Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-08

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [02] Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ

  • [03] ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΑΛΚΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

  • [04] ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ "ΤΟΞΟΤΗΣ"

  • [06] ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-FYROM ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ

  • [07] ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο Κ.ΚΑΒΑΝΟ

  • [08] Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [09] ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΜΠΡΑΝΚΟ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [11] ΠΓΔΜ: ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ 500 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ

  • [12] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

  • [13] Ο Φ.ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

  • [14] ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [15] Ο Σ.ΡΟΥΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

  • [16] “ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΒΕΙ” ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Tην πίστη τους για την εξέλιξη του θεσμού του Συμβουλίου Ap|dglou Ελληνισμού, αλλά και τις οργανωτικές αδυναμίες που παρατηρούνται στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων ,εξέφρασαν τα εννέα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης,που αποτέλεσε και την έναρξη των εργασιών της 4ης Συνάντησης του κορυφαίου οργάνου, το οποίο εκπροσωπεί τα επτά εκατομμύρια των αποδήμων Ελλήνων.Τα μέλη του ΣΑΕ χαρακτήρισαν τη συνάντηση, ως την πλέον κρίσιμη και σημαντική, αφού για πρώτη φορά θα συνεδριάσει και η οργανωτική επιτροπή της 2ης ολομέλειας του ΣΑΕ, που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του προσεχούς Δεκεμβρίου και μεταξύ των άλλων θα εκλέξει και το νέο προεδρείο του Συμβουλίου.

    Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντριου Αθενς, έκανε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεων του προεδρείου στο χρονικό διάστημα των πέντε μηνών που μεσολάβησαν, από την προηγούμενη συνάντηση του προεδρείου το Δεκέμβριο του 96, αναφερόμενος στις περιοδείες, που πραγματοποίησε στο δοκιμαζόμενο ελληνισμό της Γεωργίας και της Ουκρανίας, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα. Στο θέμα αυτό,όπως είπε ο κ. Αθενς, το ΣΑΕ έχει ήδη παρουσιάσει έργο με την συγκέντρωση και αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας,καθώς και την προεργασία για την ανέγερση κλινικών , ενώ στο επόμενο τρίμηνο η βοήθεια που συγκεντρώνεται ήδη από τα περιφερειακά ΣΑΕ της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας θα σταλεί στις ελληνικές κοινότητες των Δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με στόχο τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων.Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση των εκπροσώπων της ομογένειας στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, την περιοδεία με τον πρόεδρο του ΣΑΕ Αμερικής Χρήστο Τομαρά και την Διακομματική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό σε 14 κέντρα του Ελληνισμού στη Βόρεια Αμερική, καθώς και στις επισκέψεις του στους Ελληνες της Αλβανίας,της Γερμανίας,της Αιγύπτου και στο Ισραήλ,σχετικά με την εκδήλωση που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη για τους Ελληνες Εβραίους με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Στη συνέχεια ο κ. Αθενς παρουσίασε τους αντιπροέδρους και τους γραμματείς του Συμβουλίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ενέργειες και πρωτοβουλίες των περιφερειακών ΣΑΕ.Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Κώστας Παππάς τόνισε ότι "όπως κάθε νέος οργανισμός, έτσι και το ΣΑΕ αντιμετωπίζει λειτουργικά, οργανωτικά και προβλήματα χρηματοδότησης.Υπάρχει όμως η πεποίθηση ότι τα πρόβληματα αυτά με τη βοήθεια της πολιτείας θα λυθούν και τα θεσμικά όργανα του απόδημου ελληνισμού θα ριζώσουν στη Θεσσαλονίκη."

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, Χρήστος Τομαράς επισήμανε ότι "έχει συγκροτηθεί η υποδομή του περιφερειακού συμβουλίου στην Αμερική με τη μηχανοοργάνωση,την καταγραφή και τη συχνή επικοινωνία με 900 οργανώσεις ομογενών και 150 ομογενειακά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Αμερική ,καθώς και την πρωτοβουλία καταγραφής,με τη βοήθεια του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και ιδιαίτερα του ελληνικής καταγωγής καθηγητή κ. Δημαρόγκωνα,των ονομάτων 770.000 ελληνικών οικογενειών, που ζουν στις Η.Π.Α. και στον Καναδά."

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης, Αγγελος Ασλανίδης τόνισε ότι "το j}qio βάρος της δράσης αφορά τους ελληνικούς πληθυσμούς που ζουν στις χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα με το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, που εφαρμόζεται σήμερα για τους Ελληνες της Γεωργίας και θα επεκταθεί στην Ουκρανία και τη Νότια Ρωσία,ενώ θα ενταθούν τα προγράμματα επιμόρφωσης δασκάλων από τις χώρες αυτές στην ελληνική γλώσσα,προγράμματα που υλοποιούνται στην Κύπρο."

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ της Αφρικής-Ασίας, Στέφανος Ταμβάκης σημείωσε ότι " η ενεργοποίηση και η επικοινωνία με όλες τις οργανώσεις εκμηδένισε τις μεγάλες αποστάσεις, ενώ δημιουργήθηκε σελίδα του συμβουλίου στο Ιντερνετ για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πάνω στα προβλήματα των Ελλήνων που ζουν στην Αφρική και την Ασία."

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ της Αυστραλίας Ηλίας Ράλλης αναφέρθηκε στα προβλήματα της ελληνικής παιδείας και πολιτισμού στην μακρινή ήπειρο, όπου μάλιστα κέντρα νεοελληνικών σπουδών σε ορισμένα πανεπιστήμια κινδυνεύουν να κλείσουν ,λόγω περικοπών στους προυπολογισμούς τους από τις αυστραλιανές αρχές.

    Ο Γραμματέας του ΣΑΕ Πασχάλης Παπαχριστόπουλος ,ως υπεύθυνος για τα οργανωτικά θέματα του Συμβουλίου ανακοίνωσε πως " μετά από συζητήσεις με την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης εξασφαλίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια ο χώρος εγκατάστασης των υπηρεσιών του ΣΑΕ στο νέο κτίριο της Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης,με οικονομικό τίμημα που θα καταβάλλει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, έως ότου ετοιμασθεί το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ, που θα φιλοξενήσει μόνιμα το ΣΑΕ."

    Τα μέλη του προεδρείου απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων επεσήμαναν το βραδύ ρυθμό χρηματοδότησης του ΣΑΕ,αφού όπως ανέφερε ο κ. Αθενς "από τον προυπολογισμό του 1996 που προέβλεπε ποσό 1.500.000 δολαρίων τελικά καταβλήθηκαν 200.000 δολάρια,ενώ από το 1.800.000 δολάρια που προβλέπονται για το 1997 δεν έχει καταβληθεί ακόμη ούτε δολάριο".

    Οι εργασίες του προεδρείου του ΣΑΕ θα συνεχιστούν σήμερα με κλειστή συνεδρίαση των μελών του, ενώ αύριο Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, του γενικού γραμματέα απόδημου ελληνισμού Σταύρου Λαμπρινίδη, του προέδρου της Διακομματική Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Γρηγόρη Νιώτη, καθώς και τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου,Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης Δημήτρη Ρέππα και του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Ανθόπουλου. Α.Τ.

    [02] Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ

    Με ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για τους Ελληνες των Ανδεων, που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τη γλώσσα, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και τον πολιτισμό τους μέσα από τις μικρές ελληνικές κοινότητες στην πρωτεύουσα Λίμα και τις άλλες πόλεις του Περού, κυκλοφόρησε το 17ο τεύχος (Μαϊου) του περιοδικού ''Ελληνική Διασπορά'', που εκδίδει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Στην ορεινή περιοχή των Ανδεων, χίλιες καρδιές ελληνικές πάλλονται από αγάπη γιά κάθε τι το Ελληνικό. Μια άλλη, μικρή Ελλάδα, ακμάζει στη χώρα των απογόνων των Ινκας, στη νοτιοαμερικανική αυτή Δημοκρατία. Δείγμα της Ελλάδας που ζει και αναπτύσσεται όπου κι αν υπάρχουν Ελληνες. Της Ελλάδας που επιμένει.

    Οι πρώτοι από τους Ελληνες, είχαν φτάσει στο Περού από τον Παναμά, όπου δούλευαν στα έργα της διώρυγας. Είναι οργανωμένοι σε μια δραστήρια κοινότητα με πρόεδρο τον Μακεδόνα κ. Δημήτρη Βαρδάκα, ενώ προσπαθούν για την ανέγερση μιας εκκλησίας κι ενός κοινοτικού Κέντρου στη Λίμα, αλλά και στο Τσικλάγιο, την Κούσκα, την Πιούρα και το Τρουχίλλο, όπου είναι εγκατεστημένοι.

    Οι συμπατριώτες μας αυτοί, κατάφεραν να έχουν στην περουβιανή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουτζιμόρι και Ελληνα υπουργό, τον κ. Δημήτρη Πατρία καθώς και δρόμο με το όνομα "Ρούτα Γκρέκα", δηλαδή "Ελληνική οδός". Ενώ οι πρόγονοί μας φαίνεται ότι σημάδεψαν με την παρουσία τους τη μυθική χώρα των Ανδεων από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως υποδηλώνουν τα περουβιανά μνημεία και η περουβιανή μυθολογία.

    Από τα άλλα ενδιαφέροντα αφιερώματα του τεύχους είναι για τη δραστηριότητα των Κέντρων Ελληνικής Γλώσσας στο Βουκουρέστι, η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων που οργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια από ομογενείς, ο Ελληνισμός της πόλης Σότσι στον Εύξεινο, η Εκθεση Ελληνικών Προϊόντων που έγινε στην Οδησσό, τα προβλήματα, αλλά και οι εκλογικές επιτυχίες των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

    Υπενθυμίζεται, ότι μαζί με την ''Ελληνική Διασπορά'' κυκλοφορεί ένθετο έγχρωμο τετρασέλιδο στη ρωσική γλώσσα, πυ αποστέλλεται σε εκατοντάδες ομογενείς των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ, με περίληψη των κυριότερων θεμάτων του περιοδικού.

    [03] ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΑΛΚΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Με αφανισμό απειλείται ο ελληνισμός στην Τσάλκα της Γεωργίας εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Η Τσάλκα βρίσκεται στα ορεινά της Γεωργίας, σε υψόμετρο 1500-2000 μέτρων και σήμερα απέμειναν εκεί μόνο 12.000 Ελληνες από 32.000 που ήταν το 1989. Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι, παίρνουν 7 δολάρια το μήνα και επιβιώνουν χάρη στη βοήθεια την οποία στέλνουν τα παιδιά τους που εργάζονται στην Ελλάδα ή τη Ρωσία.

    Από το 1990 έκλεισε το 90% των βιομηχανικών μονάδων στην Τσάλκα, στις οποίες εργάζονταν Ελληνες σε ποσοστό 80%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του γαλακτοκομικού εργοστασίου της Τσάλκας Τεγγής Ελευθεριάδης.

    Επίσης, η περιοχή της Τσάλκας μπορεί να θεωρηθεί αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα λόγω του κακού οδικού δικτύου. Η διαδρομή από την Τιφλίδα μέχρι την Τσάλκα, μήκους 100 χιλιομέτρων, γίνεται σε 5-6 ώρες, επισήμανε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οδικού Δικτύου, Βαλεντίν Ποπόβ, και ζήτησε την βοήθεια της Ελλάδας στην προσπάθεια για βελτίωση του οδικού δικτύου. Αν φτιαχτεί ο δρόμος υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν οι Ελληνες στην Τσάλκα, σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάρουν και πάλι το δρόμο της προσφυγιάς.

    [04] ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Δημόσιος διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Στόχος του να ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί και οι απόψεις που υπάρχουν ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του Αμστερνταμ για την αναθεώρηση του Μάαστριχτ, προκειμένου να ακουστούν όχι μόνο οι απόψεις σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων.

    Στις 19 Μαϊου η Επιτροπή θα καταθέσει το πόρισμα της για την πορεία της Διακυβερνητικής στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα για το θέμα αυτό.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κηρύσσοντας την έναρξη του δημοσίου διαλόγου χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμη τη συνάντηση που γίνεται σε μια κρίσιμη, όπως είπε, στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης. "Απαιτούνται, είπε ο κ. Κακλαμάνης, ριζικές αλλαγές στο θεσμικό και πολιτικό οικοδόμημα της Ενωσης για να αναζοωγονηθεί εκ νέου η Ε.Ε. Οποιαδήποτε όμως αναθεωρητική προϋπόθεση κινδυνεύει να αποβεί μάταιη αν δεν εξασφαλισθεί η συμμετοχή των πολιτών στις κυοφορούμενες διεργασίες και αν δεν καταφέρει να εφεύρει ένα πρότυπο συνεργασίας που θα συνδέει αρμονικά την νομισματική, κοινωνική και πολιτική μορφή της Ενωσης".

    Στην ανάγκη να αναπτυχθεί η ΚΕΠΠΑ ώστε να πετύχουν πολλοί από τους στόχους της Ενωσης και να δυναμώσει η διεθνής παρουσία της αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. "Η ανάπτυξη της ΚΕΠΠΑ, τόνισε πρέπει να γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζεται η κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας κοινής αντίληψης για τα σύγχρονα προβλήματα στη διεθνή πολιτική και του τρόπου επίλυσης της, ο σεβασμός των ιδιαίτερων ζωτικών εθνικών συμφερόντων των κρατών μελών της Ε.Ε και η προϋπόθεση ότι στην υπό αναθεώρηση συνθήκη θα αναγνωρίζονται ως στόχοι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και η ενίσχυση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της Ενωσης".

    Ο κοινοτικός επίτροπος Χρήστος Παπουτσής υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση της Συνθήκης πρέπει να εξυπηρετεί τρεις μεγάλους στόχους: Να φέρει την Ε.Ε πιο κοντά στον πολίτη, να καταστήσει την παρουσία της πιο αισθητή σε διεθνές επίπεδο και να προσαρμοσει το κοινοτικό θεσμικό σύστημα προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια διευρυμένη Ε.Ε.

    Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές ουσιαστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζομένους, τους πολίτες και τις γενιές και συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της απασχόλησης. "Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ ένα ισχυρό μακρόπνοο κοινωνικό συμβόλαιο", κατέληξε.

    Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Αναστασόπουλος τόνισε ότι "ο διάλογος γίνεται καθυστερημένα" και πρόσθεσε ότι περνά δύσκολες ώρες η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή Ελλάδα. "Χωρίς αμφιβολία, υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος, θα περάσουμε από πολλά στάδια και δυσκολίες. Ομως, η Ε.Ε μπορεί να κατακτήσει to μέλλον της. Ενα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και ισότιμης συμμετοχής των πολιτών της".

    Στους προβληματισμούς, τις ανησυχίες αλλά και τις φιλοδοξίες της Ενωσης αναφέρθηκε ο προεδρεύων των εθνικών εκπροσώπων για τη Διακυβερνητική, Michael Patizin, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία αλλά και την πίστη της Ολλανδικής προεδρίας ότι οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν στο Αμστερνταμ.

    Ανάμεσα στις προτεραιότητες και στους στόχους της Διακυβερνητικής, ο κ. Patizin ανέφερε μεταξύ άλλων: Την ενίσχυση των πολιτικών της Ενωσης που αφορούν τον πολίτη, την ποιότητα ζωής και την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ΚΕΠΠΑ όπου πρέπει η Ενωση να δράσει περισσότερο σε προληπτικό και όχι διορθωτικό επίπεδο. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο δράμα της Βοσνίας, όπου η Ενωση δεν κατάφερε να έχει αποτελεσματικό ρόλο.

    Επίσης ως στόχους της Διακυβερνητικής έθεσε και την κοινή εμπορική πολιτική όπου πρέπει να αυξηθεί το ενδιαφέρον στο θέμα της μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου καθώς και την ευελιξία (για την οποία αντιδρά η χώρα μας γιατί προοιωνίζει την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων).

    Στην ειδική αυτή συνεδρίαση μίλησαν ακόμα εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ευρωβουλευτές αλλά και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της χώρας.

    Να σημειωθεί ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε γραπτή δήλωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στην εκδήλωση αυτή, η οποία όπως υποστηρίζει, γίνεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας του διευθυντηρίου της Ε.Ε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα του Μάαστριχτ που ογκώνεται στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες. Και καταλήγει: "Προκύπτει σοβαρό ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης αφού χρησιμοποιείται η Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου πέρα από το πνεύμα και το γράμμα του κανονισμού της Βουλής. Είναι σοβαρές οι ευθύνες όλων όσων οργάνωσαν ή συναίνεσαν στην εκδήλωση αυτή".

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ "ΤΟΞΟΤΗΣ"

    Ολοκληρώνεται σήμερα η αεροναυτική άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με την επωνυμία "Τοξότης", που άρχισε πριν από δύο μέρες μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε πως η αποτελεσματικότητα και η δύναμη των ενόπλων δυνάμεων είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη προυπόθεση για να υπάρξει θετική προοπτική σε όλες τις πιθανές εξελίξεις γύρω από τα εθνικά μας θέματα.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος μαζί με τέσσερις ακόμη αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων παρακολούθησε από τη φρεγάτα "Αδριάς" την εξέλιξη της ναυτικής άσκησης "Αστραπή", η οποία συνδοιάζεται με τον "Τοξότη".

    Στην "Αστραπή", που διεξάγεται στην περιοχή του Μυρτώου πελάγους και στις Κυκλάδες, συμμετέχουν τέσσερις φρεγάτες, δύο αντιτορπιλικά, τέσσερις πυραυλάκατοι, ένα υποβρύχιο, μια κανονιοφόρος, δύο βοηθητικά πλοία, δύο ελικόπτερα AB - 212, δύο ελικόπτερα Shicorsky, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και t]sseqa αεροσκάφη δίωξης βομβαρδισμού.

    Ο υπουργός γνωστοποίησε επίσης, ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F - 16 και Α - 7 απογειώθηκαν χθες από την Κρήτη και μετείχαν σε αεροναυτικές ασκήσεις μαζί με ελληνικά πλοία, περισσότερο στο FIR Λευκωσίας και λιγότερο στο Αθηνών.

    "Το ετοιμοπόλεμο και η ετοιμότητα που επιδεικνύουν και χαρακτηρίζουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων μας δίνει το δικαίωμα να αισθανόμαστε ότι μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη" συμπλήρωσε ο κ.Τσοχατζόπουλος. Σ.Κ.

    [06] ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-FYROM ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Ενισχύεται και διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα η συνεργασία μεταξύ Eλλάδας και Fyrom, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Θεόδωρου Πάγκαλου στο γειτονικό κράτος.

    Σήμερα, για πρώτη φορά από την ίδρυση της FYROM, αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, μεταφέροντας ομάδα εκπροσώπων κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες μεταβαίνει στα Σκόπια ελληνική στρατιωτική δύναμη που θα συμμετάσχει σε πολυεθνική άσκηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

    Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή, που απαρτίζεται από εκπροσώπως δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως ο ΟΤΕ, η Εθνική Τράπεζα, η ΕΤΕΒΑ, η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, αλλά και ιδιωτικών εταιριών, όπως η ΔΕΛΤΑ, η Μαμιδάκης και η ΑΓΕΚ, θα έχει επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης Γκλιγκόροφ και επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας, με στόχο την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και εμπορικών ανταλλαγών.

    Η εκκρεμότητα περί ονομασίας της FYROM δε φαίνεται να επηρεάζει άλλωστε τις σχέσεις των δύο χωρών ούτε σε στρατιωτικό επίπεδο. Ενδεικτική είναι η συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε άσκηση με την επωνυμία "Σωτήρας '97", που διεξάγεται στη Fyrom στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΑΤΟ "Συνεργασία για την Ειρήνη". Η ελληνική δύναμη θα μεταβεί στη χώρα με φάλαγγα από το Κιλκίς.

    [07] ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο Κ.ΚΑΒΑΝΟ

    Θετικό βήμα χαρακτήρισε τη σύσταση επιτροπών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Τουρκίας ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπίλ Κλίντον, Κέρι Κάβανο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τους αναπληρωτή υπουργό και υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Γιάννο Κρανιδιώτη. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θα υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας δήλωσε ότι "αυτό θα εξαρτηθεί".

    [08] Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Την πεποίθηση ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις θα επιτευχθεί η εξυγίανση των προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων και θα εξασφαλιστούν οι περισσότερες δυνατόν θέσεις εργασίας, εξέφρασε η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολουθεί τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για την τυποποίηση.

    Αναφερόμενη ειδικότερα στην περίπτωση της "Αθηναϊκής Χαρτοποιϊας" ("Softex") και των ναυπηγείων της Ελευσίνας, η κ.Διαμαντοπούλου τόνισε ότι υπάρχει απόλυτη κοινωνική συναίνεση για την ιδιωτικοποίησή τους, αφού όλοι έχουν κατανοήσει ότι οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

    "Οι διαμαρτυρίες οφείλονται στο γεγονός ότι η μη καλή λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών και τα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα, δημιουργούν δυσκολίες στην πληρωμή και γενικά στην ομαλή ροή τους σε αυτή τη φάση. Πιστεύουμε όμως ότι μέσα από την ιδιωτικοποίηση θα μπορέσουν να εξυγιανθούν", υποστήριξε η κ.Διαμαντοπούλου.

    Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση επιτάγχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων που ελήφθη πρόσφατα, η υφυπουργός απάντησε ότι αυτή αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη εισέλθει στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης και όχι άλλες. "Οι ιδιωτικοποιήσεις που θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τα τέλη του 1997 έχουν ήδη ανακοινωθεί. Συνεπώς, η επιτάγχυνση στις διαδιακασίες ιδιωτικοποίησης αφορά την Αθηναϊκή Χαρτοποιία, η οποία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, που πρέπει να ολοκληρωθούν για να τεθούν σε λειτουργία", διευκρίνησε η υφυπουργός.

    Οσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη, η κ.Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι αυτό περιλαμβάνει προς το παρόν μόνο τη "ΜΕΛ", η αποκρατικοποίηση της οποίας έχει ανακοινωθεί και προχωρά χωρίς προβλήματα και απολυσεις.

    [09] ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

    Βγαίνει σήμερα από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ο Μίκης Θεοδωράκης, μετά την ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη.

    Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό του καθηγητή Ιωάννη Ιορδάνογλου, η κατάσταση της υγείας του μουσικοσυνθέτη δεν εμπνέει καμία ανησυχία.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΜΠΡΑΝΚΟ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Αδιάλλακτη παραμένει η σκοπιανή πλευρά στο θέμα του ονόματός της. Τη θέση ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί για την επισήμη ονομασία της άλλο όνομα πλην του "συνταγματικού" της, εξέφρασε σήμερα ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε συνέντευξη που έδωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους. Ο κ. Τσερβένκοφσκι είπε ότι ο μόνος ο οποίος μπορεί να επιλέξει το όνομα είναι ο ίδιος ο λαός, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τα περί συνθέτων ονομασιών. Πάντως είπε ότι η χώρα του προσέρχεται στις συνομιλίες για το όνομα στη Νέα Υόρκη με καλή θέληση, αλλά προσέθεσε ότι "υπάρχουν όρια τα οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε", χωρίς να διευκρινήσει ποιά είναι τα όρια αυτά.

    Σχετικά την ενδιάμεση συμφωνία, ο κ. Τσερβένκοφσκι εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της και σημείωσε ότι η ζωή ήδη είναι πιο μπροστά από τις ρυθμίσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας, ορισμένα από τα άρθρα της οποίας θεώρησε ότι είναι τελικά και δεν επιδέχονται αναθεώρηση, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο χωρών. Ο κ. Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι ο γείτονας με τον οποίο η χώρα του επιθυμεί να έχει τις καλύτερες σχέσεις είναι η Ελλάδα, γιατί εκεί είναι τα συμφέροντα της χώρας του, καθώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην σύνδεση της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ενώ συγχρόνως σημείωσε ότι υπάρχει συμβατικότητα των στρατηγικών σκοπών, κάτι το οποίο και ο Πρόεδρος Γκλιγκόροφ είχε πει στον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, όταν είχε επισκεφθεί τα Σκόπια.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα τοπωνυμιών σε ό,τι αφορά χώρους και πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες αναφέρονται στη δική του χώρα με άλλα ονόματα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του στα οικονομικά επιτεύγματα, καθώς εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποιοι θα αποφασίσουν να επενδύσουν. Σημείωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών εταιριών, όχι μόνο στο εμπόριο, αλλά γενικά, και τη δημιουργία μικτών εταιριών στην ΠΓΔΜ στις οποίες συμμετέχουν και ελληνικές εταιρίες. "Αν συνεχιστεί αυτή η τάση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αυξηθεί η αξιοπιστία και θα μειωθει το αίσθημα ρίσκου, το οποίο υπάρχει σήμερα σε ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ΠΓΔΜ", είπε ο κ. Τσερβένκοφσκι και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολη η μετάβαση στην οικονομία της αγοράς, που έγινε σε όχι ιδανικές συνθήκες. Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο πληθωρισμός το 1995 ήταν 9,8% και το 1996 3% και προέβλεψε ότι και στο 1997 θα παραμείνει σε μονοψήφιο ποσοστό.

    Παράλληλα, τόνισε ότι τελειώνει και η δεύτερη φάση των ιδιωτικοποιήσεων, ότι η χώρα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να πληρώνει τα χρέη τα οποία έχει, ότι έχει συμφωνήσει με τους ομίλους του Λονδίνου και των Παρισίων για την οικονομική της ενίσχυση και ανακοίνωσε ότι αρχίζει η αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος και το άνοιγμα του δημόσιου τομέα. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αποτελούν εγγυήσεις για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Παράλληλα ο κ. Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι το 1996 up^qne αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, η οποία από το 1991 μέχρι το 1995 είχε διαρκή πτώση. Τόνισε επίσης ότι τα προϊόντα τα οποία παράγονται στο έδαφος της χώρας του εξάγονται χωρίς εμπόδια σε όλες τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, καθώς έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες με τη Σλοβενία και τη Γιουγκοσλαβία, ενώ αύριο υπογράφεται με την Κροατία και επίκειται συμφωνία με τη Βουλγαρία.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Βαλκάνια ο κ. Τσερβένκοφσκι είπε ότι τα μάτια της χώρας του είναι στραμμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μπροστά στην ευκαιρία να αποδειχθεί ο μέντορας της προσέγγισης των βαλκανικών χωρών με την Ε.Ε. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι προς συμφέρον και της Ελλάδας γιατί έτσι αποκτά σταθερούς και δημοκρατικούς γείτονες. Παράλληλα σημείωσε ότι η κατάσταση σήμερα στα Βαλκάνια δημιουργεί ανησυχίες, αποδίδοντας τις ανησυχίες αυτές στις τοπικές εκλογές της Σερβίας, στη Βουλγαρία και στην εξέγερση στην Αλβανία. Η Ευρώπη, είπε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, είναι πολύ μικρή για να προσφέρει σιγουριά στους κατοίκους της όταν κάπου πάνω στην ήπειρο υπάρχει ένταση.

    [11] ΠΓΔΜ: ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ 500 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ

    Την πρόβλεψη ότι οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας - ΠΓΔΜ μπορούν να αγγίξουν και τα 500 εκ. δολάρια τον χρόνο εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της χώρας κ. Πετρέφσκι, μιλώντας σήμερα σε Έλληνες δημοσιογράφους. Ο κ. Πετρέφσκι είπε ότι προϋπόθεση για τη μεγάλη αυτή αύξηση των συναλλαγών, οι οποίες σήμερα ανέρχονται περίπου στα 146 εκ. δολάρια το χρόνο είναι να επιτευχθεί η συνεργασία στη βιομηχανία.

    Ο κ. Πετρέφσκι είπε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον τομέα των μεταφορών για τον οποίο τόνισε ότι περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων για τη χώρα του, διέρχονται μέσω των ελληνικών λιμανιών. Επίσης σημείωσε ως πιθανούς τομείς συνεργασίας την ενέργεια, όπου η αρχή γίνεται με τα πετρελαιοειδή, την υφαντουργεία, επειδή υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των τροφίμων, του μετάλλου, των διαρκών καταναλωτικών προϊόντων και του τουρισμού. Επίσης είπε ότι εταιρίες των δύο χωρών θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα των κατασκευαστικών έργων στον οποίο το επίπεδο συνεργασίας είναι χαμηλό, καθώς υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αρκεί να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των διμερών συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πετρέφσκι, ήταν το 1989 στα 120 εκ. δολάρια και το 1991 στα 147 εκ. δολάρια, για να πέσει το 1994 στα 36 εκ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Πετρέφσκι, πριν από το 1989 οι διμερείς συναλλαγές κάλυπταν περίπου το 4-6% του συνόλου των εμπορικών ανταλλαγών της χώρας του.

    Από την πλευρά του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εταιρίες από τη χώρα, στις οποίες να έχει δοθεί το δικαίωμα να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε επίσης ότι up\qwei μία καθυστέρηση στην απάντηση της ελληνικής πλευράς στην πρόταση που έκανε ο ίδιος, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου για να ιδρυθεί στην Θεσσαλονίκη γραφείο του Επιμελητηρίου, το οποίο να δίνει πληροφορίες στους Ελληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα του. Ο κ. Πετρέφσκι είπε ότι οι οικονομίες των δύο χωρών δεν είναι συμπληρωματικές και υπογράμμισε τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεργασία στα Βαλκάνια σε επιχειρηματικό επίπεδο.

    Ο κ. Πετρέφσκι επαναλαμβάνοντας κάτι, το οποίο είχε πει στην πρόσφατη σύνοδο των Βαλκανικών Επιμελλητηρίων, τόνισε ότι η πολιτική πρέπει να πλησιάσει τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας, θέμα στο οποίο προκλήθηκε σειρά ερωτήσεων σε σχέση με τη στάση των επιχειρηματιών της χώρας απέναντι στη διαφορά με την Ελλάδα. Ο κ. Πετρέφσκι είπε ότι το όνομα δεν είναι πρόβλημα για τις διμερείς συναλλαγές, πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες της χώρας περιμένουν από τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε ενέργειες, αλλά τόνισε ότι συγχρόνως καταβάλουν προσπάθειες προς την κυβέρνηση για να βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή στο ζήτημα του ονόματος.

    Απευθυνόμενος ουσιαστικά στους Έλληνες επιχειρηματίες, τόνισε ότι μέσω της χώρας του ανοίγεται μία αγορά 22 εκ. πολιτών, δηλαδή, όσο το σύνολο του πληθυσμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες που δημιουργούν την ελεύθερη ζώνη ανάμεσα στις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες και επίκειται και η συμφωνία για τη Βουλγαρία.

    Αναφερόμενος στο εμπάργκο που τα Ηνωμένα Έθνη είχαν επιβάλει κατά της Σερβίας, παραδέχτηκε ότι κάποιοι συμπολίτες του έγιναν πλούσιοι, αλλά τόνισε ότι δημιουργούσε ανυπέρβλητα εμπόδια για τις εξαγωγές της χώρας του, καθώς χρειαζόταν μέχρι και 15 ημέρες για να φτάσουνε κάποια από τα προϊόντα στην Κεντρική Ευρώπη. Τόνισε ιδιαίτερα τη συνεργασία που έχει με τα Επιμελητήρια της Αθήνας, αλλά και με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί, θα ενταθεί με σεμινάρια και συνέδρια και θα αποδώσει και καρπούς στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το PHARE.

    Ο κ. Πετρέφσκι τόνισε επίσης ότι σε ότι αφορά στις υπηρεσίες των λιμανιών, οι επιχειρηματίες της χώρας του αναζητούν λιμάνια, τα οποία να είναι φτηνά. Εκτός από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το οποίο αποτελεί την ιδανική λύση για αυτούς, αναζήτησαν λύσεις στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, στα σερβικά λιμάνια του Δούναβη, στο Δυρράχειο, ακόμα και στο Βόλο, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά με τις συναντήσεις με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές για την καλύτερη αξιοποίηση των υπηρεσιών του λιμανιού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το οδικό δίκτυο στις βαλκανικές χώρες ο κ. Πετρέφσκι είπε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα, αλλά όχι το σημαντικότερο, καθώς το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές συναλλαγές στα Βαλκανία είναι η μεγάλη αναμονή στα σύνορα και τα πολλά τέλη, τα οποία οι επιχειρηματίες πρέπει να πληρώσουν για τη διακίνηση των προϊόντων τους.

    [12] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

    Στα Σκόπια αναμένεται σήμερα ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μίσε Κάμπτεσι ο οποίος θα έχει σειρά επαφών προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ.

    Σήμερα εξάλλου αναμένεται στα Σκόπια και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζλάτκο Μάτεσα. Ο Κροάτης πρωθυπουργός, συμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα αναμένεται να υπογράψει συμφωνία που θα αφορά στη δημιουργία ελεύθερης εμπορικής ζώνης παρόμοιας με αυτής που η ΠΓΔΜ έχει υπογραψει με τη Σλοβενία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας. Ε.Τ.

    [13] Ο Φ.ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι συνεχίζει τις επαφές του στην Αλβανία σε μια προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης όλων των πολιτικών κομμάτων σχετικά με το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 29 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές. Παρά τις προσπάθειες για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης το αγεφύρωτο, όπως αποδεκνύεται, των διαφορών, του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού Κόμματος με την άρνησή του τελευταίου να συμφωνήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, παραμένει.

    Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο επανέλαβε χθες κατά τη συνάντησή του με τον Φραντς Φρανίτσκι την προειδοποίηση ότι στην περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος απο τη βουλή, θα παραιτηθεί. "Η μη ψήφισή του θα σήμαινε άρση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης", τόνισε. Ο Φίνο απηύθυνε έκκληση προς το Δημοκρατικό Κόμμα "να συγκλίνει με τη θέση των υπολοίπων κομμάτων" τονίζοντας ότι "αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εκβιασμός".

    Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Ιταλίας, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών και πέσει η κυβέρνηση Φίνο η πολυεθνική δύναμη προστασίας θα αποχωρήσει, ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του ωστόσο όπως είπε, η συνάντησή του με τον Φραντς Βρανίτσκι δημιούργησε αισιοδοξία ότι "όλα θα εξελιχθουν καλά".

    Καταλήγοντας ο Μπασκίμ Φίνο υπογραμμισε ότι οι βουλευτικές εκλογές "είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους τους Αλβανούς όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση της χώρας αλλά και για το μέλλον της".

    Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ σε δηλώσεις του τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την επίτευξη της συναίνεσης με στόχο "τη διεξαγωγή ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών, πριν τη θερινή περίοδο του τρέχοντος έτους", όπως είπε. Ο Βρανίτσκι επανέλαβε επίσης το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το ξεπέρασμα της κρίσης στην Αλβανία και την πρόθεση των διεθνών οργανισμών να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

    Σήμερα ο Φραντς Βρανίτσκι θα συναντηθεί με τον Σαλί Μπερίσα και με εκπροσώπους πολιτικών κομματων της Αλβανίας.

    [14] ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράιτ, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, είναι σημαντική, γιατί συμπίπτει με την περίοδο που θα πρέπει να αποφασιστεί πώς θα συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του κ. Κασουλίδη, ο οποίος εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, με τις επιτροπές συγγενών αγνοουμένων, ερωτηθείς αν η συνάντηση με την κ. Ολμπράιτ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, επισήμανε πως ''εκείνο που κάνει κάπως πιο σημαντική τη συνάντηση είναι ασφαλώς το γεγονός ότι συμπίπτει με την περίοδο που τελειώνουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και θα πρέπει να αποφασιστεί τί θα γίνει μετά''. Σημείωσε ακόμη ότι ''αυτή η ημερομηνία προσφέρεται για αυτόν το λόγο''.

    Ασφαλώς πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών μας για να προωθήσουμε το εθνικό θέμα, είναι σημαντικό να δούμε όλους εκείνους οι οποίοι θα συμβάλλουν στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα που μπορεί να συμβάλλει σ' αυτήν την προσπάθεια.

    Ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι τη συνάντηση ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση και καθορίστηκε για τις 6 Ιουνίου, στις 11.30 το πρωί στο γραφείο της κ. Ολμπράιτ στην Ουάσιγκτον.

    [15] Ο Σ.ΡΟΥΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς και ο Τούρκος συνάδελφος του Μπουράκ Κουτ θα "ενώσουν" ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους με τη μουσική, μέσω της συναυλίας που θα δώσουν στις 19 Μαϊου, σε γήπεδο δίπλα από το Λήδρα Πάλας.

    Οι δημοφιλείς καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν δωρεάν για έξι χιλιάδες θεατές και η συναυλία θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από ελληνικό και τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό.

    Η συναυλία θα φιλοξενηθεί από την ΟΥΝΦΙΣΥΠ εντός της ουδέτερης ζώνης και ο εκπρόσωπος της Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, διαβεβαιώνει ότι "η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις για την πραγματοποίηση της συναυλίας εντός της ουδέτερης ζώνης και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των παρεβρισκόμενων". Σ.Κ.

    [16] “ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΒΕΙ” ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

    Το θέμα της άρσης του μονοπωλίου στο φυσικό αέριο, φαίνεται να πυροδοτεί αντιδράσεις στο -υπό διαμόρφωση- κυβερνητικό σκηνικό στη Βουλγαρία, καθώς διαπιστώνεται διάσταση απόψεων μεταξύ του letabatijo} πρωθυπουργού Στέφαν Σοφιάνσκι και του νικητή των εκλογών του Απριλίου Ιβαν Κοστοφ.

    Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του με τους δημοσιογράφους, ο Σοφιάνσκι γνωστοποίησε την πρόθεση του να παρέχει προνομιακή μεταχείριση στην ιδιωτική εταιρία Overgaz, σε μια προσπάθεια άρσης του μονοπωλίου της κρατικής Bulgargaz. Η πρόθεση αυτή, του Βούλγαρου πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Μπόγκομιλ Μπόνεφ, που παρουσίασε απαγορευτική -για το συγκεκριμένο θέμα- αναφορά της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπόνεφ αναμένεται να μετέχει στη νέα κυβέρνηση υπό τον Κόστοφ, που εκτιμάται ότι θα έχει συγκροτηθεί γύρω στις 20 Μαίου.

    Στο μεταξύ, ο Κόστοφ συμμετείχε (προχθές) σε σύσκεψη της υπηρεσιακής κυβέρνησης με αποκλειστικό θέμα το φυσικό αέριο, ενώ αργότερα σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση παρατήρησε ότι ο Σοφιάνσκι δείχνει υπέρμετρο ζήλο στην υλοποίηση στρατηγικών αποφάσεων οι οποίες πρέπει να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση, ενώ παράλληλα τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τις διαδικασίες σταδιακής μεταβίβασης των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων του.

    Η Overgaz ανήκει στον ιδιωτικό επενδυτικό όμιλο Multigroup, που εκτός από τις δραστηριότητες του στο χώρο της ενέργειας ελέγχει σειρά επιχειρήσεων όπως καζίνα, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, εμπορικές φίρμες, αλλά και εταιρίες παροχής προστασίας. Παράλληλα, συμμετέχει μαζί με την ρωσική Gazprom στη γνωστή κοινοπραξία TopEnergy που ασχολείται με την ενεργειακή σύνδεση του Μπουργκάς με την Αλεξανδρούπολη.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η “συμπεριφορά” αυτή του Σοφιάνσκι, υπαγορεύεται από σχετική συμφωνία που υπέγραψε με την Gazprom τον Απρίλιο. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται και από την αντίδραση του βουλγαρικού τύπου, στα δημοσιεύματα του οποίου διατυπώθηκαν ερωτηματικά για τη “βιασύνη” του Σοφιάνσκι να προχωρήσει στην υλοποίηση συμφωνίας με όρους -που κατά την κρατούσα άποψη- δεν εξυπηρετούν τα βουλγαρικά συμφέροντα.

    Παράλληλα, πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι πρωτοβουλίες Σοφιάνσκι τοποθετούν την Βουλγαρία παρά το πλευρό της Gazprom, κατά τη χρονική στιγμή που τα συμφέροντα της ρωσικής εταιρίας φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις επιλογές της ρωσικής κυβέρνησης, γεγονός, που επηρεάζει -άμεσα- το πλαίσιο διαμόρφωσης των σχέσεων της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης με τη Μόσχα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 8 May 1997 - 13:04:20