Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-14

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΗΡΥΞΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] Ο Μ.ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

  • [03] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΟΙ 12 ΤΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [04] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑΣ

  • [06] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΕΓΓΥΑΤΑΙ Η ΘΡΑΚΗ

  • [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΟΥΒΑΣ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΤΟΜΕΙΣ

  • [08] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [09] ΣΤΑ 21 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ '97

  • [10] ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ 10% ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ

  • [11] Ζ.Κ.ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [12] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 21-25 ΜΑΪΟΥ

  • [13] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ 16-25 ΜΑΪΟΥ

  • [14] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Μ.Π.Ε.


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [16] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Χ.ΣΟΛΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [17] ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [18] ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

  • [19] ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΛΑΒΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ "ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ" Ι. ΚΟΣΤΟΦ

  • [20] 80.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΜΠΙΖΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ"

  • [21] ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ VMRO-DPMNE ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [22] ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ

  • [23] Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΗΡΥΞΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Με τη φράση "πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον επιθετικά και όχι αμυντικά", ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κήρυξε το μεσημέρι την επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.

    Θέτοντας το πλαίσιο των στόχων του κοινωνικού διαλόγου ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο απασχόληση, κοινωνική συνοχή και υψηλότερο κοινωνικό επίπεδο και τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι όχι μονάχα η βελτίωση της εισοδηματικής κατάστασης όσων κατέχουν ήδη μια δουλειά αλλά η δημιουργία συνθηκών πρόσβασης στην εργασία. Επιβάλλονται γρήγορα βήματα και σημαντικότερες προσπάθειες από όλους, έτσι ώστε το κράτος, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες να διαμορφώσουν μια νέα κοινωνική ισορροπία με στόχο την προώθηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας, την ισχυροποίηση των δομών της οικονομίας και της κοινωνίας, την αναμόρφωση και κατοχύρωση των βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στη συγκέντρωση που πραγματοποιούσαν την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι έξω από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, όπου άρχισε ο κοινωνικός διάλογος, ο Κώστας Σημίτης επισήμανε ότι οι διοργανωτές καλό θα ήταν να λάβουν υπόψη τους, πέρα από το γεγονός ότι για την πρόοδο της κοινωνίας απαιτείται ο διάλογος, και ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει το διάλογο, τη δημιουργική αντιπαράθεση των απόψεων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. "Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να προχωρήσουμε σε αυτή τη συζήτηση", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    [02] Ο Μ.ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

    Το γεγονός ότι ο κοινωνικός διάλογος αρχίζει χωρίς τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών παρατάξεων, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση καταδίκασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Ο κ. Παπαϊωάννου κατηγόρησε τους συνδικαλιστές για μικροκομματική και επιφανειακή συμπεριφορά και επισήμανε ότι τα κόμματα μπορούν να τοποθετηθούν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη. "Στο διάλογο πρέπει όλοι μας να σκεφτόμαστε ότι δίπλα μας υπάρχει μια καρέκλα άδεια. Και αυτή η καρέκλα είναι του άνεργου και του κοινωνικά αποκλεισμένου γιατί εκεί, στον κοινωνικό διάλογο, οι άνεργοι δεν έχουν εκπροσώπηση. Αυτό πρέπει να το πάρουμε σοβαρά υπόψη πριν από όλα εμείς, η κυβέρνηση, αλλά και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες και όσοι είναι εκεί", τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

    Η κυβέρνηση μας καλεί σε διάλογο, χωρίς να δεσμευτεί ότι θα συμπεριλάβει στη συζήτηση ζητήματα που θέτει η ΓΣΕΕ, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της sumolospomd_ar Γιάννης Μανώλης.

    [03] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΟΙ 12 ΤΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Παρουσιάζονται επισήμως σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, οι 12 τόμοι του αρχείου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ, ο 12ος τόμος για την περίδο 1980 - 1995, ενώ με αποκαλύψεις απείλησε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο Τηλέμαχος Χυτήρης υποστήριξε ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου εκτιμούσε τον Κώστα Καραμανλή, ιδιαίτερα για το ρόλο του από το 1974 και μετά. "Οι πράξεις των πολιτικών κρίνονται κάποτε από τρίτους και η υποστήριξη που δίνει ο καθένας μας στον εαυτό του δεν λέει τίποτα" συμπλήρωσε.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, κατηγόρησε τον κ.Καραμανλή για πλαστογράφηση της νεότερης ιστορίας και για μεροληπτικές κρίσεις που αφορούν πολιτικούς του διαμετρήματος του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο Αντώνης Σαμαράς, αφήνει αιχμές κατά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ποτέ δεν πήρε συγκεκριμένη θέση πάνω στο θέμα των Σκοπίων.

    [04] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν θα παραστεί στην παρουσίαση των αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι ο Κώστας Σημίτης θα είναι ο κύριος ομιλητής στις εκδηλώσεις για την επέτειο του ενός έτους από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Παρέπεμψε δε στις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος έκανε λόγο για πλαστογράφηση της ιστορίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

    Ερωτηθείς για την αναφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι το 1985 ο Ανδρέας Παπανδρέου συμπεριφέρθηκε "ως κοινός απατεώνας", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: "είναι ντροπή ακόμη και να σχολιάσω τέτοιους χαρακτηρισμούς" και πρόσθεσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου τιμήθηκε όσο κανείς άλλος στον πολιτικό στίβο και εξελέγη τρεις φορές πρωθυπουργός από τον ελληνικό λαό. "Ηταν παρών σε όλους τους αγώνες και δεν είχε άγχος να εξωραϊσει στο τέλος την πολιτική του διαδρομή, γιατί αυτή τιμήθηκε και αναγνωρίστηκε από τον ελληνικό λαό", επισήμανε ο κ. Ρέππας.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Η Ελλάδα δεν επιθυμεί τις απευθείας συνομιλίες των επιτροπών εμπειρογνωμόνων Αθήνας και Αγκυρας, επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

    Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι η χώρα μας προτάσσει τη γραπτή diadijas_a προκειμένου να διασφαλιστεί η σαφήνεια των θέσεων που διατυπώνονται.

    [06] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΕΓΓΥΑΤΑΙ Η ΘΡΑΚΗ

    Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει επανειλλημμένα το σεβασμό της προς τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες των πολιτών της χώρας μας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος σήμερα συνεχίζει την περιοδεία του στην Αλεξανδρούπολη.

    Μιλώντας σε εκδήλωση στις Σάπες, ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε την πόλη αυτή ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. "Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σπουδαίο ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν διαφορετικές ομάδες, οι οποίες, όμως, έχουν τόσους πολλούς δεσμούς μεταξύ τους, που καθημερινά περισσότερο και εντονότερα σφυρηλατούνται, που οι διαφορές περνάνε χωρίς να τις καταλαβαίνει κανείς. Και αυτό είναι το σημαντικό", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι η συνύπαρξη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ο οποίος συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα "Ελευθέρια" της Θράκης παρέστη το πρωί σε δοξολογία στην Αλεξανδρούπολη και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πόλης και παρακολούθησε τη μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση. "Η μεγάλη επέτειος που γιορτάζουμε, τα Ελευθέρια της Θράκης, είναι τα Ελευθέρια όλης της Ελλάδος, γιατί την ελευθερία της Ελλάδος την εγγυάται η Θράκη", σχολίασε.

    [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΟΥΒΑΣ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΤΟΜΕΙΣ

    Μία πολύ συμφέρουσα συμφωνία για οικονομική και τεχνολογική συνεργασία σε εννέα επιχειρηματικούς τομείς, απέδωσε η επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρου Μπαλτά στην Αβάνα της Κούβας. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στη λατινοαμερικανική χώρα.

    Οι τομείς στους οποίους θα συνεργαστούν οι δύο χώρες είναι η βιομηχανία, οι ναυπηγικές κατασκευές, η γεωργία, οι κατασκευαστικές και οικοδομικές δραστηριότητες, οι μεταφορές, οι τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, ο τουρισμός και η επαγγελματική κατάρτιση.

    Για την ευόδωση των στόχων της συμφωνίας αποφασίστηκε η σύσταση μικτής επιτροπής, η οποία θα συνέρχεται εκ περιτροπής σε Αθήνα και Αβάνα, προκειμένου να επιβλέπει και να συντονίζει τις διαδικασίες.

    Τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης του κ.Μπαλτά στην Κούβα δεν αναλώνονται στην υπογραφή της συμφωνίας, αφού η επιχειρηματική αποστολή που συνόδευε τον υφυπουργό είχε τη δυνατότητα επαφών και διαπραγματεύσεων με αντίστοιχες κουβανικές εταιρείες.

    Οι συζητήσεις των ελλήνων επιχειρηματιών για το ενδεχόμενο συνεργασιών επικεντρώθηκαν στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, του τουρισμού και του εμπορίου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν οι Κουβανοί για τη ναυτιλία.

    [08] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Σε δηλώσεις του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι ο κοινωνικός διάλογος δεν πρέπει να είναι αποσπασματικός, ελλιπής και κυρίως δεν πρέπει να υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις.

    Την ανάγκη αποφόρτισης του διαλόγου από ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιάννης Κουτσούκος.

    Εξάλλου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας έκανε λόγο για ανειλικρινείς προθέσεις της κυβέρνησης και προειλημμένες αποφάσεις.

    [09] ΣΤΑ 21 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ '97

    Eλλειμματικό ήταν τον Ιανουάριο του 1997 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με το στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, το έλλειμμα ανήλθε στα 21 εκατομμύρια δολάρια, από πλεόνασμα 363,7 εκατομμυρίων δολαρίων της αντίστοιχης περιόδου του'96.

    Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη έχει να κάνει με τη διεύρυνση κατά 14,1% του εμπορικού ελλείμματος , λόγω της αύξησης κατά 6,5% των εισαγωγών και της μείωσης κατά 13,3% των εξαγωγών.

    Παράλληλα, κατά 10,6% μειώθηκε τον πρώτο μήνα του '97 το πλεόνασμα των αδήλων συναλλαγών, που κινήθηκε στο 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν τον Ιανουάριο του '96, γεγονός που οφείλεται στη μείωση κατά 19,3% των εισροών από την Κοινότητα και κατά 8,1% του ταξιδιωτικού συναλλάγματος.

    Κατά 35% αυξήθηκε τον Ιανουάριο η καθαρή εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων, που ανήλθε στο 1,5 δισεκατομμύριο διολάρια. Τα επιχειρηματικά κεφάλαια έφτασαν τα 559 εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 0,7%.

    Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του '97 η Τράπεζα της Ελλάδας στα επιχειρηματικά κεφάλαια δεν περιλαμβάνει το δανεισμό για αποπληρωμή χρεολυσίων.

    Στο μεταξύ, τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο '97) τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και ανήλθαν στα 20.471.000.000 δολάρια.

    [10] ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ 10% ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ

    Για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία, το ελληνικό Δημόσιο προσφέρει ετήσια έντοκα γραμμάτια, με ονομαστική απόδοση κάτω των 10 εκατοστιαίων μονάδων, ύστερα από τη νέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,60 εκατοστιαίες μονάδες, στην οποία προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, ξεκινώντας από τους τίτλους που ανανεώνονται σήμερα.

    Ετσι, το επιτόκιο των ετήσιων εντόκων διαμορφώνεται στο 9,70% από 10,30% που ήταν μέχρι σήμερα και από 13,30% που ήταν πέρσι τέτοια εποχή. Παράλληλα, μειώνεται και το επιτόκιο των εντόκων tq_lgmgr διάρκειας, το οποίο διαμορφώνεται στο 8,60% από 9,20%, αλλά και των εξάμηνων (8,90% από 9,50%)

    Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι πραγματικές αποδόσεις των ετήσιων εντόκων μειώνονται περίπου κατά μισή μονάδα και υποχωρούν στις 3,07 μονάδες.

    Η επόμενη έκδοση εντόκων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου. Οι λήξεις παρελθουσών εκδόσεων θα φτάνουν τότε το ποσό των 252 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του νέου γύρου μείωσης επιτοκίων που εγκαινίασε προχθές η Τράπεζα Πίστεως, η XIOS BANK μειώνει στο 8,50% το επιτόκιο ταμιευτηρίου και στο 24% το επιτόκιο πιστωτικής κάρτας.

    [11] Ζ.Κ.ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Ως πολύ εντυπωσιακά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχε χτες με τον Ελληνα ομόλογό του, Κώστα Σημίτη.

    Ο κ.Γιούνγκερ διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι, εάν συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση Σημίτη για την εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας με εκείνες των υπολοίπων κρατών-μελών, το 1998 η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κριτήρια που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Ο κ.Σημίτης, που επισκέφτηκε το μεγάλο δουκάτο του Λουξεμβούργου για να ανταλλάξει απόψεις με την κυβέρνηση της χώρας, τόνισε από την πλευρά του ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετάσχουν από την αρχή στην υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος και σε εκείνες που θα προστεθούν σε δεύτερη φάση.

    Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της χώρας μας να παραμείνει σταθερή στη θέση της υπέρ της διατήρησης του "βέτο" για θέματα εθνικής σημασίας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων. Πάντως, ταύτιση απόψεων ανάμεσα στις δύο χώρες σε ό, τι αφορά τη θεσμική αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προέκυψε από τη συνάντηση των κυρίων Σημίτη και Γιούγκερ, κυρίως σχετικά με την ύπαρξη ενός τουλάχιστον επιτρόπου ανά χώρα στην Κομισιόν.

    Σχολιάζοντας το φλέγον ζήτημα των ελληνοτουρκικών θέσεων ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου -το οποίο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1997 θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ενωσης- δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της ολλανδικής προεδρίας, προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης της υπάρχουσας κατάστασης. Απαντώντας στον ομόλογό του, ο κ.Σημίτης σημείωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν πιστεύει ότι έχει απαιτήσεις.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λουξεμβούργο, ο κ. Σημίτης επισκέφτηκε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του ιδρύματος, Sir Brian Unwin και ο αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Γεννηματάς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η σύμβαση-πλαίσιο για την έκδοση δανείων της ΕΤΕπ, συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων δραχμών, που πρόκειται ma υπογραφεί στο τέλος Μαϊου στην Αθήνα με την ΕΤΕΒΑ.

    [12] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 21-25 ΜΑΪΟΥ

    "Η Θεσσαλονίκη ως κέντρο ορθοδόξου θεολογίας-Προοπτικές στη σημερινή Ευρώπη" είναι τίτλος του διεθνούς διεπιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει από τις 21 ως τις 25 Μαϊου η θεολογική σχολή του ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος "Αριστοτέλης" με τη χορηγία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί , λαϊκοί και κληρικοί από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις προοπτικές για την ενότητα των εκκλησιών ενόψει της τρίτης χιλιετίας, τη στάση της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας απέναντι στην Ενωμένη Ευρώπη και την αναγεννόμενη Ανατολή, το ρόλο της εκκλησίας στον πολιτισμό, το παρόν και το μέλλον του ιεραποστολικού έργου της Θεσσαλονίκης, τη Θεσσαλονίκη ως κατ εξοχή βιότοπο της ορθοδόξου θεολογίας κατά δεύτερο μισό του 20ου αιώνα κλπ.

    Οι εισηγήσεις θα παρουσιαστούν σε τρείς ενότητες με θέματα "Ευρώπη-Κόσμος", "Το πολιτιστικό υπόβαθρο της Θεσσαλονίκης" και "Σύγχρονος θεολογικός λόγος και κώδικες επικοινωνίας". Ο χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου θα είναι η αίθουσα συγκλήτου του ΑΠΘ. Α.Φ.

    [13] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ 16-25 ΜΑΪΟΥ

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται η κόρη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, δρ, Αδελαίδα Γκεβάρα, από τις 16 ως 25 Μαϊου για να παρουσιάσει τη συλλογή που κυκλοφορεί με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα της στη Βολιβία. Η συλλογή περιλαμβάνει οκτώ βιντεοκασέτες με ντοκυμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Τσε και ένα CD και μία κασέτα με 19 τραγούδια από όλο τον κόσμο για τον Τσέ.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα η Αδελαϊδα Γκεβάρα θα συνατηθεί με πολιτικούς αρχηγούς, παράγοντες της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, μαζικούς φορείς, γυναικείες οργανώσεις, φοιτήτες, προσωπικότητες από την ιατρική επιστήμη και απο την καλλιτεχνική ζωή. Επίσης θα επισκεφτεί νοσοκομεία και σχολεία. Α.Φ.

    [14] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Μ.Π.Ε.

    Περισσότερες και πιο έγκυρες πληροφορίες για την Ελλάδα, θα δημοσιεύονται στο εξής στις Γιουγκοσλαβικές εφημερίδες και θα μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μαζικής Ενημέρωσης αυτής της βαλκανικής χώρας, μετά από δύο σημαντικές συμφωνίες διμερούς συνεργασίας, που επιτεύχθηκαν στο Βελιγράδι από τον Γενικό Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρο Κουζινόπουλο με το Γενικό Διευθυντή του Ειδησεογραφικού πρακτορείου “Τανγιουγκ” Ζόραν Γιέβτζοβιτς και τον διευθυντή της εφημερίδας “Πολίτικα” του Bekicqad_ou Χάντζι-Ντράγκαν Αντιτς.

    Το “Τανγιούγκ” ήταν ένα από τα πέντε μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων του κόσμου την περίοδο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, όταν αυτή δέσποζε του κινήματος των αδέσμευτων χωρών, ενώ εξακολουθεί και σήμερα να τροφοδοτεί με ειδήσεις, εκτός από τα Γιουγκοσλαβικά και αρκετά πρακτορεία ειδήσεων και ΜΜΕ χωρών του τρίτου κόσμου.

    Η “Πολίτικα”, που θεωρείται από τις αρχαιότερες εφημερίδες των Βαλκανίων (εκδίδεται συνεχώς από το 1904), είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γιουγκοσλαβίας με ημερήσιο τιράζ 300.000 φύλλα, διαθέτει δικό της ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό και εκδίδει περίπου δέκα αθλητικά, οικονομικά, πολιτιστικά και ποικίλης ύλης περιοδικά, όπου επίσης θα καταχωρούνται οι ειδήσεις, οι αναλύσεις και τα ειδικά αφιερώματα του Μ.Π.Ε.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης του στο Βελιγράδι ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Πληροφοριών της Σερβίας καθηγήτρια κα. Ραντμίλα Μιλεντίγιεβιτς, την οποία ενημέρωσε για τις δραστηριότητες της “Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων” (ABNA), της οποίας την προεδρία αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου 1997 ο κ. Κουζινόπουλος, καθώς και για τη “Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων” που δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη το Μ.Π.Ε., με τη συμμετοχή των Εθνικών πρακτορείων ειδήσεων όλων των Βαλκανικών χωρών.

    Όπως δήλωσε η κ. Μιλεντίγιεβιτς, αμέσως μετά τη συνάντηση, στους δημοσιογράφους, η κυβέρνηση της Σερβίας υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις δραστηριότητες για την ανάπτυξη του δικτύου διασύνδεσης των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων και εκτίμησε ως ιδιαίτερα σημαντική την προσφορά του Μ.Π.Ε. στην όλη προσπάθεια, καθώς και για την προετοιμαζόμενη από αυτό κοινή εμφάνιση των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων στο Internet.

    Χθες το βράδυ η υπουργός Πληροφοριών της Σερβίας παρέθεσε στην πόλη Σμεντέρεβο δείπνο προς τιμή του κ. Κουζινόπουλου, στο οποίο παρακάθησαν η υφυπουργός του ίδιου υπουργείου κα. Βέσνα Πρλια-Γιοβάνοβιτς, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος και ο δήμαρχος του Σμεντέρεβο κ. Μπόγιαν Ιλιτς.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

    Iσχυρότατο πλήγμα υπέστησαν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, μετά την υιοθέτηση από την ελεγχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα Βουλή, αμφιλεγόμενου νέου εκλογικού νόμου, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία απείλησε ότι θα μποϋκοτάρει τις εκλογές.

    Λίγες μόνο ημέρες μετά τη συμφωνία της 9ης Μαίου -γνωστής ως -"πολιτικό συμβόλαιο"- όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης και η οποία επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι, το Δημοκρατικό Κόμμα με το πρόσχημα ότι έληγε η προθεσμία έγκρισης του νέου εκλογικού νόμου κατέθεσε προς ψήφιση στη βουλή μονοκομματικό νομοσχέδιο χωρίς προηγουμένως να ζητήσει τη γνώμη των άλλων κομμάτων αλλά και του ΟΑΣΕ. Υπέρ του εκλογικού νόμου, ο οποίος υποβλήθηκε από τον Σαλί Μπερίσα, ψήφισαν, όπως ήταν αναμενόμενο οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος ενώ οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης απείχαν από τη ψηφοφορία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ο νέος εκλογικός νόμος ευνοεί το Δημοκρατικό Κόμμα επειδή στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα ενώ το σύστημα της απλής αναλογικής εφαρμόζεται σε μικρό αριθμό περιφερειών.

    Η επιλογή του Δημοκρατικού Κόμματος δεν βρήκε κανέναν υποστηρικτή μεταξύ των αλβανικών κομμάτων με εξαίρεση του φιλοβασιλικό "Λεγκαλιτέτι", το οποίο συναίνεσε με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μορφή του πολιτεύματος. Η βουλή υιοθέτησε επίσης νόμο με βάση τον οποίον μπορεί, την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας να πραγματοποιηθεί παράλληλα δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος στη χώρα, αν θα είναι δηλαδή κοινοβουλευτική δημοκρατία ή μοναρχία.

    Η μονομερής υιοθέτηση του εκλογικού νόμου προκάλεσε τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ που απηύθυναν έκκληση για συμβιβασμό καθώς διαφαίνεται πλέον ο κίνδυνος νέας πολιτικής κρίσης και ματαίωσης των εκλογών, στη διεξαγωγή των οποίων στηρίζει η διεθνής κοινότητα τις ελπίδες της για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

    Ο Φραντς Βρανίτσκι ζήτησε από το Δημοκρατικό Κόμμα να επανεξετάσει την απόφασή του και να προσπαθήσει "να βρει κοινό σημείο επαφής" με τα υπόλοιπα κόμματα μέσω των εκπροσώπων του στην κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο. "Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ετήρησε τη συμφωνία που είχε κάνει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατέθεσε στη βουλή προς ψήφιση ένα νέο νόμο χωρίς προηγουμένως να ζητήσει τη γνώμη των άλλων κομμάτων και του ΟΑΣΕ. Θα είναι μεγάλη απογοήτευση και για τον αλβανικό λαό και για τη διεθνή κοινότητα αν τα κόμματα στην Αλβανία δεν τηρήσουν τα συμπεφωνημένα", τόνισε.

    Ο εκπροσωπος του αμερικανικού Στέητ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε στην αλβανόφωνη εκπομπή του BBC, ότι η χθεσινή απόφαση της Βουλής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συναινετικές diadijas_er που θα οδηγήσουν την Αλβανία στην έξοδο από την κρίση.

    Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, τόνισε ότι ο νέος νόμος "φωτογραφίζει τον εκλογικό νόμο του 1996 και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επανάληψη της εκλογικής νοθείας της 26ης Μαίου, η οποία οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κρίση". Ο Φάτος Νάνο τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι "υπάρχει φως στο τούνελ της αλβανικής πολιτικής ζωής και ο Μπερίσα δεν μπορεί να εμποδίσει την έξοδο από την κρίση", όπως χαρακτηριστικά είπε. Καταλήγοντας επισήμανε το ρόλο του διεθνούς παράγοντα για την απεμπλοκή της χώρας από τη νέα κρίση που διαφαίνεται στην Αλβανία.

    Από την πλευρά του ο Σαλί Μπερίσα, υπεραμυνόμενος του εκλογικού νόμου, έσπευσε να δηλώσει ότι "ο νέος νόμος είναι ένας καλός νόμος και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δημοκρατικής Ευρώπης" ενώ σχολιάζοντας τις απειλές για μποϋκοτάρισμα των εκλογών ο Αλβανός Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: "Εάν οι σοσιαλιστές απειλούν να μποϋκοτάρουν τις εκλογές παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στο εκλογικό σύστημα αυτό δείχνει ότι δεν έχουν καμια απολύτως πρόθεση να συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση"

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσει του γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου, ο οποίος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο ανταποκρίνεται στις συστάσεις του ΟΑΣΕ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή συζήτησε και ενέκρινε τον εκλογικό νόμο, απουσία του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο ο οποίος βρισκόταν στις ΗΠΑ πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση της αμερικανικής κυβέρνησης. Λίγες ώρες πριν ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος από το αλβανικό κοινοβούλιο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλιν Ολμπράιτ, στη συνάντησή της με τον Μπασκίμ Φίνο του μετέφερε το μήνυμα οι ΗΠΑ εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στις δυνάμεις του εκσυγχρονισμού και της συναίνεσης και τον διαβεβαίωσε "ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη θα ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες που στόχο έχουν την αναστολή της διεξαγωγής των εκλογών.

    Παράλληλα η κ.Ολμπράιτ ανακοίνωσε την επανάληψη της αποστολή βοηθείας προς την Αλβανία, η οποία είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Η αμερικανική βοήθεια ύψους 12 εκ. δολαρίων έχει στόχο την προετοιμασία των εκλογών, την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη της γεωργίας. Ε.Τ.

    [16] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Χ.ΣΟΛΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Συνεχίζονται σήμερα στη Μόσχα, για δεύτερη ημέρα, οι συνομιλίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακώφ, σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας που θα διέπει τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Συμμαχία.

    Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και οι δύο άνδρες προσπαθούν να καταλήξουν στην οριστικοποίηση του κειμένου της συμφωνίας, πρν από την συνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί sto Παρίσι στις 27 Μαίου.

    Πρόκειται για τον έκτο γύρο συνομιλιών Μόσχας-ΝΑΤΟ και μέχρι στιγμής δεν δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο των συνομιλιών των δυο ανδρών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις θέσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

    Παρά την προσέγγιση που επιτεύχθηκε παραμένουν ορισμένες ουσιαστικές διαφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευρές ενώ όπως είναι γνωστό η Μόσχα εμμένει στις αντιρρήσεις της για τη διεύρυνση της Συμμαχίας και επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση πυρηνικών ή συμβατικών όπλων στις χώρες του πρώην ανατολικου μπλοκ, οι οποίες είναι και υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ. Εξάλλου έκθεση της ρωσικής συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, υπογραμμίζει ότι παρά τα βήματα που έγιναν προς τη σωστή κατεύθυνση και τις υποχωρήσεις από την πλευρά της δύσης, σε ορισμένα θέματα επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα.

    Ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, την περασμένη εβδομάδα κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν προκειται να υποστηρίξει την πρόταση για την ένταξη ορισμένων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα γίνει στη Μαδρίτη, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Μοσχα θα είναι σε θέση να υπογραψει μια ειδική συμφωνία με το ΝΑΤΟ πριν από το τέλος του καλοκαιριού, σχολίασε το BBC. E.T.

    [17] ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Οι βουλευτές του κόμματος του Ορθού Δρόμου Ισμαήλ Καρακουγιού και Αλί Ριζά Γκιονούλ διορίστηκαν αντίστοιχα στα υπουργεία υγείας και βιομηχανίας και εμπορίου της Τουρκίας τα οποία ήταν "ακέφαλα" μετά την πρόσφατη παραίτηση των Γιλντιρίμ Ακτουνά και Γιαλίμ Ερέζ. Ο διορισμός των νέων υπουργών ανακοινώθηκε χτες βράδυ μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    [18] ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

    Η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να αποτρέψουν το κατοχικό καθεστώς να προχωρήσει στην πώληση δύο ξενοδοχείων που ανήκουν σε ελληνοκύπριους, του "Ντόουμ" στην Κερύνεια και του "Σαλαμίς Μπέϊ" στην Αμμόχωστο.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Νίκος Αγαθοκλέους με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αναφέρει ότι η πώληση των ξενοδοχείων αποτελεί παραβίαση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [19] ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΛΑΒΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ "ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ" Ι. ΚΟΣΤΟΦ

    Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανέθεσε σήμερα ο Pq|edqor της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, στον ηγέτη της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ. Την ερχόμενη Δευτέρα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει στον Πρόεδρο Στογιάνοφ το σχήμα της νέας κυβέρνησης και το πρόγραμμά της για την επόμενη τετραετία, ενώ την Τετάρτη το ίδιο θα πράξει και στη Βουλή, παρουσία και των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σοφιάνσκι.

    "Με αυτό πιστεύω ότι θα τελειώσει η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία" επισήμανε ο κ.Κόστοφ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού επιτελείου της μεταβατικής κυβέρνησης θα ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση, όσο και για το έργο της κυβέρνησης Σοφιάνσκι. Κ.Κ.

    [20] 80.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΜΠΙΖΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ"

    Ποσό 80.000 δολαρίων έχουν συγκεντρώσει οι εκπρόσωποι του Ελληνοβουλγαρικού Μπίζνες Φόρουμ και όπως δήλωσε στη Σόφια ο πρόεδρός του, Ιωάννης Ζούνης, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά φαρμάκων και παιδικών τροφίμων, που θα σταλούν στα ιδρύματα "Μέλλον για τη Βουλγαρία" και "Φάρμακα για τη Βουλγαρία".

    Ο κ.Ζούνης σημείωσε και την ετοιμότητα του Δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλάβει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βουλγαρία.

    Αύριο ο κ.Ζούνης και οι πρόεδροι των δυο βουλγαρικών ιδρυμάτων, που θα είναι οι αποδέκτες της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα, Ελένα Κόστοβα και Κρασιμίρ Κούμανοφ, θα συναντηθούν με τον Έλληνα πρεσβευτή στη Σόφια, Π. Καρακάση. Κ.Κ.

    [21] ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ VMRO-DPMNE ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Το αίτημα του προέδρου του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι για ψήφιση νόμου που θα επιτρέπει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα θα εξετάσει σήμερα το προεδρείο της Βουλής της ΠΓΔΜ.

    Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων ο πρόεδρος της Βουλής, Τίτο Πετκόφσκι, το αίτημα του VMRP-DPMNE θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ εντείνονται οι ετοιμασίες του VMRO-DPMNE για το παλλαϊκό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι στο κέντρο των Σκοπίων και το οποίο, σύμφωνα με την άποψη του προέδρου του κόμματος, θα είναι η μαζικότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα, καθώς ο αριθμός των συγκεντρωμένων αναμένεται να ξεπεράσει τις πενήντα χιλιάδες.

    Να σημειωθεί ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπιών "Νόβα Μακεντόνια" κατηγόρησε τον αρχηγό του κόμματος ότι ακολουθεί πολιτική διχασμού, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "από την μία χαιρέτησε το διάλογο που ξεκίνησε πρωθυπουργός Μ.Τσερβενκόφσκι με τα πολιτική κόμματα και από την άλλη κάλεσε τον λαό να jatajk}sei τους δρόμους και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του έξω από τους θεσμούς του κράτους".

    [22] ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Γκόικο Κλίτσκοβιτς, θα συναντηθεί σήμερα στο Σεράγεβο στην αμερικανική πρεσβεία με τον πρωθυπουργό της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Έντχεμομ Μπιτσακτσίτσεμ με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν την εμπορική συνεργασία, το σιδηροδρομικό δίκτυο και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

    Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Σεράγεβο πιθανότατα η υπογραφή συμφωνίας να πραγματοποιηθεί σήμερα.

    [23] Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

    Η υπογραφή επίσημης συνθήκης ειρήνευσης μεταξύ της Ρωσίας και της Τσετσενίας, φαίνεται ότι -σε πρώτη φάση- εξυπηρετεί πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των δύο πλευρών με έμφαση στην πετρελαϊκή παρουσία της Μόσχας στις εξελίξεις της περιοχής.

    Όπως είναι γνωστό τα ρωσικά σχέδια για μεταφορά του πετρελαίου του Αζερμπαϊζάν από το Μπακού στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ και από εκεί με τάνκερς στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας εμφανιζόταν ιδιαιτέρως προβληματικά, καθώς η υλοποίηση τους διέρχονταν από το παλιό πετρελαϊκό δίκτυο αγωγών του Γκρόζνι (κατασκευάστηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης) προκαλώντας έντονες ανησυχίες για την ασφαλή μεταφορά του μαύρου χρυσού.

    Αξίζει να τονιστεί ότι οι Τσετσένοι έχουν διεκδικήσει μεγάλη μερίδα από την πίτα των δασμών μεταφοράς του μαύρου χρυσού, αλλά και έχουν εκτοξεύσει απειλές για την πρόκληση καταστροφών στο αναφερόμενο δίκτυο, που -ήδη- έχει “ταλαιπωρηθεί” κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων.

    Το πακέτο της συμφωνίας δεν περιέχει συγκεκριμένες αναφορές στο θέμα των πετρελαίων, ωστόσο, διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα προσέγγισης των δύο πλευρών, που οπωσδήποτε επιδρά θετικά, στην εξέλιξη και του θέματος των αγωγών, παρά το μελανό σημείο της δράσης των επαναστατικών ομάδων, που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις επιλογές του προέδρου Ασλάν Μασκάντοβ.

    Οι παραπάνω εξελίξεις είναι ξεκάθαρο ότι ευνοούν και την εκπλήρωση των ελληνικών πετρελαϊκών επιδιώξεων, καθώς η υλοποίηση του δρομολογίου από το Μπακού στο Μπουργκας, καταλήγει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τελική έξοδο στο Αιγαίο.

    Παράλληλα, οι τελευταίες εξελίξεις στο ενεργειακό σκηνικό των συμφερόντων που στήνεται στην περιοχή του Εύξεινου και της Κασπίας, είναι δηλωτικές ως προς την υλοποίηση περισσοτέρων της μιας διαδρομών, που θα μεταφέρουν το πετρέλαιο του Αζεμπαϊζάν στις δυτικές αγορές. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το καθεστώς Αλίγεφ, με την υποσημείωση ότι επηρεάζεται από πολιτικές και διπλωματικές παραμέτρους, αλλά και από την έντονη ανάγκη σε συνάλλαγμα που παρουσιάζει η ντόπια οικονομία (του Αζερμπαϊζάν).

    Στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής εμπλέκονται -ως γνωστόν- και άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες όπως η Γεωργία, η Αρμενία, η Ουκρανία, αλλά και η υλοποίηση των περιφερειακών ενεργειακών βλέψεων της Τουρκίας, που επιθυμεί ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις.

    Αναφορικά με τη συμφωνία, η υπογραφή της, πραγματοποιήθηκε στη σκια της απαγωγής μελών ρωσικού τηλεοπτικού συνεργείου - προφανώς από Τσετσένους αντάρτες- το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το κείμενο της, επισημοποιεί την κατάπαυση του πυρός (μετά από πολεμικές συγκρούσεις που κράτησαν 21 μήνες και στοίχισαν τις ζωές 40.000 ανθρώπων), ενώ το αίτημα των Τσετσένων για ανεξαρτητοποίηση μετατίθεται να εξεταστεί το 2001.

    Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στο Κρεμλίνο επισημαίνουν τη συμβολική σημασία της υπογραφής του κειμένου ως “δείγμα συνέχισης των προσπαθειών εδραίωσης της ειρήνης”, που δεν κατόρθωσαν να εκτροχιάσουν οι υποστηριχτές συνέχισης των πολεμικών συγκρούσεων, τόσο στη Τσετσενία, όσο και στη Ρωσία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μασκάντοφ στη Μόσχα από τον περασμένο Ιανουάριο, που εκλέχθηκε στο προεδρικό αξίωμα της Τσετσενίας, ενώ έγινε δεκτός σε φιλικό κλίμα από τους Ρώσους αξιωματούχους.

    Από την άλλη μεριά, η υπογραφή της συνθήκης σηματοδοτεί τη δέσμευση του προέδρου Γιέλτσιν να εργαστεί προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων στη Τσετσενία, παρά την απομάκρυνση -το Φθινόπωρο- του αρχιτέκτονα της πρώτης κατάπαυσης του πυρός και πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Αλεξάντερ Λέμπεντ.

    Όπως είναι γνωστό, τα ρωσικά στρατεύματα επενέβησαν στην Τσετσενία το Δεκέμβριο του 1994, ενώ αργότερα η εμπλοκή τους εξελίχθηκε σε απρόβλεπτη αιματηρή διαμάχη. Με την υπογραφή της συνθήκης οι δύο πρόεδροι επισημοποίησαν και την δέσμευση τους “στην αποφυγή κάθε είδους βίας, αλλά και της απειλής χρήσης βίας”.

    Στο εσωτερικό της Τσετσενίας, η άσκηση της εξουσίας από τον Μασκάντοφ βρίσκεται σε αμφισβήτηση μετά τις απαγωγές Ρώσων και ξένων δημοσιογράφων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου στη Μόσχα, 11 Ρώσοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων 3 από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, που απήχθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

    Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Μασκάντοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν με αποκλειστικό αντικείμενο την υπογραφή συμφωνιών οικονομικής βοήθειας, αλλά και τραπεζικής συνεργασίας με την Τσετσενία. N.X.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 14 May 1997 - 12:52:30