Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-06

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 6 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ Ζ.ΝΤΕΛΟΡ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΛΜΟΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ ΣΤ.ΠΕΡΡΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΜΠΕ

  • [03] ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

  • [04] ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

  • [05] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 49% ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΗ SΤΕΤ

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [07] ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Μ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΧΑΤΖΙΝΣΚΙ:Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

  • [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

  • [11] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  • [12] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

  • [13] ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΗΡΥΞΕ Ο Ι.ΚΟΣΤΟΦ

  • [14] O Σ.MIΛΟΣΕΒΙΤΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ Ζ.ΝΤΕΛΟΡ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΛΜΟΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ συναντήθηκε το πρωί στο Μάλμοε της Σουηδίας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος το απόγευμα θα μιλήσει στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στο επίκεντρο των συνομιλιών Σημίτη - Ντελόρ βρέθηκαν πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ ο κ. Σημίτης πρότεινε οι θέσεις του κ. Ντελόρ να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του συνεδρίου.

    Ο κ. Ζακ Ντελόρ θα μεταβεί στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου pqojeil]mou να μετέχει σε διεθνή συνάντηση σοσιαλιστών στην οποία εξάλλου θα παραστεί και ο Λιονέλ Ζοσπέν. Αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους νεοεκλεγέντες πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Γαλλίας, Τόνι Μπλερ και Λιονέλ Ζοσπέν οι οποίοι στο συνέδριο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών έδωσαν έμφαση στην κοινωνική διάσταση της Ευρώπης και έκαναν λόγο για ιστορική ευκαιρία για την γηραιά ήπειρο.

    Νωρίτερα ο κ. Σημίτης προήδρευσε σε σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην οποία διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ελαστική ερμηνεία των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

    [02] ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ ΣΤ.ΠΕΡΡΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Πολλά είναι ακόμη τα ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση της Διακυβερνητικής για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, λίγες μόνον ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στο Αμστερνταμ. Μετά από συζητήσεις ενάμισυ έτους, οι συνομιλίες των διαπραγματευτών θα χρειασθούν ακόμη μία τελευταία συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη για να ολοκληρωθούν. Ο Ελληνας διαπραγματευτής, καθηγητής Στέλιος Περράκης, Γ.Γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, μίλησε στο ΜΠΕ για το κλίμα της διαπραγμάτευσης και τα ανοιχτά θέματα.

    Υπάρχουν τα μεγάλα θεσμικά θέματα στα οποία δεν υπάρχει κατάληξη: ο αριθμός ψήφων κάθε χώρας στο Συμβούλιο, η ύπαρξη Επιτρόπων ή όχι από όλες τις χώρες, όπου υπάρχει μέτωπο των "μικρών" χωρών, η λεγόμενη "ευελιξία" δηλ. η ενισχυμένη συνεργασία χωρών σε ορισμένα θέματα. Στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας φαίνεται οτι υπάρχει κατ' αρχήν κατάληξη σε πολύ ασθενή βάση, χωρίς να έχει ξεκαθαρισθεί αν η ΔΕΕ θα είναι ο αμυντικός βραχίονας της ΕΕ λόγω της σφοδρής αντίθεσης της Μεγάλης Βρεττανίας.

    Για τη λήψη των αποφάσεων θα εξακολουθεί να ισχύει η ομοφωνία, αλλά οι αποφάσεις εκτελεστικού χαρακτήρα θα μπορούν να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία. Ωστόσο θα παρέχεται το δικαίωμα σε μία χώρα που θα θεωρεί οτι με μία τέτοια απόφαση θίγονται ζωτικά εθνικά της συμφέροντα να μπλοκάρει την εφαρμογή της.

    Ανοιχτά είναι επίσης τα θέματα της νομικής προσωπικότητας της ΕΕ, της έδρας των ευρωπαϊκών οργάνων και της κοινής εμπορικής επιτροπής που θα εκπροσωπεί την Ενωση στους Διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα των υπηρεσιών και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Εδώ η Ελλάδα έχει προβάλλει αντιρρήσεις που αφορούν στη ξέχωρη εθνική εκπροσώπηση στα θέματα εμπορικής ναυτιλίας.

    Στο κεφάλαιο της απασχόλησης τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν την αρμοδιότητα για τα μέτρα και τις πολιτικές της επιλογής τους, αλλά η ΕΕ θα λαμβάνει "μέτρα ενθάρρυνσης" προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Σε αυτό το θέμα οι Βρεττανοί έχουν αλλάξει άποψη με τη νέα κυβέρνηση Μπλερ, αφήνοντας πλέον μόνους τους Γερμανούς να έχουν αρνητική θέση.

    Ο καθηγητής Στέλιος Περράκης επεσήμανε οτι η Ελλάδα κατήλθε στις διαπραγματεύσεις με θέσεις για όλα τα ζητήματα και όχι μόνον για τα θέματα δικού της ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπως πολλοί heyqo}m. Και υπογράμμισε οτι ενδέχεται να μην κλείσουν όλα τα ζητήματα στο Αμστερνταμ όπου θα γίνουν συμβιβασμοί και επεμβάσεις "λεπτής χειρουργικής"από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Οχι μόνον επειδή η νέα γαλλική κυβέρνηση στην ουσία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και ίσως της είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθεί το σύνολο μιας διαπραγμάτευσης στην οποία δεν συμμετείχε καθόλου. Αλλά ακόμη, επειδή υπάρχουν χώρες σαν την Ιταλία που μένουν έξω από τον πρώτο πυρήνα της Οικονομικής Νομισματικής Ενοποίησης και θέλουν να καθυστερήσουν την υπογραφή της νέας Συνθήκης, ώστε αμέσως μετά να τεθούν στη διαπραγμάτευση "πακέτο" η νέα Συνθήκη, η ΟΝΕ, η διεύρυνση της ΕΕ, που είναι τα επόμενα μεγάλα θέματα, προσδοκώντας να πετύχουν εθνικά κάτι καλύτερο.

    [03] ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Με τον αρχηγό της τουρκικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ συναντήθηκε στην Αγκυρα ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος το απόγευμα θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας εξετάστηκαν η κατάσταση στην Τουρκία αλλά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τον διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του ειδικού μεσολαβητή για το πρόβλημα της Μεγαλονήσου.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική κίνηση την τοποθέτηση του κ. Χόλμπρουκ στη θέση αυτή και πρόσθεσε ότι ο αμερικανός αξιωματούχος έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις συνομιλίες εκτός αν ο Ραούφ Ντενκτάς επιχειρεί να κωλυσιεργήσει.

    Σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ καλό ξεκίνημα τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων και τόνισε ότι το σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ των δύο χωρών χρειάζεται χρόνο για να υπογραφεί. Ο κ. Γιλμάζ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν ενδείκνυται η υπογραφή του συμφώνου καθώς η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία δεν επιτρέπει τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων.

    [04] ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Τις προτάσεις τους για να ανοίξουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος κατέθεσαν στη Βουλή τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τα οποία είναι και τα μόνα που έχουν τη δυνατότητα, λόγω του αριθμού των βουλευτών τους, να εισηγηθούν αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης παρέδωσε σήμερα στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Παναγιώτη Κρητικό, τις προτάσεις του κόμματος του και αμέσως μετά δήλωσε πως "η κυβέρνηση θα μας βρει αντίθετους σε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης προς ίδιο κομματικό όφελος.

    Ειχε προηγηθεί χτες το βράδυ η κατάθεση της πρότασης 96 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Οι προτάσεις και των δύο κομμάτων, που θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες αλλά και πολλές διαφορές.

    Κεντρικό σημείο αιχμής είναι ο τρόπος για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και οι αρμοδιότητες που πρέπει να ]wei. Πάντως, τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για βήμα εκσυγχρονισμού στους θεσμούς ενώ σημειώνουν ότι προσδοκούν και μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ

    Οι 96 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να κατοχυρωθούν συνταγματικά: -Δικαιώματα όπως η εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης, η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, των πολιτών από βιοιατρικούς πειραματισμούς, κατάργηση της θανατικής ποινής, προστασία του πολίτη από το "ηλεκτρονικό φακέλωμα" αλλά και τα ΜΜΕ, ελευθερία των δημοσίων υπαλλήλων να συνεταιρίζονται, υποχρέωση της διοίκησης σε διαφάνεια έναντι του πολίτη. -Διαφάνεια στις δαπάνες κομμάτων και βουλευτών. -Δικαίωμα ψήφου με επιστολή. -Πόθενε έσχες δικαστικών λειτουργών.

    Σε ότι αφορά τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας προτείνεται να γίνεται χωρίς να μεσολαβούν διάλυση της Βουλής και νέες εκλογές (σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η αυξημένη πλειοψηφία).

    Το ΠΑΣΟΚ εισηγείται ακόμα: -Τη δυνατότητα της Βουλής να διαπιστώνει την αδυναμία του πρωθυπουργού να ασκεί τα καθήκοντα του. -Τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας των δικαστηρίων. -Την αλλαγή του τρόπου ποινικής αντιμετώπισης μελών της κυβέρνησης. -Τη ρύθμιση του θέματος της βασιλικής περιουσίας. -Τις αλλαγές στην οργάνωση της νομοθετικής λειτουργίας. Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας

    Από την πλευρά της η Ν.Δ. στην πρόταση της προβλέπει ρυθμίσεις για: -Διαφάνεια και πληροφόρηση του πολίτη σχετικά με τις κρατικές δραστηριότητες. -Ρύθμιση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και κατοχύρωση του ΕΣΡ. -Ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού. -Αύξηση του ριθμού των βουλευτών Επικρατείας σε 30 από 12 που είναι σήμερα. -Κώλυμα εκλογιμότητας νομαρχών και γενικών γραμματέων Περιφέρειας να πολιτευθούν στην ίδια περιφέρεια. -Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. -Σύσταση κοινοβουλευτικών επιτροπών με πρόταση πλειοψηφίας. -Περιορισμό των δικαστών στα δικαιοδοτικά τους έργα.

    Τέλος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας.

    [05] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 49% ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΗ SΤΕΤ

    Υπογράφεται την Κυριακή 8 Ιουνίου, η συμφωνία για την αγορά tou 49% των μετοχών του Σερβικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (ΡΤΤ) από τον ΟΤΕ και την ιταλική εταιρεία STET.

    Η συμφωνία που θα υπογραφεί στο Βελιγράδι, προβλέπει όπως ο ΟΤΕ και η SΤΕΤ, από κοινού αγοράσουν το 49% των μετοχών του ΡΤΤ Σερβίας.

    Η STET θα αγοράσει το 29% των μετοχών του ΡΤΤ, ενώ ο ΟΤΕ το 20%. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη διατήρηση από πλευράς ΟΤΕ, του δικαιώματος να αγοράσει επιπρόσθετα ακόμη 4,5% από τον Ιταλό εταίρο. Το ύψος του ποσού που θα καταβληθεί, δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.

    Σύμφωνα με αναφορές του σημερινού σερβικού Τύπου, η αγορά του 49% των μετοχών του ΡΤΤ θα κοστίσει περίπου 1.6 δισ γερμανικά μάρκα.

    Η εφημερίδα του Βελιγραδίου ''ΝΑΣΑ ΜΠΟΡΜΠΑ'', γράφει ότι η κυβέρνηση της Σερβίας εκτιμά ότι η εμφάνιση του ΟΤΕ στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΡΤΤ Σερβίας, συμπίπτει με το ενδιαφέρον της Σερβίας να προσανατολιστεί σε περισσότερους από έναν εταίρους και να συμπληρωθεί η γεωγραφική εγγύτητα με την τεχνολογική ανάπτυξη. Η ίδια εφημερίδα, επικαλείται κύκλους της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο ΟΤΕ ενδιαφερόταν από την αρχή για την αγορά του ΡΤΤ, μαζί με τη STET. Οι ίδιοι κύκλοι διέψευσαν στην εφημερίδα αυτή, ότι πίσω από την προσφορά του ΟΤΕ βρίσκεται η αμερικανική ΙΤΤ.

    Αντιδράσεις για την πώληση του 49% των μετοχών του ΡΤΤ, υπήρξαν από το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς. Σε ανακοίνωση του κόμματος αυτού, αναφέρεται ότι η συμφωνία αυτή είναι ζημιογόνος, διότι η κυβέρνηση της Σερβίας ξεπουλάει σε αναξιόπιστους εταίρους τις τηλεπικοινωνίες της Σερβίας, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την κανονική.

    Στην ανακοίνωση αυτή του κόμματος του Ντράσκοβιτς, αναφέρεται ακόμη, ότι όταν το κυβερνών κόμμα της Σερβίας, χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, τότε η συμφωνία αυτή, καθώς και άλλες παρόμοιες, θα ακυρωθούν.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων στη Βαλκανική θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη η Θεσσαλονίκη, καθώς, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της περιοχής, κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Χερσονήσου του Αίμου θα διερευνήσουν, παρουσία των υπουργών Ιδιωτικοποιήσεων των χωρών τους, τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

    Από το βράδυ της Κυριακής η "οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων" θα αρχίσει να υποδέχεται τους Βαλκάνιους επιχειρηματίες. Αναμένεται να φτάσουν στην πόλη οι υπουργοί Ιδιωτικοποιήσεων και οι συνολικά 15 ισχυρότεροι επιχειρηματίες κάθε χώρας, από τους κλάδους ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών- κατασκευών, τραπεζών και βιομηχανίας.

    Οι εξελίξεις και οι αποκρατικοποιήσεις στους κλάδους αυτούς θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των εργασιών επιμέρους θεματικών ενοτήτων, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα για να ολοκληρωθούν την ep|lemg ημέρα. Βασικοί ομιλιτές θα είναι οι υπουργοί Ιδιωτικοποιήσεων ή οι πρόεδροι των Ταμείων Αποκρατικοποιήσεων των χωρών της Βαλκανικής, που αναμένεται να υποβάλλουν συγκεκριμένες λίστες με τις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις ανά τομέα.

    Από την ελληνικά πλευρά, κλήθηκαν να συμμετάσχουν 65 επιχειρηματίες, πρόεδροι μεγάλων ελληνικών εταιριών, τραπεζών και ΔΕΚΟ καθώς και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς.

    Η επιχειρηματική συνάντηση πραγματοπιείται με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και την οργανωτική υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας.

    [07] ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Mια πολύ σημαντική εκδήλωση για την ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη αύριο. Οι δήμαρχοι των κρατών της Χερσονήσου του Αίμου θα συγκεντρωθούν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, προσκεκλημένοι της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών και να ενισχύσουν τη φιλία μεταξύ των βαλκανικών λαών.

    Η διατύπωση πλαισίου για την ανάπτυξη συνεργασιών και η ενθάρρυνση πολιτιστικών και επιχειρηματικών ανταλλαγών μεταξύ των Βαλκανικών χωρών, αποτελούν τον στόχο της ημερίδας, που επικεντρώνεται στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως παράγοντα ειρήνης για την ανάπτυξη στα ταραγμένα Βαλκάνια. Παράλληλα, η ημερίδα αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας που ξεκίνησε εδώ και χρόνια μεταξύ των Βαλκανικών χωρών, με πρωτοβουλία της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Η κυριότερη επιδίωξη της διοργάνωσης είναι η προλείανση του εδάφους για την περαιτέρω συνεργασία, με την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. Μάλιστα, μετά τη λήξη των εργασιών της ημερίδας θα εκδοθεί ψήφισμα-διακήρυξη, στο οποίο θα διατυπώνονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που θα προκύψουν από την αυριανή συνάντηση. Το κείμενο του ψηφίσματος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για κάθε μελλοντική πρωτοβουλία, αφού σε αυτό θα συμπυκνώνονται οι αρχές και οι στόχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Βαλκανικών χωρών.

    Υπενθυμίζεται ότι στην ημερίδα θα συμμετάσχουν δήμαρχοι από διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, της FYROM, της Αλβανίας και της Βοσνίας, ενώ την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσουν, εκτός από τον Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο και τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο, οι δήμαρχοι των πρωτευουσών των νομών της Μακεδονίας και της Θράκης και τα προεδρεία των ΤΕΔΚ.

    Στη διοργάνωση κλήθηκαν να παραβρεθούν ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Μακεδονίας-Θράκης, Πολιτισμού και Μεταφορών, κύριοι Α.Τσοχατζόπουλος, Φ.Πετσάλνικος, Ε.Βενιζέλος και Χ.Καστανίδης. Παράλληλα, αναμένεται να συμμετάσχουν ο πρόεδρος και ο διευθυντής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, κύριοι Αβραμόπουλος και Γιανναράκης αντίστοιχα και εκπρόσωποι παραγωγικών voq]ym και δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης.

    Στο κάλεσμα της ΤΕΔΚ για τη διοργάνωση της ημερίδας ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ο ΕΟΜΜΕΧ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και οι ΕΔΟΘ, οι οποίοι, δια των εκπροσώπων τους, θα απευθύνουν προτάσεις συνεργασίας στους Βαλκάνιους καλεσμένους, στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας.

    [08] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Μ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Με αποκαλυπτικές μαρτυρίες που ενέχουν χαρακτήρα ντοκουμέντου ο πρώην υπουργός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκρυπτογράφηση της πολιτικής ιστορίας των ετών 1961-1967 μέσα από το βιβλίο του "Η ταραγμένη εξαετία" στο οποίο περιγράφει τον αγώνα της Ενωσης Κέντρου κατά του ελέγχου της εξουσίας από το παρακράτος των ανακτόρων . Ο συγγραφέας, που την περίοδο εκείνη διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, παρουσιάζει συγκλονιστικά στοιχεία για τις αθέμιτες παρεμβάσεις του βασιλιά Κωνσταντίνου, του Αρναούτη και του Γαρουφαλιά στο ζήτημα του ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων, για την απόπειρα της μετονομασίας του στρατού σε βασιλικό ενώ παράλληλα εξιστορεί τις αγωνιώδεις ενέργειες της κυβέρνησης να ελέγξει την ΚΥΠ και να απομονώσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις.

    Το έργο έχει ως αφετηρία τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 1961 με σημείο αιχμής την άνοδο της Ενωσης Κέντρου και κατάληξη το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Η Ενωση Κέντρου αποδύθηκε μετά τις εκλογές του 1961 στον "ανένδοτο αγώνα" με αποτέλεσμα να πετύχει τη σχετική πλειοψηφία το 1963 και την απόλυτη στις αμέσως επόμενες εκλογές του 1964. Ο ηγέτης της Ενωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, σχημάτισε τη δεύτερη κυβέρνησή του τον Φεβρούαριο του ιδίου χρόνου αλλά αναγκάστηκε και πάλι να επιδοθεί σε έναν καινούριο αγώνα , αυτή την φορά στον αγώνα ελέγχου της εξουσίας.

    Με τις ως τότε κρατούσες συνθήκες θεωρήθηκε ότι ορισμένοι τομείς της κρατικής, δηλαδή της κυβερνητικής, δραστηριότητας ήταν της αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης των ανακτόρων και των ανακτορικών κύκλων και όχι της κυβέρνησης. Δηλαδή λειτουργούσε ένα παρακράτος παράλληλα με την κυβέρνηση και έξω από τον έλεγχό της. Αυτό συνέβαινε ιδιαίτερα στον τομέα των ενόπλων δυνάμεων , οι οποίες κατά την ακολουθούμενη τακτική αποτελούσαν στεγανά και αποκλειστική ευθύνη της βασιλικής εξουσίας. Ο στρατός πειθαρχούσε στον βασιλιά και όχι στην νόμιμη και εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχανόταν με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις , προαγωγές ή μεταθέσεις των στελεχών του στρατού, του ναυτικού , της αεροπορίας αλλά και των σωμάτων ασφαλείας, με αποκλειστικό κριτήριο την αφοσίωσή τους στη βασιλική εξουσία.

    "Στο πρόσωπο του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου ο δημοκρατικός κόσμος είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για την κάθαρση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας από τα μιάσματα των παραστρατικών οργανώσεων. Στα δύσκολα χρόνια των αρχών της δεκαετίας του 60 ο δυναμικός υφυπουργός Εθνικής Αμύνης έδινε σχεδόν αβοήθητος τον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό του στρατιωτικού προσωπικού. Και όλοι sumeidgtopoio}m σήμερα τι σήμαινε αυτό σε μια εποχή που το στέμμα εξακολουθούσε να θεωρεί βασιλικά φέουδα το στρατό την αεροπορία και το ναυτικό" επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ Παύλος Πετρίδης ο οποίος προλογίζει το βιβλίο.

    Το βιβλίο του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης από το δικηγόρο Στέλιο Νέστορα, το δημοσιογράφο Νίκο Μέρτζο και καθηγητή Παύλο Πετρίδη και τον ίδιο τον συγγραφέα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΧΑΤΖΙΝΣΚΙ:Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Την πεποίθηση της χώρας του ότι πρέπει να ακολουθηθεί ο ευρωπαϊκός δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας αλλά και την ικανοποίηση της για το ότι οι χώρες της περιοχής δείχνουν να ξεπερνούν τα προβλήματα τους, εκφράζει με δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ.Μπλαγκόγια Χατζίνσκι με αφορμή την συνάντηση των βαλκάνιων υπουργών εξωτερικών τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

    Σε ότι αφορά στις διμερείς σχέσεις, ο κ.Χατζίνσκι, ο πρώτος υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ που επισκέπτεται την Ελλάδα, επισημαίνει τη βελτίωση τους μετά την ενδιάμεση συμφωνία και σημειώνει ότι περιμένει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτές.

    Στη δήλωσή του ο κ.Χατζίνσκι, που είναι η πρώτη σε ελληνικό μέσο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργού Εξωτερικών τον Μάϊο, επιμένει να αποκαλει της χώρα του "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Λέει ο Υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ:

    "Είναι ευρέως γνωστό ότι οχι πολύ πριν, σημειώσαμε την 50η επέτειο του σχεδίου Μάρσαλ το οποίο εφαρμόστηκε σχεδόν σε όλη τη δυτική Ευρώπη. Η ζώνη της ασφάλειας που δημιουργήθηκε πάνω από όλες αυτές τις χώρες από το ΝΑΤΟ, πρόκειται να επεκταθεί και πάνω από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωατλαντικής περιοχής τον επόμενο μήνα. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία η νέα ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας θα οικοδομηθεί όπως και το σύνολο των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.

    Οι λαοί της δυτικής ευρώπης που είχαν επι δεκαετίες και αιώνες πολεμήσει ο ένας τον άλλο, δημιουργήσει εντάσεις και συγκρούσεις, αντί για σχέσεις καλής γειτονίας, αποκλεισμούς και εμπόδια, αντί για συνεργασία, έχουν μάθει αυτά τα μαθήματα πριν από πενήντα χρόνια και έχουν από τότε την εμπειρεία της προόδου.

    Μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, και το τέλος της διπολικής εποχής, οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των νέων δημοκρατιών στις άλλες χώρες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν.

    Εχει περάσει πολύς χρόνος από την εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ και την ίδρυση του ΝΑΤΟ έτσι ώστε όλες οι νέες δημοκρατίες που δεν συμπεριέληφθησαν σε αυτά τα προγράμματα, μπορούν να αρχίσουν να μαθαίνουν τα βασικά μαθήματα για το τι χρειάζεται και ποιο δρόμο να πάρουν προς αυτές τις ανάγκες έτσι ώστε να πετύχουν τις εγγυησεις για τα εθνικά τους συμφέροντα, την οικοδόμηση των δημοκρατικών θεσμών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και για την γενική οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο.

    Εχουν δεσμευθεί στον εκδημοκρατισμό των κοινωνιών τους έτσι ώστε να πάρουν μερός στα συστήματα συλλογικής ασφάλειας και άμυνας, στην ευρωπαϊκή επιλογή.

    Σε αυτή τη πορεία, συναντούν πολλά προβλήματα και δυσκολίες, αλλά επίσης ακόμη εμπόδια που οι ίδιοι είχαν θέσει στις διμερείς τους σχέσεις βλέποντας περισσότερο στο παρελθόν παρά στο μέλλον, paq\comtar ακόμη έλλειψη εμπιστοσύνης, εντάσεις και συγκρούσεις αντί για ειρήνη, διαρκή σταθερότητα και συνεργασία.

    Ανήκουν στην ομάδα των πιο αρχαίων λαών που έχουν δημιουργήσει μεγάλα πολιτισμικά επιτευγματα στο παρελθόν και έχουν το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη να κάνουν ότι είναι αναγκαίο για να έλθουν στην νέα ενωμένη Ευρώπη.

    Η Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει αποφύγει την ανατραχή του πολέμου στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και παράγει ειρήνη αντί για εντάσεις και συγκρούσεις.

    Εχουμε δεσμευθεί στην ευρωπαϊκή επιλογή, σε εξ ίσου καλή συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες της περιοχής και πέρα από αυτήν.

    Γι΄αυτό χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες,-ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται,-που συνεισφέρουν στις σχέσεις καλής γειτονίας, στην οκοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, τη συνεργασία, την ασφάλεια, τη διαρκή σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που ζούμε.

    Πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αποδώσει αποτελέσματα καθώς, μερικές από τις χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση έχουν υπογράψει συμφωνίες για την υπέρβαση των διαφωνιών, για την ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για την έναρξη ανοιχτής και ειλικρινούς συνεργασίας σε όλους τους; τομείς.

    Αυτή ήταν η περίπτωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και στην Δημοκρατία της Ελλάδας.

    Αν και ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι σχέσεις μας με την Δημοκρατία της Ελλάδας έχουν βελτιωθιεί ορακτικά σε όλους τους τομείς,

    Η Θεσσαλονίκη έχουντας γίνει η πολιτιστική πρωτυευουσα της Ευρώπης για το 1997, η πρώτη επίσκεψη έγινε από τον υπουργό μας του πολιτισμού.

    Η πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού, έγινε κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής στο κράτος μας του συναδέλφου μου κ.Πάγκαλου.

    Αιασθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχοντας σε αυτή τη συνάντηση, επισκέπτομαι την Ελλάδα για πρώτη φορά ως υπουργός εξωτερικών περιμένοντας ότι θα προχωρήσουν αυτές οι επαφές σε πολλά επίπεδα.

    Στη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Νοτιονατατολικής Ευρώπης, από όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από τα καθήκοντα τους και το από ποιους οργανισμούς προέρχονται, αλλά πάνω από όλα από τους υπουργούς εξωτερικών περιμένουμε σαφώς και αποφασιστικά να υπογραμμίσουν τη δέσμευση των χωρών τους να συνεισφέρουν στην επίτευξη των κοινών στρατηγικών στόχων όσο το δυνατό γρηγορότερα, γεγονός το οποίο θα μας επιτρέψει περαιτέρω εκδημοκρατισμό των χωρών μας, ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, ανοιχτή και ειλικρινή συνεργασία και ένα ανοιχτό δρόμο προς την ενωμένη Ευρώπη.

    Η διακήρυξη της Θεσσαλονίκης που θα υιοθετηθεί στη συνάντηση, σαφώς διευκρινίζει όλες αυτές τις κοινές προσπάθειες.

    Αλλά δεν πρέπει να μείνει σε διακηρυκτικό επίπεδο. Πρέπει, το δυνατό συντομότερο να αξιοποιηθεί δια μέσου πρακτικών βημάτων που θα περιλαμβάνουν όλα τα σημαντικά ζητήματα που μας βαραίνουν και μας αποτρέπουν να περάσουμε εκείνο το δρόμο, όσο το δυνατό συντομότερο και χωρίς μεγάλα εμπόδια και δυσκολίες.

    Χαιρετιζουμε τη διοργάνωση των Επιχειρηματικού Φόρουμ και πιστεύουμε ότι αυτές οι συναντήσεις των επιχειρηματιών θα apode_noum μόλις αρχίσει αυτλη η πρώτη η συνάντηση, ότι ξεκινάμε με τα πρακτικά βήματα για την επίτευξη των βασικών στόχων της διακήρυξης".

    [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

    Tην υιοθέτηση ενός προγράμματος δράσης με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης και τη επιτάχυνση της συνεργασίας αναμένει από την διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών των βαλκανικών χωρών που αρχίζει στη Θεσσαλονίκη της Δευτέρα, ο ρουμάνος υπουργός εξωτερικών κ.Αντριάν Σεβερίν.

    Σε συνέντευξη του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαρία της συνόδου ο κ.Σεβερίν τονίζει ότι η συνάντηση θα δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι χώρες που συμμετέχουν διαθέτουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

    Ακολουθούν οι απαντήσεις του κ.Σεβερίν. Ε: Τι περιμένετε από τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα; Α: Πιστεύω ότι η Διαβαλκανική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να κάνει έναν απολογισμό της εφαρμογής των μέτρων που ελήφθησαν στη Σόφια τον Ιούλιο του 1996 και να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα δράσης για το μέλλον, με σκοπό να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και να επιταχύνει τη συνεργασία σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Θα στείλει επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής στο Αμστερνταμ και τη Μαδρίτη σχετικά με την αποφασιστικότητα των κρατών που συμμετέχουν να διεκδικήσουν τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. Ως Κεντροευρωπαϊκή χώρα, άμεσα γειτνιάζουσα με τα Βαλκάνια, η Ρουμανία ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή και την ανάπτυξη στέρεων δεσμών φιλίας και συνεργασίας με όλα τα βαλκανικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως και για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη αφομοίωση στην περιοχή των ευρωπαϊκών και Ευρω-Ατλαντικών σταθερών και αξιών. Στα πλαίσια αυτά, τα κράτη που συμμετέχουν θα μπορούν να αλληλοϋποστηριχθούν κατά τη διαδικασία της ενοποίησης μέσω στενής συνεργασίας σε υποπεριφερειακό επίπεδο, διαμέσου των υπαρχουσών δομών συνεργασίας. Ε: Θα μπορούσε να υπάρξει από τη συνάντηση μία σημαντική επιτυχία σε ότι αφορά στις σχέσεις μεταξύ των κρατών της περιοχής; Α: Εχουμε ζήσει μια περίοδο διευκρινίσεων σχετικά με τους τρόπους εφαρμογής των αρχών και στόχων που περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη της Σόφιας στις 7 Ιουλίου 1996.Τα συμμετέχοντα στο Διαβαλκανικό Συνέδριο κράτη απολαμβάνουν σημαντικών ανθρωπίνων και υλικών πηγών και, μέσω της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης, θα επαναλάβουν την πολιτική τους βούληση και αποφασιστικότητα να δράσουν για την εφαρμογή των αρχών αυτών στις μεταξύ τους σχέσεις, προσβλέποντας στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν θέσει μαζί.Τώρα, στο κατώφλι μιας νέας χιλιετηρίδας, οι λαοί των χωρών που συμμετέχουν στη Διαβαλκανική Συνάντηση, μπορούν να σφυρηλατήσουν μαζί ένα νέο ξεκίνημα, προωθώντας μια πολυμερή συνεργασία και σύμπραξη, μέσα στο επικρατών πνεύμα της συμφιλίωσης, κατανόησης, καλής γειτνίασης, με στόχο οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, ειρήνη και ευημερία.

    [11] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Ευκαιρία για τη Βουλγαρία να παρουσιάσει τις θέσεις της νέας κυβέρνησης της στα ζητήματα εξωτερικής πολιτκής θεωρεί τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου εξωτερικών κ.Ρατκο Βλάικοφ.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις προσδοκίες της Βουλγαρίας από τη συνάντηση, ο κ. Ράτκο Βλάικοφ σημείωσε τις ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις που θα έχει και η επιχειρηματική συνεργασία στην περιοχή ενώ εξέφρασε την ελπίδα το τελικό κείμενο απόφασης να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες ιδέες για τη μελλοντική συνεργασία των χωρών της περιοχής.

    Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Βλάικοφ.

    "Η συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα είναι μία καλή ευκαιρία για την καινούργια υπουργό εξωτερικών μας την κ.Ναντεζντα Μιχαήλοβα να παρουσιάσει στους συναδέλφους της από την Νοτιοανατολική Ευρώπη τη νέα κατάσταση, την τάση για; πολιτική σταθεροποίηση και τις νέες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας, μία ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη νέα και δημοκρατική Βουλγαρία.

    Η κύρια εξωτερική προτεραιότητα είναι η ένταξη μας στις ευρωπαϊκές και στις ευρωατλαντικές δομές, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ενώ παίρνουμε μέρος και στις τρεις πρωτοβουλίες της συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη συνάντηση των υπουργών, την πρωτοβουλία Ραγιαμόν και την πρωτοβουλία Συνεργασίας στην Νοτιονατολική Ευρώπη (SECI), γνωστή ως σχέδιο Σίφτερ.

    Θεωρούμε ότι και οι τρεις πρωτοβουλίες είναι πολύ χρήσιμες για την περιφερειακή συνεργασία σε διαφορετικούς τομείς, στη σταθερότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος του βουλγαρικου υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι η αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων υποδομής και η συνεργασία συνολικά ανάμεσα στις χώρες της περιοχής μπορεί να βοηθήσει για την καλύτερη ένταξη της περιοχής στην Ευρώπη και προσθέτει:

    "Βλέπουμε τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης ως μία ευκαιρία για τη Βουλγαρία να υπογραμμίσει την επιθυμία της να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεργασία ως μέρος ή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ως μία ευκαιρία να δείξουμε το ενδιαφέρον μας να συμμετάσχουμε στην περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    Εκτιμούμε ιδίαιτερα τη φιλοξενία των ελλήνων φίλων μας καθώς καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για να οργανώσει μία χρήσιμη συνάντηση και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνάντηση θα είναι αποδοτική και θα προσφέρει όλες τις δυνατότητες να ανταλλάξουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε μία τελική απόφαση με συγκεκριμένες ιδέες για τη μελλοντική συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν.

    Εκτιμούμε επίσης την οργάνωση της παράλληλης συνάντησης των επιχειρηματιών και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε βέβαιοι ότι το καλό πολιτικό κλίμα θα βοηθήσει την καλύτερη κατανόηση για να αποφασιστούν συγκεκριμένα σχέδια ανάμεσα στους επιχειρηματίες.

    Αυτό ασφαλώς αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την ανάγκη της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της περιοχής στα θέματα ασφάλειας, σταθερότητας και υλοποίησης των κυρίων προγραμμάτων υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των επικοινωνιών και των ιδιωτικοποίησεων.

    Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνάντηση θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες που παίρνουν μέρος να παρουσιάσουν τη καλή πολιτική τους βούληση για περαιτέρω σταθεροποίηση και συνεργασία στην περιοχή", καταλήγει ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [12] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Εντείνονται οι διεργασίες των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία προκειμένου να διευρενηθούν οι δυνατότητες συνεργασιών-συμμαχιών ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 29ης Ιουνίου ενώ παρά το κλίμα έντασης και ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί από τις πρόσφατες βομβιστικές ενέργειες τα κόμματα συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Σημείο αναφοράς των προεκλογικών τους διακήρυξεων είναι η μελλοντική δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας και η ανασυγκρότηση των θεσμών του κράτους.

    Ηδη ανακοινώθηκε η υπογραφή της προεκλογικής και μετεκλογικής πολιτικής συμφωνίας του Σοσιαλιστικού και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, βάσει της οποίας θα έχουν κοινούς υποψηφίους σε 56 μέχρι 60 εκλογικές περιφέρειες. Τα δύο κόμματα ανακοίνωσαν ότι είναι ανοικτά για συνεργασία με κεντρώα και δεξιά κόμματα. Βασικοί μετακλογικοί τους στόχοι είναι η ψηφιση νέου Συντάγματος, η ανασυγκρότηση των θεσμών, η αποπολιτικοποίηση των μυστικών υπηρεσιών, η ανεξαρτοποίηση της δικαιοσύνης, η επίλυση του προβλήματος των παρατραπεζών κ.α.

    Συμφωνία προεκλογικής συνεργασίας υπέγραψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και με το ΚΕΑΔ, το οποίο εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα. Η συμφωνία προβλέπει την υποστήριξη κοινών υποψηφίων για τέσσερις έδρες, σε Σκόδρα, Κορυτσά και δύο στους Αγίους Σαράντα.

    Στο μεταξύ η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά από σύσκεψη ανακοίνωσε τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών του κομματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε" ο πρόεδρος των σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο θα είναι υποψήφιος στο Τεπελένι και είναι πρώτος στη λίστα επικρατείας ενώ ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο υποψήφιος στην Κουτσόβα και τέταρτος στη λίστα επικρατείας. Ο οργανωτικός γραμματέας του κόμματος Ναμίκ Ντόκλε υποψήφιος στο Κουκέσι, ο γραμματέας διεθνών σχέσεων Μάκιο Λακρόρι στο Μαλίκι Κορυτσάς, ενώ δεύτερος στη λίστα επικρατείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα είναι ο ποιητής Ντριτερό Αγκόλι.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι στην αντίστοιχη λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου πρώτος στη λίστα επικρατείας είναι ο Μπερίσα, και ακολουθούν ο Πρόεδρος της Βουλής, Πιέταρ Αρμπνόρι, ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μέξι και ο πρόεδρος του κόμματος, Τριτάν Σέχου.

    Την προεκλογική του εκστρατεία συνεχίζει και ο διεκδικητής του θρόνου της Αλβανίας, Λέκα Ζόγου απο το επιτελείου του οποίου καταγγέλθηκε ότι παρεμποδίζεται η πρόσβασή του σε πολλές πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση, ένοπλοι κάτοικοι elp|disam τον Λέκα να επισκεφθεί τις πόλεις των Αγίων Σαράντα, την Πρεμετή και Τσερίκ.

    Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Βουλής, Πιέταρ Αρμπνόρι με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ανακοινώνει την απόφασή του να μην συγκαλέσει συνεδρίαση της Βουλής για την άρση της έκτακτης ανάγκης, αίτημα που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Μπασκίμ Φίνο αλλά και η αλβανική αντιπολίτευση. Κατά τον Αρμπνόρι, η κυβέρνηση μπορεί να αμβλύνει τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας εντός του πλασίου έκτακτης ανάγκης.

    [13] ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΗΡΥΞΕ Ο Ι.ΚΟΣΤΟΦ

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" να πρωτοστατήσει στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στη Βουλγαρία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ, παρουσιάζοντας σήμερα στη Βουλή, προτάσεις για την πάταξη των φαινομένων αυτών.

    Η ψήφιση νόμων που να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, η εδραίωση της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας και η συντονισμένη δράση όλων των θεσμών και όλων των πολιτικών δυνάμεων, είναι κατά τον κ.Κόστοφ, οι προϋποθέσεις για την επιτυχία στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη Βουλγαρία.

    Αφήνοντας αιχμές εναντίον των πολιτικών των προηγουμένων κυβερνήσεων, οι οποίοι "απασχολημένοι σε μεταξύ τους διαμάχες, άφησαν να εξασθενήσουν οι δυνατότητες του κράτους να αμυνθεί, με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί τώρα σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση", ο κ.Κόστοφ κατήγγειλε την ύπαρξη "κέντρων εξουσίας, που διεκδικούν να είναι εξουσία μέσα στο κράτος, παράλληλη με αυτή της επίσημης εξουσίας".

    Εκτός από τα βασικά αίτια που οδήγησαν στην έξαρση της εγκληματικότητας στη Βουλγαρία : οικονομική κρίση, σημαντική μείωση του βιοτικού επίπεδου του πληθυσμού, η ανεργία, ο όλο και πιο έντονος διαχωρισμός μεταξύ φτωχών και πλουσίων, η καταστροφή των συστημάτων ηθικών αξιών, ο κ.Κόστοφ αναφέρθηκε και σε έναν άλλον παράγοντα που αποτελεί, όπως είπε, "μεγάλο κίνδυνο". Οπως κατήγγειλε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, πρόκειται για μέρος των πρώην στελεχών των κρατικών οργάνων ασφαλείας, τα οποία έχουν περάσει "από την άλλη πλευρά", αποτελούν "παράγοντες της εγκληματικότητας" στη χώρα και έχουν και πολιτικές βλέψεις.

    Στη συνέχεια ο κ.Κόστοφ ανακοίνωσε ότι στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει η εντατική επεξεργασία πακέτου νόμων και κυρίως τροποποιήσεων νόμων, αλλά, όπως τόνισε, καθώς η ποινική νομοθεσία αποτελεί μόνο ένα μέσο "ελέγχου της εγκληματικότητας", η επιτυχής καταπολέμηση της εγκληματικότητας απαιτεί σειρά οικονομικών και διοικητικών μέτρων: επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αυστηρό περιορισμό στην έκδοση αδειών για δραστηριοποιήσεις σε διαφόρους τομείς, μεταρρύθμιση στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

    Επίσης, άλλη πρόταση της κυβέρνησης των ΕΔΔ, όπως την παρουσίασε ο κ.Κόστοφ είναι η αυστηρότερη αντιμετώπιση ποινικών πράξεων, όπως η παράνομη διασυνοριακή διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, αλλά και όσον αφορά στα κρούσματα διαφθοράς.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να διεξάγουμε τον αγώνα, να πάρουμε πίσω τη Βουλγαρία από τους εγκληματίες και να είμαστε ασυμβίβαστοι πρώτα με τους εαυτούς μας. Έχουμε δώσει λόγο, η μάχη θα διεξαχθεί συστηματικά και έως το τέλος, ανεξάρτητα από το πολιτικό χρώμα σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα είδη εξουσιών στο κράτος", κατέληξε ο κ.Κόστοφ. Κ.Κ.

    [14] O Σ.MIΛΟΣΕΒΙΤΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας πρότεινε και επίσημα τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ως υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Μίλοραντ Βούτσελιτς, από την πρωτεύουσα Μαυροβουνίου Ποντκόριτσα μετά τη συνομιλία που είχε αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου.

    Σκοπός της επίσκεψης των σοσιαλιστών της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, ήταν όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόσπαση της υποστήριξης των σοσιαλιστών για την υποψηφιότητα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην προεδρία της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας.

    Η θητεία του σημερινού Προέδρου, Ζόραν Λίλιτς, λήγει στις 25 Ιουνίου. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας η θητεία του Προέδρου της χώρας είναι πενταετής. Τον Πρόεδρο εκλέγουν τα δύο σώματα της ομοσπονδιακής Βουλής, δηλαδή το Συμβούλιο Πολιτών (Κάτω Βουλή) που αριθμεί 138 βουλευτές, εκ των οποίων οι 108 εκλέγονται στη Σερβία και οι 30 στο Μαυροβούνιο, και το Συμβούλιο Δημοκρατιών (Ανω Βουλή) που αριθμεί 40 βουλευτές -20 από κάθε Δημοκρατία της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

    Για την εκλογή του Προέδρου απαιτείται η πλειοψηφία 50% σύν ένα των βουλευτών από κάθε σώμα ξεχωριστά της ομοσπονδιακής Βουλής.

    Για την εκλογή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην Προεδρία της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας είναι απαραίτητη η υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών καθότι το κόμμα του Σέρβου Προέδρου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μαζί με τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά της συζύγου του Μίρα Μάρκοβιτς και το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Ντούσαν Μιχαήλοβοτς δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στα δύο σώματα της Βουλής.

    Η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου, Μίλιτσα Πεγιάνοβιτς-Τζουρισιτς σε συνέντευξη τύπου, χθες στην Ποντγκοριτσα, με τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Μίλοραν Βούτσελιτς, δήλωσε ότι την απόφαση για το ποιά υποψηφιότητα για το αξίωμα της Προεδρίας θα υποστηρίξει τελικά το κόμμα της, θα λάβει η κεντρική επιτροπή.

    Πολιτικοί παρατηρητές στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα εκτιμούν σήμερα ότι οι σοσιαλιστές του Μαυροβουνίου θα δώσουν τελικά τη συγκατάθεσή τους υπερ της υποψηφιότητας του Σλομπονταν Μιλόσεβιτς, παρά το ότι ο πρωθυπουργός Μίλαν Τζουκάνοβιτς στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τον Μιλόσεβιτς στην περίπτωση που ο τελευταίος διεκδικούσε την Προεδρία της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας.

    Στο θέμα που προέκυψε διαφωνία μεταξύ Σέρβων και Μαυροβούνιων σοσιαλιστών ήταν στην πρόταση που διατύπωσε ο αντιπρόεδρος Βούλετσις, ο οποίος ζήτησε να γίνει τροποποίηση των άρθρων του Συντάγματος που ορίζουν την εκλογή του Προέδρου έτσι ώστε αυτός να εκλέγεται απευθείας από τον λαό και όχι από την ομοσπονδιακή Βουλή.

    Η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών, Μίλιτσα Πεγιάνοβιτς-Τζούριτσιτς δήλωσε ότι το κόμμα της δεν συμφωνεί με την πρόταση των Σέρβων σοσιαλιστών και ότι είναι προτιμότερο τον Πρόεδρο να συνεχίσει να εκλέγει το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 6 June 1997 - 13:49:23