Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-16

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΜΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [02] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ "ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ" ΤΟΥ ΝΑΤΟ,ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [03] Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΓΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [04] Χ.ΤΣΟΛΑΚΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

  • [05] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:ΚΑΝΕΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟ

  • [06] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ 22η ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

  • [07] ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [08] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

  • [09] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ - ΕΓΙΝΕ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [11] ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ CIA ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1976 Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [12] ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η "ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ" ΣΟΦΙΑΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [14] Ο ΜΠΟΡΙΣ ΝΕΜΤΣΟΦ ΣΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΤΗΣ GAZPROM

  • [15] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΜΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Την πρόταση του Ολλανδού υπουργού εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο για συνάντηση των εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας από τις 26 έως τις 28 Μαΐου απέρριψε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος εξάλλου κατέστησε σαφές ότι όσο η Αγκυρα συνεχίζει την αδιαλλαξία της η χώρα μας δεν θα αποδεσμεύσει τα Κοινοτικά κονδύλια. "Εμείς εμμένουμε στη διαδικασία που έχουμε προδιαγράψει. Οι εμπειρογνώμονες καταρτίζουν το κείμενό μας. Υποθέτω ότι μπορεί να το τελειώσουνε σήμερα ή στις αρχές της άλλης ebdol\dar και το κείμενο αυτό είμαστε έτοιμοι να το στείλουμε, υπό τον όρο βέβαια να αποσυρθεί αυτό το τέρμινο της συνάντησης το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην όλη διαδικασία. Είναι προφανές ότι ο κ. Βαν Μίρλο πρέπει να καταλάβει ότι έκανε ένα λάθος και ότι αυτό που είπε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.

    Για το θέμα των Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων της Αγκυρας ο υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι οποιαδήποτε έναρξη επαφών οποιουδήποτε είδους δεν είναι αρκετή προϋπόθεση για να αποδεσμευτεί το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Τουρκίας από την Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, είπε ο κ. Πάγκαλος, "πρέπει να ικανοποιηθούν οι τρεις όροι που έχουμε θέσει και στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και τη συνηθισμένη τακτική μεταξύ των πολιτισμένων εθνών".

    [02] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ "ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ" ΤΟΥ ΝΑΤΟ,ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Συγκεκριμένη πρόταση ,που περιλαμβάνει πέντε σημεία , κατέθεσαν οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στούς Ελληνες συναδέλφους τους,κατα την συνάντησή τους, την περασμένη εβδομάδα στην Κρήτη,όπου συζητήθηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία,στο χώρο του Αιγαίου.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας κ.Μπέηκον, ο οποίος όμως πρόσθεσε πώς δεν γνωρίζει αν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση.

    Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, δεν συζητήθηκε το θέμα των αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο, διαψεύδοντας έτσι τις πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολάβησαν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    "Αυτό που συζητήθηκε ,είπε ο κ.Μπέηκον, είναι η πρόταση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, που περιλαμβάνει τα εξής σημεία: 1) μορατόριουμ στις στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου 2) Αεροσκάφη χωρίς οπλισμό θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές αποστολές 3) τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούν το μηχανισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (Identification Friend or Foe Device) για να αποτρέπουν αναχαιτίσεις και να μειώνονται οι πιθανότητες λαθών κατα τη διάρκεια εικονικών αερομαχιών 4) να υπάρχει άμεση επικοινωνία των κέντρων επιχειρήσεων αεραμύνης Ελλάδας και Τουρκίας και 5) η δημιουργία κέντρου στο ΑFSOUTH για να παρακολουθούνται οι περιφερειακές αεροπορικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο."

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε πώς οι δύο χώρες μέχρι τώρα δεν έχουν απαντήσει θετικά ή αρνητικά επι των προτάσεων του Χαβιέ Σολάνα.

    [03] Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΓΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ TGS ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Δεν υπάρχει ίχνος υποχώρησης από τις πάγιες ελληνικές θέσεις που έχουν θέσει επανειλλημένως η χώρα μας για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επανέλαβε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι σε καμμιά περίπτωση η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων αλλά και οι συναντήσεις που έγιναν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας δεν σημαίνει την έναρξη απευθείας διαλόγου.

    Απαντώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών σε επερώτηση βουλευτών του ΔΗΚΚΙ για τη συνολική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, επανέλαβε τους τρεις όρους που θέτει η χώρα μας ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σημείωσε ότι υπάρχει βελτίωση σε διμερές επίπεδο.

    Επίσης, ο κ. Κρανιδιώτης κατηγόρησε τα Σκόπια για παρελκυστική πολιτική στο θέμα του ονόματος και παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της Νέας Υόρκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα αθετήσουν τελικά την υπογραφή τους.

    Οπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, στόχος της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι μια ισχυρή Ελλάδα, ικανή να ανταγωνιστεί με επιτυχία σε ένα κόσμο αλληλεξάρτησης για αυτό όπως είπε χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στα εθνικά θέματα και δεν πρέπει να γίνεται κριτική κάτω από κομματική σκοπιμότητα.

    Ειδικότερα, ο κ. Κρανιδιώτης αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι η βελτίωση τους προϋποθέτει την αποδοχή των τριών όρων που έχει θέσει η χώρα μας στη Τουρκία: δήλωση χωρίς όρους οτι αποκλείει την απειλή πολέμου ή τη χρήση βίας, αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων που διέπουν το Αιγαίο, ενώ για θέματα που αφορούν την ερμηνεία τους την αποδοχή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Και το επόμενο βήμα-συμπλήρωσε-θα είναι η σύνταξη συνυποσχετικού για την υφαλοκρηπίδα.

    Αναφερόμενος ο κ. Κρανιδιώτης στη σύσταση Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων, καθώς και στις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ Πάγκαλου-Τσιλέρ και Παπανδρέου-Οϊμέν, στο πλαίσιο πολυμερούς συνεργασίας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ε καμία περίπτωση δεν αποτελούν έναρξη διαλόγου, ούτε αναγνώριση θεμάτων που εγείρει η Αγκυρα.

    "Η Ελλάδα, είπε, χωρίς να παραχωρεί και να διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία, οι οποίες από το 1974 με την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο χαρακτηρίζονται από οξύτητα, ενώ από το 1993 πέρασαν σε νέο επίπεδο αντιπαράθεσης με τις εδαφικές της διεκδικήσεις στο Αιγαίο".

    Η ομαλοποίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρανιδιώτης, πρέπει να γίνει με βήμα προς βήμα προσέγγιση και απαιτεί τρεις προϋποθέσεις. Την επίλυση του Κυπριακού, με δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, τον τερματισμό της επιθετικής πολιτικής της Αγκυρας προς την Ελλάδα και την αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

    Ειδικότερα για το Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε ως το πρώτο εθνικό θέμα, υψίστης προτεραιότητας, ο κ. Κρανιδιώτης υπογράμμισε |ti η ελληνική πλευρά προσπαθεί να επιτύχει την ανατροπή του status quo που έχει παγιωθεί και η λύση του πρέπει να αναζητηθεί μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες και διπλωματικά μέσα.

    Είναι, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, θέμα εισβολής και κατοχής. Και πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για την επίλυσή του. Ελπίζουμε οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς που θα αρχίσουν σύντομα να αποδώσουν.

    Συμπλήρωσε δε, ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει σημαντικά στις προσπάθειες που γίνονται και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε διεύρυνση της Ενωσης προς Ανατολάς αν δεν είναι μέσα στις πρώτες χώρες που θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Σε ότι αφορά το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ανέφερε ότι θα υφίσταται όσο το επιβάλλουν οι συνθήκες και ότι δημιουργήθηκε για λόγους καθαρά αμυντικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα. "Οσοι εκφράζουν αντιρήσσεις δεν έχουν παρά να εργαστούν για την αποστρατικοποίηση του νησιού" συμπλήρωσε.

    Για την απόφαση να μην πετάξουν ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα πάνω από την Κύπρο κατά τη διάρκεια "Τοξότης", ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι αυτή δεν εντάσσεται στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και ότι ήταν μονομερής από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα ενόψει των απευθείας συνομιλιών που θα αρχίσουν μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς.

    Για το Αλβανικό, τόνισε ότι η Ελλάδα-της οποίας ο διαμεσολαβητικός ρόλος έχει αναγνωρισθεί από όλους- ενισχύει όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί ώστε να προχωρήσει η Αλβανία σε ειρηνική, πολιτική λύση και σε ένα πιο δημοκρατικό κόσμο και αντιπροσωπευτικό δρόμο.

    Για το ζήτημα με την ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι οι όλες διαπραγματεύσεις για το όνομα γίνονται βάση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που είχε υπογραφεί στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1993 με την οποία για πρώτη φορά τα Σκόπια αναγνώριζαν συμβατικά ότι πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Ωστόσο η ΠΓΔΜ, όπως είπε, παραβίασε τη συμφωνία ακολουθώντας παρελκυστική πολιτική. Ελπίζουμε ότι θα τιμήσουν την υπογραφή τους.

    Ακόμα έδωσε έμφαση στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στη νέα διεθνή κατάσταση, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Μέση Ανατολή.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για υποχώρηση από τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί μυστική διπλωματία σε σοβαρά εθνικά θέματα και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη συνενοχή της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και μετατρέπει τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις σε ελληνοτουρκικές διαφορές.

    [04] Χ.ΤΣΟΛΑΚΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Ο τρόπος με τον οποίο διδασκόταν και διδάσκεται η γλώσσα στο σχολείο έρχεται σε αντίθεση προς τις φυσικές διεργασίες που τη γεννούν και τη θρέφουν, γι αυτό και η διδασκαλία της στο σχολείο diataq\ssetai και αποτυχαίνει. Την επισήμανση αυτή έκανε ο καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Χρίστος Τσολάκης στη διάρκεια του Γ΄ Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα "Είκοσι χρόνια από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976". Ο κ Τσολάκης τόνισε ότι η γλώσσα στο σχολείο καταντάει γράμμα και οπτική εικόνα ενώ είναι "ζωή, σκέψη και ακούσματα".

    Ο καθηγητής υποστήριξε ότι η γλώσσα δεν πρέπει να απομνημονεύεται από τα γραμματικά εγχειρίδια αλλά να παράγεται και να αναπαράγεται στο φυσικό της διδακτικό πεδίο που είναι η γλωσσική συνείδηση του παιδιού, η σκέψη και το αίσθημά του, η γλωσσική κοινότητα και τα ίδια τα πράγματα. "Αυτό όμως το φυσικό γλωσσικό πεδίο αφανίζεται στο σχολείο και στη θέση του λειτουργεί ένα άλλο τεχνητό , ανίκανο να αναπληρώσει το πρώτο. Ετσι η διδασκαλία της γλώσσας ασφυκτιά εγκλωβισμένη στους κανόνες των βιβλίων αντί να λειτουργεί ώστε να παράγει τα βιβλία και τους κανόνες" πρόσθεσε ο κ Τσολάκης.

    Μια αλλαγή στη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος θα απαιτούσε αλλαγές και στην αξιολόγησή του. Προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και ενδεικτικά φύλλα αξιολόγησης παρουσίασαν οι φιλόλογοι Κυριακή Αδαλόγλου και Αβρα Αυδή. Κάθε φύλλο αξιολόγησης οργανώνεται σε δύο μέρη, το πρώτο αφορά την επεξεργασία διαφόρων κειμένων με ποικίλες ασκήσεις , το δεύτερο αφορά την παραγωγή του γραπτού λόγου από τους μαθητές. Στην καθαρεύουσα ο νόμος που καθιερώνει τη δημοτική

    Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976 αλλά ακόμη και ο νόμος που καθιερώνει τη δημοτική είναι γραμμένος στην καθαρεύουσα. Το άρθρο 2 του νόμου 309/1976 αναφέρει :"Γλώσσα διδασκαλίας, αντικείμενο διδασκαλίας και γλώσσα των διδακτικών βιβλίων εις όλας τα βαθμίδας της Γενικής Εκπαιδεύσεως είναι από του σχολικού έτους 1976-1977 η Νεοελληνική. Ως Νεοελληνική γλώσσα νοείται η διαμορφωθείσα εις πανελλήνιον εκφραστικόν όργανον υπό του Ελληνικού Λαού και των δοκίμων συγγραφέων του Εθνους Δημοτική, συντεταγμένη , άνευ ιδιωματισμών και ακροτήτων". Το άρθρο του νόμου είναι γραμμένο στο οπισθόφυλλο του προγράμματος του συνεδρίου στη διάρκεια του οποίου αξιολογήθηκαν τα όσα έγιναν στον είκοσι χρόνια από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη χρήση της γλώσσας με την καθιέρωση της δημοτικής.

    Η μεταρρύθμιση του 1976 , όπως υποστήριξε ο επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αριστείδης Βουγιούκας εκτός του πιο προωθημένου μέτρου για την αποκλειστική χρήση της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δεν ήταν παρά μία επανάληψη του πρωτοτύπου της, δηλαδή της μεταρρύθμισης του 1964.

    Την προώθηση του αναθεωρημένου αναλυτικού προγράμματος, την έκδοση νέων αναλυτικών προγραμμάτων για άτομα και ομάδες ειδικών κατηγοριών, την σύνταξη νέας γραμματικής και ανθολογίου και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρότεινε ο αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιούτου Διονύσιος Μελάς αναφερόμενος στη διδασκαλία της γλώσσας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Α.Φ.

    [05] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:ΚΑΝΕΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ DIAPQACLATEUSILO

    "Η μνήμη της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνιμού παραμένει ζωντανή στις μέρες μας, μας διδάσκει και μας προειδοποιεί. Η σημερινή Τουρκία εξακολουθεί να διαιωνίζει το έγκλημα της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο. Εξακολουθεί ν απειλεί στο Αγαίο με παράνομες, παράλογες και ανιστόρητες διεκδικήσεις. Αρνείται πεισματικά τη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, το διεθνές δίκαιο και τμήμα της ηγεσίας της διατρανώνει ακόμη απροκάλυπτα την εμμονή στην "Οθωμανική κληρονομιά" της Τουρκίας".

    Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σε μήνυμα του για την 75η επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, και υπογραμμίζει:"Απέναντι σ αυτή την πραγματικότητα εμείς έχουμε χρέος να αντιτάξουμε την πάγια και αποφασιστική στάση μας. Κανένα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας δεν είναι διαπραγματεύσιμο και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με κάθε μέσο αυτή την απόφαση μας. Παραλλήλως, δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για μια ειρηνική προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών που θα αμβλύνει το πολύ αρνητικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της γενικότερης στάσης και συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, τον Ελληνισμό. Γιατί έχουμε την ίδια στιγμή την ευθύνη να αναδειχθούμε σε δύναμη ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο για το καλό του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της περιοχής".

    [06] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ 22η ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Εμπορικές συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών για την πώληση γουναρικών και δερμάτων υπογράφτηκαν κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της 22ης Διεθνούς Εκθεσης Γούνας στην Καστοριά, την οποία επισκέφτηκαν εκατοντάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

    "Οι μελλοντικές προοπτικές για τον κλάδο της γουνοποιϊας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, αν κρίνουμε από τα αισιόδοξα μηνήματα που λαμβάνονται από τους ξένους εμπορικούς επισκέπτες", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Παναγιώτης Παύλου.

    Μεταξύ των επισκεπτών της έκθεσης ήταν και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, που ξεναγήθηκε στον χώρο της έκθεσης και ενημερώθηκε από τον κ.Παύλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και για το αίτημα διαγραφής των 2/3 των ληξιπρόθεσμων χρεών των γουνοποιών της Καστοριάς.

    Την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της γουνοποιϊας παγκοσμίως εξέφρασε ο Γερμανός Γενικός Πρόξενος Mark Schweinitz, που, μετά την περιήγησή του στους χώρους της έκθεσης, παρέθεσε στοιχεία για τις εξελίξεις του κλάδου στη χώρα του. Ο τζίρος των γερμανικών εργοστασίων γουνοποιϊας το 1996 ξεπέρασε τα 250 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση 12% σε σχέση με το 1996.

    "Παρόλο που η γερμανική γουνοποιϊα απέχει πολύ από τους παλιούς καλούς καιρούς, υπάρχει μια εντυπωσιακή -θετική- αλλαγή sto όλο κλίμα υπέρ της γούνας. Αυτό πιστεύω ότι θα έχει θετική επίδραση και στις ελληνογερμανικές σχέσεις στον κλάδο της γουνοποιϊας", κατέληξε ο γερμανός Γενικός Πρόξενος.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιέβαλαν την έκθεση και οι 27 εμπορικοί ακόλουθοι ξένων χωρών, που έφτασαν σήμερα στην Καστοριά από Συρία, Ινδία, Κύπρο, Σλοβακία, Κίνα, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Γαλλία, Ουκρανία, Ταυλάνδη, Αλβανία, Αλγερία, Ινδονησία, ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ και Μαρόκο.

    [07] ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Πενήντα εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης θα αναχωρήσουν στις 14 Ιουνίου για το Αμστερνταμ προκειμένου να πάρουν μέρος στην αντι- διάσκεψη κορυφής, στη διαδήλωση ανέργων, μισθωτών, μεταναστών, κοινωνικά αποκλεισμένων, νέων, αγροτών και συνταξιούχων, που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στις 14 και 15 Ιουνίου στο Αμστερνταμ.

    Περισσότερα από χίλια συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα και πολιτικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη προετοιμάζουν τις πανευρωπαικές πορείες ενάντια στην ανεργία, στην επισφαλή απασχόληση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Σημείο συνάντησης όλων αυτών των πορειών είναι το Αμστερνταμ και στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ακουστεί η φωνή της άλλης Ευρώπης, των 20 εκατομμυρίων ανέργων, των 80 εκατομμυρίων φτωχών και απόκληρων.

    Τα συνδικάτα λένε όχι στην Ευρώπη της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και του ρατσισμού. Ζητούν πλήρη απασχόληση, εργάσιμη εβδομάδα 35 ωρών, χωρίς μείωση των αποδοχών, δημιουργία πρόσθετων κοινωνικών, πολιτιστικών και οικολογικών θέσεων απασχόλησης, δικαίωμα στην υγεία, τη στέγαση και την εκπαίδευση.

    [08] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

    Τη θέσπιση ολοκληρωμένης ευρωπαικής πολιτικής και στρατηγικής για ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών ζητάει με ψήφισμα της η Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα ζητάει την άμεση ενίσχυση των νομικών, πολιτικών και οικονομικών μέτρων, με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την αντιστάθμιση των μειονεκτημάτων που συνεπάγεται ο γεωγραφικός κατακερματισμός και η απομόνωση των πλέον απομακρυσμένων περιοχών.

    Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αννα Καραμάνου, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία κατάθεσης του ψηφίσματος εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας, είπε ότι στην Ελλάδα ανήκει το 42% των κατοικημένων νησιών της Ε.Ε. και επισήμανε ότι για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των υποδομών στις μεταφορές, των δικτύων τηλεπικοινωνιών, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της απασχόλησης.

    [09] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ - ΕΓΙΝΕ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί με επίκεντρο τη λίμνη Οχρίδα, sto αλβανικό έδαφος, σε απόσταση εβδομήντα χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Φλώρινας.

    Οπως ανακοινώθηκε από το εργαστήριο γεωφυσικής του Α.Π.Θ., ο σεισμός καταγράφηκε από το σεισμολογικό τηλεμετρικό του δίκτυο στις 10:01 ώρα Ελλάδος και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στην πόλη Πόγραδετς σε μικρή απόσταση από τα σύνορα Αλβανίας - Σκοπίων.

    Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης, χωρίς όμως να σημειωθούν ζημιές. Πολλοί κάτοικοι περιοχών στην Κοζάνη και στα Γρεβενά που θεώρησαν ότι το επίκεντρο της δόνησης προέρχεται από το σεισμογόνο χώρο της λίμνης Πολυφύτου, ανησύχησαν και άρχισαν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τις κρατικές υπηρεσίες του νομού και το σεισμολογικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης για να ενημερωθούν.

    Ο καθηγητής γεωφυσικής του Α.Π.Θ. Βασίλης Παπαζάχος χαρακτήρισε το σεισμό επιφανειακό και επισήμανε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την Ελλάδα, ακόμη και αν ο σεισμός είχε μεγαλύτερο μέγεθος. "Η απόσταση από τα ελληνικά χιλιόμετρα είναι αρκετά μεγάλη και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Είναι σίγουρο ότι οι σεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες γιατί το μέγεθος του σεισμού ήταν αρκετά μεγάλο" δήλωσε στο ΜΠΕ ο κ.Παπαζάχος.

    Σεισμολόγοι του εργαστηρίου στο Α.Π.Θ. χαρακτηρίζουν την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Οχρίδας, ιδιαίτερα σεισμογενή. Σύμφωνα με στοιχεία του εργαστηρίου, ο ισχυρότερος μέχρι σήμερα σεισμός σε αυτή την περιοχή σημειώθηκε το 1991 και είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Κατατέθηκε σήμερα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν. Για πρώτη φορά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν κοινή πρόταση. Από τον περασμένο Ιούλιο που σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού, ψηφίστηκαν στην Βουλή τέσσερις προτάσεις μομφής, αλλά είναι η πρώτη κοινή ψηφοφορία για τις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Την πρόταση υπογράφουν οι ηγέτες του κόμματος "Μητέρας Πατρίδας", Μεσούτ Γιλμάζ, της "Δημοκρατικής Αριστεράς", Μπουλέντ Ετζεβίτ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϋκάλ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος "Δημοκρατικής Τουρκίας" Ισμέτ Σεζγκίν.

    Η πρόταση κατατέθηκε ως συνέχεια των επαφών που είχε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του κόμματος του "Ορθού Δρόμου" της Τανσού Τσιλέρ, Γιαλίμ Ερέζ, ο οποίος πριν από λίγο καιρό παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Βιομηχανίας, ζητώντας τη διάλυση της κυβέρνησης Ερμπακάν-Τσιλέρ.

    Το σημείο "μηδέν" είναι η σημερινή ισορροπία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο οι εξελίξεις που θα σημειωθούν μέχρι την ψηφοφορία.

    Η δύναμη των κομμάτων στην Εθνοσυνέλευση σήμερα έχει ως εξής: η συμπολίτευση διαθέτει 281 έδρες (Κόμμα Ευημερίας 160, Κόμμα Ορθού Δρόμου 121) και η αντιπολίτευση 251 έδρες. Το προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης αναμένεται να καθορίσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας την ημέρα κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα. Η συζήτηση αυτή, η οποία θα συνδυαστεί με μια ψηφοφορία θα αφορά στο αν θα τεθεί θέμα μομφής. Αν γίνει δεκτή η πρόταση, το θέμα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί τελικά στις αρχές Ιουνίου.

    Μέχρι τότε, αναμένεται να υπάρχουν ποικίλες εξελίξεις. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει οτι υπάρχουν περίπου 30 βουλευτές του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τ.Τσιλέρ, που επιθυμούν την πτώση της υπάρχουσας κυβέρνησης.

    Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις όπως το γεγονός ότι πρόκειται για μια κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης, καθώς και η σημαντική χθεσινή δήλωση του βουλευτή του Ορθού Δρόμου και πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Τουρχάν Γκιουρές, σύμφωνα με την οποία ο κ. Γκιουρές εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε εναντίον της κυβέρνησης.

    Πάντως, αυτό που φαίνεται να είναι κυρίαρχο είναι η αποφασιστικότητα της αντιπολίτευσης να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που προκύπτει τόσο απο τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και από την πρόσφατη σύσκεψη ανώτατων αξιωματικών, κατά την οποία αποφασίστηκε να κηρύξουν "πόλεμο νεύρων" εναντίον της κυβέρνησης Ερμπακάν, κάτι που καθιστά δεδομένη την άποψη των στρατιωτικών, που σημαίνει ότι αν η αντιπολίτευση αποτύχει στο θέμα της πρότασης μομφής, αυτό θα είναι όχι μόνο επιτυχία για την κυβέρνηση αλλά και αποτυχία για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

    [11] ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ CIA ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1976 Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Η υπουργός εξωτερικών και ηγέτης του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ, εργάζεται από το 1976 για λογαριασμό της Αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA. Αυτό υποστήριξε σήμερα με συνέντευξή τύπου που έδωσε, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας Ντιογού Περιντσέκ, ο οποίος έδωσε μάλιστα λεπτομερή στοιχεία γύρω από τους ισχυρισμούς του.

    Ο Περιντσέκ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τσιλλέρ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια New Hampsire και Connecticut. Πρόσθεσε δε ότι "είναι ψέμμα ο ισχυρισμός ότι η Τσιλλέρ συνέχισε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Yale, αφού μεταξύ των αποφοίτων της σχολής αυτής δεν υπάρχει το όνομά της". Σύμφωνα με τον Περιντσέκ, το θέμα Yale, προβάλεται με στόχο να καλυφθεί το γεγονός ότι "στο διάστημα 1970 - 71, η Τσιλλέρ εκπαιδεύτηκε στη σχολή Camp Peary της CIA στη Virginia".

    Ο Περιντσέκ, είπε επίσης ότι μετά τη σχολή αυτή, η Τσιλλέρ ανέλαβε καθήκοντα στη Διεύθυνση Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ως στέλεχος της διεύθυνσης αυτής, το 1973 η Τσιλλέρ, σύμφωνα πάντα με τον Περιντσέκ, επισκέφτηκε τη Λιβύη, επικεφαλής εξαμελούς αντιπροσωπείας. Στόχος της επίσκεψης ήταν η πώληση στη Λιβύη ενός σχεδίου για σύγχρονο αρδευτικό πρόγραμμα.

    Το 1973, σύμφωνα με τον Περιντσέκ, η Τσιλλέρ ζήτησε την αμερικανική υπηκοότητα η οποία της δώθηκε το 1979 μετά από παρέμβαση του προέδρου της CIA. Το 1974, η Τσιλλέρ επέστρεψε στην Τουρκία, όπου ανέλαβε πρόεδρος του τμήματος οικονομικών επιστημών του πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Σύμφωνα με τον Περιντσέκ, "το ζητούμενο από την Τσιλλέρ ήταν να συντάσει εκθέσεις γύρω από τα αντιαμερικανικά στοιχεία στην τουρκική κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Πράγμα για το οποίο είχε η Τσιλλέρ ετήσιο εισόδημα 100 χιλιάδων δολαρίων.

    Ο Περιντσέκ, είπε ότι "οι εκθέσεις της Τσιλλέρ πήγαιναν στην Ελίζαμπεθ Σέλτον της Διεύθυνσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής". Η Σέλτον, το 1994 διορίστηκε γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στα Αδανα της Τουρκίας.

    [12] ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Ελπίδες για εκτόνωση του οξυμένου πολιτικού κλίματος δημιουργεί η ψήφιση, χθες τα ξημερώματα, σημαντικών τροποποιήσεών του αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου που κατέθεσε το Δημοκρατικό Κόμμα και υιοθέτησε μονομερώς το αλβανικό κοινοβούλιο στις 13 Μαίου. Ωστόσο ο νέος νόμος που ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 29 Ιουνίου εκλογές, ψηφίστηκε απουσία της αντιπολίτευσης, η οποία σε ένδειξη διαμαρτυρίας - επειδή δεν συζητήθηκε το εκλογικό νομοσχέδιο που κατήρτησε η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης- αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

    Οι σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι ο εκλογικός νόμος είναι παραπλήσιος με τον προηγούμενο και ζητούν να συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση. Η Βουλή ενέκρινε paq\kkgka, δέσμη μέτρων που κατά τον πρόεδρο της, Πιέταρ Αρμπνόρι, ευνοεί τα μικρότερα κόμματα. Ο νέος νόμος προβλέπει πλαφόν εισόδου των μικρών κομμάτων ποσοστό 2% καθώς και την πλήρωση 40 από τις 140 βουλευτικές έδρες με το αναλογικό σύστημα.

    Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι ο οποίος βρίσκεται στα Τίρανα θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Η υιοθέτηση του νόμου της 13ης Μαίου έγινε παρά τις εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία απείλησε ότι θα μποϋκοτάρει τις εκλογές ενώ προκάλεσε τις αντιδράσεις του ΟΑΣΕ και των ΗΠΑ που απηύθυναν έκκληση για συμβιβασμό καθώς διαφάνηκε κίνδυνος ματαίωσης των εκλογών και της κατάρρευσης της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης με αποτέλεσμα να οδηγείται η χώρα σε νέα κρίση.

    Οι αντιδράσεις των αλβανικών κομμάτων, της διεθνούς κοινότητας αλλά και του Φραντς Βρανίτσκι ο οποίος προειδοποιησε τα Τίρανα ότι αν δεν έβρισκαν συμβιβαστική λύση στο θέμα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης θα αναγκαζόταν να αναθεωρήσουν τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς την Αλβανία, είχαν ως αποτέλεσμα ο Σαλί Μπερίσα να υποχωρήσει και να μην επικυρώσει τον εκλογικό νόμο της 13ης Μαίου και δέχθηκε να συζητηθεί εκ νέου, όπως και έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής.

    Ο Βρανίτσκι μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Μπερίσα, τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο και τον ηγέτη των σοσιαλιστών Φάτος Νάνο, δήλωσε: "Κατέβαλλα προσπάθεια να εξηγήσω σε όλους ότι η μόνη λύση για τη συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική κρίση είναι η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών". Ε.Τ.

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η "ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ" ΣΟΦΙΑΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ

    Η "γλωσσική διαμάχη" μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ απασχολεί έντονα τη Σόφια τις τελευταίες ημέρες. Αφορμή για την επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο αποτέλεσαν οι δηλώσεις του α ΄αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Βαλεντίν Ντόμπρεφ, στο ΒΒC, πριν από μερικές ημέρες, ότι η Βουλγαρία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τα πραγματικά δεδομένα στην ΠΓΔΜ , δηλαδή το "μακεδονικό" έθνος και γλώσσα.

    "Δεν εννοούσα να αναγνωριστούν το έθνος και η γλώσσα", αντέδρασε αργότερα ο κ.Ντόμπρεφ, όταν οι δηλώσεις του είχαν ήδη θορυβήσει τη Σόφια και διευκρίνισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνκσι διακήρυξε μόνο την ετοιμότητά της για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μέσω του διαλόγου.

    "Εμείς δεν θέτουμε θέμα για την ονομασία της "Μακεδονίας", ούτε κάποιος από εμάς ισχυρίζεται ότι το κράτος αυτό δεν είναι η "Μακεδονία", αλλά π.χ. η δυτική Βουλγαρία και ότι στο κράτος αυτό δεν ζουν "Μακεδόνες", αλλά Βούλγαροι της δυτικής Βουλγαρίας", σημείωσε ο κ.Ντόμπρεφ στην εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας.

    Πρόσθεσε επίσης ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ "έχουν το δικαίωμα να ονομάζουν τη γλώσσα τους όπως επιθυμούν", τονίζοντας ωστόσο ότι "η ετυμολογία της γλώσσας αυτής είναι ένα άλλο ζήτημα", ενώ en]vqase την επιθυμία της Βουλγαρίας να απαλλάξει της σχέσεις Σόφιας- Σκοπίων "από τα κατάλοιπα του παρελθόντος που η Ιστορία έχει καταδικάσει".

    Την ίδια ώρα, την ανάγκη δραστηριοποίησης της συνεργασίας Σόφιας- Σκοπίων σε όλους τους τομείς, βάσει διακυβερνητικών συμφωνιών, καθώς και τη λύπη του για τη στασιμότητα στις διμερείς σχέσεις κατά τα τελευταία επτά χρόνια, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, με συνέντευξή του στη σκοπιανή εφημερίδα "Πουλς" .

    Ο κ.Στογιάνοφ υποσχέθηκε ότι η νέα βουλγαρική κυβέρνηση θα επιδιώξει "εξαιρετικά φιλικές σχέσεις" με την ΠΓΔΜ, υπογράμμισε τις "άριστες σχέσεις καλής γειτονίας" της χώρας του με την Ελλάδα και της υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και προσδόρισε ως "στρατηγικό στόχο" της Βουλγαρίας την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Η υιοθέτηση μιας σαφούς θέσης "για αυτό που στα Σκόπια ονομάζουν "μακεδονική" γλώσσα, θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της νέας Βουλής της Βουλγαρίας", υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Ασέν Αγκοφ, μιλώντας στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο.

    Κατά τον κ.Αγκοφ επίκειται η λύση αυτού του προβλήματος, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Βουλγαρίας προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και ενόψει των υποχρεώσεών της ως μελλοντικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το ΝΑΤΟ.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της εθνικιστικής οργάνωσης VMRO ("Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καράκατσανοφ, αποκάλεσε ως "βλακεία" τις δηλώσεις Ντόμπρεφ για αναγνώριση "μακεδονικής" γλώσσας και τόνισε ότι η Σόφια δεν μπορεί να επιτρέψει βάσει "κάποιας τεχνητής γλώσσας να δημιουργούνται αξιώσεις προς την ιστορία και τον πολιτισμό της Βουλγαρίας ή προς μέρος του βουλγαρικού έθνους". Ευθύνη για τις κακές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, κατά τον κ.Καράκατσανοφ, φέρουν "οι νεοκομμουνιστές των Σκοπίων".

    Ανησυχία για την αναζωπύρωση της "γλωσσικής διαμάχης", εξέφρασε και το "Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο" στη Σόφια, το οποίο σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι "η αναγνώριση ή μη "μακεδονικού" έθνους δεν έχει νομική υπόσταση, είναι αντικείμενο της επιστήμης και δεν μπορεί να γίνεται με διάταγμα και πολιτική πίεση".

    Τέλος, η τοπική οργάνωση της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" (ηγέτης του κόμματος είναι ο Ιβάν Κόστοφ, μελλοντικός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας) και άλλα πολιτικά σχήματα στην πόλη Μπλαγκόεβγκραντ, της λεγόμενης "Μακεδονίας του Πίριν" της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, ζήτησαν την παραίτηση του α΄ αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Βαλεντίν Ντόμπρεφ. Κ.Κ.

    [14] Ο ΜΠΟΡΙΣ ΝΕΜΤΣΟΦ ΣΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΤΗΣ GAZPROM

    Με απόφαση του, ο Ρώσος πρόεδρος Γιέλτσιν επαναφέρει τον ενεργειακό κολοσσό της Gazprom υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο, ενώ καταργεί την προνομιακή μεταχείριση των μελών του διοικητικού της συμβουλίου.

    Η σχετική απόφαση τοποθετεί στη διοίκηση της εταιρίας τον δημοφιλή μεταρρυθμιστή αντιπρόεδρο Μπόρις Νέμτσοφ, με την παράλληλη συγκρότηση 10μελούς διοικητικού συμβουλίου που θα επιτηρεί την υλοποίηση του νέου πλάνου των δραστηριοτήτων της αναφερόμενης εταιρίας.

    Ο Νέμτσοφ από την πλευρά του, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο χώρο της ενέργειας, με κεντρικό στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις διεθνείς αγορές, σε ευθυγράμμιση των οδηγιών των διεθνών οικονομικών οργανισμών.

    Όπως είναι γνωστό η Gazprom ελέγχει τη διακίνηση του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ καλύπτει το 1/4 των αναγκών της Δυτικής Ευρώπης. Είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του δικτύου διανομής φυσικού αερίου συνολικού μήκους 145.000 χλμ. Η Gazprom έχει άριστες σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν υπήρξε (στο παρελθόν) επικεφαλής της.

    Με απόφαση του (1993) ο Γιέλτσιν είχε παραχωρήσει τον έλεγχο του 35% των μετοχών της εταιρίας στο διοικητικό συμβούλιο το οποίο -όπως φαίνεται- προσπάθησε να επωφεληθεί από τα προνόμια, καθώς - παρά την κερδοφόρα πορεία της Gazprom- υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το ρωσικό δημόσιο. “Το κράτος έχει χάσει τελείως τον έλεγχο της εταιρίας. Είναι όμως κρατική περιουσία και αφού έχει κέρδη, πρέπει να φτάσουν στα ταμεία του δημοσίου” τόνισε με έμφαση, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Νέμτσοφ.

    Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα επιδιώξει τη μείωση των τιμών πώλησης φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά, την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, την άσκηση της κατάλληλης πολιτικής για την καταβολή των φόρων, όπως επίσης και την καλλιέργεια συνθηκών ανταγωνισμού.

    Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή κυβερνητική συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι το όριο συμμετοχής του διεθνούς οικονομικού παράγοντα στη διάθεση μετοχών της Gazprom δεν θα υπερβεί το 9%. Το πλάνο ανασυγκρότησης των δραστηριοτήτων της εταιρίας εκτιμάται ότι απαιτεί τη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 100.000 θέσεις εργασίας, αλλά και μείωση δαπανών κατά 380 εκατ. δολάρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι εξέχουσα θέση στο σχέδιο ανασυγκρότησης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της εταιρίας παίζει (μετά τη Γερμανία) η Τουρκία, με αύξηση εισαγωγών φυσικού αερίου στα 30.000 κυβικά μέτρα ετησίως. Ν.Χ.

    [15] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο ζητά από την τουρκική κυβέρνηση "να άρει όλα τα νoμικά εμπόδια στην ελευθερία έκφρασης των μέσων ενημέρωσης και ιδίως το άρθρο 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου". Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζει ότι μια από τις απαραίτητες προυποθέσεις για καλύτερες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ο σεβασμός της ελευθερίας του Τύπου.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμα τους και ζητά την απελευθέρωση των Isik Yurtcu, Ismail Besikci και άλλων Τούρκων δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί, λόγω της άσκησης του επαγγέλματος τους.

    Κατά την παρέμβαση της, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Καραμάνου, που εισηγήθηκε και του σχεδίου ψηφίσματος εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τόνισε ότι "το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στην Τουρκία, προσλαμβάνει πλέον επείγοντα και δραματικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ευρωπαϊων Δημοσιογράφων, καθώς και της Τουρκικής Ενωσης Δημοσιογράφων, 78 συνάδελφοι τους παραμένουν στις φυλακές, ενώ καθημερινά προστίθεται νέες συλλήψεις, κατασχέσεις εφημερίδων, κλείσιμο τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, τραυματισμοί δημοσιογράφων, αστυνομικές έφοδοι και εμπρησμοί γραφείων εφημερίδων".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 16 May 1997 - 12:00:52