Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ο.ΟΪΜΕΝ

  • [03] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΣΚΗΣΕ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

  • [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [06] ΣΤΙΣ 9 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ

  • [07] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.400 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΣΔΟΕ

  • [08] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝ.ΑΜΥΝΑΣ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ Μ.ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

  • [09] ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 144% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΟΜΟΕΙΔΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΚΑ

  • [10] "ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟ ΟΡΟΥΣ " ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΕΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ- ΤΡΙΩΡΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ

  • [11] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ "ΑΛΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

  • [12] ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [14] ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤ. ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ

  • [15] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [16] ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΟΧΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [17] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ-ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

  • [18] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [19] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 1997

  • [20] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ.Πάγκαλος επανέλαβε με δηλώσεις του αμέσως μετά, ότι η Ελλάδα επιμένει στους όρους που έχει θέσει για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών θέσεων και οι οποίοι είναι άρση της απειλής του πολέμου και χρήση βίας εκ μέρους της Τουρκίας, ο σεβασμός του θεσμικού πλαισίου για τα ελληνικά σύνορα, όπως αυτά καθορίζονται από τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συμβάσεις, καθώς και η προσφυγή στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη σύσταση ελληνοτουρκικής επιτροπής, η οποία θα αποτελείται, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες, από δύο - τρείς ειδικούς για τυχόν, διευκρίνησε ότι θα έχει σαφή διαδικαστικό χαρακτήρα. Δηλαδή ότι οι δύο πλευρές θα εμφανίσουν τα επιχειρήματα τους ως προς τις διαδικασίες και θα απαντήσουν στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος του το έχει ζητήσει.

    Σε ερώτηση αν θα έχει επαφές με την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στο πλαίσιο της παρευξείνιας συνάντησης ο κ.Πάγκαλος άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι "η κ.Τσιλλέρ είναι οικοδέσποινα της διοργάνωσης αυτής και ίσως υπάρξει μια άτυπη συνάντηση μαζί της για να συζητηθούν προβλήματα οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας".

    Σε συνεδριάσεις των κορυφαίων κυβερνητικών οργάνων συζητήθηκαν σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας και η Κυβερνητική Επιτροπή υπογράμμισαν εκ νέου την πάγια θέση της Ελλάδας ότι απαραίτητη προϋπόθεση ουσιαστικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ο σεβασμός εκ μέρους της Αγκυρας του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και η άρση των απειλών πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

    Σε ό,τι αφορά στην ελληνοτουρκική επιτροπή επιστημόνων τονίστηκε ότι η επιτροπή αυτή θα ασχοληθεί με διαδικαστικά ζητήματα και όχι ουσιώδη θέματα. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η πολιτική της κυβέρνησης για τους παλιννοστούντες Έλληνες. Ν.Θ.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ο.ΟΪΜΕΝ

    Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, απαντώντας σε eq~tgsg που αφορούσε τις επαφές Γ.Παπανδρέου - Ο.Οϊμέν, εξέφρασε την ελπίδα ότι "Ελλάδα και Τουρκία θα συναντηθούν για να επιλύσουν τα πολλά μεταξύ τους προβλήματα, γεγονός στο οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον και η Ευρωπαική Ενωση".

    Ο κ.Μπερνς υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αναμειχθεί σε αυτή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά υπό την ευρύτερη έννοια οι ΗΠΑ προτείνουν για χρόνια ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να διαπραγματευτούν τις διαφορές τους.

    Ο αμερικανός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ, λόγω του ενδιαφέροντος της για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των προβλημάτων Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας ζήτησε από τους διπλωμάτες να είναι δημιουργικοί, ώστε οι προσπάθειες της χώρας της να είναι αποτελεσματικές.

    Ο κ.Κάβανο, πρόσθεσε ο Νίκολας Μπερνς, είναι ικανός ειδικός διαπραγματευτής, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία κ.Γκρόσσμαν βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην Ουάσιγκτον, ενώ οι πρέσβεις Νάιλς και Μπερνς είναι πολύ δραστήριοι και υποστηρίζουν τις απόψεις τους. Σ.Κ.

    [03] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΣΚΗΣΕ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά άσκησε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

    "Οποιοσδήποτε διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να ξεκινήσει, χωρίς προηγουμένως η τελευταία να έχει ρητώς αποδεχτεί τους αυτονόητους για κάθε σύγχρονο κράτος δικαίου όρους του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, της τήρησης του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του και του αποκλεισμού της χρήσης βίας ή απειλής βίας για την επίλυση των όπλων προβλημάτων", σημειώνεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Γίνεται επίσης λόγος για χειρισμούς που παγιδεύουν τη χώρα σε έναν επικίνδυνο δρόμο και προστίθεται ότι η σύσταση και λειτουργία διμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων μόνο ανησυχίες προκαλεί καθώς υπάρχει σαφής κίνδυνος να καταστεί όργανο ενός διαλόγου χωρίς όρους. Ε.Γ.

    [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Oι διαδικασίες προσαρμογής της χώρας μας στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, η συνδρομή της Ελλάδας στη δημιουργία ζωνών σταθερότητας στα Βαλκάνια, αλλά και οι θετικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί όσον αφορά τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, αποτέλεσαν το θέμα της ομιλίας του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

    "Στην Ελλάδα επικρατεί ευρύτατη πολιτική συναίνεση ως προς το θέμα της νομισματικής ένωσης και στόχος είναι να παραμείνει η χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διατηρώντας την αξιοπιστία της jai βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα, τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα της οικονομίας", δήλωσε ο κ.Παπαντωνίου.

    Πρόσθεσε δε, ότι η χώρα μας δημιουργεί συνθήκες αναβάθμισης του στρατηγικού της ρόλου στη νοτιανατολική Ευρώπη και τον Ευξεινο Πόντο, συνδράμοντας στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή και διευκολύνοντας τη σταδιακή ένταξη των οικονομιών αυτών στο παγκόσμιο σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με τον κ.Παπαντωνίου, συγκρατούνται και τα κύματα οικονομικών προσφύγων.

    Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα συνεπούς μακροοικονομικής διαχείρησης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, το οποίο, σε συνδυασμό με την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, έχει οδηγήσει στη μείωση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων και στην επιτάγχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

    "Τα τελευταία τρία χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντικές προόδους, με μείωση, παραδείγματος χάρη, από το 1993 κατά 7% του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο αναμένεται να συρρικνωθεί σε 4,2% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 1997, από 7,4% που ήταν το 1996. Από ποσοστό 12,3% το 1993, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 6% τον Μάρτιο του 1997, ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, που ήταν αρνητικός το 1993, αναμένεται να προσεγγίσει φέτος το 3,5%", τόνισε ο κ.Παπαντωνίου.

    Ο Ελληνας υπουργός απέδωσε τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας στην άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των κερδών, στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού και σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα σχηματισμού δημοσίου κεφαλαίου που εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "H ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να υλοποιήσει μια πολιτική δομικών αλλαγών που περιλαμβάνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία για τις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και άλλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και ολική ιδιωτικοποίηση βιομηχανικών επιχειρήσεων. Πάντως, άμεση προτεραιότητα έχουν η βελτίωση παροχής υπηρεσιών στο κοινό και των μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ληφθεί μέτρα ισχυροποίησης του χρηματιστηρίου, καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και διευκόλυνσης των ξένων επενδύσεων", κατέληξε ο κ.Παπαντωνίου. Α.Γ

    [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Τη σύγκληση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ζητά από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με επιστολή του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

    Επίσης, ο κ. Τσοβόλας εκφράζει τις ανησυχίες του, διαμαρτύρεται για τη "μυστική κυβερνητική διπλωματία" και διατυπώνει τις θέσεις του ΔΗΚΚΙ για τα εθνικά θέματα. Ε.Σ

    [06] ΣΤΙΣ 9 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στις 9 Μαϊου, Ημέρα της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, προκειμένου να sullet\swei στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.

    Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και συναντήσεων που έχουν οργανωθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ζακ Σαντέρ, θα δοθεί συνέντευξη τύπου από το διευθυντή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Μάριο Καχμή, στην Αθήνα.

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Ελλάδα. Μ.Ν.

    [07] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.400 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΣΔΟΕ

    Στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του με το Σώμα Δίωξης και Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) μετά από 3.474 συστηματικούς ελέγχους που έκανε διαπίστωσε 4.433 παραβάσεις.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Σούρλα, σχετικά με την επανεξέταση των κριτηρίων στελέχωσης του ΣΔΟΕ.

    Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, οι παραβάσεις αυτές αφορούν κυρίως τη μή έκδοση στοιχείων πώλησης και διακίνησης αγαθών, μη υποβολή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, παράνομη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, παράνομη εισαγωγή αγαθών και παράνομη κυκλοφορία αυτοκινήτων.

    Επίσης τόνισε ότι από τις 4.343 παραβάσεις οι 15 αφορούν περιπτώσεις που εμπίπτουν στην αυτόφωρη διαδικασία και έχουν ήδη παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι σε έξι επιχειρήσεις πρατηρίων καυσίμων, διαπιστώθηκε πώληση 447 τόνων πετρελαίου χωρίς φορολογικά στοιχεία, ενώ σε μία ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Κρήτη διαπιστώθηκε παράνομη χρησιμοποίηση 22 τόνων πετρελαίου θέρμανσης αντί κίνησης.

    Τέλος, απαντώντας ο κ. Δρυς στις επικρίσεις του κ. Σούρλα για τα κριτήρια που επικράτησαν στη στελέχωση του ΣΔΟΕ καθώς και στο αν θα διενεργήσουν κατά κάποιο αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο τους ελέγχους, τόνισε ότι ''η στελέχωσή του έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπονταν από τον κανονισμό του, χωρίς την παρέμβαση τρίτων και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου''. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι υπάλληλοί του θα κριθούν μέχρι τον Ιούλιο και όταν διαπιστωθούν περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους θα αντικατασταθούν από νέους υπαλλήλους των εφορειών και των τελωνείων. Ν.Γ.

    [08] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝ.ΑΜΥΝΑΣ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ Μ.ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αγώνα της πρόληψης κατά των ναρκωτικών είναι το θέμα ημερίδας που οργανώνουν αύριο stg Θεσσαλονίκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και ο δήμος Συκεών, σε συνεργασία με τον Ο.Κ.Α.Ν.Α. και τοπικούς φορείς.

    Στην ημερίδα θα παρεβρεθούν και θα μιλήσουν ο υπουργόςΕθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόουλος και ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Μανώλης Σκουλάκης. Στη διάρκεια των εργασιών θα ανακοινωθεί η δημιουργία στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο δήμο Συκεών, του πρώτου από τα 26 συνολικά Κέντρα Πρόληψης Νακρωτικών που θα δημιουργηθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Φιλίππειο" στις 9.30 το πρωί. Στις 12.30 το μεσημέρι ο κ.Σκουλάκης θα δώσει συνέντευξη τύπου με θέμα "Η πολιτική του υπουργείου Υγείας και του Ο.Κ.Α.Ν.Α., για την Πρόληψη κατά των Ναρκωτικών ουσιών". Ο υφυπουργός αμέσως μετά θα συναντηθεί με τους προέδρους των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξεταστούν τα προβλήματα των νοσοκομείων, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου και θα εξεταστεί η πορεία των θεραπευτικών προγραμμάτων του νοσοκομείου, που υλοποιούνται σε συνεργασία με τον Ο.Κ.Α.Ν.Α. Σ.Α.

    [09] ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 144% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΟΜΟΕΙΔΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΚΑ

    Διαφορές μέχρι και 144% στις τιμές ομοειδών προϊόντων από πόλη σε πόλη και 53% από κατάστημα σε κατάστημα, αλλά και καταγγελίες για σοβαρότατες ελλείψεις στην ποικιλία των καταναλωτικών αγαθών, κατέγραψε η 31η Πανελλήνια Ερευνα Τιμών του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών).

    Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα αισχροκέρδειας, το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΓΟΚΕ), προχωρούν στην εγκατάσταση ενός τριψήφιου ή τετραψήφιου τηλεφωνικού κέντρου καταγραφής παραπόνων για διαφορές τιμών και ελλείψεις προϊόντων, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη Μαϊου.

    Το κέντρο αυτό, σε συνεργασία και με το δίκτυο των κέντρων πληροφοριών των οργανώσεων-μελών, θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται πληροφορίες σε εβδομαδιαία βάση και στη συνέχεια θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα, καταγγέλοντας μάλιστα, επώνυμα τους παραβάτες.

    Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ, υπάρχουν πόλεις και καταστήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "πρωταθλητές των ελλείψεων", στοιχείο που καταργεί το δικαίωμα του καταναλωτή να επιλέγει το προϊόν που προτιμά μέσα από μια ποικιλία αγαθών. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που το 33% των καταναλωτών δηλώνουν απογοητευμένοι με την ποικιλία των προσφερόμενων προϊόντων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία κυμαίνεται μόλις στο 4%.

    Οσον αφορά ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα, τον τίτλο της πιο ακριβής πόλης διεκδικεί ο Πολύγυρος της Χαλκιδικής, ενώ ως η φθηνότερη εμφανίζεται η Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με την τελευταία έρευνα του ΙΝΚΑ. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται περίπου στη μέση της λίστας, αλλά και σε αυτή την πόλη, τα συμφέροντα των καταναλωτών θίγονται σοβαρά, από τις μεγάλες αποκλίσεις που παρουσιάζονται στις τιμές ap| κατάστημα σε κατάστημα

    Αυτά ανακοινώθηκαν κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης τα διοικητικά συμβούλια των ΙΝΚΑ και ΓΟΚΕ, οι επικεφαλής των οποίων κοινοποίησαν και την έναρξη της εκστρατείας "Καθαρές τιμές-καθαρά προϊόντα". "Σκοπός τόσο της εκστρατείας μας, όσο και της εγκατάστασης του τηλεφωνικού κέντρου, είναι να πείσουμε τους βιομηχάνους και τους εμπόρους ότι ο Ελληνας καταναλωτής είναι πληροφορημένος και 'ανήσυχος' και ότι δεν θα δεχτεί να αγοράσει ένα προϊόν που πλήττει τα δικαιώματά του", τόνισε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Δρούτσας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το "Βαρόμετρο Καταναλωτών"

    Απογοητευμένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις δημόσιες υπηρεσίες, εμφανίζονται οι Ελληνες πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου "Ελληνικού Βαρομέτρου Καταναλωτών", που βασίστηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 7.346 ατόμων, για να καταγράψει τις προτιμήσεις και τις απόψεις του σύγχρονου Ελληνα.

    Δεύτερος φορέας στη "λίστα της απογοήτευσης" είναι ο ΟΤΕ, που όμως σε παρόμοιες έρευνες που διενεργήθηκαν πέρυσι, κατείχε την πρώτη θέση. Ακολουθούν η τηλεόραση, τα πολιτικά κόμματα, οι υπηρεσίες υγείας, η παιδεία, η ΔΕΗ και τα ταξί. Σχετικά ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι πολίτες από τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον ΟΣΕ, την αστυνομία, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τα εστιατόρια, ενώ την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών κατέχει η πυροσβεστική υπηρεσία.

    Το "Ελληνικό Βαρόμετρο Καταναλωτών" είναι η μεγαλύτερη -από πλευράς δείγματος- σχετική έρευνα που έχει γίνει στη χώρα μας, η οποία καταδεικνύει με ακρίβεια τη γνώμη των καταναλωτών για τις δημόσιες υπηρεσίες, τα σούπερ μάρκετς και τα εμπορικά καταστήματα.

    "Βάσει των πιο πρόσφατων ερευνών του ΙΝΚΑ προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν τα βγάζει πέρα εύκολα. Τον τελευταίο καιρό υπήρξε μια εκτίναξη παραπόνων που αφορούν την ποιότητα και την τιμή των καταναλωτικών αγαθών. Μάλιστα, τα περισσότερα παράπονα προέρχονται από τις λεγόμενες μεσαίες τάξεις, γεγονός που μας ωθεί στο να πιστεύουμε ότι σταδιακά διαμορφώνεται μια τάξη 'νεόπτωχων'. Χαρακτηριστικό είναι ότι καταγράφηκε μια στροφή των καταναλωτών προς τα πιο φτηνά είδη τροφίμων, δηλαδή αμυλώδη και κατεψυγμένα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΟΚΕ, Χαράλαμπος Κουρής. Α.Γ

    [10] "ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟ ΟΡΟΥΣ " ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΕΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ- ΤΡΙΩΡΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ

    "Κινδυνεύει να μη γίνει ακόμη και η έκθεση των κειμηλίων τους Αγίου Ορους" τονίζουν οι περίπου 200 εργαζόμενοι του ΟΠΠΕΘ στα έργα του υπουργείου Πολιτισμού που απέκλεισαν για τρεις ώρες το κτιρίο του Οργανισμού, με αφορμή: τις απολύσεις τριών συνεργατών τους, την μη καταβολή αμοιβών σε άλλους 90 και τις απειλές περί απολύσεων.

    Οι εργαζόμενοι του ΟΠΠΕΘ στις εφορείες αρχαιοτήτων καταγγέλουν για πολλοστή φορά ότι ο Οργανισμός απολύει τους χαμηλόμισθους που δουλεύουν στα έργα με αποτέλεσμα να μη μπορούν αυτά να παραδοθούν και σαν παράδειγμα το κτίριο της οδού Μουσών στην άνω πόλη , το αντλιοστάσιο στο λιμάνι, το Λαογραφικό Μουσείο, τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα, τα Λουλουδάδικα, την Καμάρα, την πλατεία Διοικητηρίου. Παράλληλα τονίζουν ότι κινδυνεύει ακόμη και η έκθεση των θησαυρών του Αγίου Ορους καθώς αρκετοί από αυτούς εργάζονται για την προετοιμασία της και, όπως υποστηρίζουν , ο Οργανισμός απειλεί πως κάθε μήνα θα απολύσει όσους κρίνει ότι δεν χρειάζεται.

    Σε ανακοίνωση των εργαζομένων μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής: "Το μέγεθος της προχειρότητας που επικρατεί στον Οργανισμό φαίνεται από το γεγονός πως κανένας δεν ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις αυτές και το μόνο που ενδιαφέρει τη διοίκηση είναι να απολύσει τους εργαζόμενους. Ευθύνες όμως έχει και το υπουργείο Πολιτισμού που δεν παρεμβαίνει στο πρόβλημα αυτό για να δώσει λύση. Ζητάμε την ανάκληση των τριών απολύσεων, τη πληρωμή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους, τη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων που έχει αναλάβει ο Οργανισμός. Μέχρι τότε εμείς θα καταγγέλλουμε κάθε παράνομη πράξη του Οργανισμού στην Επιθεώρηση Εργασίας, στη δικαιοσύνη, στην πόλη και ανακοινώνουμε πως αν δεν σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση οι εργαζόμενοι θα κάνουν Ανάσταση μέσα στο κτίριο του Οργανισμού" A.Φ.

    [11] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ "ΑΛΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

    Πρόσκληση να συμμετάσχουν στην προετοιμασία της ελληνικής πορείας διαμαρτυρίας προς το Αμστερνταμ, στις 14-15 Ιουνίου στη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απευθύνουν προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και μεμονωμένους πολίτες της Θεσσαλονίκης εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων της πόλης.

    Με σκεπτικό ότι "οι αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων, ανέργων και αγροτών είναι απαραίτητο να συνδεθούν με τους αγώνες των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη ενάντια στους άριστα συνασπισμένους ταξικούς αντιπάλους τους", το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΓΕΣΕΕ, των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, συνδικάτων, σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, καθώς και άλλων φορέων καλούν τους Θεσσαλονικείς να προσθέσουν τη φωνή τους στη φωνή της "άλλης Ευρώπης".

    Φωνή των 20 εκατομμυρίων ανέργων, των 80 εκατομμυρίων φτωχών και απόκληρων και των εκατοντάδων εκατομμυρίων μισθωτών, που συντονίζουν τις προσπάθειές τους και διοργανώνουν πανευρωπαϊκές πορείες ενάντια στην ανεργία, την επισφαλή απασχόληση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με κατάληξη το Αμστερνταμ της Ολλανδίας στις 14 Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης της Διάσκεψης Κορυφής.

    Οι πορείες ήδη υποστηρίζονται και προετοιμάζονται από εκατοντάδες συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα, κινήσεις, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα από ολόκληρη την Ευρώπη, που συγκρότησαν epitqop]r πρωτοβουλίας. Ανάλογη προσωρινή επιτροπή δημιουργήθηκε και στην Ελλάδα και άρχισε ήδη να πληροφορεί, να διαδίδει την ιδέα των πανευρωπαϊκών διαδηλώσεων και της πορείας στο Αμστερνταμ και να κάνει τις πρώτες επαφές με συνδικάτα, κινήσεις, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Μ.Ν.

    [12] ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

    Χώροι πρασίνου στις ταράτσες των παραδοσιακών διατηρητέων κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και η αποκατάσταση του χώρου των ανασκαφών στο Διοικητήριο, με βάση ένα σχέδιο που προβλέπει την δημιουργία πλατείας και τη συνύπαρξη, κάτω από αυτήν επισκέψιμου, αρχαιολογικού χώρου, μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο πρόσωπο για την πόλη. Αυτά προτείνονται σε έρευνα του ΑΠΘ που ολοκληρώθηκε πέρσι και ήδη έχει αρχίσει να αποστέλεται στους αρμοδίους οργανισμούς. Τις προτάσεις αυτές παρουσίασε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Οικολογική δόμηση" η αντιπρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αρχιτέκτων αναστηλώτρια Καλλιόπη Θεοχαρίδου.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές μπορεί να δημιουργηθούν με οικολογική φύτευση χώροι πρασίνου-κήποι πάνω στις ταράτσες των παραδοσιακών κτιρίων σε συνδυασμό με αναψυκτήρια, με τρόπο που να μην επιβαρύνονται τα κτίρια. Ετσι οι ταράτσες θα μπορούν να λειτουργούν ως χώροι αναψυχής αλλά και να αναβαθμίζουν το περιβάλλον και να δημιουργούν μία ισορροπία ανάμεσα στο μπετόν και το πράσινο. Οσον αφορά το χώρο του Διοικητηρίου, προβλέπεται ο φωτισμός και η κάλυψη του χώρου των ανασκαφών ώστε να μη κινδυνεύει και να είναι επισκέψιμος, η δημιουργία υπερυψωμένης πλατείας-χώρου πρασίνου πάνω από αυτόν καθώς και μουσείου- εκθετηρίου στην είσοδό του. Επίσης προτείνεται η δημιουργία δύο ημιυπαίθριων χώρων στην πλατεία που θα χρησιμεύουν για εκθέσεις βιβλίου και υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές

    "Μπορεί ο καθένας φυτεύοντας πράσινο στο μπαλκόνι και την ταράτσα του να αλλάξει το κλίμα μέσα στην πόλη. Υπάρχουν δυνατότητες που λύνουν τα τεχνικά προβλήματα , όπως οι μονώσεις που αυτή τη στιγμή υππάρχουν και είναι προβληματικές. Δηλαδή θα αλλάξει η όψη της πόλης μας και ζητούμε αυτή τη στιγμή οι δήμοι να βοηθήσουν σε τέτοιες προσπάθειες με πιλοτικά προγράμματα που θα τα προωθήσουν και μέσα στις περιοχές τους. Σαν Ελληνική Εταιρεία επειδή ασχολούμαστε και με το φυσικό περιβάλλον και με την πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία μας θα προσπαθήσουμε να παντρέψουμε αυτά τα δύο γιατί υπάρχει δυνατότητα να το κάνουμε. Στα παραδείγματα που περιλαμβάνονται στην έρευνα αναφέρονται οι δυνατότητες αυτές τόσο στις ταράτσες των διατηρητέων παραδοσιακών κτιρίων όσο και σε αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι η αποκατάσταση της πλατείας στον αρχαιολογικό χώρο του Διοικητηρίου" τόνισε η κ Θεοχαρίδου. Οσον αφορά το πάρινγκ που θέλει να κάνει ο δήμος στη πλατεία Διοικητηρίου η κ Θεοχαρίδου είπε "Τα αυτοκίνητα μπορούν να πάνε και αλλού". Α.Φ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Τριάντα πέντε πολιτικά κόμματα και σχηματισμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο των Βουλγάρων πολιτών, κατά των αυριανών πρόωρων γενικών εκλογών.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, επέστρεψε για νέα εξέταση τις τροποποιήσεις του Νόμου περί εκλογής βουλευτών, δημοτικών συμβούλων και δημάρχων που είχε ψηφίσει η σοσιαλιστική πλειοψηφία της Βουλής.

    Την επομένη ημέρα όμως η Βουλή διαλύθηκε ενόψει των εκλογών, με αποτέλεσμα να παραμείνουν σε ισχύ οι διατάξεις του Νόμου, οι οποίες ορίζουν στο 4% το όριο για είσοδο των πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο, καθώς και χρήση χρωματιστών ψηφοδελτίων.

    Η προεκλογική εκστρατεία στη χώρα ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, σε ήπιους τόνους. Έλειψαν οι μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, τα πλακάτ και οι αφίσες, ενώ διεξήχθησαν τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους αρχηγούς των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων.

    Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των συζητήσεων ήταν από τη μια πλευρά οι ιδιαίτερα χαμηλοί τόνοι και από την άλλη η απουσία πειστικού και συγκροτημένου πολιτικού λόγου.

    Τα πολιτικά κόμματα υιοθέτησαν την πολιτική της δυσφήμισης του αντιπάλου και "ξέθαψαν" από τα συρτάρια της άλλοτε πανίσχυρης 6ης Διεύθυνσης Ασφαλείας τους φακέλους των πολιτικών αρχηγών και όχι μόνο.

    Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν κυρίως ο αναμενόμενος αυριανός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και νυν ηγέτης της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ και ο ηγέτης του Συνασπισμού Επιχειρηματιών, Ζορζ Γκάντσεφ.

    Ο Ι. Κόστοφ κατηγορήθηκε για οικονομικά σκάνδαλα από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών (1992), ενώ κατηγορήθηκε και η σύζυγός του για παραβίαση του εμπάργκο κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας μέσω εταιρίας που διατηρεί.

    Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα επιδόθηκε σε κινδυνολογία και προσέφυγε μάλιστα στη Δικαιοσύνη , έστω και χωρίς αποτέλεσμα, για πραξικόπημα που είχε προετοιμάσει τον Οκτώβριο 1996 η τότε αντιπολίτευση με πρωτεργάτη τον Λ.Λουτσκάνοφ, σημερινό στέλεχος του υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατεστάλη εν τη γενέσει του.

    Βέβαιος νικητής των εκλογών, όπως προκύπτει από όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, θεωρείται ο συνασπισμός των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων"με βασικό πυρήνα την Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων του Ιβάν Κόστοφ.

    Αναμένεται οι ΕΔΔ να συγκεντρώσουν μεταξύ 55 και 60% των ψήφων και να καταλάβουν περίπου 145-150 από τις συνολικά 240 έδρες της βουλγαρικής Βουλής.

    Το πρόβλημα που προκύπτει με τον χώρο αυτόν είναι ότι εάν λάβει ποσοστό που θα κινείται γύρω στο 60% κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος και παραχώρηση περισσοτέρων αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο.

    Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κινείται γύρω στο 20 -23% και 46-50 έδρες. Ο Συνασπισμός Εθνικής Σωτηρίας με κύρια δύναμη το μουσουλμανικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών δεν αποκλείεται μετά και την επίσκεψη του έκπτωτου μονάρχη Συμεών (ο οποίος ήλθε στη Βουλγαρία κυρίως με πρόσκληση αυτής της πολιτικής δύναμης), να φτάσει στο 7%.

    Οι σφυγμομετρήσεις εκτιμούν ότι η Ευρωαριστερά και ο Συνασπισμός των Επιχειρηματιών κινούνται στο όριο του 4%, ενώ αποκλείεται η είσοδος στη Βουλή του Συνασπισμού των Φιλελευθέρων του οποίου ηγείται ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ζ.Ζέλεφ.

    Το ποσοστό που θα καταλάβουν τα δυο μεγάλα κόμματα (ΕΔΔ και ΒΣΚ) θα εξαρτηθεί αφενός μεν από τα ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες (το 75% του εκλογικού σώματος απαντά ότι θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό θα είναι μικρότερο) και αφετέρου από το γεγονός πόσα από τα μικρά κόμματα θα περάσουν το όριο του 4%.

    Πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές, οι πολιτικοί παρατηρητές στη Σόφια αμφισβητούν τη μακροβιότητα της νέας Βουλής, που θα προκύψει, κυρίως διότι οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες και η σίγουρη διάψευσή τους δεν αποκλείει κοινωνικές αναταραχές στο άμεσο μέλλον. K.K.

    [14] ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤ. ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ

    Oλα είναι έτοιμα για τις αυριανές πρόωρες γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν ήρεμα και ομαλά. Αυτό διαβεβαίωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, για να του παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησής του.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η υπόθεση του μουσουλμάνου επιχειρηματία Ερζάν Ρασίντ από την πόλη Κίρτζαλι, που φέρεται ως επικεφαλής της τοπικής μαφίας με διασυνδέσεις με υψηλά ιστάμενα στελέχη της αστυνομίας, της εισαγγελίας και της δημόσιας διοίκησης.

    Ο Πρόεδρος Στογιάνοφ υποστήριξε επίσημα το ανακοινωθέν της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στο οποίο ο Ρασίντ, που συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες, παρουσιάζεται ως "αρχινονός" της τοπικής μαφίας, "τα πλοκάμια της οποίας έχουν εξαπλωθεί πολύ υψηλά", όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, Μπογκομίλ Μπόνεφ.

    Ο κ.Μπόνεφ ανακοίνωσε σήμερα τις απολύσεις του διοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης Κίρτζαλι και τριών άλλων αστυνομικών της ίδιας υπηρεσίας, με την κατηγορία για διασυνδέσεις με την εγκληματική οργάνωση του Ρασίντ, η οποία από την πλευρά της, κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών και όπλων, "λευκής σάρκας" και πλαστογράφηση νομισμάτων.

    Κατά τον υπουργό, ο Ρασίντ είχε διασυνδέσεις τόσο με τις τοπικές εισαγγελικές αρχές, όσο και με τη Γενική Εισαγγελία της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός Σοφιάνσκι υποσχέθηκε ότι η υπόθεση Ρασίντ θα διαλευκανθεί μέχρι το τέλος της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εκστρατεία για την p\tang του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

    Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά τη σύλληψη του Ερζάν Ρασίντ - "Ρόκο", ο ηγέτης του μουσουλμανικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", Αχμέτ Ντογκάν, προσέφυγε στον Πρόεδρο της χώρας, Π.Στογιάνοφ και κατηγόρησε την κυβέρνηση Σοφιάνσκι ότι επιδίωκε προεκλογικές σκοπιμότητες με τη σύλληψη του "πλουσιότερου Τούρκου της Βουλγαρίας", όπως χαρακτηρίζει ο βουλγαρικός Τύπος τον Ρασίντ.

    [15] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να είναι παρούσες και δραστήριες στην προσπάθεια να βρεθεί λύση στο κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς.

    Ο κ.Μπερνς υποστήριξε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μανλτίν Ολμπράϊτ, ζήτησε από τους διπλωμάτες να είναι δημιουργικοί, έτσι ώστε οι προσπάθειες των ΗΠΑ να είναι αποτελεσματικές.

    "Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να δημιουργήσουμε μια δέσμη ιδεών που μπορεί να φανεί χρήσιμη, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε οποιοδήποτε συμπέρασμα" τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η βασική ευθύνη βρίσκεται στην κυπριακή κυβέρνηση, την τουρκική κοινότητα στην Κύπρο, καθώς επίσης και στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε όμως ότι ο λαός της Κύπρου δεν μπορεί να περιμένει από την Αμερική σωτηρία. Σ.Κ.

    [16] ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΟΧΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Στο Δυρράχιο αποβιβάστηκε το μεσημέρι ο μηχανοκίνητος ελληνικός λόχος που συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη που αναπτύσσεται στην Αλβανία, μετά την αλλαγή του σχεδίου που προέβλεπε αποβίβαση των Ελλήνων στρατιωτών στην Αυλώνα.

    Η αλλαγή του αρχικού προορισμού κρίθηκε επιβεβλημένη από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς Ιταλοί πεζοναύτες που εστάλησαν στην Αυλώνα, δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφαλούς αποβίβασης των στρατιωτών μας.

    Ο μηχανοκίνητος ελληνικός λόχος θα κατευθυνθεί οδικώς από το Δυρράχιο προς το νότο. Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η εγκατάσταση των ελληνικών τμημάτων στην περιοχή των Τιράνων.

    Στο μεταξύ στο λιμάνι του Δυρραχίου αποβιβάστηκαν το πρωί άλλοι 600 Γάλλοι στρατιώτες με διακόσια οχήματα. Έφτασαν ακόμη άλλοι 90 ιταλοί πεζοναύτες και μηχανικοί. Σε πολιτικό επίπεδο, τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να γίνουν οι εκλογές στις 29 Ιουνίου αλλά διαφωνούν ως προς τους όρους διεξαγωγής τους. Ε.Γ.

    [17] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ-ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι epije_lemer εκλογές στην Αλβανία απασχολεί τα πολιτικά κόμματα, καθώς στο σύνολό τους υποστηρίζουν ότι οι εκλογές διεξαχθούν με βάση τον ισχύοντα θα θέσουν εν αμφιβόλω την εγκυρότητά τους.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε στη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι έθεσε το θεμα του εκλογικού νόμου επισημαίνοντας τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την Αλβανία η διενέργεια των εκλογών με τον ισχυοντα εκλογικό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο. "Αν δεν υπάρξει συναίνεση και η εκλογική αναμέτρηση γίνει με τον εκλογικο νόμο του 1996 τότε η Βουλή που ελέγχεται απο το Δημοκρατικό Κόμμα θα ψηφίσει να γίνουν εκλογές με το σημερινό νόμο με αποτέλεσμα να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι νέες εκλογές", και μετέφερε στον κ.Βρανίτσκι την προειδοποίηση των κομμάτων ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές με νόμο τον οποίο επέβαλλε το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Υπέρ της ψήφισης ενός αναλογικού εκλογικού νόμου τάχθηκαν τα οκτώ από τα δέκα κυριότερα πολιτικά αλβανικά κόμματα. Τη σχετική πρόταση συζήτησαν εκπρόσωποι των κομμάτων με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης, Μπασκίμ Φίνο. Μόνο το Δημοκρατικό Κομμα επιμένει να γίνουν οι εκλογές με το νόμο του 1996 ενώ το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτείνει ένα μεικτό εκλογικό νόμο, αναλογικό στην ουσία που να περιέχει όμως και στοιχεία του πλειοψηφικού του 1996.

    Οι εκλογές κατά την άποψη του πρωθυπουργού με την οποία συμφωνούν και τα άλλα κόμματα πρέπει να γίνουν τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ.Φίνο έχει καταρτίσει ήδη σχετικό πρόγραμμα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές, το οποίο αποδέχονται οι πολιτικές δυνάμεις με εξαίρεση το Δημοκρατικό Κομμα που δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα στο θέμα επίσημα.

    Στο μεταξύ πέντε μικρά κόμματα της δεξιάς ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν κατ΄αρχήν στη συγκρότηση κοινού μετώπου, το οποίο αποκαλούν "Κοινό Μέτωπο της Δεξιάς". Πρόκειται για το Balli Kombetar, το Legaliteti, το Ρεπουμπλικανικό, το Δεξιό Δημοκρατικό και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Σύντομα τα κόμματα αυτά με γραπτή δήλωσή τους θα ανακοινώσουν και επίσημα τη συγκρότηση του μετώπου τους, γράφει η εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε". Στο μέτωπο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενδέχεται να ενταχθούν και οι διαφωνούντες βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Τους διαφωνούντες βουλευτές κάλεσε να ενταχθούν στους κόλπους της και η Δημοκρατική Συμμαχία η οποία με δήλωσή της, που δημοσιεύει η "Αλμπάνια", ζήτησε να κληθούν σε διαπραγματεύσεις οι επιτροπές εξεγερμένων του Νότου τις οποίες θεωρεί αποφασιστικό παράγοντα για την επίλυση της κρίσης. Ε.Τ.

    [18] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Την παραίτηση του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, Μπλάζε Φιλίπποφσκι, ζήτησαν 21 βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος.

    Σε επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής, Τίτο Πέτκοφσκι, οι βουλευτές καταγγέλουν τον Φιλίπποφσκι για κατάχρηση εξουσίας, καθώς όπως υποστηρίζουν ο αντιπρόεδρος, μετά την εκλογή tou, διατήρησε και την έμισθη θέση του στη Δημόσια Υπηρεσία Αεροδρομίων, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με την άσκηση της ιδιότητάς του ως αντιπροέδρου της Βουλής.

    Ο Φιλίπποφσκι έπρεπε να έχει διαγραφεί από τις καταστάσεις πληρωμών της Υπηρεσίας Αεροδρομίων, εφόσον πληρώνεται από το κοινοβούλιο. Αντίθετα, διατήρησε και τους δύο μισθούς με σκοπό επιπλέον οικονομικά οφέλη, τονίζεται στην επιστολή. Ε.Π.

    [19] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 1997

    Συγκλονιστικά στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν στην Τουρκία τον Μάρτιο του 1997, παρουσίασε σε άρθρο της η αγγλόφωνη εφημερίδα "Turkish Daily News".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, 8 άτομα έχασαν τη ζωή τους και οι δολοφονίες τους παρέμειναν ανεξιχνίαστες, 7 άνθρωποι θανατώθηκαν δια εκτελέσεως χωρίς δίκη, μετά από βασανιστήρια, 11 "εξαφανίστηκαν", ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση και 168 σκοτώθηκαν σε ένοπλες συμπλοκές.

    Από επιθέσεις κατά αμάχων, αναφέρει η εφημερίδα, υπήρξαν 12 νεκροί και 6 τραυματίες, 48 άτομα βασανίστηκαν, 2.190 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, από τους οποίους οι 41 ήταν δημοσιογράφοι και 107 συνελήφθησαν.

    Το δημοσίευμα υποστηρίζει επίσης, ότι 4 χωριά ή οικισμοί εκκενώθηκαν, 10 περιοχές βομβαρδίστηκαν, σε 6 ενώσεις συνδικαλιστικές και δημοσιογραφικές απαγορεύτηκε η λειτουργία, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 κρατούμενοι "συνειδήσεως" και τα δικαστήρια έχουν επιβάλλει ποινές φυλάκισης που ξεπερνούν τα 12 χρόνια και χρηματικές ποινές άνω των 16.548.000 λίρες Τουρκίας. Σ.Κ.

    [20] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαίου στο Παρίσι, θα οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Βορειοτλαντική Συμμαχία. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μετά τις συνομιλίες που είχε στο Μπάντεν Μπάντεν με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Γιέλτσιν κατέστησε σαφές ότι παρά την προσέγγιση που επιτεύχθηκε παραμένουν ορισμένες ουσιαστικές διαφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευρές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα πείσει τους άλλους εταίρους στη συμμαχία να δουν αντικειμενικά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ.Κολ θα υποστηρίξει την άποψη της Μόσχας ότι πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις και να υπάρξει συναίνεση στο επίμαχο αυτό θέμα μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε ωστόσο την αντίθεση της χώρας του στην εγκατάσταση πυρηνικών ή συμβατικών όπλων στις χώρες του πρώην ανατολικου lpkoj, οι οποίες είναι και υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ. "Δεν θα πρέπει να εξαπλωθεί η απειλή που συνιστούν τα πυρηνικά αλλά και τα συμβατικά όπλα του ΝΑΤΟ στα νέα μέλη της συμμαχίας. Και είμαι βέβαιος ότι ένας πολιτικός με το κύρος του Χέλμουτ Κολ θα ασκήσει την επιρροή του για να υπάρξει αντικειμενικότητα στο θεμα αυτό", είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρεις της επικείμενης συμφωνίας, ανέφερε ότι στις προσφατες συνομιλίες στη Μόσχα μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα και του υπουργού Εξωτερικων της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, ολοκληρώθηκε το 90% του κειμένου της συμφωνίας. "Υπάρχει συμφωνία στα τέσσερα πρώτα άρθρα της συνθήκης καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξει συμφωνάι και στο πέμπτο άρθρο", είπε ο κ.Κολ.

    Στο αποτέλεσμα των συνομιλιών Γιέλτσιν-Κολ αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οικού ο οποίος δήλωσε ότι "ο χάρτης που θα διέπει τις σχέσεις των δυο πλερυών δεν είναι ακόμη έτοιμος και πως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα πότε θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία. E.T


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 18 April 1997 - 12:46:34