Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-02

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 1997,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

  • [02] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [03] ΘΕΤΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

  • [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [05] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

  • [06] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

  • [07] Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  • [08] ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ

  • [09] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΙΣΤΑΣ

  • [10] ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΟ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ

  • [11] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [13] "ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ" ΤΗΣ ΤΣΙΛΕΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [14] ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

  • [15] ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΠΕΚΤΣΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟ "ΤΕΙΧΟΣ"

  • [16] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 29ης ΙΟΥΝΙΟΥ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Σημαντική επιτυχία θεωρεί η κυβέρνηση την υιοθέτηση, στο κείμενο της ολλανδικής προεδρίας ενόψει της συνόδου του Άμστερνταμ για την Διακυβερνητική, της αρχής της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος γνωστοποίησε ότι το σχετικό κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι η ειρήνη και η ασφάλεια πρέπει να επιδιώκεται σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τη συνθήκης των Παρισίων αλλά και την αρχή του σεβασμού και του απαραβίαστου των συνόρων.

    Στο κείμενο αυτό υπάρχει ακόμη ευκρινής αναφορά για την ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση περιοχών με ιδιαίτερες ανάγκες στις οποίες περιλαμβάνονται και τα νησιά του Αιγαίου.

    Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικές ελληνικές επιτυχίες που θα ολοκληρωθούν με την ψήφιση του κειμένου της ολλανδικής προεδρίας στο Άμστερνταμ.

    [02] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος αύριο θα μεταβεί στα Τίρανα. Ο κ. Πάγκαλος θα έχει επαφές με την αλβανική πολιτική ηγεσία.

    Στο μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι ανακοίνωσε χθες την αύξηση του αριθμού των μελών της πολυεθνικής δύναμης στην περιοχή και ζήτησε από τον Αλβανό πρόεδρο την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

    [03] ΘΕΤΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γαλλία αλλά και τη Βρετανία μπορεί να επηρεάσουν την πορεία προς τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την επικράτηση των σοσιαλιστών στη Γαλλία που, όπως είπε, δημιουργεί ευνοϊκότερο περιβάλλον για την προώθηση των στόχων και πρωτοβουλιών της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο αταλάντευτος στόχος της Ελλάδας είναι η κοινή πορεία με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί η χώρα μας να είναι τελευταία στην Ευρώπη.

    [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα αλλά και την οικονομία άσκησε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε σύσκεψη των νομαρχιακών οργανώσεων της Ν.Δ.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διολισθαίνει σε διάλογο χωρίς τη διασφάλιση των προϋποθέσεων που έχει θέσει η χώρα μας.

    Ο διάλογος αυτός μπορεί να οδηγήσει σε "γκρίζες ζώνες", είπε ο κ. Καραμανλής. Αναφερόμενος δε στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγών παρεμβάσεων και εκσυγχρονισμού.

    [05] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

    Την ανάγκη αναθεώρησης της πορείας της χώρας μας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα των εκλογών στη Γαλλία και ma προβληματιστεί.

    "Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα είναι μια στροφή για προοδευτική αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ με κοινωνικές προτεραιότητες για την απασχόληση, την αντιμετώπιση των κοινωνικών αποκλεισμών, εγγυήσεις κοινωνικής προστασίας, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και άλλου τύπου ανάπτυξη" είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Σημείωσε δε ότι η κυβερνητική πολιτική ρίχνει το βάρος στον μονόπλευρο οικονομισμό για τον έλεγχο του πληθωρισμού και ορισμένων άλλων δεικτών αδιαφορώντας για τα κοινωνικά μεγέθη που δεινοπαθούν πίσω από τους δείκτες.

    [06] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

    Το αίτημά του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη του Μάαστριχτ επανέφερε το ΚΚΕ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Δημήτρης Γόντικας και ο βουλευτής του Μπάμπης Αγγουράκης ανακοίνωσαν τη διοργάνωση εκ μέρους του κόμματός τους, δεκαπενθήμερης καμπάνιας με κεντρικό σύνθημα να αποφασίσουν οι λαοί για το μέλλον της Ευρώπης.

    [07] Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και ευκαιρίες που τους προσφέρονται μέσα από τη διεθνοποίηση της αγοράς, τόνισαν η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, οι οποίοι μίλησαν σε εκδήλωση της "Αναπτυξιακής Ενωσης Μακεδονίας", στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO- ΔΕΘ.

    Η στήριξη αυτή εκδηλώνεται και με τα προγράμματα συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών που προκηρύχθηκαν για τις ΜΜΕ και θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Ευρωπαικής Ενωσης. Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των παραπάνω προγραμμάτων έχει συσταθεί κυβερνητική συντονιστική επιτροπή εφαρμογής ενιαίας πολιτικής για τις ΜΜΕ στην οποία προίσταται η υπουργός Ανάπτυξης.

    Οπως είπε η κ. Παπανδρέου οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στα προγράμματα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις μέχρι τις 18 Ιουνίου και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμιά παράταση. Επίσης η κατανομή των κονδυλίων δεν θα γίνει με γεωγραφικά κριτήρια, αλλά με βάση την αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν.

    Αναφερόμενη στο ρόλο των ΜΜΕ επισήμανε ότι πρέπει να ακολουθήσουν επιθετική και όχι αμυντική πολιτική για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μέσα στο καλοκαίρι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα, με το οποίο θα καταργηθεί το μονοπώλιο της ΕΤΒΑ και θα δίνεται η δυνατότητα και σε ανώνυμες εταιρίες να δημιουργούν biotewmij\ ή βιομηχανικά πάρκα.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας απάντησε σε ερωτήσεις για τις διαμαρτυρίες επιχειρηματιών, ότι πολλές επιχειρήσεις δεν συμπληρώνουν τις απαραίτητες προυποθέσεις ( 70 εκατομμύρια ετήσιο τζίρο και πάνω από 3 εργαζόμενους), και υπογράμμισε:"Οφείλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στους επιχειρηματίες:Θα κριθούμε πλέον καθημερινά από την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων. Στόχος δεν είναι απλά να δώσουμε τα 100 δισ. (είναι ένα τμήμα των 370 δισ.) αλλά να δούμε πως τα χρήματα αυτά θα πιάσουν τόπο, πως θα βελτιώσουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων, πως θα εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις μας, πως με μια κουβέντα θα βελτιώσουμε τα προιόντα μας στο κόστος και στην ποιότητα τους. Ετσι και μόνο θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στον ανταγωνισμό. Τα χρήματα που έχουμε δεν φτάνουν για όλους. Ας δούμε, όμως, την πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι επιχείρηση μικρή η μεσαία, σοβαρή, δεν έχει αυτές τις προυποθέσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς δεν δηλώνουμε όλο μας τον τζίρο και είναι μια ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία και να νοικοκυρευτούμε. Να δηλώσουμε ότι κερδίσουμε. Είναι μια κατεύθυνση που βοηθάει προς το μήνυμα αυτό, της έλλειψης της φοροαπαλλαγής".

    Σε άλλο σημείο ο κ. Πάχτας σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να διορθώσει τις παρεμβάσεις και το θεσμικό πλαίσιο εφόσον πράγματι αναδειχθούν ανάγκες. Επίσης, στην περίπτωση που οι προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν δεν καλύψουν το ποσό των 100 δισ. τότε θα ανοίξει και δεύτερος κύκλος για υποβολή προτάσεων.

    [08] ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ

    Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε σήμερα ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και κατήγορος στην υπόθεση του σκανδάλου Κοσκωτά Κώστας Κωνσταντινίδης, στον απόηχο των δηλώσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή για τις ποινικές διώξεις πολιτικών προσώπων το 1989 και το 1993.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης ζητά να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη αν υπήρξε πολιτική σκευωρία. Σε δηλώσεις του μάλιστα σημείωσε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή δημιούργησαν σύγχυση στην κοινή γνώμη προκαλώντας την εντύπωση ότι υπήρξαν κάποιες χαλκευμένες ιστορίες του 1989, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Κατσαρός, που ήταν ο δεύτερος κατήγορος στην υπόθεση Κοσκωτά, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έκανε κανένα λάθος το καλοκαίρι του 1989 σημειώνοντας ότι τις προτάσεις για παραπομπές στο ειδικό δικαστήριο είχαν ψηφίσει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    [09] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΙΣΤΑΣ

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Ελληνες ποδηλάτες στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο Πίστας, που διεξήχθη στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών και χάρισαν στη χώρα μας, μια ακόμα σημαντική διάκριση.

    Η εθνική μας ομάδα αποτελούμενη από τους Δημήτρη Γεωργαλή, Γιώργο Χειμωνέτο και Λάμπρο Βασιλόπουλο, πήρε την πρώτη θέση στο Ολυμπιακό σπριντ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε στον τελικό, την ομάδα της Γαλλίας, αφού κάλυψε την απαιτούμενη απόσταση σε 1 λεπτό και 2 δευτερόλεπτα, έναντι των Γάλλων που έκαναν 1 λεπτό 2 δευτερολέπτα και 8 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνής μας, κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο και την προηγούμενη εβδομάδα στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας.

    [10] ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΟ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ

    Τη φανέλα του Ολυμπιακού θα φοράει για έναν ακόμη χρόνο ο μπασκετμπολίστας Παναγιώτης Φασούλας. Η "αράχνη" του ελληνικού μπάσκετ, σε συνάντηση που είχε χθες με τη διοίκηση του ΤΑΚ, αποφάσισε να ανανεώσει τη συνεργασία του με την ομάδα, έναντι του ποσού των 260 εκατομμυρίων δραχμών συν τα πριμ. Ετσι, ο πρώην διεθνής σέντερ θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, στους Πρωταθλητές Ευρώπης.

    [11] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Στην τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χάντμπολ, που θα πραγματοποιηθεί στην Εσθονία από τις 22 μέχρι τις 31 Αυγούστου, προκρίθηκε η εθνική μας ομάδα των εφήβων.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μετά τη σπουδαία νίκη που πέτυχε στο προτελευταίο παιχνίδι επί της Σλοβακίας με σκορ 27 - 23, κέρδισε χθες και τη Ρωσία με 27 - 25. Η εθνική μας ομάδα, με αυτές τις νίκες κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο της.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

    Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων ,αλλά και μεμονωμένων βουλευτών, για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συναπσισμού του κόμματος Ευημερίας με τον κόμμα του Ορθού Δρόμου.

    Μετά τη συμφωνία των Ερμπακάν -Τσιλέρ για "αλλαγή φρουράς" στην πρωθυπουργία, αναμένεται η παραίτηση του Νετσμεντίν Ερμπακάν, που θα ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης απο την Τανσού Τσιλλέρ. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται αν τελικά, η αρχηγός του κόμματος του Ορθού Δρόμου καταφέρει να παρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, μετά τις τελευταίες αποσκιρτήσεις βουλευτών.

    Οι τουρκικές εφημερίδες πάντως, αναφερόμενες στο θέμα αυτό, επισημαίνουν ότι ο συνασπισμός Ρεφάχ- Ορθού Δρόμου θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, εφόσον έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματος του Γιατζιτζίογλου, που συμφώνησε να στηρίξει το συνασπισμό και να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, jatakalb\momtar δύο υπουργεία. Ετσι, ο τουρκικός τύπος γράφει, πώς η αλλαγή στην πρωθυπουργία θα γίνει στα μέσα Ιουνίου, ενώ η "Χουρριέτ" υποστηρίζει ότι αυτή θα γίνει την 1η Ιουλίου.Οι δύο εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.Η Τσιλλέρ πιέζει επιθυμεί να διενεργηθούν όσο το δυνατόν αργότερα, δηλαδή την επόμενη άνοιξη, ενώ οι ισλαμιστές, που προσδοκούν μεγαλύτερα εκλογικά κέρδη, θέλουν οι εκλογές να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

    Διαμορφώνεται νέο σκηνικό

    Παράλληλα με αυτές τις διεργασίες, εκδηλώνονται και άλλες, κυρίως απο μεμονωμένους βουλευτές όλων των κομμάτων.Η αναγγελία της συμφωνίας σε επίπεδο των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενεργοποίησε όχι μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς, αλλά και άλλες κυρίως θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις. Οπως γράφουν οι εφημερίδες, τουλάχιστον δύο βουλευτές του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας του μεσούτ Γιλμάζ, παραιτήθηκαν ήδη, ενδίδοντας σε πιέσεις θρησκευτικών ταγμάτων , και ιδιαίτερα του " Νακσιμπεντί" στο οποίο ανήκουν.πρόκειται για τους βουλευτές Ισμαήλ Ντουράκ Ουνλιού και Σαντί Σομουντζούογλου.

    Η εφημερίδα "Σαμπάχ" κάνει λόγο για ευρύτερη ενεργοποίηση των θρησκευτικών ταγμάτων υπερ της συνεργασίας κόμματος Ρεφάχ -Ορθού Δρόμου και αναφέρει ότι " ασκούνται ασφυκτικές πιεσεις σε βουλευτές του ΑΝΑΡ, που είναι μέλη των ταγμάτων αυτών, να παραιτηθούν και να προσχωρήσουν ή να στηρίξουν το νέο κυβερνητικό σχήμα".

    Αντίθετα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ασκούνται και πιέσεις στους βουλευτές του κόμματος της Τσιλλέρ να μην προβούν σε καμμιά κίνηση, που θα υποδηλώνει την αντίθεσή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πάντως, οι περισσότεροι απο τους βουλευτές που θα αποσκιρτήσουν απο το κόμμα του Μεσούτ Γιλμάζ θα ενταχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κόμμα του Γιατζιτζίογλου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι συνεργάστηκε εκλογικά με τον Γιλμάζ και συμμετείχε στους συνδυασμούς του κόμματος.Η εφημερίδα "Τουρκίε" γράφει πώς "τουλάχιστον 6 βουλευτές του Γιλμάζ θα αποχωρήσουν και θα ενταχθούν στο ΒΒΡ, ανεβάζοντας έτσι την κοινοβουλευτική δύναμή του απο 7 βουλευτές, που είναι σήμερα, σε 13 συνολικά.

    [13] "ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ" ΤΗΣ ΤΣΙΛΕΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    "Ψυχρολουσία" ήταν κατα κάποιο τρόπο για την Τανσού Τσιλέρ, ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετώπισε ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ,στην χθεσινοβραδυνή τους συνάντηση. "Ηταν άλλο ένα "επεισόδιο' στις σχέσεις του προέδρου με την αρχηγό του κόμματος του Ορθού Δρόμου" ( σ.σ. το κόμμα το ίδρυσε ο Ντεμιρέλ) γράφουν σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες. Η Τανσού Τσιλέρ ,χθές το βράδυ, μετά την κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν, επισκέφθηκε τον Ντεμιρέλ στο προεδρικό μέγαρο και τον ενημέρωσε για την απόφαση στην οποία κατέληξαν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Κατα την ]nod| της απο το προεδρικό μέγαρο η Τσιλέρ δήλωσε πώς ο πρόεδρος θα κινηθεί απο δώ και πέρα με βάση το σύνταγμα της χώρας και άφησε να εννοηθεί ότι ο θα δώσει σ΄αυτήν την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Λίγο αργότερα όμως, απο την προεδρία της Δημοκρατίας εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι το σύνταγμα αναφέρει τη διαδικασία και ότι, εν πάσει περιπτώσει, δεν τίθεται τώρα θέμα συζήτησης, εφόσον υπάρχει κυβέρνηση. Η στάση του Ντεμιρέλ ερμηνεύεται απο τον σημερινό αντιπολιτευόμενο τύπο ως "εμπόδιο Ντεμιρέλ στα σχέδια της Τσιλέρ". Αντικειμενικοί παρατηρητές πάντως ανέφεραν, ότι ο πρόεδρος Ντεμιρέλ δεν έκανε στην ουσία τίποτε παραπάνω, απο το να υπενθυμίσει ότι για να κινηθεί η όποια διαδικασία πρέπει πρώτα να παραιτηθεί η σημερινή κυβέρνηση. Με δεδομένη λοιπόν,τη δήλωση του Ερμπακάν και της Τσιλλέρ, ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα θα "αλλάξει χέρια' η πρωθυπουργική θέση, εκείνο που αναμένεται είναι η ημερομηνία παραίτησης του Ερμπακάν. Το τουρκικό σύνταγμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος δίνει εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης σε βουλευτή της εθνοσυνέλευσης. Στην πράξη, την εντολή παίρνει ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή, ενώ ο Ντεμιρέλ έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι "είναι δεσμευτική η αρχή της δεδηλωμένης". Ετσι, αν η Τσιλέρ καταφέρει να παρουσιάσει στον πρόεδρο εικόνα κυβερνητική πλειοψηφίας, τότε θα πάρει την εντολή.Αλλιώς θα αρχίσει ένας κύκλος διερευνητικών εντολών ,αρχής γενομένης απο τον αρχηγό του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, που είναι το ΑΝΑΡ, του Μεσούτ Γιλμάζ.

    [14] ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

    Στα νέα συστήματα ολοκληρωμένων επικοινωνιών που θα χρησιμοποιήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις αρχές του επόμενου αιώνα, κάνει αναφορά ο τουρκικός τύπος.

    Πρόκειται συγκεκριμένα για το σύστημα TAFICS, το πρόγραμμα επικοινωνιών δορυφόρων και το σύστημα KKBS, τα οποία παρουσιάστηκαν σε μπρίφινγκ της Διευθύνσης Ηλεκτρονικών Συστημάτων Επικοινωνίας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

    [15] ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΠΕΚΤΣΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟ "ΤΕΙΧΟΣ"

    Ενας Ελληνοκύπριος, ο σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου, και ένας Τουρκοκύπριος, ο ακαδημαϊκός Νιγιαζί Κιζιλκιουρέκ, τιμούνται στις 4 Ιουνίου με το βραβείο ειρήνης και φιλίας Ιπεκτσί επειδή κατάφεραν να σκιαγραφήσουν την ιστορία και την τραγωδία της Κύπρου μέσα από το "Τείχος", μία ταινία που επικεντρώνεται στα προσωπικά βιώματα ανθρώπων από τις δύο κοινότητες του νησιού.

    Το βραβείο Ιπεκτσί δίνεται για πρώτη φορά σε Κύπριους, γεγονός για το οποίο ο κ Κιζίλγιουρέκ εξέφρασε την ικανοποίηση του τονίζοντας ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος cia να παρουσιαστεί η ταινία στην Τουρκία και την Ελλάδα. "Αν σκεφτεί κανείς ότι στη Τουρκία το Κυπριακό είναι θέμα ταμπού δίνεται με τον τρόπο αυτό η ευκαιρία για συζήτηση γύρω από το πρόβλημα" πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η ταινία θα προβληθεί στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη φορά που ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος θα παρουσιάσουν μαζί το Κυπριακό στην Τουρκία και θα υπερασπιστούν την υπόθεση της ειρήνης. Ο κ Κιζίλγιουρέκ τόνισε ότι οι προσπάθειες του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο , Γκουστάβ Φεϊσέλ, για κοινή προβολή σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους στο Λήδρα Παλάς απορρίφτηκαν από τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Η ταινία έχει προβληθεί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, στο Πολυτεχνείο των Αθηνών, στην Κομοτηνή, καθώς επίσης από το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF και το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό την προώθησης της φιλίας και της κατανόησης μεταξύ των δύο λαών. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ταινία το BBC κατά τη διάρκεια τρίλεπτου αφιερώματος στο Κυπριακό στο δελτίο ειδήσεων των εννέα, ενώ το έργο παρουσιάστηκε και στο Euro-News. Το "Τείχος" έχει αποσπάσει ευμενείς κριτικές όπου έχει προβληθεί στο εξωτερικό. Στην Κύπρο προβλήθηκε μόνο μία φορά και αναμένεται να προβληθεί κανονικά στον κινηματογράφο μετά το καλοκαίρι.

    Σημειώνεται ότι τα βραβεία Ιπεκτσί απονέμονται ανά διετία σε προσωπικότητες αλλά και σε πολίτες που με το έργο και τη δράση τους έχουν συμβάλει στην προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Η Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί, που απονέμει τα βραβεία αποτελείται από Ελληνες και Τούρκους πολιτικούς, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη τη ςφιλίας και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών

    [16] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 29ης ΙΟΥΝΙΟΥ

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τα υπόλοιπα κόμματα του Φόρουμ για τη Δημοκρατία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον προσδιορισμό των περιφερειών όπου τα κόμματα αυτά θα συνεργαστούν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 29ης Ιουνίου.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αλβανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", οι σοσιαλιστές θα συνεργαστούν με το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) σε τρεις περιφέρειες για να αναδειχθούν βουλευτές οι υποψήφιοι του ΚΕΑΔ, ενώ σε δέκα άλλες θα συνεργαστούν με τους σοσιαδλημοκράτες και τη Δημοκρατική Συμμαχία (από πέντε το κάθε κόμμα). Συνολικά, οι σοσιαλιστές θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους σε εικοσιπέντε εκλογικές περιφέρειες, σημειώνει η εφημερίδα.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για την εμμονή του Δημοκρατικού Κόμματος να διεξαχθούν οι εκλογές με την ισχύουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Αλβανός Πρόεδρος υποχώρησε μόνο στο ένα από τα τρία αιτήματα, που θέτoυν τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να συμματάσχουν στις εκλογές, αυτό του dioqislo} του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας ενώ αρνείται να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μεταφέροντας την αρμοδιότητα στο κοινοβούλιο, καθώς και τη διάρκεια της ψηφοφορίας που θέλει να κλείνουν οι κάλπες στις 9 το βράδυ αντί στις έξι το απόγευμα όπως ζητά η αντιπολιτευση.

    Ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο σε τηλεοπτική του συνέντευξη ζήτησε με έντονο, όπως χαρακτηρίστηκε, τόνο, από τον πρόεδρο της Βουλής, Πιέταρ Αρμπνόρι να καλέσει το Σώμα για να συζητηθεί η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 2 June 1997 - 14:35:29