Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-07

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 4ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΟΥΤΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Τ.ΝΑΙΛΣ

  • [04] Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Κ.ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

  • [05] ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΓΛΙΞΜΠΟΥΡΓΚ Ο Γ. ΡΑΛΛΗΣ

  • [06] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ SOFTEX ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

  • [07] OΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝOΥΠOΛΙΤΕΣ ΤΙΜOΥΝ ΤOΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚOΠO ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

  • [08] ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

  • [09] "ΜΝΗΜΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ-ΜΝΗΜΕΣ ΖΩΗΣ": ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ;

  • [11] "Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ", ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Ι. ΣΟΚΟΛΟΦ

  • [12] ΔΑΝΕΙΟ 60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

  • [13] ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ

  • [14] ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ

  • [15] Μ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

  • [16] ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Μ. ΑΓΑΡ ΚΑΙ Σ. ΜΠΟΥΤΖΑΚ

  • [17] ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

  • [18] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [19] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 4ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η καθιερωμένη τετράμηνη απολογιστική συνεδρίαση του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, για να προετοιμάσει μεταξύ άλλων την τακτική συνέλευση της ολομέλειας του ΣΑΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    Σύμφωνα με τους οργανωτές, το εννιαμελές Προεδρείο του ΣΑΕ, που βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη θα συνεδριάσει στο ξενοδοχείο "Καψής" αύριο και μεθαύριο με θέμα τον απολογισμό δράσης, καθώς και τις προτάσεις και επισημάνσεις των περιφεριακών ΣΑΕ. Ακολούθως, το Σάββατο το Συμβούλιο θα συνέλθει παρουσία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρου Λαμπρινίδη, του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρη Νιώτη, ενώ την επομένη θα συνέλθει για πρώτη φορά η "Τιμητική Οργανωτική Επιτροπή", παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου για να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο πραγματοποίησης της πρώτης ολομέλειας του ΣΑΕ, μετά την ιδρυτική συνέλευση του Δεκεμβρίου του 1995.

    Στο περιθώριο των εργασιών, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των μελών του Προεδρείου, το βράδυ του Σαββάτου.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΟΥΤΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έναντι των βουλευτών που αμφισβητούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει ούτε διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθείται έχει επικυρωθεί με τη λαική εντολή στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, είπε ο πρωθυπουργός και έφερε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προ των ευθυνών τους λέγοντας ότι τα εξωτερικά ζητήματα δεν προσφέρονται για ρητορική, ούτε μπορεί να είναι αντικείμενο σχολιασμών, χωρίς εμβάθυνση σε χειρισμούς, αξιολόγηση των στοιχείων και στάθμιση των δεδομένων.

    Αναφερόμενος στη συγκρότηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος τους είναι η βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες και διευκρίνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει έναρξη πολιτικού διαλόγου, ούτε οποιασδήποτε μορφής διαιτησίας. Ως προς τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι αν η γειτονική χώρα δείξει εμπράκτως ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, τότε και η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας.

    Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στη συμπεριφορά των "32" λέγοντας ότι οι επιστολές δεν κοινοποιούνται δημοσίως πριν φτάσουν στον παραλήπτη, ο ίδιος την πληροφορήθηκε από το ραδιόφωνο και το je_lemo που έλαβε δεν έφερε καμιά υπογραφή. Μετά απ αυτές τις επισημάνσεις επικράτησε ένταση στην αίθουσα. Ο Παντελής Οικονόμου τόνισε ότι η επιστολή στάλθηκε από το γραφείο του στις 11 το πρωί και οι υπογραφές των 32 βουλευτών είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού. Ο Γιάννης Καψής ζήτησε να πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος της Κ.Ο. με θέμα τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σημίτης αποδέχθηκε την πρόταση, αλλά σημείωσε ότι λόγω φόρτου εργασίας αυτή θα γίνει όταν εξευρεθεί ο απαραίτητος χρόνος. Το λόγο πήρε και ο υπουργός εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εξήγησε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και το περιεχόμενο των επαφών που είχε ο ίδιος.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε "αποκυήματα φαντασίας", όσα περί ανασχηματισμού βλέπουν το φως της δημοσιότητας, διέψευσε την ύπαρξη βαθμολογίας για την απόδοση των υπουργών και σημείωσε ότι το κάθε μέλος της κυβέρνησης κρίνεται καθημερινά από το έργο του.

    Σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο, είπε ότι επιδίωξη είναι η αλλαγή των δεδομένων μέσα από τη συναίνεση και τη συμφωνία. Ν.Ρ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Τ.ΝΑΙΛΣ

    Την πρόταση της ολλανδικής προεδρίας για τα επόμενα προκαταρκτικά βήματα αναμένει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην έναρξη λειτουργίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα αναζητήσει τρόπους προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολλανδική προεδρία επιδιώκει μια προκαταρκτική συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων, των Ελλήνων και των Τούρκων εμπειρογνωμόνων, θέμα στο οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμα η ελληνική κυβέρνηση.

    Πάντως, εντός των ημερών ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος θα γνωστοποιήσει τις οριστικές αποφάσεις της ελληνικής πλευράς προς την ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι -όπως δήλωσε και ο κ.Παπανδρέου για άλλη μια φορά- υπάρχει κοινή βούληση για την προώθηση των εργασιών της Επιτροπής.

    Λίγο νωρίτερα, ο Τόμας Νάιλς σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της ολλανδικής προεδρίας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Σε ερώτηση, γιατί οι ΗΠΑ δεν αναμειγνύονται ενεργότερα στις προσπάθειες της ολλανδικής προεδρίας για τα ελληνοτουρκικά, ο κ.Νάιλς απάντησε ότι ''δε μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο''.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου με τον Ολλανδό πρόξενο Χέντρικ Βάνκεν Μάγιερ και αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργά σήμερα ή αύριο.

    [04] Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Κ.ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

    Απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε χθες από τον τέως βασιλιά Jymstamt_mo αναφορικά με τις αποκαλύψεις που περιέχονται στο προσωπικό του αρχείο, έδωσε σήμερα με δύο γραπτές του δηλώσεις ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Στην πρώτη του δήλωση, αναφέρει ότι δεν ασχολείται με τις δηλώσεις του τέως βασιλιά γιατί τόσο το περιεχόμενο όσο και το ύφος τους είναι ανάξια σχολιασμού και προσθέτει : "Θα αρκεστώ μόνο να συστήσω σε όσους διάκεινται ακόμη συμπαθώς προς το θεσμό της μοναρχίας να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το πολιτειακό για την Ελλάδα ελύθη οριστικά".

    Στη δεύτερη δήλωσή του, που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρώην προέδρου, αναφέρεται στη συνάντηση που είχε το 1966 στο Παρίσι με τον διευθυντή του γραφείου του έκπτωτου μονάρχη Δημήτρη Μπίτσιο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρει ότι ο Μπίτσιος του ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα και αποκρούει τον ισχυρισμό του τέως βασιλιά ότι ο ίδιος ζήτησε πρώτα την επιβολή πραξικοπήματος. Επισημαίνει ότι το κείμενο της απάντησης που δόθηκε στον κ. Μπίτσιο δημοσιεύεται στα αρχεία Καραμανλή και επιβεβαιώνεται στο βιβλίο του ίδιου του Δημήτρη Μπίτσιου που εκδόθηκε προσφάτως. Σύμφωνα δε με αυτό, ο Κωνσταντίνος Καραμανλης είχε απαντήσει ότι δεν μπορούσε να επανέλθει στην πολιτική ζωή της Ελλάδας εκείνη την περίοδο διότι δεν είχε καλές σχέσεις με την τότε Βουλή και δεν θα μπορούσε να έχει την εμπιστοσύνη της. "Αλλά πέραν τούτου η επανεμφάνισίς μου εις την πολιτική υπό τας συνθήκας αυτάς θα δημιουργούσε για τους γνωστούς λόγους τοιαύτην οξύτητα ωστε να αναγκαστώ να μεταβάλλω την προσωρινήν εκτροπήν εις απροπέλαστον δικτατορίαν τούτο όμως εκτός του ότι δεν το επιθυμώ το θεωρώ επικίνδυνο για τη χώρα", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    [05] ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΓΛΙΞΜΠΟΥΡΓΚ Ο Γ. ΡΑΛΛΗΣ

    Για πλαστογράφηση της ιστορίας κατηγόρησε τον τέως βασιλιά, Κ. Γλίξμπουργκ, ο πρώην πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς του τέως ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε διαμηνύσει το 1966 πως δεχόταν να επιστρέψει στην Ελλάδα, προκειμένου να συμβάλει στην ομαλή εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων, υπό την προυπόθεση ότι θα ανέθετε στο στρατό να κάνει πραξικόπημα.

    "Λυπούμαι, γιατί ο πρώην βασιλεύς μιμείται τους κονδυλοφόρους της χούντας", δήλωσε ο κ. Ράλλης, ενώ σε διάψευση των ισχυρισμών του Γλίξμπουργκ προέβη και ο Τάκης Λαμπρίας.

    Το όλο θέμα έχει προκαλέσει αναταραχή στη Ν.Δ. καθώς βουλευτές και άλλα στελέχη τοποθετούνται με τη μία ή την άλλη εκδοχή και δεν αποκλείεται να υπάρξει ανακοίνωση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμαναλή, που φέρεται οργισμένος για το περιεχόμενο της γραπτής δήλωσης του τέως. Ν.Ρ.

    [06] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ SOFTEX ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

    Τα προβλήματα των εργαζομένων στη χαρτοβιομηχανία Softex και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας συζητήθηκαν το πρωί σε σύσκεψη υπό τον pqyhupouqc| Κώστα Σημίτη, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ιδιωτικοποίηση και των δύο επιχειρήσεων εν λειτουργία και χωρίς εκκαθάριση.

    Στη συνέχεια η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου μετέβη στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου συναντήθηκε με τους συγκεντρωμένους απεργούς της Softex.

    Την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου θα έχει επαφές και με τη ΓΣΕΕ προκειμένου να τη φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε οι αλλαγές που προγραμματίζονται να γίνουν με ευρύτερη συναίνεση.

    [07] OΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝOΥΠOΛΙΤΕΣ ΤΙΜOΥΝ ΤOΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚOΠO ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

    O Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών της Νέας Υόρκης από την ίδρυσή του το 1944 μέχρι και σήμερα και στην προσπάθειά του να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό, παραθέτει το Σάββατο 10 Μαϊου το ετήσιο δείπνο του.

    Το τιμώμενο πρόσωπο, στην εκδήλωση αυτή, είναι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Σπυρίδων, τον οποίο οι Κωνσταντινουπολίτες θα ανακηρύξουν επίτιμο πρόεδρο, όπως και στο παρελθόν το 1959, ο τίτλος αυτός εδόθη στον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο.

    Η οργανωτική επιτροπή, εργάσθηκε σκληρά και κατέβαλε κάθε προσπάθεια, για την επιτυχία αυτής της βραδιάς. Μολονότι, η περίοδος αυτή, μετά το Πάσχα, συγκεντρώνει πολλές εκδηλώσεις τέτοιου είδους από πολλά σωματεία και κοινότητες, τα μέλη της επιτροπής εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους, δεδομένου ότι η ανταπόκριση και η συμμετοχή των μελών παλαιών και νέων, ως και των φίλων του Συλλόγου είναι εντυπωσιακή. Το πρόγραμμα της βραδιάς, με τίτλο "Κωνσταντινούπολη η Πρωτόθρονη" ,έχει επιμεληθεί ο κ. Χρήστος Δαφνίδης.Τα έσοδα της εκδηλώσεως αυτής θα διατεθούν για τη συντήρηση των ευαγών ιδρυμάτων της Πόλης, τα οποία διατελούν υπό την εποπτεία του Oικουμενικού μας Πατριαρχείου. Α.Τ.

    [08] ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Μιά μοναδική στερεολιθογραφία, δηλαδή μιά αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος, του κρανίου του αρχανθρώπου των Πετραλώνων, την οποία έκανε ο διεθνούς φήμης Αυστριακός καθηγητής του Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας της Βιέννης, Χόρστ Ζάιντλερ, απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ. Για να γίνει η στερολιθογραφία, το κρανίο του αρχανθρώπου, ο οποίος έζησε κατ΄άλλους πριν 200.000 και κατ΄ άλλους πριν 700.000 χρόνια, υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία στο εργαστήριο της ιατρικής σχολής τους ΑΠΘ, φωτογραφήθηκε και στις τρεις διαστάσεις του ανά 0,2 χιλιοστά και τελικά έγινε επεξεργασία των ηλεκτρονικών φωτογραφιών από τον κ Ζάιντλερ στη Βιέννη. Η στερεογραφία παραδόθηκε πρόσφατα στον καθηγητή γεωλογίας του ΑΠΘ Γεώργιο Κουφό, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στη Βιέννη, ο οποίος και το μετέφερε στο Μουσείο Παλαιοντολογίας.

    Το νέο απόκτημα του Μουσείου δείχνει πως ακριβώς ήταν το κρανίο ενώ προσδιορίζεται ακριβώς και ο όγκος του εγκεφάλου στα 1120 κυβικά εκατοστά καθώς και τα εσωτερικά κενά στο οστά. Η αναπαράσταση του κρανίου είναι κατασκευασμένη από σιλικόνη και προς το παρόν δεν μπορεί να εκτεθεί διότι το Μουσείο δεν διαθέτει την κατάλληλη προσθήκη. Οπως όμως επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ Γεώργιος Κουφός, μέχρι το καλοκαίρι το Μουσείο θα έχει μία τέτοια προθήκη και οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να δουν πως ακριβώς ήταν το κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων. Οσον αφορά το πρωτότυπο κρανίο αυτό φυλάσσεται άριστα προστατευόμενο σε ειδικό χώρο εργαστηρίου του ΑΠΘ και δεν εκτίθεται για να προφυλαχτεί από την αλλοίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων, που είχε βρεθεί το 1960, είναι μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα του είδους του στην Ευρώπη και διατηρείται ακέραιο σε καλή κατάσταση. Σημειώνεται ότι το Μουσείο Παλαιοντολογίας λειτουργεί στον ισόγειο της παλιάς φυσικομαθηματικής σχολής του ΑΠΘ και είναι ανοιχτό για ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης κάθε Παρασκευή. Διαθέτει ευρήματα εκατομμυρίων χρόνων τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο και από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων τμήμα κρανίου και η κάτω γνάθος από Ουρανοπίθηκους Μακεδονικούς, δηλαδή ανθρωποειδή που έζησαν πριν 9-10 εκατομμύρια χρόνια, οι οποίοι βρέθηκαν στην κοιλάδα του Αξιού και την Χαλκιδική.

    [09] "ΜΝΗΜΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ-ΜΝΗΜΕΣ ΖΩΗΣ": ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ

    Οι μνήμες των ανθρώπων που έζησαν τη σκληρή περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα ζωντανεύουν μέσα από το φωτογραφικό φακό της Γερμανίδας Γιοχάνα Βέμπερ.

    Οι φωτογραφίες 64 αντιστασιακών, επώνυμων και ανώνυμων, απαρτίζουν ένα μοναδικό για τη χώρα μας έργο, το οποίο παρουσιάζεται, υπό τον τίτλο "Μνήμες θανάτου-Μνήμες ζωής", από τις 9 Μαίου έως τις 5 Ιουνίου, στη γκαλερί του Μουσείου Φωτογραφίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Ανάμεσα στους αντιστασιακούς, το φακό της Γιοχάνα Βέμπερ αντικρίζουν κατάματα στις φωτογραφίες, οι Διδώ Σωτηρίου, Λεωνίδας Κύρκος, Απόστολος Σάντας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Ελλη Παππά, Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Σούτσος, ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Κ. Δημάκας και άλλοι.

    Τον κατάλογο της έκθεσης, που κυκλοφορεί στην ελληνική και γερμανική, προλογίζουν, με τα κείμενά τους, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Θανάσης Βαλτινός και ο μεγάλος φωτογράφος της Αντίστασης, Σπύρος Μελετζής.

    "Είμαι Γερμανίδα και ζω στην Ελλάδα. Συνάντησα τις μνήμες που άφησαν ο πόλεμος και η Κατοχή στους ανθρώπους αυτού του τόπου. Αναζήτησα και κατέγραψα μαρτυρίες προσώπων και φωνών, ψάχνοντας μέσα τους το χρόνο που αντιστέκεται. Η φωτογραφία είναι ο τρόπος μου να ρωτάω", λέει η ίδια η καλλιτέχνης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ;

    Το θέμα της παραμονής ή μη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη Βοσνία επανέρχεται στην δημοσιότητα, μετά από σχετικές πρωτοβουλίες μελών του Κογκρέσου που εξετάζουν το συνολικό πλαίσιο της εφαρμογής, αλλά και των αποτελεσμάτων της Συνθήκης του Ντέιτον. Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Βοσνία ανέρχεται σε 8.500 άνδρες οι οποίοι αναπτύχθηκαν στο βοσνιακό έδαφος στο πλαίσιο της δύναμης Stabilization Force (SF).

    Ο πρόεδρος Κλίντον έχει υποσχεθεί ότι η παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βοσνία θα τερματιστεί τον Ιούλιο του 1998, ενώ οι πρόεδροι των επιτροπών Οικονομικών και Εθνικής Ασφάλειας του Κογκρέσου τάσσονται υπέρ του τερματισμού της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στις 30 Σεπτεμβρίου -δηλ. εννέα μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία αποχώρησης.

    Οι επικριτές της συνέχισης της παραμονής των Αμερικανών στρατιωτών στη Βοσνία, διαπιστώνουν μικρή πρόοδο στα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη του Ντέιτον. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις που υποστηρίζουν ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία πρέπει να διατηρηθεί μέχρι την εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την εδραίωση της ειρήνης, με κύριο επιχείρημα την πιθανή αναζωπύρωση των συγκρούσεων, που θα οδηγήσει σε νέο κύκλο αποσταθεροποίησης την Βαλκανική.

    Σε οικονομικό επίπεδο, η διαφορά αντιμετώπισης -από τη διεθνή κοινότητα- της Κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας από αυτή της Δημοκρατίας των Σερβο-βοσνίων είναι εμφανής στα οικονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

    Στην πρώτη περίπτωση, παρατηρείται ετήσια ανάπτυξη 50%, με πρόβλεψη να σταθεροποιηθεί στο 35%. Ποσοστό 80% του ρυθμού ανάπτυξης, προέρχεται από τη ροή της δυτικής οικονομικής βοήθειας που φτάνει τα 100 εκατ. δολ. μηνιαίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η ανεργία μειώνεται κάθετα, καθώς από ποσοστό 80% το 1995 υπολογίζεται σήμερα στο 50% με καθοδική τάση.

    Η εικόνα είναι εντελώς αντίθετη στη Σερβο-βοσνιακή Δημοκρατία, καθώς έχει χορηγηθεί μόνο το 2% του ποσού των 1,2 δις διεθνούς βοήθειας που έπρεπε να απορροφηθεί κατά το 1996, ενώ οι μισθοί κυμαίνονται στο 1/3 αυτών της Κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

    [11] "Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ", ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Ι. ΣΟΚΟΛΟΦ

    Το βασικό καθήκον της νέας Βουλής της Βουλγαρίας θα είναι να φτάσει με το έργο της τη δημοτικότητα του Προέδρου της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της 38ης Λαϊκής Συνέλευσης, Ιορντάν Σοκόλοφ,στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τη θέση αυτή.

    Ο 64χρονος νομικός και βουλευτής της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, διατέλεσε την περίοδο 1991- 1992 υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Φίλιπ Ντιμιτρόφ, ενώ από τον Ιανουάριο του 1995 ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΔ.

    "Δεν θα είναι καθόλου εύκολο από την απόλυτη αντιπαράθεση που juqiaqwo}se στην προηγούμενη Βουλή να περάσουμε αμέσως σε ατμόσφαιρα ανεκτικότητας και διαλόγου", επισήμανε ο κ. Σοκόλοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι περίπου 10 νόμοι πρόκειται να ψηφιστούν μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο με σκοπό τη διευκόλυνση της λειτουργίας του Νομισματικού Συμβουλίου. Έπειτα η Βουλή θα ασχοληθεί με πακέτο νόμων που αφορούν στη δικαστική εξουσία.

    Το θέμα του ανοίγματος των απορρήτων φακέλων των πολιτικών με σκοπό να γίνει γνωστό ποιοι από αυτούς ήταν συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, πιθανώς να εξεταστεί τον Ιούλιο. Την πράξη αυτή ο κ.Σοκόλοφ χαρακτήρισε ως αρκετά καθυστερημένη. Παρόλα αυτά όμως, η κοινή γνώμη πρέπει να μάθει τουλάχιστον μέρος από την αλήθεια για τις μυστικές υπηρεσίες, όπως είπε.

    Το βουλγαρικό κοινοβούλιο έχει 240 έδρες, η διανομή των οποίων έχει διαμορφωθεί ως εξής: 123 έδρες για την "Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων", 14 για τη "Λαϊκή Ενωση" , 58 του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, 19 της "Ενωσης Εθνικής Σωτηρίας", 14 της "Ευρωαριστεράς" και 12 του Κόμματος του Επιχειρηματιών

    Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση αναμένεται γύρω στις 20 Μαΐου, οπότε λήγει και η θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σοφιάνσκι.

    Ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης της ΕΔΔ, Ιβάν Κόστοφ σκοπεύει να διορίσει τρεις αντιπροέδρους της κυβέρνησής του. Πρόκειται για τους Αλεξάντερ Μπόζκοφ της ΕΔΔ, ο οποίος κατέχει το ίδιο αξίωμα και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, τον Ευγκένι Μπακαρτζίεφ της ΕΔΔ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κατασκευών, και τον Βεσελίν Μετόντιεφ του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας. Κ.Κ.

    [12] ΔΑΝΕΙΟ 60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Δάνειο 60 εκατομμυρίων δολαρίων ενέκρινε στην ΠΓΔΜ η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την οικονομική υποστήριξη του κυβερνητικού προγράμματος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στον εμπορικό τομέα και στον τομέα της γεωργίας και για την ενίσχυση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

    [13] ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ

    Στις 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά στο κέντρο των Σκοπίων η παλλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνει το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, με κεντρικό σύνθημα "Στοπ στην οικονομική, κοινωνική και κρατική κατάρρευση της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας".

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Λιούμπισα Γεοργκίεφσκι, στόχος της συγκέντρωσης είναι να επικεντρώσει το ενδιαφέρον την κοινής γνώμης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τα οποία, |pyr υπογράμμισε, μπορούν να επιλυθούν μόνο με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την εκλογή νέας αποτελεσματικής κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE υποστήριξε ότι οι λόγοι για τη διεξαγωγή της παλλαϊκής συγκέντρωσης είναι τέσσερις: το σκάνδαλο με τις παρατράπεζες, το σκάνδαλο στον τομέα της υγείας και οι ασάφειες γύρω από τα μεγάλα δημόσια έξοδα του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης, τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Γκεοργκίεφσκι, ανήλθαν σε μισό δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σημειώνεται ότι το VMRO-DPMNE είχε προγραμματίσει αρχικά την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης για τις 27 Μαρτίου. Αποφάσισε όμως να αναβάλει την ίδια, προκειμένου, όπως είχε υποστηρίξει τότε, να δώσει ευκαιρία στον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο με τις παρατράπεζες.

    [14] ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ

    Κανένας κίνδυνος ραδιενεργούς μόλυνσης δεν υπήρξε, ούτε υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας, διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του το γραφείου τύπου του "Κοζλοντούι" με αφορμή τη διακοπή της λειτουργίας του τρίτου αντιδραστήρα του σταθμού, χθες βραδυ.

    Οι αρμόδιοι τεχνικοί του εργοστασίου διέκοψαν τη λειτουργία του αντιδραστήρα μετά από βραχυκύκλωμα που σημειώθηκε σε ηλεκτρική εγκατάσταση αντλείας του συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [15] Μ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

    Την πεποίθηση οτι δεν πρόκειται να υπάρξουν παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων Τουρκίας-Ισραήλ-ΗΠΑ, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    "Εξυπακούεται ότι τα αμερικανικά ή ισραηλινά αεροσκάφη δεν θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο και υπάρχουν ενδείξεις ότι ούτε η Τουρκία θα κάνει κάτι τέτοιο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πάντως, εκτενή αναφορά στο θέμα των στρατιωτικών ασκήσεων, κάνει και ο τουρκικός τύπος, τις οποίες παρουσιάζει σαν προειδοποίηση προς τη Τεχεράνη και τη Δαμασκό.

    Αυτό δημοσιεύει η "Μιλλιέτ", σημειώνοντας τις αντιδράσεις του αραβικού κόσμου για τη διεξαγωγή των ασκήσεων, ενώ η "Γενί Γιουζγίλ" επισημαίνει ότι ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Τσιεβίκ Μπιρ, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ για επαφές, συζήτησε με Ισραηλινούς αρμοδιους το θέμα του εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Μ-60, που διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ε.Σ

    [16] ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Μ. ΑΓΑΡ ΚΑΙ Σ. ΜΠΟΥΤΖΑΚ

    Υποβλήθηκε χτες στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση η αναφορά της εισαγγελίας του Α΄Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Αγκυρας κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ και του βουλευτή του κόμματος Ορθού Δρόμου Σεντάτ Μπουτζάκ, για την υπόθεση Σουσουρλούκ. Οι δύο πολιτικοί κατηγορούνται για παραβίαση καθήκοντος, απόκρυψη καταζητούμενου, παραβίαση του νόμου περί όπλων και συμμετοχή σε σύσταση συμμορίας και ζητείται η άρση της ασυλίας τους και η παραπομπή τους σε δίκη.

    Υπενθυμίζεται ότι το τροχαίο που έγινε στις 3 Νοεμβρίου στο Σουσουρλούκ έφερε στο φως στοιχεία για διασυνδέσεις κράτους- οργανωμένου εγκλήματος. Ο Σεντάτ Μπουτζάκ είχε τραυματιστεί σοβαρά στο τροχαίο ενώ στο ίδιο αυτοκίνητο με αυτόν επέβαιναν ο μαφιόζος Αμπντουλλάχ Τσατλί, ένας αστυνομικός διευθυντής και μία πρώην βασίλισσα ομορφιάς, που σκοτώθηκαν. Η υπόθεση απασχόλησε για μεγάλο διάστημα την τουρκική κοινή γνώμη ενώ ο τότε υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ παραιτήθηκε μετά από φήμες ότι είχε σχέση με την υπόθεση. Α.Φ.

    [17] ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

    Η έκθεση των Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων που θα συναντηθούν στα τέλη του μήνα στην Ολλανδία δεν θα είναι δεσμευτική δήλωσε ο βοηθός εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατάτζανλι ευχόμενος να αποτελέσει η συνάντηση θετική και εποικοδομητική αρχή για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Ο κ Ατάτζανλί τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες θα ανταλλάξουν απόψεις και πρόσθεσε ότι η έκθεση που θα συντάξουν , παρότι θα είναι προσωρινή, αναμένεται να παρουσιαστεί στις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις. Α.Φ.

    [18] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    Mε τη συνοδεία ενόπλων από τις ομάδες των Αλβανών εξεγερμένων κατευθύνεται σήμερα το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Τεπελένι όπου και θα παραδώσει την βοήθεια την οποία μεταφέρει στον λαό της Αλβανίας.

    Η βοήθεια η οποία εκτός από το Τεπελένι θα διανεμηθεί και στην πόλη Μαμαλίε, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα αποτελείται από 2200 δέματα των 16 κιλών τα οποία θα δοθούν σε οικογένειες που έχουν είτε νεκρούς, είτε βαριά τραυματισμένους από τα γεγονότα της εξέγερσης.

    Η επιλογή των συγκεκριμένων οικογενειών έγινε από το Καραβάνι σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές αλλά και τις επιτροπές των εξεγερμένων ενώ η επιλογή των δύο πόλεων, που είναι από τα προπύργια των σοσιαλιστών και τις πρώτες που συμμετείχαν στην εξέγερση, έγινε επειδή θεωρήθηκε ότι η μεταφορά της βοήθειας θα e_mai περισσότερο ασφαλής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής δύναμη, ανάμεσα στα καθήκοντα της οποίας είναι η προστασία της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν συνοδεύει την αποστολή και δεν εγγυάται την μεταφορά της.

    Το Καραβάνι αποτελεί μη κυβερνητική οργάνωση την οποία έχουν συστήσει το 1992 οι ευρωβουλευτές Παρασκευάς Αυγερινός του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Λαμπρίας της ΝΔ και Αλέκος Αλαβάνος του ΣΥΝ και έχει επιδείξει στο παρέλθόν πλούσια δράση στην ανθρωπιστική ενίσχυση των αμάχων και των προσφύγων της βοσνιακής κρίσης.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [19] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Στην Αλβανία, αναζωπυρώνεται το κύμα των προσφύγων που προσπαθούν να βρουν διέξοδο σωτηρίας στα ιταλικά λιμάνια. Οι προσπάθειες ομαδικής μετανάστευσης είχαν αποθαρρυνθεί μετά τη σύγκρουση αλβανικού πλοιαρίου με φρεγάτα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού στα τέλη Μαρτίου, που έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 πρόσφυγες.

    Το τελευταίο περιστατικό εξελίχθηκε την Κυριακή το πρωί, όταν περίπου 1.200 Αλβανοί πρόσφυγες έδωσαν φτερά στην ελπίδα τους για ένα νέο ξεκίνημα φτάνοντας στο λιμάνι του Μπάρι -στην κυριολεξία- στοιβαγμένοι στα αμπάρια του απηρχαιωμένου φορτηγού πλοίου “Ειρήνη”. Η συμπεριφορά των ιταλικών αρχών δεν θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί φιλική, ενώ περίπου 180 πρόσφυγες χαρακτηρίστηκαν ως “ανεπιθύμητοι” και οδηγήθηκαν πίσω στην πατρίδα τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 13.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ενώ έντονους προβληματισμούς δημιουργεί το “εμπόριο” των ίδιων και των ελπίδων τους,το οποίο έχει αναχθεί σε ουσιαστική δραστηριότητα της μαφίας.

    Από την άλλη μεριά, η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη (με την διοίκηση της Ιταλίας) εξακολουθεί -σταδιακά- να αναπτύσσεται στην αλβανική επικράτεια πραγματοποιώντας αναγνωριστικές επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. “ Η παρουσία της πολυεθνικής δύναμης έχει αρχίσει να υλοποιεί έναν από τους βασικούς της στόχους δηλ., την εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός διοικητής στρατηγός Λουτσιάνο Φορλάνι.

    Αξίζει όμως να τονιστεί, ότι η πολυεθνική δύναμη των 6.300 στρατιωτών δεν προβλέπεται -μέχρι στιγμής- να ασχοληθεί με το θέμα των απεγνωσμένων Αλβανών που γίνονται έρμαιο στα χέρια της μαφίας, αλλά ούτε και με τον αφοπλισμό των εξεγερμένων, έργο εξαιρετικά δύσκολο εάν αναλογιστεί κανείς τις ποσότητες όπλων που έχουν κλαπεί από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού. Ο αριθμός των θυμάτων από την έναρξη των ταραχών (αρχές του ’97) έχει ξεπεράσει τους 300, ενώ η συγκρατημένη αισιοδοξία που “αχνά” διαφαίνεται στους διεθνείς κύκλους περνάει μέσα από την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες απορρόφησης των διεθνών επενδύσεων, που τόσο ανάγκη έχει η αλβανική οικονομία.

    Δικαστικοί και πολιτικοί κύκλοι στην Αλβανία, κρίνουν ως αποφασιστικής σημασίας την προσπάθεια ανασυγκρότησης του lgwamislo} της δικαιοσύνης, καθώς η πλειοψηφία των Αλβανών δείχνει να μην έχει καθόλου εμπιστοσύνη στους Αλβανούς δικαστές, εξαιτίας των “πρωτοβουλιών” του καθεστώτος Μπερίσα. Από το σύνολο των 36 δικαστικών κτιρίων τα 6 έχουν καταστραφεί ολικά, ενώ άλλα 5 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τη δικαστική απόφαση που απαγόρευσε τις δραστηριότητες των παραοικονομικών πυραμιδικών σχημάτων τα νομικά “παράθυρα” εξασφάλισαν τη λειτουργία των συνθηκών της παραοικονομίας μέχρι την τελική κατάρρευση.

    Σε πολιτικό επίπεδο η συνδρομή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), είχε ως αποτέλεσμα τον προγραμματισμό εκλογών για την 29η Ιουνίου.

    Σε οικονομικό επίπεδο, τα προβλήματα της αλβανικής οικονομίας μοιάζουν με αυτά που παρουσιάστηκαν στις λοιπές οικονομίες των βαλκανικών χωρών, ενώ οι ελπίδες όλων στρέφονται στη μελλοντική αξιοποίηση δραστηριοτήτων όπως π.χ. ο τουρισμός. Οι φυσικές ομορφιές συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή, όμως, τα προβλήματα προέρχονται από την έλλειψη υποδομής στην οργάνωση ξενοδοχείων και υπηρεσιών, αλλά και ειδικότερες “αδυναμίες” όπως η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου.

    Τα παραπάνω προβλήματα καθιστούν -για ακόμη μια φορά- επιτακτική την ανάγκη χορήγησης διεθνούς οικονομικής βοήθειας. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση πρωτοβουλιών της κυβέρνησης του, με αποκλειστικό στόχο τη διοργάνωση διάσκεψης με τη συμμετοχή διεθνών οικονομικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η Διεθνής Τράπεζα. Στο σημείο αυτό, γίνεται εξαιρετικά επίκαιρη και η έννοια της “Συνανάπτυξης” που αναλύεται στην ουσιαστική συμμετοχή του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα σε όλα τα επίπεδα αναδιοργάνωσης της οικονομικής ζωής στη γειτονική χώρα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 7 May 1997 - 13:02:55