Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΕΛΛΑΔΑ-ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

  • [02] ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

  • [03] ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ

  • [04] ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

  • [05] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

  • [06] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ Θ. ΣΕΧΙΔΗ ΣΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΕΔΩΣΕ Ο Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [08] ΣΕ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [09] ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΩΣ ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ "ΟΜΙΛΟΥ ΤΩΝ 7" ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΜΠΟΡΙΣ ΓΙΕΛΤΣΙΝ

  • [10] Ν.ΚΑΝΤΕΜΙΡ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΜΕΡΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [11] ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΕΛΛΑΔΑ-ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Δήλωση συμπαράστασης προς το λαό της Θεσσαλονίκης και διαβεβαίωση επαγρύπνησης και κοινού αγώνος χαρακτήρισε ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Ορους γέρων Καλλίνικος την παρουσία των εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας στην επίσημη υποδοχή που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του ιερού ναού της του Θεού Σοφίας. "Τούτο μάλιστα λαμβάνει όλως ιδιαίτερον νόημα υπό τας τρεχούσας peqist\seir, κατά τας οποίας ο ευσεβής λαός ευρίσκεται εις μία ειδικήν κατάστασιν συγχύσεων , αβεβαιότητας και ανησυχίας του προ των αναποφεύκτων , όσον και ριψοκινδύνων , βημάτων της πατρίδος μας μέσα από τα νέα και άγνωστα δια την ορθόδοξον παράδοσιν οικονομικά, πολιτικά και νομικά δεδομένα της ευρωπαϊκής συνενώσεως. Κατ΄αυτήν την κρίσιμον στιγμήν ο νεφελοσκεπής Αθως εκπέμπει μήνυμα παρακλήσεων , ειρήνης, προσοχής και προσευχής" πρόσθεσε ο γέρων Καλλίνικος αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να εννοηθεί η ανησυχία της Ιεράς Κοινότητας για τη συνθήκη του Σενγκεν.

    Αναφερόμενος στην ανησυχία που εξέφρασε ο πρωτεπιστάτης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αργότερα, τόνισε ότι η αντίδραση του Αγίου Ορους είναι ήπια, διακριτική και ευγενέστατη. Παράλληλα επισήμανε ότι τα προνόμια του Αγίου Ορους είναι κατοχυρωμένα σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα μεταξύ των οποίων οι συνθήκες Αθηνών και Μάαστριχτ. "Και στη συνθήκη Σένγκεν υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για το Αγιο Ορος και στη συνθήκη του Αμστερνταμ έχουμε την πλήρη επιβεβαίωση του ειδικού καθεστώτος του Αγιου Ορους. Αυτά τα οποία γράφονται για την πιθανή άρση του αβάτου πιθανώς είναι απόδειξη της έλλειψης ειδικής πληροφόρησης και ειδικής γνώσης" υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Η υποδοχή των εκπροσώπων της ιεράς κοινότητας άρχισε με προσφώνηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σ. Καπετανόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία του ορθόδοξου ελληνισμού στον Αγιον Ορος και χαρακτήρισε τους άγιους πατέρες ως προστάτες της φυσικής ισορροπίας και θεματοφύλακες των κειμηλίων . "Θέλημα Θεού και θεία επιφοίτηση" χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Κ.Κοσμόπουλος το γεγονός ότι η Εκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και ευχαριστώντας τον πρωτεπιστάτη γέροντα Καλλίνικο τόνισε ότι η στιγμή είναι ιστορική.

    "Μάθημα αλήθειας" χαρακτήρισε την Εκθεση ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ αναφερόμενος στους άγιους πατέρες της Αθωνικής Πολιτείας τους χαρακτήρισε θεματοφύλακες της ιστορίας και της παράδοσης. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Εκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους δεν είναι απλά ένα εκκλησιαστικό και πολιτιστικό γεγονός αλλά και ένα πολυδύναμο ιστορικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε χάρη στην επιμονή "του λαού του Θεού" και όσων εργάστηκαν για να γίνει.

    Στην αντιφώνηση του ο γέρων Γερβάσιος επισήμανε ότι τα κειμήλια είναι ένα κομμάτι των μοναχών και των πνευματικών καταβολών των πατέρων του Αγίου Ορους και ότι δεν εστάλησαν απλώς για μία κοσμική Εκθεση. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει κανείς να δει την Εκθεση για να δικαιώσει τους αγώνες που έγιναν για την υλοποίηση της.

    Στη συνέχεια τελέσθηκε δοξολογία και ακολούθησε προσφώνηση του Παναγιότατου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ Βενιζέλο για τον τρόπο που αντιμετώπισε τα κειμήλια αλλά και για την αγάπη με την οποία περιβάλλει τα χριστιανικά βυζαντινά μνημεία. Ακολούθησε η αντιφώνηση του γέροντα Καλλίνικου ο οποίος επισήμανε ότι η Αγιώνυμος Πολιτεία διοργάνωσε την έκθεση ειδικά και προς χάριν της Hessakom_jgr.

    Στην τελετή της υποδοχής παρέστησαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρχών καθώς και επρόσωποι των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Μόσχας και Βουλγαρίας ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων.

    [02] ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Η άσκηση κοινωνικής πίεσης στις κυβερνήσεις των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην κατεύθυνση της προώθησης του εκσυχρονισμού του θεσμικού τους πλαισίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την προσαρμογή των οικονομιών τους στα δεδομένα της Ευραπαϊκής Ενωσης, αποτελεί τον απώτερο στόχο της 1ης Διεθνούς Συνάντησης για την Ανάπτυξη του Κοινωνικού Διαλόγου στις χώρες της περιοχής, στις 24 και 25 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

    Οπως είπε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της διοργανώτριας ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης, η εκδήλωση έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει σε ζητήματα συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων των χωρών αυτών και να λειτουργήσει, με τη θεσμοθέτησή της, ως μοχλός πίεσης για το θεσμικό εκσυγχρονισμό τους, πάγιο αίτημα των ενδιαφερομένων για επενδύσεις και εξωτερικό εμπόριο επιχειρηματιών.

    "Διεθνείς συναντήσεις μεταξύ κλαδικών ομάδων γίνονται συχνά, όπως και συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτή τη φορά καλούνται όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και αγροτών και οργανώσεις εργοδοτών, προκειμένου να εξετασθούν θέματα που δεν μπορούν να αναλυθούν παρά μόνο από συναντήσεις με τέτοια σύνθεση, όπως το ζήτημα της ανάπτυξης του κοινωνικού διαλόγου με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό", τόνισε ο κ. Κουκιάδης.

    Κατά πρώτο λόγο, η συζήτηση θα στραφεί στην αναζήτηση αποτελεσματικών μηχανισμών διαλόγου στο εσωτερικό κάθε χώρας, και "πρωταρχικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αποκτά η συγκρότηση και λειτουργία οικονομικών και κοινωνικών επιτροπών σε κάθε χώρα". Η λήψη μέτρων για την απλοποίηση φορολογικών νόμων, την κατάργηση της διπλής φορολογίας, τη διευκόλυνση-διακίνηση προσώπων και αγαθών και γενικά τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου "μπορεί να δρομολογηθεί με επιτυχέστερο τρόπο με τη συνδρομή τέτοιων οργάνων".

    Σ' ένα δεύτερο επίπεδο και με τον ίδιο στόχο, οι συμμετέχοντας θα εξετάσουν τις δυνατότητες προώθησης διαδικασιών κοινωνικού και οικονομικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες τις Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω των κοινωνικών εταίρων τους. "Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η θεσμοθέτηση του διεθνούς αυτού κοινωνικού διαλόγου με την πραγματοποίηση ετήσιων συναντήσεων των κοινωνικών εταίρων".

    Τρίτη επιδίωξη των διοργανωτών είναι η δημιουργία μικτών επιτροπών με εκπροσώπους κάθε χώρας και της ΟΚΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήδη λειτουργεί ανάλογη επιτροπή μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που θα διευκολύνουν την τακτική ροή πληροφοριών αμοιβαίου emdiav]qomtor. "Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί και η ελληνική πρόταση για την ίδρυση ενός παρατηρητηρίου κοινωνικού διαλόγου, που θα λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός αμοιβαίας πληροφόρησης για τις εξελίξεις στην Eνωμένη Ευρώπη και σε κάθε χώρα".

    Συνολικά θα συμμετάσχουν 30 φορείς από oκτώ χώρες: 15 συνδικαλιστικές οργανώσεις, από τη Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Σλοβενία και FYROM και 11 εργοδοτικές από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Τουρκία. Θα εκπροσωπηθούν επίσης δύο αγροτικοί σύλλογοι από την Αλβανία και τη Σλοβενία και οι υπάρχοντες ΟΚΕ της Κροατίας και της FYROM.

    Από την Ελλάδα στη συνάντηση θα παραστούν μέλη της κυβέρνησης και συνολικά 29 εκπρόσωποι από τη ΓΣΕΕ, το ΣΕΒ, τη Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΚΕΔΚΕ, και την ΟΤΟΕ, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται και πολυμελής αντιπροσωπεία από την ΟΚΕ της ΕΕ και ένας εκπρόσωπος της μικτής επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας.

    [03] ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ

    Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκτέλεσης των έργων βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, διατύπωσαν τα μέλη του κλιμακίου του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Αποχέτευσης της πόλης.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και της ΕΥΔΕ, ενώ παραβρέθηκαν οι σύμβουλοι μηχανικοί και οι ανάδοχοι του έργου.

    Οι εκπρόσωποι του Ταμείου Συνοχής, που έκαναν λόγο για κάποιες απρόβλεπτες καθυστερήσεις στην πορεία του έργου, δήλωσαν ότι θα συμπεριληφθούν σε αυτό όσα νέα στοιχεία κριθούν αναγκαία. Επιπλέον, εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την εξέταση της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης του νερού και επιδοκίμασαν τις υπόλοιπες έρευνες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο αποχετευτικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης και τον Θερμαϊκό Κόλπο.

    Οσον αφορά τον έλεγχο των βιομηχανικών αποβλήτων τονίστηκε ότι αυτός θα πρέπει να γίνεται συστηματικά και μάλιστα προτού οι βιομηχανίες συνδεθούν με τον αγωγό. "Εμείς θα χρηματοδοτήσουμε την προσπάθεια στον τομέα αυτό, αλλά η βιομηχανία θα πρέπει να πληρώσει για το ποσοστό που έχει ευθύνη στη ρύπανση", τόνισε ο επικεφαλής του κλιμακίου, J.F. Vestrynge.

    Ο πρόεδρος του ΟΑΘ, Χρήστος Τσόγκας ευχαρίστησε το κλιμάκιο των ξένων επισήμων για τη χρηματοδότηση των σημαντικών έργων υποδομής και για τη συνδρομη τους "στον τιτάνιο αγώνα καθαρισμού του Θερμαϊκού, που θα αλλάξει σε λίγα χρόνια την όψη της πόλης.

    [04] ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

    Eνας στους δύο ασθενείς με λευχαιμία ή λεμφώματα, θα απαλλαγεί μόνιμα από τη νόσο και θα ζήσει μια απόλυτα φυσιολογική fy^, χάρη στις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων.

    Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα, το οποίο δίνει ελπίδα σε χιλιάδες πάσχοντες έδωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την αυριανή Πανευρωπαϊκή ημέρα εναντίον της λευχαιμίας και των λεμφωμάτων, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής αιματολογικής εταιρείας και υπεύθυνος της μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών στο νοσοκομείο "Γ.Παπανικολάου" Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

    Ο κ.Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι το 1996, έγιναν στην Ελλάδα 155 μεταμοσχεύσεις, όπου το 70% αφορούσαν ασθενείς με λευχαιμίες και λεμφώματα και τα αποτελέσματα επιτυχίας κυμαίνονται από 20 - 80%. Το ποσοστό έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα της έρευνας και της ανακάλυψης νέων τεχνικών και φαρμάκων, στον τομέα της περίθαλψης των ασθενών, καθώς και της έγκαιρης εφαρμογής των μεταμοσχεύσεων.

    Στα παιδιά που προσβάλλονται από τον καρκίνο, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ιατρικού τμήματος του Α.Π.Θ. και διευθύντρια της β' παιδιατρικής κλινικής νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Δ.Κατριού. Η κ.Κατριού τόνισε ότι αν και ο αριθμός είναι σπάνιος 1/600, η λευχαιμία αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου, αφού καταλαμβάνει το 35% των κακοηθειών. "Τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακή είναι η πρόοδος που σημειώθηκε στον τομέα της πρόγνωσης, ώστε σήμερα είμαστε σε θέση να λέμε ότι το 60% - 70% των άρρωστων παιδιών θα θεραπευτεί και ευελπιστούμε μελλοντικά το ποσοστό αυτό να αυξηθεί περισσότερο".

    Τα μοσχεύματα λαμβάνονται από τον μυελό των οστών στο χειρουργείο, από το αίμα με ειδικούς χειρισμούς ή από τον ομφάλιο λώρο. Στη χώρα μας, οι μεταμοσχεύσεις ξεκίνησαν το 1995 από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα 7 κέντρα σε όλη την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεταμοσχεύσεων.

    [05] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

    Έκκληση στην κυβέρνηση να στηρίξει την πολιτική της στην Ευρώπη στο αίτημα για αύξηση των Κοινοτικών πόρων απηύθυνε σήμερα σε γραπτή του δήλωση ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σύνοδος του Άμστερνταμ δεν ήταν για την Ελλάδα ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία και σημείωσε ότι μετά τη διεύρυνση δεν υπάρχει προοπτική αύξησης των Κοινοτικών πόρων κάτι που απειλεί τις μικρές χώρες. Έκανε δε λόγο για κατάρρευση της φιλολογίας περί "αριστερού" Μάαστριχτ.

    [06] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ Θ. ΣΕΧΙΔΗ ΣΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε το πρωί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας η δίκη του 25χρονου φοιτητή Θεόφιλου Σεχίδη δράστη των φρικιαστικότερων εγκλημάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στα αστυνομικά χρονικά της Ελλάδας.

    Ο πρώην φοιτητής στη νομική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατηγορείται ότι το Μάιο του 1996 δολοφόνησε στο Λιμένα της Θάσου πέντε συγγενικά του πρόσωπα - πατέρα, μάνα, adekv^, γιαγιά και θείο, χωρίς μέχρι σήμερα να δώσει κάποια λογική εξήγηση για τις πέντε δολοφονίες.

    Σύμφωνα με όσα ομολογεί και ο ίδιος στις 19 και 20 Μαΐου 1996 στο πατρικό του σπίτι σκότωσε τα θύματά του -το ένα μετά το άλλο- και στη συνέχεια τεμάχισε τα πτώματά τους, τα τοποθέτησε σε πλαστικές σακούλες και τα μετέφερε στο αυτοκίνητο του με φέρι - μποτ στην περιοχή Καβάλας όπου και τα έθαψε σε σκουπιδότοπο.

    Ο Σεχίδης -που ομολόγησε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα εγκλήματα- εξετάστηκε από ομάδα ψυχιάτρων, ενώ τους τελευταίους μήνες παραμένει έγκλειστος στις δικαστικές φυλακές Διαβατών.

    Μέσα και έξω από την αίθουσα του Κακουργοδικείου Δράμας βρίσκονται από το πρωί δεκάδες αστυνομικοί και η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΕΔΩΣΕ Ο Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Εντολοδόχος πρωθυπουργός στην Τουρκία είναι ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ. Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, παρέδωσε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα την εντολή στο Γιλμάζ, ο οποίος αρχίζει τώρα τις επαφές του με τους ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων.

    Ο Γιλμάζ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, δήλωσε ότι θα αρχίσει τις επαφές του την ερχόμενη Τρίτη, βλέποντας πρώτα την πρόεδρο του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλλέρ. Το γεγονός της παράδοσης της εντολής στο Γιλμάζ, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της Τσιλλέρ και του ηγέτη του Κόμματος, Ευημερίας Ερμπακάν.

    [08] ΣΕ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Σε νέα πολιτική αβεβαιότητα οδηγείται η Τουρκία με την παραίτηση του πρωθυπουργού Νετζμεντίν Ερμπακάν επισημαίνει ο αμερικανικός τύπος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι αντικατοπτρίζει τη βαθειά και εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του στρατού και των φιλοϊσλαμικών προτιμήσεων που επέδειξε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

    Το σύνολο των εφημερίδων ωστόσο σημειώνει ότι "μπορεί οι στρατηγοί να κέρδισαν την παραίτηση του Ερμπακάν, η μάχη τους όμως με τους ισλαμιστές δεν τελείωσε".

    Η "Ουάσιγκτον Ποστ" σε ανταπόκρισή της από την Αγκυρα, περιγράφοντας τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Τουρκία υπογραμμίζει την προειδοποίηση που απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ ότι "οι όποιες αλλαγές στην τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε συνταγματικά και δημοκρατικά πλαίσια".

    Η δυσαρέσκεια του στρατού για τις φιλοϊσλαμικές προτιμήσεις του Ερμπακάν θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάληψη της πρωθυπουργίας απο την Τανσού Τσιλέρ, "την οποία τόσο ο στρατός όσο και ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αντιπαθούν", τονίζει η εφημερίδα jai σημειώνει ότι ένα πραξικόπημα θα ήταν καταστρεπτικό για την Τουρκία "γιατί θα την απέκλειε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα λύσει το πρόβλημα του ισλαμισμού επειδή οι ισλαμικές οργανώσεις, όπως και οι πολιτικές, δεν εξαφανίζονται και αν ακόμη απαγορευθούν".

    Η εφημερίδα "Λος Αντζελες Τάϊμς" σημειώνει εξάλλου ότι ενώ πολλοί Τούρκοι φοβούμενοι ότι η χώρα θα μετατραπεί σε θεοκρατικό κράτος είδαν θετικά τις απειλές για παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων ωστόσο ο Ερμπακάν παραμένει δημοφιλής και αψηφώντας τους στρατηγούς πέτυχε να προβληθεί ως ο πρώτος Τουρκος πρωθυπουργός που αμφισβήτησε την εξουσία του στρατού.

    [09] ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΩΣ ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ "ΟΜΙΛΟΥ ΤΩΝ 7" ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΜΠΟΡΙΣ ΓΙΕΛΤΣΙΝ

    Την αποδοχή της Ρωσίας ως πλήρες μέλος του ομίλου των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, θα ζητήσει ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Ντένβερ των ΗΠΑ.

    "Θα έχει ιστορική σημασία η συνάντηση του "ομίλου των 7" στο Ντένβερ, ιδιαίτερα εάν αποφασιστεί η ένταξη της χώρας μου στον διευρυμένο πλέον "όμιλο των 8", τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές στη Μόσχα λίγο πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, ο Ρώσος Πρόεδρος.

    Ο Γιέλτσιν επισήμανε ότι θα είναι μια ιστορική απόφαση και για τον ίδιο θρίαμβος αν ο όμιλος προσκαλέσει τη Ρωσία να γίνει πλήρες μέλος του, ενώ όπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC,ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούλιο στη Μαδρίτη.

    Την πλήρη συμμετοχή της Ρωσίας στον "ομιλο των 7" προωθεί η Ουάσιγκτον εκτιμώντας ότι αυτό θα ενίσχυε τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία. Τα υπόλοιπα μέλη του ομίλου δεν είναι απόλυτα πεπεισμένα ενώ η Ιαπωνία είναι τελείως αντίθετη και υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να μετέχει σε όλες τις οικονομικές διαβουλεύσεις.

    Ωστόσο ακόμη και σύμμαχοι της ρωσικής κυβέρνησης, όπως ο ηγέτης του κόμματος "Γιαμπλοκο", Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, δεν θεωρούν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για να γίνει μέλος του ομίλου. "Πιστεύω ότι η Ρωσία θα γίνει πραγματικά μέλος του ομίλου, όταν αποκτήσουμε αληθινή δημοκρατία, ελεύθερο τύπο και μια κοινωνία όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιωματα, και επίσης είπε όταν εδραιωθεί η οικονομία της αγοράς", δήλωσε στο BBC o κ.Γιαβλίνσκι.

    [10] Ν.ΚΑΝΤΕΜΙΡ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΜΕΡΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Ελλάδα προσπαθεί να διεθνοποιήσει τα διμερή προβλήματα που έχει με την Τουρκία δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκον Νουζχέτ Καντεμίρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματίες, αναφερόμενος την ελληνική εξωτερική πολιτική.

    Σχολιάζοντας την αντιτουρκική στάση μελών του Κογκρέσου που εμποδίζουν την αποστολή όπλων προς την Τουρκία τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο θα επηρεάσουν αρνητικά και τα δικά τους συμφέροντα.

    Αναφερόμενος στις διενέξεις που υπάρχουν στην Τουρκία σχετικά le το κοσμικό και το ισλαμικό καθεστώς είπε ότι αυτές αναφέρονται σε έννοιες και δείχνουν ότι η δημοκρατία στη χώρα του είναι υγιής.

    [11] ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Εβδομήντα αρχηγοί κρατών αναμένεται να παρακολουθήσουν την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη από 23-27 Ιουνίου. Η σύνοδος θα αποτιμήσει την επιτευχθείσα πρόοδο από την προηγούμενη συνάντηση κορυφής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη του 1992 στο Rio de Janeiro.

    Παρά την επίτευξη συμφωνίας σε πολλά θέματα της συνόδου του 1992, πολλές διαφορές απαιτούν λύσεις, κυρίως θέματα οικονομικά μεταξύ των βιομηχανικών και υπό ανάπτυξη κρατών, ιδιαίτερα μεταξύ Βορρά-Νότου. Τα θέματα αυτά αναμένεται να γίνουν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα από την "ομάδα των 77" αλλά και τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς που πρόκειται να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, όπως η οργάνωση "Greenpeace".

    Στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης περιλαμβάνονται θέματα όπως η φτώχεια, θέματα παραγωγής και κατανάλωσης, η αύξηση του πληθυσμού, τα δάση, το πόσιμο νερό, οι ωκεανοί, το κλίμα, η ενέργεια, η γεωργική παραγωγή, τα τοξικά, η τεχνολογική και οικονομική μεταφορά πόρων, τα διεθνή ιδρύματα αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία απο τις κυβερνήσεις ώστε στο τελικό κείμενο να δοθεί προτεραιότητα στα σοβαρά προβλήματα της ανεπάρκειας και της μόλυνσης των αποθεμάτων του νερού που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του πλανήτη. Προβλέπονται επίσης συζητήσεις τον επόμενο χρόνο, για την απειλούμενη αυτή κρίση, αφού -σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών- τα 2/3 της ανθρωπότητας τα 30 επόμενα χρόνια θα υποφέρουν, αν δεν ληφθεί κάποια πρόνοια.

    Σχετικά με τα δάση, οι κυβερνήσεις των συμμετεχόντων χωρών έχουν αφήσει το θέμα σε εκκρεμότητα μέχρι τον Ιούνιο, επειδή υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη μεθόδευση των λύσεων ενώ η πλειονότητα των χωρών δίδει μεγάλη σημασία στην αμεσότητα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποψίλωσή τους.

    Για τους ωκεανούς το σχέδιο απόφασης σημειώνει την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για αποτροπή υπερβολικής αλίευσης, αφού σύμφωνα με τις εκθέσεις του FAO το 70% της εμπορικής αλίευσης είναι περιττό.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 20 June 1997 - 13:13:23