνων “συνάντησε” τη βίαιη αντίδραση της αλβανικής αστυνομίας. Τα μέσα επικοινωνίας στην Ευρώπη, κατέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τις σκηνές βίας, εμποδίζοντας τις κυβερνήσεις να συγχαρούν τον Μπερίσα για την εκλογική του “επιτυχία”.

    [18] ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ

    Παράλληλα με τις πολιτικές εκλογές, ο αλβανικός λαός συμμετείχε σε δημοψήφισμα καταδικάζοντας την επιστροφή της Αλβανίας στη μοναρχία. Όπως είναι γνωστό, η Αλβανία απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό το 1912. Η μοναρχία του βασιλιά Ζογκ άρχισε το 1928 μέχρι το 1939, οπότε και εκδιώχθηκε, όταν ο Μουσολίνι κατέλαβε την γειτονική χώρα. Ο γιος του Ζογκ, αποκαλείται ως “Λέκα ο πρώτος” και επέστρεψε στην Αλβανία από τον περασμένο Απρίλιο, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν προσωπικότητα, που θα μπορούσε να ενώσει την χώρα, υιοθετώντας θέσεις υπεράνω των πολιτικών κομμάτων. Ν.Χ.

    [19] Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ παρουσίασε σήμερα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον κατάλογο των υπουργών της κυβέρνησής του.

    Στο νέο υπουργικό συμβούλιο, που έχει 38 μέλη, υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ισμαήλ Τζεμ και υπουργός Αμυνας ο βουλευτής του Κομματος Δημοκρατικής Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν.

    Με βάση την κατανομή των χαρτοφυλακίων, το κόμμα της Μητέρας Patq_dar του Μεσούτ Γιλμάζ, αναλαμβάνει 21 υπουργεία, η Δημοκρατική Αριστερά του Μπουλέντ Ετζεβίτ 10 υπουργεία και το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας 5.

    Στην κυβέρνηση Γιλμάζ, ο Ετζεβίτ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 13 Ιουλίου.

    Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τις συνεχεις παραιτήσεις βουλευτών απο το κόμμα του Ορθού Δρόμου και του Κομματος Ευημερίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Γιλμάζ θα εξασφαλίσει την ψηφο εμπιστοσύνης απο το τουρκικό κοινοβούλιο. Σήμερα παραιτήθηκε άλλος ένας βουλευτής του κόμματος της κ.Τσιλέρ με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική δύναμη του Ορθού Δρόμου να έχει μειωθεί στις 103 έδρες. Ο Γιλμάζ αυτή τη στιγμή έχει την υποστήριξη 279 βουλευτών, ενώ η συμμαχία Ερμπακάν-Τσιλέρ διαθέτει δύναμη 268 εδρών.

    Ερμπακάν και Τσιλέρ ετοιμάζονται τώρα για την αντιπολίτευση, θέση από την οποία θα πιέσουν για πρόωρες εκλογές. Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί η δήλωση του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κομματος, Ντενίζ Μπαϋκάλ ο οποίος τονισε ότι εάν η αντιπολίτευση καταθέσει στην εθνοσυνέλευση πρόταση για διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο το κόμμα του θα την υποστηρίξει. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν μετέχει στην κυβέρνηση Γιλμάζ αλλά θα την υποστηρίξει.

    [20] ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΠΓΔΜ

    "Η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη έως ότου γίνει αποδεκτή η χρήση διεθνώς της "συνταγματικής" ονομασίας της χώρας μας", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι σε συνέντευξή του εφ΄όλης της ύλης στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων. Ο κ.Χατζίνσκι διαμήνυσε οτι στην περίπτωση που ενδεχομένως επιβληθεί οποιανδήποτε άλλη λύση από αυτή που επίσημα προτείνει η σκοπιανή κυβέρνηση δεν θα γίνει αποδεκτή.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν διαβλέπει ότι το θέμα τελικά θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παρατήρησε ότι "προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες προθέσεις", ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν στο μέλλον". Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις ελληνοσκοπιανές συνομιλίες έως ότου να επιτευχθεί η πρότασή της για διεθνή χρήση του "συνταγματικού" της ονόματος, τόνισε: "Κάθε άλλη λύση που θα επιβληθεί από οποιαδήποτε πλευρά δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από μας".

    "Οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες δεν γίνονται υπό την άσκηση πιέσεων ξένων δυνάμεων αλλά βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας που τις ορίζει ρητά", πρόσθεσε ο κ.Χαντζίσκι ενώ σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει απαντήσει στην γραπτή πρόταση που κατέθεσαν τα Σκόπια στον Ελληνα πρέσβη Χρ.Ζαχαράκη για το θέμα της ονομασίας και η οποία προβλέπει τη χρήση από την Ελλάδα όποιας ονομασίας επιθυμεί για τις διμερείς σχέσεις ενω για διεθνή χρήση το "Δημοκρατία Μακεδονίας".

    Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών τόνισε ότι μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης, γνωρίζουν συνεχή άνοδο και επισήμανε το επενδυτικό ενδιαφέρον εκ l]qour των Ελλήνων επιχειρηματιών όχι μόνο στους κλάδους της οικονομίας, όπως η καπνοβιομηχανία, κ.α. αλλά, όπως είπε, "σε μεγάλα έργα υποδομής". Ανέφερε δε χαρακτηριστικά τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Κοζιακ, την κατασκευή του τμήματος της οδικής αρτηρίας που συνδέει την Ελλάδα με την ΠΓΔΜ και τη συνεργασία της ΔΕΗ με την αντίστοιχη εταιρεία των Σκοπίων.

    Οσον αφορά την κατάσταση στα Βαλκάνια κατά τον Σκοπιανό υπουργό προβλήματα παραμένουν οι ελληνουρκικές σχέσεις, το κυπριακό, το Κοσσυφοπέδιο και η έκρυθμη κατάσταση στην Αλβανία. Κατά τον Χαντζίσκι δεν αποκλείεται η κατάσταση να επιδεινωθεί στην Αλβανία στην περίπτωση που τα κόμματα δεν αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα. Για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κάταστασης, τόνισε, "έχουν γίνει διάφορες σκέψεις για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης παρόμοιας με αυτή της Βοσνίας στην Αλβανία", ενώ υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ έχει εκφράσει την προθυμία της να παραχωρήσει το αεροδρόμιο της Οχρίδας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Τάχθηκε υπέρ της εξεύρευσης λύσης στο Κοσσυφοπέδιο στα πλαίσια όμως της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Οσον αφορά τη στασιμότητα που παρατηρείται στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τη Βουλγαρία εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επιλυθεί το γλωσσικό ζήτημα που ταλανίζει τις σχέσεις τους και τόνισε ότι η νέα βουλγαρική κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση λόγω του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της αλλά και της επιθυμίας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Εξάλλου σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση "Pools των Σκοπίων, ο κ.Χατζίνσκι αναλύοντας την εξωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ τόνισε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων της παραμένουν η υποψηφιότητά της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος, η σύνδεσή της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη Βουλγαρία και ο καθορισμός των συνόρων με τη Γιουγκοσλαβία. Αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο κ.Χαντζίσκι υπογράμμισε ότι η χώρα του προσβλέπει στη βοήθεια της Ιταλίας και της Ελλάδας, για την οποία είπε, είνα προς όφελός της να έχει στο βορρά μια σύμμαχο χώρα.

    Ο κ.Χατζίνσκι απαντησε στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο στρατόπεδο Κρίβολακ τόνισε "αν τελικά γίνει αυτό θα ειναι μια πράξη που έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο", και εξήγησε ότι το 1996 η Βουλή επικύρωσε τη διεθνή συνθήκη SOFA η οποία επιτρέπει την εγκατάσταση στρατιωτικών τμημάτων του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 30 June 1997 - 13:48:40