Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-23

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [02] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [03] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

  • [04] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ

  • [05] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΠΟΡΕΙΑ Η ΧΩΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

  • [06] ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

  • [07] ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Ε.ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [10] ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ Ε.ΦΩΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

  • [11] ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ- ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [12] ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΙΟΡΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [13] ΕΠΑΦΕΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ - ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Τη Δευτέρα, πιθανότατα, θα σταλεί στην Ολλανδική προεδρία το υπόμνημα των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, αλλά η συνέχεια της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο του αντίστοιχου τουρκικού, του οποίου ο σχολιασμός αναμένεται να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη τύπου επισημαίνοντας ότι η χώρα μας επιθυμεί διακαώς εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και παράλληλα εξέφρσε την ελπίδα ότι το τουρκικό υπόμνημα θα είναι προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι ο σχολιασμός-από ελληνικής πλευράς-του τουρκικού υπομνήματος θα γίνει από τους δύο elpeiqocm~lomer (Κρατερό Ιωάννου και Αργύρη Φατούρο), οι οποίοι κινούνται μεν ανεξάρτητα, πάντοτε, όμως, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ότι αφορά την κατά ένα μήνα επιμήκυνση του μορατόριουμ για τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Τουρκία για ασυνέπεια λόγων και έργων και πρόσθεσε:"Δεν πιστεύουμε ότι μειώνει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, αντίθετα συμβάλει στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή".

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη Ντεμιρέλ-που θα μεταδοθί απόψε από τον Αντέννα-στην οποία φέρεται να προτείνει "σύμφωνο μη επίθεσης" ο κ. Πάγκαλος τη χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα γίνεται αναφορά για την μη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια. "Η ιδέα της επίθεσης, τόνισε, δεν είναι σοβαρή, ούτε πιστεύω ότι κάποιος θα αναλάμβανε μια τέτοια ευθύνη".

    Ταυτόχρονα επισήμανε αφενός τη νομική δέσμευση που υπάρχει βάσει των διεθνών συνθηκών και κανόνων μεταξύ των δύο χωρών και αφετέρου τη ρυτή προειδοποίηση των ΗΠΑ για στρατηγική παρέμβαση σε περίπτωση ελληνοτουρκικής εμπλοκής. Το σύμφωνο μη επίθεσης, τόνισε, καλύπτει και την Κύπρο αφού η Ελλάδα έχει επανειλλημένως σημειώσει ότι επίθεση στην Κύπρο αποτελεί αιτία πολέμου για τη χώρα μας.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για Ιταλική ανάμιξη στις Αλβανικές εκλογές ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερ ότι σήμερα το πρωί ο αρμόδιος για τα βαλκανικά θέματα, πρέσβης κ. Κυπραίος κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Ιταλίας στην Αθήνα, ο οποίος διέψευσε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, είπε, ότι ο πρέσβης της Ιταλίας στα Τίρανα κατήγγειλε ως κατασκευασμένο το διάλογο που φέρεται ότι έχει κάνει.

    Ακόμα ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε "ηλίθια" την άποψη ότι ελληνικοί και σερβικοί κύκλοι δημιουργούν προβλήματα στην Αλβανία, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρό εθνικιστικό κίνημα σε πολιτικό επίπεδο. Ο ίδιος θα επισκεφθεί την Αλβανία στις 3 Ιουνίου, θα έχει επαφές με τον πρόεδρο Μπερίσα, την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και θα επισκεφθεί την ελληνική στρατιωτική δύναμη.

    Σχετικά με τη διαβαλκανική συνάντηση που θα γίνει τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή τα Σκόπια, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Γιουγκοσλαβία και η Βοσνία, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα εκπροσωπήσει την Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ ή ο κ. Ονούρ Οιμέν.

    [02] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Τη συνέχεια αντίστοιχων συναντήσεων που φιλοξενήθηκαν παλιότερα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναμένεται να αποτελέσει ο νέος κύκλος επαφών των επιχειρηματιών των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 26 και 27 Μαϊου. Τριάντα πέντε 'Ελληνες θα συμμετάσχουν στην αποστολή που θα ταξιδέψει στη γειτονική χώρα, προκειμένου να διερευνήσει τις επενδυτικές δυνατότητες που παρουσιάζονται και να συναντηθεί με αντιπροσωπεία ισάριθμων Τούρκων επιχειρηματιών.

    Η προλείανση του εδάφους για την επίτευξη στενότερων οικονομικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών και η προώθηση κοινών επιχειρηματικών σχεδίων στον νευραλγικό χώρο της Βαλκανικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής, αποτελούν μερικά ακόμη από τα "ζητούμενα" των επαφών που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη οι Ελληνες επιχειρηματίες.

    Mάλιστα, επταμελείς αντιπροσωπείες Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, πρόκειται να συναντηθούν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. Τη συνάντηση αυτή διοργανώνει το Συμβούλιο Εσωτερικών Οικονομικών Υποθέσεων της Τουρκίας, με πρωτοβουλία του προέδρου του, του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία, Σαρίκ Ταρά.

    Στο πλαίσιο των επαφών που θα ακολουθήσουν, τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, οι συμπατριώτες μας θα συναντηθούν και με τον Ραχμί Κοτς, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μορφές της τουρκικής επιχειρηματικής κοινότητας. Ο κ.Κοτς αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της προώθησης συνεργασιών για την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, ως συνέχεια σχετικής πρότασης που είχε υποβάλει κατά τη διάρκεια παλαιότερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

    Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση αυτή Ελλήνων και Τούρκων πραγματοποιείται έναν μόλις μήνα μετά το Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια του οποίου τέθηκαν οι βάσεις για τη στενότερη επικοινωνία των επιχειρηματιών των Παρευξείνιων χωρών. Πάντως, οι συμμετέχοντες στην επιχειρηματική συνάντηση του Απριλίου δεν προέβησαν στην υπογραφή συμφωνιών ή στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

    "Σκοπός του Φόρουμ δεν ήταν η υπογραφή συμφωνιών, αλλά η προσέγγιση των επιχειρήσεων των Παρευξείνιων χωρών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσον αφορά την υπογραφή συμφωνιών, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά. Ομως, δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τις απόψεις της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας και των ίδιων των κυβερνήσεων. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις υποδομές, τις μεταφορές και την ενέργεια", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μανώλης Βλαχογιάννης.

    Ο κ. Βλαχογιάννης εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι οι επιχειρηματίες των Παρευξείνιων χωρών αντιμετωπίζουν θετικά την Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι μέχρι να υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός συνεργασιών, θα περάσει αρκετός χρόνος.

    Τη δραστηριοποίηση των Ελλήνων επιχειρηματιών στις παρευξείνιες περιοχές δυσχεραίνει ο μεγάλος ανταγωνισμός από τους Τούρκους συναδέρφους τους. "Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, ιδίως στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της γεωργίας. Επίσης, προσφέρεται ο κλάδος των κατασκευών, γιατί η περιοχή πάσχει από έλλειψη υποδομής. Ομως, ο ανταγωνισμός από τις τουρκικές επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλος, γιατί οι γείτονές μας και τεχνογνωσία ικανοποιητική διαθέτουν και χαμηλότερο κόστος", κατέληξε ο κ.Βλαχογιάννης.

    [03] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση του Μάαστριχτ είναι το αντίκεμενο της μονοήμερης έκτακτης συνόδου κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται στο Νόρτγουεϊκ της Ολλανδίας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα ζητήσει τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των κοινοτικών χωρών.

    Η έκτακτη αυτή σύνοδος θεωρείται αποφασιστική για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς οι δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιχειρήσουν να δώσουν νέα ώθηση στις συνομιλίες που αφορούν στο τελικό περιεχόμενο που θα πάρει η αναθεωρημένη συνθήκη του Μάαστριχτ. Η συνοδος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά συμμετέχει ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Τζων Μπλέιρ, ο οποίος έχει υποσχεθεί μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση της χώρας του έναντι των ευρωπαίων εταίρων της.

    Η κοινή εξωτερική πολιτική της Κοινότητας, η διεύρυνσή της, η κοινή άμυνα και η ασφάλεια, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης με το ΝΑΤΟ, η προώθηση της αρχής της πλειοψηφίας στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων, οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, η σύνθεση της Κομισιόν, είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τις χώρες μέλη, η διαπραγμάτευση των οποίων άρχισε εδώ και ένα χρόνο στα πλαίσια της Διακυβερνητικής.

    Στη σημερινή σύνοδο κορυφής οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να συζητήσουν, στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματός τους, ζητήματα τα σχετικά με την εξωτερική πολιτική, όπως το κυπριακό, οι εξελίξεις στο Ζαίρ, η αδυναμία προσέγγισης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η εμμονή του τουρκικού στρατού να δικαιολογεί την κεντρική θέση του στην Τουρκία εκμεταλλευόμενος τον πολύχρονο πόλεμο στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας και το Ιράκ εναντίον της εξεγερμένης κουρδικής μειονότητας.

    [04] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ

    Δεν θεωρεί οριστική ούτε πλήρη την απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε βιαστική για τη μη επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Εξάλλου -όπως τόνισε- θα θέσει το θέμα αυτό στο Βρετανό ομόλογό του στις 30 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προτίθεται να το θέσει και απευθείας στην βρετανική κυβέρνηση με επιστολή του μόλις κριθεί ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος.

    Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού Πέτρου Κουναλάκη, τόνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη -και προσωπικά με τον Ζυλ Ντασσέν- με την ελληνική και βρετανική επιτροπή, η οποία είναι, όπως είπε, ο βασικός υποστηρικτής της προσπάθειας για επιστροφή των μαρμάρων, έχει επεξεργαστεί μια στρατηγική την οποία θα κλιμακώνει όπως και όταν θεωρεί χρήσιμο και αποτελεσματικό να γίνει.

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε βεβιασμένο τον τρόπο που τέθηκε dglosiocqavij\ η ερώτηση στους νέους Βρετανούς υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού, η οποία προκάλεσε αντίστοιχα μια βιαστική απάντηση χωρίς να έχει προηγηθεί προφανής μελέτη των φακέλων και διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά, όπως επιβάλλεται.

    Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η απαίτηση για την επιστροφή των μαρμάρων περιλαμβάνει τα γλυπτά του Παρθενώνα, το διάκοσμο του, δηλαδή τα αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς και στοιχεία αναγκαία για τη Στατική Επάρκεια του μνημείου και όχι την επιστροφή όλων των πολιτιστικών αγαθών ελληνικής καταγωγής που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

    Αναφερόμενος ο υπουργός Πολιτισμού στην αποπεράτωση του μνημείου, δήλωσε ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες -μετά από μια πλήρη απεμπλοκή- με προσωπική του παρέμβαση και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα σε τρία χρόνια το μουσείο θα μπει σε κατάσταση λειτουργίας.

    Τέλος, τόνισε ότι όλες οι εργασίες θα γίνουν με χρήματα του ελληνικού λαού, αφού η κοινοτική συμβολή είναι μόλις 18%, ενώ είναι ευπρόσδεκτες -πρόσθεσε- οι χορηγίες.

    Ο κ. Κουναλάκης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι πράγματι υπήρξαν σπασμωδικές αντιδράσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι όλα εξαρτώνται, όχι μόνο από την πολιτική μας συμπεριφορά, η οποία πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική και διπλωματική, αλλά και από την αποπεράτωση του μουσείου.

    [05] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΠΟΡΕΙΑ Η ΧΩΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

    Η σημερινή αδιέξοδη πορεία είναι αποτέλεσμα των 15 χρόνων λιτότητας και τα δοκιμασμένα μέτρα δεν μπορεί να είναι συνταγή του αύριο, είπε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε το πρωί με αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Η πολιτική της λιτότητας δεν οδήγησε σε επενδύσεις, ούτε σε ανάπτυξη, τόνισε και υποστήριξε πως η κυβέρνηση λέει ψέμματα όταν επικαλείται τις πιέσεις από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την πολιτική που ακολουθεί.

    Επίσης ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε "πρόσχημα" τον κοινωνικό διάλογο και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση.

    Ο πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου, Ηλίας Κοντόπουλος, αναφέρθηκε στην ανεργία που μαστίζει τη Θεσσαλονίκη, την αποβιομηχάνιση και την έλλειψη επενδύσεων, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος στις σκέψεις για απελευθέρωση των απολύσεων, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος. Υπογράμμισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο με τις δικές του προτάσεις και εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.

    [06] ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

    Προειδοποίηση ότι η χρήση αντηλιακού δεν κάνει ακίνδυνη την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, απευθύνει στους καταναλωτές ο Εθνικός Oqcamisl|r Φαρμάκων (ΕΟΦ), συμπληρώνοντας ότι τα καλλυντικά αυτού του είδους απορροφούν ή αντανακλούν μέρος μόνο των ακτίνων του ήλιου.

    "Σκοπός των αντηλιακών είναι η προστασία από τη βλαπτική ηλιακή ακτινοβολία για την πρόληψη της φωτογήρανσης και του καρκίνου του δέρματος και όχι η αύξηση των ωρών έκθεσης και το έντονο μαύρισμα", υπενθυμίζει η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ.

    Καθοριστικούς παράγοντες για ασφαλή ηλιοθεραπεία αποτελούν η σταδιακή και με μέτρο έκθεση στον ήλιο, η σωστή επιλογή του δείκτη προστασίας του αντηλιακού (που πρέπει να είναι μεγαλύτερος για τα ανοιχτόχρωμα δέρματα) και η εφαρμογή των προϊόντων σε στεγνό και καθαρό δέρμα, μισή ώρα πριν την ηλιοθεραπεία. Παράλληλα, το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται ανά δίωρο και ιδίως μετά το μπάνιο. Οι επαλείψεις συνιστάται να γίνονται με ομοιογενή τρόπο και σε λεπτό στρώμα.

    Παρόλο που τα αντηλιακά δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, που συνήθως εκδηλώνονται υπό τη μορφή δερματίτιδας και φωτοδερματίτιδας. Αμέσως μόλις ο χρήστης αντιληφθεί τα συμπτώματα αυτών των παρενεργειών, πρέπει να διακόψει τη χρήση του προϊόντος, αλλά και την έκθεση στον ήλιο.

    Καρδιολογικά, αντιβιοτικά, δερματολογικά, αντισυλληπτικά και αντιδιαβητικά φάρμακα που λαμβάνονται συστηματικά ή εφαρμόζονται τοπικά, μπορεί να αυξήσουν τη φωτοευαισθησία και την φωτοτοξικότητα. Πριν από την έκθεσή τους στον ήλιο, άτομα με δερματοπάθειες όπως ο έρπης και ο ερυθηματώδης λύκος, πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, ενώ όλοι οι λουόμενοι ανεξαιρέτως επιβάλλεται να αποφεύγουν τη χρήση αρωμάτων ή αρωματισμένων καλλυντικών πριν και κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας.

    Η χρησιμοποίηση των αντηλιακών είναι βέβαια πολύ σημαντική, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. Ο ΕΟΦ συνιστά στους καταναλωτές, παράλληλα με τη χρήση των προϊόντων αυτών, να "θυμηθούν" τις παραδοσιακές μεθόδους προστασίας, όπως τα καπέλα, τα ρούχα, οι ομπρέλες ή η σκιά των δέντρων.

    Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος των εγκαυμάτων δεν εκμηδενίζεται, αφού κάτω από μια ομπρέλα, η ανακλώμενη ακτινοβολία από βράχους, άμμο, θάλασσα και κτίρια μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής. Το "κλειδί" της σωστής και ασφαλούς ηλιοθεραπείας είναι συνεπώς η προοδευτική και με σύνεση έκθεση στον ήλιο.

    Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει τέλος, ότι τα παρασκευάσματα τεχνητού μαυρίσματος, δίνουν μεν το ποθητό αποτέλεσμα και είναι ασφαλή ως καλλυντικά προϊόντα, αλλά δεν προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο.

    [07] ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, την Αλειδα Γκεβάρα, συναντήθηκε σήμερα ο γραμματέας τη;ς Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εημερώθηκε για τα προβλήματα του λαού της Κούβας, εξέφρασε αισιοδοξία για την επίλυση τους και πρόσθεσε:"Αξιζε τον κόπο αυτή η συνάντηση. Αξίζει τον κόπο αυτές oi στιγμές να διασπούν τη ζωή των πολιτικών, αν θέλουν να αισθάνονται λίγο πιο άνθρωποι και πιο αλληλέγγυοι σε λαούς που παλεύουν και σήμερα για τα στοιχειώδη δικαιώματα τους".

    Από την πλευρά της η Αλέιδα Γκεβάρα δήλωσε ότι ο λαός της Κούβας αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη όλων των ανθρώπων και χαίρεται που αυτή την αλληλεγγύη την είδε στον ελληνικό λαό.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Ε.ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ

    Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και το Αγιον Ορος θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ, Κονσταντινέσκου.

    Ο κ.Κονσταντινέσκου θα φτάσει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης στις 10:30 το πρωί, όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν αμέσως μετά, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    Στις 11:30 οι κύριοι Κονσταντινέσκου και Πετσάλνικος θα αναχωρήσουν με δύο ελικόπτερα, από το αεροδρόμιο "Μακεδονία", για τις Καρυές του Αγίου Ορους, όπου και θα γίνει η τελετή της επίσημης υποδοχής του προέδρου της Ρουμανίας από την Ιερά Κοινότητα. Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί την Σκήτη Αγίου Προδρόμου και την Μονή Μεγίστης Λαύρας, όπου και θα του παρατεθεί γεύμα.

    Το απόγευμα, ο κ.Κονσταντινέσκου και η αντιπροσωπεία της ρουμανικής κυβέρνησης που τον συνοδεύει, θα αναχωρήσουν για το Βουκουρέστι.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

    Αλλος ένας βουλευτής παραιτήθηκε σήμερα απο το κόμμα του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ. Πρόκειται για τον Σαμίλ Αγιρίμ, που στην προχθεσινή ψηφοφορία επι της πρότασης μομφής, άλλαξε γνώμη "την τελευταία στιγμή' και δεν καταψήφισε την κυβέρνηση συνασπισμού. Με την παραίτησή του η κοινοβουλευτική δύναμη του Ορθού Δρόμου μειώθηκε στις 120 έδρες, ενώ οι έδρες που διαθέτουν τώρα τα δύο κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό φθάνουν τις 279, δηλαδή είναι τρείς παραπάνω απο την πλειοψηφία της Βουλής.Ομως η παραίτηση πυροδότησε και πάλι σενάρια και έδωσε αφορμή για δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, σύμφωνα με τα οποία επίκεινται και άλλες παραιτήσεις βουλευτών του κόμμα τος του ορθού Δρόμου , οι οποίοι "μετάνοιωσαν επειδή ψήφισαν κατα της πρότασης μομφής και δήλωσαν πώς έκαναν μεγάλο λάθος".

    Χρειάζονται τώρα οι παραιτήσεις άλλων τριών βουλευτών για να χάσει ο κυβερνητικός συναπσισμός την 'αρχή της δεδηλωμένης" στη Βουλή και να καταστεί κυβέρνηση μειοψηφίας. Μ΄αυτό το δεδομένο, ο αρχηγός του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε πώς μέσα σε δεκαπέντε μέρες το αργότερο θα κατατεθεί και άλλη πρόταση μομφής κατα της κυβέρνησης "που πρέπει να φύγει" όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ομως, το κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί κυρίως στον κυβερνητικό συνασπισμό ενίσχυσε και η παραίτηση του αντιπρόεδρου του κόμματος του Ορθού Δρόμου νετσμεντίν Τζεβχερί, ύστερα απο διαφωνία και έντονο διάλογο που είχε με την Τανσού Τσιλλέρ.Ο Τζεβχερί πάντως δήλωσε ότι παραμένει στο κόμμα και παραιτήθηκε μόνο απο τη θέση του αντιπροέδρου. Κάτω απο αυτές τις συνθήκες εκείνο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι που φαίνεται να επιδιώκει και η Τσιλλέρ προκειμένου να σταματήσει τη διαρροή των βουλευτών της.

    Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας έχει να συνέλθει εδώ και 51 μέρες, γεγονός που δείχνει και αυτό τη διάλυση που επικρατεί στον κυβερνητικό μηχανισμό.Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση θα περάσει μια νέα δοκιμασία , όταν στις 26 Μαίου, θα συνέλθει το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση και με βασικό θέμα την απομάκρυνση απο τις ένοπλες δυνάμεις περίπου 50 αξιωματικών ,που έχουν ισλαμιστικές τάσεις.Ο Ερμπακάν θα έρθει για μα ακόμη φορά αντιμέτωπος με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και σίγουρα η κόντρα θα ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

    [10] ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ Ε.ΦΩΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

    Απάνθρωπη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης τη μεταχείριση που τυγχάνει η Ελένη Φωκά από το κατοχικό καθεστώς, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα αυτό είναι ανθρωπιστικό.

    "Το όχι της κ. Φωκά προς το ψευδοκράτος είναι το ίδιο το όχι του ΟΗΕ προς το ψευδοκράτος. Τιμωρείται για την πίστη της στα Ηνωμένα Έθνη, και στις παγκόσμιες διακηρύξεις", δήλωσε σήμερα ο κ. Χριστοφίδης.

    Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος και γενικά η κυβέρνηση και η Βουλή προέβησαν σε διάφορες παραστάσεις, μεταξύ των οποίων προς τον Εισηγητή της Πολιτικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ανδρας Μπαρσόνι, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται την Καρπασία.

    "Αναμένουμε ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με την κ. Φωκά και θα επανέλθουμε στο θέμα", κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [11] ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ- ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς ενδέχεται να αρχισει στις 7 ιουλίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο κ. Χριστοφίδης ερωτηθείς αν θα υπάρχει ημερήσια διάταξη για τις απευθείας συνομιλίες δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα ακόμη και αναμένει την επίσημη πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Ο κυβερνητικός εκπόσωπος επανέλαβε ότι τα όρια των υποχωρήσεων στα οποία θα κινηθεί η κυπριακή πλευρά είναι pqodiacecqall]ma από το εθνικό συμβούλιο και υπενθύμισε ότι η οποιαδήποτε λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

    [12] ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΙΟΡΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Νέο διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, η οποία είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας, διόρισε χθες η Βουλή της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας αναλαμβάνει ο Λιούμπε Τρπέφσκι, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ο διοικητής της τράπεζας, Μπόρκο Στανόεφσκι είχε υποβάλλει την παραίτησή λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις παρατράπεζες και είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση αυτή έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση.

    Στο μεταξύ χθες στο Μοναστήρι διοργανώθηκε μία ακόμα συγκέντρωση των αποταμιευτών της παρατράπεζας. Στην συγκέντρωση ανακοινώθηκε ότι σήμερα ο πρόεδρος του συλλόγου των αποταμιευτών θα καταθέσει στο κοινοβούλιο τις 10.000 υπογραφές πολιτών. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος, οι αποταμιευτές θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τη Βουλή να εξετάσει, σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις, το σχέδιο για την αποζημίωση των πολιτών που διατηρούσαν καταθέσεις στις παρατράπεζας.

    [13] ΕΠΑΦΕΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ - ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Επαφές ανωτάτου επιπέδου είναι σε εξέλιξη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στελεχών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Οι επαφές αυτές ενισχύουν τις φήμες ότι επίκειται συνάντηση κορυφής, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Ιωάννη Παύλου, στη Βιέννη σε ημερομηνία που δεν έχει οριστεί ακόμη.

    Εκπρόσωπος της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δήλωσε χθες ότι "αυτή τη στιγμή βέβαιη θεωρείται μόνον η συνάντηση του κ.κ.Βαρθολομαίου με τον Πατριάρχη της Ρωσίας, Αλέξιο, αλλά τελικά δεν αποκλείεται να πάρει μέρος στις συζητήσεις και ο Πάπας".

    Η κινητικότητα ανάμεσα στις δύο εκκλησίες, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας, επίσκοπος Μάϊνς, καθηγητής δόκτωρ Κάρλ Λέμαν και ο γραμματέας Λαγκεντόρφερ, μεταβαίνουν σήμερα Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Οι Λεμάν και Λαγκεντόρφερ θα έχουν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, καθώς και με μέλη της Ιεράς Συνόδου, αλλά το περιεχόμενο των συνομιλιών, που θα γίνουν, είναι άγνωστο. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται "φιλική" και γίνεται σε ανταπόδωση παλαιότερης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Γερμανία.

    Ο Καρλ Λεμάν είναι επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας τα τελευταία επτά χρόνια και η σημερινή επίσκεψη του sto Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πρώτη, κάτι που θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Ο επίσκοπος Μάϊνς θα συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Γερμανίας, Αυγουστίνο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 23 May 1997 - 12:43:09