Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

  • [02] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΜΑΡΚΑΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΤΥΧΗΜΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

  • [04] Ι.ΣΤΡΑΤΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

  • [06] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [07] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  • [08] ΣΤΟ 36% Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  • [09] Η ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ

  • [10] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΤ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ

  • [12] ΟΙ 15 ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [13] ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

  • [14] ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΪΤ-ΚΟΥΚ

  • [15] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΜΕΘΟΔΟ ΠΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ "ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ"

  • [16] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΤΙΟ ΔΥΟ ΤΟΝΩΝ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

  • [17] ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ- ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Για τη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων και τη νέα πολιτική άμυνας συζήτησαν σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ για να εγκρίνει τις σχετικές προτάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Σε ερώτηση για το θάνατο του Ελληνα αστυνομικού στο Αργυρόκαστρο ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει θέμα δολοφονίας και παρέπεμψε στην στα τελικά αποτελέσματα των ερευνών που συνεχίζονται.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπερνς για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι η συμφωνία Παούλια-Γιλμάζ αποτελεί τη ρεαλιστική βάση για να ξεκαθαριστούν οι όποιες εκκρεμότητες στο Αιγαίο σχετικά με τις πτήσεις και τις ασκήσεις. "Οποιος έχει πρόβλημα αρκεί να εφαρμ΄'οσει αυτά τα οποία προβλέπει η συμφωνία", ανέφερε ο υπουργός και επανέλαβε ότι χώρα μας μονομερώς δέχτηκε να στέλνει εικόνα στο στρατηγείο της Νάπολης για τις κινήσεις αεροσκαφών στο Αιγαίο, για τις οποίες πρέπει να τηρούνται οι διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και η διεξαγωγή των ασκήσεων πρ΄πει να γίνεται με βάση τα διεθνή πρότυπα και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

    [02] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΜΑΡΚΑΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

    Σε ατύχημα αποδίδει επίσημα η ελληνική αστυνομία, τον θάνατο του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη, 32 χρονών στο ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου, ο οποίος βρέθηκε σήμερα νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι, ενώ εκτελούσε την καθημερινή του εργασία.

    Ο άτυχος υπαστυνόμος που κατάγεται από την Κρήτη, κατά το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πιθανότατα περιεργαζόταν το όπλο του και αυτό εκπυρσοκρότησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα στο μέτωπο.

    Ειδικοί ερευνητές που μεταβαίνουν στο Αργυρόκαστρο θα ερευνήσουν τις συνθήκες, υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός και θα συντάξουν επίσημο πόρισμα.

    Η σορός του άτυχου αστυνομικού μεταφέρθηκε στα Γιάννενα όπου γίνεται η νεκροτομή. Απο το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε αμέσως η είδηση και δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες προς το προσωπικό του προξενείου.

    Υπάλληλος του προξενείου στο Αργυρόκαστρο, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν έγινε καμμία επίθεση από Αλβανούς, αφού νωρίτερα υπήρχαν οι πληροφορίες ότι ο Μαρκάκης πυροβολήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές.

    Ο πρόξενος Νίκος Κανέλλος σε δηλώσεις του περιορίστηκε να αναφέρει ότι αναμένει τα αποτελέσματα της νεκροψίας και της εγκληματολογικής έρευνας που θα γίνει.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΤΥΧΗΜΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

    Στο θέμα του θανάτου του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη αναφέρθηκε s^leqa ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι κάποιοι πυροβόλησαν τον υπάλληλο του προξενείου από γειτονικό τζαμί.

    Οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Μαρκάκης περιεργαζόταν το όπλο μέσα στο προξενείο και αυτό εκπυρσοκρότησε, είπε ο Υπουργός Τύπου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για αυτοκτονία αφού, όπως είπε, ήταν συνεπής και συγκροτημένος αξιωματικός και δεν έτυχε να αντιμετωπίζει προσωπικά προβλήματα.

    [04] Ι.ΣΤΡΑΤΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

    Την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτός ο στόχος για συμμετοχή της χώρας μας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος, σχολιάζοντας τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για ζητήματα οικονομίας.

    "Εκείνο το οποίο είναι το πρόβλημα, για να μην αναφερθούμε στο παρελθόν, είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας" είπε ο κ. Στράτος ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν κατανοήσει την ανάγκη εξυγείανσης του δημοσίου τομέα και ολοκλήρωσης των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζονται για τον περιορισμό των δαπανών.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο τη συνεργασία των επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, είχαν σήμερα το πρωί τα μέλη της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων, που βρίσκονται στην Ελλάδα με την ευκαιρία της σημερινής γενικής τους συνέλευσης.

    Οπως δήλωσε μετά τη λήξη της συνάντησης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Ανδρέας Κυριαζής, που προεδρεύει και της βαλκανικής Ενωσης, ο πρωθυπουργός ανάλυσε τις σκέψεις του για το Βαλκανικό χώρο και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει καί μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    [06] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Εζέρ Βάιτσμαν, τον πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του, Νταβίντ Λεβί πρόκειται να συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα αυτή.

    Κατά τις σημερινές συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών στο Ισραήλ θα επιδιώξει σε μια ύστατη προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών, να μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις απόψεις της παλαιστινιακής ηγεσίας.

    Χθες, ο κ.Πάγκαλος συναντήθηκε στη Γάζα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε έντονα κάθε pqosp\heia διακοπής της συμφωνίας στο Οσλο και την πολιτική εποικισμού που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν και να τηρήσουν την υπογραφή τους.

    Ο Γιασέρ Αραφάτ, από την πλευρά του, εξήρε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει σταθεί πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού σε όλες τις δύσκολες στιγμές. και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για ειρηνευτική διαδικασία. Ο κ.Αραφάτ χαρακτήρισε θετικές και εποικοδομητικές τις επαφές που είχε με το Θεόδωρο Πάγκαλο, ενώ σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται υπουργός Εξωτερικών τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

    Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμα διμερή θέματα, ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε στον κ.Αραφάτ ότι θα βοηθήσει στο μεγάλο τους όραμα για εορτασμό όλων των θρησκειών στη Βηθλεέμ το έτος 2000.

    [07] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Το πρόγραμμα πυρόσβεσης που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Γεωργίας για τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δασών Ηλίας Μπεριάτος. Ο κ. Μπεριάτος τόνισε ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα ενώ έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας στις ευαίσθητες περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Εκανε ακόμη λόγο για ευθύνη εμπρηστών που κατευθύνονται από ξένα κέντρα ο οποίος δήλωσε: "Υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι και επειδή υπάρχει συγκυρία κινδύνων και είναι δύσκολη περίοδος, κάνουμε όλες αυτές τις προετοιμασίες".

    Ο Γενικός Γραμματέας Δασών γνωστοποίησε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη του απαραίτητου εποχικού προσωπικού της δασοπυρόσβεσης ενώ για την καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα προστεθούν και άλλα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου "Καναντέρ".

    [08] ΣΤΟ 36% Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Στο 36% έχει φτάσει η απορρόφηση των κονδυλίων από το περιφερειακό πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού ύψους 260 δισεκατομμυρίων δραχμών, και μέχρι το τέλος του 1997 υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 55%, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους νομάρχες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του περιφερειάρχη, Χαράλαμπου Σοφιανού, και του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών.

    Οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων και απορρόφησης των κονδυλίων είναι ικανοποιητικοί, είπε ο υπουργός, και σημείωσε πως αν συνεχιστούν θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση ως το τέλος του 1999, οπότε ολοκληρώνεται και το σχετικό πρόγραμμα. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και τα διάφορα προβλήματα που παρατηρούνται στην εκτέλεση των έργων, τα οποία τις περισσότερες φορές έχουν να κάνουν με καθυστερήσεις στην κατάρτιση των μελετών.

    Οι συζητήσεις για την αναμόρφωση του περιφερειακού pqocq\llator θα ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο και εφόσον κριθεί ότι κάποια έργα δεν πρόκειται να εκτελεστούν θα μεταφερθούν τα εν λόγω κονδύλια σε άλλα έργα.

    Οπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν και με τους νομάρχες της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    [09] Η ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ

    Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του νεογνού, του βρέφους και του παιδιού. Οι ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, σε βιταμίνες και μέταλλα διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και το ρυθμό αύξησης. Γι' αυτό ποιοτικές και ποσοτικές αποκλίσεις στις προσλαμβανόμενες θρεπτικές ουσίες, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, οδηγούν σε στασιμότητα της ανάπτυξης και σε νοσηρές καταστάσεις. Τόσο η μειωμένη, όσο και η υπερβολική πρόσληψη έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

    Αυτό τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής γαστρεντερολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σάντα Νούσια - Αρβανιτάκη, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 30ού ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης από αύριο μέχρι το Σάββατο 24 Μαϊου και στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

    Η κυρία Αρβανιτάκη προσθέτει, ότι και μία σειρά στερητικών νοσημάτων οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι στερητικές αυτές καταστάσεις είναι πιο συχνές στα βρέφη και τους εφήβους λόγω του έντονου ρυθμού ανάπτυξης. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι η ραχίτιδα (ανεπαρκής χορήγηση βιταμίνης D) και η σιδηροπενική αναιμία (ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου). Επί πλέον τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ευαισθησία στις λοιμώξεις.

    Ενα από τα σημαντικότερα θέματα του συνεδρίου είναι η εντερική ανεπάρκεια, η οποία προκύπτει μετά από την αφαίρεση τμήματος του εντέρου για διαφόρους λόγους. Μία από τις τελευταίες λέξεις της παιδοχειρουργικής για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του βραχέος εντέρου στα βρέφη και στα παιδιά είναι η μεταμόσχευση εντέρου και στο θέμα αυτό θα αναφερθεί στην ομιλία του κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός μεταμοσχευτής, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Ανδρέας Τζάκης.

    Σοβαρό πρόβλημα για τον ελληνικό χώρο αποτελεί η χρόνια ηπατίτιδα και για το θέμα αυτό θα μιλήσει ο καθηγητής της παθολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Στέφανος Χατζηγιάννης μαζί με άλλους επιστήμονες από την Ευρώπη και την Αμερική.

    [10] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

    Φόβους για την κατάργηση της φοροαπαλλαγής των καταθέσων σε sum\kkacla,την οποία με πρόσφατο νόμο είχε χορηγήσει η κυβέρνηση,εκφράζουν οι ομογενείς.Εξέλιξη ,η οποία ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει τους απόδημους Ελληνες στο κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν στην Ελλάδα.

    Το όλο πρόβλημα,ήρθε στην επικαιρότητα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας "Πρωϊνή",η οποία επισημαίνει ότι ο κίνδυνος απόσυρσης των καταθέσεων, ξεκινά απο την πρακτική εφαρμογή του νόμου ,σύμφωνα με τον οποίο οι ομογενείς (μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού) εξαιρούνται από την επιβολή φόρου 15% σε τόκους από καταθέσεις σε συνάλλαγμα, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου.

    Oπως είχε ανακοινώσει προ καιρού το υπουργείο Oικονομικών της Ελλάδας, ο νόμος εξαιρεί απο τη φορολογία τους καταθέτες, αν είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Αυτή η γενική αναφορά είχε γίνει τότε αποδεκτή με ανακούφιση απο τους απόδημους Ελληνες στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, στην Ευρώπη.Στην πράξη όμως διαπίστωσαν ότι το ελληνικό δημόσιο προβαίνει σιωπηρά στην άρση του απορρήτου των καταθέσεων τους και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει πολλούς ομογενείς να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις Ελληνικές τράπεζες.

    Συγκεκριμένα, το πρόβλημα ξεκίνησε απο τη στιγμή που οι ομογενείς διαπίστωσαν οτι οι απαιτήσεις για να αποδείξουν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που εκπληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους στις χώρες που ζούν, είναι εξαιρετικά περίπλοκες, καταργούν το τραπεζικό απόρρητο και ενδέχεται να φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους ομογενείς με τις φορολογικές αρχές ξένων κρατών, όπως το πανίσχυρο και περιβόητο IRS στις ΗΠΑ.Το υπουργείο Oικονομικών της Ελλάδος ζητά απο τις ελληνικές τράπεζες να φορολογούν τους τόκους των λογαριασμών σε συνάλλαγμα και να επιστρέφουν το φόρο μόνο όταν ο καταθέτης πάρει βεβαίωση από το Εξωτερικό -στην περίπτωση των Ελληνοαμερικανών από την αμερικανική εφορία (IRS) ότι φορολογείται στις ΗΠΑ. Μόλις ο ομογενής πάρει τη βεβαίωση από το IRS θα πρέπει να πάει στο Ελληνικό Προξενείο για να βεβαιώσει τη γνησιότητα της και να τη μεταφράσει. Δηλαδή έξοδα για μεταφραστικά και χαρτόσημα και απώλεια πολύτιμου χρόνου.

    Αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη του ότι τα περισσότερα Ελληνικά Προξενεία δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων, ώστε οι μεταφραστικές υπηρεσίες να ικανοποιήσουν τον ανάλογο όγκο εργασίας, ο καταθέτης θα πρέπει να καταφύγει σε ιδιώτη μεταφραστή, που σημαίνει πρόσθετα έξοδα, αλλά και αποκάλυψη των καταθέσεων του στην Ελλάδα ή όπου αλλού, σε τρίτα πρόσωπα.Επιβάλλεται ακόμη τα πιστοποιητικά αυτά να εκδίδονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να επικυρώνονται από τα προξενεία.

    Πέρα από αυτό το ζήτημα όμως, οι απόδημοι Ελληνες προβληματίζονται για τις τυχόν επιπλοκές που θα έχουν με τις φορολογικές αρχές των χωρών, όπου ζούν και αυτό για τους εξής δυο λόγους :

    - Τι θα γίνει αν οι φορολογικές αρχές μιας ξένης χώρας (το IRS για παράδειγμα) εγκαλέσουν πολίτες τους (Ελληνοαμερικανούς) για το γεγονός οτι επι σειρά ετών διατηρούσαν καταθέσεις σε συνάλλαγμα σε άλλη χώρα (Ελλάδα), αλλά δεν ενημέρωσαν τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές;

    - Το επίσημο ελληνικό κράτος μπορεί να τους καλύψει έστω και ej των υστέρων;

    - O ομογενής θα πρέπει να πληρώσει για τις καταθέσεις που διατηρεί στην Ελλάδα ή στην χώρα όπου ζεί;

    Παράγοντες της ομογένειας τόνιζαν ότι η καθιέρωση της θεωρημένης βεβαίωσης ή άλλων δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών πιστοποίησης του τόπου μόνιμης κατοικίας των πελατών ελληνικών τραπεζών θα αποθαρρύνει πολλούς από το να καταθέτουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα. Κύκλοι του υπουργείου Oικονομικών δήλωναν ότι η Ελλάδα υποχρεώνεται από την ευρωπαική νομοθεσία να ζητά τις βεβαιώσεις και τις λοιπές διαδικασίες, άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας αλλαγής του σχετικού νόμου, σημειώνοντας οτι το υπουργείο κατανοεί τον προβληματισμό των αποδήμων Ελλήνων και γι'αυτό δεν έχει πάρει ακόμη οριστικές αποφάσεις.

    Πάντως,σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές στο νομοσχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Ιουνίου και με το οποίο θα απελευθερώνεται πλήρως το συνάλλαγμα, θα ρυθμίζονται οριστικά και ζητήματα όπως αυτό της φοροαπαλλαγής των καταθέσεων των ομογενών στις ελληνικές τράπεζες. Α.Τ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΤ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ

    Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Μοναστήρι της ΠΓΔΜ, καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να προχωρήσει στο κλείσιμο της παρατράπεζας ΤΑΤ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των καταθετών, οι οποίοι απειλούν πως θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να διεκδικήσουν τα χρήματα που διατηρούσαν στην παρατράπεζα.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, σε επιστολή που απέστειλαν οι καταθέτες προς τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η υπομονή των καταθετών έχει εξαντληθεί και μπορεί να προκληθούν επεισόδια και την ευθύνη θα την αναλάβει η κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συλλόγου καταθετών της ΤΑΤ, στο Μοναστήρι, το Πρίλεπ και στα Σκόπια χθες ξεκίνησε εκστρατεία για τη συγκέντρωση 10.000 υπογραφών, οι οποίες θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο. Οι υπογραφές αυτές, σύμφωνα με τις διατάξεις του συντάγματος, θα επιβάλλουν στη Βουλή να εξετάσει το σχέδιο νόμου που προτείνουν οι καταθέτες της παρατράπεζας για την επιστροφή των καταθέσεών τους.

    Σημειώνεται ότι το σχέδιο που προτείνουν οι καταθέτες της ΤΑΤ το απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών, Τάκι Φίτι, καθώς προβλέπει όχι μονό της επιστροφή των καταθέσεων, αλλά και των νόμιμων επιτοκίων, γεγονός που δεν αποδέχεται η κυβέρνηση της χώρας.

    [12] ΟΙ 15 ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Τα θέματα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτκής άμυνας θα εξετάσουν σήμερα στη Χαγη οι δεκαπέντε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ολλανδική προεδρία εισηγείται σχέδιο κειμένου εφ΄ όλης της ύλης το οποίο διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούν ότι υστερεί από τις προσδοκίες που είχαν εκφραστεί αρχικά.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ότι αφορά στην Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, οι προτεινόμενες διατυπώσεις δεν θεωρούν τον οργανισμό ως τον αμυντικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά εκφράζουν την επιθυμία να συνδεθεί στενότερα με την Ενωση στο μέλλον.

    Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός αναπληρωτής εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενώ συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας ευρωπαϊκών υποθέσεων του υπουργείου καθηγητής Στέλιος Περράκης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν αναμένεται κάποια σημαντική μεταβολή στην βρετανική θέση στα συγκεκιρμένα θέματα αλλά και ότι τα κύρια ζητήματα θα επιλυθούν στην έκτακτη σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνησεων μέσα στην εβδομάδα στο Αμστερνταμ.

    [13] ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

    Πενήντα πέντε άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων χθεσινοβραδυνών επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Λευκωσία με αφορμή την κοινή συναυλία των Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ που πραγματοποιήθηκε στην "πράσινη γραμμή" στη Λευκωσία, ενώ περισσότερα από σαράντα άτομα συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της διασάλευσης της τάξης και της επίθεσης κατά των αστυνομικών οργάνων.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τα οποία διήρκεσαν περισσότερες από τρεις ώρες εκατοντάδες διαδηλωτές -κυρίως της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών- που προσπαθούσαν να διασπάσουν τα οδοφράγματα και να πλησιάσουν το χώρο της συναυλίας, στο γήπεδο Ταξίμ, συγκρούστηκαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα να προκληθούν μικροτραυματισμοί.

    Αντιρρήσεις για την πραγματοποίηση της κοινής αυτής εκδήλωσης, της μεγαλύτερης ανάμεσα στις δύο κοινότητες απο το 1974, και η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, είχαν εκφραστεί τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών, την ώρα της συναυλίας, είχε προγραμματίσει αντικατοχική διαδήλωση, ένα μόλις χιλιόμετρο από το γήπεδο Ταξίμ ενώ από τουρκοκυπριακής πλευράς εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες από οργανώσεις εθνικιστικών κομμάτων και την εξτρεμιστική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι" μέλη της οποίας εμπόδιζαν την πρόσβαση στη συναυλία στους Τουρκοκύπριους.

    Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σχολιάζοντας τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη Λευκωσία σχολίαζαν ότι τα γεγονότα αυτά κατέδειξαν τη σοβαρή διάσταση απόψεων που χαρακτηρίζει τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο σχετικά με το θέμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας τόνισε ότι "είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιας έκτασης επεισόδια στη Λευκωσία". Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής αστυνομίας, Γλαύκος Ξένος, δήλωσε για τα επεισόδια, ότι "οι διαδηλωτές επεδίωκαν να τρομοκρατήσουν όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν την συναυλία της ειρήνης και όταν απέτυχαν, κατέφυγαν σε άλλες μορφές χουλιγκανισμού".

    Τη συναυλία παρακολούθησαν τελικά περίπου τρεις χιλιάδες άτομα εκ των οποίων χίλιοι Ελληνοκύπριοι ενώ ανάμεσα στους επισήμους ήταν ο αναπληρωτής ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ, πολιτικές προσωπικότητες και από τις δυο πλευρές και ξένοι διπλωμάτες.

    "Παρά τα επεισόδια η συναυλία πέτυχε το στόχο της. Πέρα απο τη ψυχαγωγία τόσο οι καλλιτέχνες όσο και το κοινό έστειλαν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αγάπης και ειρηνικής συνύπαρξης στις δύο κοινότητες", δήλωσε ο Γκουστάβ Φεϋσέλ μετά το τέλος της συναυλίας.

    Ο ειδικός απεσταλμενος της Βρετανίας στην Κυπρο σερ Ντέβιντι Χάνεϊ σε συνέντευξή του στο BBC, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη μιας οριστικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος. "Είμαι αισιόδοξος επειδή έχει προετοιμαστεί το έδαφος απο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για μια νέα μεσολαβητική προσπάθεια. Αναμένω δε ότι σύντομα θα αποφασιστεί η διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στους δυο ηγέτες των δυο κοινοτήτων", τόνισε ο κ.Χάνεϊ και επισήμανε ότι στόχος του είναι η θετική του συμβολή "όσο χρόνο οι ejpq|sypoi των δυο κοινοτήτων θα προετοιμάζονται για απευθείας συνομιλίες ανταλλάσοντας απόψεις για συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν ανακύψει". Καταλήγοντας επανέλαβε ότι η Βρετανία δεν επιχειρεί να περάσει τα δικά της σχέδια αλλά επικεντρώνει τις προσπάθειες της για την ανάληψη μιας συντονισμένης προσπάθειας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας με στόχο την επίλυση του κυπριακού.

    Από τη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ χαρακτήρισε τη συναυλία "ως ένδειξη ότι οι δύο κοινότητες επιθυμούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους". Ο κ.Εκχαρντ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέγνωσε γραπτή δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι "τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ενεργά τους διοργανωτές επιτρέποντας τη χρησιμοποίηση του σταδίου στην ουδέτερη ζώνη. Το γεγονός υποστηρίζεται από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο", προστίθεται στη δήλωση.

    Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Εκχαρντ τόνισε ότι "ο διεθνής οργανισμός θεωρεί πως η συναυλία είναι υποβοηθητική στις προσπάθειες που καταβάλλει τώρα στην Κύπρο και στην περιοχή ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιες για Πολιτικές Υποθέσεις, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τις απευθείας συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο". Ε.Τ.

    [14] ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΪΤ-ΚΟΥΚ

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς διέψευσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας συζήτησαν το Κυπριακό στη συνάντηση που είχαν.

    Δεν πιστεύω ότι το Κυπριακό ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, είπε. Το Κυπριακό αποτελεί πάντα θέμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα θέμα στο οποίο συμφωνούμε και για το οποίο πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε στην προώθηση της ειρήνης στην Κύπρο και στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας στο Αιγαίο.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις Σολάνα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ο κ. Μπέρνς απάντησε ότι αυτό που μπορεί να πει είναι ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προώθησε μερικές ιδέες για την μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θα ήταν ανάρμοστο για μένα, πρόσθεσε ο κ. Μπερνς, να σχολιάσω δημόσια τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις διαπραγματεύσεις... Προτιμά (ο κ. Σολάνα) να μη δημοσιοποιήσει τις προτάσεις αυτές και θα σεβαστούμε την επιθυμία του. Αναγνωρίσουμε ότι αυτού του είδους οι συζητήσεις αφορούν θέματα τα οποία είναι νομικώς περίπλοκα, όπως είναι πολλά θέματα σχετικά με το Αιγαίο και είναι πολιτικώς πολύ ευαίσθητα για την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι συνεπώς κατανοητό που η Ελλάδα και η Τουρκία επιθυμούν να έχουν οι ίδιοι μια προσεκτική δημόσια προσέγγιση γι’ αυτά τα θέματα. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι οι προτάσεις που έθεσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα παραμένουν υπό ενεργό εξέταση και από τις δύο κυβερνήσεις.

    Είμαστε ικανοποιημένοι που αυτές οι συνομιλίες φαίνονται να προοδεύουν και ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να τις προσεγγίζουν με σοβαρότητα και καλή πίστη. Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν είμαστε apocogteul]moi, γιατί πιστεύουμε ότι όποτε οι δύο χώρες συζητούν για μέτρα που θα μειώσουν την ένταση, αυτό είναι καλό πράγμα. Αντιλαμβανόμεθα όμως ότι αυτά δεν είναι απλά θέματα. Δεν είναι θέματα που απαιτούν μια μονολεκτική απάντηση, ναι ή όχι. Η ελληνική και τουρκική κυβέρνηση ίσως απαιτήσουν περισσότερο χρόνο για να τα εξετάσουν και αυτό μας βρίσκει σύμφωνους.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η τουρκική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να αποδεχθεί τις προτάσεις του Σολάνα, ο κ. Μπέρνς παρέπεμψε στην τουρκική κυβέρνηση. Πιστεύω, συνέχισε, ότι είναι πολύ σημαντικό για μας, εν μέσω διαπραγματεύσεων να μην υπεισέλθουμε δημόσια στις διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας να περιγράψουμε τις θέσεις των διαπραγματευόμενων μερών. Ας μιλήσουν η τουρκική και ελληνική κυβέρνηση εξ ονόματος τους. Υπάρχουν λεπτές, ευαίσθητες διαπραγματεύσεις που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν.

    [15] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΜΕΘΟΔΟ ΠΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ "ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ"

    Ειδικό ηλεκτρικό μαχαίρι, που απομακρύνει την σπονδυλική στήλη των σφαγμένων ζώων ανακάλυψαν δύο Βούλγαροι νευροχειρούργοι, οι αδελφοί Αλεξάντερ και Ιβαν Στεφάνοφ.

    Με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνεται ο κίνδυνος να διαδοθούν στο κρέας των σφαγμένων μοσχαριών και αγελάδων οι ουσίες, που προκαλούν τη γνωστή νόσο των "τρελών αγελάδων".

    Με την ανακάλυψη των Βουλγάρων γιατρών, έλαβε νομική πατέντα στην Ουψάλα της Σουηδίας, είναι δυνατόν για ορισμένα δευτερόλεπτα να απομακρυνθεί η σπονδυλική στήλη του σφαγμένου ζώου πριν κοπεί στα δύο, όπως είναι η πρακτική στα περισσότερα σφαγεία.

    Ετσι αποτρέπεται η δυνατότητα μόλυνσης του κρέατος με τις θανατηφόρες παραπρωτεϊνες, που προκαλούν την αρρώστια, γράφει η εφημερίδα της Σόφιας "Τρουντ".

    [16] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΤΙΟ ΔΥΟ ΤΟΝΩΝ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Νέα στοιχεία για την υπόθεση λαθρεμπορίου δύο τόνων υψηλής ποιότητας μαριχουάνας, η οποία ανακαλύφθηκε σε σκοπιανό φορτηγό στα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Ρουμανίας αποκαλύπτει η ημιεπίσημη εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανεπίσημες πηγές, το φορτηγό στο οποίο ανακαλύφθηκε το επίμαχο φορτίο είναι ιδιοκτησία της εταιρείας μεταφορών "Trans-Veles" από το Βέλες, η οποία το διέθεσε σε εταιρεία μεταφορών από τη Θεσσαλονίκη για να αποπληρώσει τα χρέη της.

    Η ελληνική εταιρεία, συνεχίζει η εφημερίδα, έδωσε εντολή στο σκοπιανό φορτηγό να παραλάβει από το λιμάνι του Πειραιά κοντέινερ με κεραμικά, το οποίο έπρεπε να το μεταφέρει στη Όστροβα της Τσεχίας.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας, το σκοπιανό φορτηγό παρέλαβε το φορτίο, κατευθύνθηκε στο Βέλες και από εκεί στη Σόφια για να βγάλει βίζα για την Τσεχία. Από τη Βουλγαρία κατευθύνθηκε, μέσω Ρουμανίας, προς την Ουγγαρία. Στα ουγγρικά s}moqa τελωνειακές αρχές άνοιξαν το κοντέινερ, το ποίο αντί για κεραμικά περιείχε 2.020 κιλά μαριχουάνας.

    Τέλος, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο διευθυντής της Trans- Veles", Ντίμτσε Γιανούσεφ, καθώς και οι αστυνομικές αρχές του Βέλες αποφεύγουν προς το παρόν να δώσουν επίσημες δηλώσεις για το συμβάν.

    [17] ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ- ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Στον "αέρα" κινδυνεύουν να τιναχτούν οι προγραμματισμένες για τις 29 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία καθώς παρά τις αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των αλβανικών πολιτικών κομμάτων και μεταξύ του Προέδρου Μπερίσα και του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο, το πολιτικό χάσμα που δημιουργήθηκε με τη ψήφιση του εκλογικού νομου -βάσει της πρότασης του Δημοκρατικού Κόμματος- παραμένει αγεφύρωτο.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν αποφασισμένα να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος, πράγμα που όπως υποστηρίζουν, επιτρέπει στο Δημοκρατικό Κομμα ο εκλογικός νόμος, και εμμένουν στη θέση ότι θα απόσχουν απο τις εκλογές της 29ης Ιουνίου. Απο την πλευρά του ο Μπερίσα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης και ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ελεγχόμενη απο το Δημοκρατικό Κόμμα, Βουλή.

    Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Μπερίσα, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της νέας πολιτικής κρίσης, απέβησαν άκαρπες καθώς ο Αλβανός Πρόεδρος παρά την αρχική προθυμία συνεργασίας που επέδειξε και παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας ότι θα επανεξετάσει την υποστήριξή της προς την Αλβανία, στη συνέχεια εμφανίστηκε ανυποχώρητος και χαρακτήρισε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για αλλαγές στον εκλογικό νόμο "αντισυνταγματικά".

    Τα οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό, Ρεπουμπλικανικό, Δεξιό Δημοκρατικό, Σοσιαλδημοκρατικό, Balli Kombetar, η Δημοκρατική Συμμαχία, ΚΕΑΔ) που δεν αποδέχονται τον εκλογικό νόμο ολοκλήρωσαν παρουσία του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο τις προτάσεις τους, που αφορούν στις τροποιήσεις του εκλογικού νόμου, έτσι ώστε να είναι αποδεκτός από όλους. Τα κόμματα διατρανώνουν την αντίθεσή τους στον εκλογικό νόμο αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο έγινε το "μοίρασμα" των μονοεδρικών και στον τρόπο συγκρότησης των εκλογικών επιτροπών καθώς και στην τεχνική προετοιμασία τους, δηλαδή στην κατάρτιση εκλογικών καταλόγων, στις εγγραφές κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας κ.α.Παράλληλα ζητούν να επέλθει συμφωνία για τον διορισμό -εντός τριών ημερών- του αρχηγού των Μυστικών Υπηρεσιών, για τη ραδιοτηλεόραση με τη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου και την κατάρτιση ενός συμβολαίου συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης Φίνο και διεθνών οργανισμών για την προετοιμασία των εκλογών. Η ικανοποίηση των προτάσεων αυτών αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

    Το νέο πολιτικό αδιέξοδο και ο κίνδυνος ματαίωσης των εκλογών aun\mei τις ανησυχίες της Δύσης για κλιμάκωση της κρίσης και της αστάθειας στη χώρα, στην οποία η κατάσταση είναι ακόμη ανεξέλεγκτη στο νότο της Αλβανίας.

    Σε μια ακόμη προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης, στα Τίρανα μεταβαίνει εκ νέου, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για την έκθεση που ετοιμάζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός σχετικά με την κατάσταση στη χώρα.

    Εκκληση στα πολιτικά κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία για τον εκλογικό νόμο απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ κ.Πέτερσεν. Επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαμήνυσε ότι η Ενωση θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τις προσπάθειές της για παροχή υποστήριξης προς την Αλβανία στην περίπτωση που ματαιωθούν οι εκλογές της 29ης Ιουνίου. Ακόμη, έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας να συνεργαστούν με τον ειδικό απεσταλμενο του ΟΑΣΕ για την επίτευξη συμφωνίας απηύθυναν οι ΗΠΑ ενώ το Στέητ Ντιπάρμεντ ανακοίνωσε ότι ο εκλογικός νόμος εξετάζεται προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο νόμος ψηφίστηκε από ένα μόνο κόμμα.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φινο, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης.

    Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές στα Τίρανα, υποστηρίζουν ότι με την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί και ιδιαίτερα στο νότο της Αλβανίας, η διεξαγωγή δίκαιων και αδιαβλητων εκλογών είναι ουτοπία. E.T.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 20 May 1997 - 12:31:32