Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-15

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [04] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Σ.ΤΖΟΥΜΑΚΑ

  • [05] Γ.ΔΡΥΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

  • [06] Ε.ΚΡΙΑΡΑΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

  • [07] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ BOCCONI TOY ΜΙΛΑΝΟ

  • [08] ΙΕΡΕΑΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΦΙΛΙΑΣ

  • [10] ΔΥΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΠΕΛΛΕΣ ΣΕΡΡΩΝ

  • [11] ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [12] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ "ΠΑΙΔΕΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [14] ΟΡΟΥΣ ΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ Η ΕΔΕΚ

  • [16] "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ" Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ, ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο Τ.ΤΑΓΙΑΝ

  • [17] ΜΕ ΤΟΝ Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο Φ.ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ

  • [18] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΟΦΙΑΣ- ΒΟΝΝΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Επί μιάμισυ ώρα συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, J~star Σημίτης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ΑκηςΤσοχατζόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και ο υφυπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης, για τις εξελίξεις στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι προτάσεις της Ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαικής Ενωσης, έτσι όπως διαμορφώνονται μετά την απόρριψη από την ελληνική πλευρά της πρότασης για απευθείας συναντήσεις των επιτροπών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, το Κυπριακό, καθώς και η κατάσταση που διαμορφώνεται με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κοφι Ανάν, για απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς.

    Κατά την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.

    [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αντιδράσεις εξακολουθούν να προκαλούν σε πολιτικό επίπεδο οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στο αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δηλώσεις για το θέμα έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας καθώς και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης, Γιώργος Ανωμερίτης, Γιάννης Χαραλάμπους και Μόσχος Γικόνογλου.

    "Ακούω τη συντηρητική παράταξη η οποία μας λέει και είναι επίσημη θέση της αυτή, όπως την εξέφρασε ο νεότατος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον", σημείωσε ο κ. Πάγκαλος και διερωτήθηκε: "Είναι δυνατόν να εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός την τύχη του σε μια παράταξη που μιλάει για το μέλλον χωρίς να έχει παρελθόν ή μάλλον παριστάνοντας ότι δεν έχει παρελθόν".

    Ο κ. Τζουμάκας επισήμανε ότι το αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει σχέση με το παρελθόν ενός δεξιού ηγέτη και με το πώς βλέπει ο Καραμανλής την ιστορία της χώρας.

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σημείωσε: "Η αποκάλυψη από αυτές τις προσωπικές και ανιστόρητες σκέψεις του πρώην προέδρου της δημοκρατίας δείχνουν ότι πρέπει να είναι πολύ προβληματισμένος ο ελληνικός λαός, γι΄αυτό που γίνεται και σήμερα, με άλλη ηγεσία, στο κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται".

    Αντιδράσεις φαίνεται να δημιουργεί στη Νέα Δημοκρατία και η δήλωση του Γεώργιου Ράλλη ότι αν ο Ανδρέας Παπανδρέου εφάρμοζε την οικονομική πολιτική του Κώστα Σημίτη, η Ελλάδα σήμερα θα συγκαταλεγόταν στις πλέον ευημερούσες χώρες της Ευρώπης. Ο Γιώργος Ορφανός, στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, σχολιάζοντας τη δήλωση Ράλλη, εκτίμησε ότι η σημερινή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.

    Στο θέμα των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας παρενέβη σήμερα έμμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η Ελλάδα επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και πρόσθεσε ότι είναι ευχάριστο το γεγονός |ti ο σημερινός πρωθυπουργός έχει την έμμεση υποστήριξη και επομένως την αποδοχή δυνάμεων που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Έκκληση σε όλους τους κοινωνικούς φορείς να προσέλθουν στον κοινωνικό διάλογο απηύθυνε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις πρέπει να κατανοήσουν ότι ο διάλογος είναι ο μοναδικός δημοκρατικός τρόπος για να βρεθούν λύσεις κοινά αποδεκτές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.

    Στο μεταξύ, το ασφαλιστικό, ζήτημα που θα απασχολήσει τον κοινωνικό διάλογο εντός του 1998, θα αποτελέσει το αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη θα μετέχουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να προσέλθει με συγκεκριμένες θέσεις στον κοινωνικό διάλογο.

    Για προαποφασισμένα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου έκανε σήμερα λόγο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία το μεσημέρι επισκέφθηκε την Τράπεζα της Ελλάδος και συναντήθηκε με τον διοικητή της Λουκά Παπαδήμο. Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε καταστροφή για τον ελληνικό λαό τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

    [04] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Σ.ΤΖΟΥΜΑΚΑ

    Σε πολιτικές σκοπιμότητες απέδωσε ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, την απουσία των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, από τη χθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση του κοινωνικού διαλόγου.

    "Eδώ και πολλά χρόνια απασχολούσε το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις έπερναν αποφάσεις μονομερώς και αυθαίρετα, χωρίς διάλογο. Τώρα που αρχίζει η συζήτηση ορισμένοι έχουν επιφυλάξεις. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής σκοπιμότητας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζουμάκας.

    Τόνισε ωστόσο ότι "σημασία έχει η παρουσία στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων όλων όσων ενδιαφέρονται για το διάλογο", για να καταλήξει: "Οι πολιτικοί ήταν που έμειναν και πάλι πίσω".

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των 12 τόμων του αρχείου Καραμανλή, υποστήριξε ότι "έχει σχέση με το παρελθόν ενός δεξιού ηγέτη και με το πώς βλέπει ο Καραμανλής την ιστορία της χώρας".

    [05] Γ.ΔΡΥΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο αυτοκινήτων από την χωρίς περιορισμούς εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων περασμένης τεχνολογίας διατύπωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς απαντώντας στη Βουλή se ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Τριφωνίδη, με αφορμή τη μείωση από 1.1.1998 των τιμών των μεταχειρισμένων καταλυτικών αυτοκινήτων που εισάγονται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί προς το περιεχόμενο αυτής. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί επιτροπή από υπαλλήλους των τριών συναρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών που εξετάζει όλες τις παραμέτρους του θέματος προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του", είπε ο κ. Δρυς ο οποίος τόνισε ότι προωθείται ρύθμιση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μεταχειρισμένα καταλυτικά, ώστε να εξισωθεί με το φόρο των καινούριων αυτοκινήτων.

    Ωστόσο ο κ. Τριφωνίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν τελικά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το θέμα της φύλαξης ή ανακύκλωσης των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε ότι προωθείται ειδική διαδικασία για τη δημιουργία ειδικών χώρων για τη διαχείριση των καταλυτών.

    [06] Ε.ΚΡΙΑΡΑΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

    Ανάγκη για μια νέα απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας θα παρουσιαστεί με την είσοδο στον 21 αιώνα , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί λατινικό ή φωνητικό αλφάβητο. Την επισήμανση αυτή έκανε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Εμμανουήλ Κριαράς, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής που πρότεινε το μονοτονικό σύστημα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα " Είκοσι χρόνια από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976". Αναφερόμενος στην γλωσσική μας πορεία στην τελευταία εικοσαετία αξιολόγησε τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που αναλήφτηκαν μετά την αναγνώριση της δημοτικής γλώσσας από την πολιτεία, στους τομείς της εκπαίδευσης και της δικαιοσύνης καθώς και στον χώρο της ορθογραφίας με την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος. Μιλώντας για τη γλωσσική μεταρρύθμιση εξέφρασε την άποψη ότι αυτή θα έχει ολοκληρωθεί σε μία δεκαετία.

    Ο κ Κριαράς αναφερόμενος στην διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στα σχολεία επισήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται προκαλεί σύγχυση και τόνισε ότι θα έπρεπε να γίνεται με έναν τρόπο που θα αποτελούσε σύνδεση της αρχαίας με τη νέα ελληνική. Ο καθηγητής εξέφρασε το παράπονο ότι η δημοτική καθιερώθηκε αλλά η γλώσσα εξακολουθεί να κακοποιείται καθώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λανθασμένα τα αρχαϊκά στοιχεία της καθαρεύουσας και κάνουν σοβαρά λάθη στην κλίση των επιθέτων και των ρημάτων αλλά και στη σύνταξη. Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχει ένα γενικότερο ορθογραφικό πρόβλημα και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ανανέωσης της προσπάθειας διαφώτισης σε θέματα ιστορίας της γλώσσας. Παρόλα αυτά ο κ Κριαράς χαρακτήρισε ικανοποιητική τη χρήση της γλώσσας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου διακεκριμένοι επιστήμονες επιχειρούν έναν απολογισμό των 20 χρόνων από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έγινε το 1976 και αποτέλεσε σταθμό στα χρονικά tym γλωσσοεκπαιδευτικών και εθνικών μας πραγμάτων . Παράλληλα εξετάζονται οι πρωτοβουλίες, τα επιτεύγματα και οι εκκρεμότητες της πορείας της γλώσσας μέσα από τη σχολική εκπαίδευση και διατυπώνονται προτάσεις για το μέλλον. Α.Φ.

    [07] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ BOCCONI TOY ΜΙΛΑΝΟ

    Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης και Bocconi του Μιλάνο υπέγραψαν οι πρυτάνεις τους κκ Ιωάννης Τσέκουρας και Roberto Ruozi. Η συμφωνία θα οδηγήσει στην ανταλλαγή φοιτητών και διδασκόντων μεταξύ των δύο πανεπιστημίων και σε κοινές πολιτιστικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι γνωστό στον τομέα της οικονομίας και του business και είναι το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ με το οποίο το πανεπιστήμιο Bocconi υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας διευρύνοντας έτσι το δίκτυο που συγκεντρώνει τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η υπογραφή της συμφωνίας θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στον τομέα της πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κατάρτισης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανεπιστήμιο Bocconi ιδρύθηκε πριν 95 χρόνια και είναι το πρώτο ιταλικό πανεπιστήμιο που ανήγαγε τις οικονομικές σπουδές στο επίπεδο κύρους του πτυχίου. Σήμερα έχει 12.400 φοιτητές και προσφέρει 6 διαφορετικές κατευθύνσεις πτυχίου στην οικονομία. Α.Φ.

    [08] ΙΕΡΕΑΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Ιερέας σε ακριτική κοινότητα του νομού Καστοριάς συνελήφθη με την κατηγορία ότι μετέφερε με το αυτοκίνητο του Αλβανούς λαθρομετανάστες, έναντι αμοιβής.

    Ο 59χρονος Τρύφων Δασκαλόπουλος, εφημέριος στην εκκλησία της κοινότητας Αυγή Καστοριάς, συνελήφθη από αστυνομικούς στην οδό 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη μαζί με πέντε αλλοδαπούς από τη γειτονική χώρα.

    Οπως ισχυρίστηκαν στην ανάκριση οι λαθρομετανάστες - τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα- ο ιερέας πήρε για την παράνομη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη 20.000 δραχμές από τον καθένα.

    Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο Δασκαλόπουλος συννενοήθηκε με τους λαθρομετανάστες -οι οποίοι διέσχιζαν πεζή τη μεθόριο - και αφού τους παρέλαβε με το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο του, σε ορεινή περιοχή των συνόρων έξω από την κοινότητα Πολυάνεμος τους μετέφερε στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Δασκαλόπουλος που ισχυρίζεται ότι απλά διευκόλυνε τους Αλβανούς, χωρίς να εισπράξει χρήματα, θα προσαχθεί σήμερα στο αυτόφωρο δικαστήριο.

    Στο μεταξύ, 38χρονος αυτοκινητιστής συνελήφθη σήμερα στην παραμεθόριο περιοχή Ποριά Καστοριάς την ώρα που μετέφερε είκοσι Αλβανούς λαθρομετανάστες.

    Πρόκειται για τον Γεώργιο Παπαθανασιάδη, από τη Μεσοποταμία Καστοριάς, ο οποίος παρέλαβε με το φορτηγό του, που δεν είχε pimaj_der κυκλοφορίας, τους λαθρομετανάστες και επιχείρησε να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας.

    [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΦΙΛΙΑΣ

    Λεπτομερής ανασκόπηση του ρόλου της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μέσα στο γνικότερο πλαίσιο της προσπάθειας για προβολή των εθνικών θεμάτων, έγινε σε κοινή σύσκεψη των προεδρείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

    Στη σύκεψη αποφασίστηκε η διεύρυνση της δραστηριότητας των Ομάδων Φιλίας και σε προσωπικότητες και παράγοντες εξωκοινοβουλευτικούς, ο έγκαιρος προγραμματισμός τους και η τήρηση αρχείων τα οποία θα τίθενατι υπόψη του υπουργείου Εξωτερικών για το συντονισμό των προσπαθειών προώθησης των εθνικών μας δικαίων.

    Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κακλαμάνης εξήρε την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την αποστολή τους τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας.

    [10] ΔΥΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΠΕΛΛΕΣ ΣΕΡΡΩΝ

    Μέσα σε ναρκοπέδιο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχασαν τη ζωή τους δύο νεαρά άτομα από τη γειτονική χώρα, που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από δύσβατη ορεινή περιοχή του νομού Σερρών.

    Το περιστατικό σημειώθηκε χθες στην περιοχή του όρους Μπέλλες, έξω από την κοινότητα Ανω Πορρόϊα Σερρών, με θύματα τον 29χρονο Μπλάντεν Μίτσεβ του Αγγέλοφ και τη συμπατριώτισσα του Παυλίνα Μίντσεβα, του Μπορίσοφ, 27 ετών.

    Στο μεταξύ, οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές πραγματοποιούν από νωρίς σήμερα το πρωί έρευνες στη δύσβατη δασική περιοχή του Μπέλλες, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι μαζί με τους δύο άτυχους νέους επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα και άλλοι δύο τουλάχιστον συμπατριώτες τους, που ενδεχομένως να έχουν τραυματιστεί.

    Ο Μίτσεβ μαζί με τη συμπατριώτισσα του διέσχισαν πεζή τη μεθόριο, στην κορυφογραμμή του Μπέλλες, αλλά την ώρα που άρχισαν να βαδίζουν μέσα στο ελληνικό έδαφος μπήκαν μέσα σε στρατιωτικό ναρκοπέδιο.

    Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομική διεύθυνση Σερρών οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν τραυματιών είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη και δασώδης.

    [11] ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα αναδεικνύονται οι Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας.Σύμφωνα με τον κύκλο εργασιών τους, αποτελούν αυτή τη στιγμή τον συνδετικό κρίκο βουλγαρικών και ελληνικών επιχειρήσεων,ενώ παράλληλα προωθούν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι την πραγματικότητα αυτή αναγνωρίζουν όχι μόνον οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι της γειτονικής w~qar ,αλλά και η πολιτική ηγεσία της.Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέταρ Στογιάνοφ όσο και του εντολοδόχου- πλέον- πρωθυπουργού Ιβάν Κόστοφ, που είχαν πολλές φορές στενή συνεργασία με την κοινότητα των σαρακατσάνων. Την χαρακτήρισαν μάλιστα ώς "γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών Ελλάδας και Βουλγαρίας".

    Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο των ενεργειών για την παραπέρα οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ο πρόεδρος της πανβουλγαρικήε ομοσπονδίας των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών συλλόγων σαρακατσάνων κ. Πέτρος Μπαλέζντραβος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, για σειρά επαφών με οικονομικούς παράγοντες της βόρειας Ελλάδας. " Θέλουμε να αναπτύξουμε σχέσεις με τους Ελληνες επιχειρηματίες.Η κοινότητά μας γνωρίζει ,ίσως καλύτερα απο τον καθένα, τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο νομικό και εμπορικό καθεστώς της Βουλγαρίας σήμερα.Οι περισσότεροι απο μας τους Σαρακατσάνους είμαστε επιτυχημένοι επιχειρηματίες.Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τα μεγέθη των επιχειρήσεών μας και να ανοίξουμε νέες προοπτικές και για τους Ελληνες επιχιερηματίες ,που θέλουν να επενδύσουν στην Βουλγαρία.Το παράπονό μας είναι ότι στις συνεχείς προσκλήσεις μας πρός τα ελληνικά επιμελητήρια για ενημέρωση και συνεργασία, μόνο ένα αντοποκρίθηκε, αυτό της Αλεξανδρούπολης.Εμείς επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε στενές σχέσεις με τους επιχιερηματίες.Θεωρούμε ως εμπορικό και οικονομικό κέντρο όχι μόνο της Ελλάδας,αλλά των Βαλκανίων τη Θεσσαλονίκη και γι΄αυτό το λόγο επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους οικονομικούς φορείς της πόλης.Επιδίωξή μας είναι να καταστούμε χρήσιμοι σε κάθε ελληνική επιχείρηση.Να μας συμβουλεύεται αν θέλει να επενδύσει στην Βουλγαρία."

    Οπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος των σαρακατσάνων της Βουλγαρίας έχουν ήδη κληθεί να επισκεφθούν το Σλίβεν , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 'αντάμωμα των σαρακατσάνων" επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες. "Ελπίζουμε,είπε, να ανταποκριθούν οι φορείς της βόρειας Ελλάδας ,που θέλουν να αναπτύξουν τις εμπορικές σχέσεις με την Βουλγαρία.Ομως, δεν θέλουμε μόνο οικονομικές σχέσεις.Επιζητούμε και πολιτιστικές σχέσεις.Θέλουμε την ενεργό συμπαράσταση των αδελφών μας απο την Μακεδονία και τη Θράκη.Τα παιδιά μας σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη.Θέλουμε και έχουμε ανάγκη την επικοινωνία."

    [12] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ "ΠΑΙΔΕΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Με στόχο την διάδοση της ελληνικής παιδείας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό η Ελληνική Εταιρεία "Παιδεία" κινείται αθόρυβα, αλλά δυναμικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέας πτέρυγας βιβλιοθήκης στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπίρμπινγχαμ. Ταυτόχρονα η "Παιδεία" συμμετέχει σε προγράμματα ανασκαφών, που θα γίνουν στην Ελλάδα σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κοζάνης και σε σεμινάρια εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα καθώς και αντίστοιχα προγράμματα για την γλώσσα και τον aleqijamij| πολιτισμό για Ελληνες σπουδαστές στην Αμερική.

    Η εκπαιδευτική εταιρεία "Παιδεία", ιδρύθηκε το 1977, με στόχο την διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια δράσης και μέσα σ' αυτό το διάστημα κατόρθωσε να δημιουργήσει βιβλιοθήκη, ελληνικό πολιτιστικό κέντρο και παρεκκλήσι στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

    Το Σάββατο 17 Μαίου, στο Ελληνικό Κέντρο Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, στις 12 το μεσημέρι, οργανώνεται διάλεξη με προβολή εγχρώμων διαφανειών, από την εταιρεία "Παιδεία" με θέμα την έκθεση "Δόξα του Βυζαντίου" και ομιλήτρια την κ. Ξένια Γερουλάνου.

    Με πρωτοβουλία της "Παιδείας" στις αρχές Μαϊου, διοργανώθηκε στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, το 4ο ετήσιο συνέδριο για την ελληνική μουσική διαμέσου των αιώνων, με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και εισηγήσεις.Στο συμπόσιο πήραν μέρος καθηγητές, ενώ παρουσιάστηκαν και παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, από το χορευτικό "Βυζάντιο" του καθεδρικού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Ρίτσμοντ.Μεταξύ των εισηγητών ήταν και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κορνέλ Γκέιλ Χόλστ-Γουόρχαφτ, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, ο καθηγητής Κρίτων Χάτζιος,ο οποίος μίλησε για τη διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ο κ. Πόλ Δάλλας, που αναφέρθηκε στις ρίζες και την εξέλιξη μέχρι σήμερα της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χάτζιος παρουσίασε ζωντανά δείγματα μουσικής, χρησιμοποιώντας την φλογέρα, την κιθάρα, το μπαγλαμά και το μπουζούκι.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Προξενείο στη Θεσσαλονίκη θέλει να ανοίξει η σκοπιανή κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτσερ", που επικαλείται πηγές του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών, το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται "καιρό τώρα" απο την κυβέρνηση Τσερβένκοφσκι.

    Οι Σκοπιανοί πιστεύουν ότι ,αν συνεχιστεί το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, θα είναι εφικτή η λειτουργία προξενείου στη Θεσσαλονίκη, που θα εξυπηρετήσει τη γειτονική χώρα, όχι μόνο για τουριστικούς,αλλά κυρίως για οικονομικούς σκοπούς.

    Στο δημοσίευμα δεν προσδιορίζεται ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να λειτουργήσει το προξενείο, αλλά οι αρμόδιοι του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι "θα είναι επίκαιρο το θέμα,όταν θα αρχίσει η έκδοση της ταξιδιωτικής βίζας απο τα γραφεία συνδέσμου, που λειτουργούν σήμερα στην Αθήνα και στα Σκόπια αντίστοιχα". Παράλληλα, δεν έκρυψαν την επιθυμία τους να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει σήμερα, όπου θεωρούνται οι βίζες εισόδου μόνο στα σύνορα γιατί, όπως επισήμαναν " η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στη διευκόλυνση της διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

    Οι αρμόδιοι των Σκοπίων πιστεύουν ακόμη, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι η λειτουργία προξενικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη " θα καταργήσει εν δυνάμει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα apotek]sei κίνητρο για τους Ελληνες επιχειρηματίες".

    [14] ΟΡΟΥΣ ΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Η ΠΓΔΜ απειλεί να μην πάρει μέρος στη Διάσκεψη για τη συνεργασία και την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, αν οι διοργανωτές της συνάντησης επιμείνουν η χώρα να συμμετάσχει με την ονομασία FYROM.

    Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο MIC, επικαλούμενο πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, η ΠΓΔΜ θα προτείνει κάθε χώρα που συμμετέχει να παρουσιάζεται με το όνομα του υπουργού εξωτερικών που θα την εκπροσωπήσει και με την εθνική της σημαία.

    [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ Η ΕΔΕΚ

    Την υποψηφιότητα του Γιάννου Κρανιδιώτη για τη θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα στηρίξει το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ και αυτή πρόκειται να συζητήσει με το ΑΚΕΛ σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινός υποψήφιος από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

    Αρχικά είχε προταθεί η υποψηφιότητα του προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το ΑΚΕΛ.

    [16] "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ" Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ, ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο Τ.ΤΑΓΙΑΝ

    "Ανθρωπιστική αποστολή" χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση που ανέλαβαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ), ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Τουρχάν Ταγιάν. Ο Τουρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι στόχος της αποστολής είναι η προστασία των Κούρδων από τους αντάρτες του ΡΚΚ και δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν "όταν τερματιστεί η επιχείρηση", χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τα χρονικά της περιθώρια.

    Η Αγκυρα, σύμφωνα με τον βοηθό εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατατζανλί, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν του οποίου ηγείται ο Μασούντ Μπαρζανί, και το οποίο είχε ήδη αρχίσει, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, στρατιωτική επιχείρηση κατά του ΡΚΚ.

    Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα της Αγκυρας οι δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ αριθμούν δέκα χιλιάδες άνδρες οι οποίοι έχουν την υποστήριξη αρμάτων μάχης και στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου Κόμπρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ισχυρίσθηκε ότι η επιχειρηση είναι περιορισμένης έκτασης ωστόσο το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων "Ρόϋτερ", επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, έκανε λόγο για εκτεταμένη επιχείρηση, η οποία κατά τις εκτιμήσεις είναι μεγαλύτερης κλίμακας από αυτή που είχε αναλάβει η Τουρκία το 1995.

    Πριν αρχίσει η επιχείρηση του τουρκικού στρατού προηγήθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων από τις τοπικές κουρδικές αρχές οι opo_er διέταξαν να αποχωρήσουν απο την περιοχή οι ξένοι δημοσιογραφοι και απαγορεύθηκε η κίνηση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ.

    Η Βαγδάτη ζήτησε την άμεση αποχώρηση των τουρκικων στρατευμάτων επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με το "Ρόυτερ", αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επέμβαση του τουρκικού στρατού και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και ενόπλους του ΡΚΚ υπήρξε μεγάλος αριθμός θυμάτων, κυρίως απο την πλευρά των ανταρτών. Ε.Τ.

    [17] ΜΕ ΤΟΝ Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο Φ.ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ

    Επαφές με τον Αλβανό Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι ο οποίος έφτασε το μεσημέρι στα Τίρανα, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της νέας πολιτικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί μετά την ψήφιση από την ελεγχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα, Βουλή, του αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη γειτονική χώρα, ο Φραντς Βρανίτσκι επισήμανε ότι ο χρόνος θα δείξει αν είναι δυνατή η αποτροπή μιας νέας κρίσης στη χώρα. Στο μεταξύ ένταση εξακολουθεί να επικρατεί στον αλβανικό νότο, λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης των ένοπλων συμμοριών.

    [18] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΟΦΙΑΣ- ΒΟΝΝΗΣ

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, επέλεξε τη Βόννη για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, λίγες ώρες αφότου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    Σήμερα ο κ.Κόστοφ έγινε δεκτός από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη πρόσφατη Κοινή Διακήρυξη εθνικής σωτηρίας , με την οποία οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της Βουλγαρίας δεσμεύτηκαν να ακολουθούν κοινή γραμμή σε βασικά εθνικά θέματα. Ο κ.Κόλ κάλεσε τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, να επισκεφτεί τη Βόννη το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Εξάλλου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη στη Σόφια του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή συνάντηση στη Γερμανία του κ.Κίνκελ με τον Βούλγαρο υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, Στογιάν Στάλεφ (πρώην πρεσβευτής της Βουλγαρίας στη Βόννη).

    Η Βουλγαρία συνδέεται με την Ευρώπη και εγώ θα πρότεινα το βουλγαρικό λεβ να συνδεθεί με το γερμανικό μάρκο, που είναι ευρωπαϊκό νόμισμα, δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα της Ανατολικής Ευρώπης διευθυντής της "Ντόιτσε Μπανκ", Πέτερ Τιλς, χθες στη Φραγκφούρτη.

    Εκεί, σε συνάντησή τους με εκπροσώπους άνω των 20 κορυφαίων εταιριών της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων η "Ζίμενς", η "Ντόιτσε Τέλεκομ" και η "BASF", ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι, και ο υπουργός Εξωτερικών, Στογιάν Στάλεφ, παρουσίασαν το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Βουλγαρία.

    Τη συνάντηση οργάνωσε η "Ντόιτσε Μπανκ", η οποία ελέγχει σημαντικό μέρος από το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας και είναι συντονιστής της Λέσχης του Λονδίνου, στην οποία συμμετέχουν οι πιστώτριες των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων Τράπεζες, στις οποίες χρωστάει η Σόφια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 15 May 1997 - 12:36:54