Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 1997,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠ' ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΜΠΕΡΙΣΑ, ΦΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑΡΟΒΑ

  • [04] ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [05] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

  • [06] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Η SOFTEX ΘΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

  • [07] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 22,1% ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

  • [08] ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

  • [09] 500.000 ΣΟΥΗΔΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [11] ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Ο Λ.ΖΟΣΠΕΝ

  • [13] ΓΙΑ "ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ" ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

  • [14] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

  • [15] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΙΠΕΚΤΣΙ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [16] ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ

  • [17] ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ VMRO ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [18] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [19] ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Επίσημη επίσκεψη στη Σουηδία πραγματοποιεί από το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος αύριο θα μεταβεί στο Μάλμοε, όπου θα παραστεί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Θέματα που θα συζητηθούν είναι η προσέγγιση των σοσιαλιστών και κεντροαριστεράς μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και στη Βρετανία, γεγονός που δημιουργεί νέες συνθήκες ενόψει της αναθεώρησης της συνθήκης του Μάστριχτ.

    Σημαντική προς την κατεύθυνση αυτή είναι η σύνοδος Κορυφής του Αμστερνταμ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου ενώ στα τέλη του μήνα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την προοπτική της κεντροαριστεράς και την κοινωνική Ευρώπη, στην οποία θα παραστούν Ευρωπαίοι ηγέτες.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠ' ΤΙΣ APEUHEIAS ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία μετάβασης του Κύπριου Προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα θα ανακοινωθεί αργότερα.

    Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση ''χρήσιμη'' και τόνισε ότι ''είναι καθιερωμένη πρακτική οι δύο κυβερνήσεις να συνεννοούνται''.

    ''Είμαστε μπροστά σε εξελίξεις και η συνάντηση επιβάλλεται'', τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ''οι δύο κυβερνήσεις με πολλή σοβαρότητα και υπευθυνότητα παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πρέπει να ανταλλάξουν απόψεις''.

    Ανέφερε επίσης ότι η Λευκωσία και η Αθήνα ''προετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα''.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΜΠΕΡΙΣΑ, ΦΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑΡΟΒΑ

    ''Η Ελλάδα θα συμβάλει στη διεξαγωγή των εκλογών και στην ανάκαμψη της αλβανικής οικονομίας'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνάντηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Μπασκίμ Φίνο.

    ''Το ενδιαφέρον της Δύσης για τη χώρα σας'', είπε ο κ.Πάγκαλος, ''δεν είναι απλά μια διπλωματική φράση, αλλά υπόθεση ζωτικής σημασίας για την ακεραιότητα της Αλβανίας με την ύπαρξη ενός ομαλού δημοκρατικού καθεστώτος''. ''Η Ελλάδα θα βοηθήσει και σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΑΣΕ, ώστε η χώρα να πάρει την απαραίτητη βοήθεια για τις εκλογές, αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας της'', πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση στη χώρα και ειδικά στις χθεσινές βομβιστικές ενέργειες στα Τίρανα, ζητώντας για άλλη μια φορά βοήθεια για την αλβανική αστυνομία. Επανέλαβε δε, το αίτημα της κυβέρνησής του για την αύξηση του αριθμού της Διεθνούς Δύναμης και των παρατηρητών που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 29ης Ιουνίου, ενώ ζήτησε την επανεξέταση και τη διεύρυνση της εντολής της Διεθνούς Δύναμης.

    Ο κ.Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι σύντομα υλοποιείται η βοήθεια για την αλβανική αστυνομία και τα αλβανικά τελωνεία.

    Συνάντηση είχε επίσης ο κ. Πάγκαλος με τον ομόλογό του Αριάν Σταρόβα. Στη συνάντηση αυτή ο Ελληνας υπουργός τόνισε πως η σταθερότητα της Αλβανίας είναι σημαντική για την περιοχή, αλλά και για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, κάλεσε τον κ. Σταρόβα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη.

    Την ευγνωμοσύνη του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τη βοήθεια της Ελλάδας, εξέφρασε ο Αλβανός πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα στη συνάντηση που είχε με τον κ. Πάγκαλο, τονίζοντας συγχρόνως ότι ο μόνος δρόμος για να ξεπεραστεί η κρίση είναι οι εκλογές και η διεθνής epit^qgsg. Ετσι ο κ.Μπερίσα ζήτησε και αυτός με τη σειρά του περισσότερους παρατηρητές και διεθνή επιτήρηση.

    [04] ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των μεσογειακών χωρών, ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούν τα κύρια θέματα, στα οποία θα αναφερθεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, στην επίσημη Τακτική Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών - μελών της Ε.Ε.

    Ο κ. Κακλαμάνης αναχωρεί αύριο για τη Φιλανδία και συγκεκριμένα στο Ελσίνκι, όπου και θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη, από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου.

    Στο περιθώριο των εργασιών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, αναμένεται να έχει συναντήσεις με ομολόγους του, άλλων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, τους οποίους θα ενημερώσει για την πορεία των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας.

    [05] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος θα παραστεί στην επίσημη εκδήλωση για την απονομή των βραβείων ελληνοτουρκικής φιλίας "Ιπεκτσί".

    Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος θα συναντηθεί με τον ελληνα πρεσβευτή στην Τουρκία, σημείωσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε μια κάπως καλύτερη φάση αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

    Επισήμανε δε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να υπηρετεί τον σταθερό στόχο της ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας.

    [06] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Η SOFTEX ΘΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

    Τη βεβαιότητα ότι η Αθηναϊκή Χαρτοποιϊα (Softex) θα έχει ιδιωτικοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 1997, εξέφρασε χτες στη Βουλή η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου.

    Εκκληση προς όσους σχετίζονται με τη Softex να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απηύθυνε η υφυπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να λειτουργήσει οπωσδήποτε η επιχείρηση. "Διαφορετικά η πώλησή της δεν θα είναι εύκολη", επισήμανε η υφυπουργός και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση χωρίς απώλεια θέσεων εργασίας.

    [07] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 22,1% ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

    Αυξημένα κατά 22,1% εμφανίζονται τον Μάιο τα έσοδα του Δημοσίου -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών- ακολουθώντας έτσι τη γενικότερη βελτίωση που παρουσιάζεται στα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

    Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη βελτίωση των oijomolij~m μεγεθών αναμένεται να αυξήσει η μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος θα ανακοινωθεί σύντομα και θα κυμανθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα.

    Παράλληλα, αρκετά ικανοποιητική ήταν και η διάθεση των εντόκων γραμματίων. Τίτλοι αξίας 250 δισεκατομμυρίων δραχμών διατέθηκαν χτες από το Υπουργείο Οικονομικών με δημόσια εγγραφή, ενώ στις 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία για τη διάθεση πολυετών ομολόγων. Για πρώτη φορά θα διατεθούν και δεκαετή ομόλογα, για τα οποία η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα αποδώσουν περίπου εκατό δισεκατομμύρια δραχμές.

    Οσον αφορά το κλίμα των συναλλαγών στις αγορές, αυτό εμφανίζεται ήρεμο, μετά τις πρόσφατες "περιπέτειες" εκροής συναλλάγματος από τη χώρα μας. Κατά τη χθεσινή ημέρα, η νίκη των σοσιαλιστών στις γαλλικές εκλογές δεν επηρέασε ιδιαίτερα τις συναλλαγές, που διεξήχθησαν σε αρκετά ήρεμο κλίμα. Ηρεμία επικράτησε στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και τη διατραπεζική αγορά. Υπήρξε μια μικρή αύξηση στα επιτόκια, τα οποία όμως σήμερα αναμένεται να υποχωρήσουν.

    [08] ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

    Στο ελληνικό δημόσιο παραμένει η λεγόμενη βασιλική περιουσία, καθώς χθες το βράδυ το ανώτατο ειδικό δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε συνταγματικό το νόμο με τον οποίο είχε δημευθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι και το συμβούλιο της επικρατείας έκρινε στο πλαίσιο του συντάγματος το νόμο, ενώ είχε αποφανθεί ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ το νομοθετικό διάταγμα.

    Πάντως ο Αρειος Πάγος είχε εκφέρει αντίθετη άποψη, οπότε και το θέμα έφθασε στο ανώτατο δικαστήριο.

    [09] 500.000 ΣΟΥΗΔΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Mε τον πρωτότυπο τίτλο "Ακολουθήστε μας στην Ελλάδα που έγινε η γειτονική χώρα της Σουηδίας στα Βαλκάνια" και μια εντυπωσιακή φωτογραφία των Μετεώρων στην πρώτη σελίδα, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία πρωϊνή εφημερίδα της σκανδιναβικής χώρας, η "Dagens Nyheter", αφιερώνει δεκασέλιδο ένθετο στα τουριστικά "θέλγητρα" της Ελλάδας. Η Ελλάδα αποτελεί από παλιά πόλο έλξης για τους Σκανδιναβούς και ενδεικτικό ως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο την επισκέπτονται 500 χιλιάδες σουηδοί τουρίστες.

    Η σουηδική εφημερίδα προτείνει μια πιο "ουσιαστική" επίσκεψη στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, αφού συνιστά στους τουρίστες να τα επισκεφτούν με ατομική πρωτοβουλία και όχι σε οργανωμένα γκρουπ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα λιγότερο κοσμοπολίτικα νησιά, αφού οι συντάκτες του ενθετου συνιστούν στους συμπατριώτες τους την Ιω, την Τύλο, την Αμοργό, την Κάλυμνο και τη Σύμη. Παράλληλα, φιλοξενείται εκτενές άρθρο με πληροφορίες για τα Μετέωρα και τουριστικό αφιέρωμα για τις Σποράδες.

    Πάντως, την τιμητική τους έχουν στο ένθετο και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Οι περιγραφές της Ann Person για το Θησείο και τα Εξάρχεια και η συνέντευξη στη δημοσιογράφο, του Δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου, συνοδεύονται από έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν τα "στέκια'' της πόλης. "Πόλη πολύ παλιά και ταυτόχρονα πολύ νέα", χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη ο Ake Lundgvist, ο οποίος περιγράφει τη σύγχρονη "Νύμφη του Θερμαϊκού" και παραθέτει στοιχεία που αφορούν τον τίτλο της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού συγκάλεσε στην Πράγα, σε κοινή συνεδρίαση, τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας από τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων της Τσεχίας , της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Γερμανίας.Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τους Απόδημους, Γρηγόρης Νιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης , ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης, Αγγελος Ασλανίδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Πράγα κ.Λινάρδος.

    Οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων υπογράμμισαν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας.Ζήτησαν τη βοήθεια του ΣΑΕ, σχετικά με την αποστολή ελληνικών βιβλίων και άλλου εποπτικού υλικού, ενώ επισημάνθηκε η μεγάλη έλλειψη Ελλήνων δασκάλων(σε όλες τις χώρες υπάρχει μόνο ένας δάσκαλος στο ελληνικό χωριό," Ν.Μπελογιάννης" της Ουγγαρίας).

    Ζητήθηκε ακόμη να αυξηθούν οι υποτροφίες σε νέους απόφοιτους Λυκείων ή Πανεπιστημίων, προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη ειδείκευση για την διδασκαλία των Ελληνικών.Ο κ. Λαμπρινίδης επεσήμανε τις δυνατότητες επικοινωνίας, που ανοίγει στους Ελληνες της Διασποράς το Ιντερνετ και υποσχέθηκε την αποστολή υπολογιστών στις μεγαλύτερες κοινότητες καθώς και την αποστολή βιβλίων, λεξικών και άλλου εποπτικού υλικού, καθώς και τη δημιουργία ηλεκτρονικού ληξιαρχείου για τους απόδημους.

    [11] ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Για το Ισραήλ θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενόψει του 30ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη από τις 25 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα δώσει δύο φιλικά παιχνίδια, αύριο στην Ιερουσαλήμ και την Πέμπτη στη Χάϊφα με αντίπαλο το Ισραήλ.

    Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης δεν θα έχει στη διάθεση του τον Ντίνο Αγγελίδη, ο οποίος e_mai τραυματισμένος. Οι 16 παίχτες που θα ταξιδέψουν στο Ισραήλ είναι οι Χριστοδούλου, Παταβούκας, Μπακατσιάς, Σιγάλας, Ρεντζιάς, Κορωνιός, Οικονόμου, Αλβέρτης, Μπουντούρης, Παπανικολάου, Γιαννούλης, Μυριούνης, Λιαδέλης, Χατζής, Καλαϊτζής και Μάγλος.

    Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το τουρνουά "Ακρόπολις", το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 12 έως τις 14 Ιουνίου. Στο τουρνουά θα λάβουν μέρος εκτός από την Ελλάδα, οι ομάδες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Ο Λ.ΖΟΣΠΕΝ

    Την Πρωθυπουργία παραδίδει επίσημα σήμερα στο Λιονέλ Ζοσπέν, ο ηττημένος της γαλλικής κεντροδεξιάς Αλέν Ζυπέ.

    Οι εντατικές διαβουλεύσεις του σοσιαλιστικού κόμματος, καθώς και οι συσκέψεις των κομμάτων της αριστεράς που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση έχουν ήδη ξεκινήσει.

    Ο ηγέτης των κομμουνιστών Ρομπέρ Υ κατέστησε σαφές στον θριαμβευτή των εκλογών Λ.Ζοσπέν, ότι η συμμετοχή του κόμματος του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα γίνουν αποδεκτές συγκεκριμένες προτάσεις για την αύξηση του βασικού εργατικού μισθού, τη φορολογία και το Μάαστριχτ. Οι οικολόγοι ζητούν περισσότερα από ένα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση.

    Ο Λιονέλ Ζοσπέν θα ανακοινώσει τη λίστα με τα ονόματα των υπουργών το Σαββατοκύριακο.

    [13] ΓΙΑ "ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ" ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

    Για κακούς χειρισμούς και σφάλματα έκανε λόγο χθές ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ της Κύπρου Βάσσος Λυσσαρίδης, κατα την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι το κόμμα του είχε στηρίξει την απόφαση για μη διεξαγωγή απ΄ευθείας συνομιλιών της κυπριακής κυβέρνησης και του τουρκοκύπριου ηγέτη, εκτός και αν υπήρχαν ορισμένες προϋποθέσεις.

    "Δυστυχώς, είπε, απο σφάλματα και κακούς χειρισμούς απο τη δική μας πλευρά, φθάσαμε στο σημείο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν να προσκαλέσει σε απ΄ευθείας συνομιλίες.Κάτω απο αυτές τις προϋποθέσεις δεν υπάρχει καμμία πλευρά που θα μπορούσε να συμβουλεύσει τον προεδρο Γλ.Κληρίδη να αρνηθεί τη συμμετοχή σ΄αυτό το στάδιο." Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ντενκτάς περί κυριαρχίας ο κ.Λυσσαρίδης τόνισε ότι " οι ενδείξεις είναι εντελώς αρνητικές".

    "Φθάσαμε στο αντίθετο σημείο, είπε. Αντί να λέμε εμείς ότι δεν θα παρακαθήσουμε στις συνομιλίες, αν δεν γίνει εκ των προτέρων αποδεκτή η μία και μόνη κυριαρχία και εαν δεν υπάρξει σύγκλιση σε ορισμένα σημεία του κυπριακού προβλήματος, ο Ρ.Ντενκτάς να λέει ,ότι το θέμα των δύο κυριαρχιών δεν είναι προς συζήτηση.Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών."

    [14] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ TGKEPIJOIMYMIAJOU ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

    Η επικείμενη πώληση του 49% το Σερβικού Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού (PTT) έχει προκαλέσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το έκδηλο ενδιαφέρον αρκετών ξένων πιθανών αγοραστών, μεταξύ των οποίων και ο ΟΤΕ.

    Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους ενδιαφερόμενους διεξάγονται μακριά από τη δημοσιότητα. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες και δημοσιεύματα του Τύπου του Βελιγραδίου, οι επικρατέστεροι για την αγορά του 49% των μετοχών PTT είναι τρεις: - Η ιταλική STET, η οποία φέρεται ως επικρατέστερη, - Ο ελληνικός ΟΤΕ και - Η αμερικανική εταιρεία MIC, στην οποία συμμετέχει και ο Γιουγκοσλάβος επιχειρηματίας Μπόγκολιουμπ Κάριτς, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού "BK Telecom" της Σερβίας και κάτοχος του 49% των μετοχών της κινητής τηλεφωνίας της Σερβίας (MOBTEL).

    Tα δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου αναφέρουν ότι η ιταλική STET έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Σερβίας για την αγορά του 49% του PTT έναντι 1,5 δισ. γερμανικών μάρκων.

    Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στον αγώνα δρόμου για την αγορά του PTT συμμετέχει και ο ΟΤΕ, ο οποίος ενδιαφέρεται να αγοράσει από την STET μέρος των μετοχών, αν η ιταλική εταιρεία υπογράψει συμφωνία για την αγορά του 49% των μετοχών του PTT. Η εφημερίδα "ΜΠΛΙΤΣ" του Βελιγραδίου γράφει σήμερα ότι ο ΟΤΕ και η STET είναι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι από τη MIC και επισημαίνει ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σοβαρό συνέταιρο του PTT και της STET, στο πλαίσιο της πώλησης του 49% των μετοχών του Σερβικού Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού.

    Έτσι, είναι πιθανόν να ηγηθεί η ιταλική STET ενός κονσόρτσιουμ, στο οποίο θα συμμετέχει και ο ΟΤΕ και ίσως κάποιος άλλος ξένος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, όχι όμως και η MIC, εξαιτίας της διένεξης που υπάρχει μεταξύ του Κάριτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν διατηρούσαν άριστες σχέσεις, γεγονός που επέτρεψε στον Κάριτς να αποκτήσει το 49% των μετοχών της κινητής τηλεφωνίας της Σερβίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, εντός της εβδομάδας αναμένεται στο Βελιγράδι, αντιπροσωπεία του ΟΤΕ, η οποία θα έχει συνομιλίες με μέλη της κυβέρνησης της Σερβίας και με εκπροσώπους της STET, ώστε να διευκρινισθεί το ενδεχόμενο της συνεργασίας.

    Το θέμα της πώλησης του 49% των μετοχών του PTT έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της σερβικής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι διεξάγει μυστικές συνομιλίες με τους ενδιαφερόμενους και ζήτησε να συζητηθεί το όλο θέμα στη Βουλή.

    [15] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΙΠΕΚΤΣΙ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αύριο το απόγευμα θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη η teket^ απονομής των βραβείων ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί. Στην τελετή θα πάρει μέρος και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ.Μητσοτάκης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τόνισε: "είμαστε στη σωστή κατεύθυνση αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή". "Η ελληνοτουρκική φιλία", συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης, "υπήρξε για μένα σταθερός στόχος σε ολόκληρη τη μακρά πολιτική μου σταδιοδρομία, τον οποίο υπηρέτησα είτε ως πρωθυπουργός, είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον οποίο θα συνεχίσω πάντα να υπηρετώ".

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την τελετή αναμένεται να μεταβεί την Πέμπτη και στην Αγκυρα, όπου ενδέχεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο Τούρκος Πρόεδρος επιστρέφει την ίδια μέρα από την περιοδεία του στη Βαλτική.

    Σήμερα το απόγευμα ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Μεταξύ των βραβευμένων είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, το βραβείο του οποίου θα παραλάβει ο αδελφός του Νίκος. Εχει επίσης βραβευτεί και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν. Το βραβείο Ιπεκτσί θα απονεμηθεί επίσης και στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Εργατών (Τουρκίς), στους αρσιβαρίστες Βαλέριο Λεωνίδη και Ναίμ Σουλεϊμάνογλου και στους τραγουδιστές Σάκη Ρουβά και Μπουτράκ Κουτ.

    Η τελετή της απονομής θα γίνει αύριο το απόγευμα σε αίθουσα του κτιρίου της εφημερίδας "Μιλλιέτ" στην Κωνσταντινούπολη.

    [16] ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ

    Ως μια πρώτη προσωρινή νίκη των Τούρκων στρατηγών κατά των Ισλαμιστών, θεωρεί η ''Ντόιτσε Βέλλε'' τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, σχολιάζοντας την είδηση για την πρόωρη αποχώρηση του Ερμπακάν από το αξίωμα του, θέση την οποία θα καταλάβει από τα μέσα Ιουνίου για μια μεταβατική περίοδο, η εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Τανσού Τσιλλέρ.

    Ετσι οι στρατιωτικοί είναι ικανοποιημένοι, διότι με την Τανσού Τσιλλέρ που βαρύνεται με διάφορα σκάνδαλα, θα έχουν λιγότερα προβλήματα απ'ότι με τον Ισλαμιστή Ερμπακάν, του οποίου η κυβερνητική περίοδος φαίνεται να έληξε προσωρινά. Προσωρινά, υποστηρίζει ο σταθμός, είναι ένας σωστός χαρακτηρισμός, διότι η προοπτική νέων εκλογών που θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο τους ισλαμιστές, προκαλεί πονοκέφαλο στους στρατιωτικούς.

    Ετσι, οι στρατηγοί ελπίζουν σιωπηρά σε μια άλλη δυνατότητα, σύμφωνα με την οποία, ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ δε θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Τσιλλέρ, αλλά στο Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετούς ψήφους, επειδή ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία με την αποχώρηση 10 βουλευτών σε διάστημα ενός έτους.

    Αλλά και η πλειοψηφία του Μεσούτ Γιλμάζ θα ήταν ρευστή, επειδή μπορεί να χρειασθεί σύντομα τις ψήφους των Ισλαμιστών. Ετσι είναι από τώρα βέβαιο, ότι η Τουρκία θα πρέπει για αρκετό ακόμα χρόνο να ζει με τον Ερμπακάν, ή αυτός είναι εντός ή εκτός της κυβέρνησης.

    Οι Ισλαμιστές, συνεχίζει το σχόλιο της ''Ντόιτσε Βέλλε'', ως το ισχυρότερο προς το παρόν κόμμα στην Τουρκία, δε μπορούν εύκολα να παραμερισθούν, όπως ζητούν τον τελευταίο καιρό διάφορες πλευρές. Μεγαλύτερες πιέσεις έχουν ασκήσει οι στρατιωτικοί με σκόπιμες φήμες περί πραξικοπήματος, έτσι ώστε να κατεδαφίσουν τον ηγέτη των Ισλαμιστών.

    Αρχικά ο Νετζμετίν Ερμπακάν αναγκάσθηκε να υπογράψει ένα κατάλογο μέτρων κατά των φονταμενταλιστικών τάσεων στη χώρα, που στρεφόταν εναντίον των πολιτικών του στόχων και αργότερα τον ανάγκασαν στην ταπεινωτική υπογραφή αποτάξεων περίπου 100 αξιωματικών, γνωστών για τις φονταμενταλιστικές τάσεις τους.

    [17] ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ VMRO ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Την απόφασή του για σύναψη συμφωνίας με το εθνικιστικό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα VMRO, ώστε να ζητήσουν από κοινού τη διάλυση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ανακοίνωσε σήμερα ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, Πέταρ Γκόσεφ.

    Όπως επισήμανε ο Γκόσεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το κόμμα του τάσσεται υπέρ των διεκδικήσεων, που περνούν μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς, αυτό όμως δε σημαίνει ότι, αν χρειαστεί, δεν θα ασκήσει πίεση και μέσω άλλων οδών.

    Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επισήμανε ότι στις επόμενες διαβουλεύσεις που θα έχουν τα κόμματα με τον πρωθυπουργό, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, το κόμμα του και το VMRO θα ασκήσουν συντονισμένη πίεση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    [18] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της κεντρικής τράπεζας της χώρας και του ταμείου συνταξιοδότησης.

    Οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας θα αξιολογήσουν τις ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και για τη μείωση του ελλείμματος του ταμείου συνταξιοδότησης.

    Το θετικό πόρισμα της αποστολής της Παγκόσμιας Τράπεζας κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του λεγόμενου Sall δανείου, συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ενέκρινε πέρυσι η τράπεζα για την ΠΓΔΜ.

    [19] ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Οι βομβιστικές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στα Τίρανα δεν ανέκοψαν την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς καθώς η Αλβανία εισήλθε στην ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης.

    Οι βομβιστικές ενέργειες ωστόσο αναζωπύρωσαν την ένταση που υπάρχει μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού, καθώς οι σοσιαλιστές θεωρούν ως υπεύθυνους των εκρήξεων τους εξτρεμιστές του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα. Εντύπωση όμως προκάλεσε το γεγονός ότι τις θέσεις των σοσιαλιστών υποστήριξαν και αρκετά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο των Τιράνων, σε καφετέρια δίπλα απο το υπουργείο Αμυνας και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό είκοσι τουλάχιστον ατόμων. Το κατάστημα ανήκει στον Λους Περπάλι, γραμματέα επικρατείας του υπουργείου Εσωτερικών στην κυβέρνηση Φίνο και ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κομματος. Το επεισόδιο καταδίκασε ο Σαλί Μπερίσα ωστόσο οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έκρυψαν ότι τον θεωρούν εμμέσως υποκινητή αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας.

    Η δεύτερη έκρηξη που ακολούθησε λίγο πριν τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας σε στάση λεωφορείου είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 8 άτομα. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι πιθανώς επρόκειτο για σφάλμα ατόμου που κατά πάσα πιθανότητα μετέφερε εκρηκτικούς μηχανισμούς προς άλλο σημείο των Τιράνων. Οι μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν στη στάση του λεωφορείου που προφανώς μετέφερε τον επίδοξο βομβιστή στον προορισμό του. Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά ένας νέος ανδρας και μια ηλικιωμένη γυναίκα. Η αστυνομία περικύκλωσε αμέσως το σημειο της έκρηξης αποφεύγοντας να δώσει στοιχεία για το επεισόδιο.

    Στο μεταξύ ο Σαλί Μπερίσα συνεχίζοντας την προεκλογική του περιοδεία επισκέφθηκε τη Σκόδρα από όπου και επιτέθηκε κατά των σοσιαλιστών χαρακτηρίζοντάς τους υπόλογους για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αλβανία. Ωστόσο, η αλβανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" αναφέρει οτι ο γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, Βίλι Μιναρόλι, αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, "η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να είναι του σχήματος εθνικής συμφιλίωσης". Ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνοσε με συνέντευξή του στην "Κόχα Γιον", κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας και δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές της 29ης Ιουνίου.

    Οσον αφορά στις προεκλογικές συνεργασίες, το ΚΕΑΔ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμπράξει με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος αποφάσισε, σύμφωνα με τη "Κόχα Γιον" ότι το ΚΕΑΔ θα προτείνει ενενήντα υποψηφίους σε όλες τις περιοχές της χώρας.

    Εξάλλου συμμετοχή στις εκλογές, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, δήλωσε το Κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του Νεριτάν Τσέκα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 3 June 1997 - 15:10:12